فهرست مطالب

ادبیات عرفانی - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1390)

مجله ادبیات عرفانی
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1390)

  • 206 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/03/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا پارساپور صفحه 7
    گستردگی و عظمت واقعه عاشورا و برجستگی شخصیت های این مقطع از تاریخ، به ویژه سلسله جنبان این حادثه با شکوه، حسین بن علی(ع)، موجب می شود در تشریح حوادث و وقایع عاشورا از سطح فراتر رویم و در باطن و روح اعمال و اقوال این بزرگان اندیشه کنیم. یکی از دیدگاه هایی که می شود از طریق آن این حادثه را واکاوی کرد، دیدگاه عرفانی است. در پرتو این نگاه، بسیاری از اعمال، اقوال و حوادث رنگ و معنایی دیگر به خود می گیرند؛ به گونه ای که این جنگ خونین از میان هزاران نبرد سهمگینی که در طول تاریخ رخ داده است، متمایز می شود و از سطح حادثه ای تاریخی به سطح مکتبی فکری و عرفانی ارتقا می یابد.
    هرچند در متون و اشعار فارسی، نگاه عرفانی به واقعه عاشورا کم رنگ تر از نگاه تاریخی و عاطفی است، تامل بر این بخش از اشعار و متون، و یافتن ظرایف و دقایق موجود در آن ها، بسیار دلنشین و قابل توجه است. در این مقاله، نمادهای «تشنگی» و «عطش» در روز عاشورا، از منظر عرفانی و به طور خاص، از نگاه عمان سامانی و صفی علیشاه بررسی می شود.
    کلیدواژگان: آب و عطش، فنا، عمان سامانی، صفی علیشاه، نگرش عرفانی، واقعه عاشورا
  • طاهره خوشحال دستجردی، مرضیه کاظمی * صفحه 29

    «ذکر» و یاد خداوند یکی از مهم ترین عبادت های اسلامی است و در تکامل معنوی انسان نقش مهمی به عهده دارد. به همین دلیل، خداوند در قرآن، آیه های متعددی را درباره آن نازل فرموده است. در سیر و سلوک، «ذکر» نقش اساسی و بنیادی برعهده دارد؛ چنان که بدون ذکر و یاد خداوند، تحولی در درون سالک به وجود نمی آید و پدید آمدن حالت ها و مقام های عرفانی بدون آن ناممکن است.
    در این مقاله، با مطالعه کتاب های عرفانی موجود تا پایان قرن هفتم هجری و همچنین، آثار سه شاعر عارف این دوره، یعنی سنایی، عطار و مولوی، از نقش این عمل عبادی در تکامل انسان تحلیل جامعی عرضه شده است.

    کلیدواژگان: تصوف، تکامل انسان، ذکر، سلوک الی الله، عرفان
  • سید محمد دشتی، سمیه سهرابی * صفحه 65

    کتاب معارف بهاء ولد دربرگیرنده آیات فراوانی است که وی در فصول گوناگون کتاب به تفسیر و تاویل آن ها پرداخته است. در این مقاله، پس از مقدمه ای درباره تفسیر و تاویل، به رویکرد های تفسیری و تاویلی معارف به قرآن کریم می پردازیم. به این منظور، خاستگاه کلامی این رویکردها و شیوه های تفسیر و تاویل نزد بهاء ولد، همچنین شرایط آن از نگاه وی، به همراه بعضی از نکته های انتقادی مطرح شده است.

