فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال چهارم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقایسه تولید و هزینه قطع درخت با اره موتوری در دو روش مرسوم و هدایت شده
    وحید ریزوندی، مقداد جورغلامی صفحه 8
    قطع درخت یکی از مولفه های بسیار مهم سیستم بهره برداری است که زیرمولفه های قطع و انداختن، سرشاخه زنی، بینه بری و تاج بری را شامل می شود. این تحقیق برای ارزیابی زیر مولفه قطع درخت در دو پارسل از بخش نمخانه جنگل آموزشی و پژوهشی خیرود انجام گرفت. اهداف این تحقیق عبارتند از مطالعه زمانی عملیات قطع درخت به دو روش مرسوم و هدایت شده، برآورد و محاسبه نرخ تولید و هزینه اره موتوری و همچنین معرفی مدل رگرسیونی پیش بینی زمان قطع درخت. معادله رگرسیون چند متغیره زمان قطع در روش مرسوم، تابعی از متغیر قطر و فاصله بین درختان قطع شده بوده و در روش هدایت شده تابعی از قطر و جهت انداختن درخت است. در این تحقیق مقدار تولید ساعتی قطع در روش مرسوم با در نظر گرفتن زمان های تاخیر و بدون آن، به ترتیب 4/46 و 6/65 مترمکعب در ساعت است، در حالی که در روش هدایت شده با در نظر گرفتن زمان های تاخیر و بدون آن، به ترتیب 4/44 و 1/59 مترمکعب در ساعت است. با افزایش قطر، مقدار تولید بدون تاخیر قطع درخت در دو روش مرسوم و هدایت شده به صورت رابطه توانی افزایش می یابد. هزینه واحد تولید در قطع با اره موتوری در دو روش مرسوم و هدایت شده با افزایش قطر به صورت توانی کاهش می یابد. نتایج نشان داد که عملیات قطع درخت به روش هدایت شده از روش مرسوم گران تر است.
    کلیدواژگان: قطع درخت، مطالعه زمانی، مدل رگرسیونی، قطع مرسوم، قطع هدایت شده، تولید، هزینه
  • وحید حسینی، رضا اخوان، مریم طهماسبی صفحه 13
    در اکوسیستم های خشک و نیمه خشک، تک درختان تاثیر مهمی بر خصوصیات خاک داشته و تعیین کننده ساختار جوامع میکروبی و علفی خاک در زیر تاج درخت بوده که عملکرد این نوع اکوسیستم ها را تحت تاثیر خود قرار می دهند. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر تاج درخت بنه (Pistacia atlantica Desf.var.Kurdica) بر ویژگی های عناصر غذایی خاک (کربن آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم)، لیتیم و سدیم است. در این تحقیق، نمونه های خاک در زیر و اطراف یک درخت بنه در منطقه سروآباد کردستان برداشت شد. نمونه ها در یک محدوده 20×20 متری به فواصل 2 متر و سپس در 5 محدوده 2×2 متری به فواصل 50 سانتی متر در زیر و اطراف یک درخت بنه و از 5 سانتی متر اول خاک برداشت شدند. به منظور تجزیه و تحلیل پراکنش و تغییرات مکانی متغیر های خاک از روش زمین آمار استفاده شد. نتایج نشان داد که مقدار کربن آلی و نیتروژن خاک در زیر تاج درخت نسبت به نواحی اطراف بیشتر است. مقدار فسفر نیز در زیر تاج درخت بیشتر از نواحی اطراف بود و سطحی فراتر از تاج درخت را پوشش می داد. پتاسیم با افزایش فاصله از پایه درخت کاهش یافت. سدیم الگوی پراکنش متوسطی در ارتباط با تاج درخت داشت، در حالی که لیتیم الگوی مکانی پراکنده ای را نشان داد. به نظر می رسد که پراکنش لیتیم مستقل از موقعیت درخت باشد. نتایج به دست آمده این فرضیه را تایید می کند که تفاوت در خصوصیات شیمیایی عناصر غذایی خاک، منجر به پراکنش های مکانی متفاوتی در زیر تاج درخت و با توجه به نوع گونه درختی می شود.
