فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 166 (هفته دوم بهمن 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پرستو گلشیری، غلامحسین صدری، زیبا فرج زادگان، معصومه سادات صحافی، آرش نجیمی صفحه 1
    مقدمه
    خود مراقبتی به معنی پیروی از یک شیوه ی زندگی سالم به منظور پیش گیری از بیماری ها و صدمات می باشد. در این میان کارکرد خانواده به عنوان یکی از اجزای مهم در خود مراقبتی محسوب می شود. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط خود مراقبتی و عملکرد خانواده انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، 200 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به صورت غیر احتمالی متوالی پذیرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه ی محقق ساخته ی خود مراقبتی و پرسش نامه ی عملکرد خانواده ی Bloom بود. روایی و پایایی پرسش نامه ی خود مراقبتی به وسیله ی روایی صوری، روایی محتوا و پایایی درونی (72/0 = a) بررسی گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی Pearson و رگرسیون چند متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    آزمون همبستگی Pearson ارتباط معنی داری را بین میانگین نمره ی خود مراقبتی با سن (143/0- = r، 04/0 > P)، تعداد خانوار (169/0- = r، 01/0 > P) و نمره ی کلی عملکرد خانواده (449/0 = r، 001/0 > P) نشان داد. همچنین در آنالیز چند متغیره، خود مراقبتی با متغیر های جامعه پذیری و شیوه ی آزادمنشی خانواده ارتباط مستقیم و با گسستگی روابط ارتباط معکوس نشان داد.
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر نشان داد عملکرد خانواده ها و به خصوص متغیر های گسستگی روابط زنان در خانواده، آزادمنشی در روابط خانواده و جامعه پذیری آنان نقش مهم و تاثیر گذاری بر خود مراقبتی زنان دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، خود مراقبتی، زنان
  • غلامرضا شکوهی، سید حسین میرهندی، پریوش کردبچه، مهناز نیک آیین، علی رضایی مته کلایی، مهدی عباس تبار صفحه 2
    مقدمه
    آسپرژیلوس ها جنس متنوعی از قارچ های رشته ای شامل گروه ها و گونه های متعدد هستند. شناسایی این قارچ ها از جنبه های مختلف مانند بیماری زایی، توکسین زایی و صنعتی حایز اهمیت است. روش های معمول آزمایشگاهی برای افتراق گونه های آسپرژیلوس شامل بررسی خصوصیات ظاهری و میکرو سکوپی کلنی می باشد. روش های فوق وقت گیر بوده و احتیاج به پرسنل مجرب دارد. هدف مطالعه ی حاضر، استفاده از تعیین توالی ژن بتا توبولین همراه با داده های مورفولوژیک برای شناسایی گونه های آسپرژیلوس جدا شده از برخی محیط ها در ایران بود.
    روش ها
    در این مطالعه حدود 200 سویه ی آسپرژیلوس جدا شده از خاک و هوای محیط های مختلف، اعم از بیمارستان و اماکن طبیعی و عمومی مورد استفاده قرار گرفتند. تمام ایزوله ها روی محیط های چاپکس آگار و سابورو کشت مجدد شدند و پس از کشت روی لام مورد شناسایی اولیه قرار گرفتند. DNAی ژنومی تمام ایزوله ها به روش خرد کردن با گریندر استخراج گردید و به دنبال آن ژن بتا توبولین (β-tubulin) هر یک از نمونه ها از طریق واکنش زنجیره ای پلی مراز (Polymeraze chain reaction یا PCR) تقویت گردید و از بین آن ها 21 ایزوله به عنوان نمایندگان خصوصیات ماکروسکوپی و میکروسکوپی تعیین توالی گردیدند و داده های حاصل از طریق مقایسه با اطلاعات بانک ژن مورد بررسی و آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین 21 ایزوله ی آسپرژیلوس که تعیین توالی شدند، 7 جدایه به عنوان آسپرژیلوس فلاووس (Aspergillus flavus)، 3 جدایه آسپرژیلوس فومیگاتوس (A. fumigates)، 3 جدایه آسپرژیلوس چوالیری (A. chevalieri)، 2 جدایه آسپرژیلوس توبینژنسیس (A. tubingensis)، 2 جدایه آسپرژیلوس نیوئوگلاکوس (A. niveoglacus)، 2 جدایه به عنوان آسپرژیلوس روبر (A. ruber)، یک جدایه آسپرژیلوس نایجر (A. niger) و یک جدایه نیز به عنوان آسپرژیلوس ورسیکالر (A. versicolor) شناسایی شدند. یافته های مورفولو‍‍ژی با نتایج ژنوتیپی تایید گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که تعیین توالی ژن بتا توبولین برای شناسایی جدایه های محیطی آسپرژیلوس در سطح گونه بسیار با ارزش است و این روش، اعتبار بیشتری در مقایسه با بررسی ریخت شناسی جدایه ها دارد. استفاده از دیگر اهداف ژنتیکی و روش های مولکولی مبتنی بر DNA برای مطالعه ی بیشتر گونه های آسپرژیلوس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوس، بتا توبولین، شناسایی
  • هادی میری، رشید حیدری مقدم*، حجت الله نیکبخت، خسرو ابراهیم صفحه 3
    مقدمه

    هدف از این پژوهش، مقایسه ی منتخبی از متغیرهای فیزیولوژیک (توان هوازی در آستانه ی بی هوازی و توان بی هوازی) بازیکنان تیم ملی فوتبال چمنی و ساحلی بود.

