فهرست مطالب

فقه و اصول - پیاپی 88 (بهار 1391)

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 88 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی خورسندیان، مریم نصراصفهانی صفحه 9
    تقسیم منافع اموال مشترک که در فقه اسلامی «مهایات» نامیده می شود راه حلی مناسب برای رفع ضرر ناشی از اشاعه است، امکان استیفای عادلانه از مال را فراهم آورده و موجب حفظ و جلوگیری از معطل ماندن آن می شود و راهی خردمندانه برای ادامه شرکت است. با وجود این قانون مدنی و قوانین دیگر ایران، به موضوع تقسیم منافع نپرداخته اند، هدف این تحقیق آن است که ابعاد مختلف این تاسیس را بررسی نموده و برای پاره ای از ابهامات راه حل هایی ارایه کند.
    این مقاله به پاسخ این سئوال خواهد پرداخت که این نوع تقسیم از دیدگاه حقوق مذاهب اسلامی در چه محدوده و با چه شرایطی امکان پذیر است و ماهیت و آثار آن چه خواهد بود؟
    در بخش اول مقاله تعریفی از مهایات و عناصر آن ارائه شده و در پی آن، گرایش های متفاوتی که در تبیین ماهیت این نهاد مطرح شده، برشمرده شده و انواع مهایات ذکر شده و در واپسین بخش، آثار این نوع تقسیم تبیین شده است.
  • محمدرضا علمی صفحه 39
    مشهور اصولیان بر این باورند که مقدمات حکمت، متشکل از سه مقدمه است: 1. امکان اطلاق و تقیید؛ 2. عدم نصب قرینه؛ 3. در مقام بیان بودن گوینده. اما محقق خراسانی مقدمه چهارمی را نیز افزوده است: نبودن قدر متیقن در مقام تخاطب. برخی اصولیان متاخر مانند محقق نایینی و شاگردان مکتب ایشان، با این افزایش مخالفت کرده و آن را مردود دانسته اند؛ هر چند بزرگانی همانند محقق عراقی و محقق اصفهانی نیز از آن حمایت کرده اند.
    این مقاله، دیدگاه و ادله موافقان و نیز نظرگاه و دلایل مخالفان را در ترازوی بررسی و سنجش قرار داده و پس از رد نظر موافقان، قوت و استحکام ادله مخالفان را به اثبات رسانده است.
  • سیدجعفر علوی صفحه 53
    گستره «فوائد» به عنوان موضوع خمس از مباحث اختلافی بین فقهیان امامی است که به لحاظ کاربردی بودن آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. دو نظریه مهم در بحث موضوع خمس، «فوائد مکتسبه» و «مطلق فوائد» است. در این پژوهش، ادله هر یک از این دو نظریه، نقد و بررسی شده است. برای نظریه نخست، دو دلیل(آیه و روایات) و برای نظریه دوم، چهار دلیل(آیه، روایات، فحوای عرفی، الغای خصوصیت) مطرح شده است. به نظر نویسنده، از میان این دلایل، آیه خمس و برخی روایات بر نظریه مطلق فوائد دلالت دارد.
  • فاطمه قدرتی، فریبا حاجیعلی صفحه 77
    قتل جزو قبیح ترین اعمال انسانی و جنایت بارترین رفتار بشری است و در فقه شیعه مجازات قتل عمد به طور عام قصاص می باشد. بر این اصل کلی، قتل فرزند توسط پدر استثنا شده است که به تبع آن، حکم مادر در این مسئله مطرح می شود و با توجه به استحکام ادله مخالفان قصاص مادر، ضرورت بررسی دوباره مبانی فقهی آن احساس می شود. بدین منظور این مقاله به تنقیح مناط حکم پدر از طریق الغای خصوصیت او پرداخته و بر خلاف نظر مشهور که «رابطه ابوت» را ملاک حکم می داند، «رابطه والدیت» به عنوان مناط حکم از ادله مزبور استنباط شده است و با توجه به دیگر مناقشات وارده در ادله موافقان قصاص مادر و همچنین ادله ارائه شده در مدعای بحث، مادر را در حکم عدم قصاص در قتل فرزند، ملحق به پدر دانسته و حتی با توجه به شمول روایات نسبت به مادر، شمولیت حکم نسبت به مادر، از همان ابتدا بدون نیاز به الحاق ممکن دانسته شده است.
