فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 18 (پاییز 1389)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 18 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن شاطریان، امیر اشنویی، محمود گنجی پور صفحه 7
    در دوران معاصر، گسترش شهرها، رشد جمعیت شهرنشین و افزایش تضاد و نابرابری های اجتماعی موجب انحرافات و کجروی های اجتماعی و حاشیه نشینی شده است. با این وجود، در همه ادوار تاریخی میزان و نوع رفتارهای منحرفانه گروه های اجتماعی ثابت و به یک اندازه نبوده است. همچنین، مناطق و محلات شهری از نظر پراکنش جغرافیایی آسیب های اجتماعی، چهره ای یکدست و هماهنگ از خود نشان نمی دهند. هدف تحقیق حاضر سنجش رابطه بین محل سکونت و انحرافات اجتماعی در شهر آران و بیدگل می باشد. روش تحقیق از نوع اسنادی و پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را کلیه خانوارهای ساکن در شهر آران و بیدگل تشکیل می دهند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 300 نفر تعیین گردید. برای محله حاشیه نشین یحیی آباد تعداد 150 نفر و محلات غیر حاشیه نشین نیز 150 نفر انتخاب و به صورت تصادفی مورد پرسش گری قرار گرفتند. نتایج آزمون T تفاوت میانگین های دو متغیر محل سکونت پاسخ گویان و انحرافات اجتماعی را نشان می دهد. تفاوت مشاهده شده در بین دو گروه، به لحاظ آماری با توجه به (002/0sig=) و (162/3- t=) معنادار است. همچنین نتایج آزمون واریانس دو متغیره نشان می دهد که عملکرد متقابلی میان نوع محل سکونت، وضعیت کالبدی، سطح سواد، میزان درآمد و پایگاه اقتصادی- اجتماعی در میزان گرایش به انحرافات اجتماعی وجود دارد.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، انحرافات اجتماعی، محل سکونت، شهر آران و بیدگل
  • علیرضا زارع شاه آبادی، اکبر زارع شاه آبادی، سمانه صمیمی، محمد امین خراسانی صفحه 29
    بخش کشاورزی به عنوان یکی از زمینه های توسعه مناطق می تواند در کاهش شکاف منطقه ای و برقراری توازن و تعادل و بهبود شاخص های توسعه در نواحی موثر باشد. سئوال اصلی پژوهش حاضر این است که شهرستان ابرکوه چه قابلیت هایی در بخش کشاورزی دارد و چگونه می توان این بخش را در این منطقه رونق بخشید. نوع تحقیق کاربردی - توسعه ای و روش بررسی آن کتابخانه ای و پیمایشی می باشد. با بهره گیری از مدل SWOT که از جمله مهم ترین مدل های برنامه ریزی راهبردی محسوب می شود، نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای بخش کشاورزی و دامداری در این منطقه بررسی شد و پس از آن از مدل مکمل QSPM برای اولویت بندی راهبردها و تعیین مناسبترین راهبرد بهره گرفته شد. بر اساس نتایج تحقیق، ساماندهی کانون های تولید و فضاها و سکونتگاه های روستایی، فراهم کردن بستر مناسب جهت به کارگیری نیروهای جوان و متخصص در بخش، واگذاری بخشی از امور اجرایی و تحقیقاتی به بخش خصوصی و افزایش مشارکت پذیری به ترتیب مهم ترین راه های توسعه کشاورزی و دامداری در این منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: راهبرد، کشاورزی و دامداری، مدلSWOT، مدل QSPM، شهرستان ابرکوه
  • حسن کامران دستجردی، فرشاد سوری*، احمد تقدیسی، سلمان انصاری زاده صفحه 51

