فهرست مطالب

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید حسن مطیعی لنگرودی، مجتبی قدیری معصوم، محمدرضا رضوانی، آئیژ عزمی صفحه 1
    به لحاظ نقش پر اهمیت بازارهای دوره ای محلی در اقتصاد روستایی استان گیلان، تغییر و تحول در این بازارها بر اقتصاد جامعه روستایی منطقه تاثیرگذار خواهد بود. لذا رفع مشکلات و تنگناهای این بازارها باید در اولویت برنامه ریزی های توسعه منطقه ای قرار گیرد. این تحقیق به منظور بررسی موقعیت این بازارها و رفع مشکلات پیش رو و نیز ارائه روش های مناسب برای برون رفت از این مشکلات انجام شده است. روش شناسی تحقیق توصیفی، پیمایشی است که در قالب روش تحقیق کمی صورت گرفته است. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه، است. روایی تحقیق از طریق نظر متخصصان و پایایی تحقیق با استفاده از آلفای کرونباخ تایید گردیده است. ابزار مورد استفاده جهت پردازش اطلاعات، نرم افزار SPSS بوده است. حجم جامعه آماری در تحلیل کمی، از طریق فرمول کوکران در دو جامعه خریداران و فروشندگان به دست آمده است که خریداران 400 و فروشندگان 300 نفر بودند. روش نمونه گیری برای انتخاب شهرهای دارای بازار، نمونه گیری طبقه ای و برای انتخاب نمونه ها در خریداران نمونه گیری اتفاقی و برای فروشندگان نمونه گیری تصادفی سیستماتیک بوده است. به کمک تحلیل مسیر، مشخص گردید که عوامل مستقیم و غیرمستقیم در بین فروشندگان که بر رضایت آنان اثر می گذارد، شامل روابط شهر و روستا، سنت های محلی، بازاریابی، روابط اجتماعی، متغیرهای خانوادگی و بالاخره درآمد است. هم چنین با کمک تحلیل مسیر مشخص گردید که عوامل مستقیم و غیر مستقیم در بین خریداران که بر رضایت آنان اثر می گذارد، شامل نظارت بر بازار، کیفیت محصول، اوقات فراغت، بهداشت و کیفیت بازار است.
    کلیدواژگان: بازارهای دوره ای محلی، اقتصاد روستایی، استان گیلان، تحلیل مسیر
  • عزت الله عزتی، هوشنگ میرزایی پور صفحه 19
    کشور ایران با همسایه غربی خود عراق، از دالامپرداغ تا بندر فاو به طول 1336 کیلومتر، به خط مستقیم، دارای مرز مشترک است که مرزهای ایران چه در آب و چه در خشکی به شکلی است که عراق را در موضع ضعف قرار داده است. استان کرمانشاه ناحیه ای کوهستانی است که بین فلات ایران و جلگه بین النهرین واقع شده است و سراسر آن را قله ها و ارتفاعات زاگرس پوشانده است و ارتفاعات مناطق مرزی استان کرمانشاه، مسلط بر جلگه بین النهرین می باشد و شرایط بسیار مطلوبی جهت عملیات نفوذی و آفندی فراهم می کند. با مشاهده نقشه سیاسی ایران در استان کرمانشاه، مشخص می-شود که مرزهای قصرشیرین و نفت شهر، جزء مرزهای محدب ایران بوده و از نظر نظامی و سیاسی برای ایران می تواند وسوسه انگیز باشد و به همین دلیل عراق جهت شروع جنگ با ایران به شهرهای مرزی قصر شیرین و نفت شهر حمله نظامی نمود. در این مقاله ضمن مرور مناطق مرزی استان کرمانشاه، به بررسی نقش آن در تحقق اهداف نظامی و سیاسی خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: ایران، عراق، کرمانشاه، مرز، اهداف نظامی و سیاسی، River، Rough
  • محمد صادق اللهیاری، نصرالله مولایی هشجین، حمیدرضا علیپور، محمد دوستار صفحه 35
    در ادبیات توسعه روستایی تاکنون برنامه ها و رهیافت های بسیاری مورد توجه نهادها و سازمان های بین المللی و ملی قرار گرفته است. امروزه در بستر توسعه پایدار روستایی، رهیافت های توسعه یکپارچه روستایی بعد از یک دوره افول، با رنگ و بوی جدیدتری دوباره به عنوان یک از موثرترین رهیافت های تحقق پایداری مورد توجه قرار گرفته اند. برنامه های دهکده سلامت از جمله همین رهیافت های توسعه یکپارچه روستایی محسوب می شوند که علیرغم تاکید بر مسائل بهداشتی و درمانی، سایر ابعاد پایداری را نیز مورد توجه قرار داده اند. هدف تحقیق حاضر معرفی رهیافت دهکده سلامت در قالب شرکت های تعاونی به عنوان ابزاری در جهت توسعه روستایی است. برای این منظور با بهره گیری از روش تحقیق توصیفی و گردآوری داده ها و اطلاعات، از طریق مطالعات اسنادی - کتابخانه ای ابتدا به معرفی این رهیافت پرداخته، سپس اهداف و راهبردهای این رهیافت، مورد بررسی قرار گرفته است و در نهایت با بررسی فصول مشترک این برنامه با اصول تعاون به ارائه مدلی در جهت برقراری برنامه ها در قالب تعاون پرداخته است.
