فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناختی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1389)

مجله پژوهش های جامعه شناختی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام صادقی، محمدحسین پناهی، مریم ثابتی صفحه 7
    هدف مقاله حاضراین است که اثرعوامل اقتصادی اجتماعی را درتغییرنسبت جنسی بین زنان و مردان در دانشگاه های کشور بررسی کند. تفاوت های جنسیتی و عوامل فرهنگی و اجتماعی در ورود متفاوت دختران و پسران به دانشگاه اثر می گذارد. قسمتی از این مساله ناشی از ذهنیت های متفاوتی افراد نسبت به تعریف جایگاه و مسئولیت زنان و مردان و قسمتی دیگر مرتبط با عوامل دیگر است که بررسی شده است.بدین منظور،پس از مرورتحقیقات -پیشین داخلی وخارجی، انتخاب نمونه در سه منطقه شهر تهران (2،6،12) با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته،آزمون شده است.پس ازتعیین شرایط برابردوگروه،با استفاده ازآزمون گاما و کندال برخی از عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر در تغییر نسبت جنسی موردسنجش قرارگرفت.یافته های تحقیق نشان داد: ارزش مدرک تحصیلی در بین پسرانی که خواهان ادامه تحصیل هستند بیشتر از دختران است، بین سرمایه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی خانواده دختران و گرایش آنان به تحصیلات عالی ارتباط وجود دارد. خانواده دختران درگرایش آنها به تحصیل موثرتر ازپسران است. بین احساس نابرابری فرصت های اجتماعی برای پسران و دختران و گرایش آنان به تحصیلات دانشگاهی رابطه وجود دارد و احساس نابرابری در بین مردان بیشتر از زنان در رفتن به دانشگاه می باشد. بین نوع نظام پاداش دهی به تحصیلات عالی و گرایش به تحصیلات دانشگاهی رابطه معنی داری وجود دارد. پاداشی که جامعه به فعالیت های مردان تحصیلکرده در عرصه های مختلف می دهد متفاوت از این پاداش برای زنان نمی باشد و همین امر باعث شده است که انگیزه و علاقه مردان در رفتن به دانشگاه کم رنگتر شود. بین کارکردهای اجتماعی- اقتصادی تحصیلات وگرایش پسران و دختران به تحصیلات دانشگاهی رابطه وجود دارد و کارکردهای اجتماعی - اقتصادی تحصیلات برای مردان بیشتراز زنان می باشد. بین ارزش تحصیلات عالی برای پسران و گرایش به ادامه تحصیل رابطه وجود دارد ولی در بین دختران این رابطه مشاهده نمی شود. همچنین، رضایت پاسخگویان از موقعیت اجتماعی- طبقاتی خود برگرایش آنها به تحصیلاتدانشگاهی تاثیر گذار است. بنابراین،علاوه بر عوامل مطالعه شده عوامل دیگری نیز وجود دارد که می بایست در طرح های آتی بررسی شوند.
    کلیدواژگان: نسبت جنسی، تغییر، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی
  • پروین سوادیان، اصغر عسگری خانقاه صفحه 31
    از بحرانی ترین دوره های زندگی هر فرد، دوران بلوغ وی است که با بالا رفتن حساسیت های روحی روانی توام است. نگرش های متفاوت نسبت به این برهه از زندگی در جوامع متفاوت،تا حدودی زیادی ناشی از فرهنگ متفاوت جوامع است.در واقع انسان شناسی زیستی اذعان می دارد، پدیده های زیستی در ارتباط مستقیم با پدیده های اجتماعی فرهنگی هستند و از هم تاثیر می پذیرند. در این پژوهش با بررسی پدیده های فرهنگی که حول موضوع بلوغ دختران دردو منطقه قومی در شمال ایران وجود دارد، تلاش نموده ایم بدون فرضیه سازی اثرات متقابل زیست فرهنگ را نشان دهیم. ازجمله عناصرفرهنگی که در ارتباط با بلوغ بررسی می گردند عبارتند از: فولکلور،تابو، باورها و آداب و رسوم که در نهایت مشخص گردید بلوغ دختران در هر دو منطقه، چنان با تابو های متعدد احاطه شده است که نتایج آن به صورت عدم حضور یا حضور کمرنگ این پدیده در فولکلور و آداب و رسوم مشاهده می گردد. ضمنا همین مسئله موجب گردیده به خصوص در منطقه گیلک، آموزش بسیار کمی به دختران برای مواجهه با بلوغ داده شود و خود باعث روی آوردن این دختران به منابعی جز خانواده برای آگاهی از این پدیده نظیر رسانه ها، کتب و افرادی خارج از محیط خانواده شده است.
