فهرست مطالب

قرآن شناخت - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1390)

نشریه قرآن شناخت
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1390)

  • 198 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد عشایری منفرد صفحه 7
    از دیرباز یکی از دغدغه های دانشمندان تفسیر و علوم قرآن، شمارش دانش های بایسته در تفسیر بوده است؛ چندان که علاوه بر کتب علوم قرآن در دیباچه بسیاری از تفاسیر نیز به این دغدغه پرداخته شده است. علم بدیع از دانش هایی است که بر بایستگی آن در دانش تفسیر پافشاری شده است؛ اما امروزه که گسست بین تفسیر قرآن و زیباشناسی آن جدی گرفته شده، این مسئله مطرح می شود که آیا دانش بدیع، تنها در زیبایی شناسی قرآن تاثیر دارد یا اینکه در تفسیر قرآن نیز نقش آفرین است؟ این مقاله با انگیزه بررسی همین موضوع و برای رسیدن به نتیجه ای روشن درباره بایستگی دانش بدیع در دانش تفسیر می کوشد تا با نگاهی به تفسیر المیزان، به جایگاه شناسی دانش بدیع در روش تفسیری علامه طباطبایی بپردازد و نشان دهد که دانش بدیع از بایسته های تفسیر است و علامه طباطبایی نیز در فرایند تفسیر آیات الهی از این دانش بهره برده است.
    کلیدواژگان: دانش بدیع، تفسیر قرآن، تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، زیبایی شناسی، آرایه شناسی
  • حسن صادقی صفحه 35
    از دیدگاه علامه طباطبایی دانش اصول فقه در تفسیر قرآن و رسیدن به معنا و مراد خدای متعال از واژگان و جمله های قرآن کریم تاثیر چشمگیر و بسزایی دارد.
    این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی نگارش یافته و هدف آن، ارائه و تبیین موارد و میزان نقش آفرینی دانش اصول فقه در تفسیر قرآن از دیدگاه علامه طباطبایی است. در این پژوهش موارد و میزان تاثیر دانش اصول فقه در تفسیر و نیز برخی از کاربردهای عینی و عملی دانش اصول فقه در تفسیر قرآن به ویژه در غیر آیات الاحکام را از دیدگاه ایشان به اختصار ذکر می کنیم.
    از دیدگاه علامه طباطبایی دانش اصول فقه در سه بخش مبانی تفسیر، قواعد تفسیر، و منابع تفسیر نقش آفرین است و از میان بخش های یادشده، بیشترین تاثیر مربوط به بخش قواعد تفسیر است.
    کلیدواژگان: اصول فقه، تفسیر قرآن، علامه طباطبایی، مبانی تفسیر، قواعد تفسیر، منابع تفسیر
  • محمد نقیب زاده صفحه 65
    قرآن کریم در تعابیر بلاغی خویش از قبیل تشبی هات، مجازها و استعاره ها زبان بیان واقع داشته است. مقاله حاضر به هدف اثبات این موضوع با توجه به دیدگاه علامه طباطبائی و پاسخ گویی به شبهات مربوط، به نگارش درآمده است.
    در میان اقسام تشبیه، تشبیه وهمی در قرآن به کار نرفته و نمونه های ادعایی آن از قبیل تشبیه شکوفه درخت جهنم به سرهای شیاطین و جن زدگی دیوانگان، مصداق این نوع تشبیه نیست.
    مجاز و استعاره قرآنی نیز، در عالم واقع، پشتوانه دارد و همین، ملاک صحت یا خطای کاربرد مجاز و استعاره است.
    در میان اقسام مبالغه، دو قسم تبلیغ و اغراق که از امکان عقلی بهره مندند، در قرآن یافت می شوند؛ اما غلو که فاقد امکان عقلی است، در قرآن به کار نرفته و نمونه های گفته شده را می توان پاسخ داد.
    نمود دیگر بلاغت در قرآن، قصه های قرآنی است که نویسندگانی برخی از آنها را به جهت ظاهر تمثیلی، غیرواقعی دانسته اند، ولی سخن آنان پذیرفتنی نیست.
