فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1391)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1391)

  • 104 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عاطفه سلطانی فر، فاطمه محرری، آزاده سلطانی فر صفحه 6
    زمینه و هدف
    علایم اصلی در اختلال اوتیستیک رفتار، ارتباط اجتماعی و برخورد اجتماعی غیرطبیعی است. اختلال در تنظیم سطح سروتونین در کلیه اختلالات روانپزشکی و خصوصا در اوتیسم مطرح می باشد. همچنین افزایش سطح سروتونین در 40 درصد بیماران اوتیستیک دیده شده که تاییدکننده نقش هایپرسروتونینمی در این بیماران است. این مطالعه با کنترل دارونما و پیگیری 8 هفته ای انجام شد و میزان تاثیر سیپروهپتادین به علاوه ریسپریدون با ریسپریدون و دارونما در این بیماران مورد مقایسه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، کودکان بین 3 تا 11 ساله با تشخیص اختلال اوتیستیک مراجعه کننده به درمانگاه فوق تخصصی روانپزشکی کودکان دکتر شیخ و ابن سینا وارد طرح شده و به شیوه جایگزینی تصادفی به دو گروه ریسپریدون + سیپروهپتادین (الف) یا ریسپریدون + پلاسبو(ب) تقسیم شدند و به مدت 8 هفته به صورت دوسوکور و همراه با گروه کنترل تحت درمان قرار گرفتند. دوز مصرفی داروها در مورد ریسپریدون حداکثر 2 میلی گرم در روز و در مورد سیپروهپتادین حداکثر 2/0 میلی گرم بر کیلوگرم در روز بود. بیماران قبل از شروع مطالعه و بعد از 4 هفته و 8 هفته درمان با مقیاس سنجش درخودماندگی کودکی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نمرات مقیاس درخودماندگی کودکی بعد از 4 و 8 هفته به ترتیب در گروه (الف) 9/2±26/40 و 38/2±56/38 و در گروه (ب) 31/3±2/40 و 59/2±73/37 بود. نتایج نشان داد که نمرات در هر گروه بعد از 4 و 8 هفته بهبود یافت ولی تفاوت بین دو گروه معنادار نبود (867/0=P، 1=df، 29/0=F).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که ترکیب سیپروهپتادین با ریسپریدون تاثیری بیش از تاثیر ریسپریدون به تنهایی در درمان اوتیسم ندارد اما نیاز به مطالعات کنترل شده بیشتری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اختلال اوتیستیک، سیپروهپتادین، کودکان
  • سیدمهدی بهشتی نصر، محمد محمدزاده، علی مقیمی صفحه 14
    زمینه و هدف
    مینوسایکلین علاوه بر این که یک داروی ضد التهاب و آنتی بیوتیک است، دارای اثرات محافظتی سلول های عصبی نیز می باشد. با توجه به ارتباط تشنج با مرگ و میر سلولی و التهاب، هدف از این تحقیق بررسی اثر مینوسایکلین بر تشنج های ناشی از کیندلینگ در موش صحرایی است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 3 گروه موش صحرایی (18 سر) پس از جراحی استرئوتاکسیک و یک هفته دوره بهبودی، تحریکات کیندلینگ (2 بار در روز) را دریافت می کردند. هر یک از گروه های مذکور پس از کیندل شدن، مینوسایکلین با دوز های 5/12 (7=n)، 25 (5=n) و 50 (6=n) میلی گرم به ازای یک کیلوگرم حیوان دریافت کردند. مدت زمان امواج تخلیه متعاقب (Afterdischarge Duration; ADD)، مدت زمان تاخیری تا شروع مرحله 4 تشنج (Stage 4 Latency; S4L)، مدت زمان مرحله پنج تشنج (Stage 5 Duration; S5D) و مدت زمان تشنج (Seizure Duration; SD) روز تزریق مینوسایکلین با روز قبل (که سالین دریافت کرده بودند) مقایسه شد.
    یافته ها
    در موش های کیندلی که دوز های mg/kg 50 و 25 را دریافت کرده بودند، ADD نسبت به تزریق سالین کاهش معنادار داشت. S5D نیز در هر سه دوز دارو به طور معنادار کاهش یافت. از بین سه دوز مذکور، مینوسایکلین فقط با دوز mg/kg 50 توانست S4L و SD را به ترتیب به-طور معناداری افزایش و کاهش دهد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که مینوسایکلین موجب کاهش شدت تشنج های ناشی از کیندلینگ آمیگدال گردید.
    کلیدواژگان: تشنج، مینوسایکلین، موش صحرایی، کیندلینگ
  • زهرا امامی مقدم، حمیدرضا بهنام وشانی*، زهرا یونسی، فرزانه حسن زاده صفحه 26
    زمینه و هدف

