فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و چهارم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حبیب الله سلامی، حامد رفیعی صفحه 89
    به دلیل اهمیت قابل توجه تالاب بین المللی انزلی در حفظ اکوسیستم طبیعی ایران و جهان، این مطالعه تلاش نمود تا ارزش حفاظتی این تالاب را تعیین و میزان تمایل به پرداخت خانوارهای ایرانی را برای حفاظت از آن با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط برآورد نماید. برای این منظور یک الگوی لوجیت با بهره گیری از روش حداکثر راستنمایی برآورد شد. نتایج نشان داد که متغیرهای مبلغ پیشنهاد، میزان تحصیلات سرپرست خانوار، تازگی اطلاعات، اهمیت محیط زیست، جنسیت، شهرنشینی، تعداد دفعات بازدید و اخلاق گرایی بر تمایل پرداخت جهت حفاظت از این تالاب بین المللی موثر است. بر مبنای این نتایج مقدار انتظاری تمایل به پرداخت ماهانه هر خانوار برای ارزش حفاظتی این تالاب برای خانوارهای دارای تمایلات وظیفه گرایانه و پیامدگرایانه به ترتیب 87‎/18811 و 06‎/14219 ریال برآورد شد. به علاوه، نتایج گویای آن است که با افزایش سطح تمایل به پرداخت خانوارها، اختلاف تمایلات وظیفه گرایان و پیامدگرایان افزایش می یابد. همچنین ارزش حفاظتی سالانه هر هکتار از تالاب برای این دو گروه خانوار به ترتیب 77‎/17267 و 95‎/13051 هزار ریال برآورد شد.
    کلیدواژگان: ارزشگذاری مشروط، وظیفه گرا، تمایل به پرداخت، ارزش حفاظتی، پیامدگرا، تالاب بین المللی انزلی
  • میترا شریعتی نجف آبادی، محمد کابلی، صاحبه کریمی، وحید خدایی، سپیده شاکری، سعید محمدی صفحه 101
    جنگل های هیرکانی نیمرخ شمالی البرز دارای فون پرندگانی با تشابه بالا با نواحی مرکزی اروپا هستند و از غنا و تنوع گونه ای قابل توجهی از پرندگان برخوردار هستند. در این مطالعه کارایی چهار روش ترانسکت با عرض ثابت، ترانسکت با عرض متغیر، شمارش نقطه ای با شعاع ثابت و شمارش نقطه ای با شعاع متغیر به منظور شناسایی کاراترین روش جهت پایش و نمونه برداری از پرندگان روز فعال در جنگل آموزشی و پژوهشی خیرود واقع در شرق شهرستان نوشهر به عنوان یک منطقه معرف از جنگل های هیر کانی مورد بررسی قرار گرفت. در روش ترانسکت، سه ترانسکت هر یک به طول یک کیلومتر با فاصله ثابت و متغیر و در روش نقطه ای، پنج نقطه به فواصل 250 متر از یکدیگر با شعاع ثابت و متغیر تعیین شد. هر یک از نقاط و ترانسکت ها طی سه تکرار در تابستان 1387 مورد نمونه برداری قرار گرفت. داده های حاصل با روش تجزیه واریانس یک طرفه تحلیل شد. نتایج نشان داد تفاوت معنی داری از نظر برآورد غنا و فراوانی پرندگان بین روش های ترانسکت با شمارش نقطه ای وجود دارد (F3،104=9.85، P=0.00 برای غنا و F3،104=57.35، P=0.00 برای فراوانی) و غنا و فراوانی به دست آمده با روش های ترانسکت بیش از روش های نقطه ای بود. از سوی دیگر غنای گونه ای و فراوانی برآورد شده بین روش های ترانسکت با فواصل ثابت و متغیر اختلاف معنی داری نداشتند. همچنین روش های نقطه ای با فواصل ثابت و متغیر نیز تفاوت معنی داری از نظر برآورد غنا و فراوانی پرندگان نشان ندادند. بر طبق نتایج به دست آمده استفاده از روش های ترانسکت برای تعیین فهرست گونه های پرنده از کارایی بیشتری نسبت به روش های شمارش نقطه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: جنگل خیرود، ترانسکت با عرض متغیر، ترانسکت با عرض ثابت، غنا و فراوانی پرندگان، شمارش نقطه ای با شعاع ثابت و شمارش نقطه ای با شعاع متغیر
