فهرست مطالب

مجله پایش
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، خرداد و تیر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آفرین رحیمی موقر، میترا حفاظی، معصومه امین اسماعیلی، الهه سهیمی ایزدیان، رضا یوسفی نورایی صفحه 232
    شیوع مصرف سیگار در سنین نوجوانی، شاخص ارزشمندی برای پیش بینی وضعیت آینده بار ناشی از سیگار در جامعه است. با توجه به طیف وسیع ارقام ارائه شده در پژوهش های گوناگون در ایران، هدف از انجام این مطالعه، تعیین شیوع مصرف طول عمر دخانیات در دانش آموزان دبیرستانی کشور در چارچوب مرور نظام مند بوده است.
    در این مطالعه از روش های گوناگون جستجوی بانک های خارجی و داخلی و جستجوی دستی استفاده شد. مطالعات اصیل مشاهده ای به زبان فارسی و انگلیسی، بدون محدودیت زمانی خاص، که شیوع مصرف طول عمر سیگار، قلیان و چپق را در جمعیت دانش آموزان دبیرستانی عنوان کرده بودند، وارد این مطالعه شده و مورد ارزیابی کیفی قرار گرفتند. بعد از استخراج داده ها برای شاخص هایی که بیش از دو مطالعه برای آنها یافت شده بود، آزمون هتروژنیتی انجام و متآنالیز صورت گرفت.
    در مجموع، 18 مطالعه وارد این مطالعه شد. در پسران، تفاوت معنادار در تخمین میانگین ترکیبی شیوع مصرف طول عمر سیگار در سال های 1380 و پیش از آن (38.6 درصد) با سال های 1381و بعد از آن (21.5 درصد) وجود داشت (0.001>P).
    شیوع مصرف سیگار در این سنین در ایران در مقایسه با سایر کشورها پایین تر است و در مورد پسران در سال های اخیر، روند رو به کاهش یافته شده است. این یافته ها را می توان به تمهیدات کنترلی و پیشگیرانه به کار رفته نسبت داد؛ ولی برخی از مطالعات انجام شده از محدودیت های کیفی برخوردار هستند که در این خصوص، لزوم انجام مطالعات با کیفیت و طولی احساس می شود.
    کلیدواژگان: متاآنالیز، شیوع، سیگار، دخانیات، دانش آموزان
  • محمدرضا عباسی، عبدالرحمان رستمیان، ثمین روستایی، علی پاشا میثمی، سید رضا رئیس کرمی، صفورا شکویی نژاد مراغه، احمد کاویانی، مهدی عقیلی، رصا چمن، فدیه حق اللهی صفحه 291
    امروزه سلامت جوامع انسانی تحت حمایت نظام های بهداشتی درمانی است، به طوری که ارتقای کیفی خدمات ارائه شده این نظام، یکی از مهم ترین عوامل ارتقای سلامت جامعه است. برای بررسی کیفیت خدمات ارائه شده، ارزشیابی بیمارستان ها امری لازم و اجتناب ناپذیر است. این ارزشیابی، شامل عملیات علمی، برنامه های آموزشی و گزینش دانشجو و سایر عوامل نظام است. طرح های رتبه بندی بیمارستان ها در شناسایی و معرفی توانایی و کمبودهای بخش ها اثر چشمگیر و قابل توجهی را اعمال خواهد کرد.
    هدف ما از این پژوهش، رتبه بندی و مقایسه بخش های مختلف آموزشی مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) از نظر پژوهشی، آموزشی و درمانی به تفکیک ارتقای کمی و کیفی برنامه های آموزشی پژوهشی و درمانی است.
    برای بررسی عملکرد آموزشی بخش ها پرسشنامه مخصوص توسط روسای بخش ها تکمیل گردید. کلیه اعضای هیئت علمی، سوالات پژوهشی مربوط را در فرم مخصوص جواب دادند. بررسی رضایت مندی گیرندگان خدمات آموزشی درمانی از طریق پرسشگری از دستیاران، کارورزان، کارآموزان و بیماران انجام شد. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    در مولفه آموزش، بخش کودکان رتبه اول و عفونی رتبه دوم و در مولفه پژوهش بخش عفونی رتبه اول و کودکان رتبه دوم را کسب نمودند. در مولفه رضایت مندی گیرندگان خدمات آموزشی درمانی به ترتیب بخش عمومی و بخش های جراحی 3 و 4 رتبه اول را داشتند و در نهایت با وزن دهی 47 درصد به مولفه آموزش، 28 درصد به مولفه پژوهش و 25 درصد به مولفه رضایت مندی، بخش عفونی رتبه اول، کودکان ولیعصر رتبه دوم و ارتوپدی رتبه سوم را کسب نمودند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، بخش های آموزشی، بیمارستان
  • غلامرضا گودرزی، محمدحسن ایمانی نسب، نادر جهانمهر، خدیجه رستمی، رودابه امیدی فر، فرشته ماهوتی صفحه 295
    در این مطالعه یک بعد از ابعاد عملکرد بیمارستان یعنی کارآیی سنجیده شده است. در واقع هدف این مطالعه بررسی کارایی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی لرستان با استفاده از دو روش تحلیل فراگیر داده ها و تحلیل مرزی تصادفی طی سال های 1386-1380 است. نتایج حاصل از روش تحلیل فراگیر داده ها نشان می دهد که ظرفیت ارتقای کارایی فنی در بیمارستان های مورد بررسی به میزان 5 درصد وجود دارد. همچنین نتایج حاکی از آن است که بازدهی ثابت نسبت به مقیاس بر فرآیند تولید حاکم است. از سوی دیگر نتایج روش تحلیل مرزی تصادفی حاکی از تایید نتایج به دست آمده از روش تحلیل فراگیر داده ها بوده و علاوه بر آن نتایج این روش مبین آن است که تولید خدمات بیمارستانی، فعالیت اقتصادی سرمایه بر است.
