فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 8-9 (پائیز و زمستان 1385 و بهار و تابستان 1386)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 8-9 (پائیز و زمستان 1385 و بهار و تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1385/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیمین تولایی صفحه 7
    سرمایه گذاری در زیرساخت های صنعتی شدن و راهبردهای رشد و توسعه اقتصادی نواحی نقش موثری دارد. زیرساخت های عمومی در سرمایه گذاری در هزینه های بالاسری اقتصادی و اجتماعی متعین است. ایران به عنوان یکی از کشورهای در حال توسعه از روند توسعه صنعتی یکسانی در سطوح استانی برخوردار نمی باشد. عمده ترین دلیل این ناهمگونی را باید در عدم دسترسی به زیرساخت های صنعتی جستجو نمود. این مقاله سعی بر رتبه بندی استان های کشور براساس متغیرهای گوناگون صنعتی و بررسی رابطه میان درجه صنعتی بودن استان ها و میزان دسترسی آنها به زیرساخت های عمومی دارد. در این مقاله از روش های تاکسونومی، تکنیک خوشه ایو روابط همبستگی جهت تجزیه و تحلیل یافته استفاده شده است. براساس یافته های این تحقیق تهران به لحاظ شاخص های گوناگون صنعتی در اولین خوشه قرار دارد. در مراتب بعدی استان های اصفهان و خوزستان هریک به تفکیک جای دارند. استان های مرکزی، آذربایجان شرقی و خراسان چهارمین گروه را تشکیل می دهند. مابقی استان های کشور در گروه آخر قرار دارند. تجزیه و تحلیل روابط همبستگی موید وجود رابطه مثبت و معنی-داری میان ارزش و وزن صنعتی استان ها و دسترسی آنها به زیرساخت های عمومی می باشد.
    کلیدواژگان: ایران، مراتب صنعتی استانی، زیرساخت های عمومی، تاکسونومی و تحلیل خوشه ای
  • زهرا حجازی زاده، محمدحسین ناصرزاده صفحه 31
    شناخت شرایط وقوع آغاز و خاتمه یخبندان ها به دلیل اهمیت آنها در زمینه کشاورزی و حمل و نقل جهت کاهش خسارات ضروری است. از آنجایی که استان لرستان جزء مناطق کوهستانی در منطقه زاگرس می باشد، این کوهستانی بودن در شدت وقوع یخبندان های آن اثرگذار بوده، لذا وقوع یخبندان به ویژه بروز آن در دوره سرد سال تاثیرات بسزایی درمسایل کشاورزی و حمل و نقل استان ایجاد می کند. با توجه به موضوع مقاله که هدف آن تجزیه و تحلیل یخبندان ها در استان لرستان است، بنابراین شناخت شرایط وقوع یخبندان ها، تعیین دقیق شروع و خاتمه و نیزشدت و تداوم آنها ازجمله مسایلی است که باید مورد توجه واقع گردد، تا از وارد شدن خسارات شدید به کشاورزان و همچنین فراهم نکردن امکانات لازم در جهت تسریع رفت و آمدها و کاهش اتلاف انرژی در هنگام بروز یخبندان ها جلوگیری شود. بررسی فراوانی وقوع یخبندان ها در منطقه مورد مطالعه روش رسیدن به هدف این مقاله است. برای این کار داده های حداقل روزانه دما در4 ایستگاه هواشناسی سینوپتیک خرم آباد، بروجرد، ناصرالدین و الیگودرز از سال 1989 تا 1999، مورد بررسی قرار گرفتند. تاریخ وقوع یخبندان های زودرس پاییزه و دیررس بهاره در آستانه مورد نظر (صفر و کمتر از آن) استخراج و دوره بدون یخبندان و یخبندان آنها محاسبه گردید. برای تعیین اولین و آخرین روز یخبندان، روزها بر طبق روش مرسوم، به روزهای ژولیوسی تبدیل و روی آنها تجزیه و تحلیل آماری صورت گرفت. براساس روش های آماری معتبر ران تست و کلیموگروف - اسمیرونوف مشخص شد که توزیع نرمال نسبت به بقیه توزیع ها با سری های موجود تناسب بیشتری دارد. لذا با به کارگیری این توزیع، تاریخ وقوع یخبندان های زودرس پاییزه و دیررس بهاره با استفاده از دوره های برگشت مختلف تعیین و محاسبه شد و منحنی آنها با استفاده از نرم افزار مطلب ترسیم شد. همچنین منحنی طول فصل رشد و فصل یخبندان در سطوح احتمالی در کلیه ایستگا ه ها ترسیم شد.
