فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم آقامحمدی صفحه 7
    تحلیل و بررسی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تحت تاثیر نظریه های گوناگون و بعضا متعارض قرار دارد. اندیشمندان تلاش کرده اند تا با رویکردهای نظری متفاوتی همچون واقع گرایی، آرمان گرایی، سازه انگاری و تحلیل گفتمانی سیاست خارجی را مورد بررسی قرار دهند. بنابراین دستیابی به چارچوب تحلیلی مناسب برای شناسایی عناصر موثر در تدوین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ضروری می نماید. هدف این نوشتار بررسی امکان بکارگیری نظریه ساختار-کارگزار(ساخت یابی) در تحلیل سیاست خارجی ایران است. به عبارتی هدف پاسخ دهی به این پرسش است که: آیا نظریه ساخت یابی می تواند به عنوان چارچوبی مفهومی و نظری برای تحلیل سیاست خارجی ایران به کار گرفته شود؟ پاسخ موقت چنین است که: چارچوب تحلیلی ساختار- کارگزار ابزار مناسبی برای بررسی تحول رفتار و روندهای حاکم بر سیاست خارجی ایران است. مقاله حاضر پس از تبیین جایگاه نظریه ساخت یابی در حوزه جامعه شناسی و چگونگی ورود این نظریه به حوزه روابط بین الملل به امکان به کارگیری آن را در تحلیل سیاست خارجی می پردازد. سپس عناصر ساختاری و کارگزاری موثر در شکل گیری سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: ساخت یابی، سیاست خارجی ایران، ایدئولوژی، نهادهای بین الملل، ساختار قدرت، ژئوپلتیک
  • امیر محمد حاجی یوسفی، ابوالقاسم عارف نژاد صفحه 41
    جامعه قومی- فرقه ای عراق، بعد از سقوط بغداد در سال 2003 صحنه رقابت و منازعه گفتمان های متعددی بوده است. با توجه به تاثیرات بارز آیت الله سیستانی بر روند تدوین قانون اساسی و دولت سازی در شرایط جدید آن کشور، دال های گفتمان اسلام سیاسی مردم سالار ایشان و عوامل هژمونیک شدن آن در کشور عراق نه تنها برای محققین غربی بلکه برای مسلمانان، امری سوال انگیز بوده است.
    علیرغم وجود شباهت های متعدد گفتمان آیت الله سیستانی با گفتمان های صد ساله اخیر حوزه علمیه نجف و قم و از طرف دیگر با گفتمان لیبرال دموکراسی، می توان گفت که این گفتمان، گفتمانی صرفا شیعی نیست بلکه گفتمان توحیدی بدیع و بی سابقه ای است که «اسلام و رضایت عامه» به عنوان دال برتر، دیگر دال ها را به هم پیوندی چند جانبه زده و تحت تاثیر مغناطیس معنایی خود، معنای خاصی به هر کدام از آنها بخشیده است، و از آنجا که در گفتمان آیت الله سیستانی، توحید معنا بخش کلیه دال ها بوده و لیبرال دموکراسی جایگاهی را برای دین در صحنه تصمیم سازی و تصمیم گیری قائل نمی باشد شکاف عمیقی بین این دو گفتمان ظاهرا شبیه به یکدیگر وجود دارد.
    این مقاله معتقد است که اگر چه اسلام سیاسی مردم سالار آیت الله سیستانی بالاترین ظرفیت در هژمونیک شدن در بین گفتمان های رقیب در عراق را دارد اما جامعه فعلی این کشور به دلیل ضعف های بنیادین نهادهای مردم سالارانه، آمادگی بهره مندی از ظرفیت های وحدت بخش این گفتمان را نداشته و چه بسا با به حاشیه راندن آن، شکافهای اجتماعی – سیاسی آن کشور را تشدید کند و با قوت گرفتن موضع طرفداران تشکیل مناطق فدرال اهل سنت عرب و شیعه، وحدت ارضی عراق را به خطر افتاده و احتمال تجزیه این کشور را افزایش دهد.