  • حامد آذرباد، آرش جوانشیر خویی، علیرضا میرواقفی، افشین دانه کار صفحه 113
    خلیج فارس پهنه آبی با اهمیتی در برداشت و انتقال نفت و همچنین ورود پساب های صنعتی است و همواره مقادیر زیادی از آلاینده ها به این اکوسیستم آبی و چرخه زیستی آبزیان وارد می شود. استفاده از صدف برای کاهش آلاینده ها از جمله روش های پالایش زیستی است. صدف Sacostrea cucullata از جمله صدف های بومی خلیج فارس است و یکی از صدف های مهم پالاینده می باشد. هدف اصلی این تحقیق بررسی میزان جذب فلز کادمیوم (150 میکروگرم در لیتر) و مس (200 میکرو گرم در لیتر) توسط صدف در شرایط کاملا میدانی است. به این منظور سیستم Mesocosm برای انجام مطالعات پالایشی و جذب فلزات توسط صدف طراحی شد. مطالعات پالایشی نشان داد که نرخ پالایش صدف تحت تاثیر فلزات قرار می گیرد به این ترتیب که نرخ پالایش در ارتباط با فلز کادمیوم از ml.min-1.g-1 AFDW 69‎/1 به ml.min-1.g-1 AFDW 04‎/0 و فلز مس از ml.min-1.g-1 AFDW 16‎/2 به ml.min-1.g-1 AFDW 42‎/0 در طول دوره یکساعته آزمایش کاهش یافت ولی هیچ گاه متوقف نشد. با توجه به اینکه نرخ پالایش صدف در طول آزمایش کاهش داشت ولی صدف های زنده غلظت کادمیوم و مس را به ترتیب از 150 و 200 میکروگرم در لیتر به طور متوسط به میزان 68/ 118 و 30‎/133 میکروگرم در لیتر کاهش دادند. همچنین مشخص شد که پوسته های مرده نیز توانایی خوبی در کاهش غلظت فلزات دارند. با توجه به نتایج مشخص می شود که صدف Sacostrea cucullata توانایی بالایی در جذب فلزات سنگین دارد و می توان از آن به عنوان پالاینده زیستی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نرخ پالایش، آلاینده های نفتی، صدف Sacostrea cucullata، فلزات سنگین، خلیج فارس
  • سیدعلی جوزی، سحر رضایان، مهدی ایرانخواهی صفحه 125
    در این تحقیق، ابتدا با تکمیل پرسشنامه کلاوسون در قالب روش هزینه سفر کار ارزشگذاری و تجزیه و تحلیل شاخص تقاضای اکوتوریسم محدوده دریاچه سد کارون 3 به انجام رسید. به این منظور تعداد 220 عدد پرسشنامه در زمان حداکثر تقاضای تفرجگاهی در منطقه مطالعاتی تکمیل شد. بر اساس نتایج به دست آمده، ارزش تفرجگاهی محدوده سد کارون 3 در زمان مطالعه 2 میلیارد و 879 میلیون و 550 هزار ریال در ماه برآورد شد. در ادامه، به منظور ارائه راهبردهای کمی توسعه اکوتوریسم از روش برنامه ریزی راهبردی تلفیقی WOTوA بهره گیری شد. حاصل جمع امتیازات وزنی جدول های ارزشیابی عوامل درونی 54‎/2 و ارزشیابی عوامل بیرونی 27‎/2 محاسبه شد. با در نظر گرفتن نتایج حاصل از جدول برنامه ریزی کمی راهبردی، راهبرد«ایجاد فرصت های جدید شغلی بر مبنای پتانسیل های طبیعی و فرهنگی منطقه با هدف حمایت از صنایع دستی، صیانت از هویت فرهنگی و پیش گیری از مهاجرت افراد محلی به خارج از منطقه» به عنوان اولویت نخست توسعه اکوتوریسم در محدوده دریاچه سد کارون 3 پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، روش WOTو A، سد کارون 3، اکوتوریسم، ارزش گذاری اقتصادی
  • احسان عبدی، باریس مجنونیان، حسن رحیمی، محمود زبیری، قاسم حبیبی بی بالانی صفحه 137
