فهرست مطالب

مطالعات بین المللی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، تابستان 1391)

نشریه مطالعات بین المللی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، تابستان 1391)

  • 210 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نوشتارها
  • محمود منشی پوری، آلپ تونکاسی صفحه 1
    تحلیل تطبیقی ایران و ترکیه – دو کشور همسایه در خاورمیانه- که دارای هویت فرهنگی مشترک بوده و از علائق سیاسی روشنی برای تحقق تنش زدایی در منطقه برخوردار هستند، موضوع این پژوهش است. اما در شرایطی که ترکیه در عرصه ثبات سیاسی، رشد صنعتی، ایجاد مشاغل توسعه جامعه مدنی، ظرفیت سازی (توسعه اقتصادی و رشد خدمات درمانی و آموزشی) و تقویت بخش ساختمان گام های بلندی برداشته است، ایران نیز در مقام مقایسه، در پاره ای از بخش ها نظیر ظرفیت سازی، موفقیت هایی را کسب کرده است ولی قطعا در سایر عرصه ها عقب مانده است که از آن جمله می توان به از دست دادن مهارت های مدیریتی، فرار مغزها، گسستگی گسترده در ساختار قدرت و افزایش محدودیت ها در توسعه جامعه مدنی و آزادی های سیاسی اشاره کرد. نقطه افتراق قابل توجه میان دو کشور در این حقیقت نهفته است که نهادهای عمومی در ترکیه از موقعیت به مراتب بهتری نسبت به ایران برخوردار هستند در شرایطی که رهبران غیر نظامی ترکیه بی علاقگی، خود به حاکمیت نظامی را نشان می دهند، روحانیون حاکم بر ایران اتحاد خود را با سپاه پاسداران تحکیم می بخشند. این مباحث با عطف به مسائل پیش روی دو کشور در جهت حل موضوعات در عرصه سیاست داخلی و خارجی، مورد بررسی قرار می گیرد. این مقاله به ویژه درصدد تبیین این نکته است که چرا عادی سازی روابط با غرب به طور کلی و ایالات متحده به طور اخص، برای ایران سودمند است. احتمالا اوضاع آشفته سیاسی و اقتصادی پیش روی ایران موجب کاهش حمایت داخلی از نظام کشور در سال های پیش روی خواهد شد.
    کلیدواژگان: پیشرفت، ایران، ترکیه، نظام سیاسی، سپاه، ارتش
  • ارشین ادیب مقدم صفحه 35
    بی اعتمادی میان ایالات متحده آمریکا و ایران از چه منابعی تغذیه می کند؟ عوامل این بی اعتمادی چیست؟ حضور دو کشور در گفتمان رسمی دیگری چگونه است؟ چگونه گفتمان، سیاست ها را شکل می دهد؟ هدف مقاله پیش روی پرداختن به پاره ای از مسائلی است که ریشه در گذشته، حال و آینده روابط خارجی میان ایران و ایالات متحده آمریکا دارد. نویسنده بر این باور است که دو کشور نمی توانند بدون پرداختن به دیگری، و یا با انکار همدیگر در حوزه سیاست خارجی بیاندیشند و این که گفتمان رسمی در هر دو کشور بازتابی از این وابستگی متقابل است. نویسنده این مقاله، وضعیت کنونی روابط میان دو کشور را با نگاهی انتقادی دنبال کرده و با توجه به تئوری انتقادی در روابط بین الملل به این موضوع توجه دارد که بن بست حاضر چه پیامدهایی می تواند داشته باشد.
