فهرست مطالب

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدحسن هجرتی، رضا اسماعیلی، اکرم صابر حقیقت صفحه 1
    در این تحقیق سعی شده تا با استفاده از شاخص دما-فیزیولوژیکPET به ارزیابی و شناسایی محدوده های آسایش اقلیمی در سطح خراسان رضوی پرداخته شود. بدین منظور در یک دوره آماری22ساله، چهار شهر مشهد، قوچان، سبزوار و گناباد در مقیاس روزانه مورد ارزیابی قرار گرفته اند. نتایج حاصل نشان می دهد دوره بدون تنش فیزیولوژیکی یا آسایش اقلیم، کوتاه بوده و برای شهر مشهد37، سبزوار42، گناباد36و قوچان51روز از سال می باشد. نتایج تحلیل ماهانه که بر اساس کیفیت اقلیم آسایشی صورت گرفته نشان می دهد مناسب ترین زمان سفر به شهر مشهد اردیبهشت و مهر ماه است. شهر سبزوار فقط اردیبهشت ماه و گناباد در طی آبانماه جهت فعالیت های گردشگری مناسب هستند. طبق نتایج حاصله بهترین شرایط اقلیم آسایشی قوچان در خرداد و مهرماه به وقوع می پیوندد. به نظر می رسد جهت مقصد گزینی سفرهای تابستانی، شهر مشهد و به خصوص قوچان(نواحی شمالی استان)از شرایط بهتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: اقلیم آسایشی، گردشگری، شاخص دمای معادل فیزیولوژیک، خراسان رضوی
  • غلامحسن حیدری، بهمن کارگر، سیده سمیه منافی، میترا خراسانیان صفحه 11
    تحتتاثیر دگرگونی های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سراسر جهان و وقوع انقلاب در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات و به موازات آن افزایش قابل ملاحظه ناهنجاری هایاجتماعی در اکثر کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه، طی دهه های اخیر، دیدگاه های نوینی برای کنترل، پیشگیری و مقابله با بزهکاری ها ارایه شده است. یکی از انواع راهبردهای پیشگیرانه از جرم”پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی“استکه نخستین بار توسط جرم شناس آمریکایی سی ریجفری در کتابی با همین عنوان ارایه شد. جفری در این کتاب پیشنهاداتی برای طراحی شهری ارایه نمود که در آن طرح خیابآن ها، ساختمان های مسکونیو فضاهای باز و...اصلاح و بدین طریق فرصت های بزهکاری کاهش می یابد. در واقع این نظریه، معتقد است که رفتار انسانی تحت تاثیر طراحی محیطی است که در آن زندگی می کندو تاکید دارد که با بهینه سازی محیط و ایجاد تصویری مثبت از محیط، می توان ارتکاب جرم در محیط را کاهش داد و یا از بین برد. پیشگیری محیطی از جرم، براین مفهوم ساده مبتنی است که جرم تا اندازه ای پیامد فرصت های برخاسته از محیط است و در این صورت، باید دگرگونی محیط فیزیکی به منظور کاستن ارتکاب جرم امکان پذیر شود. در واقع هدف این مقاله، ارتقای سطح آگاهی صاحبان منزل، معمارانو طراحان شهری درباره مفهوم پیشگیریازجرمازطریقطراحیمحیطی استکه به دنبال افزایش امنیت، توسعهشهری و کاهش فرصت های مجرمانه حاصل می شود. بر همین اساس شهر زنجان به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است. طی بررسی های به عمل آمده، می توان چنین استنباط کرد که با توزیع متعادل کاربری های مختلف در سطح شهر از یک سو، می توان باعث افزایش نظارت اجتماعی در مناطق خلوت شهر و از سوی دیگر باعث کاهش تراکم بیش از حد جمعیت و فعالیت ها در بخش های متراکم شهر شد و بدین طریق می توان از بروز جرایم پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، طراحی محیطی، فرصت های کلیدی، بهینه سازی محیط، زنجان
  • لیلا واحدیان بیکی، احمد پوراحمد، فرانک سی فالدینی صفحه 29
