فهرست مطالب

پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی - پیاپی 12 (پاییز 1390)

نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی
پیاپی 12 (پاییز 1390)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حجت الاسلام والمسلمین سعید بهشتی صفحه 7
  • سعید بهشتی، محمدعلی شکری نیا صفحه 9
    این پژوهش، با روش تحلیلی استنباطی به تبیین دیدگاه قرآن کریم در خصوص بنیادها، هدفها و روش های تربیتی ارتباط انسان با طبیعت پرداخته است. تداوم حیات فردی و پرورش قوای حسی در ارتباط با تربیت جسمانی، شناخت عالم آفاقی و تبیین امور معنوی و انتزاعی در ارتباط با تربیت عقلانی، ایجاد و تقویت باور به توحید، نبوت و معاد در زمینه تربیت اعتقادی، تقویت عزت نفس، تلطیف روح، مبارزه با هواپرستی مربوط به تربیت اخلاقی، تقویت مناسبات اجتماعی، تحقق عدالت اجتماعی، قوام و تعالی حیات اجتماعی در ارتباط با تربیت اجتماعی، هدفهای مشخص شده در این پژوهش است؛ هم چنین چهار روش کلی تجربه حسی، گردشگری، کار و کسب و مطالعه بعد طولی طبیعت برای تحقق هدفهای تربیتی از آیات قرآن کریم استنباط و معرفی شده است. نتیجه پژوهش بیان می کند که از دیدگاه قرآن کریم، طبیعت در ارتباط با مراتب بالای هستی، ارزش و اهمیت دارد و نردبان ترقی و تعالی انسان برای رسیدن به کمال و سعادت دنیوی و اخروی او خواهد بود.
    کلیدواژگان: طبیعت و قرآن، تربیت و قرآن، بنیادهای تربیتی در قرآن، هدفهای تربیتی در قرآن، روش های تربیتی از نظر قرآن
  • منیره عابدی، رضاعلی نوروزی، حسنعلی بختیار نصرآبادی صفحه 39
    هدف این مقاله، بررسی تربیت اجتماعی از دیدگاه فردگرایان و نقد آن بر اساس دیدگاه علامه طباطبایی است. علامه طباطبایی در تربیت اجتماعی به هر دو بعد فردی و اجتماعی انسان توجه دارد. به باور وی بین فرد و جامعه ارتباط انکارناپذیری هست. این در حالی است که طرفداران رویکرد اصالت فرد با توجه افراطی و یکجانبه به فرد از اهمیت جامعه غافل مانده اند. هر یک از این دو دیدگاه دلالتهای خاصی در تربیت اجتماعی دارند. تربیت اجتماعی مد نظر علامه دارای ویژگی هایی چون تاکید بر اصلاح وضعیت جامعه، تربیت شغلی و عمومی، تفکر اجتماعی، دینگرایی، اراده و اختیار و تربیت برای زندگی در جامعه جهانی است. این موارد می تواند به عنوان شاخصهایی برای نقد تربیت اجتماعی فردگرایانه مورد استفاده قرار بگیرد. بدین منظور این مقاله از روش تحلیلی – اسنادی بهره می گیرد. نتایج، نشانگر این است که با وجود برخی از مشترکات در این دو دیدگاه، علامه به دلیل توجه همزمان به فرد و جامعه دید غنی تر و همه جانبه تری نسبت به تربیت اجتماعی دارد.