    کلیدواژگان: بلوغ، تابو، اجتماعی شدن
  • علیرضا محسنی تبریزی، لادن هویدا، فاطمه امیدی صفحه 51
    تحقیق حاضر با غور در مفهوم استغراق در فضای مجازی عمدتا هدف های زیر را مد نظر قرار داده است: سنجش وابستگی رفتاری به اینترنت،سنجش میزان اعتیاد بیمارگونه به فضای مجازی،سنجش رابطه وابستگی رفتاری و اعتیاد اینترنتی. روش تحقیق پیمایش و نمونه از جوانان بین 18 تا 29 سال شهر تهران انتخاب شد. روش نمونه گیری تصادفی ساده و برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. شش فرضیه براساس دیدگاه شناختی – رفتاری دیویس، نظریه رفتار اعتیاد محور یانگ و تئوری عزت نفس روزنبرگ آزمون شد. براساس نتایج، میانگین ساعات استفاده از اینترنت برای کاربران 17:14 ساعت در هفته بود. 29درصد کاربران، به اینترنت اعتیاد داشتند و همه آنها درجات مختلفی از احساس ضعف و ناتوانی در انجام امور، اجتماع گریزی، تنهایی و انزوای اجتماعی و عدم تمایل به روابط و تعامل بین فردی را از خود نشان دادند. تمایل پسران به اینترنت شدیدتر از دختران بود و تفاوت معناداری بین دختران و پسران در میزان اعتیاد به اینترنت، تنهایی و انزوای اجتماعی وجود داشت. اعتیاد به اینترنت در سن 25 سال در مقایسه با سایر سنین بیشتر بوده است. طبق یافته های این تحقیق جوانان مورد مطالعه از قابلیت های ارتباطی اینترنت به طرز موثری بهره گرفته و اینترنت را مکان خوبی برای خودابرازی و ایجاد ارتباط یافته اند. چت، استفاده ی علمی و آموزشی، چک کردن ایمیل به ترتیب دارای بیشترین تعداد کاربر در جامعه ی مورد مطالعه بود. با توجه به نتایج به دست آمده، تدوین برنامه های آموزشی موثر وتلاش برای رفع مشکلات جوانان برای محدود کردن رشد اعتیاد به اینترنت در بین کاربران پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، جوانان، عزت نفس، انزوای اجتماعی، اجتماع گریزی، فضای مجاز
  • افسانه مظفری، سعید محمدی صادق صفحه 71
    در این تحقیق ارتباط بین پایگاه اجتماعی اقتصادی نوجوانان و یادگیری خشونت از تماشای سریال های خشن تلویزیونی شبکه سه مطالعه شده است. ما همچنین تاثیر خشونت والدین بر یادگیری خشونت توسط نوجوانان را با خشونت ناشی از سریالها مقایسه کرده ایم. نمونه 400 نوجوان دختر و پسر (17-12 سال) ساکن شهر زاهدان بود که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند که 3/55درصد از آنان پسر و 7/44درصد دختر بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود که نوجوانان و والدین آنان بدان پاسخ دادند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است: نوجوانانی که بیشتر به تماشای خشونت تلویزیونی می نشینند، رفتارهای خشن تری بروز می دهند، نوجوانانی که مورد رفتار خشونت آمیز والدین قرار می گیرند، بیشتر از بقیه به خشونت متوسل می شوند و نیز این نوجوانان بیشتر به تماشای خشونت سریال های تلویزیونی شبکه مورد بررسی می نشینند. رفتار والدین متعلق به پایگاه اجتماعی اقتصادی بالا با نوجوانانشان بیش از رفتار والدین متعلق به پایگاه های دیگر مسالمت آمیز است. والدین متعلق به پایگاه اجتماعی اقتصادی بالاتر بیشتر از والدین متعلق به پایگاه اجتماعی اقتصادی متوسط و پایین بر تماشای سریال های شبکه سه تلویزیون توسط نوجوانانشان نظارت دارند.
