فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1390)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی نقی امیری، حسن دانایی فرد، حسن زارعی متین، سید مجتبی امامی صفحه 5
    بررسی نظریه های مشهور امروزی ای -که به تبیین فرآیند خط مشی عمومی می پردازند- نشان می دهد که اغلب این نظریه ها به محیط خارجی و بین الملل حکومت ها بی توجه اند. به عبارت دیگر، نظریه های موجود نمی توانند مشابهت روزافزون خط مشی های عمومی را میان کشورهای جهان تشریح و توجیه کند. این پژوهش با کاوشی میان رشته ای و طبق فرآیندی مشخص، 6 حوزه مطالعاتی منتخب را -که به نحوی توصیف کننده ماهیت تقلیدی خط مشی های عمومی کشورها هستند- بررسی می کند. این حوزه های مطالعاتی عبارت اند از: درس آموزی، همگرایی خط مشی، انتقال خط مشی، اشاعه خط مشی، هم ریختی نهادی، و یادگیری خط مشی. بررسی این حوزه های مطالعاتی، مقدمات لازم را برای طرح نظریه ی برای تبیین فرآیند خط مشی های عمومی، به خصوص در کشورهای غیرغربی فراهم می کند.
    کلیدواژگان: تقلیدپذیری، خط مشی عمومی، درس آموزی، همگرایی خط مشی، انتقال خط مشی، اشاعه خط مشی، هم ریختی نهادی، یادگیری خط مشی
  • محمد مهدی ذوالفقارزاده، علی نقی امیری، حسن زارعی متین صفحه 45
    دانشگاه، نماد آموزش عالی کشور، نهادی اثرگذار در فرهنگ جامعه است و از این رو، موضوع فرهنگ در سازمان دانشگاه، اهمیتی دوچندان می یابد. نزدیک به چهار دهه است که دانشمندان خارجی، درباره ابعاد متعدد «فرهنگ دانشگاهی» از وجوه گوناگون کاوش کرده اند؛ در حالی که عمر این مقوله در آثار داخلی، حدودا به یک دهه می رسد. این قبیل مطالعات اندک نیز به شدت از فقدان ادبیات نظری منسجم رنج می برد. از این رو، لازم است تا در گام نخست، مطالعات خارجی این عرصه به خوبی واکاوی شود تا مبنای نظری اتکاپذیری برای آثار داخلی، فراهم و زمینه برای نظریه پردازی در آن مهیا شود. مقاله حاضر، با این هدف، آثار خارجی و مطالعات اندک داخلی این عرصه را مرور کرده است و با استفاده از روش گونه شناسی به مثابه روشی مبنایی در نظریه پردازی، آنها را از دو جهت طبقه بندی می کند: 1- بر اساس موضوع مطالعه، در هفت گونه (گونه شناسی موضوعی)، و 2- بر اساس پیش فرض های نظری نسبت به مقوله فرهنگ در دانشگاه در سه گونه انسجام، تمایز و تقطیع (گونه شناسی فرانظری). ثمره این واکاوی نظری و گونه شناسی، کشف هر چه بهتر ابعاد متعدد و متقاطع فرهنگ دانشگاهی است که به عرضه «چارچوبی راهنما و مفهومی» برای پژوهشگران و مدیران دانشگاهی می انجامد. فرهنگ رشته ای، خرده فرهنگ های دانشجویان، مطالعات تطبیقی، مطالعات تغییر فرهنگی، تقابل خرده‎فرهنگ اداری با خرده‎فرهنگ حرفه ای دانشگاه، تاثیر پارادایم های پژوهش در فرهنگ استادان و سایر تمایزات فرهنگی ایشان از دو دیدگاه تمایز و تقطیع، و نیز بررسی تاثیر خلقیات ملی بر فرهنگ آموزش عالی کشور از جمله خلاهای پژوهشی مهم این عرصه برای مطالعات داخلی است.
    کلیدواژگان: فرهنگ دانشگاهی، فرهنگ در آموزش عالی، فرهنگ سازمانی دانشگاه، فرهنگ رشته ای، فرهنگ حرفه آکادمیک، گونه شناسی
  • بهمن حاجی پور، ماجد ناجی صفحه 99
    در ادبیات مدیریت استراتژیک، رویکرد خاصی از استراتژی حاکم است. معرفی رویکردهای دیگر در این حوزه و شناسایی کارکرد آن ها در شکل گیری استراتژی، گامی بزرگ به شمار می آید. این شناسایی، سازمان های دولتی را قادر می کند تا خود را به لوازم خاص چنین رویکردی مجهز کنند و از سوی دیگر، موجب می شود سازمان های خصوصی و غیرانتفاعی بتوانند در تعامل خود با این سازمان ها، رویکرد مناسب را انتخاب نمایند. این پژوهش، در پی آن است که وضع موجود شکل گیری استراتژی ها را در سازمان های دولتی فعال در عرصه اقتصادی ایران شناسایی کند تا بدین وسیله در مرحله تدوین استراتژی مناسب برای این گونه سازمان ها، اقتضائات حاکم بر آن ها، لحاظ و رویکرد و مدل متناسبی برای آن اختیار شود.
