فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 12 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین حاتمی نژاد، جواد حسین اوغلی صفحه 7
    در دهه های اخیر، رشد و گسترش سکونتگاه های غیررسمی در اطراف شهرهای بزرگ به ویژه در کشورهای در حال توسعه با ماهیتی خودرو و خودجوش، مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی عدیده ای را به همراه داشته که در نهایت باعث بروز ناپایداری الگوی توسعه شهری در کشورهای مذکور شده است. هدف این مقاله، بررسی و ارزیابی تطبیقی شاخص های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در شهرک انقلاب و حصار امیر(به عنوان سکونتگاه های غیررسمی) با منطقه 19 شهر تهران می باشد. در این راستا به منظور ارزیابی وضعیت شاخص ها در دو سکونتگاه مذکور، در مقایسه با شهر تهران از روش آماری تحلیل واریانس استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که شهرک انقلاب و حصار امیر از لحاظ شاخص های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، نسبت به شهر تهران در سطح پایین تری قرار دارد. همچنین نتیجه ی بررسی تحولات فرهنگی و اقتصادی با استفاده از آزمون خی دو نشان می دهد که سکونتگاه های مذکور در حال گذار از فرهنگ سنتی خود به فرهنگ شهری می باشند و به نوعی شیوه ی زندگی شهری پیدا کرده اند.
    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیررسمی، شاخص های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، کلان شهر تهران، شهرک انقلاب، حصار امیر
  • حسین نگارش، محمد کریمی صفحه 31
    خشکی و خشکسالی دو واقعیت انکارناپذیرشرایط اقلیمی منطقه موردمطالعه می-باشند که هرگونه برنامه ریزی و آینده نگری بدون توجه به آنها منجر به شکست خواهد بود. پدیده خشکسالی منطقه ایرانشهر ماهیتی اقلیمی دارد و عمدتا از ناهنجاری ها و بی-نظمی های ایجاد شده در بارش بوجودمی آید. منطقه ایرانشهر که یکی از قطب های مهم کشاورزی، جمعیتی و صنعتی در سطح استان سیستان و بلوچستان محسوب می شود، با داشتن شرایط خاص اقلیمی از نظر بروز پدیده خشکسالی و آثار ناشی از آن در کاهش محصولات از نظر سطح زیر کشت و میزان تولید تاکنون خسارات زیادی را از این راه متحمل شده است. این منطقه از جنوب شرق کشور مانند اکثر مناطق ایران، از نظر بارش های سالانه، فصلی و ماهانه دارای ضریب تغییرات بالایی است. با توجه به شاخص استاندارد بارش (SPI)، در ایستگاه ایرانشهر 14 دوره (سال های آماری84-1358)، در ایستگاه دامن14دوره(سال های آماری84-1359)، در ایستگاه بمپور 19 دوره (سال-های آماری 84-1349) و در ایستگاه گلمورتی 12 دوره خشکسالی (سال های آماری 84-1363) اتفاق افتاده که عواقب وخیمی را برای منطقه بدنبال داشته است.
    این تحقیق درصدد است تا با استفاده از شاخص SPI، نسبت به تعیین تغییرات بارش سالانه و فراوانی دوره های ترسالی و خشکسالی فصلی ایستگاه های منطقه مبادرت ورزد تا بتوان راهکارهای مقابله بااین پدیده را جهت کاهش خسارات ارائه داد.