  • حمید مسجدسرایی صفحه 101
    صرف نظر از چالش هایی که در معنا و مفهوم لواط دیده می شود در مورد کیفر لواط کار، همواره دیدگاه های مختلفی در میان فقها به چشم می خورد به گونه ای که برخی از فقها مجازات قتل را هم برای لواط کار محصن و هم برای غیرمحصن یکی دانسته، و در مقابل، پاره ای دیگر از آنان در مقام جمع میان روایات وارده در این خصوص، مجازات لواط را همانند مجازات زنا در نظر گرفته و بین محصن و غیرمحصن فرق می گذارند. نوشتار حاضر ضمن نقل اقوال گوناگون و نیز تحلیل مستندات روایی مطرح در خصوص کیفر لواط کار، اطلاق روایاتی را که مستند قول مشهور فقها در برابری مجازات قتل برای لواط کار محصن و غیرمحصن است، قابل تقیید دانسته و معتقد است که اقتضای جمع بین روایات آن است که لواط کار در صورت محصن بودن محکوم به قتل بوده و چنانچه غیرمحصن باشد محکوم به تازیانه است. البته در خصوص لواط در حالت غیرایقاب، چند قول در فقه امامیه قابل بازشناسی است، چنانکه قول مشهور، تازیانه را در نظر گرفته و عده ای نظیر شیخ طوسی در کتاب نهایه، به رجم محصن و تازیانه غیرمحصن فتوا داده اند. قانون مجازات اسلامی نیز تنها به استناد پاره ای از روایات، حد لواط را در صورت دخول، قتل در نظر گرفته است. در این مقاله ضمن بررسی اشکالات وارد بر تعریف قانونگذار از مفهوم لواط، به تحلیل ماده 110 ق. م. 1. پرداخته و کوشش شده است علاوه بر تحلیل مبنای قانونگذار در پیش بینی مجازات قتل برای لواط کار، عملکرد تقنینی قانونگذار مورد نقد قرار گیرد.
  • محسن ملک افضلی اردکانی، محمدحسن حائری، محمد تقی فخلعی، محمد جواد ارسطا صفحه 125
    یکی از مسائلی که همواره در ابواب مختلف فقه، اصول و سایر متون اسلامی، موردتوجه و تاکید دانشمندان اسلامی قرار گرفته،مسئله «حفظ نظام» است. این اهتمام ناشی از اهمیت اجتماع و سامان داشتن زندگی اجتماعی مردم و پرهیز از هرج و مرج و اختلال امور در اسلام است. این مسئله به اندازه ای پرکاربرد است که می توان آن را به عنوان یک قاعده فقهی مهم و فراگیر، طرح کرد و مورد بررسی قرارداد؛ هرچند در آثار فقهی پیشینیان، از چنین قاعده ای نام برده نشده است. اما اینکه اصطلاح «نظام» به چه معنی و مفهومی به کار رفته و دارای چه مراتبی است و میان هر یک از این مراتب چه رابطه ای برقرار است و هر یک چه احکامی دارد، موضوع تحقیق حاضر را تشکیل می دهد که به نوبه خود نوآوری نیز محسوب می شود.روش تحقیق در این مقاله، روش توصیفی و کتابخانه ای است؛ بدین صورت که ابتدا با توجه به کاربردهای لغوی و اصطلاحی نظام، انواع آن را برشمرده، آنگاه موارد کاربرد این مسئله در لسان فقها را به بررسی می گذاریم.