    کلیدواژگان: پایگاه اجتماعی، اقتصادی، الگوی رفتار، خشونت تلویزیونی، پرخاشگری نوجوانان
  • سروش فتحی، هاشم آرام، حسین بشیری گیوی صفحه 97
    اعتماد اجتماعی انتظارات و تعهدات اکتسابی و تایید شده به لحاظ اجتماعی می باشد که افراد نسبت به یکدیگر و نسبت به نهادها و سازمان های موجود در جامعه شان دارند. اعتماد اجتماعی شامل اعتماد بین شخصی، اعتماد نهادی و اعتماد تعمیم یافته است. هدف این مقاله بررسی میزان اعتماد نهادی و عواملموثر بر آن بود. همچنین دو سطح اعنماد نهادی، یعنی اعتماد مردم به سازمان ها و نهادهای رسمی و اعتماد مردم به اقشار و اصناف مقایسه شده است. روش تحقیق پیمایش و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود. نمونه 260 نفر از افراد بالای 16 سال ساکن شهر خلخال اعم از (زن و مرد) بود که به روش نمونه گیری خوشه ایطبقه ای با حجم نامتناسب انتخاب شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی، مورد توصیف و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.یافته های توصیفی حاکی از آن است که میزان اعتماد نهادی(دولتی و غیر دولتی)در شهر خلخال در حد متوسطو رو به بالا می باشد. در سطح تبیینی بین متغیرهای تحصیلات، احساس امنیت، ارزشهای مشترک و رضایت از زندگی با میزان اعتماد به نهادهای رسمی و غیر رسمی، رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد نهادی، ارزش های مشترک، رضایت از زندگی، احساس امنیت
  • سیده فاطمه میرجعفری، لینا ملکمیان صفحه 117
    پژوهش حاضر عوامل موثر بر انجام فعالیتهای پژوهشی اساتید دانشگاه را مطالعه کرده و در صدد شناخت عواملی است که باعث میشوند بعضی از اساتید دانشگاه، از فعالیتهای پژوهشی دور شده و منحصرا به تدریس بپردازند، است. جامعه آماری مورد مطالعه، اعضاء هیات علمی تمام وقت ونیمه وقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علی آباد کتول بود. داده ها به وسیله پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد.در تجزیه تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. آمار توصیفی نظیرجداول و آمار استنباطی چون آزمون T مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه وضریب همبستگی پیرسون برای سنجش رابطه متغیرها استفاده شد. نتایج نشان می دهد بین میزان فعالیت پژوهشی اساتید و جنس تفاوت معنی داری وجود دارد، بطوری که میانگین فعالیت پژوهشی اساتید مرد بیشتر از اساتید زن می باشد. بین میزان فعالیت پژوهشی اساتید، مرتبه علمی تفاوت معنی داری وجود دارد، بطوری که میانگین فعالیت پژوهشی اساتید با مرتبه علمی بالاتر بیشتر از اساتید با مرتبه علمی پایین تر می باشد. بین میزان فعالیت پژوهشی اساتید در گروه های آموزشی مختلف تفاوت معنی داری وجود ندارد. بین میزان فعالیت پژوهشی اساتید تحصیل کرده در دانشگاه دولتی و آزاد تفاوت معنی داری وجود ندارد. بین امکانات پژوهشی، اشتغال به کار اجرایی، اثر بخشی فعالیت پژوهشی رابطه معنی داری وجود ندارد. بین مدیریت علمی - روابط اجتماعی اساتید و سرفصل دروس ارائه شده در کلاس بر میزان فعالیت های پژوهشی اساتید رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: دانشگاه آزاد اسلامی، عضو هیات علمی، فعالیتهای پژوهشی، مرتبه علمی
  • مجید کفاشی صفحه 135
    هدف اصلی مقاله حاضر شناخت عوامل تاثیر گذار بر ارزشهای خانواده در بین دانشجویان است. هدف دیگر، دستیابی به یک الگوی نظری تحلیلی با استفاده از نظریه هابرماس و ولخارت در مورد عوامل تاثیر گذار بر ارزشهای خانواده است. سوال اصلی پژوهش این است که آیا مدل نظری طراحی شده با واقعیت موجود انطباق دارد؟روش تحقیق، پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. نمونه مورد مطالعه 384 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در سال تحصیلی 1389 است. روش نمونه گیری طبقه بندی شده متناسب با حجم بود و واحد مطالعه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که یک الگوی رابطه آماری معکوس بین متغیر های مستقل و متغیر وابسته وجود دارد. متغیر های مستقل شامل دسترسی به اینترنت،استفاده از اینترنت، وابستگی به اینترنت،تعاملی بودن فضای اینترنت، صمیمی بودن فضای اینترنت، روابط احساسی،وارد شدن در بحث و مناظره گروهی،مورد پذیرش واقع شدن درمحیط تعاملی اینترنتی،احساس رضایت از احساس گمنامی در اینترنت، اطلاع خانواده از استفاده از محیط های اینترنتی و متغیر وابسته ارزشهای خانواده است. با توجه به شاخصهای الگو سازی می توان استدلال کرد که انطباق مطلوبی بین مدل ساختاری ارائه شده و داده های تجربی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اینترنت، ارزش، خانواده، مدلسازی معادلات ساختاری
  • منیژه ذکریایی، مهدی مختارپور صفحه 155
    هدف این مقاله بررسی عوامل فرهنگی_اجتماعی موثر بر کار آفرینی زنان شهرستان کرج می باشد. روش تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. نمونه شامل 90 نفر از زنان کار آفرین شهر کرج بود که با روش نمونه گیری سیستماتیک از کل زنان کارآفرین این شهر انتخاب شدند. میدان مطالعه واحدهای تولیدی، صنعتی و خدماتی بود که این زنان تاسیس کرده بودند. در این تحقیق برای آزمون فرضیات از تحلیل رگرسیونی و مقایسه میانگین استفاده شده است. کلیه فرضیه های مطرح شده مورد تایید قرار گرفت و بر اساس نتایج الگوی نقش، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات بر انگیزه کار آفرینی زنان کار آفرین اثر گذار بودند.