    کلیدواژگان: یخبندان، لرستان، احتمال توزیع نرمال، دمای حداقل روزانه، تحلیل آماری
  • حسین محمدی، علی شکور، فرامرز خوش اخلاق، غلامرضا روشن صفحه 49
    در این پژوهش با استفاده از آمار 33 ساله ایستگاه های هواشناسی و ایستگاه های هیدرومتری استان گلستان، نوسانات هیدروکلیماتولوژی این حوضه مثل، بارش، دما، سیلاب مورد مطالعه و شناسایی قرار گرفت. پس از بررسی آماری عناصر آب و هوایی، این نکته مشخص گردید که اقلیم منطقه در حال تغییر بسوی آب و هوایی گرم و خشکتر می باشد، که از اثرات این تغییر می توان به کاهش بارش، افزایش دما و نیز افزایش شدت بارش و دبی های اوج منطقه اشاره نمود. در ادامه با استخراج داده های 5 سیلاب مخرب در حوضه مذکور و با استفاده از تحلیل سینوپتیکی، الگوی آغاز و همزمان رخداد این سیلابها شناسایی و نقشه های نمادین در سه تراز سطح دریا،850 و 700 هکتوپاسکال برای دوره های فوق الذکر این سیلابها ارائه گردیده است. در نهایت با توجه به تحلیل های سینوپتیکی مشخص گردید که سهم مقدار بارشهای سیلابی در منطقه، متاثر از سامانه های واچرخندی، نه تنها از لحاظ مقدار بارش، بلکه از نظر وسعت منطقه، از چرخندها بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: آب و هواشناسی همدیدی، سیلاب، حوضه گرگانرود
  • سعید معیدفر، صادق اکبری صفحه 75
    پیوندهای گوناگونی بر حسب شرایط و بسترهای اقتصادی و اجتماعی بین روستاها و شهرها برقرار است که این پیوندها می تواند اثرات توسعه ای و یا توسعه نیافتگی برای هرکدام از فضاهای شهری و یا روستایی (بویژه روستاها)را به دنبال داشته باشد. بر این اساس هدف مهم این تحقیق آن است که روابط و مناسبات بین روستا با شهر و سطح توسعه یافتگی روستاها را تبیین نماید. برخی از نظریه های منفی نگر، مناسبات روستا با شهر را باعث توسعه نیافتگی و برخی دیگر مناسبات را عامل توسعه یافتگی می دانند. رویکرد نظری این پژوهش حاکی از آن است که مناسبات عامل اصلی توسعه یافتگی محسوب می شود و نتایج بدست آمده نیزنشانگر این است که بین میزان مناسبات روستا با شهر و سطح توسعه یافتگی آن رابطه مثبت وجود دارد. همچنین روستاهایی که مسافت آن ها با شهر کمتر است مناسبات آنها با شهر بیشتر و همچنین سطح توسعه یافتگی آنها بیشتر است.
