فهرست مطالب

پژوهشنامه حمل و نقل - سال نهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1391)

پژوهشنامه حمل و نقل
سال نهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی اسماعیلی، محمد فشارکی صفحه 1
    برآورد دقیق میزان ارتعاشات محیطی ایجاد شده ناشی از حرکت قطارهای سریع السیر بر خطوط بالاستی، از دو دیدگاه بهره برداری و تعمیر و نگهداری دارای اهمیتی کلیدی است. بررسی صورت گرفته در خصوص تحقیقات انجام شده در زمینه ارزیابی ارتعاشات محیطی ناشی از بهره برداری از خطوط ریلی نشان دهنده آن است که در این روش ها نقش اجزای روسازی خط مشتمل بر ریل، ادوات اتصال، تراورس و بالاست به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته ولی در شرایطی که خط بر خاکریز واقع شده مطالعات جامعی در این مورد صورت نگرفته است. این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که وجود اینرسی قابل ملاحظه ناشی از جرم خاکریز و همچنین مشخصات سختی و میرایی آن می تواند نقش قابل ملاحظه ای در تغییر مشخصات ارتعاشی خط ریلی داشته و به عنوان یک عامل بالقوه امواج انتشار یافته به محیط اطراف را کاهش دهد. بنابراین، در تحقیق حاضر با استفاده از روش عددی اجزای محدود به کار رفته در نرم افزار محیط پیوسته ABAQUS تاثیر پارامترهای خاکریز بر انتشار امواج در محیط اطراف مورد مطالعه قرار گرفته است. در این راستا بار ناشی از عبور محورهای قطار به صورت تاریخچه زمانی بار پله ای به برنامه معرفی شده و از طرف دیگر از المان های نامحدود برای منظور کردن شرایط مرزی محیط نامحدود اطراف استفاده شده است. در یک مطالعه پارامتریک، اثر بار محوری و سرعت عبور لکوموتیو از یک سو و از سوی دیگر اثر پارامتر های خاکریز شامل ضخامت (عرض شانه، شیب، ارتفاع)، مدول الاستیسیته (سختی) و میرایی بر میزان ارتعاشات خط و محدوده اطراف آن بررسی شده است. نتایج حساسیت سنجی در مورد پارامترهای خاکریز، نشان دهنده تاثیر قابل ملاحظه سرعت و بار محوری قطار و همچنین ارتفاع خاکریز بر سطح ارتعاشات در محیط اطراف می باشد.
    کلیدواژگان: راه آهن سریع السیر، انتشار امواج در محیط اطراف، سختی مصالح خاکریز، میرایی مصالح خاکریز، ضخامت خاکریز
  • محمدرضا امین ناصری، فرنام بهنام صفحه 15
    در این مقاله با انتخاب محور ریلی خراسان به عنوان پر ترددترین محور ریلی کشور به پیش بینی تقاضای سفر در زمان های اوج1 تقاضای سفر (فروردین و شهریور) و غیراوج پرداخته شده است. با توجه به اینکه تقاضای سفر در ایام اوج تقاضا معمولا بیش از ظرفیت ریلی موجود بوده است، مقدار واقعی این تقاضا در این ایام، مشخص نبوده و در نتیجه همه تحقیقات پیشین با فرض برابر بودن تقاضای اوج با میزان مسافر جابه جا شده (ظرفیت موجود) در این محور انجام شده است. بنابراین، در