فهرست مطالب

Journal of Inflammatory Diseases
Volume:15 Issue: 3, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/08/18
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدحسین توده زعیم، صغری یاسایی، حسین عقیلی، سمیه تفاخ صفحات 5-10
    زمینه
    تنوع فردی در بیماران دارای مال اکلوژن اسکلتی کلاس III، شاخص های سفالومتری را در این افراد تحت تاثیر قرار می دهد. برای مثال، تنوع فردی موجود در انحنای قاعده جمجمه، جابه جایی قدامی–خلفی بینی و شیب SN می تواند شاخص های سفالومتری از جمله زاویه ANB را تغییر دهد.
    هدف
    مطالعه به منظور مقایسه شاخص های سفالومتری بیماران دارای مال اکلوژن اسکلتی کلاس III با کلاسI انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 65 سفالومتری جانبی انجام شد که به صورت تصادفی قبل از درمان ارتودنسی انتخاب شدند. سفالومتری های گروه مورد، رابطه اسکلتی کلاسIII (1ANB<) و گروه شاهد، رابطه اسکلتی کلاسI (4 Pو 71/0 r=) و با FMA (01/0=p و41/0- =r)، ارتفاع تحتانی صورت (02/0=p و 37/0-=r) و ارتفاع قدامی صورت (001/0 > Pو47/0-=r) و طول مندیبل(02/0=p و37/0- =r) رابطه منفی معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، ارزیابی Wits کمک تشخیصی با ارزشی در برآورد صحیح شدت ناهماهنگی قدامی- خلفی فک ها در بیماران کلاس III اسکلتی است.
    کلیدواژگان: مال اکلوژن کلاس III، بررسی سفالومتری، شاخص ای سفالومتری، مال اکلوژن کلاس I
  • رویا ناصح، پرویز پدیسار *، جلال رحمانی صفحات 11-18
    زمینه

    استفاده از مراحل مختلف تکامل دندان ها به دلیل اثرپذیری کم تر از تغییرات هورمونی و تغذیه ای برای تعیین سن کودکان نسبت به روش های دیگر ارجح است. در حال حاضر، معمول ترین و معتبرترین روش برای تعیین سن دندانی، روش دمیرجیان است.

    هدف

    مطالعه با هدف تعیین رابطه سن دندانی با سن تقویمی در بیماران ارتودنسی 6 تا 15 ساله شهر قزوین انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تحلیلی در سال تحصیلی 89-1388 در دانشکده دندان پرشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شد. رادیوگرافی پانورامیک 468 بیمار6 تا 15ساله متقاضی ارتودنسی این دانشکده و مطب های خصوصی قزوین به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و سن دندانی آن ها بر اساس تکامل 7 دندان سمت چپ فک پایین در رادیوگرافی پانورامیک و روش دمیرجیان ارزیابی شد. سن تقویمی نمونه ها نیز با کسر تاریخ تولد فرد از تاریخ تهیه رادیوگرافی تعیین شد. رابطه میان سن دندانی و سن تقویمی با ضریب همبستگی پیرسون بررسی و میزان تفاوت سن دندانی و سن تقویمی نمونه ها محاسبه و گزارش شد.

    یافته ها

    از 468 رادیوگرافی پانورامیک مورد بررسی، 255 رادیوگرافی (% 49/54) مربوط به دختران و 213 رادیوگرافی (%51/45) مربوط به پسران بود. بیش تر نمونه ها (61 نفر، %13) رده سنی تقویمی 9 سال داشتند و کم ترین رده سنی (17 نفر، %6/3) مربوط به افراد 6 سال بود. همبستگی بالا و معنی داری بین سن تقویمی و سن دندانی نمونه ها وجود داشت (912/0r= در دختران و 905/0 r=در پسران). سن دندانی پسران در تمام سنین به استثنای 12 سالگی، بیش تر از سن تقویمی آن ها بود. بیش ترین و کم ترین تفاوت میان دو سن در پسران در سن تقویمی 6 سال و 14 سال و در دختران در سن تقویمی 6 سال و 8 سال گزارش شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، به نظر می رسد روش دمیرجیان توانایی قابل قبولی در تخمین سن تقویمی افراد دارد. اگرچه به دلیل تخمین بیش از میزان واقعی سن تقویمی در این روش، ضرورت تدوین جداول خاصی برای تبدیل سن دندانی به سن تقویمی برای جامعه ایرانی احساس می شود.