    کلیدواژگان: بهاء ولد، تاویل، تفسیر، قرآن، معارف
  • سهیلا روستا، احمد رضی صفحه 87
    این مقاله به شناخت بهتر بخشی از ادبیات داستانی گذشته فارسی می پردازد؛ بخشی که در متون عرفانی بازتاب یافته و از ویژگی ایجاز و سادگی بیان برخوردار است. هدف آن نیز تشریح و تبیین ساختار روایی حکایت های کوتاه کشف المحجوب هجویری است. برای این منظور، 160 حکایت کوتاه از این کتاب انتخاب شد. سپس، با درنظر گرفتن ویژگی های داستان های مینی مالیستی، میزان توجه هجویری به عناصر داستانی در حکایت پردازی، مورد بررسی قرار گرفت. در این نوشتار، شیوه هجویری در داستان گویی، شخصیت پردازی، صحنه پردازی، انتخاب زاویه دید، ایجاد گفت و گو، لحن، درون مایه و... بررسی و تحلیل شده است.
    این پژوهش نشان می دهد که در بسیاری از حکایت های کوتاه عرفانی کشف المحجوب، می توان ویژگی هایی را یافت که با ویژگی های سبک مینی مالیسم معاصر همخوانی دارد. گزینش لحظه ای خاص از هر موقعیت و روایت برشی از آن لحظه، طرح ساده، ایجاز و کوتاهی روایت، محدودیت صحنه پردازی، کم بودن تعداد شخصیت ها، محدودیت تعداد وقایع، روایت به زبان ساده و پرهیز از عبارت پردازی، از جمله این ویژگی هاست.
    کلیدواژگان: حکایت عرفانی، روایت، شخصیت پردازی، عناصر داستان، هجویری
  • مهدی زمانی، محمد جواد قاسمی صفحه 115
    محی الدین ابن عربی در راستای تاکید بر این نکته که سنت عرفان اسلامی بر شناخت حضوری و شهودی مبتنی است، دیدگاه عرفانی اش را بر نوعی از معرفت بی واسطه بنیان می نهد که از آن با عنوان «کشف» یاد می کند. هرچند حقیقت این معرفت ورای طور حس و عقل است، از ابزار آن به «دیده» (عین) تعبیر می شود. ابن عربی ترکیبات «عین القلب»، «عین البصیره» و «عین الیقین» را در طیف معنایی گسترده ای به کار می برد و برای هریک ویژگی هایی ذکر می کند. گاهی این ترکیبات به معنای عام تعقل و استدلال است وگاهی به معنای ویژه «کشف و شهود مستقیم».
    اوج کاربرد ویژه این ترکیبات را در التدبیرات الالهیه می بینیم؛ جایی که برای قلب، «عین البصیره» و «عین الیقین» درنظر می گیرد. اساس تفکیک این دو دیده (بصیرت و یقین) آن است که دیده بصیرت به نوری الهی نظر می کند که خدا به وسیله آن هدایت می کند (نور یهدی به)؛ ولی دیده یقین ناظر به نور الهی دیگری است که خدا به سوی آن هدایت می نماید (نور یهدی الیه). بر این اساس، قلب به منزله موجودی ربانی برای رویت جلوه های رحمانی، در تعامل قانونمند عرفانی با منبع نور، کشف و مشاهده حقایق را ممکن می کند.
    کلیدواژگان: عین القلب، عین البصیره، عین الیقین، محیی الدین ابن عربی
  • جلیل مشیدی، ساسان زندمقدم صفحه 133
    درآثار مولانا جلال الدین بلخی، تمثیل ها و تشبیه تمثیل های بسیاری به کار رفته است تا مفاهیم و آموزه های مورد نظر خالق آن را برای مخاطب بازگو کند. در برخی موارد، مطابقت زائدالوصف ممثل ها بررسی شدنی است؛ چراکه در همه آن ها شیری در وضعیتی قرار گرفته که به غلط گاو پنداشته یا دیده می شود. این ممثل، سمبل است؛ ترکیبی پنهان و پیدا از موجودی که اجزای سازنده آن، یعنی شیر و گاو، هریک نمادی مجزا هستند. آنچه در این میان دیدنی است، استادی شگفت آور مولانا جلال الدین در خلق هنری نمادی جدید با این سمبل هاست. دین، حدیث و سنت بر یکسان بودن حقیقت وجوه مختلف رسالت، یعنی کلمه الله ، رسول الله ، کلام الله و اولیاء الله ، آن ها که به اصطلاح می توان «تئوفانی1» خواندشان، صحه گذارده اند. به همین دلیل، مولانا جلال الدین برای خلق نمادی که بتواند تئوفانی را سمبلیزه کند، از ترکیب نماد الوهیت (شیر) با نماد دنیاوی بودن (گاو) بهره می برد. او برای تمثیل کردن این ها نماد «شیر در میان نقش گاو» را به منزله ممثل برمی گزیند. این نماد در دیوان شمس هم دیده می شود؛ اما بیشترین کاربرد آن در مثنوی است. جالب توجه اینکه نحوه تکرار این نماد، ساختار معنایی کشف شده در مثنوی را تصدیق می کند و این ساختار نیز نحوه به کارگیری این نماد را در مثنوی توضیح می دهد. از این رو، اهمیت، جایگاه و تشخص آن در ذهن و زبان مولانا جلال الدین آشکار می شود.
    کلیدواژگان: تئوفانی، سمبل، شیر، گاو، مولانا جلال الدین بلخی
  • زرین تاج واردی *، نجمه داناییان صفحه 159