این مقاله با شناسایی عوامل موثر بر تقاضای سفر در زمان های اوج از قبیل تعداد روزهای تعطیلی مدارس و ادارات، مناسبات مذهبی و متغیرهای آب و هوا، با استفاده از روش های رگرسیون و شبکه های عصبی مصنوعی، ابتدا میزان تاثیر این عوامل در شرایط غیر اوج به دست آمده و سپس با در نظر گرفتن این متغیرها در شرایط اوج، میزان تقاضای اوج تقریبا 3/5 درصد برآورد شده است. در این تحقیق، مدل های ارایه شده با دقت بیش از 95 درصد، تقاضای سفر در مسیر تهران- مشهد را پیش بینی کردند. مدل های ایجاد شده در این مقاله توانسته اند با بهره گیری از متغیرهای مختلفی از نوع اقتصادی- اجتماعی، مذهبی، آب و هوایی، رقابتی و. .. دقت پیش بینی را نسبت به مدل های موجود در ادبیات بهبود بخشند و نیز برآوردی از تقاضای پاسخ نگفته توسط سیستم ریلی را در زمان اوج تقاضا به دست دهند. مدل رگرسیون خطی از دقت عمومی نسبتا بیشتری در پیش بینی برخوردار است. ولی مدل شبکه عصبی در پیش بینی تقاضای اوج سفر بهبود حاصل کرده است. میزان تقاضای افزون بر ظرفیت برآورد شده توسط مدل شبکه عصبی در ایام اوج سفر، 27/5 درصد می باشد. با استفاده از آمار کل مسافران مشهد مقدس در ایام اوج و تعمیم آن به سفر ریلی، حجم تقاضای واقعی ریلی در ایام اوج و با توجه به آن، درصد تقاضای ارضا نشده، از این روش محاسبه شده و با درصد برآورد شده توسط شبکه عصبی مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: تقاضای سفر ریلی، تقاضای اوج، رگرسیون چندمتغیره، رگرسیون چندجمله ای با تاثیر متقابل، شبکه عصبی پرسپترون چندلایه
  • ابراهیم تقی زاده صفحه 29
    در خصوص مبنای مسئولیت متصدیان حمل و نقل، رژیم های حقوقی متفاوتی حاکم است. در قانون مدنی ایران از نظریه تقصیر لازم الاثبات پیروی شده است، در حالی که در قانون تجارت، مسئولیت متصدی حمل و نقل مبتنی بر نظریه فرض مسئولیت است. در سطح بین المللی اندیشه وضع مقررات متحدالشکل در زمینه حمل و نقل ریلی در نهایت منجر به تدوین کنوانسیون کوتیف 1980 شد، که در زمینه حمل و نقل کالا، دارای مقرراتی تحت عنوان CIM می باشد. کنوانسیون مزبور در طی سالیان متمادی مورد اصلاحیه های مختلف قرار گرفته و در نهایت منتهی به تصویب پروتکل ویلنیوس یا کوتیف 1999 گردید. در این مقررات مسئولیت حمل کننده مبتنی بر فرض مسئولیت است؛ به این ترتیب که به محض تحقق ضرر مسئولیت وی مفروض است و تنها در صورتی از مسئولیت معاف می شود که ثابت نماید که علت وقوع خسارت، حادثه ای خارجی و احتراز ناپذیر بوده است ولی در مقررات 1999 در خصوص مسئولیت حمل کننده در صورت تلف شدن یا خسارت دیدن وسایل نقلیه ریلی و تجهیزات راه آهنی، از نظریه اماره تقصیر پیروی شده است و بنابراین، با اثبات بی تقصیری و انجام اقدامات متعارف از مسئولیت معاف می شود.