    کلیدواژگان: سن دندانی، سن تقویمی، روش دمیرجی
  • علیرضا اکبرزاده باغبان، مهدی صفری، سعید عسگری، فرید زایری صفحات 19-26
    زمینه
    درمان رایج و مرجع برای بیماری التهاب برگشت ناپذیر پالپ دندان، معالجه ریشه دندان(RCT) است. اما امروزه به علت اهمیت زنده نگه داشتن پالپ دندان، پالپوتومی مورد توجه فراوان قرار گرفته است.
    هدف
    مطالعه به منظور بهره گیری از مدل های رگرسیون حاشیه ای جهت مقایسه موفقیت معالجه ریشه دندان، با نتایج درمان پالپ زنده (پالپوتومی) توسط دو ماده MTA و CEM برای درمان بیماری التهاب برگشت ناپذیر پالپ دندان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی در سال 1387 در 4 استان خراسان رضوی، تهران، یزد و فارس انجام شد. بیماران به طور تصادفی سه درمان معالجه ریشه دندان (203 نفر)، پالپوتومی با MTA (207 نفر) و پالپوتومی با CEM (205 نفر) را دریافت کردند. برای این افراد دو شاخص حساسیت به ضربه و وجود ضایعه پری اپیکال در سه زمان پایه، 6 ماه و 1 سال پس از درمان بررسی شد. داده ها با مدل رگرسیون حاشیه ای و روش معادلات برآوردی تعمیم یافته با نرم افزار SAS نسخه 1/9 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نسبت شاخص وجود ضایعه پری اپیکال در درمان RCT، 07/5 برابر پالپوتومی با MTA و 25/3 برابر پالپوتومی با CEMبود (001/0P<). پالپوتومی با دو ماده MTA وCEM تفاوت آماری معنی داری نداشتند. نسبت شانس حساسیت داشتن به ضربه در گروه های درمانی تفاوت معنی داری نداشت. جنسیت و سن نیز اثر معنی داری روی دو متغیر پاسخ حساسیت به دق و وجود ضایعه پری اپیکال نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، به نظر می رسد پالپوتومی می تواند جای گزین مناسبی برای معالجه ریشه دندان باشد.
    کلیدواژگان: معالجه ریشه دندان، ترکیب تری اکسید معدنی(MTA)، مخلوط غنی شده کلسیمی(CEM)، پالپوتومی
  • ساره افلاکی، ناهید عسکری زاده، سپیده بانوا صفحات 27-32
    زمینه
    از مشکلات موجود در زمینه استفاده از شیار پوش در دندان های شیری، مراحل درمانی زیاد که تحمل آن ها برای کودک دشوار است و نیز پیوند ضعیف و غیر موثر با مینای دندان می باشد.
    هدف
    مطالعه به منظور مقایسه اثر ماده باندینگ Single bond و G bondبر استحکام باند برشی شیار پوش با مینای دندان شیری انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی که در سال 1386 در دانشکده دندان پزشکی دانشگاه آزاد واحد تهران انجام شد، تاج های10 مولر شیری فاقد پوسیدگی در جهت باکولینگوالی بریده شدند.20 نمونه به دست آمده جهت استفاده از باندینگ های Single bond و G bond به طور اتفاقی به دو گروه تقسیم شدند. پس از کاربرد باندینگ ها طبق دستور کارخانه سازنده، شیار پوش consice بر روی سطوح مینایی ساییده شده باند شد و پس از 24 ساعت میزان استحکام باند برشی سنجیده شد. چگونگی شکست نمونه ها زیر میکروسکوپ نوری با بزرگ نمایی20 بررسی شد. داده ها با آزمون آماری تی تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان استحکام باند برشیSingle bond و G bond به ترتیب Mpa 72/0±71/16 و Mpa 4/1±62/9 بود. و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (05/0>p). %80 شکست ها درSingle bond و %90 در G bond از نوع به هم پیوسته (Cohesive) در ماده شیار پوش بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، در صورت نیاز به یک باند پرقدرت با مینای دندان شیری، G bond به عنوان یک ماده چسبنده سلف اچ جای گزین مناسبی برای سیستم های اچ- شستشو (total etch) نیست.
    کلیدواژگان: شیارپوش، استحکام باند، سیستم های باندینگ
  • مهشید محمدی بصیر، لیلا آتش بیز یگانه * صفحات 33-41
    زمینه

    با وجود پایداری باند سیستم های چسبنده با مینا، پایداری باند با عاج هنوز مورد پرسش است. سیستم های چسبنده سلف اچ دو مرحله ای، به عنوان جای گزین چسبنده های اچ- شستشو، جهت حل مشکل پایداری باند با عاج مطرح شده اند.