    شیرخواران روش های دردناکی نظیر واکسیناسیون و خون گیری متحمل می شوند. مراقبت کانگورویی و شیردهی به خاطر ایجاد ارتباط و تعامل مثبت بین مادر و نوزاد و مزایای فیزیولوژیک، می تواند از روش های مطلوب باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر مراقبت کانگورویی و شیردهی بر درد ناشی از تزریق واکسن در شیرخواران انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 180 شیرخوار 2 تا 6 ماهه واجد شرایط واکسن ثلاث به طور تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. در گروه شیردهی، 2 دقیقه قبل تا یک دقیقه پس از تزریق واکسن، شیردهی انجام شد و در گروه کانگورویی، کودک در تماس مستقیم با پوست سینه و شکم مادر، از 10 دقیقه قبل تا یک دقیقه پس از تزریق واکسن قرار داده شد. شاخص های درد با استفاده از ابزار بررسی درد نوزاد- شیرخوار (NIPS) مدت گریه و زمان شروع گریه بررسی شد.

    یافته ها

    میانگین شدت درد در گروه شیردهی 55/1±5/3، گروه کانگورویی 37/1±38/4 و در گروه کنترل 96/0±43/5 بود (001/0P<). طول مدت گریه در گروه شیردهی 40/14±62/34، گروه کانگورویی 57/26±87/49 و گروه کنترل 08/22±17/61 ثانیه بود (001/0P<). گروه های مورد مطالعه از نظر زمان شروع گریه اختلاف معناداری نداشتند (927/0p=).