    گیاهان به عنوان نوعی از مصالح بوم مهندسی علاوه بر داشتن قابلیت خود تجدیدی و خود ترمیمی، بر خلاف مصالح مصنوعی فاقد اثرات منفی بر محیط زیست نیز می باشند. تاثیر گیاهان بر افزایش پایداری دامنه ها و کاهش فرسایش به مقدار زیادی وابسته به مقاومت کششی ریشه است و تعیین مقاومت کششی ریشه، اطلاعات مورد نیاز در تحلیل رابطه ریشه- خاک را فراهم می سازد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات درون گونه ای مقاومت کششی ریشه سه گونه راش، ممرز و انجیلی در مقیاس منطقه ای می باشد. به این منظور نمونه های ریشه سه گونه مورد نظر از سمت بالا و پایین شیب، جمع آوری و مقاومت کششی آنها با استفاده از یک دستگاه اینسترون استاندارد اندازه گیری شد. تعداد 369 آزمایش مقاومت کششی موفق روی نمونه ریشه های مربوط به سه گونه مورد نظر و نیز پروفیل بالا و پایین هر گونه، انجام گرفت. دامنه قطری ریشه ها 3‎/0-5 میلیمتر و دامنه مقاومت کششی نمونه ها 51‎/0-33‎/70 مگاپاسکال بود. نتایج آنالیز کوواریانس نشان داد که قطر ریشه به عنوان عامل کوواریت در همه تیمارها معنی دار است. همچنین با توجه به آنالیز کوواریانس، به جز در مورد پروفیل های بالای انجیلی در بقیه موارد نتایج حاکی از معنی دار بودن اثر پایه های مختلف درختی بر میزان مقاومت کششی و در واقع معنی دار بودن تفاوت های درون گونه ای می باشد. قابل ذکر است که با افزایش نگرانی ها در مورد محیط زیست، روش های بوم مهندسی از گزینه های مناسب برای جایگزینی روش های سنتی ناسازگار با محیط زیست محسوب می شود و پژوهش در این مورد از اولویت های اصلی آینده است.
    کلیدواژگان: مقاومت کششی، آنالیز کوواریانس، اینسترون، تغییرات درون گونه، بوم مهندسی
  • طاهر قدیریان، محمود کرمی، افشین دانه کار، محمود رضا همامی صفحه 145
    برآورد جمعیت و تراکم موش سیاه در جنگل های مانگرو ذخیره گاه زیستکره حرا، با دو روش سیبر جالی و صید به ازای واحد تلاش انجام شد. به این منظور در منطقه ای به وسعت 15 هکتار ابتدا 60 تله قفسی برای روش سیبر جالی و سپس 80 تله قفسی برای روش صید به ازای واحد تلاش نصب و از گوشواره های رنگی و بست های شماره دار برای علامت گذاری موش های به دام افتاده استفاده شد. روش سیبر جالی در 7 مرحله به اجرا درآمد که برآورد جمعیت برای مراحل دوم تا ششم به ترتیب 5‎/68، 9‎/96، 8‎/105، 7‎/61 و 6‎/73 با تراکم 1‎/4 تا 0‎/7 موش در هکتار بود. روش صید به ازای واحد تلاش در 6 مرحله انجام شد که اندازه جمعیت 3‎/89 با تراکم 9‎/5 موش در هکتار را نشان داد. به منظور مقایسه میان برآورد ها، کل جمعیت منطقه تله گذاری صید شد که تعداد کل موش ها 96 با تراکم 4‎/6 موش در هکتار بود. نتایج نشان داد، بین 4 تا 7 موش سیاه در هر هکتار از جنگل های مانگرو مورد مطالعه زیست می کند. برآورد روش های سیبر جالی و صید به ازای واحد تلاش، تفاوت چندانی با کل جمعیت منطقه تله گذاری نشان نداد، لذا این روش ها برای برآورد جمعیت موش سیاه در جنگل های مانگرو قابل توصیه است. با توجه به اشتباه استاندارد کمتر روش صید به ازای واحد تلاش، این روش برای برآورد جمعیت موش سیاه در جنگل های مانگرو با دقت بیشتری همراه است. غیر بومی و آفت بودن موش سیاه مشکلی را در برداشت جمعیت ایجاد نمی کند. همچنین این روش نسبت به سایر روش ها کم هزینه تر است و با ادامه آن می توان کل جمعیت منطقه تله گذاری را برآورد نمود.
