فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهناز بهرامی نسب، مهران فرج اللهی، مهدی معینی کیا صفحه 159
    اهداف
    هدف یادگیری فرآیندی، اکتشاف، حل مساله، خواندن برای جست وجوی معنی و استفاده از استدلال در نوشتن و استقلال در یادگیری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش آزمون های موسسات آزاد علمی بر پیشرفت درس ریاضیات دانش آموزان دوره متوسطه اجرا شد.
    روش ها
    مطالعه حاضر به روش توصیفی- پس رویدادی و از نوع مقطعی در دانش آموزان دختر سال دوم پایه متوسطه شهر سمنان در سال تحصیلی 89-1388 انجام شد. با توجه به جدول مورگان، 156 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و پرسش نامه ها را تکمیل کردند. از پرسش نامه های اضطراب امتحان، مهارت های مطالعه، نگرش به ریاضی، عزت نفس روزنبرگ و اطلاعات مربوط به درک بهتر مفاهیم ریاضی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS 16 و با استفاده از آزمون T دوگروهی مستقل برای مقایسه میانگین ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین میانگین درک ریاضی دو گروه دانش آموزان شرکت کرده و غیرشرکت کننده در آزمون ها تفاوت معنی دار وجود داشت. بین میانگین عزت نفس دو گروه دانش آموز شرکت کننده و غیرشرکت کننده در آزمون ها، تفاوت معنی دار وجود داشت. بین میانگین نمرات ریاضی ترم اول، نمرات ریاضی ترم دوم، مهارت های مطالعه، نگرش به ریاضی و اضطراب امتحان تفاوت معنی دار وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    شرکت دانش آموزان دوره متوسطه در آزمون های درس ریاضی در آموزشگاه های آزاد تاثیری بر ایجاد مهارت های مطالعه، کاهش اضطراب امتحان، پیشرفت تحصیلی و تغییر نگرش به درس ریاضی ندارد و در مقابل عزت نفس و درک مفاهیم ریاضی را در ایشان نسبت به دانش آموزانی که در این آزمون ها شرکت نمی کنند کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: موسسات آزاد علمی، پیشرفت درس ریاضی، عزت نفس، نگرش ریاضی
  • رقیه نظری، عیسی محمدی صفحه 165
    اهداف
    مربیان بالینی برای انجام موثر نقش خود نیازمند صلاحیت و شایستگی لازم هستند. این شایستگی تحت تاثیر عوامل گوناگون برون فردی قرار می گیرد و بیشتر مطالعات انجام شده در پرستاری، ویژگی های عوامل فردی را گزارش نموده اند و خیلی ناچیز به عوامل سازمانی توجه کردند. در عین حال بررسی درک و تجارب ذینفعان و افرادی که به طور فعال درگیر با این مساله هستند، در شناخت این عوامل از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مطالعه با هدف تبیین تجارب دانشجویان و مربیان پرستاری از عوامل سازمانی موثر بر شایستگی مدرس بالینی انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش مطالعه ای کیفی است که به روش تحلیل محتوی در دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال 1388 با انجام مصاحبه بدون ساختار با 12 دانشجوی پرستاری و 10 مربی بالینی انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه بدون ساختار و یادداشت های عرصه جمع آوری شد و به روش تحلیل محتوای کیفی قراردادی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    108 کد اولیه در 25 کد مفهومی قرار گرفت که در مجموع در 7 طبقه و 3 درون مایه تقسیم شد. درون مایه های اصلی «برانگیزاننده بودن محیط یادگیری» (2 طبقه)، «پرسشگری دانشجویان» (2 طبقه) و «ناکارآمدی مدیریت آموزشی» (3 طبقه) بودند.