    مقاله حاضر با بهره گیری از الگوی تجزیه و تحلیل گفتمان لاکلا و موفه، نشانه های گفتمان اسلام سیاسی مردم سالار آیت الله سیستانی در عراق بعد از اشغال را، مورد مطالعه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: آیت الله سیستانی، عراق، گفتمان، اسلام سیاسی، مردم سالاری
  • محسن خلیلی، سمیه حمیدی صفحه 75
    نخستین مجلس شورای ملی عصر مشروطیت، می بایست نقشی دوگانه برعهده می گرفت: ازیک سو، موسس بود، زیرا، پیش از آن، نهادی وجود نداشت که بتواند بایستگی های دوران مدرن را به شکل متون قانونی درآورد؛ ازدیگرسو، این مجلس، می بایست، نقش مقنن را نیز به عهده می گرفت، زیرا، مطابق با آن چه که در قانون اساسی مشروطیت آمده بود، مجلس شورای ملی، همان قوه مقننه محسوب می شد. در قرن نوزدهم میلادی، ایران در نظام بین الملل جایگاهی درخور یافته بود. موقعیت راهبردی ایران، سبب می شد کشور های قدرت مند، نتوانند از وضعیت خطیر ایران که در رقابت میان قدرت های بزرگ، نقشی موثر ایفا می نمود، چشم پوشی کنند؛ هم چنین کشور ایران، در میان دو دولت مداخله گر روسیه و انگلستان، نقش دولت حائل را بازی می کرد، که نه مستعمره و نه مستقل می ماند؛ بلکه حالتی داشت که نقش ضربه گیر در رقابت نفس گیر میان دو ابرقدرت زمانه را ایفا می نمود. نیز، در وضعیتی ویژه که به نظر می رسد تنها در یک نقطه از دنیا صدق می نمود، ایران و آسیای مرکزی، درگیر بازی بزرگ شده بودند. یکی از جنبه های پیدایش خیزش مشروطه، واکنشی بود که پیشروان عصر مشروطه خواهی نسبت به وضعیت ناامیدکننده/ غم بار روابط خارجی قاجاران با دنیای خارج، پیشه خود ساخته بودند. نگارندگان کوشش می کنند با تکیه بر متن مذاکرات نخستین مجلس شورای ملی، به این پرسش پاسخ دهند که زمینه های سیاسی/ اجتماعی/ اقتصادی/ تاریخی موجود در روزگار مشروطیت، سبب ساز شکل گیری کدام گفتمان سیاست خارجی در متن مذاکرات مجلس می شده است؟ تحلیل گفتمان، رویکردی ساختاری به متن است که امکان پیوند متن را به جنبه های جامعه شناختی فراهم می آورد. در تحلیل متن به روش گفتمان، شرایط اجتماعی منجر به آفرینش متون مورد توجه قرار می گیرند. نگارندگان با گزینش مدل فرکلاف، کوشش خواهندکرد مقوله سیاست خارجی را در متن مذاکرات نخستین مجلس مشروطه و در پرتو تحلیل بافتار تاریخی، بازنمون کنند.
    کلیدواژگان: قاجاریه، مشروطیت، مجلس شورای ملی، سیاست خارجی، تحلیل گفتمان
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی، مهدی فرازی صفحه 107
    در آغاز هزاره ی سوم در حوزه ی مطالعات سیاست بین الملل و بویژه تئوری های انتقال قدرت، ادبیاتی جدید رواج یافت که از آن با عنوان قدرت های در حال ظهور نام برده می شود. قدرت هایی که با توجه به تعاریفی که از آن ها می شود دارای رفتاری نسبتا متفاوت در مقایسه با سایر قدرت های بزرگ در تاریخ روابط بین الملل می باشند. در سال های گذشته چین در کانون این حوزه مطالعاتی قرار گرفته است. خیزش چین در نظام بین الملل سبب شده است تا این کشور برای افزایش منافع ملی خود به گسترش نقش خود در مناطق مختلف از جمله خاورمیانه بپردازد. سوال اصلی مقاله آن است که چگونه موانع و فرصت های مختلف در خاورمیانه، بر گسترش نقش چین در این منطقه تاثیر می گذارند؟پاسخ احتمالی به این پرسش آن است که محدودیت های نظامی چین و موانع سیاسی- استراتژیک ناشی از رقابت قدرت های بزرگ، رابطه مستقیمی با ایفای نقش حاشیه ای این کشور در خاورمیانه دارد. همچنین فرصت های اقتصادی(انرژی- تجاری) اهمیت ویژه ای در گسترش نقش چین در خاورمیانه دارد. در این پژوهش با استفاده از تئوری مجموعه امنیتی منطقه ای و با بررسی ابعاد سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی بر این نکته تاکید می شود که خاورمیانه یکی از کلیدی ترین حوزه ها در استراتژی کلان بلندمدت چین می باشد و جمهوری اسلامی ایران می تواند با تغییر یا حداقل تعدیل در برخی از رفتارهای بین المللی، خود را به کانون اصلی این استراتژی و متحد استراتژیک چین در خاورمیانه بدل کند.