    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، تئوری انتقادی، سیاست خارجی، اعتماد
  • مهران کامروا صفحه 71
    شماری از متغیرهای مشخص و نامشخص وجود دارند که احتمالا پویایی های امنیت منطقه ای و روابط بین المللی در خاورمیانه سال های پیش رو را شکل خواهند داد. پیامدها و تاثیر دو روند عمده و در حال تکوین را تقریبا به آسانی می توان تشخیص داد. نخست تداوم حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه و دوم تداوم تغییر کیفی ماهیت قدرت که طی دهه گذشته و حتی پیشتر از آن مواضع و صف بندی ها را معین کرده است. پیامدهای این دو روند تا حدودی زیادی قابل تشخیص هستند: تداوم چتر امنیتی آمریکا، ظهور یک بلوک منطقه ای جدید موسوم به شورای همکاری خلیج فارس که مبتنی بر شکل جدید و نرم از قدرت است که پیش از این در منطقه مطرح بوده و می توان آن را «قدرت نرم» نامید و تداوم روابط نه چندان آسان دولت های منطقه با ایران بدون اینکه اتحاد نزدیک خود را با آمریکا به مخاطره اندازند. این روندها در شرایطی مطرح می شوند که در بیشتر کشورهای منطقه، به واسطه بهار عربی سیاست های داخلی از سیالیت و بی ثباتی بسیار بالایی رنج می برند. شبه دولت های فرو پاشیده که محدود به افغانستان و پاکستان بوده اند، اینک در حال دربرگیری لیبی و سوریه است و حتی امکان دارد شامل بحرین نیز بشود. توانایی ایران برای پاسخ فعالانه در برابر هر یک از این روندها، جایگاه قدرت و موقعیت آن را در منطقه و فراتر از منطقه تعیین خواهد کرد. اگر ایران نتواند در برابر امواج در حال ظهور در منطقه، موقعیت خود را تثبیت نماید، در آن صورت خود نیز بخشی از این فرایند خواهد شد.
    کلیدواژگان: امنیت، ایران، خاورمیانه، قدرت نرم، قدرت منطقه ای
  • علی اصغر کاظمی صفحه 105
    با وجود ادبیات غنی درباره ابعاد مختلف حقوق بشر، دانشجویان حقوق، علوم سیاسی و روابط بین الملل کمتر با مبنای شناختی این مبحث مهم و حیاتی آشنا هستند. به نظر می رسد یک برداشت غلط وجود دارد که حقوق بشر اختراع غرب بوده و از این امر به عنوان ابزاری برای فشار سیاسی بر علیه جوامع اقتدارگرای سنتی و کمتر توسعه یافته استفاده می کند. در حقیقت ابعاد هستی شناختی حقوق بشر نادیده گرفته شده است. اینک ما شاهد گسترش انتقاد برای زیر سوال بردن مشروعیت حقوق بشر هستیم و این امر تهدید جدی محسوب است.
    این مقاله نگاه هستی شناختی به مبحث حقوق بشر دارد. نقطه کانونی بحث حاضر پرداختن مستقیم به حقوق بشر و هنجارهای متعارف حاکم بر این حوزه نیست، بلکه هدف بررسی استلزامات مقدماتی حقوق بشر است و اینکه مبنای هستی شناختی معطوف حقوق لایتجزای انسان بوده و این حقوق الزاما به واسطه اینکه انسان عضوی از یک جامعه و یا شهروند یک مجموعه سیاسی موسوم به دولت است، نمی باشد، بلکه ریشه در ذات و ماهیت «انسان بودن» دارد. مسئله این است که آیا انسان - سوای نژاد، دین، جنسیت، عقیده و یا وابستگی های سیاسی و سرزمینی- به طور کلی به عنوان عضوی از یک جامعه حیات دارد یا اینکه به واسطه حسی از استقلال داشتن در برابر محیط اجتماعی – سیاسی اش، حق دارد؟ مسئله مهم دیگر این است که آیا برخورداری از چنین حقی متناظر با وظیفه است یا اینکه صرفا به دلیل ضمانت اخلاقی اهمیت دارد و بر این مبنا مردم در تمام کشورها و فرهنگ ها به واسطه انسان بودن، از آنها بهره می برند. این بحث نیز مطرح خواهد شد که مسئله حقوق بشر اساسا به واسطه وجود یک سیستم بین المللی نامتجانس و نابرابر، به صورت موثری قابلیت اجرا نمی یابد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، منطقی هستی شناختی، تئوری انتقادی، جهان گرایی، نسبی گرایی، همبستگی فقهی
  • لبنا عبیدعلی صفحه 135
    بعد از نشست نوامبر 2010 سران ناتو در لیسبون، ایالات متحده، ناتو و افغانستان توافق کردند «در پایان سال 2014» شرایطی را فراهم کنند که در چهارچوبه آن «کلیه مسئولیت ها و راهبری امنیت به صورت غیر قابل برگشتی به افغان ها منتقل شود.» چنین امری در بعد داخلی، مستلزم برداشتن گام های فزاینده ای در راستای تقویت قوه قضائیه و نهادهای سیاسی و امنیتی افغانستان است. در بعد خارجی، نیز مدیریت مسئولیت ها در دوران پس از گذر اساسا با قائل شدن به نقش حمایتی کشورهای همسایه میسر است. در چنین عرصه ای است که ارزیابی ماهیت و پویش چالش های امنیتی داخلی و خارجی افغانستان، تعیین کننده است. نوشتار حاضر نگره سودمندی از ماهیت پیچیده ویژگی رفتاری بازیگران منطقه ای ارائه می دهد. این نوشتار عواقب و پیامدهای استراتژی کنونی ایالات متحده آمریکا نه تنها در قبال افغانستان بلکه در سطح منطقه ای و فرا منطقه ای را مورد بررسی قرار می دهد. روش پژوهش نگارنده این نوشتار برپایه مطالعات منطقه ای و بررسی منطقه گرایی قرار دارد.