    کلیدواژگان: تراکم جانوران، ذخیره گاه زیستکره حرا، سیبر جالی، موش سیاه، صید به ازای واحد تلاش، جنگل مانگرو، برآورد جمعیت جانوران
  • مظاهر معین الدینی، نعمت الله خراسانی، افشین دانه کار، علی اصغر درویش صفت صفحه 155
    مکان یابی محل دفن یک فرایند ضروری در مدیریت پسماند، در مناطق با رشد زیاد است. به علت پیچیدگی سیستم های مدیریت پسماند، انتخاب مکان مناسب برای استقرار محل دفن نیازمند بررسی راه حل های پیشنهادی متعدد و معیارهای ارزیابی مختلف است. این مطالعه استقرار محل دفن جدیدی را با استفاده از یکپارچگی تجزیه و تحلیل تصمیم گیری چند معیاره و تجزیه و تحلیل همپوشی لایه ها با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی نشان می دهد. در این مطالعه برای بدست آوردن مناطق مناسب برای دفن زباله شهری در یک دوره 20 ساله از روش های ترکیب خطی وزنی و تجزیه و تحلیل خوشه ایاستفاده شد. در نهایت برای رتبه بندی مناطق، برای استقرار محل دفن از یک مدل ارزیابی سلسله مراتبی، تحت عنوان تاپسیس فازی سلسله مراتبی استفاده شد. نتایج نشان دهنده ارجح ترین گزینه برای استقرار محل دفن بود. در نتیجه از کل منطقه مورد مطالعه به مساحت 1361 کیلومتر مربع فقط حدود 6 درصد آن برای مکان دفن مناسب است. استفاده از HFTOPSIS در این مطالعه، کارایی، سهولت و کاهش زمان را نسبت به سایر روش ها مانند فرایند تحلیل سلسله مراتبی نشان داد. همچنین کاربرد این روش برای مناطق مشابه برای مکانیابی محل دفن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: شهر کرج، مکانیابی محل دفن زباله، تاپسیس فازی سلسله مراتبی
  • سیدمهدی حسینی، نورالله میرغفاری، نصرالله محبوبی، صوفیانی، لقمان خداکرمی صفحه 169
    فلزات سنگین به ویژه جیوه به دلیل سمیت و پایداری در محیط زیست از نظر سلامت عمومی حائز اهمیت است. در این تحقیق برای بررسی چگونگی توزیع غلظت فلز سنگین جیوه در رسوبات سواحل دریای خزر در استان مازندران، 12 ایستگاه انتخاب و با استفاده از روش سیستماتیک تصادفی، از هر ایستگاه 5 نمونه از رسوبات ساحلی برداشت شد. بعد از انجام تجزیه و تحلیل های آزمایشگاهی به منظور درون یابی توزیع غلظت عنصر جیوه از روش معکوس فاصله وزنی استفاده شد. همچنین برای بررسی همبستگی بین پارامترهای فیزیکی و شیمیایی رسوبات، مواد آلی، هدایت الکتریکی، اسیدیته و غلظت جیوه، نقشه توزیع این پارامترها ترسیم شد. همپوشی نقشه های توزیع غلظت جیوه با نقشه پارامترهای مورد نظر نشان داد که غلظت جیوه با میزان مواد آلی، هدایت الکتریکی و اسیدیته به دلیل جذب این عنصر توسط مواد آلی و همچنین حفظ آن بوسیله املاح و از طرفی دیگر به دلیل قلیایی بودن منطقه، مطابقت دارد، هر چند از لحاظ آماری (در سطح احتمال 5 درصد) این ارتباط معنی دار نبود. بطور کلی میانگین مقادیر جیوه به دست آمده در تمامی ایستگاه ها کمتر از حد استاندارد NOAA آمریکا (15‎/0 میکروگرم جیوه در هر گرم رسوب) در رسوبات بود. یافته های این تحقیق اطلاعات مناسبی را در مورد توزیع غلظت فلز سنگین جیوه در سواحل دریای خزر در استان مازندران ارائه می کند که می تواند به فرایندهای پایش و ارزیابی رسوبات در منطقه مورد مطالعه کمک کند.