    مناطق پیرامون شهرها تحت تاثیر و نفوذ رشد شهری قرار می گیرند. این نفوذ سبب تغییر در نقش و کارکردها و همچنین فرم این مجتمع های زیستی می گردد. منطقه5شهر تهران زمانی جزء اراضی پیرامونی شهر محسوب می شده است اما در طی دوره های مختلف با افزایش جمعیت و مهاجرت به این شهر، این اراضی به واسطه رشد شهری توسط شهر بلعیده شده اند، به طوری که امروزه جزء شهر تلقی می شوند و شهر تهران اثراتی را همچون: تخریب و تغییر اراضی باغی به کاربری های شهری، تغییر در محیط زیست منطقه و... گذاشته است. این پژوهش بررسی اثر توسعه فیزیکی شهر تهران بر تغییر کاربری اراضی منطقه5با هدف شناخت و تحلیل کاربری هایی که نقش مهمی در حفظ و سلامت منطقه و شهر دارند را مورد بررسی قرار داده است. روش تحقیق روش توصیفی–تحلیلی، روش جمع آوری اطلاعات روش اسنادی و روش میدانی، ابزار مورد استفاده نرم افزارهایENVIوGISو تصاویر ماهواره ای شهر تهران و نقشه های کاربری اراضی منطقه می باشد. نتایج تحقیق نشان دهنده اثرگذاری عامل توسعه شهر بر تغییر کاربری های سبز و تبدیل آنها به کاربری های شهری در منطقه بوده است. لذا با توجه به اهمیت این کاربری ها پیشنهادتی برای حفاظت از این کاربری ها ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی شهر، تغییر کاربری اراضی، شهر تهران، منطقه5
  • حمید بحیرایی، سید محمد هادی ایازی، محمدعلی رجایی، حمزه احمدی صفحه 47
    گرد و غبار یکی از پدیده های مخرب اقلیمی است که سالانه خسارات فراوانی را به محیط زیست، جاده ها، ساختمان ها و هوای شهرها وارد می نماید. در این مطالعه وضعیت گرد و غبار استان ایلام بر اساس آمار ایستگاه های هواشناسی سینوپتیکی ایلام و دهلران برای دوره آماری20ساله و الگوهای گردشی تراز500هکتوپاسکال و سطح دریا از پایگاه داده های اقلیمی نووا در محیط نرم افزارهای آماریEcxelوSpssمورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. در ایستگاه ایلام، ماه می با63روز و دسامبر با یک روز و در ایستگاه دهلران ماه جولای با22روز و ماه دسامبر با7روز به ترتیب بیشترین و کم ترین فراوانی گرد و غبار مشاهده شده است. در ایستگاه ایلام فصل بهار با45درصد و در ایستگاه دهلران فصل تابستان با41درصد بیشترین توزیع فصلی را دربرمی گیرند. در هر دو ایستگاه، همبستگی بین عناصر اقلیمی و تعداد روزهای گرد و غبار بسیار بالاست و از رابطه ای منطقی برخوردارند. در ایستگاه ایلام بالاترین همبستگی مربوط به متغیر باد با89درصد و در ایستگاه دهلران میانگین دما با92درصد، بیشترین همبستگی را با پدیده گرد و غبار دارد. در هر دو ایستگاه، بارش و رطوبت نسبی با پدیده گرد و غبار از همبستگی معکوس برخوردارند. در ایستگاه دهلران ضریب تعیین59درصد نشان می دهد که تغییرات متغیر وابسته، یعنی گرد و غبار توسط شش متغیر مستقل یا عناصر اقلیمی تبیین می گردد. در ایستگاه ایلام، نتایج رگرسیون چند متغیره معنی دار نبوده زیرا شرایط طبیعی منطقه تاثیر عناصر اقلیمی را کاهش می دهد. بررسی الگوهای گردشی سطح500هکتوپاسکال و تراز دریا نشان می دهد که در ماه ژوئیه قرارگیری هسته کم فشار بر روی دریای مدیترانه و زبانه های فرود آن که بر روی بیابان های عراق، سوریه و عربستان قرار دارد باعث ایجاد گرد و غبار در غرب کشور می گردد. با استقرار محورهای فرود سطح بالا در مناطق گرم و خشک آفریقا، عربستان و عراق که منبع اصلی گرد و غبار هستند، شرایط گرد و غباری در کشور حادث می گردد.
