فهرست مطالب

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده - سال سوم شماره 7 (زمستان 1389)

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده
سال سوم شماره 7 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 9
  • محبوبه دلاوری پور پاریزی، محمد مهدی صفورایی پاریزی صفحه 15
    والدین بر اساس ویژگی هایی که می خواهند در فرزندان شان موجود باشد، روش ها و الگوهایی برای تربیت آنان به کار می برند. به همین دلیل آنها می خواهند بدانند که چگونه باید باشنند و کدام یک از این الگوها برای تربیت فرزندان از موفقیت بیشتری برخوردار است.
    محققان شناخته شده ترین روش های تربیتی والدین را به سه نوع کلی دسته بندی کرده اند: الف) سهل گیرانه؛ ب) سخت گیرانه؛ ج) مقتدرانه. شیوه های تربیتی متفاوت در خانواده ها، آثار متفاوتی در شکل گیری شخصیت و رشد و تربیت اجتماعی، عاطفی هیجانی و عقلانی فرزندان دارد.
    در بحث تاثیر روش های «سهل گیرانه»، «سخت گیرانه» و «مقتدرانه» ضمن بیان آثار هر یک از این شیوه ها، توضیح داده شده است که شیوه های اول و دوم به سبب عدم رعایت حد اعتدال، آثار نامطلوبی بر تربیت فرزندان دارد. از این رو، شیوه های مناسبی برای تربیت و هدایت فرزندان نیستند. شیوه «مقتدرانه» با ویژگی های مثبت فروانی که دارد، تضمین کننده پرورش توانایی ها و رساندن فرزندان به خودشکوفایی و کمال است و به عنوان بهترین شیوه تربیتی معرفی شده است.
    کلیدواژگان: والدین، فرزند، فرزند پروری، تربیت
  • زهرا تشکری صفحه 41
    شناخت جریان روشنفکری در گام نخست، مبتنی بر آشنایی با مفهوم واژه روشنفکر و طیفی است که در عرف اجتماعی امروز به این نام خوانده می شود. به همین مناسبت این نوشتار ابتدا مفهوم شناسی واژه روشن فکر، سپس خاستگاه جریان روشن فکری در غرب و ایران و انگیزه روشن فکران در رویکرد به مسائل زنان، بررسی شده است.
    بخش اصلی نوشتار، نگاهی بر مبانی فکری روشن فکران دارد که در بازنگری و تفسیر متون دینی از آنها استمداد شده و البته در افق نزدیک تری به مسائل زنان قرار داشته اند.
    این مبانی در سه بخش «روش شناختی»، «دین شناختی» و «فلسفی» به ارائه دیدگاه های روشنفکران پرداخته است و از آن جهت که نگرش روشن فکران غیردینی نسبت به اجتهاد و دین شناسی چندان حائز اهمیت نمی باشد، در بحث مبانی روش شناختی و دین شناختی تنها به ذکر مبانی «روشن فکران دینی» اکتفا گردیده است. «سخن آخر» به تحلیل و جمع بندی کوتاهی از این مجموعه می پردازد.
    کلیدواژگان: روشن فکر دینی، مبانی نظری، تفسیر، مدرنیته، تساوی
  • محمد مهدی صفورایی پاریزی صفحه 71
    فرآیند انتخاب همسر یکی از حساس ترین رویدادهای دوران جوانی است و معمولا فرد را در تعیین ملاک های معتبر و لازم و تطبیق ملاک ها بر فرد مورد نظر و تصمیم گیری نهایی دچار نوعی بحران و تعارض می کند. معیار ها، ملاک ها و ویژگی هایی که در انتخاب همسر باید در نظر گرفته شود دو دسته اند: ملاک هایی که جزء ارکان یک زندگی سعادت مندانه و خانواده کارآمد می باشند و ملاک هایی که شرط کمال اند. ملاک هایی که در این نوشتار به توضیح آن ها پرداخته شده است عبارتند از: ایمان و باورهای صحیح، تقوی، خلق نیکو، سلامت جسمانی و روانی، اصالت خانوادگی، زیبایی ظاهری و میل و علاقه، برخورداری از علم و دانش، تناسب زن و شوهر و صفات ویژه دختر.
    کلیدواژگان: انتخاب، همسرگزینی، ملاک و معیار، ازدواج، آموزه دینی
  • سکینه آخوند صفحه 89
    یکی از نظرها و اندیشه های غلطی که در ادیان گذشته وجود داشته و به اسلام نیز رخنه کرده است، این است که زن را موجودی طفیلی و عامل گناه و وسیله فریب آدم دانسته و بدین ترتیب نگرش منفی نسبت به شخصیت زن در جهان به وجود آورده است. این مقاله ضمن بررسی و تحلیل منشا این اندیشه از جمله عهدین و بررسی تفاسیر قرآن، به تفاوت اساسی قرآن با مطالب تورات و انجیل درباره آدم و حوا پی برده، نگرش صحیح قرآن را نسبت به این مسئله مطرح می نماید.