    نظام مدیریت روستایی ایران طی سالیان طولانی به لحاظ ساختار های اجتماعی مختلف، تحولات و دگرگونی های پیچیده ای داشته است. در سال 1377 «قانون تاسیس دهیاری خودکفا» در روستاهای بالای 20 خانوار به تصویب رسید، اما با افزایش درخواست ها این رقم به روستاهای بالای 400 خانوار تغییر یافت. هدف این پژوهش که بصورت توصیفی- همبستگی و با روش پیمایشی انجام گرفته این است که، با بررسی تاریخچه سیاست تاسیس دهیاری ها و همچنین تغییر مصوبات مربوط به تشکیل این نهاد در مناطق روستایی به پاسخ مشکلات موجود در این زمینه دست یابد. در این زمینه دو دسته از روستاهای بزرگ و کوچک برخوردار از دهیاری در شهرستان دلفان انتخاب شده اند(n=346) تا به ارزیابی عملکرد دهیاری ها در رابطه با دو عامل ساختار تشکیلاتی و سیاست جمعیتی پرداخته شود. نتایج با تجزیه و تحلیل داده ها در محیط نرم افزار SPSS و آزمون های همبستگی اسپیرمن و تحلیل واریانس نشان می دهد که دهیاری در روستاهای بزرگ به مراتب موفق تر از روستاهای کوچک عمل کرده و با توجه به موارد قانونی و شرایطی که برای فعالیت دهیاری ها درنظر گرفته شده است می توان دریافت که جمعیت ملاک تعیین کننده ای برای موفقیت دهیاری هاست. البته بیان این مسئله به معنای پذیرش جمعیت به عنوان یک ملاک کلی برای ارائه خدمات به دهیاری ها نمی باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، دهیاری، ساختار سازمانی، توفیق دهیاری، شهرستان دلفان
  • اسعدخضرزاده، منصورسلیمانی، محمدتقی رضویان صفحه 67
    قاچاق ورود یا خروج پنهانی کالا و انسان از مبادی رسمی و غیر رسمی بدون پرداخت عوارض وحقوق دولتی است.. قاچاق یک پدیده چند وجهی است که بی گمان عامل های زیادی می تواند در چرایی آن نقش داشته باشد. گستردگی مناطق مرزی، متعدد بودن مبادی ورودی کالاهای قاچاق، رواج فرهنگی مصرفی کالاهای قاچاق در جامعه، نوع دیدگاه مرزنشیان به پدیده قاچاق از جمله عوامل گسترش قاچاق کالا در مرزهای کشور است. وضعیت نامناسب اقتصادی مرزنشینان و رشد و توسعه ناموزون در مناطق مختلف کشور که معلول نوع خاصی از فرایند تاریخی شکل گیری دولت-ملت در کشور بوده است و باعث شده است تا میزان توسعه مناطق مرزی، نسبت به مرکز بسیار پایین تر باشد، از مهم ترین عوامل گسترش پدیده قاچاق محسوب می شوند. گرچه ممکن است قاچاق کالا و ارز در کوتاه مدت با ایجاد شغلی کاذب راه حلی برای فرار از فقر و بیکاری تلقی شود، اما از آنجا که این فعالیت به تولید منجر نخواهد شد و سود حاصل از آن نیز در بخش های تولیدی سرمایه گذاری نخواهد شد بنابراین در دراز مدت قاچاق کالا با تضعیف بنیادهای تولیدی فقر را تشدید خواهد کرد در نتیجه می توان گفت که بین فقر و قاچاق رابطه ای تسلسلی برقرار است که در درازمدت یکدیگر را بازتولید می کنند. آنچه در اینجا بیش از هر عامل دیگری مورد توجه است، شرایط ژئوپولتیکی مرزهای ایران بویژه مرزهای دریایی است. می توان گفت که از بین عوامل عمده ای که باعث بوجود آمدن پدیده قاچاق کالا و ارز می شوند، ایران از اغلب آنها بصورت همزمان در رنج است. گرچه قاچاق کالا و ارز تقریبا در تمام مناطق مرزی کشور صورت می گیرد، مطالعه حاضر به بررسی پدیده قاچاق کالاوعوامل موثربر این پدیده وهمچنین راه های کاهش پدیده قاچاق در مرزهای دریایی جنوب کشور پرداخته است.