    از دیرزمان، عنصر نور در اسطوره، تاریخ و فلسفه جهان شناسی اقوام گوناگون حضور داشته است. بنا بر کارکردهای متنوع نور (مثل مفاهیم قدسی، عقلانی، هستی شناختی، هدایتگری وزیباشناسی)، این سیر تاریخی از مصر باستان و با آیین هرمس آغاز می شود و در اندیشه زردشت، تنوع وگستردگی می یابد. دین یهود، مکتب گنوس، آیین صابئین مندایی و دین عیسای ناصری(ع) با تاثیرپذیری از یکدیگر در انتقال اندیشه اشراقی نقش داشته اند. اوج حضور مفاهیم نورانی با شاکله عقلانی، در دین مبین اسلام مشاهده می شود. با توجه به اینکه محور این نوشتار بررسی متون ادبی وعرفانی است، مشاهده می شود که در سه اثر: الطواسین از حلاج، عبهرالعاشقین از روزبهان بقلی و آواز پر جبرئیل از سهروردی، نور در وصف وحدانیت خداوند و قداست وجود نبی اکرم، جمال الهی و انسانی، مراتب وجود و فرشته شناسی نقش موثری ایفا می کند. در حقیقت، وسعت مشرب عرفان و ادب ایرانی، با تکیه بر مبانی اسلامی، کلیتی از اندیشه خردورزان کهن را منعکس می کند.

    کلیدواژگان: حکمت اشراق، عرفان اسلامی، نور
|
  • Zahra Parsapoor Page 7
    The immensity of the event of Āshūrā and the prominence of its figures, particularly Imam Hossein, demand surpassing the superficial considerations and contemplating in the spirit of their deeds and sayings. Mystical point of view is a possible approach to this event. It gives it a different color and distinguishes it from the many other dreadful battles throughout the history by elevating it to the level of a school of thought and mysticism. In Persian literature the mystical approach to the event of Āshūrā is attenuated in respect to the historical and emotional approaches, but it certainly worth a deeper and more precise analysis. In this essay the symbols of thirst and water are analyzed from the mystical point of view, chiefly the viewpoints of Oman Samani and Safi Ali Shah.
    Keywords: Āshūrā Mystical point of view, Water, Thirst, Annihilation, Oman Samani, Safi Ali Shah
  • Tahereh Khoshhal Dastgerdi, Marzieh Kazemi Page 29

    Invocation (zekr) as one of the most important Islamic acts of worship plays an important role in man’s spiritual development, and is manifested in various Qur’anic verses. The impact of these verses has elevated the status of invocation in Islamic gnosis. Invocation has a significant role in the itinerary of spiritual path, so far as without it the realization of Mystic’s Stations (maqāmāt) or transmutation in his internal status is impossible. Apprehending the value of invocation in progress on the Way to Allah, most mystics and shaykhs invite their disciples to continuance in God’s invocation. Moreover, in their sayings, prose and verse works, they have explicitly explained the fundamental role of invocation in their Stations, spiritual and mystical degrees, and in general in man’s evolutionary development. In this essay, the basic writings of Sufis up to the 8th century A.H, particularly, the works of the three prominent mystic poets, Sanāī, Attār and Mowlānā are considered to provide a comprehensive analysis of the role of invocation in the Perfection of human beings.

    Keywords: Mysticism, Invocation (zekr), Spiritual Path, Human evolution, Sufism. The Intellect, The Pen, The Prophet's Light, Gnostic texts, literary texts
  • Seyyed Mohammad Dashti, Somayyeh Sohrabii Page 65

    Bahā-e Valad in his book Maāref explains and interprets a great number of verses from the Holy Qur’an. In this essay, firstly, an introduction to the concepts of interpretation and hermeneutics is provided and then, the methods of interpretation of the Qur’an utilized in Maāref are explicated. In addition, the theological basis of Bahā-e Valad’s methods of interpretation is discussed and some critical points are accentuated.

