فهرست مطالب

پیاورد سلامت - سال پنجم شماره 4 (آذر و دی 1390)

مجله پیاورد سلامت
سال پنجم شماره 4 (آذر و دی 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید امیر یزدان پرست، سید شهرزاد مهدوی نظارتی، فریبا حشتمی، سمیرا جهانگیری، زهره زارعی صفحه 10
    زمینه و هدف
    گونه های کاندیدا بعنوان شایعترین عوامل بیماری های عفونی و قارچی فرصت طلب مطرح هستند. کاندیدا آلبیکنس بعنوان نوعی قارچ پلی مورف مطرح است. کاندیدا دابلینینسیس بعلت تشابه بسیار با قارچ کاندیدا آلبیکنس حائز اهمیت است. پروتئین های دیواره نیز می توانند در ساختار دیواره وجود داشته باشند. این پروتئینها بعلت نقش در چسبندگی و اتصال به سلولهای میزبان و بیماری زایی مورد تاکید مطالعات بوده است. لذا شناخت این پروتئینها در قارچ های پاتوژن و استخراج و جدا سازی و تعیین اجزای آنها ضروری به نظر می رسد.
    روش بررسی
    هدف از این طرح بررسی مقادیر پروتئین های سطحی کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا دابلینینسیس با استفاده از سه رنگ آمیزی و مشاهده باند احتمالی آنها با روش سدیم دودسیل سولفات- پلی آکریل آمید(SDS-PAGE) به منظور شناخت بیشتر این قارچهای بیماریزا می باشد. همچنین با استفاده از بافرکربنات آمونیوم که شامل بتامرکاپتواتانول است پروتئینهای سطحی کاندیدا استخراج می شوند و پس از استخراج انجام دیالیز نیز ضروری است.
    یافته ها
    با رنگ آمیزی کوماسی بلو پروتئینهایی با وزن مولکولی42 و 2/66 و200 kDaو در رنگ آمیزی با نقره پروتئین هایی با وزن مولکولی 5/21 و 5/28 و37 kDa و با استفاده از رنگ آمیزی توام کوماسی بلو و نقره پروتئین هایی با وزن مولکولی 27 و 35 و40 و 45 و52 و 80 و 97kDa تشخیص داده شد.
    نتیجه گیری
    با رنگ آمیزی کوماسی بلو پروتئینهایی با وزن مولکولی بالا و در رنگ آمیزی با نقره پروتئینهایی با وزن مولکولی پایین و با مخلوط هر دو رنگ بیشتر باندهای پروتئین مشاهده شدند.
    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، کاندیدا دابلینسیس، استخراج پروتئین، SDS، PAGE
  • سینا مرادمند، محمدرضا گنجی، علی پاشا میثمی، زهرا اکبری، سیده ضحی میرخانی، نرگس تبریزچی، زهرا مختاری * صفحه 16
    زمینه و هدف

    فشارخون بالا در کودکان بخصوص در کشورهای در حال توسعه رو به افزایش است. وزن تولد، سن و مشخصه های تن سنجی مانند وزن و قد فعلی به عنوان عوامل موثر در فشارخون بالا در کودکان و نوجوانان مطرح شده است. این مطالعه با هدف یافتن فراوانی فشارخون دانش آموزان تهران و ارتباط آن با وزن تولد، قد و وزن کنونی طراحی گردید.

    روش بررسی

    در یک مطالعه مقطعی، بین سالهای 1387-1385 از بین 1195924 دانش آموز در شهر تهران به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، 2040 نفر انتخاب شدند. معیارهای ورود به مطالعه سن 6 تا 19 سال، سلامت کامل جسمی و داشتن کارت سلامت بود و درصورت دوقلویی، فشارخون بالای مادر یا سیگاری بودن وی حین بارداری از مطالعه خارج می شدند. آنالیز آماری توسط نرم افزار16 SPSS انجام پذیرفت. از آنالیز رگرسیون چند متغیره جهت تعیین معادله خط پیش بینی کننده سطح فشارخون استفاده گردید.

    یافته ها

    69نفر(4/3%) از دانش آموزان شامل 8/4% از دختران و 5/3% از پسران فشارخون بالا داشتند(14/0p=). همبستگی معنادار مستقیمی بین سن، وزن و قد فعلی و شاخص توده بدنی با فشارخون سیستولیک و دیاستولیک وجود داشت. اما وزن تولد رابطه خطی وضعیف معکوس با فشارخون سیستولیک و دیاستولیک داشت(به ترتیب 152/0r=- و 111/0r=-، 001/0p<).