    روش ها

    بیست و هشت بازیکن تیم ملی فوتبال چمنی و ساحلی به عنوان نمونه به روش تصادفی انتخاب شدند. پس از اندازه گیری قد و وزن آزمودنی ها و توضیح مراحل و نحوه ی انجام آزمون ها توسط محقق برای آزمودنی ها، برای سنجش توان هوازی در آستانه ی بی هوازی آزمون Conconi و برای سنجش توان بی هوازی آزمون Bosco به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون Student-t استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سن بازیکنان فوتبال چمنی و ساحلی به ترتیب 60/2 ± 26 و 73/4 ± 4/27 سال بود. میانگین قد و میانگین وزن بازیکنان فوتبال چمنی به ترتیب 2/7 ± 180 سانتی متر و 72/8 ± 77 کیلوگرم و در بازیکنان فوتبال ساحلی 69/5 ± 35/177سانتی متر و 47/5 ± 21/76 کیلوگرم بود. یافته های پژوهش نشان داد که بین توان هوازی در آستانه ی بی هوازی بازیکنان تیم ملی فوتبال چمنی و ساحلی تفاوت معنی داری وجود ندارد (07/0 P =)؛ ولی بین توان بی هوازی بازیکنان تیم ملی فوتبال چمنی و ساحلی تفاوت معنی داری مشاهده گردید (005/0 > P).

    نتیجه گیری

    بر پایه ی یافته های به دست آمده می توان اظهار داشت که به طور کلی تفاوت در توان بی هوازی بازیکنان تیم ملی فوتبال چمنی و ساحلی می تواند بیشتر به دلیل نوع فعالیت، ساختار مهارت و شرایط متفاوت زمین بازی و نوع شرایط تمرینی باشد. با توجه به ارتباط بین توان بی هوازی و هوازی، می توان انتظار داشت که در صورت ضعیف بودن یکی از این دو عامل، دیگری نیز تحت تاثیر قرار گیرد. همچنین با توجه به اهمیت هر دو عامل در اجرای بازیکنان فوتبال، باید توجه بیشتری به توسعه ی این قابلیت ها در بازیکنان فوتبال (چمنی و ساحلی) داشت. بهتر است که مربیان تمرینات را متناسب با نوع مهارت، سطح توانایی های هر یک از افراد و نیز با در نظر گرفتن نیازهای ضروری در مسابقه طراحی کنند.