    نتیجه گیری
    شایستگی مدرسان بالینی پرستاری ضمن نیاز به ویژگی های درون فردی مدرس تحت تاثیر عوامل برون فردی و سازمانی مثل ویژگی های محیط یادگیری، خصوصیات دانشجویان و کارآمدی مدیریت آموزشی موسسه قرار دارد. لذا لازم است تا ضمن پیاده کردن سیستم شایسته محور برای گزینش و ارزشیابی مدرسان بالینی، مجموعه عوامل فوق هم درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، آموزش بالینی، مدرس بالینی، شایستگی
  • فاطمه کریمی، موسی کافی، سیدولی الله موسوی، سیدهاشم موسوی، نادر افقی صفحه 171
    اهداف
    ارزشیابی استادان از نظر کیفیت آموزشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به تناقضات فراوان در خصوص عوامل عمده ارزشیابی، هدف پژوهش حاضر، شناسایی وجوه مختلف نظرات اعضای هیات علمی دانشگاه گیلان در مورد صلاحیت دانشجویان برای ارزشیابی استادان و نحوه اجرای ارزشیابی بود.
    روش ها
    این مطالعه با روش پیمایشی و روش نمونه گیری تصادفی منظم در سال تحصیلی 88-1387 در اعضای هیات علمی دانشگاه گیلان انجام شد. با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت، داده های لازم جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار SPSS 16 و روش های آمار توصیفی و آزمون غیرپارامتری مجذور کای استفاده شد.
    یافته ها
    69 نفر (14/82%) از نمونه های مورد بررسی با کلیت ارزیابی کیفیت تدریس استاد توسط دانشجو موافق بودند. 48 نفر (14/57%)، با ارزشیابی توسط تمام دانشجویان و 70 نفر (33/83%) با ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان در آخرین جلسه کلاسی موافق بودند. 53 نفر (09/63%)، بهترین فاصله زمانی ارزشیابی را هر دو نیمسال یک بار دانستند و 26 نفر (95/30%)، موافق اولویت بندی ضرایب محورهای ارزشیابی به صورت «کیفیت علمی، کیفیت تدریس و اخلاق مدرسی» بودند.
    نتیجه گیری
    ارزشیابی استادان باید به کمک دانشجویان صورت گیرد، اما باید برگه های ارزشیابی به همه دانشجویان داده شود، نه نمونه ای از آنان و برای این که دانشجو صرفا تحت تاثیر مسایل شخصیتی استاد اقدام به ارزشیابی نکند، باید بیشترین امتیاز به کیفیت علمی، بعد به کیفیت تدریس و در قدم آخر به اخلاق مدرسی اختصاص داده شود.
    کلیدواژگان: کیفیت علمی، کیفیت تدریس، اخلاق مدرسی، دانشجو، استاد
  • قدرت الله خلیفه، مهدی آزاد صفحه 177
    اهداف
    در دهه های اخیر، جهان شاهد تغییرات بنیادی در عرصه های گوناگون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و آموزشی بوده است. صاحب نظران بر این عقیده اند که این تغییرات، به طور کلی، حاصل رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی میزان تحقق دولت الکترونیک در دانشگاه شهید چمران اهواز براساس الگوی سازمان ملل متحد بود.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- پیمایشی در سال تحصیلی 90-1389 در دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه شهید چمران اهواز بودند و 200 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای محقق ساخته دارای 45 سئوال بود. روش های آماری مورد استفاده شاخص های گرایش مرکزی، شاخص های پراکندگی و همچنین آزمون استنباطی T تک گروهی بود. داده ها با کمک نرم افزار SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین وضعیت دولت الکترونیک در دانشگاه شهید چمران اهواز از دیدگاه کارکنان در دو مورد انگیزه کارکنان سازمان برای ارایه خدمات الکترونیک (90/2) و سرعت پاسخ گویی به ایمیل های دریافتی از مشتریان (98/2) در انتهای مرحله ارتقایافته و در بقیه موارد در مرحله تعاملی بود. میانگین وضعیت فعلی دولت الکترونیک در دانشگاه شهید چمران اهواز از دیدگاه کارکنان این دانشگاه 39/0 ± 34/3 بود که آن را در مرحله تعاملی نشان داد.