    کلیدواژگان: تاج درخت، خصوصیات شیمیایی خاک، پراکنش مکانی، زمین آمار، بنه
  • یوسف گرجی بحری، ارسلان همتی، بابا خانجانی شیراز صفحه 25
    برای بررسی اثر مقدار انبوهی درختان بر استقرار نونهال و تحول توده همسال به ناهمسال درجنگل کاج تدا، پهنه ای به مساحت حدود 5/1 هکتار انتخاب و تحقیق در چارچوب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تیمار مقدار انبوهی تنک، نیمه انبوه و انبوه به ترتیب با 5، 20 و 25 مترمربع رویه زمینی یا سطح مقطع برابرسینه در هکتار در چهار تکرار (درکل 12 پلات 1000 مترمربعی به اضافه حاشیه) به مدت 5 سال (84 تا 89) اجرا شد. خراش سطحی خاک برای کمک به زادآوری به صورت دستی انجام گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها در پایان سال پنجم نشان داد که تعداد درخت در هکتار بر شمار نهال مستقرشده موثر بود و در تیمار تنک با 135 درخت در هکتار تا 40000 و در تیمار انبوه با 270 درخت تا 11000 نهال در هر هکتار مستقر شد که تفاوت آنها در سطح یک درصد معنی دار است؛ درحالی که تیمار نیمه انبوه با 182 درخت با حدود 27000 نهال، وضعیت میانه داشت. میانگین بلندی نهال ها از10تا150 سانتی متر متغیر بود، به طوری که بلندترین نهال ها در تیمار نیمه انبوه با میانگین 115 سانتی متر مشاهده شد و تفاوت آن با تیمار انبوه با میانگین 5/29 سانتی متر، در سطح یک درصد معنی دار بود. این تحقیق نشان داد هرچه توده بازتر باشد، نهال بیشتری مستقر می شود، که با سرشت نورپسندی کاج تدا مطابقت دارد، ولی در صورت باز بودن زیاد توده، از قدرت رقابت نهال ها کاسته می شود و گیاهانی چون تمشک و آقطی و ازملک غالب خواهند شد. تعداد 180 تا 200 اصله درخت در هکتار در پایان عملیات تنک کردن در توده های همسال کاج تدا برای تجدید نسل و هدایت آن به توده های ناهمسال پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کاج تدا، درجه تراکم، زادآوری طبیعی، همسال و ناهمسال
  • فرهاد اسدی، محسن کلاگری، رفعت الله قاسمی، رضا باقری صفحه 33
    در صنوبرکاری های سنتی، زارعان به طور معمول حاضر به کاهش تعداد نهال در هکتار نیستند و افزایش فاصله کاشت را به راحتی نمی پذیرند. بررسی های علمی نشان داده است که برای تولید چوب هایی با کیفیت بیشتر، رعایت فاصله بهینه و زمان بهره برداری مناسب به همراه استفاده از فضای بین درختان برای کشت محصولات زراعی به ویژه در سال های اولیه، موجب ارتقای سطح بهره وری و ترغیب بیشتر زارعان به زراعت چوب می شود. در این تحقیق، نهال های کلن صنوبر Populus nigra betulifolia در قالب طرح اسپلیت پلات در زمان بر پایه طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و شش تیمار با فواصل کاشت درختان شامل 3×4، 3×66/6، 3×8 و 3×10 متر صنوبر با یونجه به همراه دو تیمار شاهد صنوبر خالص (3×4 متر) و یونجه خالص کاشته شدند. ویژگی های رویشی درختان در یک دوره 9 ساله و خصوصیات یونجه به مدت 6 سال اندازه گیری و تجزیه وتحلیل آماری شد. نتایج نشان داد که بیشترین رویش ارتفاعی درختان متعلق به تیمارهای مخلوط 3×4، 8×3 و3×66/6 متر به ترتیب با رویش 159، 158 و 142 سانتی متر و بیشترین رویش قطری مربوط به تیمارهای 3×6، 3×8 و 3×10 متر به ترتیب با مقادیر 5/18، 1/18 و 1/17 میلی متر بود. مقادیر رویش حجمی برای تیمارهای 3×4 با یونجه، 3×8، 3×6، 3×4 صنوبر خالص و 3×10 متر به ترتیب بیشترین تا کمترین مقدار را ارائه دادند. همچنین از نظر تولید ماده خشک یونجه در هر هکتار، بیشترین مقادیر در تیمارهای یونجه خالص، 3×10 و 3×8 متر به ترتیب با 7507، 4788 و 4265 کیلوگرم حاصل شد. به عنوان نتیجه گیری نهایی، مناسب ترین تیمار برای اجرای کشت تلفیقی دالانی در شرایط محل اجرای طرح، تیمار3×66/6 متر تلفیقی صنوبر- یونجه معرفی می شود.
