فهرست مطالب

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال هشتم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/10
  • تعداد عناوین: 20
|
  • عباس یوسف زاده، مینو خلخالی زاویه*، خسرو خادمی، عباس رحیمی صفحات 1-9
    مقدمه

    نقش تحرک بیش از حد مفصلی (هایپرموبیلیتی مفصلی) در بروز آسیب های عضلانی- اسکلتی مورد تاکید قرار گرفته است. در مطالعات اخیر نقایص حس عمقی در افراد مبتلا به این سندرم گزارش گردیده است. از آن جا که افراد مبتلا به سندرم فوق بر خلاف تحرک بیش از حد عمومی دارای ضایعات عضلانی- اسکلتی می باشند که خود ممکن است منشا اختلال حس عمقی باشد، وجود این گزارش ها نمی تواند به طور خالص تاثیر هایپرموبیلیتی را بر حس عمقی تایید نماید. بنابراین هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر تحرک بیش از حد عمومی بر حس وضعیت مفصل زانو در این افراد بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه موردی- شاهدی، 20 فرد دارای تحرک بیش از حد عمومی که دارای تحرک بیش از حد زانوی غالب بودند و 20 فرد سالم به روش نمونه گیری ساده در دسترس از بین دانشجویان دختر و پسر در محدوده سنی 18 تا 30 سال انتخاب شدند. خطای حس وضعیت در سه زاویه 15-، 40- و 65- درجه اکستنشن زانو به روش اکتیو در حالت نشسته به کمک گونیامتری تصاویر دیجیتال توسط نرم افزار اتوکد اندازه گیری شد و بین افراد دو گروه و همین طور بین زوایای مختلف مقایسه گردید.

    یافته ها

    دقت حس وضعیت مفصل زانوی جوانان مبتلا به تحرک بیش از حد عمومی مفصلی کمتر از افراد سالم بود. همچنین حس وضعیت مفصل زانوی هر دو گروه در زوایای انتهایی از دقت بیش تری نسبت به زوایای داخلی تر برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر وجود نقص حس وضعیت مفصل زانو را در افراد دچار تحرک بیش از حد عمومی به اثبات می رساند. بنابراین ارزیابی حس عمقی مفاصل در این افراد، به خصوص زمانی که قصد دارند وارد آن دسته از فعالیت های ورزشی گردند که به دنبال آن خطر صدمات مفصلی افزایش می یابد، لازم خواهد بود. همچنین طراحی مطالعات مداخله ای به منظور بررسی پروتکل های تمرینی برای بهبود حس وضعیت مفاصل این افراد ضروری است.

    کلیدواژگان: حس وضعیت، حس عمقی، تحرک بیش از حد عمومی، مفصل زانو
  • مینا احمدی کهجوق، مهدی رصافیانی، سیدعلی حسینی، حسین سورتجی صفحات 10-17
    مقدمه
    مطالعه الگوهای استفاده از زمان نقش مثبتی در سلامت و رفاه افراد دارد. به علاوه آگاهی ما را در رابطه با میزان مشارکت در کارها افزایش می دهد. داشتن یک کودک فلج مغزی همواره فشارهایی را بر خانواده وارد می سازد، که یکی از آن ها نیاز به مراقبت دایمی است که زمان مورد نیاز آن فراتر از برنامه زمان بندی خانواده است. این حیطه که در اکثر موارد مادران را به عنوان مراقبین اصلی درگیر می کند، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. لذا جهت گسترش آگاهی در این زمینه و همچنین برنامه ریزی های آینده، در این پژوهش الگوهای استفاده از زمان در مادران کودکان فلج مغزی مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    برای رسیدن به هدف اصلی، مطالعه حاضر از نوع مورد- شاهد انتخاب شد. نمونه گیری به روش نمونه گیری در دسترس بود. در گروه مادران دارای کودکان فلج مغزی 30 نفر و در گروه مادران کودکان سالم 37 نفر شرکت کننده وجود داشت. داده های لازم برای پژوهش با استفاده از پرسش نامه «استفاده از زمان مادران» و نیز پرسش نامه دموگرافیک جمع آوری گردید. از آزمون های Independent t-test و Mann–Whitney برای تحلیل داده ها در 14SPSS استفاده گردید.
    یافته ها
    آنالیز آماری تفاوت معنی داری را در حیطه کاری مراقبت از کودک نشان داد (05/0 > P)، اما در سایر حیطه های کاری تفاوت معنی داری به دست نیامد (05/0 < P). در میزان رضایت از مهارت مدیریت زمان نیز تفاوت معنی داری به دست آمد؛ به طوری که مادران کودکان سالم رضایت بیش تری داشتند (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که مادران کودکان فلج مغزی به دلیل آن که زمان بسیار زیادی را در روز صرف مراقبت از فرزندان خود می کنند، توازن لازم را در حیطه های کاری مختلف خود تجربه نمی کنند. این امر منجر به رضایت کمتر از «استفاده از زمان» می گردد. با توجه به این یافته ها لازم است که منابع حمایتی و مراقبتی بیش تری در اختیار این افراد قرار داده شود، تا با گذر زمان احتمال مواجه شدن با مسایل روانی و مشکلات مربوط به سلامتی کمتری وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: فلج مغزی، استفاده از زمان، حیطه های کاری، مهارت مدیریت زمان
  • ندا ارشاد، صدیقه کهریزی*، محمد پرنیانپور، آذغانی محمود رضا، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 18-27
    مقدمه

    کمردرد ناشی از فعالیت های باربرداری و نگهداشتن بار عامل مهمی در ایجاد ناتوانی عملکردی برای بیمار و ضررهای سنگین اقتصادی است. هنگام نگهداری بارهای متغیر دینامیکی مقدار گشتاور وارده به ستون فقرات در حال تغییر است که می تواند تعادل را به مخاطره بیندازد. هدف از این تحقیق، بررسی تکرارپذیری پایداری وضعیتی حین حفظ بار متغیر دینامیکی به منظور ارزیابی دقیق تر ضایعات ستون فقرات کمری بود.

    مواد و روش ها

    24 مرد شامل 12 فرد مبتلا به کمردرد و 12 فرد سالم در این مطالعه شرکت کردند. افراد بارهای دینامیکی را در دو وضعیت ایستاده و خمیده تنه (8 حالت)، در زمان های مختلف یک جلسه آزمایش حفظ کردند. تکرارپذیری (Reliability) داده های صفحه نیرو شامل دامنه جابجایی (Displacement) و سرعت (Velocity) مرکز فشار (Center of pressure یا COP) و انحراف معیار آن ها در دو جهت قدامی- خلفی و طرفی طول مسیر مرکز فشار مورد ارزیابی قرار گرفت. تکرارپذیری نسبی با استفاده از ضریب همبستگی درون گروهی (Intraclass correlation coefficient یا ICC) و تکرارپذیری مطلق با استفاده از خطای معیار اندازه گیری (SEM یا Standard error of measurement) و حداقل تغییر قابل اندازه گیری (Minimal metrically detectable change یا MMDC) محاسبه گردید.

    یافته ها

    از میان پارامترهای مرکز فشار، سرعت مرکز فشار در جهت طرفی در افراد سالم (9/0-8/0)، سرعت و انحراف معیار سرعت مرکز فشار در جهت قدامی- خلفی در افراد مبتلا به کمردرد (9/0-7/0)، تکرارپذیری بالایی را نشان دادند. تکرارپذیری دامنه جابجایی مرکز فشار در جهت قدامی– خلفی و انحراف معیار سرعت مرکز فشار در جهت طرفی در هر دو گروه مشابه بود (9/0-6/0). تکرارپذیری دامنه جابجایی مرکز فشار و انحراف معیار آن در جهت طرفی و نیز طول مسیر مرکز فشار در افراد سالم بیشتر از افراد مبتلا به کمردرد بود، ولی تفاوت معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد سرعت مرکز فشار در دو جهت قدامی- خلفی و طرفی پارامتر مناسبی جهت ارزیابی پایداری وضعیتی حین حفظ بار دینامیکی در افراد مبتلا به کمردرد و افراد سالم باشد.