    کلیدواژگان: خشکسالی اخیر، شاخص استاندارد بارش (SPI)، پیامدهای خشکسالی
  • مجتبی یمانی، اسماعیل دانشمندی صفحه 59
    شبکه زهکشی نقش زیادی درتخریب وفرسایش ترانشه حفرشده در دامنه مسلط به جاده دارد. این تخریب عموما خسارات عمده ای را به مسیر سواره رو وارد می آورد. این خسارات از دو دسته عوامل ناشی می شود: اول عوامل اقلیمی ناشی از بارندگی یا ذوب برف است که مستقیما بر روی جاده و اجزاء جاده تاثیرگذار هستند. دوم تاثیر رودخانه بر روی جاده می باشد و شامل مجاورت (دوری و نزدیکی) جاده- رودخانه و تقاطع های جاده- جریان می شوند. هدف از این مقاله، بررسی تاثیر رودخانه هراز و زیرحوضه های آن و نیز آبراهه های فرعی، همچنین مجاورت (دوری و نزدیکی) جاده - رودخانه و تقاطع های جاده- جریان و نیز بررسی وتشخیص بخش ها ومسیرهای بحرانی است. برای دست یابی به این هدف حدود 85 کیلومتر از جاده هراز که از گردنه امام زاده هاشم شروع و تا 40 کیلومتری آمل ادامه داشته و اکثر زیرحوضه های رودخانه هراز را دربرمی گیرد، موردبررسی و تحلیل قرار گرفته است. تعیین حدود جاده و رودخانه هراز با استفاده از نقشه های توپوگرافی و عکس های هوائی صورت پذیرفته است و با انجام کارهای میدانی نواقص آن تکمیل شده است. نتایج نشان می دهد که از مجموع 85 کیلومتر جاده تحت بررسی، بیش از 30 درصد (26.1 کیلومتر) در محدوده 50 متری رودخانه قرار گرفته است. مطالعات و مشاهدات نشان داده است که رودخانه تا فاصله 50 متری بر روی جاده اثرگذاربوده است. هم به علت تاثیر آب رودخانه در خاکریز جاده که موجب بغلبری و زیربری خاکریز جاده می شود و نیز نفوذ آب که موجب فرونشینی جاده در بعضی نقاط شده است و 70 درصد (58.9 کیلومتر) از جاده در محدوده 100متری و بیش از 100 متری رودخانه قرار گرفته است. همچنین بررسی تقاطع های جاده با رودخانه نشان داد که در 7 نقطه دارای تغییر مسیر، 9 زیرحوضه اصلی دارای تقاطع اصلی، 119 زیرحوضه فرعی دارای تقاطع فرعی و از میان این 119 تقاطع فرعی، 62 تقاطع به سطح ترانشه منتهی می شوند.
    کلیدواژگان: جاده هراز، هیدرولوژی، مخاطرات جاده ای، مجاورت جاده، رودخانه، تقاطعات جاده، رودخانه
  • عزت الله قنواتی، جبار کریمی صفحه 83
    سقوط بهمن یکی ازپدیده های مناطق برف گیر است که اگربه صورت علمی با آن برخورد نشود ممکن است خطرات فراوان و مشکلات جبران ناپذیری در مسیرهای ارتباطی مناطق کوهستانی، تفرج گاه ها و معادن گاهی بروز بهمن مجدد به وجود آورد. بامدیریت صحیح و بررسی دقیق ترمی توان نه تنهابهمن راپیش بینی نمود، بلکه ازخسارات آن تا حد قابل ملاحظه ای جلوگیری کرد. نگاهی به حوادث اخیر سقوط بهمن های متعدد که متاسفانه منجر به خسارات جانی و مالی فراوانی گردیده است نیاز به آشنایی با بهمن و نحوه وقوع و تبعات ناشی از آن را افزایش می دهد. لذا ضرورت دارد در راستای پیشگیری و کاهش خسارات از چنین سوانح طبیعی، عوامل موثر بر شکل گیری بهمن شناسایی و ارزیابی گردیده وضمن شناسایی محل های وقوع بهمن، نقشه پهنه بندی خطر بهمن در منطقه با کمک تکنولوژی های جدید سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS)) و سنجش از دورRS)) تهیه گردد. جاده کوهستانی هراز یکی از محورهای ارتباطی شمال کشور می باشد که به علت شرایط خاص ژئومورفولوژیکی در بخش هایی از مسیر آن زمینه مناسبی جهت سقوط بهمن ایجاد نموده است، در این تحقیق با تفسیرعکس های هوایی وتصاویرماهواره ای و باکمک نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی و بازدیدهای میدانی نقشه نقاط بهمن خیز در منطقه ایجاد شده است. در مرحله بعد عوامل ژئومورفولوژی و اقلیمی که در وقوع بهمن تاثیر گذار بودند در قالب مدل AHP با