    در این پژوهش، مدل های مطرح برای نوع شناسی فراگرد شکل گیری استراتژی، شناسایی و از میان آن ها، مدل ویتینگتون، انتخاب شد. این مدل، به طور کلی چهار رویکرد عام کلاسیک، تحولی، فراگردی و سیستمی را در قالب دو محور اندیشیده بودن یا نوظهور بودن استراتژی ها و تک هدفی یا تکثرگرا بودن آن ها، به منظور تشریح انواع فراگردهای شکل گیری استراتژی، معرفی می کند. در این تحقیق، با استفاده از پرسش نامه، اطلاعات لازم جمع آوری، و در دو مرحله تجزیه و تحلیل شد. در این پژوهش بنیادی، که از نوع پیمایشی است، در وهله نخست از فنون آمار ناپارامتریک (آزمون فریدمن و کندال) و در مرحله دوم از فنون آمار پارامتریک (تحلیل واریانس) استفاده شد؛ و نتیجه این شد که فراگرد شکل گیری استراتژی در سازمان های دولتی فعال در عرصه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران به ترتیب از رویکردهای فراگردی، تحولی، سیستمی و کلاسیک تبعیت می کند.
    کلیدواژگان: شکل گیری استراتژی، عرصه اقتصادی، سازمان های دولتی ایران، نوع شناسی
  • حمیدرضا فرتوک زاده، محمدرضا ذوالفقاریان صفحه 125
    روش شناسی پویایی شناسی سیستم با ادعای شناخت ساختار اصلی تعیینکننده رفتارهای اجتماعی، اقتصادی و فنی، پژوهشگران حوزه های مختلفی را به سوی خود جلب کرده است.
    بیتردید، مبانی فلسفی و نظری پویایی شناسی سیستم یا همان پیش فرض های آن، در نحوه اجرای فرایند مدل سازی برای تبیین و سناریوسازی مسائل مختلف، نقش مهمی ایفا خواهد کرد؛ به گونهای که ممکن است فرایند مدل سازی و خروجی آن با مبانی مختلف، تغییر کند و با انتظارات مدل ساز از این روش شناسی، در تناقض افتد.
    با توجه به اینکه مبانی نظری پویایی های سیستم، از ابتدا، به خوبی تبیین نشده در این مقاله بر آنیم پس از مروری گذرا بر نظرات مطروح و بیان علت پراکندگی آنها، به تبیینی جامع از مبانی فلسفی پویایی های سیستم برسیم.
    بدین منظور در رویکردی استقرایی (جزء به کل)، به بررسی مبانی فلسفی مدل هایی که تاکنون با این روش طراحی شده است پرداختیم. خروجی استفاده از این رویکرد، طبقه بندی مدلهای پویایی شناسی سیستم بر اساس مبانی فلسفی حاکم بر آن ها بود. بر اساس این طبقه بندی می توان ادعا کرد که رویکردهای متعددی به عنوان مبانی فلسفی مطالعات پویایی شناسی سیستم وجود دارد و پیشنهاد نویسندگان برای این عنوان، کثرتگرایی تلفیقی است که بنا بر نوع مسئله مورد نظر، پارادایم خاصی در فرایند مدل سازی حاکم خواهد بود.