    نتیجه گیری

    شیردهی و مراقبت کانگورویی هر دو باعث کاهش درد در شیرخواران می شوند؛ اما اثر شیردهی بیش از مراقبت کانگورویی است. تشویق والدین در جهت استفاده از راهکارهای ساده و مفید تسکین درد شیرخوار حین واکسیناسیون و همچنین به منظور ارتقای سطح کیفیت خدمات بهداشتی درمانی مفید به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: درد، شیرخوار، مراقبت کانگورویی، شیردهی، واکسیناسیون، تزریق
  • مهرداد شریعتی، آرش اسفندیاری، مهرداد مدرسی، زهرا رحمانی صفحه 34
    زمینه و هدف
    عرضه فراوان فرآورده های گیاهی با وسعت زیاد در جوامع بشری امروز، مطالعات بافتی و هورمونی را ایجاب می کند و آگاهی از اثرات آن ها می تواند کمک موثری به بهداشت باروری محسوب شود. با توجه به مصرف گیاه پونه در صنایع غذایی و دارویی به علت داشتن اثرات مفید درمانی، در این مطالعه اثرات عصاره آبی – الکلی این گیاه بر عملکرد محور هیپوفیز – گناد مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر با وزن تقریبی 220-190 گرم در پنج گروه 8 تایی به مدت 28 روز مورد آزمایش قرار گرفت. گروه ها شامل کنترل، شاهد و گروه های تجربی دریافت کننده دوزهای 400 و 800 و 1600 mg/kg.b.w از عصاره آبی – الکلی برگ گیاه پونه به صورت درون صفاقی بودند. پس از آخرین دوز دریافتی، از تمام گروه ها نمونه خونی گرفته شده و بیضه ها خارج شدند. میزان هورمون های تستوسترون، FSH و LH اندازه گیری شد و بیضه ها پس از توزین مورد بررسی های بافت شناسی قرار گرفت. نتایج داده ها در سطح معناداری 05/0>P بررسی گردید.
    یافته ها
    سطوح سرمی تستوسترون و هورمون های هیپوفیزی FSH و LH در گروه های تجربی کاهش معناداری (05/0>P) نسبت به گروه کنترل نشان داد. در بررسی های بافت شناسی کاهش تعداد اسپرماتیدها در دوزهای بالا و در بافت بینابینی کاهش معنادار تعداد سلول های لیدیگ مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    عصاره آبی – الکلی برگ گیاه پونه در دوزهای پایین باعث کاهش هورمون های گنادوتروپ و تستوسترون می شود و در دوزهای بالا، این اثرات کاهشی با تخریب بافتی بیضه نیز همراه است.
    کلیدواژگان: پونه، تستوسترون، گنادوتروپین، موش های صحرایی
  • سید رضاعطارزاده حسینی، زهرا حجتی اشتوانی، حسین سلطانی، سید علیرضا حسینی کاخک صفحه 42
    زمینه و هدف
    ارتباط نزدیک و معناداری بین عملکرد ریوی با سلامتی و میزان کلی مرگ و میر وجود دارد. هماهنگی جریان خون و تهویه از عوامل موثر بر عملکرد ریوی است. به همین لحاظ تقویت همزمان هر دو دستگاه تنفس و قلب باید مورد تاکید قرار گیرد. هدف از این پژوهش، مطالعه تاثیر 24 جلسه برنامه تمرین هوازی تناوبی بر حجم و ظرفیت ریوی و اوج اکسیژن مصرفی دختران غیر فعال می باشد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق نیمه تجربی با طرح پیش و پس آزمون برروی 30 دانشجوی دختر غیر فعال سالم انجام شد که به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت شش هفته در 24 جلسه 45 دقیقه ای تمرین دوی هوازی تناوبی شرکت کردند. طی همین مدت، گروه کنترل در هیچ برنامه تمرینی مشارکت نداشتند. قبل و بعد از برنامه تمرینی توسط اسپیرومتر و پروتکل بروس به ترتیب حجم ها، ظرفیت های ریوی و اوج اکسیژن مصرفی افراد اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تمرین باعث افزایش62 درصدی حجم ذخیره بازدمی (004/0=P)، 65 درصدی اوج جریان بازدمی (03/0=P)، 35 درصدی حداکثر تهویه ارادی (03/0=P) و 23 درصدی اوج اکسیژن مصرفی (001/0=P) شد. هم چنین تمرین بر حجم جاری (14/0=P)، حجم ذخیره دمی (29/0=P)، ظرفیت حیاتی با فشار (13/0=P)، اوج جریان دمی (75/0=P) و نسبت حجم بازدمی با فشار در ثانیه اول به ظرفیت حیاتی (93/0=P) تاثیر معنادار نداشت.
    نتیجه گیری
    تمرینات استقامتی در دختران جوان باعث افزایش توانمندی و هماهنگی عضلات تنفسی به ویژه عضلات بازدمی شده و از طریق افزایش برخی ظرفیت ها و حجم های ریوی باعث بهبود عملکرد ریه می شود.
    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، اندازه گیری ظرفیت تنفسی، زنان
  • تهمینه پیروی، امیر حیدری، مصطفی صولتی، داریوش محمدنژاد، اکبر غربالی، غلامحسین فرجاه صفحه 52
    زمینه و هدف