    کلیدواژگان: پایداری وضعیتی، تکرارپذیری، کمردرد غیر اختصاصی، بار دینامیک
  • وحید نجاتی، سارا ایزدی نجف آبادی صفحات 28-39
    مقدمه
    فرضیه های متعددی در خصوص نقصان کارکردهای شناختی در کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم وجود دارد که یکی از آن ها فرضیه نقصان کارکردهای اجرایی است. هدف از این مطالعه، بررسی تفاوت دو گروه کودکان مبتلا به اتیسم و همتایان سالم در توجه پایدار، توجه انتخابی و مهار پاسخ به عنوان کارکردهای اجرایی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 16 کودک مبتلا به اتیسم با عملکرد بالا با 16 کودک همتای عادی مورد مقایسه قرار گرفتند. آن ها به انجام آزمون استروپ رنگ- واژه (جهت ارزیابی توجه انتخابی) و آزمون برو نرو (جهت ارزیابی مهار) و آزمون عملکرد مداوم (جهت ارزیابی توجه پایدار) پرداختند. جهت آنالیز داده ها Independent t-test مورد استفاده قرار گرفت. از نرم افزار 18SPSS برای آنالیز داده ها استفاده شد و سطح معنی داری 01/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در آزمون استروپ در تعداد پاسخ های صحیح (05/0 < P) و میانگین زمان (05/0 < P) در دو گروه اتیسم و عادی تفاوت معنی داری وجود نداشت. در آزمون عملکرد مداوم در خطای حذف (05/0 < P) و خطای تکانش گری (05/0 < P) بین دو گروه اتیسم و عادی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در حالی که در همین تکلیف زمان پاسخ در گروه اتیسم به طور معنی داری (01/0 > P) کمتر از همتایان عادی بود. در آزمون برو نرو، میانگین زمان (05/0 < P) در مرحله برو، میزان پاسخ های صحیح (05/0 < P) و میانگین زمان (05/0 < P) در مرحله نرو در دو گروه اتیسم و عادی تفاوت معنی داری نداشت. در حالی که میزان پاسخ های صحیح در مرحله برو (01/0 > P) در گروه عادی به طور معنی داری بیشتر از این میزان در گروه اتیسم بود.
    نتیجه گیری
    مهار پاسخ (غالب و حرکتی) و توجه پایدار از جمله کارکردهای اجرایی شناختی سالم در افراد اتیسم با عملکرد بالا است. سلامت مهار پاسخ در اتیسم می تواند به علت نقص این افراد در درک مطلب، مناطق مغزی درگیر و یا نوع تکالیف ارایه شده باشد. سلامت توجه پایدار در افراد اتیسم نیز حاکی از تمایل به تمرکز روی محرک های خاص و رفتارهای تکراری است که از علایم شناخته شده اتیسم می باشد.
    کلیدواژگان: کودکان اتیسم، توجه انتخابی، مهار پاسخ، توجه پایدار، کارکردهای اجرایی
  • سمیه براتی، خلیل خیام باشی، نادر رهنما، مجید نیری صفحات 40-48
    مقدمه
    زانو به دلیل تحمل وزن بدن در معرض مستقیم ضربه قرار دارد و به این دلیل بیش ترین شیوع استئوآرتریت را به خود اختصاص داده است و علایمی مانند درد، خشکی و کاهش شدید حرکات مفصلی را به همراه دارد. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیر یک دوره تمرین ثبات دهنده مرکزی بر درد و عملکرد بیماران زن مبتلا به استئوآرتریت زانو بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 22 بیمار زن غیر ورزشکار مبتلا به استئوآرتریت زانو (میانگین سنی 38/9 ± 12/60 سال، قد 84/7 ± 45/155 سانتی متر و وزن87/13 ± 46/71 کیلوگرم) انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تجربی و شاهد تقسیم شدند. در ابتدا میزان درد بیماران از طریق پرسش نامه VAS (Visual analogue scale) و عملکرد آن ها از طریق پرسش نامه WOMAC (Western ontario and mcmaster universities index) اندازه گیری شد. سپس گروه تجربی برای مدت 8 هفته، هفته ای 3 جلسه، هر جلسه 30 دقیقه تحت تمرینات ثبات دهنده مرکزی قرار گرفتند. بیماران گروه شاهد به روال عادی زندگی خود ادامه دادند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از ANOVA One way استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بهبود معنی داری در میانگین درد قبل (27/2 ± 81/4) و بعد (72/1 ± 18/3) از تمرین بیماران گروه تجربی نشان داد (05/0 > P). اما تفاوت بین میانگین درد قبل (21/2 ± 09/5) و بعد (04/2 ± 81/6) از تمرین در گروه شاهد معنی دار نبود (05/0 < P). همچنین در میانگین عملکرد قبل (89/17 ± 72/41) و بعد (35/17 ± 72/28) از تمرین بیماران گروه تجربی بهبود معنی داری مشاهده شد (05/0 > P). ولی بهبود میانگین عملکرد قبل (82/14 ± 45/44) و بعد (03/12 ± 09/52) از تمرین گروه شاهد معنی دار نبود (05/0P >).
    نتیجه گیری
    از نتایج تحقیق می توان نتیجه گیری کرد که تمرینات ثبات دهنده مرکزی در بهبود درد و عملکرد مفصل زانو تاثیر شایانی داشته است. از آن جایی که عملکرد مناسب عضلات مرکزی نقش اساسی در قرار گرفتن لگن در وضعیت خنثی دارد، این حالت ممکن است بتواند منجر به قرارگیری استخوان ران در وضعیت طبیعی و در نتیجه وضعیت خوب مفصل زانو و کاهش فشارهای وارده بر غضروف مفصلی گردد. لذا پیشنهاد می شود که از تمرینات ثبات دهنده مرکزی به عنوان یک روش موثر در پیش گیری و درمان استئوآرتریت زانو استفاده گردد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت، تمریناتCore، تمرین درمانی
  • بیژن شفیعی، احمد صالحی، حمید کریمی، فریبا یادگاری، طاهره سیما شیرازی، میثم شفیعی صفحات 49-56
    مقدمه
    به منظور به کارگیری یک رویکرد به طور کامل مبتنی بر شواهد در اختلال لکنت، نیاز به ابزاری است که کلیت این اختلال را مورد بررسی قرار دهد. برای دست یافتن به این مهم، Yaruss و Quesal در سال 2006 ابزاری را تحت عنوان «ارزیابی جامع تجربه فرد از لکنت» ارایه کردند. این پرسش نامه می تواند به عنوان ابزاری برای مستند کردن نتایج چندگانه در درمان لکنت افراد بالای 18 سال مورد استفاده قرار گیرد. هدف این تحقیق، تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی شده پرسش نامه فوق بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 60 فرد بزرگ سال دارای لکنت به اجرا در آمد. با اجرای یک مطالعه آزمایشی بر روی 10 فرد دارای لکنت و انجام یک مصاحبه نیمه ساختمند روایی صوری، ثبات درونی و اعتبار پرسش نامه ارزیابی جامع تجربه فرد از لکنت بررسی شد. بعد از این مرحله 50 فرد دارای لکنت پرسش نامه تعدیل یافته را به همراه آزمون نگرش ارتباطی، به منظور بررسی روایی همزمان، تکمیل نمودند. در پایان نسخه فارسی پرسش نامه، توسط 5 فرد دارای لکنت در دو بار به فاصله 7 تا 10 روز به منظور بررسی اعتبار آزمون- باز آزمون تکمیل گردید.
    یافته ها
    ضرایب Cronbach''s alpha، که به طور مستقل برای هر یک از چهار بخش این ابزار محاسبه شد، پایایی درونی از 82 تا 97 درصد را نشان داد. بنابراین نسخه فارسی پرسش نامه «ارزیابی جامع تجربه فرد از لکنت» از روایی همزمان، هم خوانی درونی و تکرارپذیری نسبی و در کل از پایایی مطلوبی نیز برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    می توان اظهار داشت که نسخه فارسی توانسته است همگنی در گزینه های نسخه اصلی را حفظ نماید و از این جنبه می توان امیدوار بود که ابزار به دست آمده با ابزار اصلی مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی جامع تجربه فرد از لکنت، لکنت، روایی، پایایی، سنجش نتایج، لکنت بزرگسال
  • سهیلا نژادرومزی، نادر رهنما، عبدالحمید حبیبی، حسین نگهبان صفحات 57-64
    مقدمه
    کمردرد یک مشکل بزرگ اجتماعی با هزینه های هنگفت و مشکل بهداشت در کشورهای صنعتی است. بیش از 20 نوع درمان برای کمردرد مزمن وجود دارد. دست یابی به یک برنامه درمانی و توان بخشی جهت بهبود سریع تر بیماران مبتلا به کمردرد مزمن همواره مورد توجه بوده است. لذا هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیر یک دوره تمرینات ثبات دهنده مرکزی بر درد و عملکرد بیماران زن مبتلا به کمردرد مزمن بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 30 بیمار زن غیر ورزشکار مبتلا به کمردرد مزمن، با علت ناشناخته (سن 2/5 ± 3/36 سال، وزن 3/8 ± 6/68 کیلوگرم، قد 6/4 ± 8/160سانتی متر) که به بیمارستان نفت اهواز جهت مداوا مراجعه کرده بودند به عنوان نمونه های تحقیق در این مطالعه شرکت نمودند. بیماران به صورت تصادفی و تساوی در دو گروه تجربی و شاهد تقسیم شدند. در ابتدا میزان درد و عملکرد بیماران از طریق پرسش نامه های VAS (Visual analogue scale) و Oswestry اندازه گیری شد. سپس بیماران گروه تجربی به مدت 12 جلسه به صورت یک روز در میان به تمرینات ثبات دهنده مرکزی پرداختند. اما بیماران گروه شاهد به هیچ گونه مدالیته نپرداختند. بعد از این مدت دوباره درد و عملکرد بیماران هر دو گروه مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور آنالیز داده ها از 17SPSS استفاده شد و سطح معنی داری نیز 05/0 > P در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق بهبود معنی داری (05/0 > P، 13 = t) در میزان درد بیماران گروه تجربی (33/0 ± 5/6 در مقابل 45/0 ± 1/2) به دنبال تمرینات ثبات دهنده نشان داد. اما در بیماران گروه شاهد (46/0 ± 27/5 در مقابل 48/0 ± 3/5) تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0 < P). در خصوص عملکرد تفاوت معنی داری (05/0 > P، 8/3 = t) بین قبل و بعد از تمرینات در بیماران گروه تجربی (3/3 ± 3/26 در مقابل 3/4 ± 4/14) مشاهده شد و به طور قابل ملاحظه ای در عملکردشان بهبود حاصل شد، اما در بیماران گروه شاهد (7/4 ± 1/33 در مقابل 2/4 ± 12/33) تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    از یافته های این تحقیق می توان نتیجه گیری کرد که تمرینات ثبات دهنده مرکزی در کاهش درد و بهبود عملکرد در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن تاثیر شایانی داشته است. لذا پیشنهاد می شود که در برنامه درمانی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن تمرینات ثبات دهنده مرکزی نیز در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: کمردرد، تمرینات ثبات دهنده مرکزی، Electrotherapy، VAS، Oswestry
  • ندا طهماسبی فرد، محبوبه نخشب *، میثم شفیعی صفحات 65-76
    مقدمه

    فعالیت مبتنی بر شواهد (Evidence based practice یا EBP) به ترکیب تحقیقات با مهارت های بالینی گفته می شود که در این فرایند به نظرات مراجعه کنندگان هم توجه می شود. در سال های اخیر از آسیب شناسان گفتار و زبان انتظار می رود که بتوانند تصمیم های بالینی خود را با توجه به شواهد معتبر توجیه کنند. از این رو هدف این مطالعه بررسی نگرش، دانش و عملکرد آسیب شناسان گفتار و زبان از EBP و رابطه آن با متغیرهای شخصی و درمانی است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی، توصیفی- تحلیلی و گذشته نگر است. در این تحقیق 40 نفر از آسیب شناسان گفتار و زبان در دسترس شهر اصفهان به وسیله پرسش نامه «بررسی میزان نگرش و عملکرد نسبت به فعالیت مبتنی بر شواهد» مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون های آمار توصیفی که شامل محاسبه درصد فراوانی پاسخ های مختلف است، مورد بررسی قرار گرفت. برای آنالیر داده ها از نرم افزار 16SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    79 درصد از فارغ التحصیلان و دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد نگرش مثبتی نسبت به EBP داشتند. 90 درصد شرکت کنندگان در این مطالعه پاسخ دادند که هیچ گونه آموزشی در این زمینه نداشتند. 32 درصد از آسیب شناسان گفتار و زبان بیان کردند که به طور معمول کمتر از 2 مقاله در طی یک ماه خواندند و 3/1 از پاسخ دهندگان نیز گزارش کردند که کمتر از 2 بار در ماه از منابع برای تصمیم گیری بالینی استفاده نمودند. تنها نیمی از نمونه ها چه در خانه و چه در محل کار، به اطلاعات آنلاین دسترسی داشتند.