    کلیدواژگان: مناسبات روستا با شهر، سطح توسعه یافتگی، پیوند روستا با شهر
  • عیسی ابراهیم زاده صفحه 97
    کارکرد توریسم بعنوان یک صنعت، در ایران به نیم قرن اخیر بر می گردد. در دوره معاصر، تحولات زیر ساختی منجر به تحولات اقتصادی- اجتماعی در جامعه ایرانی گردید، که صنعت توریسم نیز رنگ و بویی تازه به خود گرفت، لیکن هنوز حرکت آن بطیء و کند بود. پس از تحولات دهه 1340 رفته رفته بر دامنه کارکردهای توریسم نیز در ایران افزوده شد. وقوع جنگ اعراب و اسرائیل در سال 1973 و افزایش قیمت نفت که منجر به توسعه هر چه سریعتر شهر نشینی و شکل گیری لایه های میانی (بورژوا) در جامعه ایرانی گردید نیازهای جدید گردشگری و گذران اوقات فراغت خارج از منزل را در جامعه دامن زد. اوج گردشگری در ایران را در دهه های 1357-1340 شاهدیم اما پس از آن با وقوع انقلاب اسلامی 1357 و متعاقب آن جنگ تحمیلی عراق علیه ایران تا پایان جنگ با دوره رکود وافول صنعت گردشگری در ایران مواجه ایم. لیکن با اجرای برنامه های اول، دوم و سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در ایران (1383-1368) مجددا بسیاری از زیر ساختهای اقتصادی و فرهنگی بازسازی و بعضا بیش از گذشته بسط و گسترش یافت و تا حدودی بر تحرک و پویایی صنعت گردشگری نیز در ایران افزوده شد؛ در برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور به لحاظ اهداف و کارکردها بیش از گذشته به صنعت توریسم توجه شده و مقرر است که تا پایان برنامه (1388) جذب توریست خارجی به کشور به بیش از 20 میلیون نفر برسد. این تحولات کارکردی و ساختاری نشان دهنده مرحله گذار شتابان در صنعت گردشگری ایران و جهش اساسی در آن می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری ایران، تاسیسات گردشگری، گردشگر خارجی، قوانین و مقررات گردشگری
  • ژیلا سجادی، محمد تقی رضویان، اسماعیل نصیری صفحه 119
    بررسی نقش عوامل گوناگون در شکل دهی تحولات شهرها، به ویژه از لحاظ مکانی- فضایی، مقوله مهمی در مطالعات نوین جغرافیایی به شمار می رود. اگر چه عوامل متعددی در این تحولات نقش دارند، ولی در این تحقیق سعی شده است تا ضمن بررسی عوامل مختلف طبیعی- اکولوژیکی موثر در تحولات مکانی – فضایی، به دامنه نسبتا گسترده تاثیر کلانشهر تهران بر تغییرات بوجود آمده در شهرهای مورد مطالعه نیز پرداخته شود. در طی سالهای اخیر تاثیرات کلانشهر تهران سبب تغییرات عمده ای در نواحی پیرامونی گردیده است. از این رو شهرهای رودهن و بومهن به دلیل تاثیر پذیری متفاوت از تهران به عنوان نمونه جهت پژوهش در این مقاله انتخاب گردید. فرضیات تحقیق در ابتدا بر تاثیر عوامل طبیعی و اکولوژیکی و سپس بر تاثیرات تهران بر تحولات متفاوت در منطقه مورد مطالعه مبتنی است و در مجموع برای تبیین و ارزیابی این گونه تاثیرگذاری ها، ضمن استفاده از روش های توصیفی- تحلیلی از شیوه های آماری نیز استفاده شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که از بین عوامل گوناگون عوامل توپوگرافی، اقلیم و منابع آب و خاک تاثیر عمده ای در تکوین و نقش پذیری و تحولات متفاوت این دو شهر برجای گذاشته است. همچنین بررسی تاثیر سیاست های تمرکززدایی کلانشهر تهران حاکی از تاثیر تغییرات چشمگیر در رودهن و بومهن است. به هر حال بررسی های تطبیقی نشان از تحولات کالبدی- فضایی دارد. به طوری که از سال 1365 تا 1383 بالغ بر 9/25 هکتار از اراضی شهر رودهن به احداث واحدهای آموزشی، فرهنگی، ورزشی، جهانگردی و پذیرایی اختصاص یافته است. در حالیکه 2/68 هکتار از اراضی بومهن به کارگاه های صنعتی- تجاری و فعالیت های انبارداری اختصاص دارد. یافته های تحقیق بیانگر گرایش اقتصاد شهرهای رودهن و بومهن در راستای نیازهای شهر تهران جهت استفاده از شرایط آب و هوایی مطلوب رودهن برای گردشگری و ایجاد دانشگاه آزاد، و وجود اراضی ارزان و کارگر فراوان در بومهن برای ایجاد صنایع، می باشد.
