فهرست مطالب

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده - سال چهارم شماره 11 (زمستان 1390)

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده
سال چهارم شماره 11 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 11
  • مقالات
  • صالحه شریفی صفحه 15
    زنان به دلیل ظلم هایی که در تاریخ بشر و رژیم های پیشین علیه ایشان روا داشته شده، جایگاه ویژه ای در اندیشه امام خمینی(ره) پیدا نمودند. مجموعه تالیفات و سخنرانی های ایشان در مورد زنان نشان می دهد که مسائل این قشر از مهم ترین دغدغه های بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران بوده است؛ تا آنجا که می توان «گفتمان امام خمینی(ره) در مورد زنان» را یکی از موضوعات اندیشه امام دانست. امور معنوی زنان در این گفتمان جایگاه ویژه ای دارد.
    مهم ترین اصل در تعالی معنوی زنان، این است که خود بر اساس معنویت دینی ساخته شوند و آموزه ها و منطق اسلام بر آن استوار است. این آموزه و منطق را می توان در آیینه اندیشه اندیشمند و اسلام شناس راستین، حضرت امام خمینی(ره) نگریست. ایشان بهترین و کامل ترین الگویی است که جایگاه معنوی زنان را در ساختن و پرداختن جامعه بشری تبیین نموده اند. این نوشتار بر آن است که در گفتمان امام(ره) در مورد زنان، بر دیدگاه هایی چون خودباوری زنان، معرفی الگو، حجاب، تعلیم و تعلم، تهذیب و تقوا و انسان ساز بودن زنان تمرکز کنیم که با معنویت و نقش اجتماعی زنان ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: معنویت، جامعه، زنان، امام خمینی(ره)
  • سمیه یارمحمدی صفحه 43
    انسان به گونه های مختلف اظهار بندگی و نیاز خود را به خداوند اعلام می دارد. با این حال، مهم ترین اظهار بندگی و عبودیت نماز است. روح عبادت که در فطرت انسان نهفته است باید از همان ابتدای تولد در مسیر صحیح قرار گیرد تا به عبادت خداوند منتهی می گردد. از این رو، باید تمام شرایط برای انسان از همان کودکی مهیا شود؛ زیرا دوران کودکی دوره تکوین و پایه گذاری شخصیت است.
    مقاله حاضر، با هدف تبیین نقش شیوه های زمینه ای و انگیزش در ترغیب کودکان به نماز، به بررسی متون اسلامی پرداخته است. شیوه های زمینه ای، شیوه هایی است که هم قبل از تولد و هم بعد از تولد باید توسط والدین اجرا شوند و شیوه های انگیزشی، شیوه هایی است که کودک را به یادگیری نماز، مقدمات آن و نیز خواندن آن ترغیب می نماید و باعث ارتباط محبت آمیز او با نماز و تقویت ارتباط با خداوند می شود.
    آیات و روایات بیانگر آن است که: وجود برخی شرایط در همسرگزینی و مرحله انعقاد نطفه و شیوه هایی مانند گفتن اذان و اقامه در گوش نوزاد، شیردادن با وضو و... بعد از تولد توسط هر یک از والدین زمینه های شناخت کودک نسبت به پروردگار متعال را فراهم می کند. همچنین انجام فعالیت هایی مانند توجه دادن کودک به محبت خدا، مانوس ساختن کودک با مسجد و نقل داستان های شیرین در مورد نماز و... از روش های جذب قلوب کودکان به نماز است.
    کلیدواژگان: شیوه، ترغیب، نماز، کودک، خانواده
  • زهرا امیرحسینی صفحه 77
    از آنجا که خانواده مهم ترین و اصلی ترین نهاد تربیتی جامعه است، باید سالم باشد. خانواده سالم، خانواده ای است که میان اعضای آن به ویژه والدین و فرزندان رابطه درستی حاکم باشد. برای رسیدن به رابطه انسانی سالم، اصول و شیوه هایی وجود دارد که والدین باید دانایی و مهارت لازم را داشته باشند تا بتوانند با این اصول پیوند روحی و فکری با اعضای خانواده برقرار نموده، نقش تربیتی خود را اعمال نمایند.
    این مقاله با هدف تبیین اصول و شیوه های موثر ارتباط با فرزندان ضمن اشاره به انواع ارتباطات (کلامی و رفتاری) به اصول حاکم بر ارتباط موفق می پردازد؛ زیرا تحقیقات نشان داده است عدم هماهنگی پیام های کلامی و غیر کلامی می تواند مانع ارتباط روشن وموثر بین افراد شود. اصولی همچون؛ اصل دانایی، اصل آشناسازی با واقعیت ها، اصل احساسات و ایجاد امنیت روانی، اصل اعتدال، اصل تعدیل انتظارات و... از جمله اصولی هستند که در این مقاله با توجه به آیات و روایات مورد بحث و بررشسی قرار گرفته اند.