    هدف

    مطالعه به منظور مقایسه استحکام باند ریز کششی سیستم های چسبنده سلف اچ دو جزئی و سیستم های چسبنده اچ- شستشو با عاج، پس از 1 روز و 6 ماه نگه داری در آب انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی آزمایشگاهی در سال 1389 در دانشکده دندان پزشکی شاهد بر روی 32 دندان مولر سوم کشیده شده انسانی انجام شد. دندان ها از ناحیه اکلوزال جهت نمایان کردن عاج سطحی تراشیده شدند و به طور تصادفی در 4 گروه: سیستم چسبنده اچ- شستشوی سه مرحله ای (SBMP)، سیستم چسبنده اچ- شستشوی دو مرحله ای (SB)، سیستم چسبنده سلف اچ دو مرحله ای (CSEB) و سیستم چسبنده سلف اچ دو جزئی یک مرحله ای (ABSE) قرار داده شدند. تاج دندان ها توسط کامپوزیت Z250 بازسازی شد. نمونه های میله ای شکل آزمون استحکام ریزکششی تهیه و در محلول کلرامینT 5/0درصد در دمای 37 درجه سانتی گراد قرار داده شدند. نمونه ها بعد از مدت زمان 1 روز و 6 ماه، تحت آزمون سنجش استحکام ریزکششی قرار گرفتند. مطالعه الگوی شکستگی نمونه ها با استریومیکروسکوپ انجام شد. داده ها با آزمون های آماری آنووای یک طرفه و Tamhan تحلیل شدند.

    یافته ها

    استحکام باند ریزکششی SB در مدت زمان 1 روز(67/3±42/27 مگاپاسکال) و 6 ماه (25/3±28/27 مگاپاسکال)، با تفاوت معنی داری بیش تر از سایر گروه ها بود (05/0>P). استحکام باند ریزکششی CSEB و SBMP، در مدت زمان 1 روز با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشت. کاهش قابل ملاحظه ای در استحکام SBMP و ABSE در گذر زمان مشاهده شد (05/0>P). استحکام ABSE در مدت زمان 1 روز (81/2±77/11 مگاپاسکال) و 6 ماه (71/1±33/9 مگاپاسکال) به طور معنی داری کم تر از سایر گروه ها بود (05/0>P). الگوی غالب شکست SBMP و ABSE، چسبنده بود که با گذشت زمان افزایش یافت. الگوی شکستگی CSEB و SB ترکیب چسبنده و مخلوط بود که در گذر زمان نیز ثابت ماند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، پایداری باند رزین با عاج به نوع سیستم چسبنده مورد استفاده بستگی دارد. سیستم CSEB علاوه بر توانایی باند کوتاه مدت مشابه SBMP پایداری و ثبات باند را در برابر مکانیسم های تخریب نشان داد.