توجه به درجه تاثیرآنها وزن دهی شده وضمن ترکیب این لایه باهم، نقشه پهنه بندی خطر بهمن در منطقه ایجاد شده است. در نهایت نقشه پهنه بندی خطر حاصل از مدل AHP را با نقشه مناطق بهمن خیز که براساس بازدید میدانی و تجربه کارشناسی با استفاده از موقعیت یاب GPS تهیه نموده ایم، همپوشانی کرده و ضمن مقایسه آنها با همدیگر به این نتیجه رسیدیم که مدل AHP کارایی نسبتا مطلوبی در پهنه بندی خطر بهمن دارد لذا پیشنهاد می شود، جهت پهنه بندی خطر بهمن درمناطقی که ویژگی های اقلیمی و توپوگرافی نظیر جاده هراز دارند از مدلAHP جهت پهنه بندی خطر بهمن استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: بهمن برف، جاده هراز، پهنه بندی خطر
  • عبدالرضا رحمانی فضلی، مجید پریشان صفحه 101
    سکونت گاه های انسانی بعنوان یک فضای جغرافیایی، همواره تحت تاثیر ساخت ها و روابط مختلف دچار تغییراتی در ساختار و عملکرد خود شده اند. بررسی، شناخت، و تفسیر نحوه تحولات ساختاری-کارکردی آن ها، مخصوصا تحولات پس از نقش پذیری شهری سکونت گاه های روستایی بزرگ که نقطه آغازین شهرهای کوچک و متوسط در آینده هستند، می تواند گام موثری در توسعه آن ها باشد. لذا در این مقاله با استفاده از روش پیمایشی، مطالعات میدانی واسنادی تحولات ساختاری کارکردی سکونت گاه کانی سور، پس ازنقش پذیری شهری موردبررسی قرارگرفته است. درمجموع، از فرایند بررسی تحولات ساختاری- کارکردی کانی سور پس از شهرشدن می توان دریافت که ایجاد ساختارها جدید، تغییراتی در بافت کالبدی شهر، ساختار مدیریتی و... به وجود آورده است و همچنین افزایش کمی و کیفی امکانات آموزشی، کاهش مهاجرفرستی و افزایش مهاجرپذیری، کاهش نقش فعالیت های زراعت و دامداری و افزایش فعالیت های خدماتی و اداری، انواع امکانات و خدمات، بهبود نظم هندسی آرایش فضایی مساکن، تغییر در روابط ومناسبات سکونتگاه های و... ازجمله تغییراتی بوده که درساختارها و عملکردهای سابق به وجود امده است.
    هرچندکه تحولات ساختاری-کارکردی به وجود آمده پس از نقش پذیری شهری، جنبه های منفی همچون کاهش نقش فعالیت های زراعت و دامداری، افزایش هزینه های زندگی (آب، برق و...)، افزایش قیمت زمین و رواج بورس بازی زمین داشته است، اما جنبه های مثبت آن همچون افزایش کمی و کیفی خدمات، کاهش مهاجرفرستی و افزایش مهاجر پذیری و.. بیشتر از جنبه های منفی آن بوده است، در نتیجه روندتحولات پس ازشهرشدن کانی سور رو به جلوبوده و بیشتر مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: تحول، روستا، شهر، ساختار، کارکرد، کانی سور
  • زهرا پیشگاهی فرد، ناصر رضایی صفحه 129
    حفره های دولت به عنوان پدیده هایی که بصورت سازمان یافته و در سطحی گسترده موجودیت و حاکمیت دولت ها را در فضای جغرافیایی به چالش می کشند معرفی شده اند. به همین دلیل شناسایی حفره های دولت به عنوان عوامل به چالش کشاننده حاکمیت و امنیت دولت ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. در این مقاله ضمن معرفی اجمالی مفاهیم نزدیک به مفهوم حفره های دولت مانند قلمرو موثر ملی، منطقه کارآمد کشور، منطقه هسته، و بحران نفوذ به تعریف حفره-های دولت و معرفی انواع آن پرداخته شده که در چهار دسته انواع حفره ها از نظر ماهیت و جنس، قلمرو جغرافیایی (مکانی)، قلمرو زمانی و عملکردی معرفی و تعریف شده اند. هرکدام از حفره ها با توجه به شرایط زمانی و مکانی شکل گرفته و برای تداوم حاکمیت و استقرار امنیت مضرمی باشند درنتیجه شناسایی آنها می تواند ضامن بقای حیات سیاسی دولت ها گردد. روش پژوهش در این تحقیق بنیادی، توصیفی و شیوه اجرا به صورت فردی و استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی بوده است.