    از آنجا که بیمارستان های موجود دارای ظرفیت مازاد عوامل تولید هستند. کاهش این ظرفیت باید در قالب یک برنامه ریزی جامع و با در نظرگرفتن کلیه جوانب انجام گیرد. نهایتا حذف نیروی انسانی مازاد بر اساس نتایج روش تحلیل فراگیر داده ها نقش عمده ای در کاهش هزینه های بیمارستان و بهداشت و درمان ایفا خواهد نمود.
    کلیدواژگان: بیمارستان، کارایی فنی، تحلیل فراگیر داده ها، تحلیل مرزی تصادفی
  • بهزاد دماری، نادر ممتازمنش، عباس وثوق مقدم، مریم رهبری بناب، رضا موقری صفحه 303
    در بررسی متون انجمن های علمی به عنوان «بنیان های جامعه مدنی» نامیده شده اند و رابط تخصصی و پلی بین دولت و مردم محسوب شده و به عنوان ناظر بی طرف و امین نقش ایفا می کنند. در این مطالعه توصیفی پس از بررسی متون علمی و تشکیل جلسات بحث گروهی متمرکز با روسای چند انجمن علمی منتخب در شورای مشورتی کمیسیون انجمن های علمی، 5 حیطه کارکردی و 48 عامل موفقیت انجمن ها در قالب یک الگوی مفهومی پیش نویس شد. برای تکمیل عوامل موفقیت و اولویت بندی آنها پرسشنامه ای با سوالات باز و سوالات بسته با طیف لیکرت تدوین شده و از کلیه انجمن های علمی نظرخواهی شده و نتایج تحلیل شد.
    بر اساس الگوی مفهومی مدیریت موثر انجمن های علمی از میان پنج حیطه کارکردی انجمن ها، از نظر پاسخ دهندگان دو حیطه ارتباط با حاکمیت و فعالیت های شبکه ای (ملی و بین المللی) بیشترین تاثیر در موفقیت یک انجمن علمی دارد. همچنین داشتن «هیات مدیره موثر» با ویژگی های علاقه مندی و انگیزه، تعهد، قدرت نفوذ، صرف وقت برای انجمن، ارتباط موثر با اعضا و داشتن روحیه کار جمعی مهم ترین عامل موفقیت یک انجمن است. عوامل دیگر به ترتیب اهمیت عبارت است از: داشتن منابع مالی، برنامه، مکان مناسب، انتشارات، آموزش، فعالیت های علمی و جذب نیرو و همکاری با ارگان ها. هر یک از انجمن ها تجربیات قابل توجهی در 5 حیطه کارکردی داشته اند که برجسته ترین و بیشترین تجربیات در«حیطه متخصصین» بوده است. ایجاد حساسیت در انجمن های علمی نسبت به انتخاب هیات مدیره توانمند اولین قدم در موفقیت یک انجمن علمی محسوب می شود. کمی تجربیات قابل طرح در زمینه ارتباط انجمن ها با مردم ضرورت آموزش بیش از پیش انجمن ها در زمینه ایفای نقش در حیطه مردم را متذکر می شود؛ چراکه انجمن های علمی به عنوان معتمد مردم در بیان الزامات حفظ و ارتقای سلامتی محسوب می شوند برای تقویت این حیطه در انجمن ها بازنگری در اساسنامه فعالیت آنها ضروری است. موافقت صد درصدی اعضا با 48 عامل موفقیت یک انجمن نشان می دهد که الگوی طراحی شده برای مدیریت موثر یک انجمن مورد قبول اکثریت بوده و با اطلاع رسانی این الگو و مصادیق آن می توان توانمندی انجمن ها را ارتقا داد. معرفی کارکردهای ذاتی و بالقوه یک انجمن علمی به سیاست گذاران و مدیران موجب خواهد شد تا نگاه حاکمیت برای مشارکت دادن انجمن های علمی بیش از پیش تغییر یابد و نقش آنها در امور حاکمیتی برجسته تر شود؛ چراکه خود انجمن ها این عامل را به عنوان مهم ترین ها در موفقیت فرض کرده اند.
    کلیدواژگان: انجمن های علمی تخصصی علوم پزشکی، الگوی مدیریت موثر
  • غلامرضا وقاری، عباسعلی کشتکار، لادن شمالی، حمیده اصلانی، حبیبه مرادیان، شیما کاظمی صفحه 313
    صبحانه به عنوان مهم ترین وعده غذایی روزانه شناخته شد. نقش بسزایی در رشد و ارتقای آموزشی دانش آموزان دارد. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت مصرف صبحانه و برخی عوامل مرتبط با آن در بین دانش آموزان مقطع ابتدایی استان گلستان در سال 1388 به اجرا در آمد. مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود که بر روی 7426 دانش آموز (3786 = پسر و3640 = دختر) که از 112 مدرسه در مناطق شهری و روستایی به اجرا در آمد. داده ها به کمک پرسشنامه جمع آوری گردید.
    نتایج نشان داد 91/7 درصد دانش آموزان (پسر=93/3 درصد و دختر=90/1) درصد قبل از رفتن به مدرسه صبحانه مصرف می کردند. میزان مصرف صبحانه به اندازه 8/7 درصد در مدارس دولتی بیشتر از مدارس غیر انتفاعی بود. میزان مصرف صبحانه در قومیت ترکمن (94/0 درصد) به طور معنی داری بیشتر از گروه های قومیت فارس (90/4 درصد) و سیستانی (96/6 درصد) بود (0/001=P). اختلاف آماری معنی داری بین دو جنسیت و دو نوع مدرسه از نظر میزان مصرف صبحانه مشاهده شد (0/001=P). از مهم ترین علل عدم مصرف صبحانه بی اشتهائی (70/1 درصد)، مواد غذایی غیر دلخواه (11/8 درصد)، بی توجهی مادر (5/2 درصد) و عوامل دیگر (13 درصد) بود. به ازای هر یازده کودک، یک کودک بدون مصرف صبحانه به مدرسه می رود و عوامل اجتماعی اقتصادی بر آن موثر است. با توجه به نقش مصرف صبحانه در ارتقاء آموزشی دانش آموزان، توصیه می شود اقدامات مناسبی برای برطرف کردن موانع مصرف صبحانه برداشته شود.
    کلیدواژگان: صبحانه، دانش آموزان، قومیت، ایران
  • زهره شاه حسینی، معصومه سیمبر *، علی رمضانخانی صفحه 337