    کلیدواژگان: فوتبال چمنی، فوتبال ساحلی، توان هوازی در آستانه ی بی هوازی، توان بی هوازی
  • سید احمد محمودیان، مهتاب ابراهیم بابایی، محمد جعفری صفحه 4
    مقدمه
    طب سوزنی یکی از شاخه های کهن طب مکمل و جایگزین با مبانی بیوانرژیک کلاسیک می باشد. فقدان عارضه ی جدی و تهدید کننده ی حیات برای بیماران از مزایای مهم درمان با طب سوزنی است. این روش در کشور ما روند رو به رشد دارد. با توجه به عدم وجود اطلاعات واقعی درباره ی علل و انگیزه ی مراجعه و میزان رضایتمندی مردم کشورمان از این روش درمانی بر آن شدیم تا این شاخص ها را در شهر اصفهان ارزیابی کنیم.
    روش ها
    این تحقیق یک مطالعه ی توصیفی و تحلیلی بود که در سال 1389 و در شهر اصفهان اجرا شد. جامعه ی مورد پژوهش، 227 نفر از افرادی بودند که در این شهر به پزشکان طب سوزنی مراجعه کردند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی بود. معیار ورود به مطالعه استفاده از حداقل 10 جلسه طب سوزنی و عدم شروع روش درمانی جدید همزمان با طب سوزنی بود. اطلاعات دموگرافیک، علل و انگیزه ی افراد مراجعه کننده، رضایت از طب سوزنی (رضایت از روش و مهارت) و میزان تغییر علایم پس از استفاده از طب سوزنی توسط پرسش نامه تکمیل شد. در پایان داده ها توسط نرم افزار SPSS با آزمون های آماری 2χ و Student-t تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه بیماران تحت درمان با طب سوزنی ارزیابی شدند. بیشتر مراجعه کنندگان (77 درصد) را زنان تشکیل دادند. میانگین سنی آنان 99/11 ± 4/38 سال و بیشترین سطح تحصیلات بیماران، تحصیلات دانشگاهی (2/41 درصد) بود. علل اصلی مراجعه به ترتیب شیوع عبارت از چاقی، کمردرد، درد مفاصل، اضطراب، سردرد، میگرن، درد گردن، فشار خون، مشکلات پوستی و تهوع بود. میانگین نمره ی رضایت از روش طب سوزنی در بیماران مراجعه کننده (6/3 ± 72/27، رضایت از مهارت پزشک (45/5 ± 71/28 و نمره ی کل رضایت از درمان با طب سوزنی (52/4 ± 21/28 بود. در رابطه با بهبودی سردرد 61 درصد، درد اسکلتی- عضلانی 56 درصد، چاقی 58 درصد، اضطراب 51 درصد، و بیماری پوستی 20 درصد افراد اظهار داشتند که پس از درمان با طب سوزنی بیماری آن ها بهتر شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به رضایت خوب از طب سوزنی و کاربردهای آن پیش بینی می شود که گرایش به آن در کشور بیشتر خواهد شد و پیشرفت علمی و تجربی در این روش راه های بهتری برای درمان برخی بیماری ها در کنار طب رایج باز می کند. نتایج نشان داد که مراجعین از بهبودی سردرد، دردهای عضلانی- اسکلتی، چاقی و تهوع نیز رضایت قابل قبولی دارند. بنابراین تحقیقات بیشتر در این زمینه اهمیت بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: طب سوزنی، درد، طب مکمل و جایگزین، چاقی، رضایتمندی
  • کیوان باقری، سینا طالبی، محمدرضا نجارزادگان، امید آقاداودی، مجتبی اکبری صفحه 5
    مقدمه
    نتایج متناقضی در مورد عوارض ناشی از تزریق خون با مدت زمان طولانی ذخیره سازی پس از جراحی وجود دارد. در این مطالعه به بررسی بالینی این عوارض و ارتباط آن با ناخوشی و مرگ و میر پس از جراحی بای پاس عروق کرونر پرداخته شد.
    روش ها
    این مطالعه ی توصیفی مقطعی در سال 1389 در مرکز قلب چمران اصفهان بر روی 100 نفر از بیماران کاندید بای پاس عروق کرونر انجام گردید. عوارض تزریق گلبول های قرمز فشرده که به مدت بیش از 14 روز ذخیره شده بود (خون کهنه)، در مقایسه با گلبول های قرمز فشرده که به مدت کمتر از 14 روز ذخیره شده بود (خون تازه)، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. عوارض کلیوی از طریق آزمایشات نیتروژن اوره خون، کراتینین و عوارض کبدی از طریق PT (Protrombin time)، PTT (Partial thromboplastin time) و نیز مدت زمان بستری در بخش مراقبت های ویژه و مدت زمان ونتیلاسیون و نیز مرگ و میر پس از عمل در دو گروه بررسی و مقایسه گردید.
    یافته ها
    عوارض کلیوی به طور معنی داری در دریافت کنندگان خون کهنه بیشتر بود (001/0 > P). همچنین افزایش آزمایشات انعقادی نظیر PTT (007/0 > P) و میزان خون ریزی پس از عمل (003/0 > P) در دریافت کنندگان خون کهنه بیشتر بود؛ ولی تغییرات میزان هموگلوبین (201/0 = P)، میزان هماتوکریت (227/0 = P) و پلاکت (632/0 = P) و نیز میزان مرگ و میر پس از عمل در دو گروه تفاوتی نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ی فعلی نشان داد، نگهداری خون به مدت بیش از 14 روز همراه با افزایش عوارض پس از عمل بود که با نتایج مطالعات قبلی همخوانی داشت. بنابراین توصیه می شود در صورت نیاز به انتقال خون حین و پس از جراحی بای پاس عروق کرونر از خون تازه استفاده گردد.
    کلیدواژگان: جراحی بای پاس عروق کرونر، تزریق خون، مدت زمان ذخیره سازی خون
