فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 165 (هفته اول بهمن 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امید فردینمهر، زیبا فرج زادگان، افسون امامی نایینی، مژگان مرتضوی، علی غلامرضایی صفحه 1
    مقدمه
    کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به بیماری کلیوی مرحله ی نهایی (End stage renal disease یا ESRD) به میزان زیادی کاهش می یابد. با توجه به اهمیت سنجش کیفیت زندگی در بیماری های مزمن و لزوم استفاده از ابزارهای مناسب و اختصاصی، هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی اعتبار و پایایی نسخه ی فارسی پرسش نامه ی کیفیت زندگی بیماری کلیوی (Kidney disease quality of life-short form یا KDQOL-SF) بود.
    روش ها
    پرسش نامه ی KDQOL-SF با روش استاندارد ترجمه ی Forward-backward ترجمه گردید. تعداد 50 بیمار مبتلا به ESRD که تحت دیالیز مداوم قرار داشتند، پرسش نامه ی KDQOL-SF را تکمیل نمودند. ثبات درونی پرسش نامه با سنجش آلفای کرونباخ محاسبه شد و اعتبار سازه ی پرسش نامه با تعیین رابطه ی نمره ی هر یک از ابعاد آن با نمره ی وضعیت کلی سلامت از طریق ضریب همبستگی Pearson بررسی گردید.
    یافته ها
    آلفای کرونباخ کل پرسش نامه برابر با 85/0 بود. آلفای کرونباخ تمامی ابعاد به جز ابعاد عملکرد شغلی (60/0)، عملکرد شناختی (58/0)، کیفیت روابط اجتماعی (63/0) و خواب (48/0)، بالاتر از 70/0 بود. در بین ابعاد مربوط به بیماری کلیوی، بعد وضعیت کلی سلامت با ابعاد علایم/لیست مشکلات، اثر بیماری کلیوی، بار بیماری کلیوی، عملکرد شغلی، و حمایت کادر درمانی رابطه ی معنی داری داشت (01/0 P < تا 05/0 > P). در بین ابعاد مربوط به SF-36، بعد وضعیت کلی سلامت با ابعاد عملکرد فیزیکی، درد جسمی، سلامت روانی، درک سلامت عمومی، و عملکرد اجتماعی رابطه ی معنی داری داشت (01/0 P < تا 05/0 > P).
    نتیجه گیری
    نسخه ی فارسی پرسش نامه ی KDQOL-SF ابزاری مناسب جهت سنجش کیفیت زندگی بیماران فارسی زبان مبتلا به ESRD در ایران می باشد. تکرار مطالعات اعتباریابی پس از ویرایش بیشتر پرسش نامه با حجم نمونه ی بیشتر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بیماری کلیوی مرحله ی نهایی، کیفیت زندگی، اعتبار، پایایی
  • خوشروزه حسین زاده، سارا عظیما*، طاهره کشاورز، زهره کرمی زاده، نجف زارع صفحه 2
    مقدمه

    سالانه حدود 19 درصد از نوزادان در جهان با عارضه ی کم وزنی در هنگام تولد که از علل مرگ و میر دوره ی نوزادی و پس از آن می باشد، به دنیا می آیند. یکی از راه هایی که به رشد و تکامل نوزادان کم وزن کمک می کند ماساژ کودک پس از تولد می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر ماساژ توسط مادران بر روند رشد جسمی نوزادان کم وزن در بخش های زایمان بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.

    روش ها

    مطالعه بر روی 48 نوزاد (25 نفر گروه مداخله و 23 نفر گروه شاهد) انجام شد. در گروه مداخله، مادران از روز سوم پس از تولد تا 4 هفته روزانه یک بار به مدت 15 دقیقه نوزاد را با روغن کنجد در خانه ماساژ می دادند.

    یافته ها

    میانگین افزایش وزن در نوزادان کم وزن در طول 4 هفته در گروه مداخله 217 گرم بیش از گروه شاهد بود (001/0 > P). میانگین افزایش قد نیز در نوزادان کم وزن در طول مدت 4 هفته در گروه مداخله 7/0 سانتی متر از گروه شاهد بیشتر بود که از لحاظ آماری معنی دار بودند (002/0 > P).

    نتیجه گیری

    ماساژ بر روند رشد جسمی نوزادان کم وزن تاثیر دارد و باعث افزایش وزن و قد آنان می شود.