    تامین سلامت نوجوانان، زیربنای اهداف توسعه ملی و توجه به نوجوانان و نیازهای منحصر به فرد آنان از اهداف خدمات بهداشت باروری بوده و شناسایی این نیازها، گامی ضروری برای برنامه ریزی های هدفمند و تخصیص متناسب منابع و امکانات با توجه به اولویت ها است. این مطالعه کیفی، بخشی از یک پژوهش گسترده در زمینه نیازهای سلامت دختران نوجوان است. در این تحقیق67 دختر نوجوان 19-12ساله با شرکت در 8 گروه بحث متمرکز 10-6 نفره و 11 فرد کلیدی آگاه با حضور در مصاحبه های نیمه ساختاریافته، تجارب خود را پیرامون نیازهای سلامت دختران نوجوان بیان نمودند. نمونه گیری مبتنی بر هدف و با حداکثر تنوع از بین افراد ساکن در استان مازندران صورت گرفت. پس از جمع آوری اطلاعات، تحلیل داده ها از طریق روش تحلیل درون مایه ای انجام شد.
    پس از غوطه وری و تحلیل داده ها، در نهایت 4 درون مایه اصلی و 9 درون مایه فرعی با محوریت تبیین نقش خانواده در نیازهای سلامت نوجوان، تدوین گردید. یافته های این مطالعه حول محور خانواده به عنوان یکی از نیازهای سلامت اجتماعی نوجوانان، موید 4 درون مایه اصلی نیاز به حمایت عاطفی خانواده، نیاز به والدین مسئول، نیاز به والدین آگاه و نیاز به آزادی با نظارت خانواده بود.
    علیرغم اهمیت نقش حیاتی خانواده در سلامت نوجوان، ضعف در ارتباطات عاطفی مناسب بین والدین و فرزندان مشهود است. آموزش خانواده ها بر اساس نیازها و خصوصیات دوران نوجوانی می تواند کمک موثری به بازگشایی این حلقه مفقوده بنماید.