    کلیدواژگان: تعاون، دهکده سلامت، توسعه روستایی
  • محمد اخباری، مهرداد قهرمانی صفحه 49
    هدف پژوهشی در این تحقیق عبارت از: بررسی ژئوپلیتیکی منطقه خلیج فارس و تاثیر پدیده جهانی شدن بر روند سیاسی، اقتصادی و فرهنگی منطقه خلیج فارس و نیز بررسی تاثیر پدیده جهانی شدن بر سیاست خارجی، امنیت، حاکمیت ملی وعدم همگرایی در این حوزه است. این تحقیق با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی و با ابزارهای گردآوری، مانند کتابخانه و اسناد انجام شده است. باید گفت، سیاست جهانی شدن برای کشورهای منطقه، تهدیداتی را ایجاد کرده و فشار این پدیده در عرصه های مختلف، یک سری تغییرات رفتاری را در میان حکام و مردم این منطقه، موجب شده است. ساختار سیاسی داخلی هر یک از این کشورها به همراه مشکلات فیمابین آنها، از یک سو و تهدیدات سیاسی و امنیتی که بر اثر جهانی شدن به وجود آمده است از سوی دیگر، لزوم تجدید نظر حکام این کشورها در حل مشکلات بخش اول را در جهت مقابله با تهدیدات بخش دوم، ضروری می سازد. با توجه به وحدت جغرافیایی و همگونی اسلامی منطقه خلیج فارس، چنانچه کشورهای ایران، عراق و عربستان به عنوان مثلث استراتژیک این منطقه، بتوانند سازوکارهای جهانی شدن رابا توجه به الگوی سازمان های منطقه ای در قالب یک ناحیه همگرا در بیاورند، اقتصاد و فرهنگ کشورهای منطقه از فروپاشی نجات پیدا کرده و به تبع آن حضور قدرت های فرامنطقه ای نیز هیچ توجیهی نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، خلیج فارس، قدرت های فرامنطقه ای، بررسی ژئوپلیتیکی
  • احمد نوحه گر، محمد مهدی حسین زاده، رضا اسماعیلی، راحله افشار صفحه 67
    حاشیه نشینی شهری یا اسکان غیر رسمی یکی از مسائل مرکب شهری و اجتماعی در اغلب کشورها محسوب می شود. حاشیه نشینی شهری از دو جنبه قابل بررسی است که نخستین آن زائیده عدم تعادل و بیمه بیماری داخلی شهرها است و نوع دوم ناشی از هجوم عناصر غیر شهری در اثر تحولات اجتماعی است. منطقه مورد مطالعه، شهر بندرعباس مرکز استان هرمزگان با وسعتی حدود 5/5323 هکتار در شمال تنگه هرمز واقع شده است. جمعیت شهر بندرعباس براساس آمار سال 1385، 379301 نفر می باشد. محله مورد مطالعه، محله نای بند است که در قسمت غربی (جنوب شرقی) شهر بندرعباس قرار دارد. محله نای بند به وسیله بلوار امام خمینی(ره) به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم می شود که در قسمت غرب نای بند جنوبی، محله خواجه عطا قرار گرفته است. بلوار شهید چمران، این محله را از محله خواجه عطا جدا می کند. به منظور شناخت ویژگی های اقتصادی- اجتماعی و کالبدی محله نای بند، ویژگی های جمعیت شناختی و ویژگی های واحدهای سکونتی خانوارهای محله، مورد بررسی و پیمایش میدانی قرار گرفت و در ادامه همبستگی وضعیت اقتصادی و اجتماعی خانوار با شاخص های کالبدی محله بررسی شدند که نتایج حاصل از این مطالعه، شامل موارد ذیل می باشد. از بررسی های مرتبط با همبستگی این نتیجه حاصل شد که اکثر شاخص های کالبدی در ارتباط با وضعیت کالبدی در محله نای بند دارای همبستگی مستقیم و معنادار مثبتی هستند که بر مبنای آن می توان به قضاوت هایی در آن راستا دست یافت. مثلا می توان گفت که با بهبود اوضاع اقتصادی خانوار می توان انتظار داشت که محلات حاشیه نشین به لحاظ کالبدی به یک پایداری نسبی دست یابند. اما در ارتباط با مطالعات همبستگی در مسائل اجتماعی و ارتباط آن با مسائل کالبدی، معلوم شد که اختلافات فاحشی در همبستگی مسائل اجتماعی با مسائل کالبدی می تواند وجود داشته باشد و همان طور که تحلیل شد، در نای بند به نوعی عدم همسویی گرایش یافته و تعارض هایی را به نمایش می گذارد.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، محله نای بند، بندر عباس، اسکان غی، ر رسمی، شهر