    قرآن کریم با اعتقاد به آفرینش مستقل زن و رد اغوای آدم به وسیله حوا، همواره زن را انسانی مستقل دانسته و بر هر گونه تصور نادرستی از شخصیت زن خط بطلان کشیده است.
    کلیدواژگان: فریب آدم، حوا، شیطان، گناه زن، قرآن، عهدین
  • خدیجه اسکندری نژاد صفحه 107
    مقاله حاضر تحلیلی بر «ویژگی های مادر در تربیت دینی» فرزند است. جهت دستیابی به این مهم سعی شده تا با تصویر شخصیت اسلامی مادر به عنوان موثرترین مربی، روند دینداری فرزند ترسیم شود. شخصیت بهنجار از نظر اسلام به شخصیتی اطلاق می شود که سه لایه وجودی او (بینش، گرایش، کنش) به عنوان انسان الهی در سمت و سوی الهی باشد. در واکاوی هر لایه مسائل مرتبط آن لایه با فرآیند تربیت دینی فرزند بیان شده است. از همین رو در بحث بینش و شناخت مادر نسبت به دین، خود (نفس)، موقعیت مادر و فرزند، خود فرزند به عنوان فردی منحصر به فرد و مسائل مرتبط با تربیت دینی اشاره شده که هر کدام به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گرفته و بعد در بحث عواطف و عمل، جهات و چگونگی اثرپذیری از این شخصیت بهنجار مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، بهنجار، اسلام، لایه های وجودی، شخصیت، ایمان، فطرت الهی
  • اعظم نوری صفحه 145
    خانواده مناسب ترین جایگاه برای تامین نیازهای انسان و بهترین بستر برای تامین امنیت و آرامش روانی است. با این حال در عصر حاضر نظام خانواده دچار مشکلات و چالش هایی شده که کم کم آن را به سستی و تزلزل می کشاند. مهم ترین عامل تحکیم و ثبات یا تزلزل و فروپاشی نهاد خانواده چگونگی رابطه ها و داد و ستد عاطفی میان اعضای خانواده به ویژه رابطه زن و شوهر است. عوامل مختلفی در تحکیم و یا تزلزل آن نقش دارند که می توان به طور کلی آنها را به عوامل فردی و اجتماعی تقسیم کرد که با توجه به اهمیت هر کدام از آنها نمی توان هر یک را به تنهایی در این مسیر کافی دانست. این نوشتار در پی آن است تا با بیان هر کدام از این عوامل راهی را برای رشد و ثبات خانواده از طریق معرفی باورها، اخلاقیات و سنت های فرهنگی و دینی بنمایاند.
    کلیدواژگان: خانواده، تحکیم، اسلام، زن و شوهر
  • طاهره ماهروزاده صفحه 179
    قرآن کتاب سعادت و هدایت است؛ قصه های قرآنی جزئی از وحی نازل بر پیامبرند و صبغه آسمانی دارند، لیکن این قصه ها بر بشر فرود آمده اند تا مردم با آنها ارتباط برقرار کنند و از آنها پند بگیرند.
    خداوند سوره یوسف را زیباترین سرگذشت انبیا دانسته و از آن به احسن القصص یاد می کند و آموزه های تربیتی-اجتماعی بسیاری در جای جای داستان و در گذر حوادث آن عرضه می شوند. در این مقاله به برخی از این پیام ها پرداخته شده است از جمله: مدیریت صحیح، توکل، عفت، جوانمردی، حیا، زیبایی در کلام، خیرخواهی، عفو و گذشت، حق شناسی از خداوند و نعمت های او در همه حال، عزت نفس در برابر گناه، رازداری، صبر و سعه صدر، تواضع و فروتنی نسبت به پدر و مادر. اما مهم ترین پیام در این سوره، پیام توحید و تربیت توحیدی است.
    کلیدواژگان: سوره یوسف، پیام اخلاقی، پیام تربیتی، تربیت، قرآن، قصه قرآنی
  • صفحه 213
|
  • Mahboobeh Delavari Poorparizi, Dr.Muhammad Mahdi Safoorayi Parizi Page 15
    Parents make use of methods and patterns on the basis of the characteristics which they want their children to bear. For this reason, they want to know how they should be and which pattern works better for their children's education. Researchers have classified the most well-known educational patterns used by parents into three major types: A) Lenient; B) Strict; C) Authoritative. Different educational methods in the families have various impacts on the formation of the child's character and his social, sentimental, emotional and rational growth and education. As for the impacts of "lenient", "strict" and "authoritative" methods, they have been clearly explained and it has been argued that the first and second methods have negative impacts on child education because moderation is not observed in them. Thus, they are not suitable methods for education and guidance of children. The "authoritative" method that has considerable positive features can guarantee the growth of the potentials and capabilities of children and it can help them blossom and attain perfection. Thus, it has been introduced as the best educational method.