    کلیدواژگان: نوجوانان، نیازسنجی، خانواده، تحلیل محتوا
  • امید براتی، محمدرضا ملکی، محمود گوهری، محمد جواد کبیر، محمدرضا امیراسماعیلی، ژاله عبدی صفحه 347
    برنامه پزشک خانواده از ابتدای سال 1384 تاکنون در مناطق روستایی و شهر های با جمعیت کمتر از 20000 نفر در حال اجرا است و یکی از مهم ترین وظایف آن ارائه خدمات و مراقبت های اولیه بهداشتی است که بدون ارائه این خدمات نمی توان از اصطلاح پزشک خانواده برای ارائه صرف خدمات درمانی استفاده کرد، زیرا کلیه خدمات سلامت به جمعیت تحت پوشش در برنامه پزشک خانواده به شکل فعال ارائه می شوند [1].
    با توجه به این که سیمای سلامت یک جامعه بر اساس شاخص های سلامت آن جامعه سنجیده شده و گذر سلامت را بر اساس روند تغییرات این شاخص ها طی زمان برآورد می کنند [2]. ارزیابی تاثیر اجرای طرح پزشک خانواده بر شاخص های سلامت که از زیج حیاتی مراکز بهداشتی درمانی روستایی کل کشور اخذ گردیده، ازاهمیت ویژه ای برخوردار است و مطالعه روند شاخص های فوق در طول سالیان گذشته می تواند به عنوان یکی از عوامل در ارزیابی طرح مذکور مورد استفاده قرار گرفته و برای سیاستگذاران و طراحان طرح نیز قابل توجه و راهگشا باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف سنجش تاثیر اجرای طرح پزشک خانواده بر سطح سلامت عمومی و شاخص های سلامت در سه ماهه نخست سال 1387 به انجام رسید.
    از مطالعات خارجی نیز می توان از ارزیابی شاخص های برنامه بهداشت جنسی و تولید مثل در سال 2002 در آمریکا که توسط جان تی برتراند و گابریلا اسکودرو انجام شد نام برد [3].
  • فرزانه صابری، زهره سادات، معصومه عابد زاده کلهرودی صفحه 351
    با توجه به اهمیت غربالگری سرطان سرویکس برای تشخیص این سرطان و عدم وجود اطلاعات کافی در زمیته عوامل مرتبط با غربالگری سرطان سرویکس و موانع انجام آن در زنان شهر کاشان، پژوهش حاضر انجام شد. این پژوهش Cross-Sectional با نمونه گیری خوشه ای، بر روی 1000 زن انجام شد. جمع آوری اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه به وسیله مصاحبه با واحدهای مورد پژوهش انجام شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    از کل افراد مورد بررسی، 200 نفر (20 درصد) هرگز آزمون پاپ اسمیر را انجام نداده بودند. در میان 80 درصدی که آزمون را انجام داده بودند، 37.4 درصد از زنان برای اولین بار این کار را انجام داده بودند. 11.3 درصد آزمون را در فواصل استاندارد تکرار کرده و 52.8 درصد آزمون را برای اولین بار پس از گذشت 12 سال یا بیشتر از ازدواج انجام داده بودند. آزمون های آماری، ارتباط معنی داری را بین انجام آزمون پاپ اسمیر با تحصیلات (0.001=P)، وضعیت تاهل (0.012=P)، درآمد (0.012=P)، تعداد زایمان (0.001=P) و نوع پیشگیری (0.001=P) نشان داد. بیشترین دلیل عدم انجام یا انجام نامنظم آزمون عدم اطلاع از اهمیت انجام آزمون (39.9 درصد) و در درجه بعدی شرم و حیا از انجام آن (26.3 درصد) بود.
    بر اساس نتایج این پژوهش به نظر می رسد اکثر زنان شهر کاشان آزمون پاپ اسمیر را در فواصل استاندارد تکرار نمی کنند که بیشترین علت آن عدم آگاهی از اهمیت انجام آن است. لذا به نظر می رسد مراقبان بهداشتی باید با کمک برنامه های آموزشی مناسب جهت افزایش آگاهی آنها تلاش کنند.
    کلیدواژگان: غربالگری سرطان سرویکس، عوامل مرتبط، موانع
  • مرجان مردانی حموله، احترام ابراهیمی، هایده حیدری صفحه 357
    رویکرد مهار رشد جمعیت از طریق برنامه های تنظیم خانواده لزوم استفاده از روش های پیشگیری از بارداری را آشکار می نماید؛ اما عوارض جسمی و روانی مختلفی از جمله اختلالات جنسی برای هر یک از این روش ها مطرح است. این پژوهش به منظور تعیین عملکرد جنسی زنان در استفاده از روش های مختلف پیشگیری از بارداری انجام شد. جامعه نمونه در این مطالعه توصیفی تحلیلی، شامل 306 نفر از زنان 49-15 سال و متاهل تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهرستان شاهین شهر اصفهان بود. روش نمونه گیری طبقه ای با تعیین سهمیه برای انتخاب مراکز بهداشتی درمانی و از روش نمونه گیری آسان نیز برای انتخاب زنان استفاده شد.
    ابزار تحقیق، پرسشنامه روا و پایا شده عملکرد جنسی در زنان بود و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون آنالیز واریانس) تجزیه و تحلیل شدند. مطابق نتایج بیشترین روش پیشگیری از بارداری، روش طبیعی (28/4 درصد) و کمترین روش وازکتومی همسر(1/8 درصد) بود. کمترین اختلال در عملکرد جنسی با روش کاندوم و بیشترین اختلال با روش وازکتومی همسر بود. همچنین بین تمام حیطه های عملکرد جنسی (به جز درد) با انواع روش های پیشگیری از بارداری تفاوت معنی دار وجود داشت (0/05=P). اختلالات عملکرد جنسی در روش های دائمی بیشتر از سایر روش ها بود. لذا براساس داده های این مطالعه تمایلات جنسی در طیفی از هورمون ها، برانگیختگی احساسات و عوامل اجتماعی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، روش های پیشگیری از بارداری، زنان
  • زهره سادات، فرزانه صابری، محبوبه تائبی، معصومه عابدزاده کلهرودی * صفحه 363

