فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1386)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بهلول علیجانی، زین العابدین جعفرپور، عباسعلی علی اکبر بیدختی، عباس مفیدی صفحه 7
    به منظور درک سازوکار حاکم بر وقوع بارش های تابستانه جنوب شرق ایران روش سینوپتیکی- دینامیکی مبتنی بر تحلیل جریان اتخاذ گردید. بر این اساس، ابتدا داده های بارش روزانه تعداد 152 ایستگاه هواشناسی برای یک دوره پایه 34 ساله(2003-1970) موردپردازش قرار گرفت. در این رابطه منطقه بارشی شاخص در جنوب شرق ایران تعیین گردید و ضمن بررسی ویژگی های بارش تابستانه، بارش دهه اول جولای 1994 به عنوان بارش نمونه و فراگیر انتخاب شد.
    جهت تعیین ساختار گردش جو و شناسایی الگوی سینوپتیکی حاکم در دهه اول جولای1994، داده های ترازهای 700، 850، 500 هکتوپاسکال و سطح زمین از نظر فشار و مولفه های مداری و نصف النهاری باد بصورت میانگین روزانه از مرکز ملی پیش بینی محیطی آمریکا (NCEP/NCAR) تهیه شدند. به علاوه، شاخص های، OLR و مجموع بارش کل هند نیز مطالعه شده و مسیرهای سیکلونی ترسیم شدند.
    یافته ها نشان داد که منطقه اصلی بارش جنوب شرق کشور، یک محدوده مثلثی شکل در 30، 58 طول شرقی و 30، 28 درجه عرض شمالی در استان سیستان و بلوچستان است که تقریبا هرساله دارای بارش می باشد. همچنین نتایج تحقیق بیانگر آنست که وردش های ماهانه و سال به سال بارش تابستانه جنوب شرق ایران با تغییرات شدت موسمی تابستانه جنوب آسیا، بویژه با فراوانی وقوع کم فشارهای موسمی در منطقه دریای عرب ارتباطی بسیار نزدیک دارد. در دوره شدید موسمی سال 1994، تعداد کم فشارهای موسمی بطور محسوسی افزایش یافته، پرفشار جنب حاره قویتر و جریانات جنوب غربی دریای عرب و خلیج بنگال نیز به میزان قابل ملاحظه ای شدیدتر بوده است.
    آرایش الگوهای گردشی اتمسفر در دهه اول جولای 1994 در جنوب شرق ایران با رعایت تقدم زمانی به شرح زیر می باشد: استقرار پرفشار جنب حاره تراز فوقانی، نفوذ ناوه امواج غربی بر غرب ایران، گسترش شرق سو و در عین حال مداری پرفشار جنب حاره ایران در ترازهای میانی تروپوسفر و کشیده شدن زبانه ای از پرفشار تا شمال هند، تشکیل کم فشار موسمی در خلیج بنگال، جابجایی غرب سوی کم فشار موسمی و استقرار آن بر نیمه شمالی دریای عرب، تقویت گردش سیکلونی و افزایش تاوایی مثبت در منطقه دریای عرب، تقویت و گسترش مرکز کم فشار در مرکز تا غرب ایران، ورود سیکلونی با منشا کم فشار موسمی دریای عرب به منطقه جنوب شرق ایران، صعود همرفتی و وقوع بارش.
    کلیدواژگان: بارش، جنوب شرق ایران، کم فشار موسمی، پرفشار جنب، حاره ایران، تحلیل جریان
  • فرحناز میراج صفحه 39
    گردشگری که در سال های اخیر برای بعضی از کشورهای جهان در راس منابع تولید درآمد قرار گرفته است از دیر باز در کشور ما نیز از شرایط بالقوه مناسبی برخوردار بوده است. ولی به لحاظ بعضی از ملاحظات برخورداری اقتصادی از آن بالفعل جایگاه خود را نیافته است. چنان که در بین کشورهای جهان از دهمین جایگاه جاذبه های توریستی برخوردار است. در حالی که از نظر درآمد اقتصادی جایگاه مهمی ندارد. ولی درآمد حاصل از توریسم استان را در برنامه چهارم توسعه 24/123296 میلیون ریال پیش بینی می نماید که در صورت موفقیت از آن طریق، می توان 948 شغل جدید در استان ایجاد نمود که 66/24 در صد از بیکاری را در استان پوشش خواهدداد و اگر بتوان با ایجاد مدیریت کارآ، فقط 7/2 در صد از توریسم گذری استان را که 12 میلیون نفر بازدیدکننده در سال است جذب نماید مشکل بیکاری در استان رفع خواهد شد.