    کلیدواژگان: دریای خزر، زمین آمار، پارامترهای فیزیکوشیمیایی، جیوه
  • هاشم کنشلو، علی اقتصادی صفحه 185
    نقش جنگلکاری در کاهش آلاینده های نفتی با مطالعه یک عرصه جنگلکاری سال 1369 مصادف با اوج آلودگی هوا ناشی از سوختن چاه های نفت کویت، در منطقه عباس آباد دزفول مورد بررسی قرار گرفت. در این عرصه 6 گونه درختی شامل اکالیپتوس کامالدولنسیس (Eucalyptus camaldulensis)‎، اکالیپتوس میکروتکا (Eucalyptus microtheca)‎، شیشم (Dalbergia sissoo)‎، آکاسیا سالیسینا (Acacia salicina)‎، اکاسیا استنوفیلا (Acacia stenophylla)‎ و پده (Populus euphratica)‎ ا نتخاب و در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار، با هم مقایسه شد. نتایج تجزیه و تحلیل برگ درختان حاکی از آن است که بین گونه های مختلف از نظر درصد پتاسیم، درصد ازت و مقدار روی اختلاف آماری معنی داری وجود دارد و گونه پده نسبت به سایر گونه ها در الویت قرار دارد. از نظر میزان روی، مس و سرب هر چند بین گونه ها اختلاف معنی داری مشاهده نمی شود اما دو گونه آکاسیا استنوفیلا و پده بیشترین سرب را در خود ذخیره نمودند. تجزیه و تحلیل خاک زیر تاج درختان نشان داد، میزان کادمیم در گونه های مختلف با یکدیگر تفاوت معنی داری داشت و بیشترین مقدار در زیر تاج گونه های اکالیپتوس کامالدولنسیس و شیشم تجمع پیدا کرد. با توجه به نتایج حاصله، جنگلکاری با گونه های پده، شیشم و آکاسیا استنوفیلا نسبت به سایر گونه ها در کاهش خسارات ناشی از آلودگی های نفتی حاصل از آتش سوزی بواسطه جذب عناصر سمی و فلزات سنگین، بیشترین نقش را دارد.
    کلیدواژگان: جنگلکاری، آکاسیا، آلاینده های نفتی، پده، شیشم، اکالیپتوس
  • علی آقارخ، منصوره حسن زاده، رسول خسروی صفحه 199
    شوری بالا از جمله مشکلاتی است که بهبود آن هنوز در علوم کشاورزی و آبزی پروری به سادگی امکان پذیر نیست. این مشکل در نواحی ساحلی خلیج فارس مشکلات بیشتری ایجاد نموده است. گیاهان شورپسند با قدرت بالا و منحصر به فرد در جذب و تجمع شوری آب و خاک در بافت های خود قادرند تا قدرت پالایش زیستی محیط خود را بهبود بخشند. آبکشت نوعی روش تلفیقی زیستی تولید غذایی است که بین آبزی پروری (با رویکرد استفاده مجدد از آب)، گیاه، گل و تولید گیاهی ارتباط برقرار می کند. در این مطالعه امکان استفاده از روش آبکشت در کاهش شوری زیاد آب استخرهای پرورش میگو مورد بررسی قرار گرفت. بنابراین از سه گونه گیاهی اقتصادی و شورپسند Avicennia marina، Salicornia europaea و Suaeda martima هر کدام به تعداد 66 قطعه و در شوری های 25، 35، 45 و 55 قسمت در هزار (ppt)‎ بصورت آبکشت پرورش داده شد. ابتدا متوسط طول اولیه گیاهان در شوری های مختلف اندازه گیری شد. در نهایت متوسط رشد گونه های مختلف، درصد بقای آنها و همچنین وضعیت ظاهری گیاهان بررسی شد. نتایج این مطالعه نشان داد که سه گونه مورد استفاده توان بسیار ناچیزی در کاهش شوری دارند. اما گونه martima Suaedaنسبت به گونه های دیگر توانایی بیشتری در کاهش شوری آب نشان داد و استفاده از این گونه در مناطقی که شوری آب افزایش چشمگیری ندارد امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: استان بوشهر، آبکشت، گیاهان شورپسند، پرورش میگو، کاهش شوری
|
  • H. Salami, H. Rafiee Page 89
    Because of national and international importance of the Anzali international wetland, this study attempts to determine the preservation value and estimate willingness to pay (WTP) by Iranian Households for preserving this wetland, using contingent valuation method. A logit model was employed with maximum likelihood estimation procedure. Results showed, education level of householder, informative knowledge of households, importance of environment, gender, urbanization, number of visits and ethical attitudes are factors that affecting willingness to pay (WTP) for wetland preservation. Based on the estimated parameters, the monthly WTP of the deontologist and consequentialist households are estimated to be 18811.87 and 14219.06 Rials, respectively. In addition, results indicate that while the level of WTP increases, the difference between WTP of these two households groups also increase. Moreover, the annual preservation value per hectare of the wetland is estimated to be 17267.77 and 13051.95 Rials, for the two groups of Iranian households respectively.