    کلیدواژگان: مطالعات پویاییشناسی سیستم، مبانی فلسفی، پاردایمهای علوم اجتماعی، کثرتگرایی تلفیقی
  • حسین عظیمی، غلام رضا گودرزی، محمداسماعیل انصاری، رضا پیرایش، سهراب عبدی زرین صفحه 169
    مطالعات سنجش نگرش شغلی و سازمانی، نشان دهنده آن است که سازمان ها، مدل واحدی را در این زمینه نپذیرفته اند. پژوهش حاضر، مدل های مختلف تعیین عوامل موثر در نگرش شغلی و سازمانی را تلفیق کرده و پس از تایید اعتبار و روایی پرسش نامه، ابزار تاییدشده را با استفاده از روش تحقیق میدانی و به صورت تمام شماری در بین کارکنان رسمی و پیمانی 80 سازمان دولتی مرکز استان زنجان به کار برده است. پرسش نامه محقق ساخته در دو بخش، مشتمل بر 12 گزینه در خصوص ویژگی های فردی و سازمانی کارکنان و 61 گزینه موثر در نگرش شغلی و سازمانی، در 3 عامل اصلی، مشتمل بر الف- نیروی انسانی پیرامون (1- همکاران و 2- مدیران و مافوق)، ب- ماهیت شغل و سازمان (3- وابستگی شغلی، 4- وابستگی سازمانی، 5- تناسب شغل با شاغل و 6- طراحی شغل) و ج- عوامل سازمانی و محیطی (7- حجم کار و استرس محیطی، 8- شرایط فیزیکی کار، 9- حقوق و مزایای شغلی، 10- آموزش، ارزشیابی و ارتقاء و 11- توازن در زندگی شغلی و خانوادگی)، طراحی شد و اعتبار آن با استفاده از ضریب همسانی درونی آلفای کرونباخ، برابر با 966/0 و روایی آن با استفاده از روش تحلیل عاملی در نرم افزار SPSS با فرض 11 عامل و بر اساس روش برآورد مولفه های اصلی و بر اساس ماتریس همبستگی و 4 روش دوران واری ماکس، ایکوی ماکس، پروماکس و اوبلی مین، تایید و نشان داده شد که این متغیرها در نگرش شغلی و سازمانی تاثیر دارند و ابزار طراحی شده، سازه مورد نظر را می سنجد. در نهایت نیز با استفاده از نتایج حاصل از تحقیق میدانی، میزان تاثیرگذاری این عوامل در نگرش شغلی و سازمانی کارکنان به دست آمد
    کلیدواژگان: نگرش شغلی و سازمانی، سازمان های دولتی، پرسش نامه، تحلیل عاملی
  • رضا بندریان صفحه 201
    سازمان های خدماتی دانش گرا در تعامل مستمر با مشتری، توسعه یافته اند؛ چرا که این سازمان ها اغلب مطابق با نیازهای خاص مشتری شکل می گیرند. خدمات این سازمان ها، غیرملموس و اغلب مبتنی بر اطلاعات و در جهت مشتری است. از این رو، کیفیت خدمات در کسب وکارهای خدماتی دانش محور باید از دیدگاه مشتریان، مطالعه شود.
    سازمان های پژوهش و فناوری، یکی از انواع سازمان های خدماتی دانش گرا هستند. بر اساس این، رضایت مشتری، کانون توجه بسیاری از این موسسات است. اگر چه اندازه گیری میزان رضایت مشتریان در کسب وکارهای خدماتی دانش محور، بسیار دشوار است اما به دلیل نیاز روزافزون به تحقیق و پژوهش برای توسعه فناوری، امروزه امری کاملا لازم و ضروری است.
    در این مقاله، به منظور ترسیم فضای رضایت مشتری در سازمان های پژوهش و فناوری، با مطالعه موردی و متدولوژی تئوری برخاسته از داده ها، معیارهای رضایت مشتریان، تعیین و سپس میزان آن ارزیابی شده است. در نهایت، 13 معیار به عنوان معیارهای اصلی رضایت مشتری در سازمان پژوهش و فناوری شناسایی و تعریف شد که بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی معیارها به دو عامل کلی، تقسیم و براساس تحلیل عاملی تاییدی، بار عاملی این معیارها، تایید شد
    کلیدواژگان: کسب وکارهای عرضه کننده خدمات دانشی، سازمان های پژوهش و فناوری، کیفیت خدمات، معیارهای رضایت مشتریان، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، اندازه گیری رضایت مشتریان
  • عباسعلی حاجی کریمی، علی رضاییان، اکرم هادی زاده مقدم، علی بنیادی نایینی صفحه 223
    یکی از مهم ترین ارکان استقرار شایسته سالاری در سیستم های اداری دولت ها، تعیین شایستگی های مدیران به ویژه مدیران منابع انسانی است؛ چرا که نه تنها باید، خود، مبتنی بر چارچوب مشخصی انتخاب شوند، بلکه باید استقرار مدیریت مبتنی بر شایستگی را نیز در سیستم دولتی ضمانت کنند. بنابراین، در این مقاله، پس از ارائه مدلی دو سطحی متشکل از شایستگی های مدیران منابع انسانی به ویژه شایستگی های هوشی، سرایت مباحث مربوط به شایستگی ها از بخش خصوصی به بخش دولتی، یکی از مهم ترین مسائل است. در ادامه و پس از تدوین پرسش نامه و اطمینان از روایی و پایایی ابزار اندازه گیری، پرسش نامه در میان نمونه آماری متشکل از کارشناسان و مدیران وزارتخانه ها، توزیع شد. همچنین، برای آزمون فرضیه های این تحقیق توسعه ای از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد و نتایج حاصل، نشان دهنده تایید کلیه فرضیه های اهم تحقیق و تاثیرگذاری زیاد شایستگی های مدیران منابع انسانی در ارزش آفرینی منابع انسانی و رد شدن برخی از فرضیه های اخص تحقیق بود. همچنین، متغیر «شایستگی برنامه ریزی و مدیریت» دارای اولویت نخست و مهم ترین شاخص آن «برنامه ریزی و سازماندهی امور کارکنان» است.