  • محمدتقی رهنمایی، محبوبه ملک نیا، منوچهر جهانیان صفحه 83
    شهرها به عنوان یکی از مهم ترین میراث های تمدن بشر، از جمله اصلی ترین مقصد های گردشگری، به ویژه گردشگری فرهنگی و تاریخی به شمار می آیند. از همین رو گردشگری شهری، به عنوان یکی از اشکال گردشگری، چه برای شهروندان یک شهر و چه کسانی که از دیگر نقاط به شهرها می آیند، از دهه1960میلادی مورد توجه گردشگران قرار گرفته است. تهران به عنوان پایتخت ایران، از یک سو نسبت به دیگر شهرهای تاریخی کشور، شهری نوبنیاد است و از سوی دیگر، به دلیل قدمت اسکان و زیست و معیشت در آن، از دوره پیش از پایتختی، شهری تاریخی به شمار می آید. بخش عمده ای از نهادهای فرهنگی و تاریخی تهران، در منطقه12قرار گرفته است. به همین دلیل می توان منطقه12 تهران را به عنوان مرکز تاریخی و فرهنگی این شهر به شمار آورد. امروزه گردشگری فرهنگی تهران به دلیل افت منزلت بافت های قدیمی و محله های تاریخی آن، در حاشیه قرار گرفته و به استثنای بازار یا برخی از میادین قدیمی آن، گردشگران رغبت چندانی به بازدید از این منطقه قدیمی نشان نمی دهند. این مقاله بر آن است که با انتخاب مسیرهای نمونه در محدوده منطقه12، نوعی امکان سنجی و برنامه عملیاتی توریسم شهری را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد و از این رهگذر باب مطالعات جدیدی را برای احیای هویت و قابلیت های نهفته در بطن این منطقه قدیمی بگشاید.
    کلیدواژگان: محورهای فرهنگی، تاریخی، توسعه گردشگری، قابلیت های مقصد گردشگری، گردشگری شهری، منطقه 12
  • فضیله دادورخانی، محمد سلمانی، صامت فرهادی، زهره زارع صفحه 103
    راهبردهای کاهش فقر روستایی از پنجاه سال پیش و در واکنش به دشوار شدن درک پیچیدگی های توسعه، پدید آمدند. حکمروایی و فقر، اصطلاحاتی هستند که در دهه های اخیر از موارد پیشرو در زمینه توسعه بوده اند. سال2000رهبران کشورهای جهان طی قطعنامه ای، حکمروایی خوب را به عنوان راهبردی برای کاهش فقر و بهبود کیفیت زندگی مورد پذیرش قرار دادند تا رویکردی نوین برای مقابله با پدیده فقر ارائه کنند. مقاله حاضر با بررسی و مرور مقالات و کارهای علمی انجام شده در زمینه کاهش فقر روستایی با رویکرد حکمروایی خوب، نگاشته شده و درصدد ارائه و معرفی رویکرد حکمروایی خوب برای کاهش فقر روستایی می باشد. روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از مطالعات اسنادی بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد، حکمروایی خوب با دارا بودن شاخص هایی نظیر مشارکت، قانون گرایی و... از طریق راهکارهای افزایش مشارکت فقرا، افزایش قابلیت های فقرا از طریق بهبود خدمات اساسی، ایجاد فرصت های اقتصادی از طریق افزایش میزان دسترسی به بازار، ایجاد تور ایمنی مناسب در برابر شوک های اقتصادی وتامین امنیت فقرا در برابر فساد، جرم و جنایت، سبب کاهش فقر می شود. به گونه ای که حکمروایی خوب با بهبود شرایط حکومت، افزایش آزادی و دخالت مردم در تعیین سرنوشت خود و طراحی برنامه های توسعه توسط خود مردم سبب ایجاد فرآیندهای نوین اداری، تغییر شیوه های تامین معاش و در نتیجه کاهش فقر خواهد شد.