  • مهناز سینایی، مهدی کارگر فرد، اردشیر طالبی، غلامرضا شریفی، علیرضا عرب زاده صفحه 6
    مقدمه
    تحقیقات قبلی اغلب بر روی پاسخ های بتا اندورفین و کورتیزول پلاسمایی ناشی از ورزش های زیر بیشینه و بیشینه متمرکز بوده است. با این حال تحقیق اندکی در زمینه ی اثربخشی جلسات تمرین تخصصی در ترشح سطوح بتا اندورفین و کورتیزول انجام شده است. هدف از این تحقیق، ارزیابی تغییرات سطوح بتا اندورفین و کورتیزول پلاسمایی در دوندگان سرعتی مرد پس از یک جلسه تمرین ورزش دو 200 متر بود.
    روش ها
    در این تحقیق نیمه تجربی 14 دو میدانی کار نخبه 18 تا 25 سال به صورت هدفمند و داوطلبانه شرکت کردند و 200 متر سرعت را در زمین دو میدانی پس از یک جلسه تمرین 2 ساعتی در مدت 23 ثانیه طی کردند. نمونه ی خون آن ها قبل از تمرین و بلافاصله و 20 دقیقه بعد از تمرین برای تعیین سطح بتا اندورفین، کورتیزول گرفته شد. داده ها توسط آزمون Repeated measure ANOVA تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین وزنی و قدی افراد مورد مطالعه به ترتیب 86/6 ± 78/69 کیلوگرم و 22/5 ± 21/182 سانتی متر بود. میانگین شاخص توده ی بدنی آن ها نیز 62/1 ± 99/20 کیلوگرم بر مترمربع بود. بین سطوح بتا اندورفین دوندگان سرعت مرد در سه دوره ی زمانی قبل، بلافاصله بعد و 30 دقیقه پس از تمرین تفاوت معنی داری مشاهده شد (05/0 > P). نتایج آزمون تعقیبی نیز فقط بین میانگین های بتا اندورفین قبل، بلافاصله بعد و دوره ی بازیافت تفاوت معنی داری را نشان داد (05/0 > P). همچنین یافته های تحقیق، افزایش کورتیزول را در طول هر یک از مراحل مختلف آزمون نشان داد؛ به طوری که تفاوت معنی داری بین آن ها مشاهده نشد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل نشان داد که یک جلسه تمرین حاد «دو» بلافاصله بعد از فعالیت باعث افزایش معنی دار هورمون بتا اندورفین می شود، در صورتی که تغییرات هورمون کورتیزول معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: تمرین حاد، بتا اندورفین، کورتیزول، دوندگان سرعت
  • لیلا شاملی، محمدعلی گودرزی، حبیب هادیان فرد، سید محمدرضا تقوی، احمد غنی زاده صفحه 7
    مقدمه
    وسواس مذهبی از اختلالات روان شناختی است که نسبت به سایر اختلالات، پیشینه ی تحقیقاتی غنی تری دارد. اما بسیاری از متون روان شناختی و روان پزشکی موجود فاقد مطالعات علمی منسجم در زمینه ی این اختلال است. پژوهش ها نشان داده اند که اغلب اوقات، بیماران مبتلا به وسواس مذهبی، به طور مشخص از الگوهای فکری ناکارآمدی که مرتبط با موضوعات اخلاقی و مذهبی تبعیت می کنند. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش ترکیب تصور از خدا و راهبردهای کنترل افکار رخنه کننده در پیش بینی شدت وسواس مذهبی بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری بود.
    روش ها
    گروه نمونه ی این پژوهش شامل 60 نفر بیمار مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری بود که توسط محقق بر مبنای ملاک های DSM-IV و مصاحبه ی بالینی از میان افراد مراجعه کننده به مراکز مشاوره، کلینیک ها و درمانگاه های اعصاب و روان شهر شیراز به شیوه ی نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. بیماران به وسیله ی مقیاس های تصور از خدا (GIS یا God image scale)، پرسش نامه ی راهبردهای کنترل افکار رخنه کننده (TCQ یا Thought control questionnaire)، پرسش نامه ی وسواس مذهبی Peen (Peen inventory of scrupulosity یا PIOS) و مقیاس افسردگی Beck II مورد آزمون قرار گرفتند. طرح پژوهش از نوع همبستگی بود؛ بدین صورت که شدت اختلال وسواس مذهبی به عنوان متغیر ملاک توسط دو متغیر پیش بین تصور از خدا و راهبردهای کنترل افکار رخنه کننده مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، میزان افسردگی، تحصیلات و وضعیت تاهل بیماران به روش آماری کنترل گردید. با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 روابط بین متغیرها به ترتیب توسط ضریب همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون خطی به شیوه ی سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن افراد مورد مطالعه 91/6 ± 35/25 سال بود. تحصیلات لیسانس در میان آزمودنی ها بالاترین فراوانی را داشت (33/53% درصد) و پس از آن به ترتیب تحصیلات دیپلم (3/23 درصد)، فوق لیسانس (15 درصد) و زیر دیپلم (4/8 درصد) را شامل می شد. اکثر آزمودنی ها مجرد (65 درصد) و بقیه متاهل (35 درصد) بودند. یافته ها نشان داد ترکیب تصور پذیرندگی (58/0: B، 001/0 ≥ P) و حضور خدا (37/0-: B، 011/0 ≥ P) به همراه راهبرد تنبیه (33/0: B، 005/0 ≥ P)، توانایی پیش بینی 44 درصد از واریانس شدت وسواس مذهبی را در افراد مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری داشت.