    نتیجه گیری

    این یافته ها، نیاز به آموزش بیشتر EBP و ارایه راهکارهای مناسب جهت افزایش کاربرد آن نشان داد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی گفتار و زبان، فعالیت مبتنی بر شواهد، نگرش
  • فهیمه کمالی سروستانی، سید علیرضا درخشان راد، الهام حموله صفحات 77-83
    مقدمه
    ابتلا به کمردرد به لحاظ بی تحرکی طولانی مدت و وضعیت های ناصحیح بدنی در میان کارکنان دفتری پشت میز نشین اختلالی شایع است که به واسطه آن افراد از عوارض فیزیکی، روانی، اجتماعی و حرفه ای رنج می برند. در این مطالعه جهت بررسی اثربخشی آگاهی از وضعیت های مناسب بدنی حین فعالیت های روزمره در تخفیف درد و سطح ناتوانی کارکنان مبتلا به کمردرد، از یک پمفلت آموزشی تصویری استفاده شد.
    مواد و روش ها
    برای اجرای یک مداخله سه ماهه، مطالعه ای نیمه تجربی به صورت قبل و بعد طراحی گردید و در آن 40 کارمند دفتری50-25 ساله با میانگین سنی 7/35 سال مبتلا به کمردرد مزمن از میان 6 اداره دولتی به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. در ابتدای مطالعه، درد و سطح ناتوانی آن ها با مقیاس VAS (Visual analog scale) و پرسش نامه ناتوانی اسوستری (Oswestry disability questionnaire) اندازه گیری شد. سپس دستورالعمل های پمفلت در محل کار فرد طی یک جلسه 20 دقیقه ای توسط کارشناس فیزیوتراپیست آموزش داده شد. در پایان ماه اول و دوم پس از آموزش، اصول آموزش داده شده به فرد یادآوری و انجام آن کنترل گردید. در انتهای ماه سوم دوباره متغیرهای درد و سطح ناتوانی ارزیابی شد. تحلیل داده ها با آزمون Paired t-test صورت گرفت.
    یافته ها
    در رابطه با شدت درد، تفاوت میانگین نمرات VAS قبل و بعد از آموزش معنی دار شد (0001/0 = P). همچنین تفاوت میانگین نمرات سطح ناتوانی قبل و بعد از آموزش نیز معنی دار شد (0001/0 = P).
    نتیجه گیری
    رعایت دستورالعمل های به کار گرفته شده در پمفلت طی مدت 3 ماه می تواند با تخفیف درد و کاهش سطح ناتوانی در کارکنان همراه باشد.
    کلیدواژگان: پمفلت آموزشی، کمردرد مزمن، ناتوانی، کارمند دفتری
  • مریم فخاری، خلیل خیام باشی، شهرام لنجان نژادیان، علی کچویی صفحات 84-92
    مقدمه
    نوروپاتی حسی– حرکتی با تحت تاثیر قرار دادن اعصاب حسی و حرکتی منجر به کاهش حس عمقی، درک حرکت و موقعیت مفصل می شود. نتیجه آن تغییر الگوی راه رفتن از حالت طبیعی و تغییر مسیر مرکز فشار و اعمال فشار غیر طبیعی در نواحی متاتارسال می شود که در طی زمان احتمال بروز زخم پا را به همراه دارد. مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر تمرینات هوازی بر فشار کف پا در حین راه رفتن در بیماران نوروپاتی مبتلا به دیابت انجام شد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به دیابت، مبتلا به عارضه نوروپاتی بودند که 30 نفر از آن ها به عنوان نمونه آماری با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور داوطلبانه در دو گروه مساوی تمرین و شاهد قرار گرفتند که در پایان به 12 نفر در هر گروه کاهش یافتند (گروه تمرین 07/9 ± 85/55 سال و Kg/m2 09/10 ± 50/29 = Body mass index یا BMI، گروه شاهد 53/5 ± 66/54 سال وKg/m2 26/4 ± 55/31 = BMI). میزان حداکثر فشار کف پا در حین راه رفتن آزمودنی ها قبل و بعد از برنامه تمرینی با دستگاه Foot scan (RSscan) در ده ناحیه آناتومیکی اندازه گیری شد تا نواحی متاثر از تمرین به طور دقیق مشخص شود. گروه تمرین به مدت 8 هفته، هفته ای 3 جلسه و 1 ساعت در هر جلسه به انجام ورزش هوازی (بدون کنترل شدت تمرین) پرداختند. گروه شاهد در این مدت به زندگی معمول خود ادامه دادند.
    یافته ها
    داده های فشار در پیش و پس آزمون با روش ANOVA با اندازه گیری های مکرر در نواحی ده گانه بررسی شد و نتایج نشان گر کاهش معنی دار فشار در نواحی متاتارسال و میان پا در گروه تمرین بود (05/0 ≤ P). در حالی که در گروه شاهد هیچ تغییر معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که بیماران مبتلا به دیابت با انجام فعالیت های ورزشی می توانند صدمات ناشی از نوروپاتی مانند زخم پا را که به دلیل توزیع غیر طبیعی فشار به خصوص در ناحیه متاتارسال به وجود می آید، کاهش دهند.
    کلیدواژگان: فشار کف پایی، تمرینات هوازی، نوروپاتی مبتلا به دیابت
  • سوگند تورانی، محمد کمالی، فرانک بهزادی*، حسام الدین نوروزی صفحات 93-103
    مقدمه