    کلیدواژگان: چین، خاورمیانه، قدرت های در حال ظهور، تئوری مجموعه امنیتی منطقه ای
  • سید محمد کاظم سجادپور، امیر رضا احمدی خوی صفحه 145
    امنیت غذایی از جمله پدیده هایی است که سیاستگذاری جهانی را در سال های اخیر تحت تاثیر خود قرار داده است و به عنوان بحثی جدی در ادبیات روابط بین الملل وارد شده است. طی دو دهه گذشته از طریق نهادهای مربوط به سازمان ملل بحث امنیت غذایی در کانون توجه بازیگران بین المللی قرار گرفته و به مرور شاهد شکل گیری رژیم بین المللی امنیت غذایی هستیم. ماهیت رژیم بین المللی امنیت غذایی چیست؟ چه عناصری در شکل گیری این رژیم موثر هستند؟ چگونه رژیم بین المللی امنیت غذایی در مقایسه با سایر رژیم های بین المللی قابل ارزیابی است؟ در این پژوهش سه عنصر یک رژیم بین المللی یعنی «کارکردهای هنجار سازی» و «ایجاد مقررات بین المللی» و«سیسستم نظارتی» به مورد امنیت غذایی تعمیم داده خواهد شد و روشن خواهد گردید که رژیم بین المللی امنیت غذایی به عنوان یک رژیم مستقل قابل شناسایی است. رژیم بین المللی امنیت غذایی خود روشن کننده نیاز نظریه های امنیتی به ابعاد نرم و غیر نظامی در تحلیل مولفه های ناامنی می باشد. در این پژوهش در مقایسه با سایر رژیم های بین المللی مدلی برای رژیم بین المللی امنیت غذایی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: امنیت، رژیم بین المللی، امنیت غذایی، مولفه های شکل دهنده رژیم امنیت غذایی
  • اردشیر سنایی، مصطفی عزیزآبادی فراهانی صفحه 179
    اتحادیه اروپا به منظور ارتقاء جایگاه خود در عرصه نظام بین الملل و ایفای نقش موثر در حوزه صلح و امنیت بین الملل و متعاقب آن تقویت ابعاد مختلف همگرایی اروپایی، سیاست امنیتی-دفاعی مشترک را در سال 1999 بنا نمود. این نهاد به عنوان بازوی نظامی/غیرنظامی سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا شناخته می شود و امروزه یکی از پویاترین حوزه های مربوط به طرح ها و پروژه های اتحادیه اروپایی است.