  • محمد مهدی یزدانی، حسین صابری، حسین ناصری مقدم صفحه 151
    مسئله قیاس و چگونگی برخورد با آن از مسائل دیرین در فقه و اصول مذاهب است. در این میان، در مذهب شیعه هر چند رویکرد کلی از دیر باز رویکردی منفی بوده است و هنوز هم این رویکرد ادامه دارد، ولی مطلب مهمی که صرف نظر از دیدگاه های اصولی فقها باید مورد توجه بیشتر و دقت نظر عمیق تر قرار گیرد، برخورد آنان با قیاس در کتاب های فقهی است. در کتب فقهی مواردی را می توان یافت که به نظر می رسد مصداق استفاده از قیاس باشد. این مطلب با نظریه مشهور شیعه یعنی بطلان قیاس، سازگاری ندارد.
    مقاله حاضر بر اساس همین رویکرد و با مبنا قرار دادن کتاب جواهر الکلام به ذکر نمونه هایی پرداخته که به قیاس بودن آن ها تصریح شده یا تعریف قیاس بر آن ها منطبق است و در صدد پاسخ گویی به پرسش هایی است که در این زمینه مطرح می باشد.
|
  • Mohammad Ali Khursandiya, Maryam Nasr Isfaha Page 9
    Division of profits from common properties, known in Islamic jurisprudence as mahāyāt, is a suitable solution for preventing the loss resulting from commonage and can allow for the possibility of equitable vindication of the property and prevention of its idleness and is a wise procedure for sustaining the partnership. Nevertheless, the civil law and the other Iranian laws have not dealt with the issue of dividing profits. This research is intended to examine different dimensions of this institution and to present some solutions for some of the ambiguities.This article will provide an answer to the question as to, from the viewpoint of Islamic schools’ law, how far and in what conditions this type of division would be possible and what its nature and impacts would be like. In the first part of the article, a definition of mahāyāt and its elements is presented; then, different trends brought up in determining the nature of this institution are recounted and various types of mahāyāt are touched upon; and in the final part, the impacts of this division is explained.
  • Mohammad Reza Ilmi Page 39
    The renowned majority of legal theoreticians (uṣūliyyūn) believe that the premises of ḥikmat are three: 1. the possibility of absoluteness and limitation (iṭlāq wa taqyīd); 2. non-provision of evidence (qarīna); and 3the speaker being in an expressive position. Muḥaqqiq Khurāsānī, however, has added a fourth premise, i.e., lack of agreed certitude in conversing face to face (takhātub). Some later legal theoreticians, such as Muḥaqqiq Nā’īnī and the disciples of his school of thought have opposed to this addition and rejected it; nevertheless, some dignitaries like Muḥaqqiq Arāqī and Muḥaqqiq Iṣfahānī have supported it.This article appraises the viewpoints and arguments of the proponents and opponents of this addition and after rejecting the view of the proponents, goes on to prove the strength and solidity of the opponents’ view.
  • Seyed Jafar Alavi Page 53
    The extent of “benefits”, as the subject of khums, is one of the controversial discourses among the Imāmī jurists, which is of great importance because of its applicability. The “acquired benefits” and “benefits in general” are the two significant views in the discourses concerning khums. In this research, the evidences for any of these two views are critically reviewed. For the first view, two evidences (verses and traditions) and for the second view, four evidences (verses, traditions, conventional connotation, and annulment of specification), are brought up. To the author’s opinion, from among these evidences, the verse on khums and some traditions signify the view of benefits in general.