    کلیدواژگان: توریسم (گردشگری)، اشتغال، توریست (گردشگر)، درآمد
  • رضا ولی زاده صفحه 59
    افزایش سریع جمعیت شهرهای ایران به خصوص شهرهای بزرگ موجب افزایش تقاضا برای خدمات و کالاهای عمومی شده است. و این امر به دلیل نبود نظام مدون و دقیق برنامه ریزی در اکثر شهرهای ایران مشکلات فراوانی را به وجود آورده است، که از مهم ترین آنها کاهش سرانه خدمات آموزشی می باشد. مکان های آموزشی یکی از کاربری های اساسی است که تخصیص فضا به این کاربری از موضوعات مهم برنامه ریزان و برنامه ریزی شهری می باشد. به دلیل حساسیت این کاربری و ارتباط مستقیم آن با خانواده ها، نحوه تخصیص فضا برای کاربری آموزشی از اهمیت زیادی برخوردار است. این مساله در شهرهای بزرگ از جمله تبریز بنا به دلایل متنوعی چون تراکم بالای جمعیت،کمبود زمین و همجواری کاربری های مختلف با یکدیگر دشواری مساله را افزایش داده است. در تحقیق حاضر با تشکیل پایگاه اطلاعاتی، مراکز آموزشی دبیرستان شهر تبریز با بررسی متغیرهای مهمی چون جمعیت،کاربری مطلوب شهری، مکان مدارس، عامل سازگاری، مطلوبیت، فاصله از کاربری های دیگر و با بهره گیری از فناوری سیستم اطلاعات جغرافیایی موردارزیابی قرار گرفته است. سپس از طریق مدلAHP هر کدام از لایه ها ابتدا به صورت منفک وزن دهی شده و پس از آن در ترکیب با لایه های دیگر وزن نهایی آنها مشخص گردیده است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، فضاهای آموزشی، مکان یابی، تبریز، GIS
  • پروین دخت اوحدی حائری صفحه 89
    یکی از مسائل مطرح، در بررسی وضعیت فکری شیعیان، توجه به پراکندگی شیعیان درشهرهای مختلف وشناخت حوزه های علمی شیعه در دوران غیبت صغری است.
    گزارش های منابع جغرافیایی و دیگر منابع حاکی از این است که شیعیان در نواحی مختلف سرزمین های اسلامی می زیستند، بدیهی است پراکندگی شیعیان در شهرهاونواحی مختلف تاثیرچشمگیری درگسترش علوم وعقایدتشیع داشت و حوزه های علمی متعددی را پدید آورد، و منشا تحولات چشمگیری در نظام علمی و اندیشه های شیعیان گردید. شکل گیری و تکوین اولیه این تحولات در عصر غیبت صغری صورت گرفت و دستاوردهای آن چند دهه بعد بروز یافت. معرفی ویژگی های شهرهای شیعه نشین و تلاش علمای بزرگ شیعه در این شهرها به منظور گسترش علوم اسلامی این دوران، محور اصلی این مقاله می باشد دوره موردمطالعه از 260 تا 329 بوده است.
    کلیدواژگان: غیبت صغری، امام عصر (عج)، شیخ مفید، شیخ صدوق، کلینی، خراسان، عراق، ایران، ماوراءالنهر
  • نفیسه مرصوصی صفحه 107
    موضوع «عدالت اجتماعی» یکی از مباحث بسیار مهم در مکتب انسان ساز اسلام می باشد. بگونه ای که خداوند متعال هدف از بعثت انبیا را اقامه قسط و عدل توسط مردم بیان می نماید (سوره: حدید، آیه: 25). متاسفانه مفهوم عدالت اجتماعی از دیدگاه اسلام آنچنان که شایسته است مورد توجه اندیشمندان اسلام قرار نگرفته، تا ابعاد گوناگون آن براساس نیاز جوامع انسانی تئوریزه شود. اکنون فقدان عدالت اجتماعی در میان جوامع اسلامی خود دلیل بر این مدعا است.