    با وجود این که تنها یک دهه از تولد سیاست امنیتی-دفاعی مشترک می گذرد اما این نهاد 24 ماموریت نظامی و غیرنظامی را از سال 2003 به منظور ارتقاء صلح و امنیت جهانی در سه قاره اروپا، آفریقا و آسیا اجرا نموده است. کلید موفقیت ماموریت های سیاست امنیتی-دفاعی مشترک نیز در توسعه فرهنگ برنامه ریزی و هدایت مشترک عملیات نظامی و غیرنظامی است. با این وجود محدودیت هایی پیش روی اتحادیه اروپا قرار دارد که مانع از توسعه همه جانبه سیاست امنیتی-دفاعی مشترک می شود ولی این انتظار وجود دارد که با اجرایی شدن معاهده لیسبون توسط کشورهای اروپایی در دسامبر 2009 غلبه بر برخی از محدودیت های حوزه امنیت و دفاع اروپایی تحقق یابد. از این رو، مقاله حاضر به دنبال تبیین جایگاه سیاست امنیتی-دفاعی مشترک اتحادیه اروپا در یک دهه اخیر می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت، صلح، اتحادیه اروپا، سیاست امنیتی، دفاعی مشترک، ماموریت های نظامی و غیرنظامی
  • بهرام نوازنی، سکینه فرج زاده صفحه 213
    دو اصل حق تعیین سرنوشت و حق حاکمیت ملی از مهمترین اصول بنیادین حاکم بر سازمان ملل متحد است که به طرق مختلف از جمله در منشور این سازمان (بند 2 از ماده 1، بندهای 1، 4 و 7 از ماده 2، بند 3 از ماده 55، مواد 73-74 و ماده 77)، میثاق حقوق بشر سال 1966 سازمان و قطعنامه های شورای امنیت (از جمله قطعنامه های 1514و 1803) آن مورد تصریح و تاکید قرار گرفته است. اما با گذشت زمان و بروز تحولاتی در عرصه بین المللی، تعارض میان این دو اصل بیش از پیش آشکار شده است. برای نمونه مطالعه تحولات کوزوو نشان می دهد صدور یکجانبه اعلامیه استقلال این منطقه از سوی پارلمان کوزوو، در تعارض آشکار با حاکمیت ملی یوگسلاوی قرار گرفته و شورای امنیت سازمان ملل متحد با وجودی که در تمامی قطعنامه های 1169، 1199، 1239، 1244 و دیگر اسناد و اقدامات خود که برای حل بحران میان کوزوو و صربستان صادر و پیگیری نموده همواره بر لزوم احترام به این دو اصل در قالب شناسایی حق حاکمیت ملی یوگسلاوی و حق تعیین سرنوشت مردم کوزوو تصریح نموده، در عمل از مداخله نظامی ناتو در یوگسلاوی جلوگیری نکرد، آن را تقبیح ننمود و در نتیجه حاکمیت ملی یوگسلاوی مخدوش گردید. رای مشورتی 22 جولای 2010 دیوان بین المللی دادگستری نیز که بنا به درخواست و پیگیری های این سازمان صادر شد و همچنین قطعنامه مجمع عمومی سازمان در 13 اکتبر 2010 مبنی بر عدم مغایرت اعلام یکجانبه استقلال از سوی کوزوو با حقوق بین الملل، هم به نوعی این ترجیح سازمان در حق تعیین سرنوشت کوزوو را نسبت به حاکمیت ملی یوگسلاوی تایید نمود. این مقاله با مراجعه به اسناد سازمان ملل متحد و اقدامات شورای امنیت و دیگر ارکان آن و همچنین اقدامات صورت گرفته از سوی جامعه بین المللی برای حل و فصل بحران کوزوو، تلاش می کند تا تعارض میان دو اصل حق تعیین سرنوشت ملت ها و حق حاکمیت ملی را در رویه سازمان ملل متحد بررسی و علت ترجیح یکی بر دیگری را تحلیل نماید.
    کلیدواژگان: سازمان ملل متحد، اصل تعیین سرنوشت ملت ها، حق حاکمیت ملی، کوزوو، یوگسلاوی
|
  • Ebrahim Aghmohammadi Page 7
    Analyzing the foreign policy of the Islamic Republic of Iran (I.R.I) has been influenced by different and some paradoxical theories. Scholars have attempted to study different eras of Iran’s foreign policy using various theoretical approaches such as realism, idealism, constructivism, and discourse analysis. Therefore, it seems essential to achieve an appropriate analytical framework in order to identify the effective elements in formulating the Islamic Republic of Iran’s foreign policy. In our view, analytical framework of structure- agency (structuration) is an appropriate means to study behaviors and processes in Iran’s foreign policy. The present article addresses the structuration theory in sociology and how it has entered the vocabulary of international relations studies, and discusses about its applicability to the foreign policy analysis. Finally, it deals with elements of structure and agency affecting the formation of the Islamic Republic of Iran’s foreign policy.