    Keywords: Preservation Value, Cosequentialists, Contingent Valuation, Deontologist, Anzali International Wetland, Willingness to Pay
  • M. Shariati Najafabadi, M. Kaboli, S. Karimi, V. Khodai, S. Shakeri, S. Mohammadi Page 101
    Hyrcanian forests in northern slope of Alborz support high bird richness and abundance same as central of Europe. In this study, efficiency of different methods including fixed-width transect, variable-width transect, fixed-radius point count and variable circular plot samplings were compared in order to present the most reliable methods for surveying and monitoring of diurnal forest birds in forested Alborz mountains. Three 1 km long transects and fifteen fixed and variable radius points which located 250m far from each other along the transects was performed. Eachtransect and point was visited 3 times during august 2008. One-way ANOVA was performed to analyze the data. The results revealed significant differences of bird richness and abundance between the points and transects sampling methods (F3,104=9.85, P=0.00 and F3,104 57.35, P=0.00 for bird richness and abundance respectively). In contrast, no significant differences inrichness and abundance between variables and fixed transects as well as between fixed-radius point count and variable circular plot samplings were found. Overall our results suggest transect method yielded greater bird richness and abundance than point count method, therefor, they can be more useful for preparation birds listing in forest ecosystems, but this also depends on habitat characteristics.
    Keywords: fixed, radius point count, Kheyrud forest, variable circular plot, fixed, width transect, Bird richness, abundance, variable, width transect
  • H. Azarbad, A. Javanshir Khoi, A.R. Mirvaghefi, A. Danehkar Page 113
    Persian Gulf is known as one of the main areas of oil exploration and production, and in the meanwhile, this causes some problems for the contained water ecosystem by pollution. In this concern, one of the ways to face this problem is the use of oysters as biological treatment. Sacostrea cucullata is one of endemic oyster species to Persian Gulf that is known as one of the important filterers. The main goal of this study is to define the absorption amount of Cadmium (150 μg/l) and Copper (200 μg/l) by this species in complete natural conditions. A mesocosm system was designed for this purpose. The results showed that the refining rate is affected by the amount of Cadmium (from 1.69 ml/min.g AFDW to 0.04 ml/min.g AFDW) and Copper (from 2.16 ml/min.g AFDW to 0.42 ml/min.g AFDW) in an hour period in which it was still continuous. Despite the clearance rate was significantly reduced, however, live oysters reduced the amount of Cadmium and Copper from 150 and 200 μg/l to 118.68 and 133.30 μg/l respectively. It also has been depicted that the dead shells have a good ability to reduce the metal condensation. According to the results it can be concluded that Sacostrea cucullata can be used as biofilters with good clearance ability.