    کلیدواژگان: شایستگی های هوشی، شایستگی های مدیریتی، شایستگی های مدیران منابع انسانی، ارزش آفرینی منابع انسانی، مدیران منابع انسانی بخش دولتی ایران
|
  • Alinaghi Amiri, Hasan Danaeefard, Hasan Zarei Matin, Seyed Mojtaba Emami Page 5
    Examining the current well-known theories of public policy process shows that they often disregard foreign or international environment of the government. In other words, current theories cannot explain the increasing similarity of public policies among countries. In an interdisciplinary research, this article reviews six selected theoretical fields which describe in some respects the imitative nature of public policies in different countries. These theoretical fields include: lesson drawing; policy convergence; policy transfer; policy diffusion; institutional isomorphism; and policy learning. Examining these theoretical fields pave the way for a new theory of public policy process specifically in nonwestern countries.
  • Mohammadmahdi Zolfagharzadeh, Hasan Zarei Matin, Alinaghi Amiri Page 45
    University as the symbol of higher education is an effective institution in society’s culture. Therefore culture in university organization takes on great importance. While it is just about one decade that “academic culture” has been considered in our literature, foreign scholars have researched multiple aspects of this object for about four decades. Also these few domestic studies are extremely suffering from lack of coherent theoretical foundations. So, at first it’s necessary to closely reinvestigate the foreign works to prepare reliable theoretical basics for our own researches which will be suitable for developing theories. This article has reviewed external and a few internal studies to achieve the mentioned goal and by using the typology method as a unique form of theory development has categorized them from two perspectives: (1) The object of interest in 7 categories, (2) Theoretical assumptions about university culture in 3 categories (integration, differentiation and fragmentation). The result of this theoretical reinvestigation and typology is a better understanding of multiple, and interesting features of academic culture leading to present a “conceptual framework” about culture in university for academic managers and researchers. Disciplinary cultures, students’ subcultures, comparative studies, studies of cultural change processes, administrative vs. professional subcultures, the effect of inquiry paradigms on faculty cultures and other cultural differences of them from differentiation and fragmentation perspectives, are the most important research gaps in our domestic studies.
  • Bahman Hajipour, Majed Naji Page 99
    Strategic management literature is dominated by a special approach. Introduction of other approaches in this field and recognition of their applications are great steps in strategy formation. These efforts help pubic organizations to equip themselves with particular necessities of such an approach. Also private and non-profit sectors can choose an appropriate approach in their relationship with pubic organizations. This research intends to identify the current situation of strategy formation in public organizations which are active in Iran’s economic domain, in order to provide a suitable model for developing a strategy for them by recognizing their demands. Therefore, remarkable models of typology of strategy formation process have been introduced and Whittington model has been selected.The selected model introduces 4 generic approaches: (classic, evolutionary, procedural and systemic) in the form of deliberated or emergent strategies, and uni or multi-purpose strategies.To collect data, questionnaires were administered and the results were analyzed in two phases. One was by non-parametric statistic techniques (Friedman and Kendall tests) and the other parametric statistic techniques (ANOVA). The result of analyses shows that strategy formation process in economic public organizations of Iran follow procedural, evolutionary, systemic and classic approach respectively.