    نتیجه گیری
    دولت الکترونیک در دانشگاه شهید چمران اهواز در مرحله سوم (تعاملی) با میانگین 34/3 قرار دارد.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، دانشگاه، الگوی سازمان ملل متحد
  • ترانه عنایتی، فرشیده ضامنی، رضا بهنام فر، فریبا فلاح صفحه 183
    B>
    اهداف
    آموزش و پرورش در قرن بیست و یکم، 4 مولفه «یادگیری برای دانستن»، «یادگیری برای عمل کردن»، «یادگیری برای زیستن» و «یادگیری برای باهم زیستن» را مدنظر دارد. امروزه، آموزش فراگیر یکی از بارزترین و پرکشمکش ترین موضوعات پیش روی سیاست گذاران و متخصصان آموزشی در سراسر جهان است. هدف از این پ‍ژوهش بررسی میزان موفقیت طرح آموزش فراگیر از دیدگاه معلمان دوره ابتدایی شهرستان ساری بود.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی در سال 1389 در معلمان دوره ابتدایی عادی، استثنایی و رابط شرکت کننده در طرح آموزش فراگیر در شهرستان ساری انجام شد و همه 60 نفر معلم به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، ویراست دوم پرسش نامه «سازمان پژوهش آموزش و پرورش استثنایی» بود. با کمک نرم افزار SPSS 18 از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل T تک نمونه ای و آزمون فریدمن برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    اجرای طرح آموزش فراگیر در اداره امور مدرسه، رشد اجتماعی، رشد عاطفی، جایگاه و موقعیت اجتماعی، خودشناسی دانش آموزان با نیازهای ویژه، تعامل دانش آموزان با نیازهای ویژه با سایر دانش آموزان و نوع رفتار دانش آموزان عادی، موفق بود، اما در امور آموزشی دانش آموزان با نیازهای ویژه، موفقیت چندانی نداشت.
    نتیجه گیری
    اجرای آموزش فراگیر در رشد ابعاد مختلف آموزشی دانش آموزان با نیازهای ویژه مفید است.
    کلیدواژگان: آموزش فراگیر، رشد اجتماعی، رشد عاطفی، جایگاه اجتماعی، خودشناسی، دانش آموزان دارای نیازهای ویژه
  • فرح مادرشاهیان، محسن حسن آبادی، سهیلا خزاعی صفحه 189
    اهداف
    مراقبت مبتنی بر شواهد، فرآیندی است که طی آن پرستار می تواند با استفاده از شواهد به دست آمده از تحقیقات موجود، مهارت بالینی خود و شرایط بیمار، تصمیمات بالینی مناسب را اتخاذ نماید. امروزه آموزش مبتنی بر شواهد نیز با هدف استفاده جدی، صریح و عقلانی از بهترین شواهد رایج به منظور تصمیم گیری، در آموزش رشته پرستاری مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر آموزش بالینی به روش مبتنی بر شواهد، بر کیفیت مراقبت بالینی بیماران انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 1389 در جامعه آماری دانشجویان رشته پرستاری انجام شد، 40 دانشجوی ترم هفتم رشته پرستاری با نمونه گیری مبتنی بر هدف وارد مطالعه شدند. دو گروه براساس مراقبت های معمول سنتی و دو گروه براساس مراقبت مبتنی بر شواهد به طور یکسان توسط یک مربی عضو هیات علمی تحت مداخله آموزشی قرار گرفتند و هر گروه یک هفته کارآموزی را گذراندند. داده ها پس از جمع آوری، با استفاده از نرم افزار SPSS 16 با آزمون های آماری مجذور کای، T مستقل و T زوجی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات حیطه های مراقبت از بیماران در دانشجویان گروه مبتنی بر شواهد 0/6 ± 0/80 و در گروه سنتی 5/4 ± 67/73 بود. میانگین سطح آگاهی در گروه مبتنی بر شواهد قبل و بعد از مطالعه به ترتیب 47/15 ± 45/58 و 91/10 ± 8/71 و در گروه سنتی به ترتیب 8/15 ± 05/59 و 89/13 ± 8/67 بود.
    نتیجه گیری
    به کارگیری آموزش مبتنی بر شواهد در مراقبت های بالینی پرستاری نه تنها به اندازه آموزش سنتی موثر است، بلکه موجب ارتقای دانش، مهارت ها و مراقبت های با کیفیت بالا می شود.