    Keywords: Clearance Rate, Sacostrea cucullata, Persian Gulf, oil pollution, heavy metals
  • S. A. Jozi, S. Rezaian, M. Irankhani Page 125
    A study with Travel Cost Method (TCM) was performed to evaluate ecotourism demand of lake belonging to Karoon 3 dam. For this purpose, 220 Clawson questionnaires at highest demand time (February to May 2008) were completed. Results of this investigation showed thatforecasting outdoor recreational value of Karoon 3 dam limits is equal to 2, 879, 550, 000 Rials at month, during study. In order to present ecotourism development quantitative strategic plan in Karoon 3 dam “A وWOT” combined strategic planning method was used. Summation of weighted scores calculated for internal factor evaluation matrix was equal to 2/54 and for external factor evaluation matrix was 2/27. Results of quantitative strategic planning matrix (QSPM) showed that, creation of the new job opportunities on the basis of natural potentials and rich culture of residents in order tosupport of handicrafts, preservation of cultural identification and the prevention of immigration (S 4) with 4/19 score are in the first position of priority, recommended for ecotourism development in this area.
    Keywords: Karoon 3 Dam_Travel Cost Method_Ecotourism_Analytical Hierarchy Process_Strategic Planning
  • E. Abdi, B. Majnounian, H. Rahimi, Zobeiri, Gh. Habibi Bibalani Page 137
    Effects of plant roots on increasing soil shear strength depend on root tensile strength. Thus, determination of root tensile strength can provide the necessary data for analyzing root soil relations. Tensile strength of plant roots varied in a wide range and have been reported from thousands to millions of MPa. The main objective of this study was to assess inter-species variations of root tensile strength for three important species of Hyrcanian forests in a local scale. For this purpose, root samples of beech, hornbeam and Persian ironwood were collected from up and down slopes and tensile strength tests were carried out using a standard Instron apparatus. To evaluate the effects of tree species, diameter of roots, and root location on the profiles on tensile strength of the roots, analysis of covariance (ANCOVA) was employed. In this analysis, 369 successful tensile tests were conducted on up and down slopes roots of three species. Root diameters were between 0.3 to 5 mm and measured tensile strengths were between 10.51 to 70.33 MPa. The results of ANCOVA revealed significant differencesamong measured tensile strengths due to covariate and also trees except for upslope samples of ironwood. Therefore, it was shown that the inter-species variations of tensile strength are statistically significant. This is a major issue, as the present lack of knowledge on the biotechnical behavior of root systems of common tree species has been a limiting factor in using soil bioengineering techniques in Iran. The result, presented in this study verifies the inter species variations of root tensile strength in beech, hornbeam and ironwood.
    Keywords: ANCOVA, Inter, species variations, tensile strength, Instron, eco, engineering
  • T. Ghadirian, M. Karami, A. Danehkar, M. R. Hemami Page 145
    Population and density estimate of Black Rat in Mangrove forests was conducted by two independent procedures, including Seber-Jolly and Catch-Effort Methods. A selected trapping area with 15 hectares was studied. First, 60 cage traps for Seber-Jolly and then 80 cage traps for Catch- Effort method installed in the trapping area. We used color earrings and numerical rings for marking the captured individuals. Seber-Jolly method was performed in seven steps which population was estimated 68.5, 96.9, 105.8, 61.7 and 73.6 with densities of 4.1 to seven Rats/ha for steps two to six respectively. Catch-Effort method performed in six steps and population estimate was 89.3 with densities of 5.9 Rats/ha. For comparing the population estimates with the total population captured in the trapping area, the total number of rats was 96 with density of 6.4 Rats/ha. Considering the results, around 4-7 Black Rats survive in every single hectare of Mangrove forests of the study site, which states low differences between the results of Seber-Jolly, Catch Effort and total count methods. All of these methods appear to be suitable for population-estimate in this habitat, but Catch-Effort method is the most recommended way to study Black Rats in Mangrove forests, due to lower standard error. Black Rat is an exotic and pest species in this habitat and excluding them for scientific reasons would not damage this ecosystem. The other advantages of the Catch-Effort method is its low-cost and efficiency, which could lead us to a total population estimate of the area.