    کلیدواژگان: آماری، سینوپتیکی، گرد و غبار، عناصر اقلیمی، ایلام، چند متغیره
  • علی زنگی آبادی، جابر علی زاده، مهدی احمدیان صفحه 69
    یکی از ارکان توسعه، جامعیت و یکپارچه بودن آن در رفع عدم تعادل های اقتصادی و اجتماعی مناطق است. وجود نابرابری و ابعاد مختلف آن از نشانه های مهم توسعه نیافتگی است که رفع چنین کمبودهایی مستلزم نگرش و توجه جدی به نحوه پراکندگی شاخص های توسعه در سطوح مختلف است. به منظور حل مسایل ناشی از عدم تعادل های منطقه ای، گام نخست، شناخت و سطح بندی مناطق از نظر برخورداری در زمینه های مختلف، به ویژه خدمات بهداشتی– درمانی است.بر این اساس در پژوهش حاضر سعی شده تا19شهرستان استان آذربایجان شرقی را بر اساس8شاخص بهداشتی– درمانی بر پایه سرشماری آماری سال1385با استفاده از روشTOPSISو وزن دهی شاخص ها با تکنیکAHP، سطح بندی و میزان نابرابری های موجود را در میان شهرستان های استان آذربایجان شرقی تعیین نماید. نوع پژوهش توصیفی- تحلیلی است و برای تحلیل و ترسیم نقشه از نرم افزارهای Excel، SPSSو ArcGISاستفاده شده است.نتایج به دست آمده نشان می دهد که شهرستان تبریز با توجه به اینکه مرکز اداری–سیاسی استان می باشد از لحاظ شاخص های بهداشتی–درمانی در رتبه اول قرار گرفته است. در این بین شهرستان اسکو با اندک فاصله از شهرستان تبریز در مرتبه دوم واقع شده که از رتبه های بعدی، فاصله چشم گیری گرفته اند.شهرستان ملکان در این سطح بندی رتبه آخر را کسب کرده و با توجه به شاخص های بهداشتی– درمانی در شرایط نامناسبی نسبت به سایر شهرستان های استان قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه یافتگی، تکنیک تاپسیس، تکنیک تحلیل سلسله مراتبی، آذربایجان شرقی
  • احمد نوحه گر، فاطمه ریاحی چلوانی، ناهید اکبری سامانی صفحه 85
    آب یکی از اصلی ترین نیازهای بشر است. آب، مایه حیات و علت شکل گیری بسیاری از سکونت گاه ها در سطح زمین است. کمبود آب آشامیدنی سالم، به خصوص در کشورهای جهان سوم و از جمله کشور ما، به عنوان یکی از معضلات اساسی مطرح است. عدم کنترل در کیفیت و میزان برداشت و مصرف بی رویه آن می تواند این معضلات را تشدید کند و تهدیدهای جدی به بار آورد. از این رو لازم است ضمن اعمال سیاست های اصولی به جنبه های مختلف این منبع حیاتی توجه شود. یکی از جدیدترین رویکرد ها در این زمینه، مدیریت ریسک است که سازمان بهداشت جهانی نیز بر اهمیت استفاده از آن تاکید دارد (Swedish،2009،13). پژوهش حاضر با شناسایی و سطح بندی ریسک هایی که منابع آب آشامیدنی را در مراکز روستایی آبخوان سرخون تهدید می کنند، اقدام به اولویت بندی و سطح بندی این مراکز بر اساس میزان ریسک موجود در منابع آب آشامیدنی آن نموده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی به شیوه پیمایشی و با تهیه پرسش نامه از دیدگاه دو گروه دهیاران و مسئولین انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه، آبخوان سرخون و دهیاران روستاهای دهستان سرخون و20نفر از مسئولینی بوده اند که به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. نهایتا این روستاها با استفاده از مدل AHP (تحلیل سلسله مراتبی) وTopsisرتبه بندی و به پنج سطح شامل: روستاهای با ریسک بسیار بالا، روستاهای با ریسک بالا، روستاهای با ریسک متوسط، روستاهای با ریسک کم و روستاهای با ریسک بسیار کم تقسیم شدند.
    کلیدواژگان: آب، منابع آب، مدیریت ریسک، نواحی روستایی، آبخوان، دهستان سرخون
  • عزت الله عزتی، محمدحسن خضری، محبوبه نیک فرجام صفحه 95
    با جهانی شدن اقتصاد و انتقال قدرت از مفاهیم نظامی به اقتصادی، دسترسی به منابع طبیعی را می توان یکی از عوامل قدرت قلمداد کرد و از آن جایی که توسعه اقتصادی و پیشرفتنیز به منابع طبیعی وابسته است، مالکیت یا دسترسی آسان به منابع طبیعی با ارزش، به عنوان یکی از شاخص هایحفظ یا بسط قدرت در نظر گرفته می شوند و در آینده دسترسی به منابع آب قابل اعتماد، یکی از مولفه های قدرت محسوب می شود. جای دادن آب در حوزه مسایل امنیت ملی، زمانی به واقعیت نزدیک می شود که یک کشور برای تامین منابع آب مورد نیاز خود به رود یا رودهایی که از خارج از فضای سرزمینی آن سرچشمه می گیرند شدیدا وابسته باشد. یکی از شاخص های اصلی آسیب پذیری در برابر کمبود آب در یک کشور، میزان وابستگی به جریآن های سطحی وروردی از آن سوی مرزها می باشد. این وابستگی در زندگی مردمان شرق ایران به آب رودخانه های مرزی مشترک و