    نتیجه گیری

    توجه به سایز فعلی بویژه وزن کنونی در کنار وزن تولد در پیش بینی فشارخون کمک کننده است که اهمیت پایش وزن و فشارخون کودکی بخصوص در کودکان با سابقه وزن تولد غیرطبیعی و در کودکان با وزن بالا را مشخص می کند.

    کلیدواژگان: فشار خون بالا، دانش آموزان، وزن تولد
  • غلامرضا وقاری، رضا رحمتی صفحه 24
    زمینه و هدف
    عوامل متعددی زمینه ساز ابتلاء انسان به بیماری چاقی است و این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع و برخی عوامل اجتماعی- اقتصادی مرتبط با آن در بین دانش آموزان مقطع ابتدایی استان گلستان در سال 1389 به اجرا در آمده است.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است که بر روی 7399 دانش آموز مقطع ابتدایی(3934 پسر و 3465 دختر) از 112 مدرسه که بطریق نمونه گیری دو مرحله ای خوشه ایو تصادفی ساده انتخاب شده اند بعمل آمده است. تعداد مدارس از نظر جنس و محل زندگی یکسان بود. از داده های استاندارد مرکز پیشگیری و کنترل بیماری ها(CDC) برای مقایسه اندازه های آنتروپومتری استفاده شده است.
    یافته ها
    بر اساس آزمون رگرسیون خطی مقدار افزایش وزن، قد و نمایه توده بدنی به ازاء هر سال در پسران بترتیب 70/2 کیلوگرم، 62/4 سانتی متر و 42/0 کیلوگرم بر متر مربع)001/0 (P=و در دختران بترتیب 12/3 کیلوگرم، 19/5 سانتی متر و 52/0 کیلوگرم بر متر مربع)001/0 (P=بود. در مجموع بیشترین و کمترین میزان شیوع چاقی بترتیب در شهرستان های گمیشان و رامیان مشاهده گردید. خطر نسبی ابتلاء به چاقی در پسران 203/1 برابر دختران(341/1-078/1، 95% CI) و در مناطق شهری 382/1 برابر مناطق روستائی(541/1-240/1، 95% CI) در افراد با وضعیت اقتصادی خوب 297/2 برابر افراد با وضعیت اقتصادی فقیر(761/2- 911/1، 95% CI) مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    چاقی از مشکلات بهداشتی دانش آموزان دبستانی استان گلستان است و با شهرنشینی و بهبود شرایط اقتصادی خطر ابتلاء به آن افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مدارس ابتدایی، دانش آموزان، چاقی، استان گلستان
  • کوروش بنی هاشمیان، فاطمه گلستان جهرمی، نیکزاد قنبری پیر کاشانی، محمود شرفی صفحه 32
    زمینه و هدف
    بررسی ها نشان داده اند که سلامت عمومی با سبک رفتاری و روابط بین فردی ارتباط دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سلامت عمومی و سبک رهبری مدیران دانشگاه علوم پزشکی شیراز و اثر آن بر رضایت شغلی کارکنان این دانشگاه تدوین گردید.
    روش بررسی
    33 نفر از مدیران دانشگاه علوم پزشکی شیراز و 132 نفر از کارکنان تحت سرپرستی آنان به صورت تصادفی انتخاب شدند. آزمودنی ها پرسشنامه های سبک رهبری پوربنه، سلامت عمومی گلدبرگ و رضایت شغلی هرزبرگ را تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t گروه های مستقل و خی دو استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین سلامت عمومی مدیران و سبک رهبری آنها و نیز بین سبک رهبری مدیران و رضایت شغلی کارکنان آنها رابطه مثبت وجود دارد. همچنین بین تعداد مدیران در چهار نوع سبک رهبری تفاوت معنادار وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    همدلی، خودآگاهی، انگیزش بالا و اعتماد بنفس ویژگی هایی هستند که باعث رابطه مثبت بین سلامت عمومی و سبک رهبری مشارکتی می شود. همچنین همین ویژگی ها در مدیران، باعث بالا رفتن عزت نفس، انگیزش و در نتیجه بالا رفتن سطح رضایت شغلی کارکنان خواهد شد.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، سبک رهبری، رضایت شغلی، کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی
  • علی کشتکاران، علیرضا حیدری، پیوند باستانی صفحه 41
    زمینه و هدف
    از آنجا که کارآمدی مدیر به داشتن مهارتهای ارتباطی مناسب با کارمندان بستگی دارد، مطالعه حاضر به منظور تعیین مهارتهای ارتباطی مدیران حوزه ستادی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی بود و جامعه پژوهش آن 298 نفر از کارکنان معاونتهای پشتیبانی، پژوهشی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی، دانشجویی و درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز را شامل می شد که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه 21 سئوالی بود که در سه حیطه مهارت کلامی، گوش دادن موثر و بازخورد طراحی شد. نرم افزار مورد استفاده spss بود.