    در غرب نیز مفهوم عدالت اجتماعی حداقل از زمان ارسطو به دلیل ضرورت سازمان های اجتماعی و به عنوان موضوع و دستورالعمل سازمان های اجتماعی، مطرح بوده است. اما در سه دهه گذشته بازتاب تفکر تئوریکی آن هم در ابعاد تحلیل فلسفی و هم از نظر دلائل علمی در رابطه با تغییر شکل وضعیت رفاه، جنبه های جدید و جالبی یافته است. مفاهیم شرایط اجتماعی و مسئولیت فردی نقش مهمی را در تئوری های «عدالت اجتماعی» ایفاء می کنند و این مفاهیم از زمان منتسکیو به عنوان نقطه اتصال رشته های مختلف علوم اجتماعی مطرح بوده-اند. این مقاله تلاش دارد تا ابعاد مختلف عدالت اجتماعی را از دیدگاه های مختلف موردبررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهد. و دلائل ضعف عدالت اجتماعی در بعضی جوامع اسلامی را ریشه یابی نماید.
    کلیدواژگان: اسلام، لیبرالیسم، عدالت اجتماعی، مسئولیت فردی، رفاه اجتماعی، مساوات، برابری فرصت ها
  • زهرا حجازی زاده، زین العابدین جعفرپور، نادر پروین صفحه 125
    سیل یکی از مخاطرات محیطی است که هر ساله خسارات فراوانی به بار می-آورد. از آنجا که اغلب ویژگی های محیطی را می توان در ارتباط با الگوهای گردشی تبیین کرد، بررسی و تعیین الگوهای سینوپتیکی مولد سیلاب های مخرب و فراگیر اهمیت و ضرورت خاصی می یابد.
    در این مطالعه، پس از تعیین آستانه سیلاب های مخرب و فراگیر، داده های ارتفاعی تراز 500 هکتوپاسکال برای 44 طوفان مولد سیل در حوضه آبریز دریاچه ارومیه (22 ایستگاه) (171 روز سیلابی) طی دوره (1384-1370) با استفاده از روش تحلیل عاملی و تکنیک خوشه بندی سلسله مراتبی وارد در محیط نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد. و نهایتا هفت الگوی سینوپتیکی حاکم بر سیلاب های مخرب و فراگیر سطح حوضه آبریز مزبور شناسایی و طبقه بندی شد.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که، به هنگام وقوع سیلاب های مذکور محور تراف به سمت عرض های جغرافیایی پایین عمیق تر شده و موقعیت حوضه آبریز دریاچه ارومیه نسبت به اغتشاشات سطح بالا به گونه ای بوده که، یا در زیر منطقه واگرایی بالایی جلو تراف های موج کوتاه بادهای غربی قرار گرفته، یا در زیر قسمت جلوی سیستم سینوپتیکی سردچال بالایی واقع شده و یا اینکه در زیر قسمت جلوی بادهای غربی مسیر جنوبی سیستم مانع قرار گرفته است. در این بین، الگوی سینوپتیکی تراف موج کوتاه بادهای غربی مولد 3/67% از کل سیلاب ها می باشد.
    کلیدواژگان: آستانه سیل، تحلیل عاملی، تجزیه خوشه ای، روش وارد، الگوی سینوپتیکی تراز 500 هکتوپاسکال، حوضه آبریز دریاچه ارومیه
  • داریوش ابوالفتحی، مهرداد کیانی صفحه 157
    موضوع این تحقیق بررسی فرسایش خاک و رسوب دهی در حوضه آبخیز فارسبان یکی از حوضه های گاماسیاب با توجه به روش PSIAC می باشد که در آن 13 ایستگاه موردمطالعه قرار گرفته، نرم افزارهای مورداستفاده در زمینه تهیه و تفسیر نقشه های منطقه aRCVIEW و برای تجزیه و تحلیل یا دامنه های آب و هوا، کاربری اراضی، پوشش گیاهی عامل فرسایش سطحی، زمین شناسی، فرسایش رودخانه ای و با توجه به پهنه بندی فرسایش نتیجه می گیریم که فرسایش خاک در این حوضه نسبتا بالاست و نقشه فرسایش به صورت کلاس های مختلف طبقه بندی شده است و به ترتیب از خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم، خیلی کم، یا جزئی و سپس با استفاده از فرمولos=38/75e 1333r میزان تولید رسوب دهی سالانه برحسب کیلومتر مکعب در کیلومترمربع به دست آمده است در میان فاکتورهای شرح داده شده فاکتور فرسایش سطحی و نوع خاک و پوشش گیاهی به ترتیب بیشترین اثر را داشته است. .