نیز قرارگرفتن سرچشمه این رودخانه ها در آن سوی مرزهای سیاسی، موجب نقش آفرینی آب های مرزی در روابط سیاسی بین دو کشور ایران و افغانستان شده است. در این میان، تاریخ دو سده مناقشه ایران و افغانستان بر سر رودخانه مرزیو مشترک هیرمند، نه تنها در روابط دو کشور به عنوان یک عامل عمده، تاثیرات منفی زیادی داشته، بلکه به گونه ای اثرگذار، بحرآن هایی مانند فقر، بیکاری، قاچاق مواد مخدر و از همه مهم تر موضوع ناامنی، در این منطقه ازکشور را با خطر جدی و اساسی مواجه ساخته است. این مقالهبهتحلیلو مطالعه رودخانه های مشترک مرزی شرق ایران در ابعاد مخنلف می پردازدو بر این باور است که این آب های مرزی بر امنیت ملی ایران اثرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: هیدروپولیتیک، حوضه های مشترک، امنیت، هیرمند، هریرود
  • محمدعلی فیروزی، رضا زارعی، مسعود ظفری صفحه 115
    یکی از زمینه های ناپایداری توسعه شهری به ویژه در کشورهای در حال توسعه، گونه ای از سکونت با مشکلات حاد موسوم به اسکان غیررسمی است. این نوع سکونت، نیازمند اتخاذ تدابیر ویژه برای ساماندهی وضعیت کنونی و جلوگیری از گسترش آن در آینده است. از آنجا که اسکان غیررسمی از عواملی فراتر از مکان آن، تشکیل و گسترش یافته و متقابلا بر محیطی فراتر از آن تاثیر می گذارد، لذا راه حل این مسئله به سیاست گذاری و اقداماتی نه فقط در سطح محلی، که در سطح ملی نیاز دارد. این مقاله که با روش توصیفی– تحلیلی و با ماهیت کاربردی نگاشته شده است، به بررسی اسکان غیررسمی در استان خوزستان و ارایه مهم ترین زمینه های توان مندسازی این سکونتگاه ها خواهد پرداخت. همچنین داده ها و اطلاعات مورد نیاز از طریق آمارهای سرشماری سال1385مرکز آمار ایران و سایر طرح های شهری جمع آوری شده است. در پایان، نتیجه گرفته است که شهرداری شهرهای استان خوزستان به عنوان نهادی غیردولتی و عالی ترین و عمده ترین مرجع مدیریت شهری، اصلی ترین نقش را در روند توان مندسازی خواهند داشت. از این رو شهرداری ها باید با ابتکاراتی متفاوت تر از گذشته، برای به کارگیری بهینه مشارکت و منابع درونی این اجتماعات اقدام کنند تا توان مندسازی این سکونتگاه ها محقق شود و شاهد شهرنشینی واقعی در استان خوزستان باشیم.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، توسعه شهری، سکونتگاه های غیررسمی، راهبرد توان مندسازی، استان خوزستان
  • شهره تاج، فاطمه دارآفرین صفحه 135
    تحقیق مورد نظر به بررسی صنعتی کردن روستاها وتاثیر شهرک های صنعتی در توسعه و تحول روستایی می پردازد. دراین راستاارتباط بین صنعتی شدن وتوسعه روستایی از طریق ایجاد فرصت های شغلی و درآمد، موردآزمون قرار گرفت. بسیاری از محققان توسعه براین باورند که تمرکززدایی صنعتی، به ایجاد درآمد و نیز افزایش مصرف وایجاد فرصت های شغلی در مناطق روستایی منجر گردیده است. به منظور بررسی تاثیرپذیری اقتصادی روستاها از نواحی صنعتی منطقه مورد مطالعه(ناحیه صنعتی میامی در شهرستان شاهرود)به صورت موردی انتخاب ومورد مطالعه قرار گرفته است. تحقیق حاضر به روش همبستگی وهمخوانی وبا استفاده از مشاهدات میدانی وتکمیل پرسش نامه صورت گرفته است. جامعه آماری ازروش آماری کایدو X2 آزمون فرضیه ها مورد تجزیه وتحلیل اطلاعات قرار گرفته است و از روش ضریب چوپروف درجه اهمیت فرضیه مشخص شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ناحیه صنعتی میامی، سبب افزایش درآمدروستایی آنوایجادفرصت هایشغلیبرای روستائیان این ناحیه شده استو بیشتر کارکنان ناحیه صنعتی میامی را ساکنان روستایی تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: نواحی صنعتی، شهرک صنعتی، توسعه روستایی، صنایع روستایی
  • محمدحسن نامی، علی محمدپور، مجید ولی شریعت پناهی، اسفندیار حیدری پور صفحه 145
    در حال حاضر جمعیت مسلمانان جهان به بیش از یک میلیارد نفر رسیده است و بر اساس آماری که از سوی منابع مختلف ارایه شده، شیعیان بیش از20درصد این جمعیت یعنی جمعیتی بیش از200میلیون نفر را تشکیل می دهند. جمعیتی که با توجه به متاثر بودن آن ها از انقلاب اسلامی ایران و علاقه آن ها به شهرهای مقدس از جمله مشهد، توان مندی خیلی خوبی را برای ایران و علایق ژئوپلیتیکی این کشور فراهم نموده است. در این مقاله با روش تحقیقی توصیفی- تحلیلی سعی شده است تا به اهمیت ایدئولوژی تشیع، به عنوان یک عنصر موثر بر ژئوپلیتیک شیعه، با تاکید بر زائران حضرت امام رضا(ع) پرداخته شود، امری که مبنای خودآگاهی و بیداری در انقلاب ایران و سایر جنبش های اسلامی منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، ایدئولوژی تشیع، ژئوپلیتیک شیعه، بیداری اسلامی