    اپیدیدیم از نظر رشد و حفظ ساختمان وابسته به تستوسترون است که ترشح آن وابسته به هورمون های گنادوتروپین هیپوفیزی است، ترشح گنادوتروپین ها هم تحت کنترل هورمون های آزادکننده هیپوتالاموس(GnRH) می باشد. استفاده از آنالوگ های GnRH می تواند محور هیپوفیزی-گنادی را مختل نماید. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثرات آگونیست GnRH (بوسرلین) بر روی بافت اپیدیدیم موش های صحرایی نابالغ است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی تعداد بیست سر موش صحرایی نابالغ 25 روزه از خانه حیوانات دانشکده پزشکی به صورت غیرتصادفی و در دسترس تهیه و به چهار گروه (5=n) تقسیم شدند. از بین چهار گروه، دو گروه آزمایش اول و دوم و دو گروه دیگر کنترل اول و دوم در نظر گرفته شدند. به گروه های آزمایش، هر کدام mg/kg 1/0 بوسرلین و به گروه های کنترل ml 1/0 سرم فیزیولوژیک به مدت پنج روز تزریق و سپس به ترتیب در روز 30 گروه آزمایش و کنترل اول و در روز 35 گروه آزمایش و کنترل دوم تشریح شدند. داده های به دست آمده بعد از بررسی با میکروسکوپ مجهز به عدسی مدرج مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ارتفاع اپیتلیوم و قطر لومن در گروه آزمایش اول و آزمایش دوم نسبت به گروه کنترل اول، افزایش معناداری یافته است (05/0 p≤). در مقایسه بین گروه آزمایش دوم و گروه کنترل دوم فقط افزایش ارتفاع اپی تلیوم معنادار بود ولی قطر لومن افزایش معناداری را نشان نداد. در حالی که ضخامت عضله صاف دیواره اپیدیدیم در بین گروه های آزمایش و کنترل، اختلاف معناداری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    تجویز کوتاه مدت آگونیست هورمون آزادکننده گنادوتروپین با اثر تحریکی خود باعث رشد اپی تلیوم و افزایش قطر لومن اپیدیدیم می گردد، اما تاثیری بر روی ضخامت عضله دیواره اپیدیدیم به عدم وجود گیرنده هورمون آزادکننده گنادوتروپین ندارد.
    کلیدواژگان: اپیدیدیم، اپی تلیوم، عضله، موش های صحرایی
  • مهین دل آرا، فضل الله غفرانی پور، پرویز آزادفلاح، صدیقه سادات طوافیان، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 59
    زمینه و هدف
    تصمیم گیری برای اتخاذ رفتار سلامتی فرآیندی است که مستلزم عبور از مراحل مختلف می باشد. این پژوهش با هدف تعیین مراحل تصمیم گیری دانش آموزان دختر مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی، بر اساس مدل فرآیند اتخاذ احتیاط به مرحله اجرا درآمد.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه شبه تجربی، تعداد 317 دانش آموز دختر مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی شاغل به تحصیل در یکی از دبیرستان های شهرستان سبزوار تحت مداخله آموزشی مبتنی بر مفاهیم این اختلال قرار گرفتند. مراحل تصمیم گیری افراد قبل و بعد از مداخله بر اساس مدل فرآیند اتخاذ احتیاط تعیین گردید.
    یافته ها
    تمامی شرکت کنندگان در ارزیابی پیش آزمون در مرحله صفر تصمیم گیری بودند که در فاصله ارزیابی یک هفته ای بدون مداخله آموزشی، هیچ تغییری در مرحله تصمیم گیری آنان حاصل نشد. اما بعد از مداخله آموزشی، 1/10 درصد افراد وارد مرحله دوم، 8/26 درصد وارد مرحله سوم، 9/1 درصد وارد مرحله چهارم و 2/61 درصد وارد مرحله پنجم شدند. در مدل رگرسیونی، نمرات سنجش علایم سندرم قبل از قاعدگی قادر به تبیین 2 درصد تغییرات در مرحله تصمیم گیری افراد بود. بین شدت علایم و تداخل علایم با فعالیت های اجتماعی و تحصیلی با مرحله تصمیم گیری فرد همبستگی مثبتی حاصل شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نوجوانان مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی بعد از مواجهه با برنامه آموزشی و کسب آگاهی از سندرم قبل از قاعدگی، در مرحله واحدی از تصمیم گیری قرار ندارند. بر همین مبنا مداخلات آموزشی می بایست به صورت مرحله- محور طراحی گردد
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، نوجوانان، سندرم پیش از قاعدگی
  • اکرم کوشکی، هادی طبیبی، محمود ریوندی صفحه 69
    زمینه و هدف
    بی اشتهایی، محدودیت دریافت برخی از مواد غذایی، از دست دهی مواد مغذی حین دیالیز و وجود التهاب گسترده در بیماران همودیالیزی از علل مهم سوء تغذیه می باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی وضعیت دریافت درشت مغذی ها و ریزمغذی ها در مقایسه با مقادیر استاندارد (DRI) انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی – تحلیلی بر روی 75 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان واسعی سبزوار انجام شد. پس از اندازه گیری قد و وزن بیماران، مواد مغذی هر فرد به روش یادآمد 24 ساعته خوراک برای دو روز متوالی (یک روز دیالیز و یک روز غیر دیالیز) و بسامد خوراک ثبت گردید و با نرم افزار IV Nutritionist، دریافت مواد مغذی هر فرد تعیین شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 14 و آزمون های آمار توصیفی و آزمون تی در سطح معناداری (05/0P<) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر، شاخص توده بدنی بیماران مورد بررسی kg/m2 38/3 ± 04/20 بود. میانگین دریافت انرژی در زنان و مردان به-ترتیب 85/373±98/1767 و 16/433±76/1816 کیلوکالری و میانگین دریافت پروتئین نیز به ترتیب 11/21±92/67 و 38/21±30/69 گرم در روز بود. همچنین در این مطالعه، دریافت اکثر مواد مغذی به استثناء ویتامین های B1، B3، B12 و آهن در بیماران همودیالیزی مورد بررسی، کمتر از حد استاندارد بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش حاضر، دریافت اکثر ویتامین های محلول در آب و چربی و مینرال ها، کمتر از حد استاندارد توصیه شده بود.
    کلیدواژگان: مواد مغذی، دیالیز، سوء تغذیه
  • مختار مختاری، اسفندیار شریفی، شهربانو عباس نیا صفحه 76
    زمینه و هدف
    منیزیم در بسیاری از فرآیندهای متابولیک بدن نقش دارد. هورمون های تیروئیدی دارای اثر تحریکی مستقیم بر روی انتقال سلولی منیزیم می باشند. با توجه به نقش این عنصر بر فعالیت فیزیولوژیکی بافت ها و اهمیت تنظیم سطح هورمون های تیروئیدی در بدن، در پژوهش حاضر تاثیر سولفات منیزیم خوراکی بر سطح سرمی هورمون های TSH، T3، T4 مورد بررسی قرارگرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، از 40 سر موش صحرایی نر بالغ با وزن تقریبی 200-190 گرم استفاده شد. حیوانات به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل هیچ دارویی دریافت نکرد. گروه دریافت کننده حلال فقط آب مقطر دریافت کرد. گروه های تجربی 3 و 2 و 1 به ترتیب مقادیر 8 و 4، 2 مولار محلول سولفات منیزیم به صورت خوراکی به مدت 28 روز دریافت کردند. در پایان دوره آزمایش، به منظور سنجش های هورمونی، خونگیری از قلب انجام شد. میانگین سطح سرمی هورمون های TSH، T3، T4 با استفاده از آزمون های آماری مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مقادیر 05/0P< معنادار تلقی گردید.
    یافته ها
    سطح سرمی هورمون TSH در گروه های تجربی 3 و2 و 1 به ترتیب 078/0±578/1 و 143/0±436/0 و 041/0±981/0 بود که نسبت به گروه کنترل (052/0±642/0) و گروه دریافت کننده حلال افزایش معناداری را نشان داد. سطح سرمی هورمون T3 و T4 نیز در گروه های تجربی 3 و2 و1 نسبت به گروه کنترل و گروه دریافت کننده حلال افزایش معناداری را نشان داد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    دریافت خوراکی سولفات منیزیم در طول 28 روز باعث افزایش سطح سرمی هورمون های محور هیپوفیز-تیروئید(TSH، T3، T4) گردید.
    کلیدواژگان: سولفات منیزیم، هورمون های تیروئیدی، موش صحرایی
  • سعید ابن سعیدی، مهشید فروغان، احمدعلی اکبری کامرانی، ضیا قائم مقام فراهانی، احمد دلبری صفحه 85
    زمینه و هدف
    بار بیماری ها در دوره سالمندی بالا است و سالمندان درگیر بیماری های متعددی هستند که بسیاری از آن ها را راهی بیمارستان می کند. پژوهش حاضر با هدف ترسیم نیمرخ ویژگی های بالینی و وضعیت سالمندان نیازمند بستری در سرویس مراقبت های حاد در زمان پذیرش انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی از اسفند ماه 1388 تا اردیبهشت ماه 1389، بر روی بیماران پذیرش شده در بیمارستان نفت اهواز، انجام شد. تعداد 200 سالمند 60 ساله و مسن تر به روش تمام شماری مورد بررسی قرار گرفتندشدند. اطلاعات دموگرافیک، تاریخچه پزشکی، و آزمایشات پارا کلینیکی گرفته شد و مقیاس افسردگی سالمندان، آزمون کوتاه شده شناختی، پرسشنامه مخبر محور افت شناختی و مقیاس فعالیت های روزانه اجرا گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 8± 71 سال و 67% از آنها مونث ببودند. تعداد. 84 % بیسواد یا کم سواد، و 83 % متاهل بودند. 9 درصد% سابقه افسردگی داشته و 70 درصد %از اختلال خواب شاکی بودند. 49 درصد % در هنگام بستری بیش از 5 دارو مصرف می کردند. 20 درصد % از کارکرد حافظه خود شکایت داشته و 23 درصد% مشکل شنوایی و 59 درصد %مشکل بینایی داشتند. 36 درصد % درد در نقطه ای از بدن و 9 درصد % سابقه ابتلا به یکی از انواع سرطان را ذکر می کردند. تغیییرات ایسکمیک نوار قلب در 30 درصد % بیماران دیده شد. سطح هموگلوبین در 34 درصد % و نسبت اوره به کراتینین در 25 درصد % غیر طبیعی بود. 20 درصد %`پروتئین واکنشی سی مثبت داشتند. 74 درصد از بیماران دچار اضافه وزن یا چاقی بوده و 17 درصد از لحاظ کارکردی وابسته بودند. مقیاس افسردگی سالمندان (GDS) (GDS در 22 درصد % احتمال افسردگی را نشان داد. اختلال شناختی مشخص با توجه به نمرات آزمون کوتاه شده شناختی در 10 درصد نمونه ها % دیده شد. 66 درصد در بخش های داخلی و 34 درصد در بخش های جراحی بستری شدند.