    یافته ها
    میانگین سنی پاسخگویان 7 ± 7/32 سال بود. اکثر پاسخگویان زن، لیسانس و شاغل در معاونت پشتیبانی بودند. اغلب پاسخگویان مهارت کلامی مدیر بلافصل خود را خوب و مهارتهای گوش دادن موثر و بازخوردش را متوسط ارزیابی کردند. بالاترین نمره مهارتهای ارتباطی در حوزه معاونت دانشجویی و پایین ترین نمره در حوزه معاونت پژوهشی گزارش شد. با بالا رفتن سن(001/0p=) و سابقه کاری کارمندان(001/0p=)، مهارت بازخورد مدیر پایین تر ارزیابی شد. مهارت بازخورد مدیران در سطوح مختلف تحصیلی اختلاف آماری معنی داری داشت(001/0p=).
    نتیجه گیری
    سطح متوسط مهارتهای ارتباطی گوش دادن موثر و بازخورد می تواند ناشی از عدم توجه کافی علمی و عملی مدیران بر مسئله ارتباطات باشد. پیشنهاد می شود نوآموزی و بازآموزی مدیران به منظور آشنایی با اهمیت ارتباطات موثر و کاهش موانع ارتباطی در قالب کارگاه های آموزشی انجام شود.
    کلیدواژگان: مهارتهای ارتباطی، مدیران، کارکنان، کلامی، گوش دادن موثر، بازخورد
  • سید جمال الدین طبیبی، محمود رضا گوهری، سمیه شهری، سارا آقابابا صفحه 49
    زمینه و هدف
    ارائه خدمات برتر از طریق حفظ کیفیت بالا، پیش نیاز موفقیت سازمان های خدماتی به شمار می رود. هدف از این پژوهش، مطالعه کیفیت خدمات ارائه شده درمانگاه های سرپایی از دید بیماران مراجعه کننده به بیمارستانهای مورد مطالعه شهر تهران با استفاده از الگوی سروکوآل(SERVQUAL) بوده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات کاربردی بود که به صورت توصیفی- مقطعی بر روی 242 بیمار سرپایی مراجعه کننده به بیمارستانهای مورد مطالعه شهر تهران در سال 1388 با استفاده از پرسشنامه استاندارد سروکوال(1988) که روایی و پایایی آن مورد تایید بوده است، انجام گرفت. در پایان از آزمونt، آزمون tزوجی و آزمون فریدمن با کمک نرم افزار(SPSS) به منظور تحلیل داده های جمع آوری شده، استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تفاوت معنی داری میان ادراک و انتظار بیماران پیرامون ابعاد پنجگانه کیفیت خدمات(عوامل محسوس، قابلیت اطمینان، تضمین، پاسخگویی و همدلی) در بیمارستان های مورد مطالعه وجود داشت. بیماران مراجعه کننده به درمانگاه ها، بعد تضمین را با 41/4 امتیاز مهم ترین و پاسخگویی کارکنان را با 21/2 امتیاز به عنوان کم اهمیت ترین بعد رتبه بندی نمودند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که با بکارگیری الگوی سروکوآل، مدیران بیمارستانها قادر به ارزیابی کیفیت خدمات از دید بیماران به عنوان مهمترین مشتری سازمان شده و با برنامه ریزی صحیح، اصلاح نابسامانی ها و نهایتا بهبود کیفیت خدمات، ممکن خواهد شد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، سروکوال، بیماران سرپایی، بیمارستان
  • ایمان تهمتن، شهرام صدقی صفحه 57
    زمینه و هدف
    امروزه یکی از دغدغه های پزشکان این است که چگونه می توانند در اسرع وقت به اطلاعات پزشکی دسترسی پیدا کنند. رایانه های جیبی و تلفن های هوشمند از جمله فناوری هایی هستند که از طریق آن ها می توان به راحتی به اطلاعات سلامت دسترسی پیدا کرد. هدف مقاله حاضر بررسی مهمترین کاربردهای رایانه های جیبی و تلفن های هوشمند در پزشکی و دسترسی به اطلاعات سلامت می باشد.
    روش بررسی
    با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Google Scholar و Scopus مطالعاتی که به بررسی کاربردهای مختلف رایانه های جیبی و تلفن های هوشمند در میان جامعه پزشکی پرداخته بود، جمع آوری شد. در جستجو از عبارتهای Handheld Computer، Mobile phone، Smartphone، Personal digital assistants و مترادف ها استفاده شد.
    نتیجه گیری
    با حجم وسیع اطلاعات پزشکی که روزانه تولید می شود، رایانه های جیبی و تلفن های هوشمند ابزارهای مفیدی برای پزشکان و دانشجویان پزشکی می باشند؛ چرا که از طریق این ابزارها به راحتی می توانند بر بالین بیمار به اطلاعات روزآمد دسترسی پیدا کنند و دانش پزشکی خود را ارتقا بخشند. بهره گیری از این ابزارها در مراکز درمانی کشور کارایی و کیفیت خدمات بهداشتی درمانی را ارتقاء می دهد.