    در دوره پس از زایمان برخی تغییرات جسمی، روحی و اجتماعی در مادر بوجود می آید که بر کیفیت زندگی مادر تاثیر می گذارد. در این تحقیق ابعاد کیفیت زندگی پس از زایمان در دو نوع زایمان طبیعی و سزارین مقایسه شده است. این مطالعه تحلیلی کوهورت بر روی دو گروه مادران سزارینی (150 نفر) و زایمان طبیعی (150نفر) انجام شد. پرسشنامه کیفیت زندگیSF-36 دو و چهار ماه پس از زایمان توسط مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر کاشان تکمیل شد. ابعاد پرسشنامه در هر گروه و نیز بین دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها نمره بیشتری را در ابعاد عملکرد جسمی و محدودیت در ایفای نقش به علت مشکلات جسمی دو ماه پس از زایمان و در ابعاد عملکرد جسمی، عملکرد اجتماعی و سلامت روانی چهار ماه پس از زایمان در گروه زایمان طبیعی نشان داد. میانگین نمره ابعاد سلامت روانی و عملکرد اجتماعی در فاصله دو ماه بطور معنی داری در گروه زایمان طبیعی افزایش یافت. کیفیت زندگی در اکثر ابعاد در دو گروه از نظر آماری تفاوتی نداشت، اگرچه کیفیت زندگی بهتر به خصوص از نظر سلامت جسمی دو ماه پس از زایمان و از نظر سلامت جسمی و روحی چهار ماه پس از زایمان در گروه زایمان طبیعی مشاهده شد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پس از زایمان، زایمان طبیعی، زایمان سزارین
  • بتول رشیدی، علی منتظری، نسرین عابدی نیا، مامک شریعت، مهناز اشرفی، فاطمه رمضان زاده صفحه 371
    این مطالعه کیفیت زندگی زوجین نابارور تحت درمان ICSI/IVF را براساس آزمون SF-36 بررسی می کند. بدین منظور 1028 مرد و زن نابارور (514 زن و 514 مرد) با روش نمونه گیری ساده (در دسترس بودن) از مراکز درمان ناباروری، مرکز تحقیقات بهداشت باروری ولیعصر (عج) و رویان انتخاب شدند و سپس آنها آزمون SF-36 و پرسشنامه خصوصیات دموگرافیک را تکمیل نمودند. داده ها توسط نرم افزار SPSS 11.5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و از آزمون های آماری t-test و تحلیل پراکندگی یک طرفه (ANOVA) استفاده شد. نتایج نشان دادکه مردان نابارور در مقایسه با زنان نابارور از کیفیت زندگی بهتری برخوردارند و این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار بود (0.001>P). کیفیت زندگی با علت ناباروری نیز رابطه داشت و این رابطه از لحاظ آماری معنی دار بود (0.05>P). با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه می توان گفت زنان نابارور نسبت به مردان در معرض آسیب بیشتری از نظر کیفیت زندگی نامطلوب قرار دارند و اقدامات حمایتی در مورد هر دو جنسیت بویژه زنان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی، آزمون SF، 36، ICSI، IVF، ناباروری
  • داوود کاهه، طیبه هیودی صفحه 377
    رضایت شغلی، نگرشی فردی نسبت به شغل بوده و یکی از عوامل مهم در موفقیت شغلی است که باعث افزایش کارآیی، بروز خلاقیت و احساس رضایت فردی می گردد. بر این اساس روشن است عوامل موجود در محیط کاری عملکرد فرد را در شغل او تحت تاثیر قرار می دهد که این مسئله در نتیجه وساطت عوامل روانی متاثر از شرایط محیطی است. هدف از انجام این بررسی، ارزیابی رابطه رضایت شغلی و سلامت روان کارکنان در سال 1389 بوده است.
    آزمودنی های پژوهش به صورت تصادفی ساده از کارکنان شاغل در بخش های (اداری، پژوهشی و فرهنگی آموزشی) دو مجموعه سازمانی همگن انتخاب شدند. ابزار پژوهش بررسی رضایت شغلی، پرسشنامه ای مشتمل بر 4 سوال بود که مولفه های مرتبط با رضایت کلی از شغل، درآمد، محیط فرهنگی حاکم بر سازمان و رفتار فرهنگی را شامل می شد. سلامت روان نیز با استفاده از ابزار استاندارد GHQ-12 مورد بررسی قرار گرفت.
    در مجموع، 220 نفر در هر دو جنس از دو سازمان مورد مطالعه قرار گرفتند. میانگین سنی جمعیت، 35.5 سال (7.8=انحراف معیار) و میانگین سال های تحصیلی 15.4 (2.9=انحراف معیار) بود. میانگین نمره سلامت روان 2.5 (2.3=انحراف معیار) بوده و بیشتر افراد (55 درصد) رضایت شغلی متوسط داشتند. نتایج نشان داد سلامت روان با مولفه های «رضایت کلی از شغل، رضایت از محیط فرهنگی و رضایت از رفتار فرهنگی» دارای ارتباط معنادار بود (0.05>P) و افرادی که رضایت بیشتری را ابراز داشتند، از سلامت روان بهتری نیز برخوردار بودند.
    بر اساس نتایج، درآمد افراد، سلامت روان آنها را تحت تاثیر قرار نمی دهد، اما رضایت شغلی، عاملی تاثیرگذار بر سلامت روان است.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سلامت روان، پرسشنامه استاندارد سلامت روان GHQ، 12
|
  • Afarin Rahimi, Movaghar, Mitra Hefazi, Masoumeh Amin, Esmaeili, Elaheh Sahimi, Izadian, Reza Yousefi, Nooraie Page 232
    Objective
    The prevalence of smoking in the adolescence is a valuable indicator for prediction of national burden of smoking in the future. The aim of this systematic review is to determine the prevalence of lifetime smoking among high school students in Iran.
    Methods
    Various search methods have been used including searching Pubmed, ISI, PsycINFO, CINAHL, Embase, IranMedex, IranPsych and database on drug abuse, as well as hand-searching. All original researches, which had described lifetime use of cigarette, hookah, and pipe among high school students were included in the study with no restriction on date of publication, and were qualitatively assessed. Subsequent to data extraction, heterogeneity test was carried out on indicators for which more than two studies were found and meta-analyses were performed.
    Results
    In total, 18 studies were included in this review. The combined prevalence of lifetime cigarette smoking for boys, girls and total high school students were calculated as 30.9% (95% confidence interval (CI): 25-36.8), 14% (95% CI: 7-20.9) and 21% (95% CI: 15.1-26.9), respectively. The combined prevalence of lifetime cigarette smoking for boys was significantly different (P<0.001) in the year 2001 and before (38.6%), with the years after 2002 (21.5%).
    Conclusion
    In Iran, the prevalence of smoking in this age range is lower than many other countries and in recent years, a decreasing trend was found in boys. These findings can be attributed to the national control and prevention strategies. However, some studies have several qualitative limitations, which points to the necessity of high quality repeated surveys in the future.
    Keywords: Meta, Analysis, Prevalence, Cigarette, Smoking, Students
  • Mohammad Reza Abbasi, Abdolrahman Rostamian, Samin Roostaii, Ali Pasha Meisami, Seyed Reza Rais Karami, Safoora Shokooii Nezhad Maraghe, Ahmad Kaviani, Mahdi Aghili, Reza Chaman, Fedye Haghollahi Page 291
    Objective
    The aims of this study are scoring the educational wards of Imam Hospital complex, comparison of different wards according to educational, research and treatment scores and finally improvement of hospital's curriculum.
    Methods
    For assessing the educational performance a questionnaire was filled by the ward's directors. Another questionnaire was filled by faculty members in order to evaluating the research situation of the ward. Customer's satisfaction was assessed through questionnaires which were filled by residents, interns, students and patients. Data were analyzed using SPSS-13.