  • عبدالرضا فرجی راد، بهنام شهبازی، سیدهادی ساداتی، محمد درخور صفحه 159
    ایالات متحده در اکتبر2001به افغانستان حمله نمود و طولانی ترین جنگ در تاریخ آمریکا آغاز شد. بعد از10سال در22ژوئن2011باراک اوباما اعلام کرد که نیروهای افغانستان در آینده نزدیک شروع به خروج از افغانستان می کنند و نهایتا تا2014 کلیه نیروهای عملیاتی آمریکا از افغانستان خارج می شوند. درحالی که ویژگی دولت در افغانستان شکست تداوم یافته است و طالبان هنوز درحال فعالیت هستند و اقدامات تروریستی آن ها مخل امنیت افغانستان است. افغانستان بعد از خروج نیروهای آمریکا، هم با چالش و هم با فرصت هایی روبه رو است که این وابسته به توانایی مدیریت بحران آمریکا قرار دارد. در این مقاله به تحلیل وضعیت جدید افغانستان که با خروج نیروهای آمریکا شکل می گیرد پرداخته خواهد شد. سوال اصلی تحقیق این است که: استراتژی جدید آمریکا چه تاثیری بر امنیت ملی افغانستان خواهد گذاشت؟ این مقاله با استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات علمی معتبر و با روش توصیفی همراه با تحلیل داده ها تهیه و تدوین شده است.
    کلیدواژگان: استراتژی، اوباما، آمریکا، افغانستان، امنیت ملی
  • نصرالله فلاح تبار، مهدی مدیری صفحه 171
    گردشگری زمینه ی جدید مطالعاتی است که تا دهه ی1990مطالب اندکی در مورد نقش آن در اقتصاد و فرهنگ شهرها و روستاها مشاهده می گردید. در واقع، شهرهایی که میلیون ها بازدید کننده را جذب می کرده، به ندرت به نقش گردشگری آن پرداخته شده است. در واقع، از نقش گردشگری در برنامه ریزی ها به ویژه برنامه ریزی های شهری و روستایی غفلت شده و کمتر از آن بهره گیری گردیده است. این در حالی است که، گردشگری گسترده ترین صنعت خدماتی است که قادر است در اینده ی نه چندان دور، پرشتاب تر از گذشته جهت افزایش سطح فرهنگ عمومی، سودآوری افزون تر، ایجاد صلح، گفتگوی تمدن ها، تفاهم، دوستی و مودت در سطح بین المللی، پیشرو یا برابر با سایر صنعت ها از جمله نفت نمایان گردد. ایران اسلامی نیز با آن همه آثار تاریخی، مذهبی و طبیعی توان مندی های درخور توجهی دارد که باید مدبرانه بهترین بهره گیری از آن بشود. با توجه به این که کشور ایران در سال1385حدود13میلیون نفر گردشگر داخلی و تعداد2171699نفر گردشگر خارجی را پذیرا بوده است با این وجود، هنوز جهت توسعه ی این صنعت در اول راه قرار داریم. شهر کاشان با جاذبه های گردشگری گوناگون، میراث فرهنگی گران بهایی را در خود عجین دارد که در بسیاری از شهرهای ایران و جهان نظیر آن به چشم نمی خورد و از جهت گردشگری به ویژه گردشگری دینی و زیارتی، به عنوان یک قطب گردشگری، قادر است گردشگران زیادی را از ایران و سراسر گیتی به خود جذب کند، به نحوی که در نوروز سال1387تعداد200000/1نفر گردشگر را پذیرا بوده است. بنابراین، باید متولیان امر راهبردهای لازم و ضروری را به اجراء در آورند تا این صنعت کارا و سودآور، زمینه ی اشتغال زایی به ویژه برای جوانان را فراهم و شهر کهن کاشان را به توسعه ی پایدار و تعالی لازم برساند که در این مقاله به اختصار به این مهم پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: کاشان، گردشگری، گردشگری دینی، جاذبه های گردشگری، توسعه ی پایدار
|
  • Mohhamad Hasan Hejrati, Reza Esmaili, Akram Saber Haghighat Page 1
    In this study, regions of climatic comfortable identified and assessed by using the PET index in Khorasan Razavi province. So that, 22 years reported statistics of climatology were evaluated for Mashhad, Ghochan, Sabzevar and Gonabad. The result presented that period of climatic comfortable is short one. It was calculated 37 days for Mashhad, 42 days for Sabzevar, 36 days for Gonabad and 51 days for Ghochan. Also, the results of monthly analysis based on climatic comfortable presented that the most appropriate time for take a trip to visit Mashhad, (Ordibehesht and Mehr), Sabzevar (Ordibehesht), Gonabad, (Aban) and Ghochan during Khordad and Mehr. It seems that Mashhad and specially Ghochan (North of province) are more suitable to take a journey of summer than others.