    Keywords: Iran's Foreign Policy, Structuration, Critical Realism, ideology, International Organizations, Power Structure, Geopolitics
  • Amirmohammad Haji Yousefi, Abolghasem Arefnejad Page 41
    The Iraqi sectarian-ethnic society has been unified by force since its establishment till Saddam`s downfall which intensified its social divides and tended to political disintegration. New circumstances paved the way for the existing political discourses competition for hegemony and transforming their elements to moments. Regarding the influence of Islam in the Iraqi society, Ayatollah Sistani’s democratic political Islam discourse has a high potential capacity. Although the discourse has many similarities to shi’ite and democratic approaches, its articulation clarifies the uniqueness and novelty of the discourse that “Islam and general consensus” as its nodal point conjoins signifiers and creates a new meaning through its magnetical meaning. Ayatollah Sistani’s discourse has achieved many successes during the critical situation after the collapse of the Baath regime but its stabilized hegemony depends on Iraqi civil society status and its authorities’ accountability which have faced many grave uncertainties. This article analyzes democratic political Islam signifiers and compares and contrasts them with the competing discourses by referring to critical discourse analysis of Laclua and Mouffee.
    Keywords: Ayatollah Sistani, Iraq, Political Islam, Democracy
  • Mohsen Khalili, Somayeh Hamidi Page 75
    The first National Consultative Assembly of the Iranian Constitutional Revolution had to perform two functions: legislation and initiation; since there were no experiments in making law and no backgrounds for establishing the new constitution. Foreign policy is based on four main factors: understanding the international environment, preparing a strategy for protecting national interests, devising a tactical plan for the implementation of the strategy, and diplomacy, or organizing diplomats for the implementation of tactics. In the 19th century, Iran gained a significant standing in international system. On one hand, given Iran’s strategic position as a corridor state, powerful countries could not afford to ignore Iran, which at the time, played an important role in the competition among great powers. On the other hand, Iran functioned as a buffer state among two intrusive and powerful governments of Russia and England. Iran was neither a colony nor independent and it just played the role of a buffer in the breathtaking competition between two superpowers. Moreover, Iran and Central Asia were involved in a great game, at the time. Russia regarded Iran as an important country in order to damage England’s interests in India and Afghanistan. For England, on the other hand, Iran was of utmost significance to curb Russia’s interests in the Persian Gulf and prevent other powers’ influence in India. The authors of this article seek to answer the following question: what were the main effects of political, economic, social, and historical contexts on formulating and shaping the discourse(s) of the foreign policy in the debates of the National Consultative Assembly of the Constitutional Revolution era. Based on the method of discourse analysis (Fairclough approach), the authors seek to interpret the concept of foreign policy from the viewpoints of the first National Consultative (constituent) Assembly of the Constitutional Revolution period in Iran as an instrument for the formation of Iran's constitution of 1906.
    Keywords: Qajar Dynasty, Constitutional Revolution, National Consultative Assembly, Foreign policy, Discourse analysis
  • Jalal Dehghani Firoozabadi, Mahdi Farazi Page 107
    At the beginning of the third millennium, the phrase of Rising/Emerging Powers entered to International Political Studies, especially power transition theories. Powers with relatively different behaviors have usually been compared to other great powers in the history of International Relation. In the recent years China has been in the core of this field of studies. China's rising in the international system has caused this country to improve its role in different regions including the Middle East and to boost its national interests. The main question of the present article is that “how different obstacles & opportunities in the Middle East, would affect the china's rising role in the region?” The hypothesis is that “China's military limitations and political-strategic obstacles due to great powers rivalry in the region have a direct relationship with this country playing marginal role in the Middle East. Moreover, economical opportunities (trade-energy) bear a great importance in China's rising role in the Middle East. Using the Regional Security Complex Theory (RSCT) and reviewing the political, security, economical, cultural and strategic aspects, this article emphasizes on the fact that the Middle East is one of the key areas in China’s long-term grand strategy, and that the Islamic Republic of Iran may become the main focus of this strategy as well as the main strategic ally of China, by modifying some of its international behaviors.