    نتیجه تحقیق مزبور نشان می دهد والدین باید از شیوه ها و راهکارهای مناسب در برقراری ارتباط با فرزندان آگاهی داشته باشند. برای مثال در دوران کودکی با محبت کردن، بازی کردن و... می توان به کودک شخصیت داد و با ایجاد امنیت روحی و روانی ارتباط موثری با او برقرار کرد، در حالی که در دوران نوجوانی وضع به گونه ای دیگر است و با ایجاد عزت نفس، تقویت اعتماد به نفس و... می توان زمینه های رشد و کمال نوجوان را فراهم نمود و راه ارتباط با او را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: اصول، شیوه، موثر، ارتباط، والدین، فرزند
  • زهرا روحی صفحه 109
    ریشه فقر عاطفی و معنوی انسان ها که امروزه افراد زیادی با آن درگیرند، نداشتن تفسیری درست از خانواده و نداشتن التزام عملی به وحدانیت خدا و موثر بودن او در زندگی است. این امر بر روابط عاطفی اعضای خانواده تاثیر دارد و موجب اضطراب، دلهره، داشتن آرزوهای واهی، حرص و ولع به مسایل مادی و زیرپا گذاشتن ارزش های الهی و انسانی شده است.
    با توجه به نقش مهم بنیان خانواده در انتقال آموزهای وحیانی و غیر وحیانی، به سلامت این کانون و رشد و بالندگی آن توجه زیادی شده است، بنابراین، افرادی که در نگرش به این بنیان مقدس دچار انحراف شده اند، جوامع انسانی را هم به انحطاط کشانده و از رشد و تعالی باز داشته اند.
    این نوشتار به بررسی آیاتی که درباره تشکیل خانواده بر پایه مهر و محبت، اعتماد، اطمینان، سکون وآرامش و... بیان شده است، می پردازد. همچنین تبیین عوامل ثبات و دوام خانواده یا سستی پایه های آن، راهکارهای تقویت و تحکیم بنیان خانواده بر اساس آموزه های قرآن کریم و سیره بزرگان دین نیز بیان گردیده است.
    کلیدواژگان: تحکیم، مودت، خلق، حسن، اثر، بعل، جهاد زن
  • ریحانه کارپرور صفحه 131
    امروزه، رشد لجام گسیخته مصرف گرایی از معضلات بسیاری از کشورهاست. جامعه و کشور مصرف زده کمتر به خودکفایی خواهد رسید. این گرایش در تمامی اقشار جامعه نفوذ کرده است و زنان نیز با آن رابطه ای دوسویه دارند؛ از سویی جمعیت انبوهی از مصرف کنندگان، زنان اند و از دیگر سو، بر الگوی مصرف دیگران به ویژه افراد خانواده تاثیرگذارند.
    پس اصلاح الگوهای مصرف در هرآنچه نگه داری و حفظ آن در اقتصاد فرد و جامعه اثر مثبت دارد، ضروری به نظر می رسد. در این ارتباط زنان می توانند فرهنگ صرفه جویی را درون خانواده نهادینه کنند که این خود به فرهنگ سازی در کل جامعه منجر خواهد شد.
    بخش مهمی از آموزه های دینی در رابطه با مسائل اقتصادی، ناظر به بیان الگوهای مصرفی مطلوب از نظر شرع مقدس است. در این نوشتار در ابتدا معیار کلی اسلام در این زمینه معرفی شده، سپس با طرح مباحث اجتماعی مرتبط با بحث «مصرف گرایی»، تاثیر تبلیغات بر مصرف گرایی زنان مورد بررسی قرارگرفته است. آسیب های مصرف گرایی در جامعه زنان نیز از نکات مورد توجه نگارنده بوده که در قالب دو آسیب تجمل-گرایی و مدگرایی بررسی شده است.
    از آنجا که شناخت مصادیق زهد، قناعت، ساده زیستی و دوری از تجمل گرایی در زندگی حضرت زهرا می تواند انگیزه کافی به ویژه در زنان مسلمان ایجاد کند، ذیل هر بخش نمونه هایی از ساده زیستی و پرهیز از مصرف زدگی در زندگانی آن بزرگوار پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اصلاح الگوی مصرف، صرفه جویی، اسراف، تبذیر
  • ام البنین حبیبی صفحه 151
    در سال های گذشته درپی برخی از تحولات اجتماعی و سیاسی، شعارهای تساوی طلبانه نسبت به حقوق زن و مرد در سطح جهانی مطرح شده که خواستار برقراری عدالت و مساوات میان زنان و مردان است. یکی از مهم ترین درخواست های زنان، داشتن استقلال اقتصادی و حقوق مالی برابر با مردان می باشد. اما قوانین موجود در عرصه بین المللی نمی تواند جواب گوی زنان در این مسائل باشد، در حالی که قوانین اسلام قرن هاست که با به رسیمت شناختن حق مالکیت و تعرف زنان در اموال، آن ها را در این زمینه مستقل نموده و مردان را ملزم به تامین نیازهای زنان با رعایت اصول انسانی و اخلاقی نموده است. این نوشتار به معرفی جایگاه اقتصادی زنان در اسلام و بیان استقلال مالی زنان در فقه اسلامی و حقوق مدنی ایران می پردازد.