    این روش برای اولین بار در سال 1352 در حوضه آبخیز استفاده شده با توجه به دقت خوب آن در مقایسه با سایر روش ها و مدل های تجربی در بعضی حوضه های داخلی چون هلیل رود- مارون، دوخواهران مورد استفاده قرارگرفت و اخیرا مطالعات زیادی انجام گرفته است و روش مناسبی برای تخمین فرسایش و رسوب می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی ARCVIEW، PSIAC، فارسبان، رسوب دهی، فرسایش
  • ژیلا سجادی، ابوالفضل مشکینی، حمیدرضا حمیدی صفحه 173
    توسعه حومه نشینی در شهر زنجان همگام با روند مدرنیزاسیون و مهاجرت وسیع روستاییان به این شهر همراه بود. تقارن زمانی این دو رویداد که از دهه 1360 ملموس تر می گردد، در جابجایی اکولوژیکی گروه های جمعیتی بین بافت جدید و قدیم شهر موثر بوده و جمعیت مهاجر بلاتکلیف یا گروه های مهاجری که چند سال از سکونت آنها در نقاط حاشیه ای نمی گذرد جایگزین جمعیت بافت قدیم می گردد. ساکنین بیگانه با محیط جدید نتوانستند همخوانی و انطباق لازم را با محیط فیزیکی ایجاد کرده و به دلیل ویژگی های خاص اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خود صلابت گذشته این بافت ها را حفظ کنند. علاوه بر آن عملکرد نامطلوب و نابرابر مدیریت شهری در ارائه خدمات و امکانات بر وخامت اوضاع افزود. و این بافت ها را به فضاهای مساله دار شهری تبدیل نمود. پژوهش حاضر بر آن است که با دیدی اجتماعی- فضایی به تحلیل علل فرسودگی محدوده موردمطالعه پرداخته و تا حد امکان سعی بر آن دارد که نقش مدیریت شهری بر فرسودگی این بافت ها را آشکار نماید.
    محدوده موردمطالعه با 34 هکتار مساحت قسمتی از بافت قدیم شهر زنجان و معروف به محله دباغ ها می باشد
    کلیدواژگان: محله دباغ ها، بافت های فرسوده، مدیریت شهری، شهر زنجان
  • سید رضاآقامیری، مسلم حسین زاده، مهدی صداقت صفحه 215
    توسعه روزافزون شهرنشینی و رشد جمعیت در کشور از عواملی هستند که دامنه شهرها را بیش از پیش گسترش داده و پدیداری شهرهای بزرگ با جمعیت زیاد را در پی داشته است. اجرای سیستمی که همه شهروندان بتوانند درخواست های خود را از طریق شبکه های کامپیوتری مطرح سازند و روند درخواست را تا رسیدن به پاسخ، پیگیری کنند به نوعی تحقق شعار شهرداری در همه خانه ها است. با استقرار شبکه الکترونیکی درشهرداری، همه اطلاعات مربوط به شهر و مدیریت شهری در سریع ترین زمان به صورت الکترونیکی ذخیره می شوند و پس از ارزیابی بلافاصله برای سایر سازمان ها و شهروندان قابل دسترسی خواهدبود بدین ترتیب شهرداری شیشه ای به نوعی تحقق می یابد. همچنین در اختیار قرار گرفتن اطلاعات موردنیاز برای انجام تصمیم گیری های اجرایی با روش های دقیق بهنگام شده، دیوارهای سازمانی را که در زمان حاضر مانع گردش سریع اطلاعات بین بخش های مختلف هستند از میان برمی دارد و به ایجاد شهرداری بدون دیوار کمک می کند.
    در عصر حاضر چاره ای جز استفاده از توانمندی فناوری-های پیشرفته IT و استفاده از محیط های اطلاعاتی GIS، در زمینه برنامه ریزی و مدیریت شهری، جهت فراهم نمودن بستر اطلاعات جامع شهری نداریم. بااین نگاه به موضوع، پژوهش حاضر سعی در معرفی بخشی از سامانه اطلاعات جغرافیایی شهر بابلسر (Geography Information System of Babolsar City) دارد. سامانه مذکورباهدف یکسان سازی بستراطلاعات درون سازمانی و برون سازمانی بین عناصر تاثیرگذار مستقیم و غیرمستقیم در سازمان فضایی شهر بابلسر و تحقق شهرداری الکترونیک در فاصله سال های 1385-1386 در 25% از سطح کل شهر به اجرا درآمد و نقطه عطفی در استان مازندران در هدایت مدیریت شهری به نظام اطلاعات جامع، جهت دستیابی به اهداف عالیه برنامه ریزی شهری و مشارکت مردمی گشت.