    Keywords: Mangrove forest, Seber, Jolly, Density, Black Rat, Population estimate, Rattus rattus, Catch, Effort
  • M. Moeinaddini, N. Khorasani, A. Danehkar, A.A. Darvishsefat Page 155
    Site selection is an important and necessary issue for waste management in fast-growing regions. Because of the complexity of waste management systems, the selection of the appropriate solid waste landfill site requires consideration of multiple alternative solutions and evaluation criteria. This paper addresses the sitting of a new landfill using a multi-criteria decision analysis (MCDA) and overlay analysis using a geographic information system (GIS). In this article, to obtain suitable sites for sitting MSW landfill, options were identified and presented for a 20-year period of MSW landfill, WLC (Weighted Linear Combination) and cluster analysis methods are used. Finally, to rank the suitable sites for landfill sitting, using the comprehensive hierarchical evaluation model with many main and sub-criteria is constructed and that is used. This approach is Hierarchical Fuzzy TOPSIS. The result showed that third option identified as the most preferred option for sitting MSW landfill. Subsequently, 1361 Sq. Km., i.e., 6 percent of the total area of study area, is suitable for landfill site. Using HFTOPSIS showed easy to use, time saving and performance than other methods as AHP. We suggest the employed procedure for other similar regions.
    Keywords: Karaj, Landfill sitting, Hierarchical Fuzzy TOPSIS
  • S.M. Hosseini, N. Mirghaffari, N. Mahboobi Soofiani, L. Khodakarami Page 169
    Heavy metals, in particular mercury, are important for the public health due to their toxicity and endurance in the environment. In the present study, the distribution of mercury was surveyed along the coast of the Caspian Sea (Mazandaran province). Twelve stations were selected and from each station 5 samples were randomly collected followed by chemical analyses. An inverse weightdistance method was used to interpolate the distribution of mercury. The correlation among physicochemical characteristics of sediments, organic matter, electrical conductivity, acidity, and the distribution of mercury was investigated using the distribution map of all these parameters. Overlaying the distribution maps of mercury concentration and the measured sediment parameters indicated that the mercury concentration was accordance with organic content and electrical conductivity. Generally, the total amount of mercury in the investigated stations was lower than the maximum levels recommended by NOAA. The findings of the present study provide useful information about distribution of heavy metals along the coast of the Caspian Sea that can help monitoring and assessment of sediments in the region.
    Keywords: Caspian Sea, Mercury, Physicochemical characterization, Pollution
  • H.Keneshloo, A.Eghtesadi Page 185
    In order to study the effect of afforestation in reduction oil pollution, one planted area in Dezful, affected by pollutions from Kuwaiti oil-wells burning was employed. Six species, Eucalyptus camaldulensis, Eucalyptus microtheca, Dalbegia sissoo, Acacia salicina, Acacia stenophylla, Populus euphratica were selected. Growth parameters, leaf samples and soil samples from different depths (0-30, 30-60, 60-90cm) under related crown cover of each species were obtained. Results showed a strong relation of tree's characteristics to the ability of decreasing pollution. Native trees such as P. euphratica and D. sissoo are better to exotic species, because of their ability to uptake more soil’s material. Among exotic trees, A. stenophylla species are superior to others. These species have more rules in decreasing of pollution. Investigations on soil in different profiles showed that; E. camaldulensis and D. sissoo are better than others to uptake soil components like Cd. Thus for afforestation in polluted regions P. euphratica, D. sissoo and A. stenophylla are recommended.
    Keywords: Dalbegia, Populus, Afforestation, oil pollution, Acacia, Eucalyptus
  • A. Agharokh, M. Hasanzadeh, R. Khosravi Page 199
    Salinity is known as one of the most challenging problems in aquaculture and agriculture. This issue has posed more difficulties to the shoreline of the Persian Gulf. Halophyte plants with their high potentials of absorbing salinity from soil and water are able to enhance the biopurification process in the environment. Hydroponic is a biointegrated food production method which links recirculating aquaculture, plant and flower as well as herb production. In this study, the possibility of application of hydroponic in decreasing the high salinity of aquaculture industry in water of shrimp culture ponds was investigated. Three economic halophyte species, including Avicennia marina, Salicornia europaea and Suaeda martima were cultured, 66 individuals per species, under the salinities of 25, 35, 45, and 55 ppt under hydroponic conditions. Firstly, the average initial sizes of the aforementioned species under different salinities were measured. Secondly, the average of plants’ growth, their survival percentages and phenotype characteristics were investigated. The results suggested low effect of decreasing salinity under hydroponic conditions. However, Suaeda martima has the most potential effect on salinity compare to others. Therefore, application of this species in waters with low levels of salinity is advisable.
    Keywords: halophyte plants, shrimp culture ponds, salinity decrease, hydroponic, Boushehr province