    Results
    In educational sector, pediatric ward has the first rank, infection ward the second rank. In the research sector infection ward the first and the pediatric ward have the second rank. Training customers have the most satisfaction of general ward and Patient had more satisfaction of surgery ward (3 and 4 surgery ward).With 47% score to training sector, 28% to research sector and 25%to satisfaction, the infection ward has the first rank, pediatric ward second rank and orthopedic ward the third rank of Imam Khomeini complex.
    Conclusion
    In Imam Khomeini complex survey of wards ranking, the infection ward has the first rank pediatric ward second rank and orthopedic ward the third rank in overall survey.
    Keywords: Ranking, Educational hospital wards
  • Gholamreza Goodarzi, Mohammad Hassan Imani Nasab, Nader Jahan Mehr, Khadije Rostami, Roodabeh Omidifar, Fereshteh Mahooti Page 295
    Objective
    To assess hospital performance of Lorestan University of Medical Sciences during 2001-2007.
    Methods
    In this study, hospitals of Lorestan University of Medical Sciences during 1380-1386 were reviewed. Data envelopment analysis in the final model has been designed with assuming variable return to scale (VRS) and based on minimization of production factors. Also, this paper applies the SFA models of Cobb-Douglas and Translog production Function and the best results based on production function was selected.
    Results
    The results of Data envelopment analysis shows hospital technical efficiency 0.95 and promoting technical efficiency and capacity in the hospitals studied the rate is 5 percent. The results also showed that the constant return to scale is governed the production process. The other hand, the results indicate SFA confirmed the results of DEA. In addition, the results of this method shows the hospital services production is capital intensive activity. Because beds than other factors production of higher elasticity.
    Conclusion
    As personnel costs allocate major part of the hospital fixed costs. Seems so removed surplus human resources based on this study can implement a major role in reducing hospital and health care costs.
    Keywords: Hospital, Technical Efficiency, Data Envelopment Analysis, Stochastic Frontier Analysis
  • Behzad Dmari, Nader Momtazmanesh, Abbas Vossogh Moghaddam, Maryam Rahbari Bonab, Reza Movaghari Page 303
    Objective(s)
    Considering the increasing number of scientific associations in the past decade and potential role of them in public health, it was needed to design a new model of effective management by reviewing their functions to be close to the following - Create a common view for SAs - Create a common view for the members of a SA- Change the view of community and government to the role of SAs.- Use the model for planning and performance evaluation of association by the board.
    Methods
    This is a descriptive study; after review of scientific literatures and focus group discussion with presidents of several SAs, selected by the consultative council of SAS commission 5 functional domains and 48 critical success factors were listed in a conceptual framework. An open and closed questionnaire with likerts scores were defined and sent to the 115 SAs. 83 SAs (74%) replied on time. All the responses of open questions were categorized and analyzed in main domains and the result of closed questions were analyzed by the SPSS (V18).
    Results
    The six important factors in order are: continuous professional development plan (workshops, continuous education, congress and scientific meetings, short term courses), independent equipped facility, strategic and annual plan, and good member participation in SA elections, plans and monthly board meeting, membership of SA in national councils and committees, participation in setting related medical tariff, membership in international societies. All the SAs have considerable experiences in 5 functional areas and the "specialist's domain" were the first one. No significant relations were found for the other paternal exposure categories neither for the all maternal exposures categories with the risk of ALL in their offspring.
    Conclusion
    In this regard SAs constitution should be revised. 100% agreement of selected SAs with success factors showed that the capacity of SAs could be improved by advertising the designed model. Introducing the potential functions of SAs to policy makers and managers will change the governmental views for engaging them in governance issues as a prominent role.
    Keywords: Specialized Scientific Associations of Medical Sciences, Model for effective management
  • Gholamraza Vaghari, Abbas Ali Keshtkar, Ladan Shomali, Hamideh Aslani, Habibeh Moradian, Shima Kazemi Page 313
    Objective(s)
    To evaluate eating breakfast among primary school children and some demographic factors relationship with it in whole of Golestan province (north of Iran) in 2009.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 7426 students (3786=male and 3640=female) from 112 schools in urban and city area that were chosen by two steps’ cluster and stratify sampling. A questioner was completed for all samples by interview. The consumption of breakfast and some factors effect on such as ethnicity, residential area, literacy and type of school computed in this study. Data analysis was carried out using the spss.win 16.Validity and reliability of questionnaire was confirmed.
    Results
    Consumption of breakfast was shown among 91.7% of students (female= 90.1% and male=93.3%). Consumption of breakfast was 8.7% in public school more than in private school children and in Turkman ethnic groups (94.0%) is significantly more than other ethnic groups such as Fars (90.4%) and Sisstani (91.6%) (P=0.001). There is a statistical significant differences between gender and type of school, separately (P=0.001). The most reasons for lack of breakfast eating are low appetite (70.1%) and non-flavorful foods (11.8%).
    Conclusion
    Lack of breakfast eating is one to eleven of students and social-demographic factors such as ethnicity and social level based on type of school effects on it. With regard to roll of breakfast eating in educational promotion, recognition and solving the obstacle factors for eating breakfast in students were recommended.
    Keywords: Breakfast, Students, Ethnicity, Iran
  • Zohreh Shahhosseini, Masoomeh Simbar, Ali Ramezankhani Page 337
    Objective(s)