  • Fatemeh Qudrati, Fariba Ḥaji Ali Page 77
    Murder is among the most abominable human acts and the most criminal behavior of mankind; in Shī’a jurisprudence, punishment for deliberate murder is qiṣāṣ (retaliated punishment) in general. On the basis of this general principle, murder of child by father is regarded as an exception. On that account, the ruling concerning the mother in this respect is set forth and with respect to the solidity of evidences of the opponents to the qiṣāṣ of the mother, a reappraisal of the legal principles of this ruling is being felt. To this end, the present article deals with the refinement of the basis of the ruling concerning the father through annulment of his specificity, and contrary to the generally accepted view, which regards the “paternal relation” as the criterion for this ruling, implies the “parental relation” as the annulment of the basis of the ruling implied from the above evidences. Furthermore, given the other disputes entered into the evidences of the proponents of the qiṣāṣ of the mother as well as the evidences presented in the claim under discussion, the article regards the mother as annexed to the father in the ruling of non-retaliated punishment for murder of the child, and even given the inclusion of the traditions in relation to the mother, it considers as possible the inclusion of the ruling to the mother from the very beginning and without need for annexation.
  • Hamid Masjidsarai Page 101
    Despite the challenges noticed in the meaning and concept of pederasty (lawāṭ), different viewpoints have always existed among the jurists concerning the punishment of the pederast, to the extent that some jurists have decreed death penalty equally for both the married and unmarried pederast. In contrast, some others have reconciled among the related traditions in this respect and considered the same punishment for pederasty as the one for adultery and have distinguished between the married and the unmarried pederast. Quoting various opinions as well as analyzing the evidences derived from traditions concerning the punishment of the pederast, the present article considers as constrainable the absoluteness of the traditions referred to by the jurists who believe in the equal punishment for the married and unmarried pederast and maintains that the exigency of the reconciliation among the traditions is that the pederast, in case of being married, is sentenced to death and if unmarried is sentenced to lashes. Of course, as for pederasty in case of non-penetration (ghayr īqāb), several views are recognizable in Imāmiya jurisprudence, as the generally accepted view has considered lashes and some jurists like Shaykh Ṭūsī in Al-Nihāya have decreed lapidation for the married man and lashes for the unmarried man. The Islamic penal law, on the basis of some traditions, has simply considered death penalty as the punishment for pederasty in case of penetration. Examining the objections made against the lawmaker’s definition of pederasty, the present research analyzes article 110 of Iranian Civil Law and tries to criticize the lawmaker’s legislative function besides analyzing the lawmaker’s basis in establishing punishment for pederasty.
  • Mohsen Malek Afzali Ardakani, MuḤ, Ammad Ḥ, Asan Hairi, MuḤ, Ammad Taqi Fakhlai, MuḤ, Ammad Jawad ArasṬ, A Page 125
    One of the issues that has always been of interest to and emphasized by Muslim scholars in various sources of jurisprudence, principles, and other Islamic texts is the issue of “preserving the socio-political system.” This endeavor results from the importance of community, integration of people’s social life, and avoidance of anarchy and disturbances in social affairs in Islam. This issue is so widely applicable that it can be brought up and examined as an important and pervasive legal principle; although such a principle is not mentioned in earlier legal works. However, such questions as what meaning the term niẓām has been used in, what ranks it enjoys, what relation exists between these ranks, and what rulings each one has, are the subject of the present research, which is regarded as an innovation in its own right. The research method employed in this article is the descriptive and library method; that is to say, first, with respect to its lexical and technical applications, various types of niẓām are recounted, and then the instances for the application of this issue in jurists’ language are examined.
  • MuḤammad Mahdi Yazdani, Ḥusayn Ṣabiri, Ḥusayn NaṢiri Muqaddam Page 151
    Analogy and how to treat it is among the earliest issues in the jurisprudence and principles of legal schools. Meanwhile, although in Shī‘ism the universal approach in this respect has since long ago been a negative one and it still continues to be so, the important issue that has to be taken into further consideration and more deeply contemplated on despite the theological viewpoints of the jurists is their treatment of analogy in legal books. In legal books, certain instances can be found that seem to be an evidence of using analogy. This does not contradict the widely known Shī‘ī view, namely, invalidity of analogy.According to this approach and on the basis of Jawāhir al-Kalām, the present article has presented some examples, which are asserted to be analogical or the definition of analogy applies to them. It is also intended to answer the questions raised in this respect.