  • Hamidreza Fartookzadeh, Mohammadreza Zolfagharian Page 125
    System dynamics methodology has attracted researchers in different fields with the claim of recognizing the main structure of techno-socio-economic behaviors.Undoubtedly, philosophical and theoretical foundations of system dynamics or it's assumptions play an important role in the modeling process for the explanation of a problem and policy-making such that there might be different modeling processes and subsequently distinct outcomes with different foundations and also, there might be conflict between the modeler's expectations from this methodology and what would happen, in reality. However, system dynamics philosophy hadn’t been explained well from the beginning and years after its emergence and its being developed in other fields, there was a declaration from SD’s specialists in this regard. Subsequently, suggestions that are sometimes dissimilar were proposed. Thus, in this research, after reviewing proposed ideas and explaining the reasons of their dispersal; we have tried to reach a holistic explanation of system dynamics philosophy.In this regard, by using a deductive approach, philosophical foundations of SD models designed with this method are surveyed. The outcome of this survey is a paradigmatic classification of system dynamics models based on their dominant philosophical foundations. These are: positivist system dynamics, post positivist system dynamics, critical pluralist system dynamics, pragmatist system dynamics, constructivist system dynamics, transformative-emancipatory-critical system dynamics, and interpretivist system dynamics. According to this classification, it can be claimed that there are different approaches as the philosophical foundations of system dynamics. The author’s suggestion is a combined pluralism, which means based on the surveyed problem a special kind of paradigm will dominate the modeling process.
  • Hossein Azimi, Gholamreza Goudarzi, Mohammadesmail Ansari, Reza Pirayesh, Sohrab Abdi Zarrin Page 169
    Studies about the assessment of job and organizational attitudes indicate that a unique model hasnt been accepted by organizations. The present paper has combined various models about determining effective factors on job and organizational attitudes. It has used the confirmed tool by means of field research method in holistic form among formal and contractual employees in 80 government organizations in Zanjan province after confirmation of the questionnaire's validity and reliability. The research questionnaire was designed in two sections including twelve options about personal and organizational characteristics of employees and sixty one effective options on job and organizational attitudes with three principal factors: A- The workforce (1-colleagues 2- managers and senior managers) B- nature of job and the organization (3- job dependence, 4- organizational dependence, 5- proportion of job with employees, 6- job designing) C- organizational and environmental factors (7- work load and stress, 8- physical conditions of work, 9- salary and job benefits, 10- education, assessment and promotion, 11- equilibrium in job and family life). Its reliability was confirmed through internal assimilation coefficient of Cronbach alpha equal to 0.966. Its validity was confirmed by means of factorial analysis method and assuming 11 factors in SPSS software, estimation method of major components according to correlation matrix and four methods of Varimax circulation, Equamax circulation, Promax circulation and Oblimin circulation. It was shown that these variables affect job and organizational attitude and the designed tool measures the intended structure. Finally, the effectiveness level of these factors on employee's job and organizational attitude was obtained through research results.
  • Reza Bandarian Page 201
    KIBS have been developed in close interaction with their clients (client orientation) because their services are intangible and often information and consumer-oriented. Therefore the quality of the services in KIBS should be examined from customers’ viewpoints. Research and Technology Organizations are one kind of KIBS. Hence, customer satisfaction is the central focus of academic institutes. Meanwhile, measuring customer satisfaction in KIBS is so difficult and complicated but it is essential.In order to define the scope of customer satisfaction in Research and Technology Organizations, this study has used case study methodology and identified and determined the customer satisfaction criteria and then quantified them. Finally, thirteen criteria have been identified as customer satisfaction criteria in Research and Technology Organizations. Then by using exploratory factorial analysis, they were divided into two factorial categories and based on confirmatory factorial analysis, factor loadings of those criteria were confirmed.
  • Abbasali Hajikarimi, Ali Rezaian, Akram Hadizade Moghaddam Ali Bonyadi Naini Page 223
    One of the most important bases for establishing meritocracy in administrative sectors of governments is the determination of managers’ competencies, especially human resource managers’ competencies, because not only do they have to be selected according to a specific framework, but also they have to guarantee the competency-based management in public sector. Therefore in this paper, after presenting a two-level model constituting some human resource managers’ competencies, especially intelligence competencies, extending competency issues from private sector to public sector is considered to be one of the most important issues in this research. After designing the questionnaire and testing its validity and reliability, it is distributed among some human resources experts and managers of Iran’s ministries, as our statistical sample. For testing the hypothesis of this evaluated research, we used Structural Equation Modeling (SEM) and the results of this research show the validation of all basic hypotheses and more effectiveness of Human Resource Managers Competencies (HRMC) rather than Human Resource value Proposition (HRVP). The results also show that some secondary hypotheses are rejected. In addition, Planning & Administration Competency (PAC) has a first priority and the most important index of this variable is Human Resource Affairs Planning and Organizing.