    کلیدواژگان: کلانشهر تهران، تحولات، مکانی - فضایی، رودهن و بومهن
  • دره میرحیدر، حسین حمیدی نیا صفحه 139
    نقشه مهمترین ابزار شناخت در جغرافیا و عالی ترین وسیله جهت به نمایش در آوردن اطلاعات جغرافیایی است. محیط شناسی در معنای کلی آن یعنی مطالعه رابطه انسان با محیط طبیعی و انسانی، تنها به وسیله نقشه امکان پذیر است. نقشه به عنوان ابزاری در خدمت محیط شناسی و باز نمایی کننده تسلط انسان بر محیط پیرامون خود، همواره ابزاری در اختیار قدرت سیاسی و حاکمیت ها بوده است. لذا نقش مهمی در القاء سیاست و اعمال قدرت ایفا می نماید. مفهوم قدرت در اینجا تنها محدود به قدرت حکومتی نبوده بلکه همه شکل ها و صورتبندی های قدرت در سطوح مختلف جامعه را شامل میگردد. به چه علت نقشه به عنوان ابزاری در خدمت اعمال قدرت و القاء سیاست قرار می گیرد؟ مقاله حاضر به منظور پاسخگویی به این پرسش طراحی و نوشته شده است. به این منظور یک چارچوب نظری – مفهومی به شرح ذیل ارائه شده است که نسبت نقشه و قدرت در قالب آن مورد مطالعه قرار گرفته است: 1- نشانه شناسی 2- قدرت و متن 3- گفتمان 4- قدرت و رسانه 5- نقشه ادراکی و شناختی.
    فرضیه اصلی این پژوهش این است که نقشه جغرافیایی به این علت در اعمال قدرت و القاء سیاست نقش دارد که” نشانه“است. از دیدگاه هستی شناختی، نشانه بودن یعنی اینکه نقشه انعکاس و بازتاب عینی واقعیتها و عوارض جغرافیایی بصورت یک به یک نیست بلکه جایگزین آن واقعیت هاست. از نظر انتقادی نقشه تنها یک ابزار انتقال اطلاعات بصورت خنثی نبوده بلکه وابسته به منافع و نیات و خواست های کنشگران (کارتوگراف، سفارش دهندگان، دولت ها و حتی تفسیر مخاطبان) است. از دیدگاه پسانوگرایانه (پست مدرن) نقشه یک صورت متعین (از پیش تعیین شده و مطلق) از جهان نبوده بلکه بسته به میل کنشگران، جهان به اشکال مختلف قابل بازنمایی و نمایش می باشد. از دیدگاه سازه گرایانه، نقشه علاوه بر موارد فوق الذکر، ابزار ساختن واقعیت و واقعیت ساز است.
    کلیدواژگان: نقشه، قدرت، نشانه، متن، گفتمان، رسانه، نقشه ادراکی
|
  • Dr. Simin Tavallaei Page 7
    Public infrastructure investment through its spillovers impacts and its double causality relation with industrialization is one of the primary means to implement a strategy of regional economic growth. According to the relevant literatures, public infrastructure is exemplified itself in both economic overhead costs and social overhead capital. Iran as one of the developing countries does not possess the identical provincial industrial level due in part to different level of public infrastructures. Thus the major objective of the study is first to rank 30 provinces of the country based on different industrial variables.Second to examine the relationship between the rank of industrialization and public infrastructure levels among different provinces. Taxonomy and Clustering techniques proved that Tehran is eligible to be in the first cluster. This is followed by Isfahan and Khuzestan each in separate cluster. Markazi, E-Azarbaijan, and Khorasan comprised forth cluster. The rest of the other provinces placed in fifth cluster. The results of correlation analysis proved positive relationship between industrial magnitude and public infrastructure level.