    کلیدواژگان: جامعه و تربیت افراد، فرد و تربیت جامعه، تربیت اجتماعی، رویکرد اصالت فرد، علامه طباطبایی
  • سمیه کیانی، حسنعلی بختیار نصرآبادی صفحه 65
    هدف این مقاله بررسی دیدگاه های اخلاقی خواجه نصیرالدین طوسی و دلالتهای آن برای تربیت اخلاقی است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این مقاله، کیفی از نوع تحلیلی توصیفی، مبتنی بر مطالعه کتابخانه ای است. برای این منظور در وهله نخست به آثار و تالیفات خواجه طوسی به ویژه کتاب اخلاق ناصری و سپس به کتابها و مقالاتی مراجعه شد که در مورد تربیت اخلاقی بود. نظام اخلاقی خواجه طوسی بر شناخت نفس و اعتدال قوا مبتنی است. بر این اساس، مهمترین نتایج و دستاوردهای این تحقیق عبارت است از: شناسایی اهداف تربیت اخلاقی شامل اهدف غایی واسطی و اهداف آموزشی، شناسایی اصول تربیت اخلاقی شامل شرافت و ارزشمندی انسان، اقتدا به طبیعت طفل و... برای تحقق این اصول، روش هایی مانند پرهیز از همنشینی با بدان و دوری از شنیدن حکایات آنان و... شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: دیدگاه علمی خواجه نصیرالدین طوسی، اهداف تربیت اخلاقی، اصول و روش های تربیت اخلاقی، اخلاق و تربیت اسلامی
  • معصومه صمدی، منیره رضایی صفحه 95
    خانواده به عنوان یک محیط طبیعی تربیت، ابعاد مختلف رشد کودک را تحت تاثیر و پایه-گذار سعادت فردی و اجتماعی است. علی رغم نقش خانواده در تربیت، در حوزه تربیت رسمی و عمومی این نقش با چالش هایی رو بروست. هدف تحقیق بررسی این موضوع است که آیا حکومت اسلامی که متولی تربیت رسمی و عمومی است به تداوم نقش تربیتی خانواده در دوره-های مختلف تربیت رسمی و عمومی معتقد است؛ اگر پاسخ مثبت است پیش نیاز این ایفای نقش یا مشارکت چیست؟ حد و حدود و دستاوردهای آن کدام است؟ این پژوهش از نوع کیفی است. داده های اسنادی با استفاده از روش تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بررسی ها درحوزه دین و علم حاکی است که هم حکومت اسلامی و هم صاحبنظران حوزه های علمی از جمله روانشناسان و جامعه شناسان و روانشناسان اجتماعی، تداوم نقش تربیتی خانواده را در نظام تربیت رسمی و عمومی مطرح و ضروری دانسته اند. هر دو حوزه، پیش نیاز این تداوم نقش را «اعتماد» و حد و حدود آن را «مشارکت در سیاستگذاری» و «اجرا» و دستاوردهای آن را «کنترل سلطه نامحدود دولت بر نظام تربیت رسمی و عمومی»، «پاسخگو نمودن نظام تربیت رسمی و عمومی نسبت به عملکرد خود»، «تقویت حس مالکیت در خانواده ها»، «مضاعف شدن توانمندی خانواده» نام برده اند.
    کلیدواژگان: خانواده در اسلام، نظام تربیت رسمی و عمومی، خانواده و دانش جدید، تعلیم و تربیت اسلامی
  • پریسا یاسمی نژاد، محسن گل محمدیان، بهنام فعلی صفحه 119
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه جهت گیری مذهب و سر سختی روانشناختی در دانشجویان انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمام دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور اسلام آباد غرب در سال تحصیلی9089 بود. از این جامعه 380 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه جهت گیری مذهب آلپورت و پرسشنامه سرسختی روانشناختی (AHI) اهواز بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون وآزمون T مستقل استفاده گردید. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین جهت گیری مذهب درونی و سرسختی روانشناختی دانشجویان رابطه معناداری مثبت وجود دارد، اما بین جهت گیری مذهب بیرونی و سرسختی روانشناختی دانشجویان رابطه معناداری منفی وجود دارد. دیگر نتایج، دلالت می کرد که بین دانشجویان دختر و پسراز نظر جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی تفاوت معنی داری وجود ندارد اما بین دانشجویان دو جنس از نظر سرسختی روانشناختی تفاوت معنی داری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سرسختی رواشناختی، جهت گیری مذهبی و دانشجویان، تعلیم و تربیت امروز
  • احمد کلاهدوزی، مریم کوثری صفحه 139
    هدف اصلی این تحقیق دستیابی به نظام آموزشی پژوهش محور متناسب با نظام تعلیم و تربیت سپاه در تحصیلات عالی و تکمیلی (دانشگاه جامع امام حسین(ع)) است. نوع تحقیق از لحاظ هدف، توسعه ای و از لحاظ روش توصیفی اکتشافی است که با استفاده از بررسی اسنادی، کتابخانه ای وتحقیق میدانی انجام گرفته است. برای جمع آوری اطلاعات و آزمون سوالات از پرسشنامه محقق ساخته شامل چهار عامل اصلی استفاده شده است. پس از به دست آوردن روایی پرسشنامه از طریق تحلیل عاملی و اطمینان از اعتبار آن (0.902)، داده ها از نمونه مورد مطالعه «120» نفر که شامل کارشناسان، مربیان و استادان دانشگاه جامع امام حسین (ع) بودند، جمع آوری شد. در پایان با استفاده از تحلیل عاملی (با نرم افزار لیزرل) الگوی مورد نظر در چهار عنصر پژوهشی، اداری پشتیبانی، آموزشی و اخلاقی فرهنگی تجلی یافت که هر یک عوامل فرعی مهمی دارد. رهبری علمی و تحول گرا، مدیریت کیفیت، سازمان مشارکتی، توانمندسازی، مسئله محوری، کار گروهی، مدیریت دانش، مشتری محوری، ارزیابی مشارکتی، شایسته سالاری و آزاد اندیشی از مهمترین عوامل این الگو است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی در ایران، پژوهش دانشگاهی در ایران، آموزش پژوهش محور در ایران، مدیریت دانش در دانشگاه های ایران
  • مهرانگیز شعاع کاظمی، مهرآور مومنی جاوید صفحه 169