    Adolescents health needs are unique. An understanding of these needs will assist in the development of services, risk-reduction strategies and preventive health activities.

    Methods

    This qualitative study was a part of a mixed method study about female adolescents health needs and conducted in Mazandaran province, a province in the north of Iran.67 female adolescents between 12-19 years of age participated in 8 focus group discussion. Inaddittion, semi structured interviews were done with 11 key informants including: 5 parents, 3 teachers and school counselors, 2 obstetricians and one midwife. Participants were selected based on purposeful sampling and with maximum variety. All tape-recorded data was fully transcribed and thematic analysis was done.

    Results

    Findngs of this research around the role of family in adolescents health needs emphasized on 4 overarching themes including: supportive family relationships, needs for responsible parents, well-informed parents and parental monitoring.

    Conclusion

    In attention to the critical role of family relationships in adolescents health needs, Parents education in order to help them to improve their relationships with their adolescents is necessary.

    Keywords: Adolescents, Needs assessment, Family, Thematic analysis
  • Omid Barati, Mohammadreza Maleki, Mahmoodreza Gohari, Mohammadjavad Kabir, Mohmmadreza Amiresmaili, Zhale Abdi Page 347
    Objective(s)
    Family Physician” program has been launched since 2005 as a fundamental health plan in Iran. In spite of valuable information gathered through vital horoscope, only a few studies have been done in order to evaluate the performance of this program. So this research has been carried out to assess the impact of this program on heath indicators.Methods &
    Results
    The research involved collecting data about 11 main health indicators extracted from the official annual report of the deputy for health from 2001 to 2006 and analyzing them through t- paired test in SPSS. Statistical analysis shows that the changes in 6 main indicators during these years including infant mortality rate (IMR), crude birth rate, under-5 mortality rate (U5MR), neonatal mortality rate (NMR), maternal mortality rate (MMR), and percentage of deliveries attended by unskilled persons were significant (P<0.05) and all of the above indicators have decreased during these years. Although other 5 indicators such as crude death rate (CDR), general fertility rate, percentage of deliveries in hospitals, percentage of family planning coverage and still birth rate had an appropriate improvement during these years, their changes were not statistically significant (P>0.05).
    Conclusion
    Findings indicates that there is an acceptable improvement in many of the health indicators since starting this program. But this does not mean that the other factors that might have affect on these indicators should not be considered.
    Keywords: Health Indicators, Family Physician, Vital Horoscope
  • Farzaneh Saberi, Zohre Sadat, Masoomeh Abedzadeh Page 351
    Objective (s): With respect to importance use of cervical cancer screening to cervical cancer diagnosis and lack of enough information in this context, this study entitled Factors associated with cervical cancer screening and its barriers among women in Kashan was performed.
    Methods
    This is Cross-sectional study that performed on 1000 women by cluster sampling. Data collected by fill in questioner by interview with woman and then analyzed by statistical tests.
    Results
    20% of women reported never having Pap smear test. 80% reported having had at least one test that 34.7% of them had only one Pap smear. 11.3% had done test in standard interval. 52.8% of women use of Pap test 12 year or most after marriage at first. There was significant relation between use of Pap smear with education level (P=0.001), income (P=0.012), parity (P=0.00), statues married (P=0.012), contraception method (P=0.001). The most commonly endorsed barriers were lock of knowledge of necessity of cervical cancer screening (39.9%) and shyness when they go to clinic (26.3%).
    Conclusion
    Based on finding this study, the most of women in Kashan don’t repeat in standard interval and the most barrier cervical cancer screening was lock of knowledge of necessity of cervical cancer screening. Recommend to early diagnosis cervical cancer, health care professionals must provide women with more information about the benefits of participating in cervical cancer screening programs.
    Keywords: Cervical cancer screening, Related factors, Barrier
  • Marjan Mardani Hamuleh, Ehteram Ebrahimi, Hayedeh Heydari Page 357
    Objective (s): Control and prevention of growth of population by family planning programs were performed. Then it's define necessity of usage of contraceptives.There are many psychosomatic complications for each of these contraceptives such as sexual dysfunction.The aim of this study was to determine sexual function of women in using of different contraceptive methods.
    Methods
    In this descriptive -analytical research, sample includes 306 cases of 15-49 years old married women that coverage of Shahinshahr city health care centers.The stratified sampling method was used for choosing of health care centers and share determination for each of them, easy sampling method was used to select referring women. The study tool was valid and reliable female sexual function questionnaire.Data were analyzed by descriptive and analytical (ANOVA) statistics.
    Results
    Findings showed that the most common contraceptive method used with samples was natural method (28.4%) and the least common was wife vasectomy (1.8%). Also, the least common sexual dysfunction was with condom and the most common was with wife vasectomy. There was a significant difference between all of domain of sexual function (except of pain) with types of contraceptive methods (P<0/05).
    Conclusion
    In using of different contraceptives, many sexual dysfunctions occur and these dysfunctions are more with permanent methods than others. Then sexual inclinations are in a frame of hormones, emotional excitement and social factors.
    Keywords: Sexual function, Contraceptive methods, Women
  • Zohreh Sadat, Farzaneh Saberi, Mahboobeh Taebi, Masoomeh Abedzadeh Page 363