    Keywords: China, Middle East, Emerging, Rising Powers, Regional Security Complex Theory (RSCT)
  • Mohammad Kazem Sajadpour, Amir Reza Ahmadi Khoi Page 145
    Food safety is among the phenomena affecting the global policy making in the recent years and it has entered into the literature of international relations as a serious discussion. For the past two decades, food safety has become the focus of attention of international actors via organs affiliated to the UNO and we are gradually witnessing the formation of the international food safety regime. What is the nature of the international food safety regime? This research would generalize the three elements of an international regime i.e. “normalization functions”, “establishment of international regulations” and “regulatory system” to the case of food safety and it would be clarified that the international food safety regime is recognizable as one independent regime. The international food safety regime is already illuminating the need of security theories to focus on soft and civil aspects in analyzing the components of insecurity. In this study a model for international food safety regime is offered compared to other international regimes.
    Keywords: Security, international regime, food safety, components forming the food safety regime
  • Ardeshir Sanaie, Mostafa Aziz Abadi Farahani Page 179
    The European Union developed the Common Security- Defense Policy (CSDP) in 1999 to enhance its position in the field of international system and to play an effective role in the field of international peace and security and subsequently to reinforce the various aspects of European convergence. This institution is known as the military/civilian arm of the common foreign and security policy (CFSP) of the European Union, and nowadays it is one of the most dynamic areas related to European Union’s plans and projects. Although it has passed only a decade since the birth of the Common Security and Defense Policy, this institution has run 24 civil and military missions since 2003 to promote global peace and security in three continents of Europe, Africa and Asia. The key to the success of the Common Security and Defense Policy missions is in developing the culture of planning and conducting joint military and civilian operations. However, EU is encountering limitations preventing it from the development of a comprehensive Common Security and Defense Policy; still, it is expected to overcome some limitations of European security and defense area, having the Lisbon treaty come into force by European countries in December 2009. Therefore, the present paper seeks to explain the Common Security- Defense Policy of EU during 1999-2009.
    Keywords: Security, Peace, European Union, Common Security, Defense Policy, Military, Civilian Missions
  • Bahram Navazeni, Sakineh Farajzadeh Page 213
    The two principles of the right to self-determination and the right of national sovereignty are the most fundamental principles governing the United Nations that are emphasized through various ways including the UN Charter (Articles 1(2), 2(1, 4, 7), 55(3), 73-74 and 77), UN covenants on human rights of 1966 and the Security Council’s resolutions (such as resolutions 1514 and 1803). Nevertheless, the conflict between the two principles has been erupted over time in a variety of situations in international arena. In the case of Kosovo, as an example, the parliament of Kosovo issued a unilateral declaration of the regional independence in an apparent conflict with the national sovereignty of former Yugoslavia; and the UN Security Council who had always highlighted, in its resolutions of 1169, 1199, 1239, 1244 and other documents released to solve the crisis between Yugoslavia and Kosovo, the need to respect the two principles in the form of recognizing Yugoslav national sovereignty and the right of Kosovan people to self-determination, did not in practice either prevent NATO military intervention in Yugoslavia or even condemn it and thus the Yugoslav national sovereignty eventually altered. Advisory vote of International Court of Justice on 22 July 2010 and the follow-up resolutions of General Assembly on 13 October 2010 approving the unilateral declaration of independence by Kosovo Parliament were all in support of Kosovo right of self-determination against the national sovereignty of Yugoslavia. Referring documents released and action taken by the UN and its other principle organs as well as other international entities to resolve the Kosovo crisis, this paper seeks to study the conflict between the two principles and analyze the situation in which one is preferred over the other.
    Keywords: UNO, Self, determination, Equal Sovereignty, Kosovo, Yugoslavia