    کلیدواژگان: افغانستان، ناتو، امنیت، ایران، بحران ها
  • پیروز مجتهدزاده صفحه 157
    در این مقاله، ضمن ارائه بحثی در پایدار بودن مفاهیمی چون «مرز» و «سامان» و «سرحد» در جهانی که فرایند مجازی شدن فضای سیاسی، واقعی بودن فضای جغرافیایی را به چالش گرفته است، ایده پایان گرفتن سرزمین و مرز به دلیل جانشین شدن فضای مجازی به جای فضای حقیقی به چالش گرفته می شود. در همین رابطه، بحثی مستند در ایرانی بودن اصل مفهوم «استیت state= کشور + حکومت» و مرز ارائه شده است که پرفسور واستل-والتر استاد دانشگاه برن درباره آن ابراز امیدواری کرد دنیای غرب ایرانی بودن اصل این پدیده ها و مفاهیم جغرافیای سیاسی را پذیرفته و ثبت نماید.
    نقش و عملکرد «مرز» پیوسته در در درازای تاریخ در تحول بوده است. این نقش و عملکرد هنگامی قابل درک است که تحول یاد شده در چارچوب نقش این پدیده توسط تاریخ، سیاست، قدرت، فرهنگ و مسائل اجتماعی مورد مطالعه قرار گیرد. بوردر border که به باور نویسنده با اصطلاح «سامان» در فارسی برابری دارد، پدیده ای پیچیده، فضایی و اجتماعی است که ساکن یا غیر متحول نیست، بلکه بسیار دگرگونی پذیر و فعال است. دایره شمول مطالعات سامان حقیقتا جهان گستر است و علاوه بر در بر داشتن بسیاری از جنبه های سنتی این گونه پژوهش ها، همانند ژئوپولیتیک، مهاجرت و هویت سرزمینی، شامل موضوعات سربرآورده جدید در دنیای کنونی است، همانند نقش مرز در «دنیای بدون مرز»؛ «خلق کردن محله»؛ و «مرزسازی» در دوران پسا 11 سپتامبر. این نوشتار فصل نهم کتاب مطالعات سامان است که به بحث و بررسی تاثیر فضای مجازی بر پدیده های جغرافیایی چون سامان و سرزمین می پردازد.
    کلیدواژگان: مرز، سامان، جغرافیای سیاسی، هویت، ایران، دولت، کشور، حکومت
  • نقد و بررسی
|
  • Prof. Mahmood Monshipouri, Alp Tuncaci Page 1
    This article conducts a comparative analysis of Iran and Turkey, two neighboring countries in the Middle East that share Islamic cultural identities and a clear political interest in promoting regional détente. While Turkey has made great strides in terms of consolidation of its ruling elite, industrial growth, job creating investment, the expansion of civil society, capacity building (economic development, and improving health care and education), and housing sector, Iran has had comparable successes in some areas, such as capacity building, but certainly has fallen behind in other areas, such as losing managerial skills, brain drain, widening divisions within its power structure, and growing restrictions on the expansion of civil society and democratic freedoms. One notable difference between the two countries is that trust in public institutions is higher in Turkey than Iran. Whereas Turkish civilian leaders exhibit noticeable disinterest in military rule, Iran’s clerical establishment has forged an alliance with the Revolutionary Guards. These issues are discussed with particular regard to the problems confronted in both countries in tackling domestic and foreign policy matters. The article highlights why the normalization of relations with the United States more specifically and the Western world more generally would benefit Iran. The political and economic troubles that Iran faces are likely to undermine Iranians’ support for the regime in coming years.
    Keywords: Comparatine Study, International Relations, Iran, Turkey, Development
  • Prof. Arshin Adib Moghadam Page 35
    What are the sources of mistrust between the United States and Iran? How do the countries represent each other in official discourses? How does discourse shape policies? These are some of the questions that are central to this article, which dissects the past, present and future of Iranian-American relations. It is argued that both countries can’t think their foreign policies without the other and that the official discourse in both countries is reflective of this interdependency. The article takes a critical view of the current state of relations between the two countries and actively considers how the current impasse could be overcome.