    کلیدواژگان: رایانه ی جیبی، تلفن هوشمند، اطلاعات سلامت، ارتقا سلامت
  • احسان زارعی، سیدمحمود قاضی طباطبایی، عباس رحیمی فروشانی، آرش رشیدیان، محمد عرب صفحه 66
    زمینه و هدف
    در یک دهه اخیر تعداد مراکز خصوصی ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی درمانی در ایران رشد روزافزونی داشته و شرایط بازار رقابتی شدید در صنعت بیمارستان های خصوصی باعث فشار به این بیمارستان ها جهت ارائه خدمات با کیفیت بالا شده است. هدف این مطالعه ارزیابی کیفیت خدمات ارائه شده در بیمارستان های خصوصی شهر تهران از دیدگاه بیماران بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی در پاییز سال 1389 در شهر تهران انجام شد. تعداد نمونه های مطالعه 983 بیمار بستری شده در هشت بیمارستان خصوصی شهر تهران بود. برای ارزیابی کیفیت خدمات از پرسشنامه استاندارد SERVQUAL استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های ویلکاکسون، کروسکال والیس و تی تست استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کلی ادراک از کیفیت 02/4 و میانگین نمره کلی انتظار از کیفیت 92/4 بود. بالاترین انتظارات و ادراک مربوط به بعد عوامل محسوس و پایین ترین انتظارات و ادراک نیز مربوط به بعد همدلی بود. شکاف کیفیت در هر 22 گویه، 5 بعد و همچنین کیفیت کلی معنی دار بود(001/0p<).
    نتیجه گیری
    SERVQUAL به عنوان یک ابزار استاندارد اندازه گیری کیفیت، در محیط بیمارستانی دارای روایی و پایایی است. بر اساس نتایج این مطالعه حوزه هایی که بیشتر نیازمند اقدامات بهبود کیفیت هستند، مشخص شد. سنجش نظرات بیماران می تواند ارائه خدمات بیمارستانی را تسهیل کند، مطلوبیت خدمات ارائه شده را افزایش دهد و کیفیت خدمات و رضایت بیمار را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، انتظارات، ادراک، رضایت بیمار، بیمارستان های خصوصی
|
  • Yazdanparast Seyed Amir, Mahdavi Nezarati Seyedeh Shahrzad Heshmati Fariba(Msc.), Jahangiri Samira(Bsc.), Zarei Zohreh Page 10
    Background And Aim
    Candida species are among the most common causes of opportunistic fungal diseases. Among Candida species, Candida albicans is responsible for most infections. Having many strains, C.albicans is highly polymorph. C. dubliniensis is very similar to albicans species both morphologically and physiologically. For an infection to occur, cell wall proteins play an important role as they enable yeasts to adhere to host cells and begin pathogenesis. Therefore, we decided to extract these proteins and examine them through molecular methods of protein analysis. Finally we came up with the idea of a modified staining in our analysis.
    Materials And Methods
    Initially cell wall proteins of two C. albicansstrains (CBS 562 & PTCC6027) and one C. dubliniensis strain (CBS 7987) were extracted by using a solution of beta-mercaptoethanol and ammonium carbonate. After dialysis, SDS gel electrophoresis was performed on the protein extract. Bands were then visualized by using three different staining methods among which one method was modified by us.
    Results
    By using Coomassie Brilliant Blue staining method, proteins with molecular weight of 42, 66.2 and 200 kDa were detected. By using Silver staining method, proteins with molecular weight of 21.5, 28.5 and 37 kDa were detected. However, using combined staining methods visualized more bands resulting improved detection.
    Conclusion
    To answer many questions about fungal diseases, fungi cell wall proteins are necessary to be examined. A simple method to enhance such molecular studies is the use of a modified staining method that combines both Coomassie Brilliant Blue and Silver staining.
  • Moradmand Sina(M.D.)- Ganji Mohammad Reza(M.D.), Meysami Ali Pasha(M.D.), Akbari Zahra(M.D.), Mirkhani Seyede Zoha(M.D.), Tabrizchi Narges(M.D.), Mokhtari Zahra(Msc.) Page 16
    Background And Aim