  • Dr. Zahra Hejazizadeh, M.Hossien Naserzadeh Page 31
    This article shows the necessity of studying the beginning and ending time of the frosts and its effects on agriculture and transportation. The period of this study is from 1989 to 1999. The data of minimum daily temperature in 4 synoptic climatologic stations of Khorram Abad, Boroujerd, Nasereddin and Aligoudarz had been studied. The purpose of this article is to study the prevalence of frost in understudied province by normal distribution method. The occurrence dates of these early fall and late spring frosts have been considered in different recurrent periods, and the curves have been drawn by Matlab software.
  • Dr. Hossien Mohammadie, Dr. Ali Shakor, Dr. Faramarz Khosh Akhlagh, Gholam Reza Roshan Page 49
    Using 33-year static lies of meteorological and hydrometric station of Golestan province. This study assesses the basin s hydro climatology fluctuations like precipitation, temperature and floods. After climatic statistical analysis, regions climate appearance of become dry. Under go graduates charge word dry climate. Reduction in rate of precipitation followed by a remarkable temperature and peak flow ascertain this climate charge. Extracting five recent region flood data and using synoptic analyses, concurrent pattern of such floods is in denitrified and a typical map in three level of ground level,850,700 hectopascal is manifested. Finally, considering synoptic analysis, the share of flood precipitation caused by anticyclones systems is more than cyclones ones from both point of view of precipitation quantity and the extend of coverage.
  • Dr. Saeed Moidfar, Sadegh Akbari Page 75
    Empirical investigations and researcher's findings in the field of Rural studies, show that rurals are in different degrees of enjoyment of development facilities and services. The question is that why there are differences between rurals with regard to enjoyment of development facilities and services? Such approaches like Modernization, Growth Pole, Urban Roles theory and Rural Development point to the importance of role and effect of relations and linkages between urban areas and rurals and considers it as development factor of rural areas. Some other approaches like traditional dependency school, point to relations between centre (Urban) and surroundings (rurals) as the reason of underdevelopment of rural areas. Does relations between rural and urban relate to degree of their development and enjoyment of development facilities and services? Does physical distance between rural areas and cities effective in this field? Findings show that there is connection between the degree of relations between rural areas and urban and the degree of their enjoyment of development facilities and services. In other word, developed and enjoyed rural areas are rurals that their residents doing more travels to cities. in addition, rural areas that are enjoyed of high development facilities and services are villages that are not far from cities. In other word, the less physical distance between village and center of province, center of sector that is urban, and center of rural area the more enjoyment of development facilities and services. In addition to this, the rurals that have more relations with urban and enjoy of more development facilities and services accepting more migrants. Also findings show that the rurals that are closer to urban have more relations with it. Therefore, it shows that linkages between rural and urban have a development effect on rural.