    کلیدواژگان: کشت تلفیقی، عملکرد صنوبر، عملکرد یونجه، فاصله کاشت
  • بهارک شیرانپور، مسعود طبری، سیدمحسن حسینی صفحه 45
    در این تحقیق به منظور بررسی شرایط مناسب دمایی و تاثیر کاهش رطوبت بر قدرت زنده مانی بذر گیلاس وحشی در طول مدت ذخیره سازی، جمع آوری بذر از منطقه علی آباد کتول واقع در جنگل های استان گلستان انجام گرفت. پس از تعیین خصوصیات اولیه بذر، در ظروف در بسته عایق، ذخیره سازی آن با محتوی رطوبتی 5/11 درصد (رطوبت اولیه) و 5 درصد در شرایط دمایی 4 و 25 درجه سانتی گراد (یخچال) صورت گرفت. بعد از ذخیره سازی، در هر یک از فواصل زمانی سه ماهه (تا 12 ماه) زنده مانی بذرها با استفاده از محلول 1/0 درصد تترازولیوم تعیین شد. نتایج هر دوره سه ماهه نشان داد که با نگهداری بذر در دمای 4 درجه، کاهش رطوبت تاثیر معنی داری بر زنده مانی بذرها نداشت. بذرهای با رطوبت اولیه 5/11درصد، نگهداری شده در دمای 25 درجه، با افزایش زمان افت زنده مانی شدیدی نشان دادند به طوری که بعد از 12 ماه فاقد زنده مانی بودند. در مجموع، بعد از یک سال ذخیره سازی، هم بذرهایی که رطوبتشان به 5 درصد کاهش داده شده بود و هم بذرهای شاهد (واجد رطوبت اولیه)، در شرایط نگهداری محیط 4 درجه نزدیک به 90 درصد زنده مانی نشان دادند. از نتایج این تحقیق می توان استنتاج کرد که شرایط بهینه برای ذخیره سازی بذرها با رطوبت پایین گیلاس وحشی (کمتر از 5/11 درصد) نگهداری آن در شرایط دمایی 4 درجه (یخچال) است.
    کلیدواژگان: ذخیره سازی بذر، زنده مانی، گیلاس وحشی، کاهش رطوبت، تترازولیوم
  • هرمز سهرابی، انوشیروان شیروانی صفحه 55
    امروزه برآورد زیتوده درختان جنگل برای اهداف کاربردی و پژوهشی بسیاری مورد توجه است. هدف این تحقیق، استقرار معادلات آلومتریک برای برآورد وزن خشک تاج، تنه و کل درخت بود. به این منظور کل درختان بنه واقع در یک نوار 4 کیلومتری با عرض 15 متر در پارک ملی خجیر آماربرداری و 30 درخت با پراکنش قطری مناسب به صورت تصادفی انتخاب شد. قطر برابرسینه، قطر تاج و ارتفاع کل درختان سرپا اندازه گیری شد. سپس درختان قطع شدند و وزن خشک تاج، تنه و کل درخت محاسبه شد. با استفاده از مدل های رگرسیونی توانی و نمایی، معادلات آلومتریک به دست آمد. معادلات به دست آمده از نظر شاخص های مختلف مدلسازی مقایسه و بهترین مدل انتخاب شد. نتایج نشان داد که به طور کل از بین متغیرهای مستقل، قطر تاج معادلاتی با شاخص های مدلسازی بهتر تولید کرد (93/0=2R). همچنین در کل، مدل توانی از مدل نمایی بهتر بود. مدل های به دست آمده از ضریب تبیین بالایی برخوردار بودند که حاکی از امکان استقرار معادلات آلومتریک مناسب برای گونه بنه است.