    کلیدواژگان: عوامل فرهنگی، عوامل اجتماعی، کار آفرینی، زنان، زنان کار آفرین
|
  • Elham Sadeghi, Mohammad Hosein Panahi, Maryam Sabeti Page 7
    The purpose of this paper is to study of effect of socioeconomic factors on changing gender ratio of males and females at the universities of country. There is a significant relation between Gender differences and social-cultural factors in different entry of female and males to the university. Part of this issue is resulted of different mentalities to location and responsibility of males and females and the other part is related to the other factors that have been studied. In this purpose, after reviewing the previous studies of internal and external, after selecting the sample at three regions of Tehran (2, 6, and 12) by using a researcher-made questionnaire we studied these factors. After to determine of even conditions of two groups, by using the Gama and Kendal tests some of socioeconomic factors of effective on changing gender ratio were examined. Research findings showed: education degree for boys who want to continue their education is more valuable than girls. There is a significant relationship between cultural, economic and social capital of family of girls and their tendency to high education. Family of girls is more effective than those of boys in the tendency to high education. There is a significant relationship between social opportunities for girls and boys and their tendency to academic education and inequality feeling about going to the university, for males is more than females. There is also a significant relationship between the kind of the rewarding system to high education and tendency to academic education. The reward that in the different fields, the society gives to educated males is different than those for females so this reason has been caused to decline men’s stimulate and interest for to study at the university. There is a significant relationship between socioeconomic functions of education and tendency of males and females to the academic education and socioeconomic functions are more useful for males in compared females. There is also a significant relationship between the value of the high education foe boys and their tendency to continuing their study but wasn’t observed this relation among girls. Satisfaction of respondents of their class-social situation is effective on their tendency to the academic education. So, there are the other factors except studied factors that they have to be studied at the future projects.
  • Parvin Savadian, Asghar Askari Khaneghah Page 31
    One of the most critical periods of life of every individual is adolescence puberty that is associated with increasing psychological sensitivity. Different attitudes towards the stage of life in different communities, is largely due to different culture each community.Biological anthropology expresses that biological phenomena are in direct relation and interaction with socio-cultural phenomena. In this study we have attempted by studying of cultural phenomena affecting puberty of girls in two ethnic regions in north of Iran hypothesis without show biological-culture interaction. Cultural traits that in connection with the puberty of girls are reviewed consist: folklore, taboos, beliefs and customs. Results showed that puberty of girls in both regions has been surrounded with many taboo so that its results can be seen in the folklore and customs. Meanwhile, this problem particularly in Gilak region has been led that the girls receive the little teaching about puberty for encountering to it. Lack of training has been led that girls use resources out of the family, such as media, books and people outside the family environment for awareness of this phenomenon.
  • Alireza Mohseni Tabrizi Fi, Ladan Hoveyda, Fatemeh Omidi Page 51
    This research seeks following purposes by study of the deep involving on cyber space: to measure of behavioral coherency to internet, to measure of severe addiction to cyber space and to measure of behavioral coherency and internet addiction. Method of research was survey and the sample was selected of the 18-29 years old youths of Tehran city. We used the simple random sampling and gathered the data by a researcher-made questionnaire. Hypotheses were tested according to Davis’s behavioral-cognitive perspective, Yong’s addiction-oriented behavior theory and Rosenberg’s self-esteem theory. According to results; mean of using internet for servers was 17.14 hours a week.29 percent of servers were addicted to internet and all of them have experienced various ranges feeling weakness and inability in affaires, dissocializing, solitude and social isolation, intendancy to relationship and interpersonal interaction. Boys’ tendency to internet was severe than girls and there was a significant relationship between boys and girls in the addiction to internet and solitude and social isolation. Addiction to internet was high in 25 years old and according to findings, studied youths used internet effectively and for them internet was a good instrument for self –expression and to produce the relationship. To chat, scientific, educational using, to check email had the highest servers in the studied society. According to results, we recommend, effective educational planning and trying for to solve of youth problems for to district of growing addiction to internet among servers.