    Keywords: climatic comfortable, Physiologic Equivalent Temperature, Tourism of Khorasan Razavi, Physiological stress
  • Gholamhassan Heydari, Bahman Kargar, Somaye Manafi, Mitra Khorasaniyan Page 11
    Transformations influenced by economic, social and cultural world and the revolution in information and communication technology and social abnormalities increase significantly in most developed countries and developing during recent decades for a new attitude control prevent and combat crime is presented. One of the Gifts of crime prevention strategies "crime prevention through environmental design" is the first time by American criminology C. ray. Jeffrey in the book was presented with the same title. Jeffrey in this book provides suggestions for urban design plan in which streets, buildings and open spaces, and. .. Thus opportunities through reform and crime decrease. In fact, this theory, believes that human behavior is influenced by environmental design in which the lives and emphasize that optimize the environment and create a positive visual environment can be reduced crime or destroyed. Prevention of environmental crime, therefore a simple concept based on the consequences of crime to some extent opportunities arose from the environment. Now that is the case, change the physical environment to reduce crime should be possible. The purpose of this article is awareness promoted of homeowners, architects, and city designers about the concept of crime prevention through environmental design that is seeking to increase security and urban development and reduce criminal opportunities. During analysis performing, it is possible to consider that with balanced distribution of various application in city on one hand, may increase social control in solitude area of city and in other hand cause to decrease population over density and finally in compact area of city. In this way, may prevent to crime in occurrence.
    Keywords: Crime prevention, environment design, Keys Opportunity, Optimums Environment, Zanjan
  • Ahmad Pourahmad, Farank Seifolddini Page 29
    Uncontrolled development of cities influences areas around of cities by growth. The influence changes the roles and functions and it also changes the form of biological complexes. region 5 of Tehran was in the surrounding of Tehran city. But in different period of time and increasing of population and migration to this city, this land due to urban growth have been swallowed by city. so that today are considered as a part of the city and effects of Tehran city is damage and change garden to urban land use and change of environment etc. This study investigate the effect on Tehran's physical development, land use changes for the region 5 with the aim of identifying and analyzing important role in maintaining the health of the city and region. Research methods is descriptive analysis, documentation and field data collection methods, tools is used is ENVI software and GIS land use maps and satellite images of Tehran city and region. Operating results reflect the impact of development in change of green land use and change them to urban area. Because of the importance of this land use we suggest several solutions to protect of them.
    Keywords: physical development of the city, land use changes, Tehran city, Region 5
  • Hamid Bahiraei, Mohammad Ali Rajaei, Hamzeh Ahmadi Page 47
    on of the destroyer climate phenomenon is that annual import damage plenty with biology conditions, roads, buildings and weather pollutions cities. In this study dust evaluated condition Ilam province by data synoptic stations Dehloran and Ilam for statistical period 20 Yearly and circulation pattern 500 hectopascal and sea level from Noaa climatic database in Excel and Spss statistical softwares environment. In Ilam station mqy month with 63 day and December with on day is and in Dehloran station from aspect contained monthly frequence may month with 63 day in Ilam station, July month day 220 and December month By 7 Day orderly highest and lowest dust frequents. In Ilam station contained spring season by 0.45 percent and Dehloran summer season with 41 percent highest seasonal distribution. In both station correlation between climatic elements and dusty days very high and include reliable relation, in Ilam station correlation highest to the wind variable with 0.89 percent and Dehloran station average heat with 0.92 percent have correlation with dust phenomenon and in both stations encompasses relative humidity and precipitation with dust phenomenon inverse correlation. In Dehloran station demonstrate coefficient nomination 0.59 percent which variations dependent variable namely dust specified by sex independent variable of climate elements. In Ilam station regression multivariate result insignificant because which natural conditions area in dust effect climate element in dust is colorless. Assessment of circulations 500 hp and sea level demonstrate that, in July month located low core in Mediterranean sea surface and trough tongues than which Iraq, Syria and Saudi desert cause have created dust in west of country. By pitch upper level trough axis in dry and warm aria Africa, Saudia and Iraq which is major resources dust, dusty conditions produced.