    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، فقر روستایی، کاهش فقر، محرومیت، مشارکت، قانون گر
  • حیدر لطفی، محمدحسن نامی، جعفر حسن پور، حمید بحیرایی صفحه 121
    بسیاری از تهدیدات مطرح علیه جوامع بشری از مسائل زیست محیطی سرچشمه می گیرند. این تهدیدات، هرچند ظاهری غیرامنیتی داشته و صرفا تهدیداتی طبیعی جلوه می نمایند، لیکن در عمل امنیت جامعه و در نتیجه امنیت ملی کشورهای محل وقوع را تحت تاثیر قرار داده و گاهی آثار و تبعات بسیار بیشتر و چشمگیرتری از جنگ ها را به همراه می آورند. شناخت چالش های ناشی از تاثیر مسائل زیست محیطی بر جغرافیای طبیعی و انسانی کشورها و به تبع آن تسری و تاثیرگذاری این آثار بر جغرافیای امنیتی و سیاسی آنها، مسئله اصلی است که مورد توجه این مقاله می باشد. متن حاضر با هدف «تبیین ضرورت طرح مسائل زیست محیطی با سیاستگذاری امنیت ملی» درصدد پاسخ گوئی به سئوالات اصلی خود مبنی بر این که «مسائل زیست محیطی چه نقشی در امنیت ملی دارند؟» و «چرا باید در سیاستگذاری امنیت ملی به مسائل زیست محیطی توجه شود؟» می باشد. این نوشته با استفاده از تحقیقات کتابخانه ای برای جمع آوری اطلاعات و روش تحلیل محتوا برای تحلیل داده های جمع آوری شده و ژرف نگری و دستیابی به دیدگاه های جدید، فرضیه خود را به بوته آزمون گذاشته و به این فرجام رسیده است که «آثار و تبعات تحولات زیست محیطی در هیچ مرز فیزیکی نیز توقف نخواهد کرد. به روند گسترش خود ادامه داده و زنجیره وار تمام ابعاد حیات جوامع بشری را متاثر ساخته و به صورت دومینو وار تمام نقاط جهان را تحت تاثیر قرار خواهند داد. لذا توجه به حوزه مسائل امنیت ملی در حوزه محیط زیست، نوعی آینده نگرانه بوده و محدود نمودن افق دید به منطقه سرزمینی خویش و افق زمانی چند سال، مانع از دیدن ارزش های افزوده ناشی از توجه به مباحث ناشی از مسائل زیست محیطی در آینده خواهد شد. و با توجه به این که براساس سند چشم انداز، ج.ا.ا بایستی در افق 1404 در جایگاه نخست منطقه در تمام حوزه ها قرار گیرد، این امر محقق نخواهد گردید مگر با آینده نگری منطقی و واقعی، برنامه ریزی علمی، انتخاب بهترین راه کارها و اجتناب از شعارزدگی».
    کلیدواژگان: زیست محیطی، امنیت، سیاستگذاری امنیت ملی، تغییرات اقلیمی
  • مسعود صفایی پور، سعید امان پور، ذوالفقار بسطامی نیا صفحه 145
    مسئله مهاجرت بی رویه به شهرها باعث افزایش سریع جمعیت شهرنشین و به تبع آن گسترش و توسعه فیزیکی نامنظم شهرها از جمله شهر یاسوج بوده است. شهر یاسوج در سال1385اولین شهر مهاجرپذیر کشور بوده است. با توجه به نقش مرکزیت شهر یاسوج، مرکزیت سیاسی، اداری و خدماتی و ترزیق بودجه های دولتی از یک سو و محرومیت شدید دیگر سکونتگاه ها و بخصوص روستاها و شهرهای کوچک از سوی دیگر، پیش بینی می شود که روند مهاجرپذیری آن در سال های آتی نیز ادامه داشته باشد و پیامدهای آن به صورت بیکاری، کمبود خدمات و تجهیزات، مشاغل کاذب، حاشیه نشینی، بالا رفتن ناهنجاری های اجتماعی و توسعه کالبدی- فضایی نااندیشیده شهر را می تواند به دنبال داشته باشد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی این فرضیه است که آیا در توسعه کالبدی – فضایی شهر یاسوج، مهاجرت نقش اصلی را داشته است؟ جهت مطالعه این فرضیه، از روش توصیفی استفاده شده و در این زمینه از روش برآورد تعداد کل مهاجران طی سال-های85-1345 و از روش رشد هندسی جمعیت (p) برای دستیابی به این هدف استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که در دهه55- 1345 مهاجرت با 4/83 درصد و همچنین در دهه های1365، 1375، 1385به ترتیب با85، 66، 3/57 درصد عامل اصلی افزایش جمعیت و توسعه کالبدی- فضایی شهر یاسوج بوده است.
    کلیدواژگان: مهاجرت، توسعه کالبدی، شهر یاسوج
  • حمیدرضا عامری سیاهویی*، ابراهیم رستم گورانی، مریم بیرانوندزاده صفحه 159

    امروزه توسعه به عنوان یک فرآیند مهم ترین بحث کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه است، بررسی و شناخت نواحی روستایی و تحلیل قابلیتها و تنگناهای آنها در فرآیند برنامه ریزی توسعه روستایی اهمیت بسزایی دارد و امروزه آگاهی از امکانات و تنگناهای نواحی روستایی نوعی ضرورت جهت ارائه طرح ها و برنامه های توسعه می باشد. با توجه به اینکه پروژه های توسعه با دیدگاه اقتصادی، ایجاد درآمد بدون توجه به تبعات زیست محیطی و نابرابری های اجتماعی حاصل از توسعه (صرفا اقتصادی) صورت می گیرند، ضروت توجه و اجرائی کردن مفهوم توسعه پایدار امری الزامی است، از آنجایی که موجودیت و بقای روستا در گرو شکوفایی و پایداری تمامی مولفه ها و سازو کارهای توسعه ای آن است در واقع پایداری مجموعه ای از ابعاد اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی است که در تعامل و تقابل این ابعاد، پایداری یا عدم پایداری تحقق می یابد. در این پژوهش با استفاده از مدلهای سنجش توسعه پایداری، وضعیت پایداری روستاهای غرب جزیره قشم، مورد تحلیل قرار می گیرند. روستاهای غرب جزیره قشم به دلیل دوری از مرکز و کمبود امکانات زیربنایی با مشکلاتی از قبیل کمبود امکانات آموزشیٰ بهداشتی و مهمتر از همه کمبود منابع آب شرب مواجه هستند. با توجه به سیاست یونسکو مبنی بر توسعه روستاهای واقع در محدوده ژئوپارک در زمینه امکانات زیربنایی و خدماتی، این روستاها در آینده می توانند به سبب اجرایی کردن این طرح توسعه قابل ملاحظه ای داشته باشند. روش به کار گرفته در این نوشتار، توصیفی تحلیلی- کمی است. و با استفاده از اطلاعات و شاخص های موثر در توسعه روستایی، این روستاها مورد بررسی واقع شدند. نتایج حاکی از آن است که روستاهای غرب جزیره به دلیل واقع شدن در انتهای جزیره از کمترین امکانات آموزشی، بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی برخوردارمی باشند نتایج بررسی ها حاکی از بالا بودن نرخ مهاجرت در این روستاهاست. با استفاده از مدل های موریس و تاکسونومی رتبه بندی روستاهای بخش شهاب صورت گرفت که از بین35روستای موجود در این بخش2 روستا دارای پایداری قوی،11 روستا نیمه پایدار،7 روستا پایدار ضعیف و15روستا ناپایدار بودند. روستاهای طبل و دولاب به عنوان مراکز خدمات روستایی به سایر روستاها خدمات رسانی می کنند و از غرب به شرق بخش از تعداد روستاهای ناپایدار کاسته می شود.