    کلیدواژگان: قاچاق کالا، مرز، مرزهای دریایی جنوب، مرزنشینان
  • زهرا احمدی پور، طهمورث حیدری موصلو، احسان لشگری صفحه 85
    جهانی شدن به مثابه روندی فراگیر، کلیه ابعاد زندگی فردی و گروهی بشر را در گستره هویت، فرهنگ، سیاست، اقتصاد و... متاثر ساخته است که این خود بر پیچیدگی و ابهامات این مسئله افزوده است. از آن جا که جهانی شدن را باید یکی از اصلی ترین عوامل توجه مجدد به مقوله هویت ملی دانست؛ پس این فرایند، نیرویی برای همگن سازی ساده نیست، که از طریق آن یک فرهنگ بتواند سایر هویت ها را نابود کند. کشور ایران با برخوداری از فرهنگ و تمدن غنی در طول تاریخ چند هزار ساله اش پیوسته از توالی زمانی در امر هویتی خود؛ برخوردار بوده و با اینکه در دوره های گوناگون صورت های متفاوتی به خود گرفته، اما هرگز اصالت ایرانی بودن آن مخدوش نشده است. از طرفی هم، هر چند دگرگونی هایی در لایه های سطحی فرهنگ و هویت ایرانی پدید آمد؛ اما هیچ گاه نتوانستند به ژرفای هویت ایرانیان رسوخ پیدا کنند. همچنین این فرهنگ و تمدن ایرانی با خدماتی که به گسترش میراث مشترک تمدن بشر کردند، همراه با اقوام مختلف موجود در همسایگی خود، هویتی ویژه ی خود را پدید آوردند که در خلال روزگاران گسترش یافته و تکامل پیدا کرده است. در فرایند جهانی شدن، علاوه بر انقلاب ارتباطات و اطلاعات؛ دو رویداد بزرگ و پر اهمیت تاریخی دیگر در دو دهه ی آخر قرن بیستم مسئله هویت را برای ایران و پیش روی ایرانیان مطرح ساخت؛ یکی انقلاب اسلامی و اسلام گرایی که در قالب هویت جدید بعد از دهه 1980 بروز یافت و دیگری فرو ریختن نظام جهانی دو قطبی در دهه ی 1990 که منجر به از میان رفتن موازنه ژئوپلیتیک در جهان سیاسی شد. در این تحقیق کوشش گردیده با روش توصیفی – تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای و اینترنتی از یک جهت، هویت ایرانی تبیین شود و از جهت دیگر به ذکر فرصت ها و چالش های هویت ایرانی در فرآیند جهانی شدن پرداخته شود.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت، هویت ایرانی، چالش های هویت ایرانی در فرآیند جهانی شدن
  • سیدموسی پورموسوی، حسین محمدیان، محمدهادی پوینده صفحه 107
    قدرت ملی یک کشور، نقشی بنیادین در مباحث مربوط به جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک و در نهایت تنظیم الگوی رفتاری دولت ها در امور داخلی و روابط بین الملل ایفا می کند، به همین دلیل از آغاز قرن بیست و یکم، موضوع قدرت ملی از اهمیتی بیش از پیش برخوردار شده است و بیش از گذشته مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. از سوی دیگر قرن بیست و یکم قرن شهرهاست، چرا که اکنون بیش از نیمی از مردم دنیا شهرنشین اند، بر همین مبنا اغلب صاحب نظران علوم اجتماعی و انسانی بر این باورند که سرنوشت بشر امروز و آینده در شهرها رقم می خورد. شهرها که تا آینده ای نزدیک اکثریت مردم جهان را در خود جای خواهند داد، عرصه های رقابت جهانی برای جذب دانش و سرمایه شده اند و هریک به دنبال معروفیت در عرصه یا عرصه هایی از فعالیت بشر هستند تا در این رقابت وارد شوند. منطقه کلان شهری تهران نیز یکی از مناطق کلان شهری بزرگ دنیاست که قدرت اقتصادی و مالی نیز همچون قدرت سیاسی در آن متمرکز شده است، که در نتیجه رهبری اقتصاد ملی در تهران متمرکز شده و تمرکز اقتصادی با تمرکز سیاسی- اداری و تمرکز جمعیتی و خدمات اجتماعی هم نوا و همراه گردیده است. در این تحقیق که از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد با بررسی و استفاده از برخی شاخص های اقتصادی موثر در قدرت ملی به تبیین نقش اقتصادی منطقه کلان شهر تهران در قدرت ملی پرداخته می شود. یافته های تحقیق نشان می دهد که احتمالا نقش اقتصادی منطقه کلان شهر تهران در قدرت ملی دارای کارکرد منفی است.