    کلیدواژگان: حفره دولت، حاکمیت، امنیت
  • سیداسکندر صیدایی صفحه 147
    جامعه عشایری ایران، جامعه ای است در حال گذار از یک شیوه معیشتی سنتی به سایر شیوه های معیشتی، در 20 ساله اخیر در برنامه کوتاه مدت و میان-مدت کشور، توجه به این جامعه شده است. اما ضرورت داشتن یک برنامه بلندمدت برای این جامعه در محافل علمی و اجرایی احساس می گردد. نظر به اینکه هر نوع برنامه ریزی باید در راستای برنامه ریزی توسعه پایدار انجام گیرد، جامعه عشایری با توجه به مجموعه پتانسیل های طبیعی، اجتماعی، اقتصادی، زیربنایی در یک افق 20 ساله آتی می تواند از حیث توسعه جایگاه مهمی داشته باشند. در افق 20 ساله آتی جامعه عشایری چه در قالب اسکان در کانون های توسعه و چه در قالب ساماندهی فضاهای کوچندگی برخوردار از اشتغال و درآمد مناسب خواهدبود و خدمات ضروری زندگی را در اختیار خواهدداشت. در این مقاله سعی شده است تا به ضرورت توجه به جامعه عشایری ایران در افق 20 ساله آتی تاکید شود زیرا که سهم موثری در توسعه پایدار کشور خواهندداشت.
    کلیدواژگان: عشایر، ساماندهی، چشم انداز، توسعه پایدار، زیست بوم، سامانه
|
  • Dr, Hossein Hatami Nejad, Javad Hossein Oghli Page 7
    In recent decades, growth and expansion 'of informal settlements around metropolitan cities specially in developing countries caused for numerous economic, social and cultural problems with self origin basis that finally faced with, non-sustainable of urban development model in the said countries. The goal of the research is to comparative study and evaluation of social, economic and cultural indices in Shahrk e Enghelab and Hesar Amir (as Informal Settlements) with district 19- Tehran. In this regard and for evaluation of the said indices in these informal settlements in the city of Tehran, we used from Variance Analysis statistical method. Results showed that Shahrak e Enghelab and Hesar Amir are in lower level from standpoint of economic, social and cultural indices in comparison with Tehran: Also study of cultural and economic movements through Chi-Square test shows that the said informal settlements are in process of transition from its traditional culture toward urban culture, i.e found a type of urban life method.
  • Dr. Hossein Negaresh, Mohammad Karimi Page 31
    Dryness and drought are two undeniable facts of the under study climatic conditions that without considering them any planning and forecasting result in failure. Drought phenomenon has climatic nature and mainly results from abnormal conditions and disorders in precipitation. Iranshahr region is considered as one of the important cultivation, population and industrial scopes in sistan and Baluchestan province by including particular climatic conditions, From the appearance of drought phenomena point of view and the result arising from it in reducing products from the under cultivation level and the amount of production has sustained a lot of damages from this way. This area of south-eastern has high changes of index form the yearly, seasonal and monthly rains point of view as like as most areas of Iran. By regarding to standard precipitation index (SPI) 14 periods in Iranshahr station (1358-1384statistical years),14 periods in Daman station (1359-1384statistical years), 19 periods in Bampoor station (1349-1384 statistical years) and 12 periods of drought in Golmorti station (1363-1384 statistical years) which has happened such a drought with awful consequences for this area. This research is going to resort toward assigning the yearly rain changes and the frequency of seasonal wet and drought periods of the region stations by using the SPI averages to be able present the solutions for confronting with these phenomena to reduce the damages.
  • Dr. Mojtaba Yamani, Esmaeil Daneshmandi Page 59
    Drainage network have main role in destruction and washout of trench of the roads which these inflict main damage to the road way. This effects include two factors: 1- climatical factors like rain and snow melt which affect directly on road and road components. 2- effect of river on road that consist of Road – Stream Proximity and Road – Stream Crossing.The aim of this study is surveying effects of haraz river and subbasins on the haraz road,which this study distinguish critical routes and sections. in this regard, we studied 85 km of haraz road. Determining the limits of road haraz river perform with topographic map and air photo and complate with field works. The result show from 85 km road under examination, 33 percents (27 km) placed in 50 meters of river limits. The studies and observations indicated that river and stream affected on the road in 50 meters distance due to effects of stream water on fillslope of road which that undercutting the road, also infiltrate water in fillslope of road which cause of dippig the road in some places. And 67 percents (58km) 100 meters and more of river limits. Also The study of crossings show that there are 7 point including diversion, 9 main subbasin are having main crossing, 119 minor subbasin have side crossing, and among of these 119 minor subbasin, 62 intersection strike to trenchs.