    High blood pressure in children, especially in developing countries is growing. Birth weight, age and anthropometric parameters such as current height and weight as factors in childhood hypertension and adolescents have been considered. The objective of this study was to evaluate the prevalence of hypertension in children school and it's correlation with birth weight and current height and weight.

    Materials And Methods

    In a cross-sectional study, between 2006-2008 among 1195924 students in Tehran's schools, 2040 individuals were selected by multistage random sampling method. Inclusion criteria were age 6 to 19 years, physical health and having health card. The twins, students with hypertensive and smoker mothers were excluded. Statistical analysis was conducted by SPSS software version 16. The multiple regression analysis equation was used to determine the predictors of blood pressure levels.

    Results

    69 students(3.4%), including 4.84% of girls and 3.5% of boys had high blood pressure(p=0.14). Significant direct correlation between age, current weight, current height, and body mass index, systolic and diastolic blood pressure was found. However, birth weight has a weak reverse linear correlation with systolic and diastolic blood pressure(respectively=-0.152 and r=-0.111, p<0.001).

    Conclusion

    Attention to Current size, especially Current weight with consideration to birth weight can be helpful to predict blood pressure in adulthood. This is important in monitoring the weight and blood pressure in children, especially child with an abnormal birth weight and overweight children.

  • Veghari Gholam Reza(Msc.), Rahmati Reza Page 24
    Background And Aim
    Underlying factors of Obesity is various and the main aim of this study was to evaluate the prevalence of obesity and some socio-demographic related factors among Iranian northern primary school children in year 2010.
    Materials And Methods
    This is a crossectional-descriptive study that was performed on 7399 primary school children (3934= male and 3465=female) from 112 schools that were chosen by two step sampling (cluster and simple random). The number schools were equal with respect to residential area and sex. Center of Disease Control and prevention (CDC) criteria was used for comparing anthropometric indexes.
    Results
    Linear regression analysis revealed that weight, height and BMI increase 2.70 kg, 4.62 cm and 0.42 kgm-2 in boys (P=0.001) and 3.12 kg, 5.19 cm and 0.52 kgm-2 in girls (P=0.001) in each of years, respectively. Highest and lowest obesity was observed in Gomishan and Ramian districts, respectively. Results of logistic regression analyses showed that the risk of overweight and obesity was 1.203 times in male as compared to females[1.078-1.341, CI 95%], 1.382 times in urban as compare to rural areas[1.240-1.541, CI 95%] and 2.297 times in high economic group as compared to low economic group[1.911-2.761, CI 95].
    Conclusion
    Obesity was a health problem in primary school children in Golestan province and urbanization and rise of economic status was a risk factor.
  • Banihashemiyan Korush , Golestan Jahrumi Fateme , Ghanbary Pirkashani Nikzad , Sharafy Mahmood Page 32
    Background And Aim
    Investigations have indicated that general health is associated with behavior style and interpersonal relationships. The present study was performed in order to investigate the relationship between general health and leadership style in managers at Shiraz University of Medical Sciences, and its effect on job satisfaction in staff.
    Materials And Methods
    33 managers and 132 staff were randomly selected. Participants completed Pourbaneh leadership style, Goldberg general health and Herzberg job satisfaction questionnaires. In order to analysis data Pearson correlation coefficient, independent t test and Chi-square were used.
    Results
    There is a positive relationship between manager's general health and their leadership style and also between manager's leadership style and job satisfaction in staff. Also there is no significant difference between numbers of managers in 4 kinds of leadership styles.
    Conclusion
    Empathy, self awareness, high motivation and self confidence, are characteristics that cause positive relationship between general health and participative leadership style. These characteristics also increase self-confidence, motivation and thus increase job satisfaction in staff.
  • Keshtkaran Ali , Heidari Alireza , Bastani Peivand Page 41
    Background And Aim
    Since manager's efficiency depends on their communication skills suitable for their employees, this study was conducted to determine such skills among Shiraz University of Medical Sciences (SUMS) managers.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 298 SUMS employees working at different departments were selected through simple random sampling technique. The data-collection device was a 21-item questionnaire having 3 parts: verbal skill, effective listening, and feedback communication skills. The data were analyzed using SPSS software. Statistical tests employed included Pearson correlation, T-Test and ANOVA, and the level of significance was determined at 0.05.