    Keywords: The Quran, Maāref, Bahā e Valad, Interpretation, Hermeneutics
  • Soheyla Roosta, Ahmad Razi Page 87
    This article is an attempt to improve acquaintance with the Persian tales that were principally reflected in mystical prose and enjoyed brevity and simplicity of expression. It expounds the narrative structure of the short tales in Hojvīrī’s Kashf al-Mahjūb by studying the elements of the minimalist stories in a hundred and sixty selected tales. Moreover, Hojvīrī’s style in characterization, formation of plot, point of view, dialogue, tone and theme is analyzed.The results of this inquiry indicate that some features of the minimalist style such as selection of an instant and its scant narration, simple plot, brevity, the use of a limited number of characters and events, avoidance of phraseology and the use of simple expressions are present in a great number of Kashf al-Mahjūb’s short tales.
    Keywords: Hojvīrī Mystical Tales, Story Elements, Narrative, Characterization
  • Mahdi Zamani, Mohammad Javad Ghasemi Page 115
    Mohī al-Dīn ibn Arabī in line with the emphasis of the Islamic gnosis tradition on the immediate and intuitive knowledge, bases his mystical viewpoint upon a kind of immediate knowledge to which he refers as ‘intuition’. In contrast to the reality of this cognition which is beyond sense and wisdom, it is known and referred to as the ‘eye’. Ibn Arabī utilizes the expressions ‘eye of the heart’, ‘eye of insight’ and ‘eye of certainty’ in a broad semantic range and nominates certain features for each. In some cases, these expressions represent the general concepts of intellect and reason and in some others the specific meaning of ‘immediate intuition’. Their most specific use is manifested in al-Tadbīrāt al-Elāhīyah. In this text ‘eye of insight’ and ‘eye of certainty’ both stand for heart, while the former looks at the divine light- a divine means for guidance-, the latter looks to another divine light towards which God’s creations are guided. On this basis, heart as a divine being for the vision of compassionate manifestations, in a mystical systematic interaction with the source of light, realizes the intuition of the realities.
    Keywords: Eye of the heart, Eye of insight, Eye of certainty, Mohī al Dīn ibn Arabī
  • Jalil Moshayedi, Sassan Zandmoqaddam Page 133
    In his writings, Mevlānā’s utilizes numerous allegories and similes to the allegories to convey his thoughts and teachings. In some cases, the allegories highly resemble each other. For example, depicting a lion, in all cases, it is described in circumstances that would mistakenly render it as a cow. This allegory is a symbol, an implicit and explicit synthesis of a being whose constituent elements, the lion and the cow, each represent an independent symbol. It demonstrates Mevlānā’s adeptness at creating an original symbol, for the intended synthesis, out of these elements. The religion of Islam and the Prophet’s tradition asserted that the realities of diverse aspects of Messengership, namely, the Word of God, the Messenger of God and the God’s saint, which can be called theophanies, are identical. Therefore, in order to create a symbol that symbolizes a theophany, Mevlānā combines the symbol of the Divine, the lion, with the symbol of the world, the cow. Thus, to symbolize both aspects, he uses the symbol of the lion in the image of a cow. Although this symbol is utilized in Divān-e-Shams, its highest application is in Mathnawī. The repetition of this symbol is corroborative of its herein identified conceptual structure which describes the mode of applying this symbol throughout Mathnawī. Thus, it unveils its significance, function and embodiment in Mevlānā’s thought and language.
    Keywords: Mevlana, Theophany, Symbol, Lion, Cow
  • Zarrintaj Varedi, Najmeh Danaian Page 159

    Illumination, a perpetual concept in mythology, history and cosmology of diverse populations, is provenance of Hermes rituals in ancient Egypt enjoying various functions of divinity, intellectuality, ontology, guidance and aestheticism. Yet, its function was extensively multiplied in Zoroastrian theology. The conjoint impact of diverse religions of Judaism, Gnosticism, Christianity and ‘Sabeen Mandaee’ played a significant role in the transference of the illumination thought. However, its apogee was reached in Islam on the basis of intellect.An analysis of the literary and mystical writings of Hallāj, Rūzbehān and Sohrewardī, indicate that illumination in these texts stand for the unity of God, the sanctity of Islam’s prophet, the Divine and Human Beauty, ontological status and angelology. The results of this inquiry suggest that the vast disposition of Sufism and Persian literature, relying on the Islamic principles, reflects a totality of ancient savants’ ideas.

    Keywords: Illumination, Religion, Islamic mysticism, Eshrāgh philosophy