    کلیدواژگان: پرستاری مبتنی بر شواهد، دانشجویان، پرستاری، مراقبت از بیمار، آموزش، رضایت بیمار
  • عبدالحسین شکورنیا، محمدعلی عصاره زادگان صفحه 195
    اهداف
    بررسی نگرش اساتید درباره ارزشیابی های دانشجویی می تواند ضمن رفع کاستی های موجود، شرایط لازم برای بهره برداری مناسب از نتایج حاصل از این ارزشیابی ها را فراهم نماید. این مطالعه با هدف مقایسه نمرات ارزشیابی اساتید با نگرش مثبت و منفی نسبت به ارزشیابی های دانشجویی در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در سال 90-1389 در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شد، نمرات ارزشیابی 184 استاد به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفت. برای گردآوری اطلاعات از دو پرسش نامه نظرسنجی از اساتید نسبت به ارزشیابی های دانشجویی و ارزشیابی استاد توسط دانشجویان استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 15 و آزمون T مستقل و آنالیز فاکتوریل و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ارزشیابی اساتید موافق نسبت به ارزشیابی های دانشجویی 35/0 ± 1 9/4 و میانگین نمره ارزشیابی اساتید مخالف 38/0 ± 87/3 بود. بین میانگین نمرات ارزشیابی اساتید و نگرش آنان نسبت به نتایج ارزشیابی های دانشجویی تفاوت معنی داری مشاهده شد (001/0=p).
    نتیجه گیری
    بین نگرش اساتید نسبت به ارزشیابی های دانشجویی و کسب نمره ارزشیابی از دانشجویان رابطه وجود دارد. اساتیدی که نگرش مثبت نسبت به ارزشیابی های دانشجویی دارند، نمره ارزشیابی بالاتری دریافت می کنند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، دانشجویان، اساتید، نگرش
  • حامد زمانی منش، اباصلت خراسانی، غلامحسین باقرآبادی صفحه 203
    اهداف
    امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان ابزاری قدرتمند در پاسخ به چالش های حوزه های پزشکی مطرح شده است. هدف اصلی این پژوهش بررسی اثربخشی بهره گیری از راهکارهای آموزشی، مدیریتی، اجرایی و انگیزشی برای کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در حوزه های پزشکی از دیدگاه دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد بود.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی و پیمایشی در جامعه آماری دانشجویان پزشکی دانشگاه شاهد در سال تحصیلی 90-1389 (380 نفر) انجام شد. 192 نفر از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر طیف 5 ارزشی لیکرت و شامل 27 گویه در 4 بعد آموزشی، مدیریتی، اجرایی و انگیزشی بود. از آزمون های T تک نمونه ای، T مستقل و تحلیل واریانس یک راهه برای تجزیه و تحلیل سئوال های پژوهش استفاده شد.
    یافته ها
    «برگزاری دوره های آموزشی در زمینه آشنایی با اینترنت، اینترانت و اکسترانت در حوزه پزشکی»، مهم ترین گویه در راهکارهای آموزشی، «ارایه مجلات تخصصی کامپیوتر در کتابخانه دانشگاه، خوابگاه و پاویون بیمارستان برای دانشجویان علاقه مند»، مهم ترین گویه در راهکارهای مدیریتی، «گرایش دانشگاه به بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات در زمینه های اداری»، مهم ترین گویه در راهکارهای اجرایی و «اعطای تسهیلات مالی جهت خرید کامپیوتر و لپ تاپ به دانشجویان پزشکی»، مهم ترین گویه در راهکارهای انگیزشی بود. میانگین نمرات مردان 47/0 ± 73/3 و زنان 47/0 ± 78/3 بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    از دیدگاه دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد، بهره گیری از راهکارهای آموزشی، مدیریتی، اجرایی و انگیزشی بر کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در حوزه های پزشکی موثر است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، راهکارهای کاربست، دانشجوی پزشکی، دانشگاه شاهد
|
  • Bahraminasab B., Farajollahi M., Moeinikia M Page 159
    Aims
    The aim of process-based learning is exploration, problem-solving, reading in search of meaning, use of reasoning in writing and independence in learning. The present research aimed at determining the role of non-affiliated institute exams on math improvement of high school students.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was performed with post-facto method on high school female students of Semnan during 2009-10. 156 students were selected based on Morgan’s table of sample size through cluster sampling method and filled the questionnaires. The data collection tools were the Exam Anxiety Questionnaire, Study Skills Questionnaire, Mathematics Attitude Questionnaire, Rosenberg’s Self-Esteem Scale and the data on better comprehension of mathematical concepts. The data were analyzed by SPSS 16 software using independent T-test in order to compare the means.