  • Dr. Isaa Ebrahim Zadeh Page 97
    Although leisure and hospitality has been a part of the basic needs of human from long time ago, but tourism as an industry in Iran started during the first half of the 2nd century. In contemporary era after Pahlavi kingdom from i.e.1920 to 1960 Iran has experienced new evolution in the method of pre capitalism production and has crossed the capitalism relation, this process has leaded to social-economic and technological advancement and tourism industry was also affected by this process. Despite the fact the growth of tourism has been remarkably slow; as a result the number of tourists in 1952 was 53895 persons. By the changes which took place in 1960s and the land reform has led to the termination of feudalism and the expansion of money as a means of relation and the urban extension. Gradually, the notion of tourism came to be the focal point of the government policies. The occurrence of war between Arabs and Israelis (1973) and the raise of oil prices made the rate of urbanization significantly high and this itself caused bourgeois classes in Iranian society. The increasing of the income of the middle class paved the way for the people of the community to spend part of their income on tourism and sightseeing. The peak of capital expansion occurred during 1960-1975 in Iran. At the same time, we have witnessed the extreme growth of tourism in a sense that the number of the tourists increased up to 657930 in 1975. After the Islamic revolution of Iran which took place in 1979 and the imposed war against Iran by Saddam till the end of the war, tourism industry drastically descended in a sense that the number of tourists decreased up to 147522 persons in 1980. However, the implementation of first, second and third social-economical and cultural programs (1989-2004) many of the cultural and economical infrastructures were rebuilt and some of them developed much better than before. Hence, this movement has stimulated the tourism industry in Iran wherein the number of tourists has raised up to 1341762 in 2000. In the fourth program of social-cultural and economic of the country which has started since 2005, a heavy attention has been paid to the objectives and goals of tourism industry and it is expected to have over 20000000 tourists during of plan years by the end of the fourth program (2009). These structural and functional evolutions which indicate the transitional stage in tourism industry and its drastically and rapid climb in Iran.
  • Dr.Jiela Sajadie, Dr. Mohammad Taghie Razavian, Esmaaiel Nasirie Page 119
    One of the main categories in modern geographical studies is to review the role of different factors in developing the change of cities particularly spatial- local changes. Although several factors contribute in the changes, in the present research, efforts have been made to address the relatively wide range of effects of Tehran metropolice on changes occurred in cities under studied, as well as to consider different natural- ecological factors that affect spatial- local changes. During the recent years, the effects of Tehran metropolis cause major changes in peripheral areas. Thus the cities of Rodhen and Bomhen due to different impressionability from Tehran have been selected as a representative for the investigation. The research suppositions are based on first the effects of natural and ecological factors and then the effects of Tehran on different changes in the area under study. We have used statistical styles as well as analytical- descriptive methods to evaluate and to clear such effects. The results indicate that among different factors, topography, climate and soil and water resources significantly affect the formation, impressionability and various changes of both cities. The study of effect of Tehran metropolis decentralization policies suggests significant changes in Bomhen and Rodhen. In any way comparative investigations shows spatial- Bodily changes. Thus about 25.9 hectares of Rodhen lands have been allocated to establish recceptional, tourist, sports, cultural and educational centers from 1986 to 2004, while about 68.2 hectares of Bomhen lands have been allocated to industrial- commercial workshop and warehousing activities- Findings of research suggests that the economy of Rodhen and Bomhen trend to align with the needs of Tehran so that it can exploit the desirable climatic condition of Rodhen for tourism, establishment of Azad university and industries because of available inexpensive lands and numerous manpower.
  • Dr. Dorreh Mirheydar, Hossein Hamidinia Page 139
    Map is the most important tool for cognizance in the field of geography and is the best instrument for presentation of geographic information. The study of ecology, in general, wich means the study of relationship between man and his environment, is only possible by means of maps. As a tool for ecology and manifest of human sovereignty over environment, the map has served political powers and authorities. Therefore, it can play a critical role in persuation of the policies and exercising the authority. The concept of power is not limited political power but rather includes all forms and classes of power in a community. Why the authorities use the map as a tool for exericising power and impersuation of their policies? This paper is designed and conducted to respond the above question. There fore, a theoritical- coceptual framework is presented in wich the relation between the power and map is studied: 1- Semiology, 2- Power and Context, 3- Dis course, 4- Power and Media, 5- Perceptual and cognitive Map. The main Theory of this paper is that the map plays a role in exercising power and impersuation of policy, because it is a “sign”. Frome the ontology point of view, the sign does not mean the exact reflection of realities and geographic phenomena but, rather replacing the realities. From the critical point of view the map is not a neutral tool for transfer information, bat it depends on the interests, aims and willings of producers and interpration of users. And from the constructivism point of view, in addition to the above-mentioned facts, the map is a tool for canstrction of realities.