    نتیجه گیری
    یافته های فوق نشان دهنده وجود اختلالات متعدد همزمان و تابلوی پیچیده بالینی در بیماران سالمند و لزوم آشنایی پزشکان و کادر درمانی با اصول مراقبت های پزشکی در دوره سالمندی است.
    کلیدواژگان: سالمند، بیمارستان، اهواز
|
  • Soltanifar A., Moharreri F., Soltanifar A Page 6
    Background
    The core symptoms of autism are abnormalities in social interaction, communication, and behavior. The involvement of 5-HT has been suggested in neuropsychiatric disorders and particularly in autistic disorder.The aim of this study was to assess the efficacy of cyproheptadine, a 5-HT2 antagonist, in the treatment of autistic disorder.
    Materials And Methods
    In this double-blind, placebo-controlled trial, we assessed the effects of cyproheptadine plus risperidone in the treatment of autistic disorder.Thirty children between the ages of 3 and 11 years (inclusive) with a DSM-IV-TR clinical diagnosis of autism referred to the child psychiatry clinics at Sheikh and Ebn-e Sina hospitals, Mashhad, were recruited. The children presented with severely disruptive symptoms related to autistic disorder. Patients were randomly allocated to cyproheptadine + risperidone (Group A; 15 patients) and risperidone + placebo (Group B; 15 patients) for an 8-week, double-blind, placebo-controlled study. The doses of risperidone and cyproheptadine were titrated up to 2 mg/day and 0.2 mg/kg/day, respectively. Patients were assessed at baseline and after 4 and 8 weeks of starting medications.
    Results
    The Childhood Autism Rating Scale scores after 4 and 8 weeks were 40.26±2.9 and 38.56±2.38 in group A and 40.2±3.31 and 37.73±2.59 in group B, respectively. The scores improved in both groups, but the difference between them was not significant (F=0.029, d.f= 1, p=0.867).
    Conclusion
    The results suggest that the combination of cyproheptadine with risperidone is not more effective than risperidone alone. However, the results need confirmation by a larger randomized controlled trial.
  • Beheshti Nasr Sm., Mohammad-Zadeh M., Moghimi A Page 14
    Background and
    Purpose
    Minocycline is an antibiotic and anti-inflammatory drug. In addition, its neuroprotective effects have been shown. Since there is interaction between cell death and seizure, the aim of this study is examination of the role of minocycline on amygdala-kindled seizures in rat.Methods and materials: In this experimental study, three groups of animals (18 rats), after stereotaxic surgery and 1-week recovery period, received twice daily kindling stimulations. In fully kindled animals of groups 1-3, minocycline was injected intraperitoneally in doses 12.5 (n = 7), 25 (n = 5) and 50 (n = 6) mg/kg, respectively, 60 minutes before stimulation. Afterdischarge duration (ADD), stage 4 latency (S4L), Stage 5 Duration (S5D) and Seizure Duration (SD) were recorded and compared with related control groups (the same animals that had received saline 1 day before). A p-value of less than 0.05 was considered to represent a significant difference.
    Results
    In fully kindled animals who had received minocycline (50 and 25 mg/kg), ADD decreased significantly. When minocycline was delivered, S5D decreased 38.3% (p < 0.001), 34% (p<0.05), and 100% (p<0.001) in 12.5, 25, and 50 mg/kg group animals, respectively. S4L and SD parameters respectively increased and decreased significantly only in group 50 mg/kg.
    Conclusion
    According to the obtained results, it may be concluded that in fully kindled rats, application of minocycline has anticonvulsant effect on kindling model of epilepsy.
  • Emami Moghaddam Z., Behnam Vashani Hr., Younesi Z., Farzaneh Hansadeh Page 26