    Results
    The self-esteem and the mathematical concept were significantly higher among the students who didn’t participate in non-affiliated institute exams compared to the students who participated in non-affiliated institute exams. There was no significant difference between the two groups considering the first and the second semester math scores, study skills, math attitude and test anxiety.
    Conclusion
    The attendance of high school students in the math exams of non-affiliated institutes doesn’t affect their study skills, test anxiety, academic achievement and mathematics attitude and will reduce their self-esteem and mathematical concept compared to the students who do not attend these exams
  • Karimi F., Kafi M., Mousavi S. V., Mousavi S. H., Ofoghi N Page 171
    Aims
    Rating of university professors’ teaching quality is of special importance. Due to the numerous contradictions that exist in major rating factors, the aim of this study was identifying the viewpoints of Gilan University faculty about the qualification of students to rate them and the method of evaluation.
    Methods
    This survey was carried out through systematic randomized sampling on the faculty of Gilan University in 2008-2009. The needed data were collected by a researcher-made questionnaire after confirming its validity and reliability. Descriptive statistical methods and nonparametric Chi-square test were used for data analysis using SPSS 16 software.
    Results
    69 subjects (82.14%) were agree with faculty rating by the students. 48 subject (57.14%) believed that the rating must be done by all the students and 70 subjects (83.33%) declared that it is better to rate faculty in the last session of each class. 53 subjects (63.09%) mentioned the best rating interval as “two academic semesters”. 26 subjects (30.95%) believed in giving priority to the rating factors as “scientific quality, teaching quality and the instructor behavior”.
    Conclusion
    The university professors’ rating must be carried out with the help of students. The rating forms must be given to all the students instead of only a sample of them and the highest scores should be respectively allocated to the scientific quality, teaching quality and instructor behavior in order to prevent students from rating the faculty only considering their personal characteristics.
  • Khalifeh Gh., Azad M Page 177
    Aims
    The world has evidenced major economic, social cultural and educational changes during recent decades. Experts believe that these changes are generally the result of improvements in information and communication technology. The aim of this research was evaluating the e-government realization rate in the Shahid-Chamran University of Ahwaz based on the United Nations’ model.
    Methods
    This descriptive survey study was carried out in the Shahid-Chamran University of Ahwaz in 2010-2011. The statistical population of this research consisted of all Ahwaz Shahid-Chamran University employees and 200 employees were selected by simple randomized sampling. The data collection tool was a researcher-made 45-question questionnaire. The statistical methods used in this research were central and distribution indices and one sample T-test. Data were analyzed using SPSS 16 software.
    Results
    The mean of e-government situation in the Shahid-Chamran University of Ahwaz was at the end of the “enhanced” stage considering the electronic services (2.9) and the rapid answering of clients’ e-mails (2.98) and was in the “interactive” stage considering the rest of studied elements from the university employees’ viewpoint. The mean of current e-government situation was 3.34 ± 0.39 from the staff’s point of view that showed it to be in the “interactive” stage.
    Conclusion
    E-government is in the 3rd (interactive) stage in the Shahid-Chamran University of Ahwaz with the mean of 3.34.
  • Enayati T., Zameni F., Behnamfar R., Fallah F Page 183
    Aims
    Education in 21st century considers 4 components; “learning to know”, “learning to act”, “learning to live” and “learning to live together”. Today, inclusive education is one of the most striking and conflicting subjects in front of the policy makers and teaching professionals throughout the world. The purpose of this study was to evaluate the success of the inclusive education in the viewpoint of the primary school teachers of Sari city.
    Methods
    This descriptive study was performed in 2010 in all regular, exceptional and connector teachers of primary schools of Sari city and all 60 teachers were entered to the study by census method. Data gathering instrument was the second edition of “special education research organization” questionnaire. Using SPSS 18 software, descriptive and analytical statistical including one-sample T and Friedman tests were used to analyze the data.