    توان بخشی کودکان فلج مغزی از مباحث مهم در حیطه کاردرمانی می باشد. برنامه توان بخشی این کودکان فرایندی مستمر و درازمدت است که والدین را با مشکلاتی نظیر ماندن در لیست انتظار، جابجایی و حمل و نقل کودک و مسایل مالی مواجه می کند. این مشکلات می تواند پی گیری و اعتماد خانواده را به برنامه های درمانی کاهش دهد و دستیابی به هدف را به تعویق بیندازد. در پژوهش حاضر جهت ارتقای سیستم و رفع مشکلات ذکر شده، یکی از ابزارهای مدیریت جامع کیفیت به نام FOCUS-PDCA (Find، Organization، Clarify، Understanding، Select، Plan، Do، Check، Act) اجرا شد و تاثیر آن بر عملکرد بخش کاردرمانی دانشکده علوم توان بخشی دانشگاه شیراز مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر مداخله ای شبه تجربی بود که در دو گروه آزمون و شاهد انجام گرفت. در هر گروه 15 کودک فلج مغزی و والدین آن ها 12 جلسه تحت بررسی قرار گرفتند. گروه شاهد از خدمات کاردرمانی سنتی در کلینیک استفاده نمودند. پس از تشکیل تیم ارتقاء در گروه آزمون به جزء خدمات کلینیکی، آموزش والدین و انجام تمرینات در منزل نیز مورد استفاده قرار گرفت. رضایت مندی والدین در انتها توسط پرسش نامه محقق ساخته و عملکرد حرکتی درشت کودکان قبل و بعد از مداخله توسط مقیاس پی بادی (Peabody scale) در دو گروه مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده ها حاکی از تاثیر معنی دار روشFOCUS-PDCA در بخش کاردرمانی بر عملکرد حرکتی کودکان فلج مغزی (05/0 > P) و رضایت مندی والدین (001/0 > P) بود.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که اجرای روشFOCUS-PDCA منجر به ارتقای عملکرد حرکتی درشت کودکان فلج مغزی و افزایش رضایت مندی والدین مراجعه کننده به کاردرمانی می گردد. پیشنهاد می شود که این روش در دیگر حیطه های درمانی و توان بخشی و از نظر تاثیر آن بر شاخص های دیگر نیز مورد ارزیابی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روش FOCUS، PDCA، بخش کاردرمانی، فلج مغزی، رضایت مندی والدین
  • سید صدر الدین شجاع الدین، حسین مهرابیان، ابراهیم محمدعلی نسب، مهدی عرفانی صفحات 104-112
    مقدمه
    امروزه فواید انجام فعالیت های بدنی در پیش گیری از بیماری های مزمنی هم چون استئوآرتریت پیشنهاد می شود، اما خطرهایی که فعالیت بدنی شدید ممکن است بر روی افراد و به خصوص سیستم اسکلتی- عضلانی آنان داشته باشد، همچنان ناشناخته است. هدف از این مطالعه، مقایسه درجه استئوآرتریت رادیوگرافیک و درد زانو، میزان علایم، مشکلات عملکرد حرکتی در فعالیت های روزانه، ورزشی، تفریحی و کیفیت زندگی در ورزشکاران نخبه بازنشسته فوتبال و افراد غیر ورزشکار بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 15 ورزشکار مرد حرفه ای بازنشسته فوتبال و 15 فرد غیر ورزشکار به عنوان آزمودنی به صورت هدفمند انتخاب شدند. تشخیص بیماری با تایید علایم بالینی و رادیولوژیکی (Kellgren-Lawrence) توسط پزشک ارتوپد انجام و از پرسش نامه جهانی و بومی سازی شده پیامد صدمات زانو و استئوآرتریت (Knee injury osteoarthritis outcome score و یا KOOS) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون Independent t در سطح معنی داری 05/0 ≤ P استفاده گردید.
    یافته ها
    بالاتر بودن میانگین درجه استئوآرتریت رادیوگرافیک زانو (001/0P =) و پایین تر بودن میانگین شدت درد زانو (002/0P =)، میزان علایم (001/0 > P)، مشکلات عملکرد حرکتی در فعالیت های روزانه (001/0P =)، ورزشی، تفریحی (001/0 > P) و کیفیت زندگی (001/0 > P) در گروه ورزشکار نسبت به غیر ورزشکار (که نشان دهنده وخیم تر بودن وضعیت در گروه ورزشکار می باشد)، اختلاف معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    ورزش فوتبال به صورت حرفه ای و در سطح قهرمانی احتمال ابتلا به بیماری استئوآرتریت زانو را در بین ورزشکاران نخبه بازنشسته افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زا نو، فوتبال، نخبه بازنشسته
  • اسدالله همتی منش، منوچهر ازخوش، آناهیتا خدابخشی کولایی، محمدرضا خدایی صفحات 113-121
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش گروهی مهارت های زندگی جمعی بر ارتقای مهارت های روزمره بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا مرکز آموزشی- درمانی روان پزشکی رازی تهران بود.
    مواد و روش ها
    برای بررسی اثربخشی مداخله مذکور از طرح آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه شاهد استفاده شد. 24 نفر از بیماران اسکیزوفرنیا به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (12 = n) و گروه شاهد (12 = n) تقسیم شدند. برای گردآوری داده ها از چک لیست مهارت های زندگی روزانه که توسط کربلایی اسماعیل در سال 1376 تهیه شده بود و همچنین از پرسش نامه مشخصات دموگرافیک استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ANCOVA تک متغیره استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 > P در نظر گرفته شد. در ضمن، داده های حاصل از پژوهش با بسته نرم افزاری 16SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    آموزش گروهی مهارت های زندگی جمعی باعث ارتقای مهارت های زندگی روزمره بیماران اسکیزوفرنیا در گروه آزمایش پس از آموزش برنامه شد (05/0 > P). به این معنی که گروه آزمایش مهارت های زندگی بهتری را در مقایسه با گروه شاهد نشان دادند.
    نتیجه گیری
    یافته های منتج از این پژوهش نشان گر آن است که می توان از برنامه آموزش گروهی مهارت های زندگی جمعی در کنار دارو درمانی برای ارتقای مهارت های زندگی و ارتباطی در بیماران اسکیزوفرنیا بهره جست.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، مهارت های زندگی جمعی، مهارت های زندگی روزمره و ارتباطی
  • غلامعلی قاسمی، وحید مظلوم، وازگن میناسیان صفحات 122-131
    مقدمه
    کوتاهی عضله همسترینگ می تواند باعث اختلالات وضعیتی و الگوی راه رفتن غیر طبیعی گردد. در سال های اخیر، مداخلات درمانی متفاوتی جهت برطرف نمودن کوتاهی عضله همسترینگ مطرح شده اند. به همین دلیل، این مطالعه با هدف مقایسه دو نوع روش درمانی امواج ماوراء صوت و تکنیک کشش تسهیل حس عمقی (Hold– Relax) انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود. تعداد 36 آزمودنی به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به سه گروه شاهد، درمان با امواج ماورای صوت و درمان با تکنیک کششیHold– Relax تقسیم شدند. دو گروه آخر برنامه های درمانی مربوط به خود را به مدت 8 هفته دنبال نمودند و جهت اندازه گیری دامنه حرکتی مفاصل هیپ و زانو از گونیامتر استاندارد استفاده گردید. جهت تحلیل داده های حاصل از این تحقیق از تحلیل واریانس یک سویه در بسته نرم افزاری 19SPSS و با سطح معنی داری (05/0 > P) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که هر دو روش درمانی به طور معنی داری باعث افزایش دامنه حرکتی فلکشن هیپ و اکستنشن زانو می شوند (001/0 > P). با این حال گروه تحت درمان با تکنیک (Hold– Relax یا HR) در مقایسه با گروه تحت درمان با ماوراء صوت (Ultrasound یا US) به طور معنی داری با افزایش بیشتری در دامنه حرکتی فلکشن هیپ و اکستنشن زانو رو به رو شدند (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    به منظور افزایش انعطاف پذیری عضله همسترینگ، تکنیک تسهیلی HR اثربخشی بیشتری دارد. با این حال مطالعات بیشتری جهت بررسی اثر درمان ترکیبی US و تکنیک HR و سایر تکنیک های تسهیلی حس عمقی نیاز است.
    کلیدواژگان: کوتاهی همسترینگ، انعطاف پذیری، دامنه حرکتی، امواج ماورای صوت، تسهیل حس عمقی
  • خدیجه خزاعلی، مهدی رصافیانی*، حسین سورتجی صفحات 132-144
    مقدمه

    کار «Occupation» شامل تکالیف روزمره و فعالیت های هدفمندی است که هر فرد در آن ها مشارکت می کند و برای وی معنی و یا ارزش شخصی یا ذهنی خاصی دارد. مفهوم «کار» هسته مرکزی کاردرمانی را تشکیل می دهد. کاردرمان گران به وسیله تسهیل مشارکت در کار فرصتی برای تکامل فرد ایجاد می کنند و استقلال وی را افزایش می دهند. با توجه به اهمیت استفاده از کار در کاردرمانی و با توجه به این که تاکنون در ایران پژوهشی در زمینه کار صورت نگرفته است، این سوال مطرح می شود که آیا کاردرمان گران در ایران نیز به استفاده از کار در مداخلات خود التزام دارند؟ در این پژوهش به بررسی میزان استفاده از کار توسط کاردرمان گران ایران در مقایسه با کاردرمان گران آمریکا پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش کمی پیمایشی انجام شد. ابزار مورد استفاده مقیاس کار درمانی (Inpatient rehabilitation–scale of therapeutic occupation) بود که در سال 1998 توسط Sass و Nelson طراحی شده است. این ابزار پس از اعمال تغییراتی مورد استفاده قرار گرفت. جامعه مورد بررسی کاردرمان گران از شهر تهران و اصفهان بودند که نام آن ها در انجمن کاردرمانی ایران یا سازمان نظام پزشکی ثبت شده بود. در این پژوهش از نمونه گیری در دسترس استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، ابزار 17SPSS مورد استفاده قرار گرفت. سطح معنی داری در این پژوهش 01/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    شرکت کنندگان در این پژوهش شامل 70 نفر (31 مرد و 39 زن) با میانگین سنی حدود 29 سال بودند. نتایج این پژوهش با پژوهش صورت گرفته توسط Sass و Nelson در آمریکا در سال 1998 مقایسه شد. میزان t محاسبه شده نشان داد که کاردرمان گران آمریکا بیش از کاردرمان گران ایران از کار در مداخلاتشان استفاده می کردند (001/0 > P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، ملاحظه می شود که تفاوت زیادی میان میزان استفاده کاردرمان گران از کار در درمان در ایران و آمریکا وجود دارد؛ به طوری که کاردرمان گران در آمریکا بیش از کاردرمان گران در ایران از کار در درمان استفاده می کنند. از دلایلی که می توان در تبیین این تفاوت نام برد تفاوت در سابقه حرفه کاردرمانی، شرایط کار بالینی و برنامه های آموزشی در ایران و آمریکا است. به نظر می رسد جهت پیشرفت بیشتر حرفه کاردرمانی در ایران، آموزش بیشتر و بالینی تر در زمینه کار و ایجاد شرایط کاری مناسبتر امری ضروری باشد.