    کلیدواژگان: ماساژ، رشد جسمی، نوزاد
  • غلامرضا قاسمی تودشکچویی، مقداد رحمانی، مسعود نیک فرجام صفحه 3
    مقدمه
    اهمیت و ضرورت پرداختن به مطالعه ی نگرش و رقبت دانشجویان پزشکی به روان پزشکی در ایران با بی مهری و کم توجهی پژوهشگران روبرو شده است. هدف مطالعه ی حاضر، ترسیم نیمرخ مقایسه ای نگرش دانشجویان پزشکی دختر و پسر و رابطه ی آن با تمایل آن ها برای ادامه ی تحصیل در این رشته بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی 130 دانشجوی پزشکی غیر میهمان مشغول به تحصیل در مقطع علوم پایه ی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در سال تحصیلی 90-1389به کمک مقیاس خودایفای نگرش به روان پزشکی یا 30ATP–Burra غربال شدند. داده ها به کمک بسته ی نرم افزاری علوم اجتماعی ویرایش 16 بررسی شدند و با توجه به توزیع نرمال جمعیت با آزمون های Student-t، ANOVA و آزمون تعقیبی Tukey و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نرخ پاسخ افراد 07/83 درصد (108 نفر) بود. دانشجویان دختر در مقطع علوم پایه از نگرش مطلوب تری نسبت به پسران برخوردار بودند. همچنین تمایل آن ها نیز برای انتخاب این رشته ی تخصصی برای ادامه ی تحصیل بالاتر بود. اما نتایج آزمون تعقیبی Tukey موید این بود که تفاوت معنی دار آماری بین دانشجویان پسر و دختر مقطع علوم پایه در هیچ یک از مولفه های بررسی شده وجود نداشت. آزمون رگرسیون خطی نشان داد که از بین همه ی مولفه های مقیاس نگرش، مولفه ی پاداش های فردی و فرصت های شغلی روان پزشکی سهم بیشتری در شکل گیری نگرش دانشجویان نسبت به روان پزشکی داشت، اما با این وجود تمام پنج مولفه توانستند تنها 09/0 درصد پدیده ی تمایل به انتخاب روان پزشکی را تبین نمایند.
    نتیجه گیری
    هر چند شکل گیری نگرش دانشجویان دختر و پسر نسبت به روان پزشکی تا حدودی تابع جنسیت افراد بود، ولی ملاحظات اجتماعی، فرهنگی و گروهی نقش مهم تری داشت و در عمل، جنسیت نقش کارسازی نداشت. مشاهدات ما در این مطالعه این چنین القا می کند که در گزینش متقضیان رشته ی روان پزشکی ضمن توجه به ملاحظات جنسیتی، نگرش و انگیزه های افراد متقاضی را مد نظر قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: نگرش، علاقه، دانشجویان پزشکی، جنسیت
  • فاطمه صفاری، شبنم جلیل القدر، ندا اسماعیل زاده ها، کیوان شریعتی نژاد صفحه 4
    مقدمه
    پایش منظم قد، وزن و دور سر بهترین شاخص ارزیابی وضعیت رشد فرد و سلامت جامعه است. رشد تحت تاثیر تفاوت های نژادی، عوامل ژنتیکی و محیطی، وضعیت اقتصادی و شیوه ی زندگی می باشد. استفاده از نمودارهای مرجع سایر کشورها به دلیل تفاوت های نژادی و سبک زندگی خالی از ایراد نیست و این تفاوت ها نیاز به استفاده از منحنی های رشد استاندارد ملی بر اساس تنوع نژادی منطقه ای را توجیه می کند. این مطالعه با هدف تعیین شاخص های تن سنجی و ارزیابی کارایی مرجع CDC 2000 برای دختران 6 تا 14 ساله ی شهر قزوین انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی و مقطعی بین 2219 نفر از دختران مدارس ابتدایی و راهنمایی شهر قزوین در سال 1388 انجام شد. نمونه گیری از مدارس دولتی و غیرانتفاعی به روش تصادفی خوشه ایو با محاسبه ی 10 درصد کل دانش آموزان انجام شد. 18 نفر به دلیل بیماری زمینه ای یا مصرف داروی خاص از مطالعه حذف شدند. قد با دقت 2 میلی متر و وزن با دقت 100 گرم اندازه گیری شد. نمایه ی توده بدنی (Body mass index یا BMI) با تقسیم وزن بر حسب کیلوگرم بر مجذور قد بر حسب متر محاسبه گردید. BMI کمتر از صدک 5 لاغر، صدک 5 تا 85 طبیعی، صدک 85 تا 95 دارای اضافه وزن و صدک بیش از 95 چاق در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    1260 نفر (24/57 درصد) قد زیر صدک 50 و 1153 نفر (38/52 درصد) وزن زیر صدک 50 داشتند. در مقایسه ی قد با مقادیر NCHS (National center for health statistics)، 157 نفر (13/7 درصد) قد زیر صدک 5، 78 نفر (55/3 درصد) قد بالاتر از صدک 95 و 1966 نفر (32/89 درصد) قد طبیعی داشتند. در مقایسه ی وزن با مقادیر NCHS، 217 نفر (85/9 درصد) وزن زیر صدک 5، 1848 نفر (97/83 درصد) وزن طبیعی و 136 نفر (18/6 درصد) وزن بالاتر از صدک 95 داشتند. در مقایسه ی BMI با مقادیر NCHS، 206 نفر (35/9 درصد) لاغر، 1553 نفر (55/70 درصد) طبیعی، 282 نفر (7/12 درصد) دارای اضافه وزن و 163 نفر (4/7 درصد) چاق بودند.
    نتیجه گیری
    میانگین قدی دختران قزوینی پایین تر از مرجع، میانگین وزن آن ها مشابه یا کمی بالاتر از مرجع بود که در نهایت منجر به افزایش BMI نسبت به مرجع در این گروه شد. این بررسی نشان داد که الگوی رشد دختران قزوینی با الگوی رشد ارائه شده در مرجع CDC 2000 متفاوت است. با توجه به این تفاوت ها، نیاز به استفاده از منحنی های رشد استاندارد ملی بر اساس تنوع نژادی و منطقه ای ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: قد، وزن، نمایه ی توده ی بدنی، دختران، رشد
  • محمد حسینی شریف آباد، ابراهیم اسفندیاری صفحه 5
    مقدمه
