فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
سال یکم شماره 2 (پیاپی -2، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شمس سادات زاهدی، اکبر حسن پور صفحه 1
    قابلیت استخدام کارکنان مفهومی است که در جهت ایجاد امنیت استخدام به عنوان جایگزین امنیت شغلی در روابط استخدامی جدید طرح شده و در دهه های اخیر مورد بحث قرار می گیرد. قابلیت استخدام کارکنان به عنوان توانایی فرد در شناسایی و تشخیص فرصت های شغلی و حرفه ای در درون سازمان و بین سازمان ها در طول کارراهه تعریف می شود. این مفهوم مهمترین عامل تعیین کننده انطباق پذیری و موفقیت فرد در محیط کاری متلاطم امروزی محسوب می شود. عوامل و شرایط متعددی نظیر؛ عوامل فردی، سیاست های سازمانی و... بر ارتقای قابلیت استخدام کارکنان موثر هستند. در این راستا این مقاله به دنبال بررسی تاثیر نوع روابط استخدامی بر قابلیت استخدام کارکنان است. نتایج حاکی از آن است که تفاوت معناداری بین نوع روابط استخدامی و قابلیت استخدام کارکنان وجود ندارد. البته در برخی از ابعاد و مولفه های قابلیت استخدام کارکنان همانند انگیزش، کارراهه و انگیزش یادگیری تفاوت معناداری احساس می گردد.
    کلیدواژگان: روابط استخدامی، قابلیت استخدام کارکنان و سازمان های دولتی
  • سیدعلی اکبر افجهء، محمد اسماعیل زاده صفحه 9
    منابع انسانی به عنوان کلیدی ترین منابع سازمانی، زمانی به طور کارآمد و اثربخش به کار گرفته خواهد شد که با نگرش استراتژیک مدیریت شود. رویکرد استراتژیک در مدیریت منابع انسانی به مفهوم به کارگیری فنون و روش هایی نوین است که سازمان بتواند با اتکا به آنها در برابر محیط ناپایدار واکنش مناسب نشان داده و منابع انسانی را در جهت کسب مزیت رقابتی بسیج کند. موضوع اصلی در این مقاله بررسی رابطه بین مدیریت استراتژیک منابع انسانی و عملکرد شرکت ها است و به این مساله می پردازد که آیا از نظر عملکرد، نگرش استراتژیک در مدیریت منابع انسانی نسبت به نگرش سنتی برتری دارد؟ روش انجام این تحقیق توصیفی است که هدف، یافتن رابطه بین نوع روش به کار رفته در مدیریت منابع انسانی سازمان ها و شرکت ها و عملکرد آنها می باشد. برای تحلیل داده ها از شیوه های آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که شرکت هایی که فعالیت مدیریت استراتژیک منابع انسانی1 را دنبال می کنند نسبت به شرکت هایی که این فعالیت را انجام نمی دهند (شرکت های سنتی2) عملکرد بهتری دارند و استفاده از اقدامات و اصول مدیریت استراتژیک منابع انسانی موجب بهبود عملکرد شرکت ها می گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، مدیریت استراتژیک، عملکرد شرکت ها
  • ناصر حمیدی، نبی الله محمدی صفحه 21
    در پژوهش حاضر کارآفرینی در اداره کل تربیت بدنی استان زنجان و ارتباط عوامل فردی (شخصی)، شخصیتی و سازمانی با آن، با هدف تقویت و ارتقای سطح کارآفرینی طی بهمن ماه 1386 تا شهریور 1387 مطالعه گردید. در این تحقیق میزان رابطه بین متغیرهای ویژگی های فردی (شخصی)، شخصیتی و سازمانی با کارآفرینی مورد بررسی قرار گرفتند.در نتیجه تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیه ها بین هر یک از متغیرهای ویژگی های فردی (شخصی)، شخصیتی و سازمانی با کارآفرینی رابطه معنی داری بدست آمد و همچنین دررابطه با اثر همزمان بین ویژگی های یاد شده وکارآفرینی رابطه معنی داری بدست آمد و مشخص شد که ویژگی های شخصیتی به تنهایی قادر است 64/69 درصد تغییرات کارآفرینی را تبیین نماید و نیز آشکار گردید که کارآفرینی سازمان مورد مطالعه با کسب نمره 47/30 از حد متوسط (یعنی 50 درصد) پایین تر است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، کارآفرینی شرکتی، توانایی های فردی (عوامل فردی)، ویژگی های شخصیتی، ویژگی های سازمان کارآفرین