    کلیدواژگان: مداخلات کاردرمانی، کار، کاردرمان گران ایران و آمریکا، مقیاس کار درمانی
  • فاطمه حیدری، مصطفی قربانی صفحات 145-152
    مقدمه
    تحقیقات متعددی در مورد نگرش نسبت به افراد لکنتی انجام شده است. هدف از این مطالعه بررسی نگرش دانشجویان نسبت به افراد لکنتی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود که در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گرگان انجام شد. 104 شرکت کننده یک پرسش نامه حاوی 20 ویژگی شخصیتی را در یک مقیاس 7-1 درجه ای تکمیل نمودند.
    یافته ها
    در کلیه ویژگی های شخصیتی به جز ویژگی های «پرخاش گر» (584/0 = P) و«آرام» (151/0 = P) از لحاظ آماری اختلاف معنی داری بین افراد لکنتی و افراد غیر لکنتی وجود داشت (05/0 > P). همچنین میانگین نمرات ویژگی های منفی در افراد لکنتی بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که دانشجویان نگرش منفی تری نسبت به افراد لکنتی در مقایسه با افراد غیر لکنتی دارند.
    کلیدواژگان: نگرش، لکنت، شخصیت
  • علی گلچینی، ناصر بهپور، شهرام آهنجان، مرتضی صائب، سعید سلیمانی صفحات 153-169
    مقدمه
    پارگی رباط صلیبی قدامی (Anterior cruciate ligament یا ACL) یکی از شایع ترین آسیب های زانو می باشد که در بین ورزش کاران حرفه ای اتفاق می افتد. انتخاب بهترین گرافت برای ورزش کاران دارای ACL ناکارامد اهمیت زیادی دارد. در طی سال های اخیر گرافت های تاندون پاتلار و همسترینگ برای بازسازی ACL بیشتر مورد استفاده بوده اند. این مطالعه با هدف، بررسی تاثیر نوع گرافت بر میزان عملکرد، تعادل و بازگشت به مسابقات ورزشی از طریق دو روش گرافت تاندون پاتلار (Bony patellar tendon bony graft یا BPTBG) و گرافت تاندون همسترینگ (Hamstring tendon graft یا HTG) انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پ‍ژوهش نیمه تجربی، 38 ورزش کار دارای پارگی ACL به تدریج مورد مطالعه قرار گرفتند. 19 ورزش کار با گرافت تاندون پاتلار (BPTBG) و 19 ورزشکار با گرافت تاندون همسترینگ (HTG) 4 لایه، تحت عمل بازسازی قرار گرفتند. برای هر دو گروه یک برنامه بازتوانی تسریعی طراحی و اجرا شد. در پایان ماه های سوم، ششم و نهم، متغیرهایی مثل درد قدامی زانو، دامنه حرکتی (ROM)، مقیاس لی شلم، تست لی تک پا، آزمون گردش ستاره، یک تکرار بیشینه (1RM)، ناپایداری زانو و میزان بازگشت به مسابقات ارزیابی شد. از آزمون Repeated measure ANOVA و آزمون t برای تجزیه و تحلیل نتایج در سطح 05/0 بهره گرفته شد.
    یافته ها
    در پایان ماه های 6 و 9 درد قدامی زانو در گروه BPTBG به طور معنی داری بیشتر از گروه HTG بود. زانو زدن برای گروه BPTBG در پایان 9 ماه همراه با درد شدیدتر و تورم بیش تری بود (05/0 > P). اکستنشن در گروه BPTBG بیشتر از گروه HTG و در فلکشن برعکس بود. ناپایداری قدامی زانو در گروه HTG بیشتر از گروه BPTBG بود، ولی اختلاف معنی دار به ثبت نرسید (05/0 > P). در لی تک پایی و تعادل، گروه BPTBG دارای عملکرد ضعیف تری بودند. نمره مقیاس لی شلم در گروه HTG به طور معنی داری بهتر از گروه BPTBG بود و گروه HTG به سطح بالاتری از رقابت بازگشت (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از گرافت همسترینگ به دلیل داشتن پیامدهای جانبی کمتر و بازگشت مطمئن تر و سریع تر به سطح اولیه ورزشی، گرافت مناسبی برای بازسازی ACL می باشد.
    کلیدواژگان: رباط صلیبی قدامی، رباط صلیبی قدامی بازسازی شده، تعادل، عملکرد، گرافت تاندون کشککی و همسترینگ
  • امیر لطافت کار، شهرزاد زندی، مجید خدایی، جعفر بلالی وشمه سرا، مریم مزیدی صفحات 170-179
    مقدمه
    طبق نظریه زنجیره حرکتی جاندا (Janda’s kinetic chain theory) اختلال به وجود آمده در یک مفصل می تواند مفاصل نزدیکتر را نیز متاثر سازد. هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین ناهنجاری کف پای صاف با زاویه Q و زانو درد در کشتی گیران سبک آزاد ایران بود.
    مواد و روش ها
    برای اجرای این تحقیق 20 کشتی گیر تیم ملی با میانگین سنی 86/0 ± 11/19 سال، وزن 4/18 ± 5/70 کیلوگرم، قد 1/9 ± 2/173 سانتی متر انتخاب شدند. برای اندازه گیری کف پای صاف از افت ناوی (افت استخوان ناویکولار- روش Brody و همکاران)، برای اندازه گیری زاویه Q زانو از گونیامتر و برای اندازه گیری درد زانو از خط کش درد (VAS) Visual analog scale استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل آماری از برنامه آماری 18SPSS و آزمون آماری Pearson در سطح معنی دار 05/0.استفاده شد. همچنین از آزمونInterclass correlation coefficient (ICC) برای بررسی تکرارپذیری داده های اندازه گیری شده استفاده شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج تحقیق رابطه معنی داری بین ناهنجاری کف پای صاف و زانو درد در بین کشتی گیران یافت شد (686/0 = r). رابطه معنی دار بین افزایش زاویه Q در پای برتر و زانو درد مشاهده شد (949/0 = r). همچنین رابطه معنی دار ضعیفی بین افزایش زاویه Q در پای برتر و کف پای صاف مشاهده شد (278/0 = r).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق می توان نتیجه گیری کرد که بر اساس سیستم زنجیره حرکتی، ناهنجاری کف پای صاف شاید باعث چرخش جانبی پاتلا و در نهایت افزایش زاویه Q شده و این عامل منجر به درد زانو در کشتی گیران سبک آزاد می شود.
    کلیدواژگان: تئوری زنجیره حرکتی، زانو درد، ناهنجاری کف پای صاف
  • زینب امیدعلی، حسین طاهری، فهیمه اسفرجانی، عفت بمبئی چی، سید محمد مرندی صفحات 180-191
    مقدمه
    پیلاتس یکی از روش های تمرینی جدید است که به نظر می رسد در کاهش وزن و در نتیجه کاهش بیماری های قلبی- عروقی و همچنین کاهش پرفشاری خون موثر باشد. بنابراین هدف از تحقیق حاضر، تعیین اثر تمرینات پیلاتس بر برخی عوامل فیزیولوژیکی و آمادگی جسمانی زنان غیر ورزشکار دارای اضافه وزن بود.
    مواد و روش ها
    آزمودنی های این تحقیق نیمه تجربی، 30 نفر از دانشجویان دختر غیر ورزشکار دارای اضافه وزن با میانگین شاخص توده بدنی (84/1 ± 25/26 کیلوگرم بر متر مربع) بودند که به طور داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند و به طور تصادفی به دو گروه تجربی و شاهد تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی به مدت 8 هفته، 3 جلسه در هفته و هر جلسه یک ساعت در تمرینات پیلاتس شرکت کردند. گروه شاهد تمرین خاصی را انجام ندادند و به همان روند قبل از تحقیق خود ادامه دادند. قبل و بعد از دوره تمرینی ویژگی هایی شامل: وزن، شاخص توده بدنی، درصد چربی (ضخامت چربی زیر پوستی 4 ناحیه: سه سر بازو، شکم، فوق خاصره، ران)، توده چربی، توده بدون چربی، محیط کمر، توان هوازی، فشارخون سیستول و دیاستول در زمان استراحت، قدرت دست برتر، استقامت عضلانی شکم و انعطاف پذیری (بشین و برس و خیزتنه) اندازه گیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و روش های آماری ANCOVA و آزمون Dependent t-test استفاده شد.
    یافته ها
    درصد چربی، توده چربی بدن و محیط کمر در گروه تجربی پس از دوره تمرینی به طور معنی داری کاهش یافته بود (05/0 > P). همچنین توان هوازی، استقامت عضلات شکم، انعطاف پذیری (بشین و برس و خیزتنه) و قدرت دست برتر گروه تجربی به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود (05/0 > P). وزن کل بدن، شاخص توده بدنی، توده بدون چربی و فشارخون سیستول و دیاستول گروه تجربی تفاوت معنی داری را نسبت به گروه شاهد نشان نداد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد که انجام تمرینات پیلاتس به مدت 8 هفته، 3 جلسه در هفته و هر جلسه یک ساعت، می تواند باعث کاهش درصد چربی، توده چربی و محیط کمر و بهبود ویژگی هایی نظیر انعطاف پذیری، قدرت دست، استقامت عضلانی ناحیه شکم و توان هوازی شود.
    کلیدواژگان: تمرینات پیلاتس، عوامل فیزیولوژیک، ترکیب بدنی، آمادگی جسمانی، زنان غیر ورزشکار
  • محمد مشهدی، غلامعلی قاسمی، وحید ذوالاکتاف صفحات 192-201
    مقدمه
    تحرک افراد کم توان ذهنی در مقایسه با افراد سالم کمتر است و این مساله شاید آن ها را در معرض خطر ناتوانایی های جسمانی و حرکتی قرار دهد. جذب این افراد به برنامه های ورزشی می تواند از خطرات فوق بکاهد. در این مطالعه، تاثیر 8 هفته تمرینات ورزشی ترکیبی بر کیفوز پشتی و لوردوز کمری نوجوانان کم توان ذهنی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری پژوهش شامل30 نوجوان کم توان ذهنی (سن 21/1 ± 9/16 سال، قد 0/9 ± 172 سانتی متر، وزن 76/16 ± 4/63 کیلوگرم و بهره هوشی 07/5 ± 86/62) بود که مشکل افزایش زاویه های لوردوز و کیفوز داشتند. آن ها بر اساس نمره هوش به طور تصادفی جفت شدند و به دو گروه 15 نفری شاهد و تجربی تقسیم گردیدند. گروه شاهد به روال عادی زندگی خود ادامه داد، ولی گروه تجربی در یک برنامه تمرینی شامل 8 هفته (3 جلسه 60 دقیقه ای در هفته) تمرینات ترکیبی آمادگی جسمانی و حرکات اصلاحی شرکت کرد. با استفاده از خط کش منعطف، زاویه های کیفوز و لوردوز پیش و پس از مداخله پژوهشی اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار 17SPSS و توسط آزمون ANOVA برای اندازه های تکرار شده انجام شد.
    یافته ها
    زاویه لوردوز در گروه های شاهد و تجربی به ترتیب0/1+ و 4/3- درجه تغییر داشت. این به معنای وجود تعامل معنی دار آماری بین دو گروه می باشد [001/0 > P، 6/35 = (28، 1)F]. زاویه کیفوز نیز وضعیتی مشابه داشت و نمرات پس آزمون گروه های شاهد و تجربی به ترتیب 2/0+ و 6/2- درجه تغییر نشان دادند [014/0 = P، 6/9 = (28، 1)F].
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر، نوجوانان کم توان ذهنی جذب یک برنامه تمرین ورزشی ترکیبی شامل تمرینات آمادگی جسمانی و حرکات اصلاحی شدند. نتایج به دست آمده حاکی از اثربخشی تمرینات به کار رفته در جهت کاهش معنی دار زاویه های کیفوز پشتی و لوردوز کمری بود. به نظر می رسد استفاده از برنامه های فعالیت بدنی و تمرینات ورزشی مشابه برای افراد کم توان ذهنی قابل توصیه باشد.
    کلیدواژگان: کم توان ذهنی، کیفوز پشتی، لوردوز کمری، تمرینات ورزشی ترکیبی
|
  • Abbas Yousefzadeh, Minoo Khalkhali Zavieh, Khosro Khademi, Abbas Rahimi Pages 1-9
    Introduction

    The role of joint hypermobility in musculoskeletal injuries has been emphasized. In recent studies, proprioception defects have been reported in patients with hypermobility syndrome. In contrast to patients with general hypermobility, those with joint hypermobility syndrome have musculoskeletal disorders which may themselves cause proprioception disorders. So, these reports cannot purely confirm the effect of joint hypermobility on proprioception. The objective of this study was to assess the effect of generalized joint hypermobility on knee joint position sense in subjects with generalized joint hypermobility.