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، مدل موریس، مدل تاکسونومی، ژئوپارک، شهرستان قشم، بخش شهاب
  • نصرالله عزتی، اسفندیار حیدری پور، ناصر اقبالی صفحه 179
    آمایش مناطق مرزی در ایران، به دلیل وجود مرزهای طولانی و قرارگیری بیش از نیمی از استان های کشور در مرزهای بین-المللی با کشورهای همجوار، از جایگاه ویژه ای در نظام برنامه ریزی کشور برخوردار است. بنابراین، هدف این مقاله، ضمن تبیین جایگاه آمایش مناطق مرزی در نظام برنامه ریزی کشور؛ شناخت عناصر و مولفه آن، چگونگی ارتباط این عناصر با دیگر عناصر نظام برنامه ریزی کشور و شناخت اهمیت و ضرورت پرداختن به آمایش مناطق مرزی است. نتیجه گیری مطالعات این مقاله نشان می دهد که توسعه و امنیت در مناطق مرزی، لازم و ملزوم یکدیگر است. همچنین، شدت عدم تعادل منطقه ای میان مناطق مرزی و مناطق داخلی در ایران بر توسعه ملی تاثیرگذار است. به عبارت دیگر، اگر چه توسعه نیافتگی در مناطق مرزی که منجر به ناامنی می شود، اثرات خود را بر توسعه نیافتگی و ناامنی در کل کشور می گذارد. اما موانع ذهنی و عینی زیادی تاکنون باعث شده است این گونه تاثیرات منفی ادامه داشته باشد. آمایش مناطق مرزی سعی دارد این موانع را بردارد و با ارایه یک نوع برنامه ریزی فضایی- راهبردی، توسعه یکپارچه و پایداری ملی را تحقق بخشد.
    کلیدواژگان: آمایش، مناطق مرزی، نظام برنامه ریزی، تعادل منطقه ای، توسعه، امنیت
  • سید عباس احمدی، طهمورث حیدری موصلو، مجید نجات پور صفحه 199
    از اواخر قرن بیستم ژئوپلیتیک زیست محیطی به موضوع اصلی فعالیت ها و نگرانی ها بین گروه های انسانی و بازیگران ملی و فراملی در سطوح منطقه ای و جهانی تبدیل شده است. چرا که محیط زیست بشری بیش از گذشته دستخوش مخاطرات مختلف گردیده است. این مخاطرات در سه بعد: کاهش و کمبود منابع، تخریب منابع و آلودگی محیط زیست تجلی یافته است. از نقطه نظر ژئوپلیتیک، کمبود منابع زیست محیطی یا محروم کردن انسان ها از زیستن در مکان مورد علاقه ی آن ها، رقابت، کنش متقابل و حتی در مواردی منازعه بین گروه های انسانی و بازیگران سیاسی را در پی دارد. آشکار است که کشورهای پیشرفته جهان که در گذشته بزرگترین مصرف کننده منابع و ذخایر طبیعی بوده اند، در دهه های آینده نیز به دلایل متعدد از جمله افزایش سطح رفاه و توسعه یافتگی، نقش موثری را در تاثیرگذاری بر اکوسیستم های طبیعی ایفا خواهند نمود. این عملکرد که انعکاسی از کمبود روز افزون منابع خواهد بود، منازعات ژئوپلیتیکی را بر سر منابع زیست محیطی افزایش خواهد داد. از این رو، در جهان فعلی بسیاری از کشورها صرف نظر از نظام حکومتی و درجه توسعه یافتگی، تمایل و آمادگی زیادی برای تدوین و تصویب مقررات زیست محیطی به صورت منطقه ای و بین المللی از خود نشان می دهند. بر این اساس در این تحقیق تلاش شده است تا به شیوه توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، الکترونیک و اسناد و گزارش ها، مسائل ژئوپلیتیک زیست محیطی بررسی شده و همچنین تهدیدات و مسائل امنیتی از منظر ژئوپلیتیک تبیین شود.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، ژئوپلیتیک زیست محیطی، امنیت زیست محیطی، تهدیدات زیست محیطی
|
  • Seyyed Hasan Motiee Langroudi, Mojtaba Ghadiri Maasoum, Mohammad Reza Rezvani, Aeizh Azmi Page 1
    The local periodic markets have important role in rural economic in Guilan province and therefore each change and evolution in this markets effect on rural economic and society. Therefore, solution of these problems must be principle priority in region planning. This investigation study that how these problems resolve. Methodology of thesis was analysis descriptive method. Investigative method was quantitative. In this thesis was used from questionnaire for collecting data. Statistical society was calculated by Cochran’s formula that was included two groups: sellers and buyers. Numbers of sellers were 300 and numbers of buyers were 400. Sampling method for select of cities was stratified sampling and sampling method for select of sellers was systematic sampling and sampling method for select of buyers was accident sampling. By path analysis showed that some direct and indirect factors effects on sellers’ attitude that include: urban-rural interaction, local tradition, marketing, household variable and income. By path analysis showed that some direct and indirect factors effects on buyers’ attitude that include: stewardship on markets, quality of crop, recreation, sanitation and quality of markets.