    Results
    The respondent's mean age was 32.7 years. Most of them were female, had a bachelor's degree, and worked in logistics department. According to their judgment, their managers had good verbal and effective listening skills, but were average in their feedback. The highest score for communication skills was reported for the student's department and the lowest score for the research department. Older and more experienced employees evaluated their manager's feedback skill (p= 0.001) at a lower level. The statistical test indicated a significant relationship between feedback and level of education (p= 0.001).
    Conclusion
    It seems that the intermediate level of effective listening and feedback skills are due to the manager's lack of sufficient scientific and practical attention to the issue of communication. Therefore, it is recommended that educational workshops be held for managers to make them familiar with the importance of effective communication skills.
  • Tabibi Seyed Jamaloddin , Gohari Mahmod Reza , Shahri Somayeh(Msc.), Aghababa Sara(Msc.) Page 49
    Background And Aim
    The provision of high-quality services is considered as a prerequisite to the success of responsible organizations. Using SERVQUAL model, the present article seeks to delve into the quality of services provided in outpatient clinics as judged by patients in case-study hospitals throughout Tehran.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional descriptive research in which 242 subjects were studied at the outpatient clinics under investigation throughout Tehran using a standardized questionnaire named SERVQUAL (1988).
    Results
    The results of a t-test revealed a meaningful difference between the patient's perception and their expectation about 5 factors (tangible elements, reliability, assurance, accountability and collaboration) affecting the quality of services in clinics. The patients rated ‘assurance' as the most important factor (4.41) and ‘accountability' as the least important of the 5 factors (2.21).
    Conclusion
    The results indicate that the application of SERVQUAL model enables hospital managers to evaluate the quality of services as evaluated by patients as their most important clients and enhance the quality of such services through proper planning and removal of deficiencies.
  • Tahamtan Iman , Sedghi Shahram Page 57
    Background And Aim
    Today, one of the challenges of doctors is how they can access medical information as quick as possible. Personal Digital Assistants (PDAs) and Smartphones are such information technologies that can be used to access health information. This study aimed to review the most important uses of Personal Digital Assistants and Smartphones in medicine and in accessing health information.
    Materials And Methods
    The researchers searched Pubmed, Google Scholar and Scopus to collect relevant articles about the use of PDAs and Smartphones among healthcare professionals. In this search, such terms as Handheld Computer, Smartphone, Personal Digital Assistant, Mobile phone and their synonyms were considered.
    Conclusion
    With regard to the vast amount of information produced daily, PDAs and Smartphones are useful devices for physicians and medical students because they can easily get the most recent bits of information at the point of care, and improve their medical knowledge through these devices. Utilization of PDAs and Smartphones in Medical Centers will improve the efficiency and quality of health services.
  • Zarei Ehsan , Ghazi Tabatabai Seyed Mahmud , Rahimi Forushani Abbas, Rashidiyan Arash , Arab Mohammad Page 66
    Background And Aim
    Over the past decade, the number of private centers providing health care services in Iran has had a continuous growth and the highly competitive market in private hospitals industry has caused increasing pressure on them to provide services with a higher quality. The purpose of this study was to assess the quality of services being provided in private hospitals of Tehran as judged by patients.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2010 in Tehran. The study sample comprised 983 patients, randomly selected from 8 private hospitals. The survey instrument was the standard SERVQUAL questionnaire. Wilcoxon, t-test, and Kruskal-Wallis tests were used for statistical analyses.
    Results
    The total mean scores of patient's expectation and perception were 4.92 and 4.02, respectively. The highest figures were related to the tangible factors dimension and the lowest ones to the empathy dimension. The differences between the perception and expectation for all the 22 items and the 5 dimensions were found to be statistically significant(p< 0.001).
    Conclusion
    SERVQUAL is valid and reliable in hospital settings as a standard tool for the assessment of quality. The results of the present study have revealed the areas that need to be improved as far as the patients are concerned. Measuring the opinion of patients can help facilitate the provision of hospital services, and improve the quality of such services and patient's satisfaction.