    Materials And Methods

    In this case-control study, 20 subjects with generalized joint hypermobility who suffered from knee hypermobility in their dominant lower limb and 20 healthy subjects were recruited from available population of male and female college students through a simple convenient sampling. All subjects fell within the age range of 18 to 30 years. The position sense error was measured at three angles of knee extension -15°, -40° and -65° in sitting position via goniometry of digital pictures using Auto-CAD software. These errors were compared between two groups and also between different angles. Kolmogrov-Smirnov test confirmed the normal distribution of variables.

    Results

    The results of this study showed that the position sense of knee joint in young subjects with generalized joint hypermobility was less accurate than in healthy subjects. Also the results indicated that the knee joint position sense in both groups was more accurate for angles at the end of range of knee extension that for those at inner range.

    Conclusion

    The results of this study confirmed the existence of knee joint position sense defect in subjects with generalized joint hypermobility who have knee joint hypermobility. It is recommended to evaluate position sense of these joints in such subjects especially when they intend to enter sport activities in which the risk of joint injuries may elevate. Moreover, it is required to design training protocols for improving joint position sense in such cases.

  • Mina Ahmadi Kahjugh, Mehdi Rassafiani, Sayed Ali Hoseini, Hossein Sourtiji Pages 10-17
    Introduction
    Patterns of time use provide important information about the ways in which individuals manipulate their time to contribute in daily activities. According to the World Health Organization, the proper usage of time has a positive effect on health and welfare. Having a child with cerebral palsy imposes various kinds of pressure on the family including feeling a “time pressure” for ongoing care of the affected child which may be beyond what is expected regarding the family schedule. Although mothers are usually the most affected member of the family in this dilemma as they are the main caregiver of cerebral-palsied child, less attention has been paid to them. Therefore, this study aimed at investigating the patterns of time use in mothers of children with cerebral palsy compared to those of healthy children.
    Materials And Methods
    30 mothers of cerebral palsied children and 37 mothers of healthy children Participated in this case-control study. The “Mother Time Use” Questionnaire along with a demographic questionnaire were used for collecting data of interest.
    Results
    Mothers of children with cerebral palsy spent more time to look after their children as compared to mothers of healthy children (P < 0.05). However, in other areas there were not significant differences. Satisfaction of mothers of children with cerebral palsy regarding their time management skills was significantly less than that of the other group (P < 0.05).
    Conclusion
    The results of this study indicated that the mothers of children with cerebral palsy did not maintain a well-balanced daily schedule which, in return, may lead to less than satisfactory “use of time”. It is necessary to consider further resources of support for mothers of children with cerebral palsy.
  • Neda Ershad, Sedigheh Kahrizi, Mohammad Parnianpour, Mahmoud Reza Azghani, Anoushiravan Kazem Nejad Pages 18-27
    Introduction

    Low back pain after load- holding and carrying can result in significant functional disability and financial disadvantage. Dynamic load-holding imposes varying torque on intervertebral joints and endangers the balance. The goal of the present study was to study the reliability of the postural stability during holding dynamic load for more accurate evaluation of lumbar spine injury.

    Materials And Methods

    Participants in this study were 12 healthy men and 12 male patients with low back pain (LBP), subjects were assessed 3 times in 8 conditions while they held dynamic loads in neutral and flexed trunk positions. Center of pressure (COP) data including displacement, velocity, path length and their respective standard deviations (SD) in anterior-posterior (AP) and medial-lateral (ML) directions were assessed. Relative reliability was measured using intra class correlation coefficient (ICC) while absolute reliability was obtained via standard error measurement (SEM) and minimal metrically detectable change (MMDC).

    Results

    Healthy subjects’ velocity in ML direction (0.8-0.9), LBP patients’ velocity and its SD in AP direction (0.7-0.9) had the highest reliability among the parameters of interest. Reliability of displacement in ML direction and its respective SD yielded similar results in both groups (0.6-0.9). Reliability of displacement and its SD in ML direction and path length in healthy subjects were more than those of LBP patients.

    Conclusion

    Velocity of center of pressure in both AP and ML directions are suggested as appropriate parameters for evaluation postural stability during dynamic load- holding in subjects with and without non specific low back pain.

  • Vahid Nejati, Sara Izadi, Najafabadi Pages 28-39
    Introduction
    Several hypotheses have been proposed to explain cognitive dysfunctions in children with high-function autism including executive dysfunction hypothesis. The main goal of this study was to examine differences in executive functions (namely, sustained attention, selective attention, and response inhibition) between children with high-function autism and their normal matched peers.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 16 children with high-function autisms were compared with 16 typically developing counterparts. Word-Color Stroop, Go/Not Go and Continuous Performance Tests were respectively administered to assess selective attention, inhibition, and sustained attention. Data were statistically analyzed via independent t test using SPSS software version 18 at the significance level of 0.01.
    Results
    No significant differences were found in correct responses (P = 0.65) and average reaction time (P = 0.08) between children with autism and typical developing group during Word-Color Stroop test. In Continuous Performance Test, there was no significant differences in omission (P = 0.60) and commission (P = 0.64) errors between children with autism and their typical matched peers. However, a significant difference was observed in average reaction time (P < 0.01) implying higher speed in autistic subjects. Regarding Go/No Go test, there was no significant difference between two groups in average reaction time in the Go stage (P = 0.70), correct responses (P = 0.33) and average reaction time (P = 0.52) in the No Go stage. There was, however, significant difference between two groups in correct responses of Go stage (P = 0.00) indicating better performance of typical group.
    Conclusion
    Response inhibition (proponent and motor) and sustained attention are those components of cognitive executive functions which remain intact in high-function autism. Intact response inhibition in autism may be due to their week reading comprehension, specific affected brain areas and the type of task used. Intact sustained attention may imply a tendency for focusing on specific stimuli and displaying repetitive behaviours among autistic children.
  • Bijan Shafiei, Ahmad Salehi, Hamid Karimi, Fariba Yadegari, Tahereh Sima Shirazi, Meisam Shafiei Pages 49-56
    Introduction
    To apply a comprehensive evidence-based approach to stuttering, there is a need for an instrument examining the totality of this disorder. Yaruss and Quesal (2006) published the “Overall Assessment of the Speaker’s Experience of Stuttering” (OASES) questionnaire to achieve this aim. OASES-A can be used for documenting multiple treatment outcomes of individuals with stuttering who are older than 18 years. The aim of this study was to determine the validity and reliability of Farsi version of OASES-A questionnaire.
    Materials And Methods
    Face validity, internal consistency and reliability of OASES-A were evaluated thorough conducting a pilot study in which a semi-structural interview arranged for 10 people who stutter (PWS). 50 PWS were then asked to complete modified OASES-A and S-24 scale to determine concurrent validity. Finally, in order to determine test-retest reliability of Farsi version of OASES-A questionnaire, 5 stuttering people completed the form 2 times within a 7-to-10-day interval.
    Results
    Cronbach's alpha coefficient, which was calculated for entire 4 parts of the Farsi version of OASES, was 82 to 97, implying that the Farsi version of OASES-A questionnaire had a good concurrent validity, internal consistency and reliability. Finally it was shown that all the items of the questionnaire have an appropriate validity and reliability.
    Conclusion
    Results of the present study indicate that the validity and reliability of Farsi version of OASES are
  • Soheila Nezhad Roomezi, Nader Rahnama, Abdolhamid Habibi, Hossein Negahban Pages 57-64
    Introduction
    Low Back Pain (LBP) has been considered as a major social problem imposing high financial burden on health care costs and creating various health problems in industrial countries. There are more than 20 types of treatment for chronic LB. Developing a therapeutic/rehabilitative program for faster recovery of patients with chronic LB has always been considered. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effects of a core stability training program on pain and performance in female patients with non-specific chronic low back pain.
    Materials And Methods
    Thirty female non-athlete patients with non-specific chronic LB (mean age, 36.3 ± 5.2 y; mean weight 68.6 ± 8.3 kg mean height, 160.8 ± 4.6 cm) who referred to Naft Hospital (Ahwaz-Iran) participated in this study. Patients were equally randomly assigned to either experimental or control groups. At pre-test, pain and performance of patients were assessed using VAS and Oswestry questioners. Patients in experimental group participated in a 12-session core stability training program while patients in the control group did not participate in any specific program. At post-test, pain and performance of patients in two groups were re-assessed at the hospital.
    Results
    The results of the present study showed significant improvements of pain (T = 13; P < 0.05) for patients in the experimental group (6.5 ± 0.33 vs. 2.1 ± 0.45) following core stability training and no significant change (P > 0.05) in the control group (5.27 ± 0.46 vs. 5.3 ± 0.48). With regard to performance, a significant difference (T = 3.8, P < 0.05) between pre- and post-training was found in the experimental group (26.3 ± 3.3 vs. 14.4 ± 3.4) but in the control group (33.1 ± 4.7 vs. 33.12 ± 4.2) no significant difference was observed (P > 0.05).
    Conclusion
    It can be concluded that core stability training can lead to decrease in pain and improve performance in patients with chronic LB. Therefore, this type of training is recommended to be considered as a therapeutic option for this population of patients.
  • Neda Tahmasebi Fard, Mahboobe Nakhshab, Meysam Shafiei Pages 65-76
    Introduction

    Evidence-based practice incorporates research into clinical skills along with recognizing and accepting client’s ideas. In recent years, speech and language pathologists have been expected to justify their clinical decision makings on the grounds of reliable evidence-based practices. The purpose of this study was to investigate speech-language pathologists’ attitude, knowledge and behavior toward evidence-based practice and its relationships with personal and interventional variants.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional, descriptive-analytic and retrospective study, 40 available speech and language pathologists in Isfahan were assessed via a checklist called “attitude, knowledge and behavior of speech and language pathologists toward evidence-based practice”.