    در این پژوهش به مقایسه و رابطه رفتار جراتمندانه، عزت نفس و جهت گیری مذهبی دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار پرداخته شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان 19 تا 22 ساله دانشگاه های دولتی شهر تهران هستند. به این منظور نمونه ای متشکل از 200 دانشجو به نسبت مساوی از بین دانشجویان ورزشکار(100نفر) و غیر ورزشکار(100نفر)در رشته های مختلف تحصیلی به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. سوال اصلی پژوهش عبارت بود از: «آیا بین رفتار جراتمندانه، عزت نفس و جهت گیری مذهبی دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار تفاوت معناداری وجود دارد؟» طرح پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. ابزار مورد استفاده در پژوهش: 1. پرسشنامه ابراز وجود گمبریل و ریچی که پایایی آن به روش آلفای کرونباخ 88% محاسبه شده است. 2. پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت که اعتبار آن 94/0 براورد شده است. 3. پرسشنامه سنجش نگرش مذهبی که ضریب پایایی آن از روش باز آزمون 91/0 گزارش شد. به منظور بررسی داده ها از آزمون آمار استنباطی استفاده شد. براساس نتایج بین عزت نفس، رفتار جراتمندانه و جهت گیری مذهبی رابطه مثبت و معناداری در سطحp<./.5 وجود دارد؛ هم چنین بین رفتار جراتمندانه و عزت نفس دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار تفاوت معناداری مشاهده شد و دانشجویان ورزشکار از رفتار جراتمندانه و عزت نفس بیشتری برخوردارند. ولی در متغیر جهت گیری مذهبی تفاوت معنا داری بین دو گروه مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: رفتار جراتمندانه در افراد، عزت نفس در افراد، جهت گیری مذهبی دانشجویان، تاثیر ورزش بر افراد
  • عباسعلی نقره صفحه 193
|
  • Saeed Beheshti, Mohammad Ali Shokrinia Page 9
    Conducted through analytic inferential method، this research is intended to explain the views of the Holy Quran on the foundations، objectives and educational approaches regarding the relationship between man and nature. The objectives of this research include the continuation of individual life and nurturing sensitive power of man with regard to physical training، understanding heavenly universe and spiritual and abstract issues with regard to perceptive training، increasing self esteem، purification of spirit، fighting against selfishness relating to ethics، enhancement of the social communication، and enhancement of social eminence relating to social training. Four general approaches، including sensitive experiment، tourism، business and studying the longitude aspect of nature، are inferred from the Holy Quran as essential factors for education. The results indicated that nature is essentially important in making relationship with heavenly states of the universe and can be regarded as promotional means for man in his attempt in the way of perfection and virtue.
  • Monireh Abedi, Reza Ali Nouroozi, Hasan Ali Bakhtyar Nasrabadi Page 39
    The main purpose of this research is to review the ideas of individualists about social training and to criticize them according to Allameh Tabatabaee. Allameh considers both individual and social aspects of man in social training. He believes that there is an undeniable relation between individuals and society. On the contrary، individualists ignore the important role of society by emphasizing too much on the role of individuals. Both views indicate special points for social training. According to Allameh، social training can be specified by traits such as betterment of the society، general and job training، social thinking، religionism، willpower and authority، and training. These can be applied as elements for criticizing individualistic view of social training. This research is conducted to achieve this through analytic-documentary method. The results indicated that although some points are sharing between these two approaches، Allameh's view، focusing on both individuals and society، seems to be richer and more comprehensive
  • Somayyeh Kiani, Hasan Ali Bakhtyar Nasrabadi Page 65
    This research is intended to review the viewpoints of Khajeh Nasir concerning ethical training. The method applied to this research is a qualitative descriptive-analytical one based on library study. First، Khajeh Nasir's books، especially "Akhlagh Naseri" were reviewed. Afterwards، books and essays relating to ethical training were studied. The ethical system of Khajeh Nasir is based on the recognition of 'self، and، balance of power'. Accordingly، the most important outcome of this research includes issues such as: identification of the objectives of ethical training such as final and midway objectives، educational objectives، recognition of principles of ethical training including honor and value of man، considering the nature of pupils and the like. To achieve these goals، evading communication with people was identified as an essential factor.