  • Dr. Ezatollah Ghanavati, Jabar Karimi Page 83
    Avalanche is one of the phenomena of snow pack areas which if not behaved in a scientific manner, may lead to several dangers and irreparable problems. This phenomenon cause severe damages in transportation roads of mountainous regions, promenades and minefields. Performing more specific review and adopting proper management, the avalanche not only can be predicted, but also its severe damages can be prevented. Moreover, recent incidents of avalanche fall which unfortunately have caused corporal and property damages increase the need to knowing the avalanche and its procedure as an updated science and its consequences.Haraz mountainous road is one of the transportation roads in North of Iran which because of specific geomorphologic conditions in some parts of it has made a suitable background for the avalanche to happen. In this study, the avalanche risk map has been created by interpreting of air and satellite images and with the help of topography and geology maps and Surveyor field in the region. In the next step, geomorphologic and climate elements affecting on avalanche were weighted in the format of Boolean and AHP models considering their level of impact and after combining these layers with each other in both models, avalanche risk zoning maps has been drew. Then the results of each Boolean and AHP models were compared to the avalanche frequent region maps which were created during the surveys in the region and expert experience by using GPS, and considering the overlaps between them, it was revealed that avalanche risk zoning maps of Haraz road created by the AHP model, have more coincidence with maps created by surveyor field in the region and expert experience than zoning maps created by Boolean model.Therefore it is suggested in the regions with climate and topographic characteristics similar to Haraz road, one should use AHP model in order to zoning the avalanche risk.
  • Dr. Abdolreza Rahmani Fazli, Majid Parishan Page 101
    Human settlements as a geographical space have always been changed in structures and functions under the influence of deferent relationships.Study, cognition and explanation of this structural-functional evolutions, especially, evolutions resulting from acceptance of urban role of the rural settlements which can be considered the start point for identified them as a medium or small towns, can being effective step in their development. this research, thus, have attempted to study the structural-functional evolutions of “Kanisoor” after it has been considered as a urban area. for the better cognition of this process it is tried to compare to “kanisoor” before and after it has been identified as a urban area.At last, this study obtained the following
    Results
    A) To establishment new function and structures such as the establishment of municipality, of the centers for urban services and of urban Islamic councial as well as make changes in the physical and management structures.B)To make changes in former structures and functions; such as the improvement of educational facilities in quality and quantity, increasing rate of literacy, decreasing agricultural activities, increasing adminstrative activities, improvement of spatial array of streets and houses and making change in spatial relationships of settlements.C) Unexpectedly, there has not been made changes in structures and functions such The produced functional-structural evolutions, However, after acceptance of urban role have had the negative aspects such as decreasing the role of cultivation and husbandry activities, increasing of costs of life(water, electricity,…), and land value, but because of positive aspects of its like the increase of quantity and quality facilities, the decrease of emigrations, the increase of the immigration, rate of satisfactory in the living in city and etc have had more than negative aspects, we can concluded to this idea that the process or evolution after become urban, have looked forward and, further, have been positive.Despite the necessity of serious consideration in deciding to convert a village area to an urban one to its structures and functions at first, this thesis concludes that the conversion of “Kanisoor”, has lack of such consideration both physical and human points of view.
  • Dr. Zahra Pishgaifard, Dr. Nasser Rezaei Page 129
    Holes in the state have been introduced as organized phenomenon that would challenge widely existence and sovereignty of the states within geographic domain. With respect to this fact, it is significant to determine holes in the state as a challenging factor exerted on sovereignty and security of the states. Through the present study while presenting schematic definitions about some concepts close to concept of holes in the state, such as effective national territory, the effective state area, core area, and penetration crisis, concept of holes in the state will be defined. Meanwhile, kinds of this phenomenon are recited through four scopes regarding to their characteristics, geographic location, periodic context, and function. Any of these holes would be formed based on periodic and locational conditions and would exert risks on sovereignty as well as security of the state; so it necessitates identifying them with aim of continuing sovereignty of states. The applied method of the presents study is based on descriptive and basic procedures; conducted individually utilizing sources such as academic libraries and internet.
  • Dr. Seyed Eskandar Seidaii Page 147
    Iran's nomadic society is a society that is moving from a traditional lifestyle to other lifestyle methods. In resent 20 years and in mid and short term plan, this society have been in consideration. But necessity of having a long term plan for this society is self in academic and executive meetings. Since any planning must be done in direction of sustainable development, the nomadic society with its sets of natural, social, economic, infrastructure potentials in future 20 years horizon could have an important place in the future 20 from horizon, nomadic society would benefit from employment and suitable income either in settlement in development centers or in organizing migration spaces and would have necessary life services.