  • پیام حنفی زاده، سید حسن موسوی، محمد امین نایبی صفحه 35
    در این مقاله با استفاده از رویکرد فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، به ارائه مدلی برای ارزیابی و رتبه بندی جایگاه های عرضه سوخت پرداخته شده است. ابتدا با توجه به ادبیات موضوع در این حوزه و پژوهش و مصاحبه با کارشناسان شرکت نفت تعدادی شاخص شناسایی گردید. سپس به مقایسات زوجی شاخص ها با توجه به نظر خبرگان اقدام گردید. در این پ‍‍‍‍‍ژ‍وهش به دلیل تعدد شاخص ها از رویکردی متفاوت با AHP معمول استفاده شد، به طوری که به جای مقایسه دو به دوی آلترناتیوها بر اساس هر شاخص از یک مقیاس رتبه دهی در یک سطح از سلسله مراتب استفاده گردید. بدین منظور در مورد هر شاخص وزن سراسری آن نسبت به شاخه بالایی محاسبه گردیده و در نهایت با ضرب وزن موضعی مربوط به مقیاس رتبه دهی کسب شده در مورد هر شاخص، وزن سراسری شاخص و امتیاز کسب شده هر شاخص استخراج شده است و در آخر با جمع تمامی امتیاز شاخص ها، امتیاز جایگاه مورد ارزیابی، مشخص گردید. به منظور انجام مطالعه موردی به ارزیابی چند جایگاه عرضه سوخت در استان زنجان بر اساس مدل ارائه شده پرداخت شده است. در این مطالعه از نرم افزار EC در محاسبه وزن ها استفاده شده است.
    کلیدواژگان: جایگاه های عرضه سوخت، رتبه بندی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • راحله یوسفی، ابوالفضل شهرآبادی صفحه 57
    رفتار توده وار یکی از تورش های رفتاری در بین سرمایه گذاران است و به عنوان یک عنصر مهم در بازارهای مالی به شمار می رود. این عامل گاهی باعث به وجود آمدن تلاطم در شرایطی که اطلاعات در آن پخش می شود، می گردد. یک مشکل اساسی در این زمینه تمایز قائل شدن بین توده-واری ساختگی و آگاهانه است، زیرا توده واری آگاهانه ممکن است ناکارا باشد و در نهایت منتهی به نوسان در بازار شود. در این تحقیق وجود رفتار توده وار بین سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از مدل هوانگ و سالمون مورد بررسی و آزمون قرار گرفته است. برای محاسبه متغیرهای مورد نیاز مدل از روش پنجره متحرک استفاده و اندازه پنجره 24 ماه در نظر گرفته شده است. به عبارت دیگر با استفاده از اطلاعات 24 ماه گذشته بازده ماهانه بازار و بازده ماهانه هر سهم، متغیرهای مورد نیاز تحقیق محاسبه گردیدند. پس از جایگذاری متغیرهای به-دست آمده در فرمول استاندارد شده HS مقادیر توده واری برای هر یک از ماه های سالهای 86-1382 محاسبه و مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده توده واری در طی دوره زمانی تحقیق مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: مالی رفتاری، رفتار توده وار، احساسات
  • محسن خون سیاوش، مهتاب محمدی صفحه 65