  • Masoomeh Samadi, Monireh Rezaee Page 95
    As a natural environment، family affects various aspects of children's growth and creates their individual and social prosperity. Although the role of family is quite clear in children's development، it is ignored facing some challenges in formal and general curriculum of training. This research is intended to investigate whether the Islamic government of Iran، which is responsible for the administration of formal and public training، believes in the continuous role of family in various formal and public training periods. If the answer is yes، what are the prerequisites for playing this role and participation? What are its limitations and outcomes? This qualitative research is conducted by analyzing documentary data through analytic method. Documentary data revealed that both religion and scholars at different disciplines، such as psychology، sociology and social psychology believe in the continuity of training role of the family in the formal and public training system. Both fields believe in 'trust' as a factor of continuity، with limitation of 'participation in policy making' and 'administration'. The outcome can be 'controlling infinite dominance of the government on formal training systems'، 'making the system responsive about its performance'، enhancing ownership feeling in the families'، and increasing the abilities of families'.
  • Parisa Yasaminezhad, Mohsen Gulmohammadian, Behnam Feli Page 119
    This research is intended to review the relation between religious orientation and psychological hardiness in university students. Research population included all girl and boy students of Islam Abad Payam Noor University among whom 380 subjects were randomly selected for this research. Research instruments included Alport religious orientation questionnaire and Ahvaz hardiness inventory (AHI). Pierson coordination coefficient، regression and T-test were applied to analyze the data. The results indicated that there were positive significant relation between intrinsic religious orientation and psychological hardiness of the students. However، a negative relation was found between outer religious orientation and psychological hardiness. Other results indicated that there were no significant difference between girls and boys with regard to religious orientation. However، the difference between girls and boys was significant with regard to psychological hardiness.
  • Ahmad Kolahdozi, Maryam Kowsari Page 139
    This research is intended to arrive at a research oriented educational system in agreement with higher educational system of Sepah (at Imam Hosein University). The objective of this descriptive-exploratory research is developmental. This research is conducted by referring to documentary and laboratory sources، and by running a field study. A researcher-made questionnaire including four main factors was used to collect data. Having evaluated the validity of the questionnaire by factor analysis (0. 902)، data was acquired from 120 subjects in the sample group (composed of the technicians، instructors and faculty members of Imam Hosein University). Finally، through factor analysis، the model was formed، covering four elements: research، administrative-logistical، educational، and ethicalcultural، each of which consisted peripheral factors. The most important factors in this model included scientific leadership، quality management، participatory organization، enabling، problem orientation، group work، knowledge management، customer orientation، participation evaluation، meritocracy، and freethinking.
  • Mehrangiz Shoa Kazemi, Mehravar Momeni Javid Page 169
    This piece of research is intended to compare and find out the relationship between brave behavior، self esteem، religion orientation of athletic and nonathletic students. Research population included all 19 to 21 years old students in public universities in Tehran. 200 students were selected randomly as sample، devoted equally to athletic (100) and nonathletic (100) groups. The main question was: "Is three any significant difference between brave behavior of athletic and nonathletic students? " The research was designed according to causal-comparative method. Research tools included: 1. Self-expression questionnaire the reliability of which was calculated as much as %88 according to Cronbach Alpha; 2. The self esteem questionnaire of Copper and Smith with a reliability of %91; 3. A questionnaire for testing religious attitude with a reliability of %94 calculated by retest. Inferential statistics tests were applied to analyze the data. The results indicated that there was a positive relation among brave behavior and self esteem، and religious orientation (p<. /. 5). There were also significant difference between brave behavior of the athletic and nonathletic students، indicating that athletic students presented braver behavior with more self esteem. Religious orientation proved not to be significantly different between the tow groups.