    پیش از این گزارش کردیم که تجویز کندر در دوره ی شیردهی مادر باعث افزایش یادگیری و حافظه ی زاده های رت جوان شد. این مطالعه با هدف تعیین تغییرات احتمالی ساختمان هیپوکامپوس به عنوان یک مرکز حیاتی دخیل در روند یادگیری و حافظه متعاقب تجویز کندر در دوره ی شیردهی انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه ی تجربی، رت های نر دو ماهه ی ویستار که به مادران آن ها در دوره ی شیردهی به مدت سه هفته به صورت روزانه 100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن عصاره ی آبی کندر خورانده شده بود و گروه شاهد که آب مقطر دریافت کرده بودند (در هر گروه 6 سر رت) به طور عمیق بیهوش شدند. مغز هر یک از رت ها بیرون آورده شد و به دو نیمکره تقسیم شد. یک نیمکره برای محاسبه ی حجم لایه های سلولی و تعداد کل نورون زیر نواحی و دیگری برای تخمین حجم نورون های هیپوکامپوس استفاده شد. به ترتیب روش های استریولوژیک کاوالیه، Optical fractionator و روتاتور برای تعیین حجم لایه ها، تعداد نورون ها و حجم جسم سلولی نورون های مربوطه استفاده شد.
    یافته ها
    تعداد کل نورون ها در زیر نواحی هیپوکامپوس گروه آزمایش در مقایسه با گروه شاهد تفاوت معنی داری نداشت، اما حجم لایه های سلولی شکنج دندانه ای و شاخ آمون 3 و حجم نورون های این زیر نواحی متعاقب مصرف کندر توسط مادر در دوره ی شیردهی افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    افزایش حجم جسم سلولی نورون های هیپوکامپوس زاده های رت متعاقب مصرف کندر در دوره ی شیردهی توسط مادر را می توان به عنوان شاخصی برای بهبود عملکرد هیپوکامپوس(حافظه) در نظر گرفت که ممکن است به علت افزایش محتویات نورون از قبیل میانجی های عصبی و ارگانل های داخل سلولی یا افزایش تعداد تماس های سیناپسی باشد.
    کلیدواژگان: تکامل، کندر، موش صحرایی، هیپوکامپوس
  • عطایی، عباسعلی جوادی، مهرداد صالحی، ریحانه مرتضوی، نازیلا کساییان، آناهیتا بابک، زری نخودیان، مهدی عطایی صفحه 6
    مقدمه
    هپاتیت c یکی از مهم ترین معضلات بهداشتی دنیای امروزی را تشکیل می دهد که با شیوع بالای اختلالات روان پزشکی به ویژه افسردگی همراه است. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی نسبی افسردگی و اضطراب در بیماران مبتلا به هپاتیت c و شناسایی عوامل خطر مرتبط با آن ها طراحی و اجرا شد.
    روش ها
    در یک مطالعه ی مقطعی، بیماران مبتلا به هپاتیت C مزمن مراجعه کننده به مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری اصفهان در یک دوره ی زمانی 4 ماهه به طریقه ی تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. به روش مصاحبه، اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات مربوط به افسردگی و اضطراب جمع آوری شد و در پرسش نامه استاندارد شده Zung self rating anxiety scale و Beck depression inventory وارد گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه 264 نفر بیمار مبتلا به هپاتیت C مزمن شامل 262 مرد و 2 زن با میانگین سنی 7/6 ± 4/34 سال شرکت کردند. از این تعداد 7/85 درصد بدون افسردگی، 9/8 درصد افسردگی خفیف و 4/5 درصد افسردگی متوسط داشتند. همچنین اضطراب به میزان 9/17 درصد گزارش شد که 17 درصد مربوط به اضطراب خفیف تا متوسط و 9/0 درصد مربوط به اضطراب شدید بود. از بین عوامل زمینه ای بررسی شده بین درجات افسردگی و وضعیت تاهل و اشتغال تفاوت معنی دار آماری مشاهده شد و وضعیت اشتغال، مدت زمان مصرف دارو، سابقه ی اعتیاد و محل سکونت نیز با درجات اضطراب ارتباط معنی دار از نظر آماری نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به هپاتیت C مزمن لازم است مشاوره ی روان پزشکی و پایش مداوم اختلالات روان پزشکی در برنامه ی درمانی این بیماران و به خصوص افرادی که دارای عوامل خطر مرتبط با اضطراب و افسردگی هستند قرار داده شود.
    کلیدواژگان: هپاتیت C مزمن، اضطراب، افسردگی
  • منصور ثالثی، میترا شعبانزاده صفحه 7
    مقدمه
    آرتریت روماتویید یک بیماری التهابی مزمن مفصلی است که با وجود بعضی از آنتی بادی ها مشخص می شود. Anti-CCP (Anti-cyclic citrullinated protein antibodies) یکی از بهترین روش ها برای تشخیص آنتی بادی های ضد فیلاگرین می باشد. در این مطالعه به بررسی ارزش تشخیصی این آزمایش در مقابل کرایتریای کالج روماتولوژی آمریکا که استاندارد تشخیصی آرتریت روماتویید است، پرداختیم.
    روش ها
    مطالعه ی حاضر یک مطالعه از نوع توصیفی و ارزیابی ارزش تشخیصی بود. 98 بیمار که 49 نفر از آن ها مبتلا به آرتریت روماتویید و 49 نفر دیگر مبتلا به سایر بیماری های روماتولوژیک غیر آرتریت روماتویید و با تظاهرات مختلف روماتولوژیک بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه ی خون بیماران جهت بررسی از نظر Anti-CCP، فاکتور روماتویید (Rheumatoid factor یا RF)، سرعت رسوب گلبولی (Erythrocyte sedimentation rate یا ESR) به آزمایشگاه ارسال گردید و سپس فعالیت بیماری توسط DAS28 (Disease activity score) اندازه گیری شد. نتایج توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 15 و آزمون 2χ آنالیز گردید. برای تعیین نقاط Trades offs از نمودار ROC (Receiver operating characteristic) استفاده شد.
    یافته ها
    حساسیت و ویژگی Anti-CCP در تشخیص قطعی بیماری به ترتیب 71 و 80 درصد بود. همچنین ارزش اخباری مثبت این آزمایش 78 درصد، ارزش اخباری منفی74 درصد و نیز نسبت درست نمایی مثبت 55/3 و نسبت درست نمایی منفی 36/0 بود. در این مطالعه ارتباط بین Anti-CCP و RFاز نظر آماری معنی دار بود (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    آزمایش Anti-CCP دارای ارزش تشخیصی بالایی در بیماران آرتریت روماتویید می باشد.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتویید، Anti، CCP، ارزش تشخیصی
  • رسول محمدی، مهدی ناظری، الهه مصداقی نیا، سید حسین میرهندی * صفحه 8
    مقدمه