    کلیدواژگان: فرض مسئولیت، فرض تقصیر، حمل و نقل ریلی، کنوانسیون کوتیف، مبنای مسئولیت
  • حسین زارع، ولی الله فرزاد، احمد علی پور، محمد ناظر * صفحه 45

    نقص در توجه و تمرکز، یکی از علل بزرگ سوانح ترافیکی محسوب می شود و علت بین 20 تا50 درصد سوانح شامل شکل هایی از کم توجهی و حواس پرتی است. این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر انواع مهارت های توجه بر رانندگی ایمن بوده است. بنابراین، اقدام به اندازه گیری و مقایسه توجه متمرکز و پراکنده و تحمل توجه دو گروه راننده با حادثه و بدون حادثه کرده است. دو گروه مورد مطالعه شامل 155 راننده با بیش از یک حادثه رانندگی با تقصیر و 145 راننده بدون حادثه، که هر دو گروه بیش از 2 سال سابقه رانندگی فعال داشتند و به روش همتاسازی گروهی وارد پژوهش شده بودند، به کمک آزمون های توجه متمرکز و پراکنده، آزمون استروپ و آزمون عملکرد پیوسته، توجه انتخابی، پراکنده و گوش به زنگی آنها مورد سنجش قرار گرفت. میزان پاسخ صحیح در آزمون همخوان و ناهمخوان استروپ، زمان واکنش به محرک در همخوان و نا همخوان استروپ و پاسخ صحیح در توجه متمرکز و پراکنده به طور معنی داری بین گروه بدون حادثه و با حادثه تفاوت داشت. بین سن و زمان واکنش در همخوان و ناهمخوان استروپ و توجه متمرکز ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت. اما بین سن و پاسخ صحیح همخوان استروپ و توجه متمرکز و توجه پراکنده ارتباط منفی معنی-داری وجود داشت.آزمون های شناختی توجه می تواند راننده های ایمن را از راننده های مستعد حادثه تشخیص دهد. همچنین لازم است به افت توانایی های شناختی توجه در نتیجه افزایش سن دقت گردد. اما به دلیل محدودیت های هنجاریابی این نوع آزمون ها در تعمیم نتایج، بایستی احتیاط شود.

    کلیدواژگان: توجه انتخابی، تقسیم توجه، تحمل توجه، تصادفات رانندگی
  • علی غریبی، رضا خاکی صفحه 53
    خستگی سازه یکی از مهم ترین فاکتورهای موثر روی ساختمان هواپیماهای نظامی و حمل و نقلی بوده که ایمنی پروازها را به خطر انداخته و روی طول عمر آن تاثیر می گذارد. یکی از عوامل به وجود آورنده خستگی، تغییرات بارهای وارده بر سازه می باشد. به همین دلیل تحقیقات و مطالعات فراوانی به منظور تعیین و محاسبه بارهای وارده بر سازه هواپیما به خصوص بارهای وارده حین دوره سرویس دهی انجام شده است. بارهای اعمال شده روی سازه یک هواپیما، به دو بخش بارهای اینرسی و آیرودینامیکی تقسیم می شوند. میزان بارهای اینرسی به عملکرد شتاب عمودی و شتاب زاویه ای پیچشی روی توزیع جرم قطعات هواپیما بستگی دارد. محاسبه این شتاب ها در حین اجرای مانورهای مختلف از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. در این مقاله نحوه محاسبه بارهای اینرسی وارده بر هواپیما در طول دوره بهره دهی آن ارایه شده است. به این منظور یک هواپیمای آموزشی به عنوان نمونه انتخاب شد و بدنه آن در راستای طولی به صد جزء تقسیم شده است. سپس توزیع جرم در راستای بدنه به دست آمده و جرم هر جزء محاسبه شده است. در ادامه برای محاسبه بارهای اینرسی برشی محلی وارده بر هر جزء با استفاده از روش های تحلیلی، معادله ای بر حسب شتاب های خطی و زاویه ای تاثیرگذار بر میزان بارهای موصوف تعیین شده است. به منظور به دست آوردن مقادیر شتاب های به کار رفته در این معادلات، شبیه سازی هواپیمای یاد شده انجام شده و نتایج حاصل از شبیه سازی با اطلاعات به دست آمده از آزمایشات پروازی اعتبارسنجی شده است. در نهایت بارهای اینرسی