    Keywords: Dust, Climate Elements, Ilam, Dehloran, Iran
  • Ali Zangi Abadi, Jaber Alizadeh, Mehdi Ahmadian Page 69
    To resolve economic-social inequalities of regions is one of the bases of development, collectivity and integrity. Among the signs of non-development are the existence of inequality and its various aspects for the resolving of which we have to consider how development indicators in different levels are distributed. The first step to solve problems resulting from regional inequalities is to identify and classify regions regarding whether they are provided with services in different sectors especially hygienic-therapeutic ones. Accordingly, the present study has tried to categorize the 19 townships of Eastern Azerbaijan based on 8 hygienic-therapeutic indicators with regard to the 1385 (2006)statistical census using TOPSIS and AHP to weight the indicators and determine the rate of inequalities existing among these townships. This study is of a descriptive-analytical type. ArcGIS, SPSS and Excel are used to draw and analyze the map. The results show that since Tabriz is the administrative-political capital of the province it is placed first in terms of hygienictherapeutic indicators; among them Oskou is placed second right after Tabriz both of which are ranked high above the other townships. Malekanis last in this ranking and has, in terms of hygienic-therapeutic indicators, an inappropriate situation compared to the other townships.
    Keywords: Development, DeveAzerbaijanlopedness, TOPSIS method, AHP method, Eastern
  • Ahmad Nohegar, Fatemeh Riahi Chelavani, Nahid Akbari Samani Page 85
    Water is one of the most principal needs of human beings. Water is life basis and the reason of forming most places in the ground level. The shortage of healthy drinkable water in the third world countries such as our country is discussed as one of principal problems. The lack of control in quality and harvesting rate and unstrained consuming can increase these problems and earn serious threats. Hence it is necessary to consider different management aspects with principal policies. One of the newest functions in this area is risk management which World Health Organization also emphasizes on it (Swedish, 2009, 136). This research with the recognition and risk ranking which drinkable water sources in the Abkhan rural centers is threatened making priority and the ranking of these centers on the basis of the present risk rate in the drinkable water sources. The research method in this descriptive- analytic research used the random method and the preparation of questionnaire from two landscapes of rural managers and responsible officials. Statistics society of Abkhan Sarkhun and the rural managers of Sarkhun village and 20 persons of officials were selected as statistics sampling. At last these villages by the using of AHP model (hierarchal analysis) and Topsis ranking is divided in five levels such as: the villages with very high risk, villages with high risk, villages with average risk, villages with low risk and the villages with very low risk.
    Keywords: water, village. water source, risk management, rural areas, Abkhan, Sarkhun
  • Ezatollah Ezati, Mohammad Hassan Khezri, Mahboubeh Nik Farjam Page 95
    Therefore one of the main indications of vulnerability of a country in the case of facing water shortage is their dependence on in-flowing surface waters rising from beyond their borders. The dependence of the people living in the east of Iran on the common borderline rivers and that these rivers rise from neighboring countries have given political roles to the borderline waters in political relations between Iran and Afghanistan. The history of the disputes and clashes between Iran and Afghanistan during the two centuries on the Hirmand, the borderline river, shows that it not only has mainly affected the relation between the two countries but faced the east of Iran with a serious and basic danger of drought. With this background, the Iranian government with assistance of the Turkmenistan government made an effort to construct the Friendship Dam on the Hari River which rises from Afghanistan. A goal of constructing this dam is providing Mashhad with fresh water. This action has actually put the east of Iran under Afghans influence. The writer believes that in order to avoid negative consequences of this dependence, Iran has to establish a kind of geopolitical relations with Afghanistan.
    Keywords: Hydro, politic, Hirmand River, Hari River, Friendship Dam, Mashhad
  • Mohammad Ali Firouzi, Reza Zareie, Masood Zafari Page 115
    One of unstable backgrounds of urban development is a kind of habitation called informal habitation especially in under-development countries. This kind of habitation needs to adopt special schemes for organizing current situation and preventing from its development in future. Since informal housing was formed and developed by the factors beyond its location and interact on a wider environment, the problem requires policy makings and actions not only on local level but also on national level. This paper is written by descriptive-analytical method and its purpose is to study on informal habitation in Khuzestan and provide the most important enriching ground works on these settlements. All required data and information are also collected by the censuses of statistical center and other urban designs. Finally it is concluded that the municipality of Khuzestan''s cities will have the most important role in enriching process as a nongovernmental organization and the highest and the most important authority in urban management. Hence the municipalities should venture to use optimal participation and internal sources of these populations with new innovations in order to enrich these settlements and see the real urbanization.