    ولوواژینیت کاندیدایی (Vulvovaginal candidiasis یا VVC)، عفونت واژینال رایجی است که در حدود 75 درصد زنانی که در سنین باروری قرار دارند، دیده می شود و در 5 درصد از آن ها به صورت عود یابنده مشاهده می شود. کاندیدا آلبیکنس عامل اصلی بیماری با شیوع تقریبی 90-80 درصد است و گونه های غیر آلبیکنس (اغلب کاندیدا گلابراتا) در درجه ی بعدی قرار دارند. تشخیص دقیق گونه های عامل این عفونت برای اهداف اپیدمیولوژیک ضروری و برای درمان مناسب مفید می باشد.

    روش ها

    در خلال سال های 88-1386، تعداد 133 جدایه ی مخمری از کلینیک تخصصی زنان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کاشان جداسازی شد. DNA ژنومی مخمرهای جدا شده از بیماران، با استفاده از فیلترهای FTA، از کشت تازه استخراج گردید و سپس، ناحیه ی ITS1-ITS2 آن با روش PCR (Polymerase chain reaction) تکثیر و با آنزیم HpaII برش داده شد. محصولات RFLP (Restriction fragment length polymorphism) روی ژل آگاروز، الکتروفورز و گونه ی مخمر بر حسب تفاوت الگوی باند های به دست آمده شناسایی گردید.