    نتیجه گیری
    یافته ی پژوهش حاضر فرصتی جهت روان شناسان و روان درمانگران اختلال وسواس مذهبی فراهم می آورد تا در مسیر درمانی، به نوع تصور بیماران از خدا و برداشت هایی که نسبت به وی در ذهن دارند توجه بیشتری کنند؛ چرا که تصور پذیرندگی از خدا به طور معنی داری با تداوم اختلال و تصور حضور از خدا با کاهش شدت اختلال در ارتباط است. همچنین، با شناسایی راهبرد تنبیه به عنوان تنها راهبرد مرتبط با اختلال وسواس مذهبی جهت بازداری و کنترل افکار رخنه کننده در مبتلایان و جایگزین کردن این راهبرد با راهبرد سالم تر، تسریع در بهبود و درمان بیماران مهیا می گردد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، تصور از خدا، راهبردهای کنترل افکار رخنه کننده، وسواس مذهبی
  • غلامرضا دشتی، احمد تیموری نژاد، منصور صالحی، سید ابراهیم سجادی، نکیسا ترابی نیا صفحه 8
    مقدمه
    بیماری های شریان کرونر به دلیل تجمع رگه های چربی در انتیمای عروق اتفاق می افتند. امروزه نقش داروهای گیاهی در درمان بیماری ها بسیار قابل توجه است. این مطالعه با هدف بررسی میزان توانایی عصاره ی هیدروالکلی گیاه بیلهر بر کاهش بیان پروتئین CD40 در مقایسه با داروی استاتین صورت گرفت.
    روش ها
    30 خرگوش نر سفید (1250 تا 1500 گرم) از انستیتو پاستور تهران خریداری گردیدند و به 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند. 4 گروه رژیم غذایی کلسترول 1 درصد و یک گروه رژیم معمولی بدون کلسترول دریافت کردند. یکی از 4 گروه تنها کلسترول 1 درصد و بقیه به ترتیب لووستاتین با دوز 6 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، عصاره ی گیاه بیلهر با دوز 200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و عصاره ی گیاه بیلهر با دوز 400 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دریافت کردند.
    یافته ها
    بررسی 30 مقطع تهیه شده از آئورت سینه ای خرگوش های مورد مطالعه، میزان رنگ پذیری متفاوتی را در تمام گروه ها نشان داد. گروه دریافت کننده ی عصاره با دوز کم، تفاوت قابل توجهی با گروه دریافت کننده ی عصاره با دوز زیاد نداشت. گروه شاهد رنگ آمیزی بسیار ناچیز و در حد قابل چشم پوشی داشت.
    نتیجه گیری
    عصاره ی گیاه بیلهر اثرات قابل توجهی در کاهش تولید پروتئین CD40 داشت. این خاصیت گیاه بیلهر می تواند به خاطر وجود فلاونوییدها و آنتی اکسیدان ها و سایر ترکیبات شناخته شده ی موجود در این گیاه نظیر فورانوکومارین ها باشد.
    کلیدواژگان: بیلهر، CD40، کلسترول، آترواسکلروز، لووستاتین
  • داریوش شهبازی، مصطفی خسروی، کیوان جباری، روح الله قیصری صفحه 9
    مقدمه
    امروزه رادیوتراپی با شتاب دهنده های خطی پزشکی پرانرژی یکی از تکنیک های درمان موثر بیماری های بدخیم به شمار می رود. در این دستگاه ها از برهم کنش فوتون های پرانرژی با مواد متفاوت درون دستگاه، آلودگی فوتونوترونی تولید می شود. فوتونوترون های ایجاد شده دارای طیف وسیعی می باشند. شار کل نوترون های تولید شده بر واحد دوز اشعه در ایزوسنتر برابر با مجموع شار نوترون های پراکنده، مستقیم وگرمایی است. در این مطالعه به محاسبه ی این آلودگی در 15 نقطه ی اتاق درمان دستگاه Saturne20 در بیمارستان سیدالشهدای (ع) اصفهان در انرژی MV 18 پرداختیم.
    روش ها
    برای انجام این تحقیق و به دست آوردن دوز نوترون از 30 عدد آشکارساز TLD-600 و TLD-700 (Thermoluminescent dosimeter) در 15 نقطه ی اتاق به طور کاتوره ای استفاده شد. لازمه ی استفاده از TLDها انجام دو نوع کالیبراسیون گامایی و نوترونی است. اولی با چشمه ی Co60 در بیمارستان سیدالشهداء (ع) و دومی با چشمه ی Am-Be در مرکز دوزیمتری استاندارد انرژی اتمی (SSDL یا Secondary standard dosimetry lab) مرکز کرج انجام گرفت. عمل پرتوگیری آشکارسازها در حین درمان یک بیمار با دوز cGy100 و زمان MU 111 صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آشکارسازهای TLD در همه ی موارد در حدود میلی سیورت (mSv) و کمتر از آن بود؛ به طوری که مقدار دوز اندازه گیری شده در آشکارسازهای شماره ی 1 برابر با 378/0، شماره ی 2 برابر با 652/0، شماره ی 3 برابر با 693/0، شماره ی 10 برابر با 0605/0 و شماره ی 15 برابر با 671/0 میلی سیورت به دست آمد.
    نتیجه گیری
    مقداری آلودگی فوتونوترونی در اتاق درمان در حین درمان وجود دارد که اغلب در طراحی درمان منظور نمی شود و این موضوع باعث دریافت دوز اضافی بیمار می گردد.
    کلیدواژگان: دوزیمتری، آلودگی فوتونوترونی، آشکارساز (TLD)، اتاق درمان
  • سید محمدحسین روحانی، مهین هاشمی پور، رویا کلیشادی، احمد اسماعیل زاده، لیلا آزادبخت * صفحه 10
    مقدمه