    کلیدواژگان: معادلات آلومتریک، زیتوده روی زمین، بنه، خجیر
  • سیدعلی اکبر رضایی صفحه 65
    مقاله حاضر با هدف بررسی سازگاری پرووننس های کاج جنگلی در منطقه ارتفاعی میان بند ساری (منطقه جنگلی لاجیم) تدوین شد. این بررسی طی سال های 1369 تا 1384 و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تیمار کاج جنگلی از مبادی مختلف و در سه تکرار به اجرا در آمد. پرووننس های مختلف کاج جنگلی آزمایش شده، شامل تیمار اول از مبدا اوکراین، تیمار دوم از مبدا ترکیه، تیمار سوم از مبدا اسپانیا و تیمار چهارم از مبدا فرانسه هستند. بذرهای کاج جنگلی از مبداهای ذکرشده جمع آوری و در نهالستان لاجیم سبز شد. در هر قطعه، 100 اصله نهال گلدانی دو ساله به فاصله 2×2 متر کاشته شد. عملیات به زراعی مانند سله شکنی، وجین و حذف علف های هرز، و نیز اندازه گیری های کمی و کیفی هرساله تا پایان مدت اجرای طرح انجام پذیرفت. تجزیه وتحلیل نتایج پانزده ساله طرح مشخص کرد که از نظر زنده مانی، کاج جنگلی مبدا ترکیه با داشتن 68/81 درصد پایه های موجود، بیشترین و کاج جنگلی با مبدا اسپانیا با داشتن 33/60 درصد، کمترین زنده مانی را در منطقه لاجیم دارند. تجزیه وتحلیل اطلاعات کمی پرووننس های مختلف نشان داد که کاج جنگلی با مبدا اوکراین از جهت رویش قطری و ارتفاعی با داشتن میانگین قطر برابرسینه 43/12 سانتی متر و متوسط ارتفاع 72/7 متر، بهترین کمیت رویشی را دارد. همچنین نتایج کیفی نهالکاری ها با توجه به عامل های سلامت، شادابی و تقارن تاج و کیفیت تنه نشان داد که کاج جنگلی مبدا اوکراین با داشتن 78 درصد درختان زنده، در گروه های کیفی خوب و عالی بیشترین رتبه را در بین پرووننس های آزمایش شده کاج جنگلی در منطقه لاجیم دارد و به منظور احیای اراضی مخروبه و برخی پارک های دارای شرایط اکولوژیکی مشابه محل تحقیق و نواحی سرد و مرتفع جنگلی، در صورتی که امکان به کارگیری گونه هایپهن برگ بومی وجود نداشته باشد، در حد محدود می توان آن را توصیه کرد.
    کلیدواژگان: سوزنی برگان، کاج جنگلی، سازگاری، لاجیم، مازندران
  • آرش کرمی، جهانگیر فقهی، محمدرضا مروی مهاجر، منوچهر نمیرانیان صفحه 77
    فرایندهای طبیعی و فعالیت های انسان، به طور مداوم سبب دگرگونی سیمای جنگل ها می شوند. لکه های زادآوری، از عوامل تغییر و تحولات در سیمای جنگل ها هستند. آگاهی از الگوی مکانی و تحلیل ساختاری لکه های زادآوری در مدیریت پایدار جنگل ها ضروری است. با این هدف، بخش گرازبن از جنگل خیرود برای بررسی انتخاب و نقشه کلیه لکه های زادآوری موجود در آن تهیه شد. در این تحقیق از آنالیز سنجه های سیمای سرزمین در ترکیب با روش آنالیز گرادیان در محیط Fragstats استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که الگوی پراکنش لکه ها در پارسل های مختلف بیشتر به صورت کپه ای و تصادفی است. بیشترین درصد لکه ها در پارسل 315 و کمترین درصد در پارسل321 مشاهده شد. نتایج نشان داد که بزرگ ترین اندازه لکه (LPI)، با مقدار 9/0 هکتار در پارسل 310 و حداقل و حداکثر فاصله بین لکه ها در پارسل های بخش گرازبن بین 40 و 5/139 متر متغیر است. همچنین سنجه های تنوع، بیشترین تنوع و آرایش مناسب مکانی لکه ها را در پارسل های 307، 308، 311، 318، 319، 322، 325 و 326 نشان می دهند. این نتایج موید این است که در مدیریت توده های طبیعی باید طوری اقدام کرد که الگوی پراکنش لکه های زادآوری در سطح توده یکنواخت باشد، ولی در بین توده ها و پارسل های مختلف به لحاظ ساختار مکانی می توان از الگوی تصادفی پیروی کرد، چرا که با دستیابی به این الگوی مکانی می توان ساختار مناسبی را در توده ها پدید آورد.