    یافته ها

    گونه ی غالب جدا شده از نمونه های بالینی کاندیدا آلبیکنس شامل 116مورد (2/87 درصد) و به دنبال آن دو گونه ی گلابراتا 16 مورد (12 درصد) و کفیر یک مورد (7/0 درصد) بود. گروه سنی 40-31 سال بیشترین و گروه سنی 20-11 سال کمترین موارد ابتلاء را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    همانند اکثر مطالعات انجام شده در این زمینه، در مطالعه ی حاضر نیز کاندیدا آلبیکنس گونه ی غالب جداسازی شده از ولوواژینیت کاندیدایی بود. با توجه به دقت و سرعت روش های مولکولی و این که تا به حال هیچ گونه مطالعه ای با روش PCR-RFLP برای تشخیص دقیق عوامل علیتی VVC در ایران انجام نشده است، استفاده از این روش در بررسی های اپیدمیولوژیک در سایر مطالعات توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کاندیدا، ولوواژینیت، PCR، RFLP
  • مهدی نیکبخت دستجردی، جواد رمضانی صفحه 9
    مقدمه
    با توجه به اهمیت سرطان پروستات و گستردگی مطالعاتی که تاکنون بر روی عوامل خطر محیطی و ژنتیکی آن انجام گرفته است، هنوز ابعاد زیادی از جنبه های ژنتیکی آن ناشناخته است. یکی از ژن های مهارکننده ی تومور در این نوع سرطان ژن KLF6 می باشد که در سرطان پروستات دچار تغییرات ژنتیکی می شود. یکی از تغییرات ژنتیکی شایع در این ژن موتاسیون اگزون شماره ی 2 است که با پیش آگهی بیماری مرتبط می باشد. از آن جا که در مطالعات محدودی موتاسیون در ژن KLF6 بررسی شده است و وجود موتاسیون با عوامل محیطی و نیز شرایط جغرافیایی و نژادی مرتبط است، هدف این مطالعه، بررسی موتاسیون اگزون شماره ی 2 این ژن در افراد مبتلا به این سرطان در شهر اصفهان بود.
    روش ها
    این مطالعه در سال 90-1388 در شهر اصفهان، بر روی 40 نمونه ی سرطان پروستات که از طریق پروستاتکتومی یا بیوپسی در افراد مبتلا به این بیماری به دست آمد انجام شد. برای تعیین موتاسیون اگزون شماره ی 2 ژن KLF6 استخراج DNA، تعیین کمیت و کیفیت DNA، تکثیر اگزون شماره ی 2 با انجام PCR (Polymerase chain reaction) و پلی اکریلامید ژل الکتروفورز انجام گرفت و اطلاعات جمع آوری شده تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    32 نفر (80 درصد) از بیماران بالای 60 سال سن داشتند. 7 مورد (5/17 درصد) از افراد مبتلا به سرطان پروستات، موتاسیون در اگزون شماره ی 2 ژن KLF6 داشتند. بین وجود موتاسیون در اگزون شماره ی 2 ژن KLF6 و سن افراد مبتلا به سرطان پروستات رابطه ی معنی داری وجود نداشت، در حالی که رابطه ی بین وجود موتاسیون در اگزون شماره ی 2 ژن KLF6 و درجه بندی تومور معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    فراوانی موتاسیون در اگزون شماره ی 2 ژن KLF6 در نمونه های سرطانی با درجه بندی بالاتر، بیشتر بود که می تواند نشانه ی پیش آگهی ضعیف در نمونه هایی باشد که اگزون شماره ی 2 ژن KLF6 در آن ها دچار موتاسیون شده است.
    کلیدواژگان: سرطان پروستات، موتاسیون، ژن KLF6، ژن سرکوب کننده ی تو
  • مقاله مروری
  • غلامرضا عسکری، رضا غیاثوند، مریم حاجی شفیعی، فهیمه اکبری صفحه 10
    مقدمه
    در دهه های اخیر ورزشکاران به استفاده از مکمل های ورزشی به منظور افزایش قدرت عضلانی و استقامت ورزشی روی آورده اند. کرستین یکی از فلاونوییدهای طبیعی می باشد که به خاطر مزایای گسترده ای که بر سلامتی دارد، مورد توجه قرار گرفته است. هدف از بررسی حاضر، مروری بر مطالعات صورت گرفته در زمینه ی بررسی اثر دریافت مکمل کرستین بر عملکرد اندوتلیال، استرس اکسیداتیو، عملکرد ورزشی، شاخص های التهابی و آسیب عضلانی در ورزشکاران بود.
    روش ها
    به این منظور از جستجو در PubMed، Scopusو ISI بین سال های 1997 تا 2011 با کلید واژه های Quercetin، Endothelial function، Oxidative stress، Performance،Inflammation، Muscle damage index و Athletes استفاده شد. تمام مطالعات حیوانی و انسانی با طراحی کارآزمایی بالینی در این بررسی وارد شدند.
    یافته ها
    نتایج برخی مطالعات حاکی از اثرات مفید مصرف مکمل کرستین بر عملکرد ورزشی در ورزشکاران بود. کرستین از طریق افزایش بیوژنز میتوکندری عضلات موجب افزایش VO2max و تاخیر در زمان خستگی ناشی از ورزش می شود. همچنین به واسطه ی مهار NADPH اکسیداز و فعال شدن eNOS، غلظت اکسید نیتریک افزایش و غلظت اندوتلین 1 کاهش می یابد و در نتیجه منجر به بهبود عملکرد اندوتلیال می شود. اما در برخی مطالعات مکمل کرستین اثر معنی داری بر بهبود وضعیت اکسیداتیو بدن نشان نداد.
    نتیجه گیری
    در بیشتر مطالعات اثرات مفید کرستین در نمونه های غیر حرفه ای تایید شده است، ولی با توجه به کم بودن مطالعات انسانی و نتایج ضد و نقیض برخی مطالعات، نیاز به مطالعات انسانی بیشتری در این زمینه است.
    کلیدواژگان: کرستین، عملکرد اندوتلیال، استرس اکسیداتیو، عملکرد ورزشی، شاخص های التهابی، شاخص های آسیب عضلانی، ورزشکاران
|
  • Omid Fardinmehr, Ziba Farajzadegan, Afsoon Emami Naini, Mojgan Mortazavi, Ali Gholamrezaei Page 1
    Background
    Health-related quality of life (HQOL) is greatly impaired in patients with end stage renal disease (ESRD). According to the importance of assessing HQOL in chronic disorders and the need for appropriate and specific instruments in this regard, this study aimed to evaluate the validity and reliability of the Persian version of the kidney disease quality of life questionnaire-short form (KDQOL-SF).
    Methods
    The KDQOL-SF questionnaire was translated into Persian with the standard forward-backward translation method. Fifty patients with ESRD under regular hemodialysis filled out the KDQOL-SF questionnaire. Internal consistency was assessed using Cronbach's alpha. Construct validity of the questionnaire was assessed by evaluating the correlation between each dimension's score and the overall score of health using Pearson's correlation coefficient.
    Results
    Cronbach's alpha of the KDQOL-SF was 0.85. Cronbach's alphas of all dimensions of KDQOL-SF were higher than 0.7 except for 4 dimensions of work status (0.60), cognitive function (0.58), quality of social interaction (0.63), and sleep (0.48). Among the kidney disease-relateddimensions, there were significant correlations between the overall health score and symptoms/problems, effect of kidney disease, burden of kidney disease, work status, and dialysis staff encouragement (P < 0.01 to < 0.05). Among SF-36 dimensions, the overall health score was correlated with the physical functioning, bodily pain, mental health, general health perception, and socialfunctioning dimensions scores (P < 0.01 to < 0.05).
    Conclusion
    The Persian version of the KDQOL-SF appears to be an appropriate instrument to assess HQOL in Iranian ESRD patients. Further validation studies to investigate the reliability and validity of the KDQOL-SF after more editions with greater sample size are recommended.
  • Khoshrouze Hosseinzadeh, Sara Azima, Tahereh Keshavarz, Zohreh Karamizadeh, Najaf Zare Page 2
    Background