    Keywords: local periodic markets, rural economic, Guilan province, path analysis
  • Ezzatollahe Ezzati, Hoshang Mirzaei Pour Page 19
    Iran has common borders in 1336 Kilometers direct line with its western neighbor Iraq from Dalamparagh to Bandar Fav. The borders of Iran whether in water or in land are such that weaken the position of Iraq. Kermanshah province is a mountainous region between Iran plateau and Mesopotamia plain and is completely covered with peaks and heights of Zagros, and the heights of border areas of Kermanshah province dominate the Mesopotamia plain and provide a very favorable condition for attack operations. Observing the political map of Iran in Kermanshah province we could see that the borders of Ghasre Shirin and Naft are among convex borders of Iran and could be very tempting for Iran regarding military and political aspects. For this reason Iraq started its military attack to border cities of Ghasre Shirin and Naft when it commenced war with Iran. In this article we will review the border regions of Kermanshah province and its role in the military and political targets.
    Keywords: Iran, Iraq, Kermanshah, Border, Military, Political Target
  • Allahyari .M. S._Molaei Hashjin . N._Alipor.H._Dostar.M Page 35
    In the literature of rural development, many programs and strategies have already been paid attention by national and international institutions and organizations. Nowadays, in reaching sustainable rural development, the strategy of unified rural development has once again been one of the influential strategies for materializing sustainable development with a newer flavor after a period of indolence. The programs of health village is one the strategies for sustainable rural development. In addition to emphasizing the therapeutic and hygienic issues, these programs have also tackled the other facets of development. The purpose of present study is to introduce the strategy of health village in the frame of cooperatives as a tool to arrive at rural development. To do so, the study has first introduced the strategy in a library research; then, it has surveyed the objectives and approaches of this strategy. Finally, the study has dealt with the common features of this program with cooperative principles in order to implement these programs in cooperative skeleton.
    Keywords: cooperative, health village, rural development
  • Mohammad Akhbari, Mehrdad Ghaheman Page 49
    The Persian Gulf region and geopolitical impact of globalization on the political, economic and cultural Persian Gulf region. And how the phenomenon of globalization, foreign policy, security, sovereignty and divergence in these areas has been effective. This descriptive and analytical research methods and tools to collect, such as libraries and documentation has been studied. Be said for regional policy, globalization, threats and pressures generated by these phenomena in different fields, a series of behavioral changes among the rulers and the people of this region has caused. Internal political structure of each of these countries with problems between them, on one hand and political and security threats that globalization has on the other hand, the need to revise the first part of the rulers of these countries in solving problems in order to deal with threats The second part, necessary. The geographical unity and coherence of the Persian Gulf region, Iran, Iraq and Saudi Arabia as the strategic triangle, with the possible mechanisms of globalization, according to the pattern of regional organizations, in a convergent zone pending, economy and culture of countries to have been saved from being torn apart and therefore the presence of trans-regional powers will have no justification.
    Keywords: Persian Gulf, Globalization, Iran, Geopolitical region
  • Ahmad Nohegar, Mohammad Mahdi Hosseinzadeh, Reza Esmaili, Rahele Afshar Page 67
    Suburbia or informal resident in many of countries and world societies is a urban composite and social discussions. Two types of urban suburbia can be distinguish, the first derived from imbalance and cities internal disease, and other derived from rural elements invasion (Shokohi,1355). Study area is Bandar Abbas city, which has the total area of 5323/5 ha and located in north of Hormoz Strait. In1385, Bandar Abbas city has population of 379301 people. Case study is Nayband sector, which is located western (eastern south) of the Bandar Abbas city. Nayband sector divided to southern and northern parts by Emam Khomeini BLV. Khaje Ata sector located west of the southern Nayband. Southern Nayband separated from Khaje Ata sector by Shahid Chamran BLV. In order to recognition of Economical – Social and Skeletal properties of the Nayband sector, we studied of demographic and families units properties and then studied correlation of family economical and social conditions with skeletal indices of sector. Results showed that: Correlation many of skeletal indices with skeletal state in Nayband sector are direct and positive significant, and according to this can decision making. For example, with improve of family economical condition, can expect to which suburbia sectors attained to relative stable. Correlation studies between of social and skeletal discussions showed that great difference exist between this discussions and Nayband tendency to without homolateral.