    کلیدواژگان: واقع نمایی قرآن، تشبیه، تمثیل، مجاز، استعاره و مبالغه در قرآن
  • محمد فاکر میبدی صفحه 93
    ازجمله پیش نیازهای تفسیر قرآن در اختیار داشتن قرائت ابلاغ شده از سوی پیامبر است از نظر علامه طباطبائی(ره) این قرائت اکنون در میان قرائت های مختلف پنهان است و به همین جهت برای بازیابی آن به قرائت های مختلف توجه کرده و با توجه به آنها تفسیر گران سنگ المیزان را نگاشته است. وی با رد تواتر قرائات و تنها مشهور دانستن آنها و منحصر ندانستن قرائت صحیح در قرائت عاصم، به قرائت های دیگر نیز توجه دارد؛ چراکه به باور ایشان سه خصیصه صحت سند، موافقت با قواعد عربی و مطابقت با رسم مصحف در این قرائات وجود دارد. از نظر علامه، قرائن بازیابی قرائت پیامبر عبارت اند از: افصحیت، سیاق آیات، قواعد صرفی، سازگاری با مفاد آیات، دلیل عقلی و نیز روایات.
    وی بر پایه روایات معصومین(ع) بر این باور است که ایشان به پیروی از قرائت مشهور فرمان داده اند و لذا از قرائت منسوب به ائمه(ع) تنها به عنوان موید یا به عنوان تفسیر آیات استفاده می کند.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، علامه طباطبایی، قرائت، اختلاف قرائات، تفسیر المیزان
  • مهدی رستم نژاد صفحه 121
    یکی از اساسی ترین مسائل علوم قرآن، بررسی میزان نقش روایات تفسیری در فرآیند فهم آیات است. بسیاری از پژوهشگران بر این باورند که علامه طباطبایی با تکیه بر روش تفسیر قرآن به قرآن، معتقد به استقلال و استغنای قرآن از روایات در تفسیر است. این سخن، علاوه بر ناهمخوانی با سلوک عملی علامه در المیزان، مورد انکار بسیاری از شاگردان برجسته ایشان قرار گرفته است.
    نگارنده فارغ از همه توجی هاتی که تاکنون در مورد دیدگاه علامه ارائه شده است با ارائه مستقیم اظهارات علامه درباره نقش و جایگاه روایات در تفسیر آیات، به این نتیجه رسیده است که کلمات علامه دراین باب در دو مقام است: نخست، درخصوص استقلال قرآن در دلالت بر معنی لفظی و ناظر به ابطال کلام اخباری هاست که به مستقل نبودن قرآن در دلالت و حجیت نداشتن ظواهر آن معتقدند. روشن است که این معنی با استقلال قرآن از سنت، فاصله بسیاری دارد. دوم، در باب استقلال قرآن در بیان مرادات و مصادیق است که منظورشان نفی نیاز به بیان معصوم نیست، بلکه مقصودشان این است که هرچه معصوم(ع) در تفسیر آیات می فرماید، همان چیزی است که قرآن خود آن را بیان کرده است هرچند ما پیش از بیان معصوم توان فهم آن را نداشته باشیم.