    تحقیقات متعددی در زمینه ی بررسی رابطه ی نمایه ی گلیسمی و بار گلیسمی با چاقی در کودکان اجرا شده است. اما مطالعه ی مروری در این زمینه محدود است. هدف از این مطالعه، مروری بر یافته های مطالعات انجام شده در این باره بود.

    روش ها

    ابتدا از پایگاه های PubMed و ISI مقالاتی که در متن خود دارای یکی از کلمات Glycemic index، Glycemic load، Glycaemic index و Glycaemic load به همراه یکی از کلمات Child، Children، Youth، Young و Adolescent بودند، جستجو شدند که مجموع آن ها به 1001 مقاله رسید. سپس مقالاتی که در آن ها یکی از عوامل مرتبط با چاقی به عنوان متغیر وابسته و نمایه ی گلیسمی، بار گلیسمی و یا هر دو به عنوان متغیر مستقل اصلی مورد ارزیابی قرار گرفته بودند، جدا گردید. مطالعاتی که به زبانی غیر از انگلیسی نگاشته شده بودند، نیز حذف شدند. در نهایت، 20 مقاله شرایط مذکور را دارا بودند که مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج مطالعات مقطعی همسو نبود، ولی مطالعات قوی تر رابطه ی مستقیمی میان نمایه ی گلیسمی و بار گلیسمی با چاقی کودکان گزارش کرده اند. نتایج مطالعات هم گروهی بیانگر رابطه ی مستقیم، خنثی و معکوس بین این دو عامل غذایی با چاقی در کودکان است. بیشتر مداخلات انجام شده، تاثیری منفی از نمایه ی گلیسمی و خنثی از بار گلیسمی بر چاقی کودکان گزارش کرده اند.