    Every year, about 19 percent of neonates in the world are born with the complication of low weight which results in mortality during neonatal period and later. One way to help the low-weight neonates to grow is to massage them during the first months after birth. The aim of this study was to assess the impact of massaging by mothers on the process of growth among low-weight neonates in postpartum wards of the hospitals affiliated to Shiraz University of Medical Sciences, Iran.

    Methods

    This study was performed on 48 neonates (25 in the intervention group and 23 in the control group). The mothers in the intervention group were trained to massage their neonates with sesame oil. The massaging started on the third day after birth and continued for four weeks. It was performed15 minutes each day at home.

    Findings

    The results of this research showed that the mean of weight gain in low-weight neonates in the intervention group was 217 grams more than that in the control group. The difference was statistically significant (P < 0.001). In addition, the mean increase in the height in the intervention group was 0.7 centimeters more than that in the control group during 4 weeks. This difference was also statistically significant (P < 0.002).

    Conclusion

    Massaging is effective on the growth process of neonates. It increases weight and height among the low-weight neonates.

  • Golamreza Ghassemi Toudehskchuie, Meghdad Rahmani, Masoud Nikfarjam Page 3
    Background
    There is a dearth of literature in the Iranian context about medical student's attitude towards psychiatry and their desire to choose psychiatry as a career in future. Commonalities and differences in the attitudes of male and female medical students towards psychiatry and their interest in psychiatry were the themes of this study.
    Methods
    In this cross-sectional survey, we screened the entire 1127 medical students registered at Shahrekord University of Medical Sciences, Iran, during the academic year of 2011-12. The 29-item attitude towards psychiatry scale (ATP-30) (Burra et al.) was used. The reliability of the scale (Cronbach's alpha) has been calculated as 0.712. About 83% of the students (n = 130) returned the completed questionnaires. We used SPSS16 to analyze the data by descriptive and analytical tests including student-t, one way analysis of variance (ANOVA), Turkey's post hoc test, and linear regression.
    Findings
    Female students held more positive attitudes toward psychiatry compared to their male counterparts. However, post hoc Tukey test results confirmed no significant differences between male and female students at the basic science of any of the studied component. Linear regression test showed that among all components of the attitude scale, the component of "Individual rewards and occupational opportunities of psychiatry" had a greater share in shaping student's attitudes toward psychiatry. However, all the five subscales of ATP-30 could only explain 0.09% of the student's interest in psychiatry.
    Conclusion
    Gender differences play a key role in forming the attitudes of medical students towards psychiatry. However, they are subjected to numerous social, familial, economic and situational considerations which make the effects of gender insignificant. It might be a good idea to assess the attitudes of candidates towards psychiatry at the time of admission. Female candidates might also be preferred in this field.
  • Height, Weight, Body Mass Index (Bmi), Girls, Growth Page 4
    Background
    Regular monitoring of height, weight and head circumference is the best indicator of the status of the individual and community health. Growth is influenced by race, genetic, environmental factors, economic status and lifestyle. The aim of this study was to determine the anthropometric indices and evaluate the performance of the CDC 2000 reference in 6 to 14 year-old girls in Qazvin, Iran.
    Methods
    A descriptive, cross-sectional study was conducted on 2219 elementary and secondary school girls in Qazvin during 2009-10. Random cluster sampling was performed to select subjects form public and private schools considering 10 percent of the students. Eighteen students were excluded due to underlying diseases or medications intake. Height (with an accuracy of 2 mm) and weight (with an accuracy of 100 grams) were measured. Body mass index (BMI) was calculated by dividing the weight in kilograms by the square of the height in meters. BMIs below the 5th percentile, between the 5th and 85the percentile, between the 85the and 95th percentile, and above the 95th percentile were respectively considered as underweight, normal, overweight, and obese
    Findings
    Height in 1260 students (57.24%) and weight in 1153 cases (52.38%) were below the 50th percentile. Comparing the height values with NCHS showed that 157 subjects (13.7%) were under the 5th percentile, 78 individuals (3.55%) were over the 95th percentile and 1966 cases (89.32%) had normal weight. Comparing the weight values with NCHS revealed that 217 patients (9.85%) were under the 5th percentile, 1848 cases (83.97%) had normal weight and 136 individuals (18.6%) were over the 95th percentile. When the calculated BMIs and NCHS values were compared, 206 students (9.35%) were underweight, 1553 cases (70.55%) were normal, 282 cases (12.7%) were overweight and 163 (7.4%) were obese. The study showed the growth pattern of girls in Qazvin to be different from CDC 2000 reference.
    Conclusion
    Since the average height of girls was below the reference and their average weight was similar or slightly higher than the reference, BMI was eventually increased compared to the reference group. The study showed that the growth pattern of girls in Qazvin was different from CDC 2000 reference. Given these differences, using national standard growth curves based on ethnic and regional diversity seems to be necessary.