    کلیدواژگان: استقلال قرآن، تفسیر قرآن به قرآن، تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، نقش روایات در تفسیر
  • حامد پوررستمی صفحه 145
    از منظر علامه طباطبائی، آیات قرآن دارای وجوه معنایی است که در دو جهت معناشناسانه و آسیب شناسانه توسعه می یابند. در بعد معنا شناسانه وجوه و بطون معنایی، امری نسبی و در گرو متغیرهای مرتبط با متن و فرد مفسر است. اما بعد آسیب شناسانه ناظر به مسئله تفسیر به رای و شامل وجوه معنایی گوناگونی است که مبتنی بر ضوابط و مبانی صحیح فهم و مستند به دلایل نقلی یا عقلی نیست. از نظر علامه، تفسیر به رای و ارائه وجوه ناصواب معنایی از آیات، محصول به کار نبستن مبانی و قواعد صحیح تفسیری و دوری از آموزه های قرآن و عترت است. در اندیشه علامه، وجوه پذیری قرآن به معنای کثرت قرائت ها و برداشت ها از متن آن گونه که برخی از اندیشوران غربی می انگارند نیست؛ بلکه ناظر به دو بعد معناشناسانه و آسیب شناسانه است که پذیرش اولی و نفی دومی بر اساس سیری روشمند و با توجه به اصول و قرائن لفظی، نقلی و عقلی صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، علامه طباطبایی، وجوه معنایی، بعد معناشناسانه معنی، بعد آسیب شناسانه معنی
  • علی اکبر بابایی صفحه 171
    یکی از مباحث مهم و موثر علوم قرآنی در فهم و تفسیر قرآن، شناخت چیستی و چگونگی بطون (معانی باطنی) قرآن است. از کتاب قرآن در اسلام و برخی مباحث المیزان استفاده می شود که علامه طباطبائی(ره) بطون قرآن را طولی و نسبی می داند. در این نوشتار، نخست دیدگاه ایشان درباره طولی و نسبی بودن بطون قرآن با استناد به عبارت هایی از دو کتاب یادشده بیان می شود، سپس تامل هایی که در حاشیه دیدگاه ایشان به نظر می رسد، در بوته داوری اندیشمندان و پژوهشگران قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: باطن قرآن، علامه طباطبایی، بطون طولی قرآن، نسبیت بطون قرآن، المیزان، قرآن در اسلام
  • صفحه 185
|
  • Mohammad Ashayeri Monfared Page 7
    Since the early centuries of Islam one of the big concerns of Muslim scholars in interpretation and Quranic studies has been enumerating the necessary disciplines towards exegesis of the Quran. This issue has been dealt with in the introductions of most of commentaries as well as the works concerning Quranic sciences. It has been emphasized on rhetoric as one of the disciplines necessary for exegesis of the Quran. However, nowadays there is a serious argument about the distinction between exegesis of the Quran and aesthetics. Therefore the question arises whether rhetoric has its role merely in aesthetics or has its contribution to the exegesis of the Quran. Studying this topic towards reaching a clear result about the necessity of rhetoric towards interpretation of the Quran, the present article attempts to survey Al-Mizan Commentary and locate the position of rhetoric in the exegetical method of Allama Tabatabai. It will conclude that rhetoric is one of the necessary disciplines towards exegesis of the Quran and Allama has benefitted from this discipline in the process of interpreting divine verses.
    Keywords: discipline of rhetoric, exegesis of the Quran, Al Mizan Commentary, Allama Tabatabai, aesthetics, study of figures of speech
  • Hasan Sadeghi Page 35
    According to Allama Tabatabai, the discipline of principles of jurisprudence has a big and significant role in the exegesis of the Quran and reaching the divine meaning and intent through the words and sentences of the holy Quran. Taking a descriptive and analytical method, the present article aims at presentation and explanation of the instances and the extent of the contribution of the principles of jurisprudence in the exegesis of the Quran according to Allama Tabatabai. This article states the instances and the significance of the role of the principles of jurisprudence in exegesis and certain practical and objective usages of this discipline in the exegesis of the Quran particularly in verses other than those concerning practical regulations mentioned in Al- Mizan. According to Allama Tabatabai, the principles of jurisprudence contributes to exegesis in three parts: foundations of exegesis, rules of exegesis, and sources of exegesis. However, the biggest role goes to the rules of exegesis.
    Keywords: principles of jurisprudence, exegesis of the Quran, Allama Tabatabai, foundations of exegesis, rules of exegesis, sources of exegesis
  • Mohammad Naghibzadeh Page 65
    The holy Quran in its rhetorical expressions such as similes, figurative expressions and metaphors intends conveying the reality. To prove this claim, the present article takes Allama Tabatabai’s view into account and responds to the spurious arguments in this regard. Among all types of simile, imaginative simile is not used in the Quran and its alleged examples such as likening spathes of Zaqqum tree to devils’ heads and likening the insane to those captured by Jinn are not true instances of this type of simile. Quranic metaphor and figurative expressions have their evidence in the external and real world and the same fact is the criterion for validity or invalidity of using figurative expressions or metaphors. Among different types of hyperbole, its two types of conveyance and exaggeration which are rationally possible are found in the Quran. However, overstatement (ghuluww) being rationally impossible is not found in the Quran and the alleged examples can be rejected. Another manifestation of rhetoric in the Quran is Quranic narratives which certain authors have considered unreal because of their allegorical form. However, their statement is not acceptable.