    نتیجه گیری

    شواهد موجود رابطه ای قطعی بین نمایه ی گلیسمی و بار گلیسمی با چاقی کودکان گزارش نکرده اند. انجام مطالعات بیشتر و دقیق تر ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: نمایه ی گلیسمی، بار گلیسمی، چاقی، کودکان
|
  • Parastoo Golshiri, Gholamhossein Sadri, Ziba Farajzadegan, Masoumeh Sahafi, Arash Najimi Page 1
    Background
    Self-care means following a healthy lifestyle to help prevent illnesses and injuries. Understanding family function is an important aspect of self-care. The purpose of the present study was to determine the relationship between family function and self care.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 200 woman who referred to health centers in Isfahan were selected. Data was collected by health care questionnaire and Bloom's family functioning questionnaire. The validity and reliability of the health care questionnaire was confirmed by using content validity, face validity and internal reliability (α = 0.72). The collected data was analyzed using Pearson's correlation and multivariate regression tests.
    Findings
    Our findings showed significant association between mean scores of self care and age (r = 0.143; P = 0.04), number of family members (r = 0.169; P = 0.01) and family function scores (r = 0.449; P < 0.001). In the multivariate analysis, self care was directly correlated with family sociability and democratic family style. In addition, self care was inversely correlated with disengagement.
    Conclusion
    This study showed that family function, and especially sociability and democratic family and disengagement, influence women's self care.
  • Gholamreza Shokohi, Hossein Mirhendi, Parivash Kordbacheh, Mahnaz Nikaeen, Ali Rezaei-Matehkolaei, Mahdi Abastabar Page 2
    Background
    The genus Aspergillus is a mold consisting of various groups and species. Species identification of these fungi is important from pathogenic, toxigenic and industrial points of view. Conventional laboratory methods for delineation of Aspergillus species are based on macro- and microscopic characteristics of the colonies. These methods are time consuming and need expert technicians. The present study aimed to use beta tubulin (BT2) gene sequencing, in conjunction with morphological data, for species identification of Aspergillus strains isolated from some environments in Iran.
    Methods
    Totally, about 200 Aspergillus strains, isolated from soils and air samples of different environments including hospitals, public and natural places, were used. All isolates were subcultured on Sabouraud dextrose agar and Czapec Dox agar. They were preliminarily identified based on micro slide-culture. Genomic DNA was extracted from all strains by a conical grinder and BT2 gene was amplified by polymerase chain reaction (PCR) from each sample. Among them, nucleotide sequences of 21 isolates, as representatives of morphologic features, were determined. The obtained data was analyzed via comparison with sequences existed in GenBank database.
    Findings
    Among the 21 Aspergillus sequenced isolates, seven isolates were identified as Aspergillus flavus, 3 as Aspergillus fumigatus, 3 as Aspergillus chevalieri, 2 as Aspergillus tubingensis, 2 as Aspergillus niveoglacus, 2 as Aspergillus rubber, one as Aspergillus niger and one as Aspergillus versicolor. Morphological results were confirmed by genotypic data.
    Conclusion
    The findings of this study indicated that sequencing beta tubulin gene is a valuable tool for species identification of Aspergillus environmental isolates. This method was found to be more valid in comparison with morphological analysis. Further studies with application of other genetic markers and molecular DNA-based procedures on discrimination of Aspergillus species are recommended.
  • Hadi Miri, Rashid Heidari Moghadam, Hojatollah Nikbakht, Khosroo Ebrahim Page 3
    Background

    The purpose of this research was to compare some selected physiological variables among Iran's national soccer and beach soccer team players.

    Methods

    Twenty eight members of Iran's national soccer and beach soccer team players with an average age of 26 ± 2.60 and 28.4 ± 4.73 years, respectively were selected. The mean height of soccer and beach soccer players were 180 ± 7.2 and 177.3 ± 5.47 cm, respectively. The corresponding values for weight were 77.35 ± 8.72 and 74.21 ± 5.47 kg, respectively. After height and weight measurements, the participants were informed about the process and method of accomplishing tests by the researchers. Some tests, such as Conconi and Bosco tests, were performed to measure aerobic and anaerobic power and thershold. Independet t-test was used to compare the variables.

    Findings

    There were no significant differences in the aerobic power (aerobic power at anaerobic threshold) of the national soccer and beach soccer team players (P = 0.07). There was a significant difference in anaerobic power of soccer and beach soccer team players (P = 0.005).

    Conclusion

    Based on the present study, there is a difference in the aerobic power of the national soccer and beach soccer players which can be due to the kind of activities, skills structure, conditions of the fields, and training conditions. Considering the relation between anaerobic power and aerobic power, weakening of one is expected to affect the other. Since both of these factors are important for the performance of soccer players, they should be promoted among national team players. Therefore, their exercises should be selected based on the level of capabilities of each participant and the specific needs in matches.