    Keywords: Discourse, Iran, United States, Critical Theory, Foreign Policy, Trust
  • Prof. Mehran Kamrava Page 71
    here are a number of known and unknown variables that are likely to shape regional security dynamics and international relations in the Middle East in the coming years. The outcomes and impacts of two broad, on-going trends are relatively easily discernible. They include continued American military presence in the Middle East; and a continued qualitative shift in the nature of power that has determined regional alignments and postures over the last decade or so. The consequences of these two trends are relatively easy to discern: a continuation of the American security umbrella; the emergence of a new regional power block, namely the GCC, that relies on a qualitatively new form of power than that heretofore prevalent in the region—what may be called “subtle power”; and the regional states’ continuation of uneasy relations with Iran without jeopardizing their close alliance with the United States. These trends are taking place in a context of fluid, and highly unstable, domestic politics in most countries of the Middle East that are rocked by the Arab Spring. The specter of collapsed states, once limited to Afghanistan and Pakistan, has now spread to Libya, Syria, and possibly even Bahrain. Iran’s ability to proactively respond to each of these developments will determine its power and stature in the region and beyond. Unless it can place itself in front of these emerging waves, it may find itself subsumed by them, or, at the very least, have its position undermined through their force.
    Keywords: Middle East, Security, Irand, PGCC
  • Prof. Ali Asghar Kazemi Page 105
    Despite the immense literature on various aspects of “Human Rights,” students of law, politics and international relations are less acquainted with the ontological basis of this vitally important issue. There seems to be a false impression that this topic is an invention of Western power which is now being used as an instrument of political pressure against traditional and less developed authoritarian societies. In fact, the ontological dimensions of human rights have been largely ignored. We are now witnessing a developing criticism on the legitimacy of human rights which is under serious threat. This essay attempts to look at the issue from an ontological perspective. The main focus here is not “human rights” per se and the conventional norms governing its realm, rather, the aim is to investigate the preliminary requisites to it; that is the ontological basis that embraces man’s inalienable rights by virtue of his very nature as a “human being” and not necessarily as a member of society or the citizen of a political entity called state. The question here is whether man-disregard of his race, faith, gender, creed and political or territorial affiliation- ultimately exists totally for or as a member of society or exists in some significant sense for himself independent of the socio-political environment? Another important question is whether the entitlement of such rights entails a correlative duty or it is merely a privilege as basic moral guarantees that people shall enjoy in all countries and cultures simply because they are human beings. It will be argued that the problem of human rights is essentially lack of effective enforcement in a disparate chaotic international system.
    Keywords: Human Rights, Legal Ontology, Critical Theory, Universalism, Relativism, Jural Correlative
  • Prof. Dr. Lubna Abid Ali Page 135
    In the aftermath of Lisbon Summit of NATO in November 2010, US, NATO and Afghanistan agreed to create conditions for “irreversible transition to full Afghan security responsibility and leadership” by the end of 2014. This requires internally an increased pace in the strengthening of administrative judicial, political and security institutions in Afghanistan. Externally, to manage the post-transition responsibilities a supportive role by the neighbouring countries is essential. In this backdrop it is crucial to assess the nature and dynamic of internal and external security challenges to Afghanistan. The study provides useful insights into the nature of complexity that characterizes the behavior of regional actors. It examines the security implications of US exit strategy not only for Afghanistan but in the region and beyond.
    Keywords: Foreign Policy, Afghanistan, NATO, Security, Iran, Crises
  • Prof. Pirouz Mojtahed, Zadeh Page 157
    Throughout history, the functions and roles of borders have been continuously changing. They can only be understood in their context, shaped as they are by history, politics and power, as well as cultural and social issues. Borders are therefore complex spatial and social phenomena which are not static or invariable, but which are instead highly dynamic. This comprehensive volume brings together a multidisciplinary team of leading scholars to provide an authoritative, state-of-the-art review of all aspects of borders and border research. It is truly global in scope and, besides embracing the more traditional strands of the field including geopolitics, migration and territorial identities; it also takes in recently emerging topics such as the role of borders in a seemingly borderless world; creating neighbourhoods, and border enforcement in the post-9/11 era.
    Keywords: Persia, Border, Geopolitics, Iran, Power, Culture