    Results

    The results showed that %79 of graduates and B.Sc. or M.Sc. students had positive attitude toward evidence-based practice. %90 of participants responded that they had not received any instruction on the subject. %32 of speech and language pathologists reported that they usually read less than 2 articles a month and one-third of respondents was found to use resource materials less than 2 times a month in order to make clinical decisions. Only half of the sample had online access to information either in home or in office.

    Conclusion

    Study results show that there is a need for teaching evidence-based practice and providing appropriate strategies to increase its application.

  • Fahimeh Kamali Sarvestani, Sayed Alireza Derakhshan Rad, Elham Hamooleh Pages 77-83
    Introduction
    Low back pain due to prolonged inactivity and improper physical postures is a common problem among office staff causing them to suffer from the physical, mental, social and professional complications. The aim of the present study, in which a pictorial educational pamphlet was used, was to examine the efficacy of awareness of appropriate postures in relieving pain and disability in clerks with low back pain.
    Materials And Methods
    40 staffers aged 25 to 50 years (mean, 35.7 years) participated in a 3-month quasi-experimental study with a pre-post test design. All subjects had chronic low back pain and they were recruited through convenient sampling method from 6 state agencies. At the initiation of the study, pain and the level of disability were assessed via visual analog scale (VAS) and Oswestry Disability Questionnaire. Then, guidelines were instructed to them by a physiotherapist in a 20-minute session. Throughout the first two months of the study, the examinees were closely monitored in order to ensure that they followed the instructions. At the end of the third month, pain and disability level were re-assessed. All data of interest were statistically analyzed through paired t test.
    Results
    Regarding pain intensity, the difference between VAS mean scores obtained before and after training program was significant (P = 0.0001). Moreover, disability levels were significantly different comparing pre- and post-test mean scores (P = 0.0001).
    Conclusion
    Being compliant with the guidelines of the pamphlet used in this study for three months can be associated with relieving pain and disability levels of staffers.
  • Maryam Fakhari, Khalil Khayambashi, Shahram Lenjannejadian, Ali Kachuei Pages 84-92
    Introduction
    Decreased sense of joint movement and position (i.e., proprioceptive sense) due to peripheral neuropathy can cause such deficits as changed gait, modified foot plantar pressure distribution and, as a consequence of these processes, increased pressure beneath metatarsal bones. By the time, extra pressure may increase the risk of plantar ulcer. The aim of present study was to assess the effect of an 8-week aerobic exercise training program on foot plantar pressure distribution during gait in patients with diabetic peripheral neuropathy.
    Materials And Methods
    30 patients with diabetic peripheral neuropathy participated in this study. Subjects were divided into experimental (mean age: 55.85 ± 9.07 years; mean BMI: 29.50 ± 10.09 Kg/m2) and control (mean age: 54.66 ± 5.53 years; mean BMI: 31.55 ± 4.26 Kg/m2) groups. To measure maximum foot plantar pressure during gait, foot scan (RSscan) was carried out for 10 anatomical references points of foot prior to and after implementing the intervention program. Experimental group was provided with three one-hour aerobic exercise sessions a week for 8 weeks. Control group did not participate in any exercise program. Obtained data was statistically analyzed via ANOVA with repeated measures.
    Results
    Comparing pre- and post-test results, pressure differences were significant in the experimental group (P ≤ 0.05) while no such difference was found in the control group.
    Conclusion
    Based on the study results, aerobic exercise can decrease foot plantar pressure in patients with diabetic peripheral neuropathy and may decrease the risk of developing plantar ulcer due to the abnormal distribution of pressure in metatarsal area.
  • Sogand Tourani, Mohammad Kamali, Faranak Behzadi, Hesamedin Noroozi Pages 93-103
    Introduction

    The rehabilitation of children with cerebral palsy is regarded to as one the most important topics in the field of occupational therapy. During this long-term process, parents may face with many problems such as remaining on the long waiting lists, difficulty in handling and transporting the effected child, and financial problems that, in turn, can reduce the their ability to follow treatment programs and affect their confidence in the efficacy of those programs. These problems may also delay the achievement of therapeutic goals. In this study, researchers decided to implement a method of total quality management called FOCUS- PDCA to evaluate its effect on tackling the aforementioned problems during treatment programs held in affiliated occupational therapy clinic of Shiraz School of Rehabilitation Sciences.

    Materials And Methods

    In a quasi-experimental interventional study, 15 cerebral palsied children and their parents were first divided into two experimental and control groups and then included in a 12-session program. Control group received traditional occupational therapy services. In addition to routine clinical services, parent education was also offered in experimental group through forming promoting teams. Before and after implementing the FOCUS- PDCA, parental satisfaction was assessed via a tailor-made questionnaire. To assess children’s motor function before and after intervention, Peabody Scale was used in both groups.

    Results

    Data analysis indicated the significant effect of FOCUS-PDCA on motor functions of CP children (P < 0.05) and parental satisfaction (P < 0.001).

    Conclusion

    The current study showed that the FOCUS-PDCA approach improved the motor function of CP children and parental satisfaction in occupational therapy clinics. It is suggested that researchers assess the effects of this strategy for other indexes as well as in other clinical fields of rehabilitation.

  • Sayed Sadredin Shojaedin, Hossein Mehrabian, Ebrahim Mohammad Ali Nasab, Mehdi Erfani Pages 104-112
    Introduction
    The advantages of physical activities have recently been recommended in preventing such chronic diseases as osteoarthritis. However, the risks that severe physical activity may have on musculoskeletal system of athletes are still unknown. The purpose of this study was to compare the radiographic grading scales of osteoarthritis, knee pain, existing symptoms, physical functions in activities of daily living, sports and recreation, and the quality of life of ex-elite soccer players with the same factors in non-athlete controls.
    Materials And Methods
    15 ex-elite male soccer athletes and 15 non-athletes were purposefully selected in this study. The clinical and radiological methods (Kellgren-Lawrence) along with an internationally-known and translated questionnaire called “Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score” (KOOS) were used to diagnose the disease. Statistical analysis of data was performed via independent t test at significance level of P ≤ 0.05.
    Results
    Mean scores of radiographic grading scales for osteoarthritis of the knee (P = 0.001) was significantly higher in ex-professional athletes than in non-athlete controls. There was, however, a significant lower mean scores of knee pain (P = 0.002), symptoms (P < 0.001), physical function in daily activities (P = 0.001), sport, recreation (P < 0.001) and quality of life (P < 0.001) in athletes as compared to non-athletes.
    Conclusion
    Having a professional soccer-playing career can result in high risk of knee osteoarthritis in former elite athletes.
  • Asadolah Hemati Manesh, Manoochehr Azkhosh, Anahita Khodabakhshi Koolaee, Mohammad Reza Khodaee Pages 113-121
    Introduction
    The main goal of the present study was to determine the effectiveness of an interventional program called “social life skills group training” to improve daily life skills of male patients with schizophrenia attending Razzi psychiatric center (Tehran-Iran).
    Materials And Methods
    To examine the effectiveness of the intervention, a quasi-experimental study including pre-test, post test, and control group was designed. 24 schizophrenic patients were randomly assigned either to experimental (n = 12) or control (n = 12) groups. A check list of daily living skills (ADL) (Karbalaei Ismail, 1996) and a demographic questionnaire were used for data collection. All of data of interest were statistically analyzed by SPSS software version 16. The significance level was set at P = 0/05.
    Results
    The findings indicated enhanced communal life skills in experimental group as compared to the control group after the intervention (P < 0/05). Also, there was a significant difference between these two groups regarding daily life skills (P < 0/05).
    Conclusion
    Study results revealed that a communal skills training program might improve daily life skills in schizophrenic patients. Besides, it is worthy to point out that training social and life skills can enhance communication skills. In conclusion, patients who receive these kinds of treatments are better able to handle problems they may face in the real life than those who do not.
  • Gholam Ali Ghasemi, Vahid Mazloum, Vazgen Minasian Pages 122-131
    Introduction
    Hamstring shortness can cause postural disorders and gait abnormality. Recently, different therapeutic interventions have been proposed to increase hamstring flexibility. The purpose of this study was to investigate the effects of Ultrasound (US) and Hold– Relax (HR) stretching techniques on hamstring flexibility.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, thirty– six individuals with hamstring shortness were randomly assigned either to control, or therapeutic US, or HR stretching technique groups. Two groups followed their own specific treatment protocols for 8 weeks. Standard goniometer was used for measuring hip flexion and knee extension range of motion. Data were statistically analyzed via one-way ANOVA using SPSS software-version 19. Significance level was set at P < 0.05.
    Results
    Study results showed that both treatment protocols significantly increased passive hip flexion range of motion (ROM) and passive knee extension ROM (P < 0.001). However, the HR technique had more significant efficiency as compared to US method (P < 0.001).
    Conclusion
    It can be concluded that therapists can use both US and HR to improve hamstring flexibility. However, the HR method improves hamstring flexibility better than does US technique.
  • Khadijeh Khazaeli, Mehdi Rassafiani, Hossein Sourtiji Pages 132-144
    Introduction

    Occupation includes daily tasks and purposeful activities in which people engage to fulfill their individual or subjective values. Occupation comprises the core concept of occupational therapy. Through facilitating participation in occupation, occupational therapists provide an opportunity for an individual to develop and increase his/her independency. Given the importance of occupation in occupational therapy and the lack of research on occupation in Iran, this question then arise that how much are occupational therapists committed to use occupation in their interventions in Iran? This study compared the application of occupation in interventions used by American and Iranian occupational therapists.