  • Mohammad Hosseini Sharifabad, Ebrahim Esfandiari Page 5
    Background
    We have previously reported that maternal administration of Boswellia serrata gum resin (Frankincense) during lactation increased learning and memory performance in young rat offsprings. This study aimed to determine the likely structural alterations of hippocampus, as a vital centre involved in learning and memory, following administration of Frankincense during lactation
    Methods
    In this experimental study, 2 month-old male Wistar rats whose mothers were given oral aqueous extract of the Boswellia serrata (100 mg/kg/day) during lactation (3 weeks), and their controls whose mothers received saline (n = 6) were anesthetized and transcardially perfused. All brains were removed and divided into two hemispheres. One hemisphere was selected for estimating the volumes of cellular layers of hippocampus and the total number of neurons, and the other for estimating the individual somal volume. The Cavalieri's principle and an optical fractionator and a rotator were employed to estimate the volumes of layers, total number of neurons and individual neuronal volume, respectively.
    Findings
    Our results showed that no significant difference in the total number of neurons in hippocampal subregions of the experimental group compared to the controls. However, the volume of cellular layer of dentate gyrus and cornu ammon 3(CA3) and individual volume of their neurons increased following maternal administration of Frankincense during lactation.
    Conclusion
    The increased perikaryal volume in the hippocampal neurons of offsprings following maternal administration of Frankincense during lactation might be considered as an indicator of improved function of hippocampus, i.e. memory. It might be due to the increases in contents of neurons such as neurotransmitters, intracellular organelles or the number of synaptic contacts.
  • Behrooz Ataei, Abbas Ali Javadi, Mehrdad Salehi, Reihaneh Mortazavi, Nazila Kassaian, Anahita Babak, Zari Nokhodian, Mehdi Ataei Page 6
    Background
    Hepatitis C, as a major public health problem, is associated with increased prevalence of psychiatric disorders, particularly depression. This study was performed to determine the prevalence of depression and anxiety in patients with hepatitis C and to detect related risk factors among these patients.
    Methods
    In this cross-sectional study, patients with chronic hepatitis C who referred to Infectious Diseases and Tropical Medicine Research Center of Isfahan, Iran were studied. Subjects were selected by simple random sampling during a 4-month period. They all completed a validated questionnaire including demographics and information related to depression and anxiety. Zung Self rating Anxiety Scale and Beck Depression Inventory were used. The data was finally analyzed.
    Findings
    Among 264 patients with chronic hepatitis C (262 males and 2 females; mean age: 34.4 ± 6.7 years), 85.7% had no depression, 8.9% had mild depression and 5.4% had moderate depression. Anxiety was observed in 17.9% of the subjects from which 17% had mild to moderate and 0.9% had sever anxiety. There were significant relationships between depression and marital status and job. Anxiety also had significant relationships with history of addiction, job, time of drug usage and place of living.
    Conclusion
    The results of this study indicated the high prevalence of depression and anxiety in patients with hepatitis C. Such patients, especially those with related risk factors such as unemployment, being single, etc.) require psychiatry consultation and constant monitoring of psychiatric disorders.
  • Mansour Salesi, Mitra Shabanzadeh Page 7
    Background
    Rheumatoid arthritis (RA) is a chronic inflammatory arthritis specified by some antibodies. Although the most relevant antibody is rheumatoid factor (RF), it has little sensitivity and specificity for diagnosis of RA. Other groups of antibodies that are produced against the citrullinated epitopes have been proved to be more specific for diagnosing RA. Anti-CCP testing based on ELISA assay is the most effective test for detecting anti-filaggrin antibodies. Positive values of anti-CCP antibody a few years before the clinical signs and symptoms of RA along with high concentrations of this antibody in the synovial fluid increase the probability of citrollination in the pathogenesis of the disease. A combination of anti-CCP and RF would increase the sensitivity of both tests. Most previous studies have used RF as a gold standard for evaluating the diagnostic value of anti-CCP. However, RF is known to have a low sensitivity and specificity. Therefore, we decided to realistically evaluate the diagnostic value of anti-CCP based on American college of rheumatology (ACR) criteria as a gold standard.
    Methods
    This was a descriptive study to evaluate the diagnostic value on 49 RA patients and 49 individuals with other rheumatic diseases. Blood samples were taken to measure erythrocyte sedimentation rate (ESR), RF, anti-CCP. Disease activity was then determined by DAS28. Data analysis was performed by 2 × 2 tables, chi-square test and receiver operating characteristic (ROC) curve for trade-off points. We used SPSS15.
    Findings
    Data analysis showed anti-CCP to have a sensitivity of 71%, a specificity of 80%, a positive predictive value of 78%, a negative predictive value of 74%, a positive likelihood ratio of 3.55 and a negative likelihood ratio of 0.36. In this study, anti-CCP and RF had a statistically significant correlation (P < 0.001).
    Conclusion
    Anti-CCP is a test with a high predictive value for diagnosing RA.
  • Rasoul Mohammadi, Mehdi Nazeri, Elaheh Mesdaghinia, Seyed Hossein Mirhendi Page 8
    Background