  • Afsaneh Mozzafari, Saeed Mohammadi Sadegh Page 71
    In this research relation between adolescents’ socioeconomic status and learning violence of violent TV serials of third network has been studied. We compared parental violence impact of violent behavior of adolescents to learned violence of violent TV serials of third network. Sample was 400 girls and boys (17-12 years old) of resident of Zahedan city that were selected by cluster sampling and consisted of 55.3 percent girls and 44.7npercent boys. Technique of data collection was two questionnaires that one of them was answered by adolescents and the other one by their parents. The results indicate that: Teens who watch violent serials, show more violent behavior. Adolescents who experience violent behaviors of their parents it is more likely that show more violent behavior and the most of them watched violent TV serials of on third network. Behavior of upper class parents was more peaceful than parents of the other classes. Upper class parents controlled watching TV of their children more than parents of middle and low classes.
  • Soroush Fathi, Hashem Aram, Hosein Bashiri Givi Page 97
    Social trust is socially acquired and confirmed expectations and obligations that people have to each other and to existence institutions and organizations in their society. Social trust includes: interpersonal trust, institutional and generalized trust. The purpose of this paper was to study the rate of Social trust and effective factors of it. It also has been compared two level of institutional trust – trust of people to formal institutions and organizations- and people trust to classes and guilds. Research method was survey and technique of data gathering was questionnaire. Sample was 260 people of over 16 years old who were resident of Khalkhal city and sampling method was uneven cluster sampling upon on class. Data was descried and analyzed by descriptive and inferential statistics. Findings indicate that institutional trust level (public and private) in Khalkhal city is moderate to high. In the explanatory level, there is a significant relationship between variables of education, security feeling, common values and life satisfaction and trust to formal and informal institutions.
  • Seyedeh Fatemeh Mirjafari_Lina . Melkomyan Page 117
    The present study has examined factors of effective on research activities of professors and sought to identify factors that have been caused some of professors of university away from research activities and they exclusively taught. The studies community was the full – time and part – time faculty members of the Islamic Azad University, Aliabad Katool branch. Data was gathered by researcher –made questionnaire and for analyzing of data descriptive and inferential statistics were applied. Descriptive statistics such tables and inferential statistics T test, one-way variance analyses and Pearson correlation coefficient were used for to measure of variables relationship. The results showed that there is a significant relationship between sex and professors’ research activities so that average of the male professor’s research activity is more than those of female professors. There is a significant relationship between the scientific degree and research activities; the faculty members with higher scientific degree had more research works. There was no a significant relationship between different departments in this case. There was no significant relationship between kinds of the university where the faculty members have been graduated from. There was no significant relationship between research possibilities, occupying in the staff and research activity effectiveness. There was a significant relationship between scientific management, social relationship of faculty members, presented syllabus and the amount of professor’s research activities.
  • Majid Kaffashi Page 135
    The main purpose of this paper is to know effective factors on the family values among the students. The other purpose is to gain to a theoretical model of analytic about effective factors on the family values by using Habermas and Wolkhart theory. The main question of research is: does the designed theoretical model adjust to existence reality? Research method was survey and the technique of the data gathering was a questionnaire. Studied sample was 384 students of Islamic Azad University, Roudhen branch in education year 2011. Sampling method was classified of proper with size and study unit was selected by simple random sampling method. The results indicate that: there is an inverse relationship pattern between independent and dependent variables. Independent variables are accessing to internet, using internet, affinity to internet, interactional space of internet, intimate space of internet, sensational relationship, and entrance to group discussions, accepted in interactional space of internet, feeling satisfaction of anonymous in internet, knowing family about using internet space and dependent variable is family values. In regard to modeling indexes we can argue that there is a acceptable coincidence between presented model and experimental data.
  • Manijeh Zakaryaee, Mehdi Mokhtarpoor Page 155
    The purpose of this paper was to study of cultural-social factors of effective on women entrepreneurism of Karaj city. Research method was survey and data gathering technique was a questionnaire. Sample was 90 people of entrepreneur women of Karaj city that were selected by systematic method of sampling. The field of study was industrial, productive and service units where have been established by these women. In this research, we used regression analysis and comparison of averages for testing hypotheses. All of the hypotheses were confirmed. According to results, role pattern, married status and education level were effective on women entrepreneurism.