    کلیدواژگان: یکنواختی، سنجه، Fragstats، جنگل خیرود، الگوی مکانی، لکه زادآوری
|
  • Production and cost comparison of conventional and directional tree felling (Case study: in Kheyrud forest)
    Page 8
    Tree felling is the most important component among tree harvesting which consists of cutting, limbing and bucking. This research was carried out in two compartments in Namkhaneh district of Kheyrud Forest. The Objective of this study were the time study of conventional and directional tree felling operation, estimation of productivity and costs of chainsaw for both conventional and directional methods, and development of regression model. Factors affecting on bucking time regression model were DBH of harvested tree and inter-tree distance for conventional method and DBH of harvested tree and direct of felling regarding to the lay directional felling. The hourly production of conventional tree felling with and without delay time was 46.4 and 65.6 m3/h, respectively. However, in directional felling method, the hourly productions with and without delay time were 44.4 m3/h and 59.1 m3/h, respectively. Productivity of chainsaw felling increased related to tree DBH as power for both conventional and directional felling method. The cost of felling was increased as simple exponential equation when DBH of harvested tree decreased for both conventional and directional felling method. Result indicates that the directional felling was more expensive than conventional felling.
    Keywords: Tree felling, Time study, Regression model, Conventional method, Directional method, Production, Cost
  • Page 13
    In arid and semi-arid ecosystems, isolated trees have an important effect on soil properties and could determine the structure of the soil fauna communities and herbaceous species under the tree which could influence these types of ecosystems. The aim of this study was to find out the effect of tree canopy on the spatial distribution of soil nutrients (OC, N, P, K, Na and Li) with varied chemical characteristics. In this research, soil samples were taken under and around a pistachio (Pistacia atlantica Desf.var.Kurdica) tree in Sarvabad region, West of Iran. The samples were taken every 2 m and then at 50 cm intervals in a regular grid of 20 m × 20 m around the tree for analyzing the spatial properties using geostatistical techniques. Total nitrogen (N) content similarly to soil organic carbon (OC) was higher under the tree. Phosphorus (P) content also was higher under the tree canopy. Potassium (K) decreased with distance from the tree base. Sodium (Na) had a medium spatial distribution related to tree canopy, while Lithium (Li) showed a sparse spatial pattern and its distribution seems to be independent of the tree position. These results support the hypothesis that the presence of a tree affects differently the spatial distribution of the various nutrients depending on their chemical characteristics.
    Keywords: Tree canopy, Chemical characteristics, Spatial distribution, Geostatistics, Pistachio
  • Page 25
    In order to study the tree growth and natural regeneration of loblolly pine in a 33-year-old plantation in Pylambra region (Guilan province), 1.5 ha of well stocked stand was selected. This study was done as randomized complete block design with three treatments as: T1, low density (15m2 basal area ha-1), T2, medium density (20m2 basal area ha-1) and T3, high density (25m2 basal area ha-1) with four replicates. Soil surface scarification was carried out at the first year. Diameter at breast height, total height of trees in each plot (1000m2), number and height of pine regenerations in subplot with an area about 10 m2 were measured. Results show that the height of Loblolly pine seedlings ranging from 10 to 150 cm were recorded in different treatments but in terms of the height growth, medium density treatment with 182 stem per ha showed better results and the difference with other treatments was statistically significant.
    Keywords: Pinus taeda, Density, Natural regeneration, Even, uneven aged
  • Page 33
    For some reasons, increasing poplar spacing in traditional poplar farming is not accepted by farmers. Scientific investigations has shown that for increasing wood quality, selection of optimum spacing, appropriate harvesting time, and cultivation of agricultural crops between tree rows, specially at early years would increase productivity and poplar cultivation area. Therefore, in this study populus nigra betulifolia seedlings were planted as randomized complete block design with three replicates and four mixed poplar and alfalfa treatments with tree spacing including 3X4, 3X6.66, 3X8, and 3X10 m also 2 control treatments namely sole (pure) alfalfa and pure trees (3X4m). Plot size was 1200 square meters. We investigated some important attributes during the years 1998-2008. Irrigation operation was done during the growing seasons. Ten distinctive growth attributes in conjunction with poplar and alfalfa were recorded on the treatments at different stages and suitable times during the study period. The data were analyzed using univariate and multivariate statistical methods. The study is aimed at evaluating the performance of poplar production intercrops with alfalfa. Results showed that the most amount of tree height growth belonged to mixed treatments including 3X4, 3X8 and 3X6.66 m with 159, 158 and 142 cm, respectively. Regarding the wood volume growth per hectare, the most amounts belonged to the same treatments with 18.4, 11.1 and 10.99 cubic meters, respectively. Also the most amount of dry weight production of alfalfa belonged to sole alfalfa, 3X10 and 3X8 m treatments with 7507, 4788 and 4265 kg per hectare, respectively. All of attribute amounts showing differences among treatments were significantly different at 5% level of probability. There was no significant difference among the spacing after 11 intercropping years for branch diameter and annual tree growth diameter. Meanwhile, for some attributes there were significant differences among years and interaction between treatments and years. As a final result, the suitable planting spacing of tree in Poplar/alfalfa intercropping system is 3X6.6 m according to the site conditions.