    Introduction and

    Objective

    Infants often undergo painful procedures such as vaccination and blood sampling. Kangaroo Mother Care (KMC) and breastfeeding methods may be desirable in order to create positive interaction between mother and child. The objective of this study was to assess and compare the analgesic effect of KMC and breastfeeding methods during immunization injections in infants.

    Materials And Methods

    In this randomized controlled trial, 180 infants undergoing DPT vaccination were divided randomly into three groups. Breastfeeding was performed from 2 minutes before, during, and one minute after the injection in breastfeeding group, while kangaroo mother care started 10 minutes before the injection and continued for one minute after the injection in KMC group. Symptoms associated with pain were evaluated using the Neonatal Infant Pain Scale (NIPS), crying time, and latency to cry.

    Findings

    The mean severity of pain was 3.5±1.53, 4.38±1.37, and 5.43±0.96 in breastfeeding, KMC, and control groups, respectively, and their difference was statistically significant (p < 0.001). The mean crying times for breastfeeding, KMC, and control groups were 34.62±14.40 s, 49.87±26.57 s, and 61.17±22.08 s, respectively, which were significantly different (p < 0.001). The mean latency to cry showed no significant difference in the three groups (p = 0.927).

    Results

    Both breastfeeding and KMC showed an analgesic effect in infants, but breastfeeding was more effective than KMC. Health care workers are recommended to encourage parents to use simple pain reduction methods for relieving pain, facilitating acceptance of mother, and promoting quality health care.