وارده بر بدنه هواپیما، با به کار بردن پارامترهای به دست آمده از شبیه سازی به عنوان نمونه در حین اجرای مانور لوپ محاسبه شده است. آشکار است روند محاسبات انجام شده قابل تعمیم برای هواپیماهای پهن پیکر ترابری نیز می باشد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که این روش برای محاسبه توزیع بارهای اینرسی وارده بر بدنه هواپیما (در طول دوره سرویس دهی) با هزینه کم و دوری از ریسک پذیری پرواز واقعی مناسب است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی پروازی، مانور لوپ، آزمایش پروازی، بارهای اینرسی و خستگی
  • حمیدرضا فرتوک زاده، میثم رجبی نهوجی * صفحه 63

    روند رو به رشد شهر نشینی معضلات فراوانی را به همراه داشته که در بسیاری موارد بسیار پیچیده هستند. یکی از بزرگ-ترین و اصلی ترین مشکلات شهرها، به ویژه شهرهای بزرگ، معضل ترافیک است. با توجه به آثار معضل ترافیک شهری بر ابعاد مختلف زندگی شهروندان و اهمیت حمل و نقل به عنوان نبض حیات شهرها، تعیین راهبرد و سیاست گزاری برای کنترل و کاهش ترافیک اهمیت فراوانی دارد. در این پژوهش با استفاده از مدل سازی دینامیکی در قالب روش تحلیل پویایی های سیستم، مسئله ترافیک در ابعاد کلان و استراتژیک مدل شده و با استفاده از شبیه سازی رفتاری در محیط نرم-افزار Vensim، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بنابراین، ما به مدلی دست یافتیم که پدیده حمل و نقل شهری را توصیف کرده و با استفاده از شبیه سازی، رفتار آن را در افق زمانی 15 سال آینده پیش بینی می کند. در این مقاله از اطلاعات مربوط به شهر تهران به عنوان نمونه استفاده شده است. با آزمون راه کارهای مختلف در محیط شبیه سازی، سیاست ها و راه کار هایی برای کنترل و بهبود ترافیک کلانشهر تهران ارایه شده است که مهم ترین آنها عبارتند از: اصلاح معماری شهری، توسعه خدمات الکترونیک، افزایش قیمت پارکینگ حاشیه خیابان ها و توسعه مترو. همچنین نتایج شبیه سازی اثر راه کارهای مختلف بر اساس مدل در محیط نرم افزار Vensim نشان می دهد که رفتار اجتماعی شهروندان در حمل و نقل شهری اهمیت زیادی داشته و بدون مدیریت تقاضا مبتنی بر شناخت رفتاری شهروندان نمی توان نسبت به حل مسئله ترافیک امیدوار بود.

    کلیدواژگان: تحلیل پویایی های سیستم، حمل و نقل و ترافیک شهری، سیاست گزاری، مدل سازی، شبیه سازی رایانه ای
  • مجید یوسفی خوشبخت، فرزاد دیده ور، فرهاد رحمتی، محمد صدیق پور صفحه 83
    مسئله مسیریابی وسیله نقلیه باز1 (OVRP) یکی از مهم ترین گسترش های مسئله مسیریابی وسیله نقلیه2 (VRP) است که امروزه به علت کاربردهای فراوان در مسایل صنعتی و خدماتی توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. هدف در این مسئله کمینه سازی هزینه برای مسیرهای یک ناوگان از وسایل نقلیه است که از انبار کالا شروع به حرکت کرده و تقاضاهای مشتری ها را برآورد می کنند. باید توجه کرد که در این مسئله وسایل نقلیه مجبور نیستند که به انبار بازگردند. این مقاله، یک روش موثر رقابتی فراگیر3 (ICA) به عنوان یک الگوریتم جدید فرا ابتکاری برای حل این مسئله ارایه می کند. الگوریتم پیشنهادی روی بیست و دو مثال OVRP شامل 50 تا 480 مشتری مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج محاسباتی نشان می دهد که الگوریتم پیشنهادی با دیگر نتایج روش های فراابتکاری برای حل OVRP قابل رقابت است. همچنین نه عدد از بهترین جواب هایی که تاکنون حاصل شده، با استفاده از الگوریتم پیشنهادی به دست آمده است.