    Keywords: Informal haapproach, Khuzestan.bitation, urban development, informal settlements, enriching
  • Shohreh Taj, Fatemeh Darafarin Page 135
    This paper is discussing the effect of industrialization of rural areas by establishing industrial parks. most scholars believe industrial parks can create jobs and there for by increasing income level and job security decreases level of immigration to metropolitan areas. the mayami of shahrood is chosen for the field study of this paper to verify the validity of the above assumptions the research is done by co-relational or associational method using field observation and questioners handed. For analyzing the data gathered the x2 method is used and chopper of rate shows the importance of assumption and results derived from it. This research shows the industrial park had positive effect on income level of rural occupants by creating better job payments and job security. Most of working force in industrial park are from rural background
    Keywords: Area Industrial, Industrial Estate, Rural Development, Rural Industries
  • Mohammad Hassan Nami, Ali Mohammadpour, Majid Vali Shariaat Panahi, Esfandiyar Heydaripour Page 145
    World's Muslim population is now over one billion, and Shiites consist of nearly 20 percent of this, amounting to over two hundred million people. The "togetherness" of the Shiite population all over the world is certainly influenced and enhanced by the formation of the Islamic Republic of Iran and also their interests in holy places such as the Rezavi Shrine of Mashhad as part of the religious ideology. Pilgrimages to holy places such as the Rezavi Shrine and the effects brought into the personal lives of the Shiaite pilgrims provide great and genuine causes for their "togetherness" and enhanced "belongingness". In turn, this phenomena provides a great opportunity and potential for Iran towards its geopolitical interests. In this paper, using descriptive, analytical and statistical effort, this ideology of Shiite is studied including its influence and effects on Shiite Geopolitics. This is done as a case study with emphasis on the pilgrims and pilgrimages to the Imam Reza Shrine in Mashhad. Also shown is how these pilgrimages spread the awareness of the Iranian revolution, and the Islamic movements pertaining to this region and the entire Shiite community of the world.
    Keywords: Razavi Shrine, Pilgrimages, Shiite Geopolitics
  • Abdol Reza Faraji Rad, Behnam Shahbazi, Seyed Hadi Saadati, Mohammad Darkhor Page 159
    United State offensives to Afghanistan in October 2001, and the longest war in American history had been begun in Afghanistan. After ten years in 22 June 2011Barack Obama announced that, the United States will pull American troop out of Afghanistan. While, there is a failed government with instability in Afghanistan. Taliban are powerful and has criminal actions against afghan people and coalition forces. Afghanistan after withdrawing American troop will provide both challenges and opportunities in the region but this is depended of American crisis management in the region. In this Article we analysis the new situation in Afghanistan that shaping after withdrawing U.S. troop from this country. What is the Impact of New Obama Strategy on Afghanistan’s National Security? The method of this research is descriptive-analytic. We tried to use published books and scholar's articles in different scientific journals. By the way, we use governmental interview and official news agency too.
    Keywords: Afghanistan, USA, Obama, Strategy, National Security
  • Nasr Allah Fallah Tabar, Mahdi Modiri Page 171
    Tourism is a new study field with fewer studies about its role in the economy and culture of towns and villages until 1990s. indeed, towns where attracted millions of visitors rarely dealt with its tourism role and it was mainly considered the importance of business and governmental performances in the economy and political changes of states with ignoring the role of tourism or less enjoyment of it in the planning, particularly rural and urban planning. This is while; tourism is the most extended service industry that is able to emerge in the future faster than past for increasing the level of public culture, peacemaking, cultures conversation, friendship internationally in comparison with other industries like oil. Iran, with its historical, cultural and natural history has considerable capabilities that must be enjoyed strategically. Because Iran could accept 13 million domestic tourists and 2171699 million foreign tourists on 2006, however, it is yet in its infancy age for developing this industry. Kashan also has precious cultural heritage in itself that may not be seen in most towns through Iran and world and based on tourism, particularly religious and pilgrimage tourism it is able to attract many tourism through Iran and overseas. Therefore, authorities may implement necessary approaches to provide the field of employment by this efficient industry particularly for young people and promote Kashan, the old town that has been dealt with in this paper.
    Keywords: Kashan, tourism, religious tourism, tourism attractions