    Keywords: Intercropping, Poplar yield, Alfalfa yield, Spacing
  • Page 45
    In order to determine the suitable conditions of temperature and effect of desiccation on seed viability during storage, seeds were collected from Aliabad Katool site in Golestan forests. After determining the primary characteristics, Preservation of Prunus avium seed samples has been conducted under two varied temperature conditions (4 and 25°C) and two moisture contents (11.5 and 5 percent) in tightly closed containers. After storage, the moisture content and viability of seeds was tested by staining with 0.1 percent solution of Tetrazolium in every three month periods. The results showed that desiccation had no significant effect on seed viability after 3 months of preservation at 4°C. But at 25°C desiccation had significant effect on seeds viability and at this temperature, viability of seeds stored with 11.5 percent moisture content was decreased. In total, following one-year storage, either seeds which their moisture content were reduced and the control seeds (with primary moisture content), under 4° C status indicated near 90 percent viability. From the results of this investigation it can be deduced that the better storage conditions for low-moisture content seeds of Prunus avium (< 11.5%) is maintainance at refrigerator with temperature of 4° C.
    Keywords: Seed storage, Viability, Prunus avium, Desiccation, Tetrazolium
  • Page 55
    Biomass estimation of forest trees is one of the most important factors in forest management. The main objective of this study was to establish allometric equation for estimating crown, trunk and total tree dry weight. Sampling of tree parts was done using transect with 4 Km length and 15 meter width in Khojir National Park located at east of Tehran and 30 trees were felled down randomly with different diameter at breast height classes. Diameter at breast height, crown diameter and trees height were measured and dry weight of different parts of trees were determined. Allometric power and exponential regression models were derived. The equations were compared with each other based on the different modeling parameters. The highest significant correlation was found between crown diameters and dry weight (R2=0.93). The best equations were obtained by means of a power regression model.
    Keywords: Allometric equations, Standing biomass, Pistacia Atlantica, Khojir
  • Page 65
    This reserach was conducted to investigate the Scotch pine (Pinus sylvestris L.) adaptation in midland areas of Ladjim forests (Sari-Iran). The study was carried out as randomized completely block design with four treatments (based on different provenances of Pinus sylvestris) and three replicates during 1990 to 2005. Four provenances of Pinus sylvestris L. were collected fromUkraine,Turkey, Spine andFrance. In each plot 100-two year old seedling were planted in 2m×2m spacing. After 15 years, the results showed that the Turkish and Spanish Provenance had the lighest and lowest survial in the study area, 81.68% and 60.33%, respectively. Analysis of quantitative data indicated that the Ukrainian provenance (mean DBH and total height equal to 12.43 cm and l7.72 m, respectively) had the best growth. Also the results of plantation quality based on health, vitality, crown and trunk quality showed that the Ukrainian provenance with 78% alive trees is in excellent and good quality and had the best ranking among the other provenances in Ladjim forests. Ukrainian and French Provenances are recommended for plantation of destructed areas having similar ecological conditions in North of Iran where planting the native deciduous species plantation is not possible.
    Keywords: Conifers, Pinus sylvestris, Adaptation, Ladjim, Mazindaran
  • Page 77
    Natural processes and human activities continually change forest landscapes. Regeneration patches are one of the factors changing the forest landscapes. Knowledge of spatial patterns and structural analysis of patches are essential in sustainable forest management. For this purpose, the current study was done in Gorazbon district, kheyrud Forests. All regeneration patches were located in the study area and landscape analysis in combination with the environmental gradient analysis was applied using Fragstats software. The results of this study showed that the distribution patterns of patches in different compartments are randomly clumped. Highest and lowest patch percentage was observed in compartment 315 and 321, respectively. This study showed that the largest patch size was 0.9001 hectare in compartment 310 and the minimum and maximum distances between patches varied from 40 to 139.5 m. Compartments 307, 308, 311, 318, 319, 322, 325 and 326 had the highest diversity indices and suitable spatial pattern of patches. This result confirms the fact that the in management of natural stands, distribution patterns of patches in stands level is to be regular, but among the stands and different compartments they can follow random pattern. Because of with achieving such a model, appropriate spatial structure can be created in the stands.
    Keywords: Uniformity, Metrics, Fragstats, Kheyrud forest, Spatial pattern, Regeneration patch