    کلیدواژگان: قدرت ملی، منطقه کلان شهر تهران، تمرکز اقتصادی، رقابت جهانی، شاخص های اقتصادی
  • حسن حسینی امینی، صالح اسدی، مهدی برنافر صفحه 129
    جنگ ها، خواسته یا ناخواسته با زندگی و حیات جوامع بشری آمیخته شده است و در بسیاری از موارد به نظر می رسد که هیچ راه گریزی از آن وجود ندارد. شهرها به عنوان مراکز تجمع سرمایه مادی و انسانی، در زمان جنگ به هدفی عمده برای دشمن تبدیل می شوند، در نتیجه حمله به آنها خسارات فراوانی را پدید می آورد. لذا توجه به بحث پدافند غیر عامل می تواند میزان خسارات ناشی از جنگ را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. در حال حاضر نیز وقوع جنگ علیه کشور با توجه به شرایط منطقه و درگیری در کشورهای اطراف و تصرف عراق و افغانستان بدست آمریکا محتمل می نماید. شهر لنگرود با توجه به قرار گرفتن در مسیر راه اصلی آستارا- مشهد و موقعیت آن در پسکرانه ساحل خزر موقعیت استراتژیک خاصی دارد. لذا هدف از این پژوهش ارائه راهکارهایی جهت افزایش پایداری دفاعی شهر لنگرود متناسب با نیازهای دفاعی- امنیتی شهر و ویژگی های جغرافیایی آن است. داده های تحقیق متناسب با اهداف از یافته های میدانی و عکس های هوایی استخراج گریده سپس تحلیل وضعیت شهر از طریق تکنیک S.W.O.T و شناسایی مراکز استراتژیک اقدام صورت گرفته است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که در حال حاضر شهر لنگرود فاقد یک برنامه جامع دفاعی جهت تامین امنیت شهر و شهروندان در زمان بروز حملات احتمالی از سوی دشمن می باشد.
    کلیدواژگان: دفاع عامل، پدافند غیر عامل، برنامه ریزی شهری، شهر لنگرود
|
  • Alireza Zare Shahabadi, Akbar Zare Shahabadi, Samaneh Samimi, Mohammadamin Khorasani Page 29
    Agriculture sector, as one of the bases for regional development, can be effective in reducing regional threat and in balance and improvement of development indicators in the areas. Main question of this research is Identification of capabilities in agriculture sector in Abarkouh city and providing guidelines for the improvement of this industry. Type of research is applied -developmental and its method is librarian and survey. With using SWOT model which is an important strategic planning model, strengths, weaknesses, opportunities and threats of agriculture livestock in this area were determined and then we used QSPM technique for prioritization and classification of strategies. Based on results, organization of product centers and rural regions, use of young man powers in the sector, giving the research affairs to private sector and improvement in participation is most important ways for development of agriculture and animal husbandry in the region.
  • Hasssan Kamran Dastjerdi, Farshad Sori, Ahmad Taghadosi, Salman Ansarizadeh Page 51

    In terms of social structure, Iran rural management system has undertaken complex developments and changes over many years. In 1999 “Law for establishing self Dehyary” adopted for villages with more than 20 households, but increased to 400 households due to the increasing number of requests. The aim of this research which is descriptive - correlational and performed using survey methods is to answer present problems of these dehyaris bsed on the review of history of political estabilishment of dehyaris and changes to the legislation and institutions in rural areas. In this regard, both large and small villages have been selected from Delfan Dehyary county (n=364), to assess dehyary performance based on two factors Dehyaryha organizational structure and population policy. The results of data analysis in SPSS software Analysis of variance and Spearman correlation tests show that Dehyary far more successful in large villages, small villages. Based on the legal conditions for these activities, pupolation is the main criteria for determining success in Dehyary. Of course this means that the population as a general criterion for services Dhyary.

  • Asaad Khzrzadh, Mansoor Soleimani, Mohammad Taghi Razavian Page 67
    Trafficking is defined as “entrance or exist of human beings and commodity, secretly and out of the formal or informal principles without payments of state toll rights, customs dues and tariffs”. Trafficking is a multifaceted phenomenon that several factors are involved in its process. Geographical expanse the border areas, multiple import ports for different smuggled goods, consumer demanded goods, society’s cultural change in demand for goods and the view and role of border residents to trafficking are some of these factors that helps this activity to remain part of local and national economy. On the other hand, poor economic conditions of border residents and inharmonious development of different regions of the country, which have been part of nation-state building policies in Iranian history, is another reason for such a profitable, though dangerous, activity. As a result, the development of border areas is much lower than the central parts of the country forcing people to adapt trafficking as a means of livelihood. Although smuggling may be a short term solution to unemployment, by creating a false employment to escape poverty, but since this kind of activity will not lead to the production of goods and services in the long run, it eventually results in further poverty and undermines spatial development. Although smuggling is a phenomenal activity of almost all border areas of the country, this article emphasizes on southern coastal borders and actions needed to reduce it.