    Vulvovaginal candidiasis (VVC) is a common vaginal infection, affecting up to 75% of women in child-bearing age. Approximately 5% of patients may experience recurrent VVC. Candida albicans is the most common causative agent with a prevalence of approximately 70–90%. Non-albicans Candida species, predominantly Candida glabrata, are responsible for the remainder. Precise diagnosis of causative agents of VVC is necessary for epidemiological purposes and for effective treatment.

    Methods

    One hundred and thirty three yeast isolates were collected from a gynecology clinic affiliated to Kashan University, Iran, during 2007-2009. Genomic DNA of each isolate was extracted from fresh cultures using FTA-card. The ITS1-ITS2 region was amplified by polymerase chain reaction (PCR) assay and was digested by the restriction enzyme HpaII. The products of restriction fragment length polymorphism (RFLP) were electrophoresed on agarose gel and the yeast species were determined according to differences in their electrophoretic band patterns.

    Findings

    Prominent species isolated from clinical specimens were Candida albicans responsible for 116 cases (87.2%), followed by 16 cases of C. glabrata (12%) and 1 case of C. kefyr (0.7%). The age bracket of 31-40 years had the highest and the age bracket of 11-20 years had the lowest frequency of occurrence.

    Conclusion

    Like the majority of similar studies performed in this field, the present study found Candida albicans as predominant species isolated from vulvovaginal candidiasis. As molecular diagnostic methods are rapid and reliable and as there are no any other studies that used PCR-RFLP for diagnosis of etiologic agents of VVC in Iran, we recommend this approach for other similar epidemiological studies.

  • Mehdi Nikbakht Dastjerdi, Javad Ramezani Page 9
    Background
    Prostate cancer is an important disease whose many genetic aspects are still uncovered in spite of the wide spectrum of the studies previously performed on its genetic and environmental risk factors. According to the previous studies, KLF6, a suppressor gene dealing with prostate cancer, is exposed to genetic changes. Among all these changes, mutation of exon No. 2, which is in relation with disease prognosis, is common. The few studies conducted on the mutation of KLF6 gene have shown a relation between mutation and environmental factors as well as race and geographic conditions. The goal of this study was to investigate the mutation of exon No. 2 of KLF6 gene in people who suffer from prostate cancer in city of Isfahan, Iran.
    Methods
    The study was carried out on microscopically and pathologically proved cases of prostate cancer in Isfahan, Iran, during 2009-2011. The samples were taken by prostatectomy or biopsy from 40 patients suffering the disease. A procedure including DNA extraction, determination of quality and quantity of DNA, PCR (using specific primers to replicate exon No. 2), polyacrylamide gel electrophoreses, and data analysis was performed on the samples to determine the mutation in exon No. 2 of KLF6 gene.
    Findings
    Overall, 80% of the patients (32 people) were above 60 years of age. Only 17.5% of the patients (7 people) had mutation in exon No. 2 of KLF6 gene. There was no significant relation between the mutation of exon No. 2 of KLF6 gene and the age of the patients. A significant relation was found between the presence of mutation and tumor grading in the studied patients.
    Conclusion
    The frequency of mutation in exon No. 2 of KLF6 gene was higher in cancer samples with higher grade. This finding can be a sign of weak prognosis in samples whose exon No. 2 of KLF6 gene has been mutated.
  • Gholamreza Askari, Reza Ghiasvand, Maryam Hajishafiee, Fahime Akbari Page 10
    Background
    During recent decades, a strong tendency to consume supplements in order to enhance muscular power and exercise endurance has grown among athletes. Quercetin is one of the flavonoid substances that received great attention due to its known benefits to health. The purpose of this study was to determine the effects of quercetin supplement intake on the above mentioned variables.
    Methods
    An online search has been performed using the keywords "quercetin, endothelial function, oxidative stress, performance, inflammation, muscle damage and athletes" in ISI, Scopus and PubMed journals published during 1997-2011. All clinical trials were included in this study.
    Findings
    A number of studies have suggested the positive effects of quercetin intake on exercise performance in athletes. These studies suggested quercetin to increase the muscle's mitochondrial biogenesis by boosting VO2max and thus delay fatigue during exercise. In addition, it did not allow NADPH oxidase, activated eNOS, augmented nitrate oxide and decreased endothelin-1 concentration, and resulted in an improvement of endothelial function. However, some other did not confirm the significant improvement of oxidative status.
    Conclusion
    Most of the studies have acknowledged the positive effects of quercetin supplement intake in untrained athletes. However, due to the small number of investigations conducted on humans and the contradictory results, more controlled clinical trials are needed.