  • Shariati M., Esfandiari A., Rahmani Z Page 34
    Background and
    Purpose
    Extensive supply of herbal products in today’s societies in normal diet or as medications necessitates conduction of toxicological, histological, and hormonal studies. Awareness of the effects of medicinal plants and their inclusion in the diet can contribute to reproductive health. Since Mentha pulegium is widely used in pharmaceutical and food industries due to its strong fragrance and beneficial therapeutic effects, this study examined the effects of hydro-alcoholic extract of Mentha pulegium leaves on the function of pituitary-testicular axis.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 male rats of Wistar strain weighing about 190 220 g were divided into five groups of eight. The control group received nothing, the sham group received distilled water and ethanol, and the experimental groups received 400, 800, and 1600 mg/kg b.w. hydro-alcoholic extract of Mentha pulegium leaves intraperitoneally. The experiment period was 28 days.
    Results
    In this study, testosterone, follicle-stimulating hormone (FSH), and luteinizing hormone (LH) levels showed a significant decrease compared to the control group. Furthermore, the number of spermatozoa and Leydig cells had declined in the experimental groups receiving the high dose of the extract. Histological examinations also revealed extensive degenerative changes in the germinal epithelium and spermatogenesis arrest in the experimental groups receiving the high dose of the extract.
    Conclusion
    Hydro-alcoholic extract of Mentha pulegium leaves in low dose had a significant decreasing effect on plasma total testosterone, FSH, and LH levels. The effects of this extract on histological changes of testis were dose-related.
  • Attarzadeh Hosseini Sr., Oshtovani Z., Soltani H., Hossein Kakhk Sa Page 42
    Background And Objective
    There is a significant relationship between pulmonary function and general health and mortality. The matching between ventilation and perfusion is an effective factor in pulmonary function. This study investigated the effect of 24 sessions of interval aerobic training on pulmonary volumes and capacities and maximal oxygen consumption in sedentary girl students.
    Materials And Methods
    In this experimental study with pre- and post-test design, 30 healthy sedentary girl students were selected and randomly allocated to experimental (N = 15) or control (N = 15) groups. The experimental group performed 24 sessions of 45 minute interval aerobic running while the control group had no training program. Before and after the training program, pulmonary volumes and capacities and peak oxygen consumption were evaluated via spirometry tests and Bruce treadmill protocol, respectively.
    Results
    Exercise training resulted in 62% increase in ERV (p = 0.004), 65% increase in PEV (p = 0.03), 35% increase in MVV (p = 0.03), and 23% increase in VO2max (p = 0.001). Also, training had no significant effect on TV, IRV, FVC, PIV, and FEV1/FVC. In spite of increase in TV, IRV, and FEV1, FVC, PIV, MEF-25%FVC, FMEF-25%-75%FVC, and FEV1/FVC, training had no significant effect on these variables. However, the effect of training on the increase of ERV, PEF, MEF-50%FVC, MEF-75%FVC, MVV and VO2peak was significant (p < 0.05).
    Conclusions
    Aerobic training in young girls improves capability and coordination of respiratory muscles, especially expiratory muscles, and causes improvement in lung function via increasing some lung volumes and capacities.
  • Peirouvi T., Haidary A., Solati M., Mohammadnejad D., Gharbali A Page 52
    Background and
    Purpose
    The epididymis is a tubule that processes the maturation, storage, and transfer of sperm. Growth and maintenance of epididymal structures depend on testosterone release, which is directly controlled by pituitary gonadotropins. Furthermore, gonadotropins are controlled by hypothalamic releasing hormones. Using gonadotropin releasing hormone (GnRH) analogs can stop the pituitary-gonadal axis. This study aimed at determining the effect of a GnRH agonist (buserelin) on prepubertal rat epididymal tissue.
    Materials And Methods
    In this experimental, 20 rats on the 25th day after birth, provided by the Department animal house, were divided into 4 groups. The first and second study groups received 0.1 mg/kg GnRH agonist for 5 days and were dissected on the 30th and 35th day after birth, respectively. Animals in the control group received physiologic serum 0.1 mg/ml for 5 days and were dissected like the study groups. Measurements were performed using a calibrated microscope.
    Results
    The findings reveal a significant increase in epithelial height and lumen diameter in the first and second study groups as compared with the first control group (p ≤ 0.05). In comparison between the second study group and the second control group, only epithelial height, but not lumen diameter, showed a significant increase. Also, there was no significant difference in muscular thickness between the study and control groups.
    Conclusion
    This study shows that short-term administration of GnRH increases epithelium growth and lumen diameter, but not muscle thickness, in epididymis.
  • Delara M., Ghofranipour F., Azad Fallah P., Sadat Tavafian S., Kazemnejad A Page 59
    Background
    Decision making for adopting a health behavior is a process involving passing through different stages. This study was conducted to determine the decision making stages based on Precaution Adoption Process Model (PAPM) in female students with premenstrual syndrome (PMS).
    Material And Methods
    In this quasi-experimental within-subjects study, the PAPM stages were assessed in 317 high school students with PMS, who were exposed to an educational intervention based on PMS concepts. Decision making stages before and after the educational intervention were assessed based on PAPM.
    Findings
    All the participants in pretest assessment were at the stage 0 of decision making. None of them had changed her decision making stage during a one-week posttest assessment. After exposure to educational intervention, about 10.1% were assessed as stage two, 26.8% were in stage three, 1.9% reached stage four, and 61.2% were at stage five. In a regression model, PMS scores could predict 2% of variance in decision making stages. PMS severity and sign interference with social and school performance had a significant correlation with the individual’s decision making stage (p < 0.05).
    Conclusion
    Adolescent girls with PMS are not in the same stage of decision making after exposure to educational intervention and obtaining the necessary knowledge about PMS. Based on this finding, the design of educational interventions for PMS students must be stage-based. Perceived severity of PMS symptoms and PMS sign interference with school and social activities are among the variables that can be considered as PAPM constructs.
  • Kushki A., Tabibi H., Rivandi M Page 69
    Introduction
    Anorexia, limitation in the intake of some nutrients, loss of nutrients during dialysis, and extensive inflammation are important causes of malnutrition in hemodialysis patients. For this reason, this study reviews the status of macro- and micronutrient intake in these patients as compared to Dietary Reference Intake (DRI) values.
    Method
    This cross-sectional study was performed on 75 hemodialysis patients referred to the dialysis department of Vasei Hospital, Sabzevar, Iran. After measuring height and body weight, nutrient intake of each patient was determined using 24-hour food recall method for two consecutive days (one day on and one day off dialysis) and the frequency of meals was recorded. Nutrient intake of each individual was determined using Nutritionist IV software. Data were analyzed by descriptive statistics and one-sample t-test at the significance level p < 0.05.
    Results
    The mean BMI of patients in this study was 20.04±3.38 kg/m2. The mean energy intake was 1767.98±373.85 and 1816.76±433.16 kcal in women and men, respectively, and the mean protein intake was 67.92±21.11 and 69.30±21.38 g per day in men and women, respectively. Also, in this study, the intake of all nutrients, except vitamins B1, B3, B12, and iron, was less than the recommended standard in hemodialysis patients (p < 0.05).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, the intake of most water- and fat-soluble vitamins and minerals was less than the recommended standard in hemodialysis patients.
  • Mokhtari M., Sharifi E., Abbasnia Sh Page 76
    Background and
    Purpose
    Magnesium is a unique element among the trace elements, because it plays a role in a vast range of metabolic processes such as carbohydrate, lipid, protein, and the integrity of nucleic acids. Noting the role of this element in the physiological activity of organelles and tissues and the importance of the regulation of thyroid hormone levels in the body, this study considered the effect of esculent magnesium sulfate on the values of TSH, T3, and T4 hormones.Methods and Material: In this experimental study, 40 adult male Wistar rats weighing nearly 190-200 g were used. The rats were divided into five groups of eight: the experimental groups received 2, 4, and 8 molars of edible magnesium sulfate solution, respectively, while the control group received nothing. The sham group received only distilled water. The prescription was continued for 28 days and bleeding the heart was done to measure the mentioned factors of the serum. The mean concentration of the hormones was analyzed using suitable statistical methods, such as ANOVA and Tukey’s test, and compared between the control and experimental groups.
    Results
    The statistical analysis showed that the concentrations of TSH, T3, and T4 hormones increased significantly after receiving the different values of magnesium sulfate compared with the control group (p < 0.05).
    Conclusions
    Based on the results of this investigation, magnesium sulfate in the last 28 days increased the thyroid activity leading to increased serum levels of TSH, T3, and T4 hormones.
  • Said Ebn Said, Mahshid Forouhgan, Ahmad Ali Akbari Kamrani, Zia Ghaemmagham Farahani, Ahmad Delbari. _ Page 85
    Background and
    Purpose
    The burden of diseases in later life is high and the elderly are affected by multiple illnesses, frequently leading to hospitalization. The purpose of this study was to draw an overall picture of the clinical situation in elderly patients hospitalized for acute care.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional, descriptive study performed in a three-month period in 2010 in Ahvaz Petroleum Hospital. Two hundred consecutive elderly patients admitted to the hospital were assessed for medical history, BMI, CBC, blood chemistry, and ECG, and were tested by Geriatric Depression Scale, Abbreviated Mental Test Score, Activities of Daily Living, and Informant Questionnaire of Cognitive Decline in Elderly questionnaires.
    Results
    Mean age of patients was 71±8 years, and 67% were female. There was a history of depression in 9%, sleep disturbance in 70%, hearing problems in 23%, vision problems in 59%, memory impairment in 20%, overweight/obesity in 74%, cancer in 9%, and pain in 36% of patients. Ischemic ECG changes, abnormal Hb, positive CRP, and abnormal BUN/Creatinine ratio were seen in 30%, 34%, 20%, and 25% of patients, respectively. Forty-nine percent were on more than five drugs and 17% were ADL-dependent. Seventy-eight percent had normal GDS score. Abnormal AMTS scores suggestive of cognitive impairment were seen in 10%. Sixty-six percent were transferred to medical wards, while 34% were transferred to surgical wards.
    Conclusion
    The existence of multiple simultaneous disturbances in hospitalized elderly patients necessitates proper training of physicians and medical staff for acute care services in the field of geriatric medicine.