    Keywords: Suburbia, Nayband sector, Bandar Abbas, Informal resident, City
  • Mohammad Taghi Rahnamaee, Mahboobe Maleknia, Manouchehr Jahanian Page 83
    One of the most important areas which is visited by tourists in different countries, is the urban area. Some of the researchers believe that urban are3as with high concentration of facilities and attractions would satisfy their visitors and residents. Old Tehran which its main part is in region 12,is the historical place of our country’s capital city, but its hidden cultural attractions, haven’t been paid attention and used as it deserves. This subject is important because today Tehran’s historical center has found different kinds of problems which solving them can increase this center’s attraction and activity. This project verifies a special region’s role (the city’s historical core) in Tehran’s tourism and tries to0 gain enough and useful information for researchers, planners and tourists. In this research three below hypothesis are verified: irst hypothesis: region 12 can be presented as the best pole of Tehran\s tourism and can change the useful characters related to tourism from the power to the act. Second hypothesis: planning for some ways in Tehran’s historical center, can increase the attraction and beauty of these centers for improvement of tourism. Third hypothesis: the tourism improvement can effect on renewing the Tehran’s historical area. One of the most important approaches which has been used in this research, is the “introducing- interpreting” way, by use of common library tools and observation. The main aim of this research is to explore and express some ways to improve the Tehran’s tourism via knowing the cultural touristic potentials of region 12. In this research, have been verified the development of touristic axis as one of the renewing ways in historical area of this city and tourist attraction. Planning for developments in pedestrians with the aim of protecting this area was one of the suggested important parts in renewing this region. The value and importance of this old area have attracted many tourists even with the most limited necessary equipments. According to mentioned points, it seems that one of the most effective ways in this renewing, is the continuous activities in these areas related to its physical and body abilities. While the city’s historical area is renewing and avoiding its more wears, we can introduce the tourism development planning according to the rebirth of city’s historical center. It seems that, only in this way we can renew region 12, as the culture and history’s core of Tehran’s tourism. This research presents the touristic and historical potentials of region 12, and has a new glance at the use and rebirth of this historical area in Tehran.
    Keywords: Cultural, historical axis, Tourism development, tourism destination capabilities, urban tourism, 12th region
  • Fazileh Dadvar Khani, Mohammad Salmani, Samet Farhadi, Zohreh Zare Page 103
    Strategies for rural poverty reduction emerged of fifty years ago in response to being difficult to understand the complexity development. Governance and Poverty are two terms that, especially in the past decade, have come to the forefront of the development agenda, meant in this case as the perceived general agreement among development agencies and actors on priorities for action. In 2000 world accepted the resolution as a strategic good governance for poverty reduction and improving quality of life had been accepted to a new approach to deal with the offer of poverty phenomenon. The present paper is a paper review on previous works done on rural poverty reduction with good governance approach. the method of study is descriptive analytical and document studies have been used. The results of the present study shows that good governance having the indices of cooperation, law and etc using increasing the poors role, enhancing the poor skills via enhancing basic services, creating ecumenical opportunities via increasing access to bazzar, creating safeties against economic shocks and creating the poor safety against crime causes poverty reduction. The good governance with enhancing the government situation, increasing freedom and people right in their own future and designing development programs using their people causes new processes, change in economical attitudes and as a result poverty reduction.
    Keywords: Good Governance, Rural Poverty, Poverty Reduction, Deprivation, Participation, Rule of law
  • Heydar Lotfi, Mohammad Hassan Nami, Jafar Hassan Pour, H.Bahiraei Page 121
    Many of the threats made against human communities are sources of environmental issues. These threats, however, merely apparent non-security and natural threats will appear, but in practice, community safety and security in the affected countries and sometimes much more significant impact and consequences of the war will bring. Recognizing the challenges posed by environmental effects on natural and human geography of nations, and consequently extend and the effectiveness of the security and political geography, the main issue is the focus of this article. The present text's main objective is "account of environmental issues with national security policy", and it try to find best responds for its main questions that are "What environmental issues have a role in national security?" and "Why should be considering environmental issues in national security policy?" It use the library for research for collection of data and analysis methods for analyzing data collected and to arrive a deeper vision and acquiring new perspectives, his hypothesis to the test plant and concluded that: Environmental consequences of changes in any physical border will not stop. Moreover, continued spread in all aspects of life and human societies, like-chain and affects all parts of the world like a domino. Therefore, attention to the national security of the environment is futuristic, and limit it in the land area and a few years time horizon, will prevent from seeing the added value arising from the discussion of environmental issues in the future. Iran must be first place in the region in all areas, according to "The Future Outlook of the Islamic Republic of Iran in the Horizon of the 1404". This was not realized unless with real and rational forward looking, scientific planning, choosing the best solutions and avoid the slogan.