    BPR روشی است برای بهبود کامل در عملکرد با استفاده از منابع، به گونه ای که حداکثر ارزش افزوده در فعالیت های سازمان به دست آید شود. در مهندسی مجدد، فعالیت های هزینه بر در سطح فرآیندها و یا کل سازمان، به حداقل می رسد. مزایای استفاده از BPR در بخش خصوصی کاملا شناخته شده است، اما تحقیقات کمی در زمینه استفاده از آن در بخش دولتی واینکه چه طور می توان آن را در ادارات دولتی پیاده کرد، صورت گرفته است. هدف این کار پژوهشی، بررسی تاثیرات و ویژگی های سازمان های دولتی و میزان اثرگذاری آن بر موفقیت اجرای BPR و هم چنین رفع چالش های پیش بینی شده (چالش های انسانی و تکنیکی) در روند پیاده سازی BPR در سازمان های دولتی می باشد. در این تحقیق می خواهیم ثابت کنیم که آیا توجه به شرایط و ویژگی های خاص سازمان های دولتی بر اجرای موفقیت آمیز BPR در این سازمان ها تاثیرگذار است یا خیر. و هم-چنین پیش بینی ما بر این اساس است که در خلال اجرای BPR مسائلی ایجاد می شوند که ما این مسائل را به دو دسته انسانی و تکنیکی تقسیم کردیم و برای حل این چالش ها دو راه حل پیشنهاد می کنیم: برای حل چالش های انسانی باید عوامل تاثیر گذار بر نیروی انسانی را در رابطه با BPR مورد توجه قرار دهیم و برای حل چالش های تکنیکی باید از بهترین اقدامات استفاده نمود تا این مشکلات را بتوانیم از پیش روی برداریم.
    کلیدواژگان: مهندسی مجدد فرایندهای کسب وکار (BPR)، ویژگی های سازمان های دولتی، چالش های انسانی
  • علیرضا علی نژاد، پرویز محمد پور، نیما اسفندیاری صفحه 75
    متدولوژی شش سیگما یک روش کمی و جامع در بهبود اثر بخش سازمان است، در این مقاله سعی شده است با استفاده از متدولوژی شش سیگما و پیاده سازی چرخه DMAIC1 در فرایند خط تولید قطعات تزریق پلاستیک شرکت صنام، بهبودهای کمی و کیفی حاصل شود. در ابتدا به بررسی مفاهیم تولید، محصولات متناسب با رضایت مشتری، متدولوژی شش سیگما و نحوه پیاده سازی چرخه DMAIC می پردازیم، سپس به شناسایی مشکلات مربوط به کاهش توقف ها و تکمیل ظرفیت خالی دستگاه های تزریق پلاستیک و نهایتا افزایش توان تولید جهت کسب درآمد بیشتر در شرکت صنام مورد بررسی قرار گرفته است. در مرحله بعد با تشکیل جلسات طوفان ذهنی2 علل توقفات و خالی بودن ظرفیت دستگاه-های تزریق پلاستیک بررسی شده و به کمک فنون FMEA3 و هم چنین با استفاده از نرم افزار MINITAB و نمودار پارتو، علل اصلی مسئله تحقیق شناسایی و بهبودهای مورد نظر برای آنها پیشنهاد شده است، سپس سطح فعلی سیگما مورد بررسی قرار گرفته و پس از اجرای فرایند بهبود، با مقدار جدید مقایسه می گردد. نتیجه این تحقیق علاوه بر منافع مالی تجربیات گرانبهایی نیز دارد.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل عوامل شکست (FMEA)، شش سیگما، چرخه DMAIC، رضایت مشتری، نمودار پارتو، RPN 4، CTQ5
  • نیما هاشمی، فرهاد حسین زاده لطفی، سید اسماعیل نجفی صفحه 85
    امروزه، به منظور ارزیابی کارایی و بهره وری سیستم های دانشگاهی از مدل های ریاضی تحقیق در عملیات استفاده می شود. این مدل ها مجموعه ی از فعالیت های آموزشی پژوهشی و خدماتی را به عنوان شاخص های ورودی و خروجی در نظر می گیرند و با توجه به میزان اهمیت و تاثیرگذاری هر یک از شاخص ها در مجموعه عملکرد، نسبت مجموع موزون خروجی ها بر مجموع موزون ورودی ها به عنوان میزان کارآیی واحدهای تصمیم گیرنده محاسبه می شود. در این مقاله با استفاده از تحلیل پوششی داده ها، کارآیی فنی یازده گروه آموزشی مورد ارزیابی قرار گرفته که در دو حالت بازدهی به مقیاس ثابت و بازدهی به مقیاس متغیر محاسبات انجام پذیرفته است و نتایج به دست آمده از محاسبه کارآیی نشان می دهد که از مجموع 11 واحد مورد بررسی 6 واحد کارا و تنها در 5 واحد با ناکارایی مواجه می شویم همچنین رتبه بندی کارآیی گروه های آموزشی، نقاط ضعف و قوت هر یک از گروه ها و وضعیت استفاده از منابع نیز بیان شده است.