    کلیدواژگان: مسئله مسیریابی وسیله نقلیه باز، الگوریتم رقابتی فراگیر، مسایل بهینه سازی ترکیباتی
|
  • M. Esmaeili, M. Fesharaki Page 1
    Train induced vibrations have always been a matter of major concern for railway engineers. In addition to the track high maintenance costs, excessive ground born vibrations may cause annoyance to people who live in the track neighborhood. One potential solution toward minimizing these effects is the use of soil embankments as an efficient method for vibrations reduction.A review of the literature clearly shows that the effects of embankment parameters, namely thickness, stiffness and damping, on track response, have not been explicitly discussed. Because of considerable mass and stiffness of an embankment, the study of track behavior, while it is located on the embankment, is of great importance and necessitates more detailed analyses. This paper investigates the influence of embankment parameters on vibrations induced from train dynamic loads. For this purpose, the widely used finite element program, ABAQUS, has been employed to perform continuum analyses. Train loads have been introduced as the step loads and infinite elements have been used to simulate the infinity of the surrounding environment. The model has been verified with field measurements conducted on a high-speed railway track; the results show that the model is valid.As part of the study, sensitivity analyses have been performed on track parameters namely embankment height, stiffness and damping and on the train parameters including axle load and speed. The results of the numerical modeling and the sensitivity analyses reveal that among the aforementioned parameters, embankment height, train speed and axle load have remarkable effects on the track dynamic response.
  • M. R. Amin Naseri, F. Behnam Page 15
    Travelling is an important aspect of human life. Although various technologies invented to reduce the travel demand, there is an increasing demand for urban and suburban travels. Obtaining transportation facilities to satisfy this demand is one of the most important roles of transportation decision makers. To establish an appropriate policy to adjust the travel supply and demand, the future demand should be forecasted. Railway is one of the safest, cleanest and cheapest modes of travel. Also emerging technologies make it one of the fastest travel modes. Therefore the rail system has a significant travel share among other modes and forecast of its demand is very important. This paper presents some models to forecast the peak (March & September) and off-peak rail travel demand for Tehran-Mashhad which has the most rail traffic in the Iran railway system. The peak travel demand for Tehran-Mashhad railway usually exceeds the rail capacity and the level of insatiable demand is unknown. Constructing the travel demand forecasting model requires historical data of dependent and independent variables. Prior researches have used the number of passengers travelled between Tehran and Mashhad by the rail system instead of real peak demand because of unavailability of data for travel peak demand as dependent variable of model. Identifying the factors affecting travel peak and off-peak demand, this research presents Multiple Regression (MR), Artificial Neural Network (ANN) and two Time Series models produced to forecast the travel demand for Tehran-Mashhad railway. MR and ANN are able to forecast the rail travel demand with more than 95% accuracy. The models estimation of unsatisfied demand for rail travel in peak periods is about 5.5%.
  • E. Taghizadeh Page 29
    Different legal systems govern on the basis of carrier responsibility. In the Iranian civil law the theory of fault must be proved is followed, while in the trade law the carrier responsibility is based on the fault theory. At the level of international the thought of codification of uniform regulations on the railway transport action system eventually led to the COTIF 1980 Convention that is under CIM regulations. The said Convention has had various amendments through many years and ultimately led to the approval of the VILNIUS or COTIF 1999 protocol. In this regulation the carrier responsibility is based on the responsibility assumption. Thus once the occurrence of the losses is realized, the responsibility is assumed, and is exempted from the responsibility only in the case that proves that the damages caused from an external accident and inevitable. In the 1999 regulations about the carrier responsibility however, in the case of lost or damage of rail transportation systems and railway equipment the theory of assumption fault is followed and therefore with the proof of innocence and doing conventional actions is exempted from responsibility.
  • H. Zare, V. Farzad, A. Alipour, M. Nazer Page 45

    Impairment in attention and concentration is one of the major causes of traffic accidents. Between 20 to 50 percent of accidents involving forms of distraction and inattention is. This is study sought to examine the influence attention skills in safe driving. Thus, was attempted to measure and compare selective attention، divided attention and attention tolerance in two groups of drivers with and without accident experience. Two groups of drivers, one with 155 members each having more than one culpable driving accident, the other with 145 members with no previous accidents, and both having more than two years of active driving experience., who were entered in this research through matched group method, with using selective and divided attention test, stroop test and continuous performance test, were tested their selective and distributed attention and alertness. There was significant difference between the two groups with and without driving accident in correct response and reaction time to stimulus in congruent and disparate stroop tests and in concentrated and diffused attention tests. There was a meaningful positive relation between age and reaction time in congruent and disparate stroop and in concentrated attention test, but there was a meaningful negative relation between age and the correct response in congruent stroop and in the concentrated and diffused attention test. The cognitive test of attention can make a distinction between the accident prone and competent driver. It is necessary to be considered to loss of cognitive abilities due to aging. But due to limitations of standardized, should be Cautious, in generalizing results of this types of test.