  • Zahra Tashakkori Page 41
    Knowledge of intellectualism is essentially based on knowledge of the meaning of "intellectual" and of a stratum which in today's social custom is referred to with this name. For this reason, this article aims to study the meaning of the term "intellectual", its origin in the West and Iran and the intellectual's motive in their approach towards women's issues. A major part of this study delves into the intellectual foundations of which the intellectuals have availed themselves to review and interpret religious texts and which are somehow related to women's issues. These foundations lay out the intellectual's views and standpoints in three (i.e. methodological, religious and philosophical) parts. Given that the non-religious intellectual's attitude towards jurisprudence (Ijtihad) and divinity is not so important, the attitudes of "religious intellectuals" concerning methodological and religious foundations only have been mentioned. The "Final Word" in this article provides analysis and a brief conclusion of the entire discussion.
  • Dr. Muhammad Mahdi Safoorayi Parizi Page 71
    Mate selection is one of the most sensitive events during youth age which normally makes an individual face crisis and conflicts in determining reliable and necessary criteria and applying them to the concerned individual and finally going ahead with the decision. There are two sets of standards, criteria and characteristics which must be taken into consideration: A) Criteria as a part of the prosperous life of an efficient family. B) Criteria as the requirements of perfection. In this study, the criteria which have been explained and clarified include the following: 1. faith and correct belief, 2.piety, 3. good morals, 4. physical and psychological well-being, 5. family and genealogical originality, 6. external beauty, interest and attachment, 7. educational qualification, 8. equal status of man and woman and the special qualities of a girl.
  • Sakina Akhund Page 89
    One of the baseless and false theories that existed in the past religions and also found its way into Islam is that woman is an inferior entity and the cause for Adam’s sin and deception. It is said that Adam was seduced and deceived by woman and therefore it led to creation of a negative attitude towards woman’s character in the entire world. This paper reviews and analyzes the origin of this idea including the Old and the New Testaments and commentaries of the Quran so as to find the basic difference between the Quran and what is said about Adam and Eve in Torah and Gospel. The object of this analysis is to reintroduce the Quran’s attitude in regard to this issue. The Holy Quran maintains that the woman is an independent entity and that Adam’s temptation by Eve is untrue, thus rejecting all false and incorrect assumptions about woman’s personality.
  • Khadija Eskandarinejad Page 107
    The present study is an analysis of the "role of mother's characteristics in religious education". In line with this objective, endeavor has been made to present and illustrate the mother's Islamic character as the most effective factor influencing a child's religious education. According to Islam, a normal personality is one that the three existential layers of his personality (i.e. vision, tendency, action) are bound for God. While explaining each layer, issues relating to religious education process have been elaborated. For this reason, a mother's vision and understanding of religion, her situation and that of the child have been evaluated and assessed separately together with issues relating to the child's religious education. Finally, when it comes to sentiments and actions, the various aspects of a normal mother's personality and the way the child is influenced by the mother have been analyzed.
  • Azam Noori Page 145
    The family is the best way to meet man's needs and it is the best place for a child to grow emotionally, socially, mentally, and even physically. Nevertheless, in the present age the family system is faced with problems and challenges that are gradually undermining its base. The most important factor that contributes to the continuity and stability of family or its instability and breakdown is assessed on the basis of family ties, emotional relationships among family members especially the husband and wife. There are different factors that contribute to the stability or instability of the family. They are generally divided into individual and social factors each having its own specific impacts that cannot be evaluated separately from the other. This article seeks to explain the factors so as to show, by way of introducing beliefs, ethical codes, cultural and religious traditions, a way for the growth and stability of the family.
  • Tahera Māhroozadeh Page 179
    The Quran is the book of prosperity and guidance and its stories are a part of the revelation which descended upon the Holy Prophet (pbuh) but they were sent down for the human beings so that they may understand them and learn a lesson from them. God, the Exalted, considers Chapter Yusuf as having one of the most beautiful stories regarding the lives of the Prophets and He describes it as "the best of stories". There are a lot of educational and social doctrines in the verses of this chapter as they narrate the chronology of the events. In this article, some of those messages have been discussed and explained. They include proper management, trust (in God), chastity and continence, modesty, beauty of speech, benevolence, forgiveness and forbearance, mindfulness and recognition of God's rights as well as His bounties under all circumstances, self-esteem against the sins, keeping secrets, patience, tolerance, humility towards the parents etc. However, the most important message in this chapter relates to the oneness of God and monotheistic education.