    Materials And Methods

    The instrument used in this Quantitative survey study was a modified version of “Scale of Therapeutic Occupation” developed by Sass and Nelson in 1998. A sample of occupational therapists, who were registered in Iranian Occupational Therapy Association or the Medical Council of the Islamic Republic of Iran and working in of Isfahan and Tehran cities, were recruited through accessible sampling. Data were statistically analyzed using SPSS software-version 17 at the significance level of P < 0.01.

    Results

    70 occupational therapists (31 male and 39 female) with an average age of 29 years participated in this study. The results compared with those obtained in Sass & Nelson’s study (1998). T values measured in this study showed that American occupational therapists applied occupation in their interventions more than did the Iranian occupational therapists studied (P = 0.000)

    Conclusion

    According to the results of this study, there is a difference between the rate of use of occupation by American and Iranian occupational therapists; so that American occupational therapists apply occupation in their interventions more than do Iranian occupational therapists. Differences in occupational therapy history, clinical practice situation and educational context and curriculums between Iran and America are the possible reasons of the observed difference. More clinical education about occupation and providing better conditions for clinical practice seems to be essential for achieving a better status for occupational therapy in Iran.

  • Fatemeh Heydari, Mostafa Qorbani Pages 145-152
    Introduction
    In line with other studies on attitudes toward people who stutter, the aim of this study was to evaluate the attitudes of college students toward people who stutter.
    Materials And Methods
    In this descriptive analytical study, 104 students studying at Golestan University of Medical Sciences filled out a questionnaire which contained 20 personality items. Each item was scored on the basis of a 1-to-7-point scale.
    Results
    Study results indicated that except for “aggressive” (P = 0.584) and “calm” (P = 0.151) traits, there were statistically significant differences in all personality items between people who stutter and people who do not stutter (P < 0.05). In addition, the mean scores of negative traits were higher in people who stutter.
    Conclusion
    Based on the study results, college students may have more negative attitudes towards people who do stutter than people who do not.
  • Ali Golchini, Naser Behpoor, Shahram Ahanjan, Morteza Saeb, Saeed Soleimani Pages 153-169
    Introduction
    Anterior cruciate ligament (ACL) tears are one of the most common knee injuries sustained by professional athletes in sports. Choosing the best graft for ACL-deficient athletes is of graet importance. To date, Patellar and hamstring tendons have been the most common grafts used ACL reconstruction. The aim of present study was to determine the effects of the particular grafts, namely HTG and BPTBG, on performance, balance and returning to sport events.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, 38 athletes with ACL rupture were studied gradually. 19 athletes with patellar tendon graft (BPTBG) and 19 athletes with 4-layer hamstring grafts (HTG) underwent reconstruction. An accelerated rehabilitation program designed and provided to both groups. At the end of the 3rd, 6th, and 9th months, such variables and tests as anterior knee pain, range of motion (ROM), Lysholm Scale, single leg hop test, one repetition maximum (1RM), star excursion test, knee laxity, and the level of return to competitions were evaluated. Repeated measure ANOVA and t test used for statistical analysis of data. The significance level was set at 0.05.
    Results
    At the end of the 6th and 9th months, anterior knee pain in BPTBG groups was significantly more than HTG group. Kneeling for BPTBG group was associated with more severe pain and swelling at the end of 9th month (P < 0/05). Extension of BPTBG group was higher than HTG group and vice versa was true for flexion. HTG group's anterior knee laxity was higher than BPTBG group but the difference was not significant. In single leg hop and balance tests, BPTBG group had a weaker performance. HTG group's Lysholm scale scores were significantly better than the BPTBG group. HTG group returned to a higher level of competition.
    Conclusion
    Study results showed that use of hamstring grafts would have fewer side effects and safer and faster return to the initial level of exercise and hence, a suitable graft for ACL reconstruction.
  • Amir Letafatkar, Shahrzad Zandi, Majid Khodaei, Jafar Belali Voshmesara, Maryam Mazidi Pages 170-179
    Introduction
    Based on Janda’s theory of kinetic chain, dysfunction in one joint can affect other joints of body. The aim of the present study was to determine the relationship between flat foot deformities, Q angle and knee pain in Iranian freestyle wrestlers.
    Materials And Methods
    Twenty freestyle wrestlers (mean age, 19.11±0.86 years; mean weight,70.5 ± 18.4 kg; and mean height, 173.2 ± 9.1 cm) were recruited from Iranian national team. Navicular Drop (with Brody method), Goniometer, and either pain score or visual analogue scale (VAS) were respectively used for the assessment of flat foot, Q angle and knee pain measurement. Pearson correlation coefficient test was conducted for statistical analysis of data using SPSS software version 18. Significance level was set at P ≤ 0.05. Also Inter Class Correlation Coefficient (ICC) used to evaluate the repeatability of measurements.
    Results
    Results indicated that there was significant relationship between flat foot deformity and knee pain in freestyle wrestlers (r = 0.686). Although Increased Q angle and knee pain had a significant correlation in dominant leg (r = 0.949), there was a weakly significant relationship between Increased Q angle and flat foot deformity in dominant leg (r = 0.278).
    Conclusion
    Considering the present study’s results and based on kinetic chain theory, flat foot deformity may result in patella lateral rotation and increase of Q angle which, in turn, may eventually cause knee pain.
  • Zeinab Omidali, Hosein Taheri, Fahimeh Asfarjani, Efat Bambaeich, Sayed Mohammad Marandi Pages 180-191
    Introduction
    The Pilates is one of the new training methods that seem to be effective in reducing weight, risk of developing cardiovascular diseases and blood pressure. The purpose of this study was to determine the effect of Pilates training on selective physiological and physical fitness in untrained overweight females.
    Materials And Methods
    30 female non - athlete overweight students with body mean mass index of 26/25 ± 1/84Kg/m2, volunteered in this study and were randomly assigned to either experimental or control groups. The experimental group performed Pilates training 3 sessions a week for 8 weeks, each session lasting one hour. Control group did not do any special exercise. body weight, body mass index, fat percent (sum–of-four-skin folds: triceps, supriliac, abdominal, thigh), fat body mass, lean body mass, waist circumference, aerobic power, systolic and diastolic blood pressure in resting time, excellent hand power, abdominal muscular endurance, and flexibility (sit-and-reach and shoulder-reach) were assessed before initiation and after termination of the intervention program. To measure differences between experimental and control groups regarding these variables, one-way analysis of covariance and dependent t-test were conducted at the P level of 0.05.
    Results
    Study Results showed that, fat percent, fat body mass and waist circumference significantly decreased in the experimental group at the end of exercising period (P < 0/05). Moreover, aerobic power, abdominal muscular endurance, flexibility (sit-and-reach and shoulder-reach) and excellent hand power significantly increased in the experimental group as compared to the control group (P < 0/05). There is no significant difference between experimental and control groups in total body weight, body mass index, lean body mass and systolic and diastolic blood pressure (P > 0/05).
    Conclusion
    The result of present study proved that Pilates exercise over an 8-week period with 3 one-hour sessions per week can decrease fat percent, fat body mass and waist circumference and improve such variables as flexibility, hand power, abdominal muscular endurance and aerobic power.
  • Mohammad Mashhadi, Gholamali Ghasemi, Vahid Zolaktaf Pages 192-201
    Introduction
    Compared to healthy individuals, those with mental disability are physically less active and this may expose them to the risk of physical and motor dysfunctions. It might be possible to decrease such risks by encouraging them to participate in exercise programs. The aim of this study was to evaluate the effects of an 8-week program of combined exercise training on thoracic kyphosis and lumbar lordosis of adolescents with mental retardation.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, 30 mentally retarded adolescents (mean age, 16.9 ± 1.21 years; mean height, 172 ± 9 cm; mean weight, 63.4 ± 16.76 kg, mean IQ, 63.07 ± 4.79) with thoracic kyphosis and lumbar lordosis were randomly assigned to one of two matched groups of control (n = 15) and experimental (n = 15) according to their IQ scores. While the controls were asked to continue their routine life as usual, subjects in experimental group participated in a combined exercise training program which was held three times a week for eight weeks with each training session last for 60 minutes. The program was consisted of physical fitness and corrective exercises. Pre and post measures of kyphotic and lordotic curves were obtained using a flexible ruler. Data were statistically analyzed via repeated measure ANOVA using SPSS software version 17.
    Results
    Post-test scores of lordotic curves in control and experimental groups showed +1.0 and -3.4 degrees of change, respectively. This can be interpreted as a significant statistical interaction between two groups (F (1, 28) = 35.6, P = 0.000). Kyphotic curve also showed the same interaction, and post-test score changes of +0.2 and -2.6 were respectively observed in control and experimental groups (F (1, 28) = 9.6, P = 0.014).
    Conclusion
    In this study, mentally retarded adolescents were engaged in a combined exercise program consisted of physical fitness and corrective exercises. Findings revealed that the program had therapeutic effects and decreased thoracic kyphosis and lumbar lordosis. It is concluded that similar fitness and corrective exercises are possibly recommendable for mentally retarded adolescents.