    کلیدواژگان: کارآیی، تحلیل پوششی داده ها، بهره وری
|
  • Shams Olsadat Zahedi, Akbar Hassanpoor Page 1
    Employees’ employability is a key concept that is considered as a measure of providing employment security and a substitute for job security in modern employment relations. Employability defined as one’s ability to identify and realize occupational opportunities within and between organizations over the course of a career، is a critical determinant of individual adaptability and success in today’s turbulent work environments. Many factors and conditions may influence promotion of employees’ employability including individual factors، organization’s policies، etc. This article addressed the effect of the type of employment relations on employees’ employability. The results show that there is no statistically significance difference between the type of employment relations and employees’ employability. However، a significance difference in some of dimensions and indices of employee employability، such as career motivation and learning motivation was found.
  • Seyed Ali Akbar Afjeh, Mohammad Esmaeilzadeh Page 9
    The purpose of this paper is to examine the relationship between Strategic Human Resource Management and Companie's Performance. To this end، a descriptive (survey) method was adopted in order to probe the relationship between type of method used in Strategic Human Resource Management and Companie's Performance. More specifically، hang and Chang’s Questionnaires were used in order to study application of Strategic Human Resource Management and Companie's Performance. The participants were selected from among a group of fifty industrial and commercial super companies quoted by Industrial Management Organization. To analyze the data، descriptive and inferential statistics were employed using SPSS Software، version 13. The findings show that: 1- There is a significant relationship between policies of human resources for job compensation and companie's performance. 2- There is a significant relationship between policies of human resources for training human resources development and companie's performance. 3- There is a meaningless relationship between policies of human resources for effective Communication Employee (publication of information) and companie's performance. 4- There is a meaningless relationship between policies of human resources for Equal Opportunity (non-discrimination) and companie's performance. 5- There is a significant relationship between policies of human resources for management development & improvement and companie's performance. 6- There is a meaningless relationship between policies of human resources for Flexible Working Schedule and companie's performance. 7- There is a significant relationship between policies of human resources for staffing and companie's performance.
  • Naser Hamidi, Nabiollah Mohammadi Page 21
    In this article، entrepreneurship in Zanjan Physical Education Administrational office and its relationship with personal، personality and organizational factors was investigated in order to encourage and prompt the entrepreneurship level during the time span of February 2008 till September 2008. To this end، we formulated the corresponding directional hypothesis and examined the kind and degree of relationship between personal، personality and organizational specialties variables with entrepreneurship. The results indicated meaningful correlation indices between each of the variables of personal، personality and organizational specialties with entrepreneurship. Further، a meaningful relationship was found between the mentioned variables and entrepreneurship. The results of statistical analysis confirmed that only personality can account for 69. 64% of changes in entrepreneurship. Also، level of entrepreneurship in this organization with score of 30. 47 is lower than the average level (50%). Finally، some suggestions and guidelines are provided to improve entrepreneurship level based on the research results.