  • A. Gharibi, R. Khaki Page 53
    Fatigue is one important factor that affects the structure of military and civil aeroplanes. Hence, their life spans and endangers the flight safety. One of the factors that cause fatigue is the change loading on the plane structure. This is why many researches have been done to determine and calculate these loads, especially those applied during the service life. The loads are of two types, namely inertia and aerodynamic. The magnitude of the inertial loads depends on the vertical and angular accelerations that affect the mass distribution of the plane components. Calculation of these accelerations during different air maneuvers is of utmost importance. In this paper, a method has been presented for the calculation of inertia loads applied on aeroplanes during their services life. For this purpose, a training aircraft was selected as a specimen and its fuselage was divided longitudinally in to 100 parts. Then, mass distribution along the plane body was specified and the mass of every part calculated. Finally, to calculate the local shear inertia loads applied on each part, an equation was defined in terms of the linear and angular accelerations affecting the magnitude of the loads using analytical methods.To find the values of the accelerations used in and this equation, the selected training plane was simulated and the results of simulation were validated using the data found from test flights. The inertial loads applied on the fuselage (during a loop maneuver) were calculated using the parameters found from simulation. Obviously, the calculation process can be generalized to wide-body transportation planes too. Results have revealed that the proposed method for the determination of the distribution of the inertial loads applied on the fuselage (during its service life), with low cost and avoidance from real flights risks, is appropriate.
  • H. Fartook Zadeh, M. Rajabi Nohouji Page 63

    The growing trend towards urbanization has caused problems that, in some cases, are quite complicated. A major problem, especially in large cities, is the traffic. Considering the effects of traffic on different aspects of people’s lives, and the importance of commutation in urban life, specifying traffic relaxing and control policies and strategies becomes very crucial.Different methods exist to analyze different levels of traffic. Traffic is a complicated problem with a lot of feedback behavior which is a function of different elements. Many experts believe that urban commutation is a dynamic system with many influential elements. Thus, its analysis can be a suitable method to analyze and evaluate the results of traffic policies. The purpose of this article is to analyze the problem of traffic based on the causal dynamic model and to simulate its behavior to propose traffic relaxing and control policies using computer. Here, we have chosen Tehran as our case for study.In this research, traffic has been analyzed, at macro and strategic level, using dynamic modeling in the form of system dynamics analysis. First the important aspects of the problem have been specified. Then, the dynamic assumptions have been presented and the causal model constructed. Next, the behavioral credibility has been verified by the available statistics using inter-variable mathematical functions and simulating the models in the "Venism" environment. Then, certain policies have been presented (for the city of Tehran) and evaluated by software simulation. Finally, the one that can control and reduce Tehran’s traffic most effectively has been presented as the executable policy.

  • M. Yousefikhoshbakht, F. Didaver, F. Rahmati, M. Sedighpour Page 83
    The Open Vehicle Routing Problem (OVRP) is an important generalized version of the Vehicle Routing Problem (VRP) that has received a lot of attention because of its numerous applications in industrial and service problems. Its objective is to minimize the total distance traveled by a fleet of vehicles that start from a depot and deliver goods to customers. It is to be noted that the vehicles do not have to return to the depot after delivery. This paper has proposed an effective Imperialist Competitive Algorithm (ICA) as a new meta-heuristic algorithm for the solution of this problem. The proposed algorithm has been tested on 22 OVRP cases from the literature involving 50 to 480 customers. Computational results have shown that to solve the OVRP, ICA competes satisfactorily with other meta-heuristic algorithms in results; nine best known solutions of the benchmark problem have also been found by the proposed method.