  • Ahmad Mahmoudian, Mahtab Ebrahim Babaei, Mohammad Jafari Page 4
    Background
    Acupuncture with classical anatomical bioenergetic base is one of ancient complementary medical methods in the world. The correct application of acupuncture is an advantageous method since it does not cause any serious and life threatening side effects. Although acupuncture has not been long practiced in Iran, its use is constantly growing. However, there is not any accurate statistics about the reasons it is used and the level of satisfaction from the treatment. Therefore, we decided to evaluate these parameters in Isfahan.
    Methods
    This was a descriptive analytical study conducted in Isfahan,Iran, during spring 2011. The target group included people who referred to acupuncture clinics in this city. According to the formula, the sample size was estimated as about 227 patients who were randomly selected. Subjects were included if they participated at least 10 sessions of acupuncture treatment and did not begin any new treatment method. The only exclusion criterion was refusing to fill the questionnaire. Data was collected through questionnaires and was analyzed by SPSS.
    Findings
    In this study, we evaluated patients who were treated with acupuncture. Most of them were women (77%). Their mean age was 38.4 ± 11.99 years. The majority of the patients had university education. The commonest complaints among the patients were obesity, backache, joint pain, anxiety, headache, neck pain, hypertension, dermatological disorders and nausea. Most patients tried acupuncture since conventional medicine has been unsuccessfulness to treat their problems. The average scores of satisfaction from the acupuncture method and specialist were 27.72 ± 3.6 and 28.71 ± 5.45 (out of 35), respectively. Patients reported acupuncture to be able to reduce their issues including headache (61%), obesity (58%), musculoskeletal pain (56%), anxiety (51%), and dermatological disorders (20%).
    Conclusion
    According to the satisfaction rates from acupuncture, Iranians may be more willing to use acupuncture in the future. Chronic pain and obesity are important problems in modern societies that lead to disabling situations either as part of a disease progression or side effects of drugs used for their treatment. Therefore, considering the fewer side effects of acupuncture in comparison with conventional medicine, it is necessary to perform more research about different aspects of this therapy.
  • Keivan Bagheri, Sina Talebi, Mohamadreza Najarzadegan, Omid Aghadavoudi, Mojtaba Akbari Page 5
    Background
    There are some paradoxical results about complications of long time stored blood transfusion. In this research we surveyed these clinical complications and relationship between morbidity and mortality with time of storage.
    Methods
    This cross-sectional study was preformed on 100 coronary artery bypass graft (CABG) candidates in Chamran Hospital, Iran, in 2010. We compared the complications of using old blood (with storage time more than 14 days) and fresh blood (with storage time less than 14 days). Renal complications were assessed by blood urea nitrogen (BUN) and creatine (Cr) levels. In addition, liver complications were evaluated based on prothrombin time (PT) and partial thromboplastin time (PTT). We also measured ICU stay, ventilation time and mortality in the two groups.
    Findings
    Renal complications, bleeding after surgery, raised coagulation test values such as PTT were significantly more prevalent in old blood takers (P = 0.001, 0.003, and 0.007, respectively). However, there were no significant differences in hemoglobin (P = 0.001), hematocrit (P = 0.001), platelet count (P = 0.001) and mortality between the two groups.
    Conclusion
    In accordance with previous research, the results of this study showed blood storage more than 14 days to increase complications after surgery. Therefore, fresh blood transfusion is recommended for CABG patients.
  • Mahnaz Sinaei, Mehdi Kargarfard, Ardeshir Talebi, Gholam Reza Sharifirad, Alireza Arbzade Page 6
    Background
    Previous studies have often focused on plasma beta-endorphin (ß-EP) and cortisol responses to either sub-maximal or maximal exercise. However, little research has been conducted on the effects of professional exercise sessions on ß-EP and cortisol secretion levels. The aim of this study was to assess changes in plasma ß-EP and cortisol levels in male sprint runners after one session of 200 meters run exercise training.
    Methods
    In a quasi-experimental study, 14 healthy male elite runners (mean age: 21.38 ± 2.76 years, mean weight: 69.78 ± 6.76 kg, mean height: 182.21 ± 5.22 cm, and mean body mass index of 20.99 ± 1.62 kg/m2) purposefully and voluntarily participated in this study. After a two hour exercise session, the subjects ran 200 meters in 23 seconds with an intensity equivalent to 80-85% of maximum oxygen consumption. Venous blood samples were taken from the right arm of the subjects to measure levels of ß-EP and cortisol before exercise, immediately after specialized training, and 30 minutes after exercise. Serum blood samples were separated immediately in a refrigerated centrifuge at +4°C. They were then transferred to a -70°C refrigerator for future assessments. ß-EP and cortisol were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Data was analyzed using analysis of variance (ANOVA).
    Findings
    Levels of ß-EP among male sprint runners significantly differed between the three measurements (P ≤ 0.05). The paired comparison test showed a significant difference between the mean ß-EP level before training and in the recovery period (P ≤ 0.05). In addition, no significant differences in cortisol levels were observed (P ≥ 0.05).
    Conclusion
    The results showed that an acute exercise session caused significant increases only in levels of serum ß-EP hormones among sprint runners.
  • Leila Shameli, Mohammad Ali Goodarzi, Habib Hadianfard, Seyyed Mohammad Reza Taghavi, Ahmad Ghanizade Page 7
    Background
    Scrupulosity is one of the mental disorders with a history richer than any other disorder. However, much of the published literature lacks a thorough clinical coverage of the issue. Based on previous studies, most patients with scrupulosity particularly follow dysfunctional thinking patterns related to moral and religious issues. The main goal of this study was to examine the role of God's image and thought control strategies in prediction of scrupulosity intensity in people with obsessive-compulsive disorder (OCD).
    Methods
    Available sampling was used to select sixty patients with OCD (confirmed according to DSM-IV criteria and through clinical interviews) from the persons that referred to counseling centers, clinics and psychiatric clinics in Shiraz. In this correlational study, patients were tested via God Image Scale (GIS), Thought Control Strategies (TCS), Peen Inventory of Scrupulosity (PIOS) and Beck Depression Scale-II. Thus, the intensity of scrupulosity, as the criterion variable, was predicted by image of God and strategies of intrusive thought control. In addition, depression, education and marital status of patients were statistically controlled. The correlations between variables were analyzed using Pearson's correlation coefficient and hierarchical regression analysis in SPSS16.
    Findings
    The mean age of subjects was 25.35 ± 6.91. While Bachelor's degree was the most prevalent educational level (53.33%), 23.3% of subjects had high school diploma, 15% had a master's degree and 8.4% had not even finished high school. The majority of subjects were single (65%). The results showed that the combination of acceptance (B: 0.58, P ≤ 0.001) and God's presence (B: -0/38, P ≤ 0.011) along with punishment strategy (B: 0.33, P ≤ 0.005) could predict 44% of the intensity of scrupulosity in people with OCD.
    Conclusion
    This study provided psychologists and psychotherapists with an opportunity to that consider the type of image and attitudes patients have toward God. As we know, thinking of God as accepting increases the intensity of scrupulosity while considering him as present decreases the problem. In addition, with punishment strategy being identified as the only scrupulosity-related strategy, it needs to be replaced by healthier methods to inhibit and control the intrusive thoughts in patients.
  • Reza Dashti, Ahmad Teimourinejad, Mansour Salehi, Seyyed Ebrahim Sajadi, Nakisa Torabinia Page 8
    Background
    Coronary artery disease (CAD) is caused by the accumulation of fatty streaks in the intima of vessels leading to atherosclerosis. Nowadays, medicinal herbs are attracting much attention in this field. Hence, the aim of the present research was to compare the effects of hydroalcoholic extract of the Dorema Aucheri and statins on CD40 protein expression.
    Methods
    Thirty white male rabbits (1250-1500 grams) were purchased from the Pasteur Institute of Tehran. The animals were housed in clean metal hutches and acclimatized on rabbit chow for two weeks prior to the commencement of the experiment. The animals were subsequently randomly divided into five groups, each containing six rabbits. The feeding experiment was conducted at room temperature of 28˚C. After two weeks, four groups of rabbits were fed with a diet containing 1% cholesterol (hypercholesterolemic diet), hypercholesterolemic diet plus 6 mg/kg lovastatin, hypercholesterolemic diet plus 200 mg Dorema Aucheri extract, and hypercholesterolemic diet plus 400 mg Dorema Aucheri extract for 45 days. The fifth group only received a normal diet without cholesterol.
    Findings
    Different levels of staining were observed in the 30 sections taken from the thoracic aorta of the rabbits. However, the two groups that received the extract were not significantly different. The staining was completely inconsiderable in the control.
    Conclusion
    Dorema Aucheri extract had a significant effect on decreasing CD40 proteins formation. This property might be due to the presence of flavonoids, antioxidants and other compounds such as furanocoumarins that have been identified in the plant extract.
  • Daryoush Shahbazi-Gahrouei, Mostafa Khosravi, Keyvan Jabbari, Rouhollah Gheisari Page 9
    Background
    Radiation therapy with linear accelerators (Linac) is one of the efficient techniques for cancer treatment. However, the interaction between high energy photons and various materials on the Linac's head produces photoneutron contamination. Total flux of neutrons per unit of radiation in the isocenter is the sum of thermal, scattered and direct neutrons fluxes. In this study, the neutron contamination at an energy level of 18 MeV was investigated in 15 points of the Linac's room at Seyed-Al-Shohada Hospital, Isfahan, Iran.
    Methods
    For calculation of the dose of the neutrons, 30 thermoluminescence dosemeters (TLD-600 and TLD-700) were randomly distributed in 15 points of the treatment room. In order to use TLDs, both thermal and gamma calibrations are required. While thermal calibration was performed with a 60Co source at the hospital, gamma calibration was conducted with an AM-Be source at the secondary standard dosimetry lab (SSDL) in Karaj, Iran. The exposure of the detectors was performed during the treatment of a patient at a dose of 100 cGy during 111 Monitor Unit.
    Findings
    The results of the TLD detectors were all in the range of millisievert (mSv) and less. The measured doses in detectors 1, 2, 3, 4 and 15 were 0.378, 0.652, 0.693, 0.0605, and 0.671 mSv, respectively.
    Conclusion
    Based on our findings, non-zero values of photoneutron contamination exist in the treatment room which are not always considered in the treatment planning of patients.
  • Seyed Mohammad Hossein Rouhani, Mahin Hashemipour, Roya Kelishadi, Ahmad Esmaillzadeh, Leila Azadbakht Page 10
    Background

    Many studies were conducted to evaluate the association between dietary glycemic index, glycemic load and children obesity. The aim of this study was to review these studies.

    Methods

    We searched the ISI and PubMed databases for studies that evaluated the association between dietary glycemic index, glycemic load and obesity in children. At first, the studies containing the words "glycemic index", "glycemic load", "glycaemic index" or "glycaemic load" plus "child", "children", "young", "youth" or "adolescent" were selected. Among 1001 selected studies, articles were accepted if they had considered obesity or related factors as their main dependent variables.

    Findings

    Twenty studies were included. Although the cross-sectional results were inconsistent, stronger studies had found a direct relation between dietary glycemic index, glycemic load and children obesity. Cohort studies had shown positive, neutral and negative associations between these dietary factors and obesity in children. However, although most clinical trials had reported a positive effect of dietary glycemic index on childhood obesity, they had not shown the similar effect for glycemic load.

    Conclusion

    There is not enough evidence for making a certain conclusion. Therefore, further studies in this field are suggested.