  • Payam Hanafizade, Seyyed Hassan Mousavi, Mohammad Amin Nayebi Page 35
    In this article، an evaluating model for ranking the fuel stations of N. I. O. P. D. C. is presented. The model was formulated based on one of MCDM techniques known as Analytical Hierarchy Process (AHP). More specifically، initially، we conducted a survey through administering a questionnaire to experts in order to identify the criteria for evaluating fuel stations. Then، we determined criteria weights using a questionnaire on the basis of AHP standard. We used a rating scale instead of direct pair wise comparisons among alternatives so that we could overcome the explosion in the number of required comparisons when the number of alternatives is excessively large. Then، we calculated global Weights of every criterion in each level and after that considering assigned rates by evaluators to every fuel station، the scores of every fuel station was eventually calculated. All of weights were calculated and run using EC software. To test the presented model، we evaluated four stations in Zanjan province.
  • Rahele Yousefi, Abolfazl Shahrabadi Page 57
    Herding behavior is considered as one of the behavioral approaches between investors and an important element in financial markets. Sometimes، this element causes agitation in circumstances where information is spread. A crucial problem in this regard is distinguishing between artificial and thoughtful herds، because thoughtful herding may be inefficient and it may eventually result in fluctuation in markets. In this research، we examined and tested the herding behavior between investors in Tehran Security Exchange using Salmon and Huang’s model. In order to calculate the required variables of model، the moving window technique was utilized and the window size was set as 24 months. In other words، by applying the information of the last 24 months، Excel Software calculated monthly market yields as well as monthly yield of each share and the required variables. After substituting the obtained values for the variables in standardized formula HS، we calculated and analyzed the herding amounts for each months of 1382-86 interval. The findings depicted a clear herding pattern for the time interval under study and hence، confirmed the corresponding theory.
  • Mohsen Khon Siavash, Mahtab Mohammadi Page 65
    Business Process Reengineering (BPR) is an approach to using sources so that maximum added value for the company may be achieved. Likewise، costly activities in performance procedures or in the whole company will be reduced to the minimum level as a result of BRP. BPR usage and its advantages are well identified and appreciated in the private sector. However، there is an information gap concerning implementation of BRP in public sector and government organization. Accordingly، the present study attempts to investigate the effect of public sector on the success of BPR performance and settling the predictable challenges including human and technical categories in the process of BPR performance in governmental organizations. Attempts are made to explore whether paying attention to special features of governmental organization have any effect on BPR performance in such organizations، as typically predicted by experts. Two types of problems may emerge in the process of BPR implementation; human resource problems and technical problems. To solve them، the researchers present two corresponding solutions. That is to solve human challenges، special attention must be paid to the factors affecting human resources and influencing BPR. To solve technical challenges، BEST PRACTICES are introduced.
  • Alireza Alinezhad, Parviz Mohammadpour, Nima Esfandiari Page 75
    Six-sigma methodology is known as a comprehensive and quantitative method for implementing improvement in the organizations. In this paper، attempts are made to implement this method at SANAM Company. To this end، first، we will consider the process of manufacturing plastic products based on the costumer perspective. Then، we will explain six-sigma methodology and DMAIC cycle. Finally، the problems and failures in the production line as elicited through brain storming meetings and using FMEA and Pareto method through MINITAB software are reported. Then، we will choose the related aspects and find the current sigma level of the company. Finally، suggestions are made to improve the production process based on the selected aspects and the new sigma level of the company will be calculated and we will see that the sigma level and the company’s profit was increased saliently.
  • Farhad Hosseinzadeh Lotfi, Nima Hashemi, Seyed Esmaeil Najafi Page 85
    In recent years، mathematical and operation research models are commonly used to assess efficiency and productivity of educational departments of universities and ranking them. Some sets of educational، research، and service activities are then considered as input and output indices of the models. Then، according to the importance and influence of indices on total performance of Decision-making Units (DMU)، the efficiency score is defined as the weighted sum of outputs-weighted sum of inputs ratio. In this article، we obtained the efficiency score of 11 educational departments in two cases constant return to scale and variable return to scale using Data Envelopment Analysis (DEA). The results showed that 6 DMUs are efficient and 5 DMUs are inefficient.