  • Zahra Ahmadipour, Tahmores Heidari Mosello, Ehsan Lashgari Page 85
    Globalization, as an Overwhelming process, has affected all aspects of life in the range of individual and group identity, culture, politics, Economics, etc. This in turn, has added to its complexity and ambiguity. Since globalization is one of the main factors to be Considered regarding the issue of national identity, so this process is not simply a force for homogenization, through which a culture can destroy the other identities. Iran, having a prosperous (rich) culture and civilization throughout it thousands years long history, has always enjoyed a continuous non-broken identity during the time, and though having different forms, its originality has never been altered. On the other hand, although variations occurred in the surface layers of Iranian culture and identity, however, they failed to find a way into deeper layers of Iranian Identity. Also, the culture and civilization of Iran, giving services to the development of the common heritage of global civilization, together with the different neighboring tribes created a specific identity, which has always been expanding and evolving during the times. In the process of globalization, in addition to the revolution of communications and information, two big and important historical events realized the issue of identity for Iranians within the last two decades of the twentieth century: the first was the Islamic Revolution(in Iran) and Islamism, which was emerged in the form of a new identity after 1980s, and the second event was the collapse of the so-called bipolar world in 1990s, which led to the loss of geopolitical balance in the political world. This descriptive – analytical survey, using library recourses and the Internet, seeks to in one hand, explain Iranian identity, and realize the opportunities and challenges to Iranian identity in the globalization process, on the other.
  • Sayed Mousa Pourmoosavi, Hossein Mohammadian, Mohammad Hadi Pooyandeh Page 107
    Since the beginning of the twenty-first century, the issue of national power has increasingly gained more and more significance and has largely been discussed ever since. The approach employed to measuring the national power plays a fundamental role in the theoretical discussions over political geography and geopolitics, which subsequently affects the regulation of foreign policy behavioral model. On the other hand, the twenty-first century is that of the cities because nowadays more than half the world population lives in cities. As a result, most of the authorities in the social sciences and humanities suggest that the destiny of human being in the present and future will be decided on in the cities. Cities, which will be accommodating the majority of the world population in near future, may be arenas for global competition to absorb knowledge and capital. Cities are all craving for reputation in one or more of the human activities so that they can enter the competition. Tehran is one of the largest metropolises in the world in which the country’s political-administrative power is centralized and integrated in the form of its vast political system. Also, the country’s economic power, as with the political power, is centralized in Tehran, which signifies that the national economy leadership is also concentrated in Tehran in a way that the economic and monetary concentration has been synchronized with the political-administrative concentration, population concentration and social services. This study, bearing a descriptive-analytic design, seeks to describe the economic role of Tehran metropolitan area in national power through investigating and using some of the effective economic indices in national power. The findings of this study suggest that Tehran’s metropolitan area plays a negative role in the national power.
  • Hasan Hosseini Amini, Saleh Asadi, Mehdi Bornafar Page 129
    The wars are inevitably interwoven with the life and human societies and in most cases it seems that there is to escape of it. The cities as center of human and material capital assemblage are the most targets for the enemy at the beginning of the war. Therefore they have been more damage in the attack. Thus paying attention to passive defense can reduce in remarkable extent the war damages. At present, the war against the country is highly possible considering local conditions and conflicts in surrounding countries and seizure of Iraq and Afghanistan by U.S.A. City of Langerud have a strategic significant with according to the exposure to the main road of Astara-Mashhad and its location at the behind of the Khazar beach. The purpose of this paper is providing sustainable solutions to increase stability of Langerud adequate with its defense-security requirements and geographical features. The research data is extracted from field studies and aerial pictures. Then the analysis of city position is performed by S.W.O.T technique and recognition of strategic regions. The results show that Langerud havent any comprehensive defense program for security of citizens at the possible attacks by the enemy.