  • Mohammad Faker Meibodi Page 93
    One of the prerequisites of interpretation of the Quran is having access to the reading communicated by the holy prophet. Allama seems to believe that this type of reading is hidden among other variants. Thus he has paid attention to variant readings in order to restore the authentic one and taken it into consideration in authoring Al-Mizan. Rejecting the theory of successive narration of readings and considering them the only dominant ones, and not confining the authentic reading to Asim’s, he takes other readings into account too. According to Allama, there are three characteristics available in these readings: validity of the chain of transmission, following Arabic grammatical rules, and conformity with calligraphy of the codex. According to Allama, the evidence leading to restoration of the reading recognized by the holy prophet are more eloquency, context of the verses, morphological rules, consistency with the general idea of the verses, rational arguments, and traditions. Relying on the traditions of the infallible, Allama believes that they have ordered following the well known and dominant reading. Thus he relies on the readings attributed to the Infallible Imams only in supporting his own opinions or in interpreting the verses.
    Keywords: exegesis of the Quran, Allama Tabatabai, reading, variation of readings, Al, Mizan Commentary
  • Mahdi Rostamnejad Page 121
    One of the most essential issues in Quranic studies is study of the extent of contribution of exegetical traditions in the process of understanding Quranic verses. A good number of scholars hold that Allama Tabatabai- taking the exegetical method of interpreting the Quran by the Quran- believed in the Quran as a text independent and self sufficient in its interpretation, hence no need to traditions in this field. In addition to its inconsistency with the practical approach of Allama in Al- Mizan, this statement is rejected by a large number of his outstanding students. Regardless of all justifications concerning Allama’s view, presenting quotations of Allama on the role and position of traditions in interpreting the verses, the author has come to the conclusion that Allama’s statements in this regard are in two different contexts: The first context is that of the independence of the Quran in its literal or verbal meaning rejecting Akhbariyya’s claim on dependency of the Quran on other sources for its signification and interpretation, hence rejecting the authority of its literal meanings and its external aspects. It is quite clear that this statement is far apart from independence of the Quran from the Sunnah. The second context is that of the independence of the Quran in stating its intents and extensions. Thus his purpose is not denying the need to the explanation of the infallible, but confirming the fact that whatever the infallible says in the process of interpretation of the verses is the same as that stated in the Quran though we may not have the capacity of understanding it before the explanation or clarification of the infallible.
    Keywords: interpretation of the Quran, Allama Tabatabai, semantic nuances, semantic aspect of meaning, pathological aspect of meaning
  • Hamed Purrostami Page 145
    According to Allama Tabatabai, Quranic verses have semantic nuances extending in two fields: semantic and pathological. Semantically various semantic nuances are a relative issue depending on variables relevant to the text and the interpreter. In the pathological field, however, we face the issue of interpretation based on personal opinion embracing various semantic nuances not relying on correct rules and principles of understanding nor on rational or textual arguments. According to Allama, interpretation based on personal opinion and presentation of undue semantic nuances for the verses originate from lack of applying correct exegetical rules and foundations and being far from the teachings of the Quran and the Household of the Prophet. According to Allama, the Quran being liable to various meanings does not support the plurality of readings and conceptions from the same text- as some western scholars suppose. Rather, it is based on two aspects i.e. semantic and pathological, the acceptance of the former and negation of the latter are the result of a methodological process based on verbal, textual, and rational contexts.
  • Ali Akbar Babai Page 171
    One of the important issues in Quranic studies that influences understanding and interpreting the Quran is knowing the nature and quality of the internal meanings of the Quran. Allama Tabatabai – as understood from his statements in “Quran in Islam And Al- Mizan- considers the internal aspects or meanings of the Quran hierarchical and relative. The present article first presents his view about the hierarchical and relative nature of the internal meanings of the Quran based on quotations from the above mentioned books. Then certain comments on Allama’s view are put before thinkers and researchers for judgment and evaluation.
    Keywords: internal aspect of the Quran, Allama Tabatabai, hierarchical internal meanings of the Quran, relativity of the internal meanings of the Quran, al, Mizan, Quran in Islam