    Keywords: security, national security policy, environmental, climate change
  • Masuod Safaeepour, Saeid Amanpour, Z.Bastamini Page 145
    The problem of exceedingly immigration of cities has nestled in increasing the urban population and irregular physical development of cities including yasuj. Yasuj has been ranked the first city of getting immigrations in 1385. with regard to its administrative centrality on the one hand and the injection of governmental budgets and severe deprivation of other residences especially villages and small towns on the other hand, it is predicted that the trend of getting immigrations will continue in the years ahead and bring about unemployment, service and facilities shortage, false job, suburbia, social abnormalities and disorderly physical- spatial development. The main objective of this paper (investigation) is to confirm the role of immigration in the physical- spatial development of yasuj. For this to be done, the descriptive method has been applied. So the method of total number assessment of immigrations during 1345- 1385 has been used. To achieve this goal the geometric population increase has been applied. The results of the investigation show that immigration have had 83/4 increasing rate during 1345- 55 and also had been the most important in the population increases and the physical- spatial development of yasuj in 1365, 1375, 1385 respectively with percentages of 57/3, 66,76
    Keywords: immigration, spatial development, yasouj city
  • Hamid Reza Ameri Siyahoui, Ebrahim Rostam Gourani, Maryam Beyranvandzadeh Page 159

    Nowadays the process of development as a major debate in the country, especially developing countries, rural areas of knowledge and analysis capabilities and bottlenecks in the process of rural development planning is very important and knowledge of today's facilities and bottlenecks need to provide a kind of rural areas plans and development programs are. Given that economic development projects with a view, regardless of income generating and environmental consequences resulting from the development of social inequalities (purely economic) are done, attention and executive Zrvt the concept of sustainable development is necessary. Since the existence and survival depends on rural prosperity and stability of all components and mechanisms that development is actually a set of dimensions of ecological sustainability, economic and social interaction and is in contrast to the size, stability, or lack of stability will be realized. In this study, using the measurement models of sustainable development, stability condition villages West of Qeshm Island, are analyzed. Qeshm Island West villages away from the center due to lack of facilities and infrastructure problems. According to UNESCO policy regarding rural development located within Zhyvpark infrastructure facilities and services in these villages can be in the future due to implementation of this project have developed considerably. Methods used in this article, descriptive - is a little. And using effectively information and indicators in rural development, these villages were evaluated. Results indicate that rural West Island because the island located at the end of the lowest educational facilities, health, social and economic are entitled. Investigation results indicate high migration rates in rural areas. Using models and taxonomy Morris Shahab ranking villages that took part from 35 villages in this rural part two strong stable, 11 semi-sustainable village, lasting seven villages and 15 poor villages were unstable. Villages Tabl and Dolab service centers in rural villages to other services to and from West to East section of the reduced number of villages to be unstable.

    Keywords: Rural sustainable development model, Morris, Model Taxonomy geopark, the city of Qeshm, Shahab section
  • N. Ezati, E. Heydaripour, N. Eghbali Page 179
    Spatial planning of boundary regions in IRAN for being of length borders and locating more than half of country provinces in international borders with neighboring countries, to prosper special position in the country planning system. Therefore the main object of this thesis in the meanwhile making clear boundary regions spatial planning in programming system, recognition of elements and its component, the methods of connection of these elements with other elements of country programming system and recognition of importance and necessity of dealing with boundary regions spatial planning. Results show that development and security in the boundary regions correlative with each other. Also intensity of regional unbalance between border regions and interior regions in IRAN effected on national development, in other words although undeveloped in the boundary regions led to in security to produce an effect on undeveloped and insecurity on the whole country. However mental and objective obstacles has been caused that continuing these negative effects. The boundary regions spatial planning trying to removing these obstacles and with presenting an spatial–strategically programming to reach fulfillment national stability development.
    Keywords: Spatial Planning, Boundary Regions, Programming System, Regional Balance, Development, Security
  • Sayed Abbas Ahmadi, Tahmores Heidari Mosello, Majid Nejatpvr Page 199
    Geopolitical, environmental issues and concerns of the late twentieth century, the main activities of human groups and actors in national and regional levels and has become global. Human environment at local, national, regional and global risks has undergone. The stakes in three dimensions: the reduction and resource shortages, environmental pollution and resource degradation is manifesting. The geopolitical vision, loss of environmental resources or depriving people of their favorite places to live in the competition, interaction, and even in cases of conflict between human groups and political actors at various levels are the following. As previously, the Western developed countries, the largest consumer of environmental resources, but I can predict that in the future, governments in developing the reasons of growth and development, effective role in the effect on ecosystems will play security, environmental change, conflict and threats and national governments have been accepted. In this research using descriptive - analytical and documents have been trying to investigate on one hand Geopolitical issues of environmental and other geopolitical threats and security issues of this approach to ensure expression.
    Keywords: Geopoliticss, environmental Geopoliticss, environmental security, environmental threats