    Objective (s): Physical, emotional and social change occurred in postnatal period which can affect the quality of life. In this study the postnatal quality of life subscales after normal vaginal delivery and caesarean section was compared.

    Methods

    An analytical cohort study was conducted on mothers with caesarian (n=150) and normal vaginal delivery (n=150). The mother's referring to health centers in kashan city filled the Sf-36 questionnaire 2 and 4 months after delivery. Questionnaire aspects compared between two groups and in each group. Data was analyzed by SPSS software by using chi square, independent t- test, and Mann-Whitey U test

    Results

    Findings showed higher score in physical health and physical role limitation 2 months after delivery in normal vaginal delivery group and higher score in physical health, social function and emotional health 4 months after delivery in normal vaginal delivery. The mean scores for social function and emotional health improved significantly in two months interval in vaginal delivery group.

    Conclusion

    The quality of life in many of dimensions did not show significant different in two groups, Nevertheless there was a better quality of life especially in physical health, 2 months after delivery and physical and emotional health, 4 months after delivery in vaginal delivery group.

    Keywords: Quality of life, Postnatal, Vaginal delivery, Caesarean
  • Batool Rashidi, Ali Montazeri, Nasrin Abedinia, Mamak Shariat, Mahnaz Ashrafi, Fatemeh Ramezanzadeh Page 371
    Obejective (s): infertile couples receiving IVF / ICSI treatment may be at higher risk of developing psychological or health-related problems. Identification of these groups at risk may enable better allocation for appropriate counseling.
    Methods
    a total of 1028 (516 women and 512 men) were invited to complete health survey short form (SF-36) questionnaire prior to initiating IVF / ICSI treatment in Vali.e.Asr hospital and Rooyan infertility center.The patient’s demographic and clinical characteristics were also recorded.
    Results
    male SF-36 scores were higher than those reported by women. Quality of life increased with advancing age, level of education, economic status, in working women and infertality due to male factor.
    Conclusion
    Infertile couples are at risk of a sub- optimal quality of life. Psychological counselling, especially support psychotherapy, must be regarded for patients in order to increase their quality of life.
    Keywords: Health, related quality of life, Infertility, IVF, ICSI, Iranian SF, 36
  • Davood Kaheh, Tayebeh Heivadi Page 377
    Objective
    To evaluate the relationship between job satisfaction and mental health in staff.
    Methods
    The subjects were selected randomly from the staff working in (administrative, research, cultural, educational units). They were from two sets of homogeneous organization. The research scale of this for job satisfaction is a questionnaire that consisted of four questions. They were related to total job satisfaction, income, cultural environment governing the organization and cultural behavior. Evaluation of mental health was investigated with using the standard scale GHQ-12. 220 patients of both sexes were from two organizations participated in this study.
    Results
    The mean age of the population is 35.5 years (SD=7.8) and their mean years of education is 15.4 (SD=9.2). Mental health score 2.5 (SD=2.3) and most of subjects had moderate job satisfaction (55%). The results showed that mental health was significantly associated with components of job satisfaction and satisfaction with the cultural environment and cultural behavior (‍P<0.05). Who expressed more satisfaction had better mental health.
    Conclusion
    The results showed the income of individuals did not affect their mental health, but job satisfaction affected their mental health.
    Keywords: Job satisfaction, Mental Health, 12 Item General Health Questionnaire (GHQ, 12)