    کلیدواژگان: جامعه شب، که ای - شه، رداری بدون دیوار، سامانه اطلاعات جغرافیایی شهر بابلسر
|
  • Bohlol Alijani, Zainolabedin Jafarpour, Abbas Ali Aliakbari Bidokhti, Abbas Mofidi Page 7
    In order to understand the pressure patterns cauaing the summer monsoon rains in the south east of Iran, daily values of pressure and wind components of 500, 700, and 850 hectopascal levels and sea level were obtained from NCEP site and daily rain data of 152 stations of Iran were provided by the Islamic Republic of Iran Meteorological Organization for 1970-2003 period. Spatial analysis of the rain data showed that there is a triangular area in the southeast of the country located to the east of 58:30 E and south of 28:30 N which gets rain every summer. This area is called an index area of Monsoon rains in Iran. The temporal analysis of the monthly rainfall of this index area indicated the June 1994 as the highest and most widespread rainfall during the study period. This study analysed the synoptic patterns causing this intensive rainfall period through the different atmospheric levels at the daily to seasonal scales. The results showed that: The Subtropical High Pressure was stronger and expanded east ward over India at the higher levels. At the same time at the lower levels the monsoon depression was expanded west ward over Arabian Sea creating positive vorticity over the area and making it possible for the air to ascend. The tropical easterly cyclones intruded the southeast of Iran in July1994 more than the other similar months.The westerly trough was deepened over the west of Iran. The south-westerly winds of Arabian Sea and Bay of Bengal became stronger. All these patterns and configurations caused the expantion of Monsoon rains to Iran and as a result very intensive rain happened over the area.
  • Farahnaz Miraj Page 39
    Tourism which in recent years has been the head income source for many countries, had a proper condition in Iran from ancient time potentially but because of mismanagements, it has not had a profitable yield actually.As the 10th place in the most attractive countries in the world for tourists but does not have a proportional situation in regarding income(97th place) In this point of view, Semnan province that owns %27 of Irans’ four fold regions at attractions, does not have a remarkable regarding income.But, the revenue of tourism industries in Semnan province is estimated 123296.24 million Rials in the forth development plan. If the estimation is correct it will be possible to make 948 new job opportunities and consequently, reduce unemployment in a rate of %24.66. At the same time, if organizations with efficient managements are able to attract just %2.7 of passing tourists (12 million pilgrims), unemployment problem will be solved in Semnan province.
  • R. Valizadeh Page 59
    The cities in Iran are growing considerably at faster rate with suburbs thriving at rapid rate. Tabriz is also no exception for such development The problem of congestion and overcrowding are common predicament in urban life. This situation force the planners to evolve with new strategies and ideas for meeting the requirements of the population which is steadily increasing quantitavely and having a rapid shift in the cultural pattern which influence much on the living style of people. Educational service can be rightly stated as one of essential part of urban land use in which allocating space to it is so important for planners and urban planning because it has direct effect on family and society welfare. In metropolitan cities، education، especially the high school level caters to the need of all sections of society irrespective of their economic status. Because of its sensitivity and its direct relationship towards families، the way of allocating space to educational centers is so substantial. On considering all above-mentioned factors it is apparent that the use of GIS would ensure optimum utilization of available resources for increase of quality of education through guiding planners to suitable locations for schools. Any facility could not meet the need of each and every individual; here comes the optimization principles where maximum comfort and convenience could be given to public proper planning، which can be effectively done using GIS by considering the opposite parameters. In this study، through setting data base and using GIS، Tabriz high schools have been considered with regards to different variables like،population،desired urban land use، schools location، accommodation factor،desireability، distance from other land sues and …. Then by analyzing these data through AHP model، the best locations for building schools were identified.
  • Dr Parvin Dokht Ohadi Haeri Page 89
    In investigating Shiite's mindset, one of the issues under discussion is to consider Shiites dispersion in different cities and get to know science centers in the absence of short duration.According to geographical and other sources Shiites in the past lived in different regions of Islamic countries. It is taken for granted that Shiites dispersion in different cities and regions has a remarkable impact on informing of Shiite sciences and ideas and developed several science centers and led to conspicuous developments in Shiite's scientific basis and thoughts. Bringing into existence of such developments was done during the absence of short duration and the achievements were observed several decades later. The present article aims at introducing Shiite's resident cities and attempts of great Shiite clergies in these cities to develop this period's Islamic sciences. The period under study is 260 to 329 Hijri.