    کلیدواژگان: زن، استقلال مالی، فقه، اقتصاد، ارث
  • سیده معصومه اسماعیل پور صفحه 179
    مهم ترین عامل در شکل گیری و رشد و نمو گروه ها، ارزش ها و اعتقادات اعضای آن است. این عوامل بستر هم بستگی اجتماعی است. فمینیسم در بستر ارزش های جامعه سکولار مانند اومانیسم، فردگرایی، نسبیت گرایی اخلاقی و با شعار آزادی و برابری شکل گرفته که تغییرات فرهنگی زیادی را در جامعه زنان غرب ایجاد کرده است.
    در جوامع اسلامی، زنان نظام ارزشی ویژه و تکالیف و حقوقی دارند که با حقوق و تکالیف زنان غربی متفاوت است. نهادینه شدن ارزش های توحیدی، فقط با روشمند کردن آن، ساختن نظام های ارزشی و ساختارهای اجتماعی متناسب با آن میسر است. در غیر این صورت، نظام ها و برنامه های جهانی، زنان را در بستر پرورشی جامعه سکولار، هر روز با شعاری از جمله فمینیسم سرگرم می کند.
    در این نوشتار نهضت فمینیسم و تفاوت جهت گیری های زن غربی و زن مسلمان بررسی شده است. سپس اسلام دینی متکامل معرفی شده و به توانایی این دین در یافتن جایگاه حقیقی زنان اشاره شده است.
    پس از این مقوله، عجز جامعه سکولار که روح حاکم بر فمینیسم است، با معرفی شاخصه های سکولاریزم بررسی شده است. همچنین شخصیت فردی، خانوادگی و اجتماعی زن در جامعه سکولار و معضلات پیش آمده در این سه عرصه بر روی گسل خودمداری، تعریف جدید از ازدواج، ناامنی، بی هویتی زن سنتی، مسئولیت دوگانه زنان، خمودگی و ناامیدی، پایمال شدن شخصیت زنانه، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: جامعه سکولار، فمینیسم، جهت گیری زن غربی، جاهلیت قدیم، جاهلیت مدرن، بحران هویت
  • صفحه 215
  • زهرا محمدی صفحه 235
|
  • Saliha Sharifi Page 15
    Women have a special place in Imam Khomeini's thought owing to the oppressions and injustice committed against them over they history by previous regimes. His works and speeches well indicate that women's issues have been one the most important concerns of the founder of the Islamic Republic of Iran to the extent that we can term "Imam Khomeini's discourse about Women" as one of the subjects of the Imam's thought. Women's spiritual issues have special momentum in this discourse. The most important principle in the spiritual upliftment of women is that they themselves should be built on the basis of religious spirituality and coherent doctrines and logic of Islam. These doctrines and logic can be seen in the mirror of a Muslim scholar and a true expert of Islam such as Imam Khomeini, may Allah bless him. He is the best and the most perfect model who has explained women's spiritual status in rebuilding and shaping human society. This article seeks to concentrate on Imam Khomeini's discourse about women and focuses on his views about women's self-belief, role model, modest dress, education and learning, continence and piety and their man-making role which is linked to the spirituality and social role of women.
  • Somayyeh Yarmuhammadi Page 43
    Man demonstrates his servitude and need to God through different ways. The prayer is the most important form of expressing servitude. The spirit of worship is ingrained in human nature that must be put, at the start of the birth, on the right track so that it may lead to worship of God. Hence, the ground must be paved for him from the outset of the childhood period; because this is the period in which a child's character is built and developed. The present article aims to study the Islamic texts with a view to explaining the groundwork and motivational methods which are meant to persuade the child to offer prayer. The 'groundwork' methods are those methods that must be carried out by parents before and after the child's birth. The motivational methods are methods that help persuade the child to learn prayers, get acquainted with its prerequisites and offer it; they cause the child to pick up a tendency towards the prayers and to strengthen his relationship with God. The Quranic verses and also traditions indicate that the existence of certain elements such as choosing a spouse, the way a child is conceived and methods like reciting Adhan and Iqamah to a child's ear, breastfeeding in the state of ritual purity etc. can lead to the child's understanding of the Lord, the Sublime. Also, other activities such as inculcating the love of God in a child's mind, taking him to the mosque and telling him sweet stories about prayer can help it get attracted towards prayer.