    Results
    Performance of inclusive education was successful in management of school affairs, students social development, emotional development, social status and situation, self-identify of students with specific needs, interaction of ordinary students with students with specific needs, and kind of behavior of ordinary students. But it was not successful enough in educational affair of students with specific needs.
    Conclusion
    Inclusive education performance is useful in developing different educational aspects of the students with specific needs.
  • Madarshahian F., Hassanabadi M., Khazayi S. Page 189
    Aims
    Evidence-based care is a process by which nurses can make proper clinical decisions through using the evidence coming from existing studies. Today, the evidence-based education is of great attention in nursing education with the aim of serious, clear and logical use of common evidence for decision-making. This study was carried out with the purpose of studying the impact of clinical education with evidence-based method on the quality of patient care.
    Methods
    In this quasi-experimental study that was performed on nursing students in 2010, 40 nursing students who were passing the 7th academic semester were selected through purposive sampling method. Two groups underwent educational intervention based on common and traditional care methods and two groups underwent educational intervention through evidence-based care methods by a single trainer who was a faculty member and each group passed a weak of apprenticeship. Data were analyzed by Chi-square test, independent T-test and paired T-test using SPSS 16 software.
    Results
    The mean score of patient care was 80.0 ± 6.0 in the evidence-based group and 73.67 ± 4.5 in the traditional group. The mean of knowledge scores before and after the study was respectively 58.45 ± 15.47 and 71.8 ± 10.91 in the evidence-based group and 59.05 ± 15.8 and 67.8 ± 13.89 in the traditional group.
    Conclusion
    Applying the evidence-based education in clinical nursing cares is as effective as traditional education methods and would also improve the knowledge and skills and result in high-quality nursing care.
  • Shakurnia A. H., Assarezadegan M. A. Page 195
    Aims
    Assessing faculties’ attitude toward the student ratings can eliminate the existing shortcomings and provide the requirements for utilization of the results of such ratings. The purpose of the study was to compare the rating scores of faculties with positive and negative attitudes toward the student ratings in Jondi-Shapour University of Ahwaz.
    Methods
    In this cross-sectional descriptive study performed during 2010-11 in Jondi-Shapour Medical University of Ahwaz, the rating scores of 184 university professors were evaluated by census method. Data were collected using the Attitude toward Student Ratings instruction questionnaire (ASRI) and the Student Ratings of Instruction (SRI) form. Data were analysed by SPSS 15 using independent T-test, factor analysis and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The mean rating score of faculties who were agree with student ratings was 4.19 ±0.35 and the mean score of the disagree faculties was 3.87±0.38. A significant difference was observed between the mean rating scores of faculties and their attitudes toward the student rating results (p=0.001).
    Conclusion
    There is correlation between the student ratings and the obtained scores from the students. Faculty members with positive attitude towards the student ratings, obtain higher rating scores.
  • Zamani Manesh H., Khorasani A., Bagher Abadi Gh. H Page 203
    Aims
    Nowadays information and communication technology is considered as an influential tool in dealing with the challenges in the medical fields. Therefore, the main purpose of this study was to investigate the effectiveness of using educational, managerial, executive and motivational solutions to apply information and communication technology in medical fields from the viewpoint of Shahed Medical University students.
    Methods
    This descriptive study was carried out during 2010-11 academic year through survey method on 380 subjects. 192 students were selected by simple random sampling. A researcher-made questionnaire was used as the data collection tool based 5-option Likert scale that in 4 educational, managerial, executive and motivational dimensions. One-Sample T-t est, independent T-test and one-way ANOVA test were used for analyzing the study questions.
    Results
    “Holding the courses of internet, intranet and extranet in medical fields” was the most important quote in educational solutions; “Providing information and communication technology magazines for the university library, dormitory and hospital” was the most important quote in managerial solutions; “The tendency of university to apply information and communication technology in administrative fields” was the most important quote in executive solutions and “Providing financial support for the students to buy computers or laptops” was the most important quote in motivational solutions. The mean score was 3.73 ± 0.47 for men and 3.78 ± 0.47 for women (p<0.05).
    Conclusion
    From Shahed Medical University students’ point of view, the effective use of educational, managerial, executive and motivational solutions in effective in application of information and communication technology in medical fields.