  • Naficeh Marsousi Page 107
    Social justice is one of the important subjects in Islam. The Koran Scripture Says: “our aim from sending prophets is set up justice by people.(S: 57, V: 25). Unfortunately social justice concepts in Islam have been not concerned very well. So that the different aspect of it could not be theorized in fact of human real needs. Now the lack of social justice in Islamic societies is a the best reason of this claim. In western the social justice concepts has considered at least from Aristotle time, because of the social organizations needs. But in last three dictates, the theories of justice have got a new notable aspects in philosophy analyses and social science. as to as for the change of welfare position. The concepts of social condition and individual responsibilities have a main role in social justice theories. These concepts are the union of multiple fields of social science from the Montesquieu time. This article tries to analyses the different view of social justice and the lack of it in Islamic societies by these hypotheses:
  • Dr. Z. Hejazizadeh, Dr. Z. Jahfarpoor, N. Parvin Page 125
    Flood is one of the environmental hazards that creates some damages every year. With due attention that it can explain the most environmental characteristic in relation to circulation patterns, it becomes a necessity to determine and study creation synoptic patterns of spread and destroy floods.In this study, after determining of spread and destroy floods threshold, the 500 HP level high data analyzed with factor analysis method and Ward`s method hierarchical clustering using SPSS statistical software for 44 flood(171 days) generating storms during 1370-1384. Finally, seven synoptic patterns generating of spread and destroy floods recognized and classified over Urmia Lake Basin.Research results show that the trough axis has been deepened while occurrence of mentioned floods and either Urmia Lake Basin position seems related to high level disturbances took place in bottom area of western winds short waves trough high diverg ence or located in bottom-front section of Cut-Off Low system synoptic or occurred in bottom-front part of blocking system western winds southern direction. Among them synoptic pattern of western winds short waves trough generated 67.2 percent of all floods.
  • D. Abolfathi, M. Kiani Page 157
    In this reserch, an attempted has been made to study soil erosion and sedimentation rate in Faresban watershed sub-basin which is a sub-basin of Gamasyab watershed basin using PSIAC method. Twenty three years synoptic and climatology statistics of 13 stations were used to study climatology statistics using SPSS software. With the aim of calculating sedimentation rate and soil erosion, different maps such as land use/ land cover map, soil map, surface erosion map, geology map, river erosion map were input and analyzed using Arc/view GIS. The resultant classified erosion map showed that the erosion rate is high in this area. By using this formula Qs=38.77e.353R crosion rates (Km3/km2) for this area were calculated.
  • Dr. J. Sajadi, Dr. A. Meshkini, H.R. Hamidi Page 173
    The simultaneous expansion of sub-urbanization and the extensive rural-urban migration in the city of Zanjan, followed by the modernization programs in 1360s can be considered as a reason for ecological population movement between the old and new parts of the urban areas. Accordingly the bewildered and other groups of migrants, who in their arrival to Zanjan were resided at its margin, soon replaced the residents of the old parts of the town. But as they were not familiar with the new environment, they could cope and adapt themselves with its physical environment. Also due to their economical, social and cultural characteristics they have not been able to sustain the previous prosperity of these areas. Moreover the unequal and unsuitable role of urban management in supplying the necessary services also added to the problem of these areas and changed them to an "urban problem space". This research by following the socio-spatial dialectic approach is about to analysis the causes of the study area's ran-downs. In this regard it is also attempted to enlighten the urban management role in ran-downs of the study area. The study area known as a Dabaqkha with an area of 34 hectors is a part of Zanjan's old areas.
  • Sr. Aghamiri, H.M. Hosseinzade, M. Sedaghat Page 215
    The daily increasing urbanization and population growth in Iran are among the factors that expand the city borders and lead to the formation of large cities with enormous population. Establishing a system through which all citizens can put forward their request via computer networks makes the city hall available to every citizen. By setting up electronic networks in the city hall, all the information related to the city and urban management will be stored in the shortest time possible and will be available to other organizations and citizens after evaluation. Also the availability of the required information for making administrative decisions by exact up-to-date methods will remove the organizational barriers which impede the flow of information among different sectors.Nowadays, there is no choice but making use of the capabilities of advanced Information Technology and using GIS in urban planning and management, to lay the ground for comprehensive urban information. With this point taken into account, the present study tries to introduce the geographic information system of Babolsar city. with the aim of equalizing the information ground inside and outside the organization among factors directly and indirectly affecting the spatial organization and realizing the concept of electronic urban management, GIS of Babolsar city was carried out during the years 2006-2007 over 25% of the city area, and came to be a turning point in Mazandaran Province in leading urban management toward the comprehensive information system, to achieve high level urban management goals and the cooperation of people.