  • Zahra Amir Husseini Page 77
    Since the family is the most important and main educational institution, it must be healthy and strong; a healthy family is a family characterized by good relationship between its members especially parents and children. In order for a family to attain a sound human relationship, there are certain principles and methods which the parents must know how to use to create a suitable relationship among family members. This article aims to study and elaborate on the effective methods of relationship between parents and children, the different types of relationship and the principles governing them, because lack of understanding can create a hindrance in their relationship with each other. Knowledge, familiarization with the facts, feeling of psychological security, balance, moderation of expectations are some of the principles which have been discussed in this article with reliance on Quranic verses and hadith. The result shows that the parents must be cognizant of suitable methods and strategies for establishing a relationship with their children. The parents can play with their children, greet and treat them in a way such that makes them feel that they are important and that gives them a feeling of psychological security. However, during the teenage period, the situation is different; the parents should create self-esteem and strengthen their children's self-confidence so as to pave the ground for growth and moral education of their teens so that as a consequence of which they can maintain sound relationship with them.
  • Zahra Roohi Page 109
    The roots of emotional and spiritual poverty faced by many individuals in society have to be found in the lack of correct interpretation of the family and practical adherence to the oneness of God and His being effective in life resulting in deterioration of family relationships and in anxiety, apprehension, false dreams, greed and ravenousness to material issues and violation of divine and human values. Given the important role of family foundations in transmitting revealed or non-revealed doctrines, a great amount of attention has been given to the well-being of the family unit, its growth and development. Thus, the public attitude toward this sacred foundation has derailed causing human societies to decline and fail to attain growth and development. This article investigates the Quranic verses about the family which is characterized by love, affection, trust, confidence peace and calm.The factors determining the stability and sustainability of the family or the weakness of its foundation and the strategies to strengthen family bonds based on the teachings of the Quran and lifestyle of noble religious leaders have been studied.
  • Rehana Karparvar Page 131
    Today, the uncontrolled growth of consumption has developed into a predicament for many countries. The consumptionist society and country are less likely to attain self-sufficiency. The growing tendency to consume has in fact infiltrated and affected different strata of society including women who also have dual relationship with consumption. On the one hand women constitute half of the consumer population, on the other, they have direct effect on other's consumption choices and patterns. Therefore, reforming consumption pattern in anything whose maintenance and preservation have an impact on the individual himself and on society is necessary. In this regard, women can help institutionalize frugality and economic behavior in the family which can help change the culture of the whole society. A major part of the religious doctrines about economic issues, deal with desirable consumption patterns according to Islamic Shariah. In this study, first of all Islam's general standards have been introduced regarding consumption. Then social issues related to consumption and the effects of propagations on women's consumption behavior have been examined. The dangers of consumptionism (in the form of extravagance and fashionism) for women's society have also been taken into account by the writer. Since the manifestation of piety, contentment and simplicity in the life of Fatima Zahra can create sufficient motivation in Muslim women's lives, examples of simplicity and frugal conducts have been provided from the life of that great lady.
  • Ummul Banin Habibi Page 151
    In the wake of some social and political developments in the past years, slogans are chanted at the international level demanding justice and equality between the rights of men and women. One of the women's most important demands is to have economic independence and equal financial rights with men. But the existing international law does not serve women's needs in this regard whereas Islam exalts the status of women by commanding that women should enjoy the right of ownership and appropriation of properties. Islam has given them independence in this regard and has obligated men to provide them with their needs, albeit with the observance of human and moral rules. This article introduces the economic position of women in Islam and studies the financial independence of women in Islamic jurisprudence and civil law of Iran.
  • Sayyeda Masumeh Ismail Pour Page 179
    The most important factor in the formation and growth of groups, are their values and the beliefs of their members. These are the factors of social convergence. Feminism like humanism, individualism and moral relativism has come into existence in the context of secular society with the motto of freedom and equality bringing about a lot of cultural changes in the society of Western women. In the Islamic societies, the women have a special value system, obligations and rights that are different from those of the Western women. The institutionalization of monotheistic values is possible only through systematizing them, creating value-laden systems and social structures congruous with them; otherwise, the global systems and programs entertain the women each day in the context of secular society with mottos such as feminism. In this article, the feminism movement and the differences in the approaches of Western and Muslim women have been studied. The writer has concluded that Islam is the most perfect religion and that it can help women find their real status and place in society. Also, the individual, family and social personality of woman in the context of a secular society and the dilemmas that have occurred in these three areas on egocentrism, new definition of marriage, insecurity, dual responsibility of women, lethargy, hopelessness and injustice committed against womanly personality have been studied.