    کلیدواژگان: استحکام باند ریزکششی، سیستم چسبنده سلف اچ، سیستم چسبنده اچ، شستشو
  • پروانه مفتاحی، فاطمه عسگری، سمیرا بصیرشبستری صفحات 42-47
    زمینه
    دندان پزشکی زیبایی بخش مهمی از درمان های دندان پزشکی است. امروزه به دلیل افزایش تمایل بیماران برای رفع تغییر رنگ دندان ها، نیاز به درمان های بلیچینگ افزایش یافته است. تاثیر این عمل بر ریزنشت کامپوزیتی از دلایل اصلی شکست ترمیم های کامپوزیت به شمار می رود.
    هدف
    مطالعه با هدف تعیین اثر بلیچینگ پس ازترمیم برمیزان ریزنشت ترمیم های کامپوزیتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق تجربی بر روی 15 دندان مولر سوم روییده انسانی در سه گروه 5 تایی انجام شد. گروه مورد 1 (بلیچینگ قبل از ترمیم)، گروه مورد 2 (بلیچینگ بعد از ترمیم) و گروه شاهد (گروه بدون بلیچینگ). در گروه 1 نمونه ها 7 روز و هر روز 2 ساعت تحت تاثیر ژل سفیدکننده Opalescence (کاربامید پراکسید %20) قرار گرفتند و در فواصل بلیچینگ در بزاق مصنوعی نگه داری شدند. 14 روز پس از اتمام بلیچینگ، حفره های کلاس 5 در سطوح باکال و لینگوال نمونه ها با ابعاد 2× 2 ×4 میلی متر (مارجین ژنژیوالی همه حفره ها 1 میلی متر زیر CEJ قرار داشت) تهیه و سپس با کامپوزیت 250 Z ترمیم شدند. در گروه مورد 2، حفره ها مشابه روش مذکور تهیه، ترمیم و سپس بلیچینگ شدند. در گروه شاهد، حفره های کلاس 5 بدون بلیچینگ تهیه و ترمیم شدند. سپس نمونه ها 500 دور در دمای 4 و 55 سانتی گراد ترموسایکل شده و جهت نفوذ رنگ برای 24 ساعت در متیلن بلوی %1 قرار گرفتند. نمونه ها پس از برش در زیراستریومیکروسکوپ (بزرگ نمایی×40) بررسی شدند. داده ها با آزمون آماری من ویتنی تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان ریزنشت قبل و بعد از ترمیم درهر دو مارجین اکلوزالی و ژنژیوالی افزایش یافت. میزان ریزنشت در تمام گروه ها در مارجین اکلوزالی نسبت به مارجین ژنژیوالی کم تر بود. ریزنشت در هر دو مارجین اکلوزالی و ژنژیوالی، اختلاف معنی داری داشت.)006/0p<، 014/0p<) اما در گروه مورد در مارجین اکلوزالی و ژنژیوالی، اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، عمل بلیچینگ قبل و بعد از ترمیم کامپوزیتی، میزان ریزنشت لبه ای را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: بلیچینگ، ریزنشت لبه ای، کامپوزیت رزین، کاربامید پراکساید
  • لیلا فرهاد ملاشاهی، نور محمد بخشانی، ماریه هنرمند، راضیه دهقان نوده صفحات 48-53
    زمینه
    زخم های آفتی عود کننده یکی از شایع ترین بیماری های دردناک مخاط دهان است. نقش عوامل روانی به خصوص افسردگی و اضطراب در آسیب شناسی این بیماری مورد مجادله است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین اضطراب و افسردگی با استوماتیت آفتی عود کننده (RAS) انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی در بخش بیماری های دهان دانشکده دندان پزشکی زاهدان از خرداد 1386تا خرداد 1387 انجام شد. تعداد 90 نفر در 3 گروه شامل گروه مبتلا به استوماتیت آفتی عود کننده، گروه شاهد مثبت (بیماران مبتلا به سندرم سوزش دهان، دردهای غیر معمول صورت و سندرم درد ناشی از اختلال عملکرد عضلات صورت) و گروه شاهد منفی (افراد سالم) با استفاده از پرسش نامه های اضطراب بک (BAI) و افسردگی بک (BDI) بررسی شدند. داده ها با آزمون های آماری ANOVA و توکی تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیماران مبتلا به استوماتیت آفتی عودکننده و گروه شاهد مثبت، سطح اضطراب و افسردگی بالاتری نسبت به گروه شاهد منفی داشتند (05/0< P). اگرچه تفاوت بین سطح اضطراب گروه استوماتیت آفتی عودکننده با گروه شاهد مثبت از نظر آماری معنی دار نبود، ولی از لحاظ سطح افسردگی، این تفاوت از نظر آماری آماری معنی دار بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، به نظر می رسد اضطراب و افسردگی نقش مهمی در سبب شناسی استوماتیت آفتی عودکننده ایفا کنند و می توانند به عنوان شروع کننده واکنش های ایمنی مختلف در آسیب شناسی استوماتیت آفتی عودکننده نقش موثری ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: استوماتیت آفتی عود کننده، اضطراب، افسردگی
  • امیر پاکپور حاجی آقا، علیرضا حیدرنیا، ابراهیم حاجی زاده صفحات 54-60
    زمینه
    بررسی روند تغییر وضعیت سلامت دهان و دندان و ارزیابی پیش گیری های انجام شده در کشور به صورت متناوب و منظم در مناطق مختلف جهت به کارگیری در برنامه ریزی های سلامت دهان و دندان ضروری به نظر می رسد.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین وضعیت سلامت دهان و دندان دانش آموزان دبیرستانی شهر قزوین و عوامل تاثیرگذار بر آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1389 بر روی 380 دانش آموز دبیرستانی شهر قزوین انجام شد که به طور تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات مربوط به سن، جنس، سطح تحصیلات والدین، دفعه های مسواک زدن، استفاده از نخ دندان، متوسط درآمد ماهیانه، سابقه مراجعه به دندان پزشک، نوع مراجعه به دندان پزشک و خود ارزیابی سلامت دهان و دندان در پرسش نامه ثبت شدند. داده ها با آزمون های آماری تی و ANOVA تحلیل شد. از مدل رگرسیونی چند متغیره به منظور شناسایی عوامل مرتبط با DMFT دانش آموزان استفاده شد.
    یافته ها
    190 نفر از دانش آموزان (%50) دختر بودند. میانگین سنی دانش آموزان 03/1±10/15سال بود. تنها دانش آموز (%18) گزارش کردند که روزانه دو بار مسواک می زنند. میانگین شاخص DMFT برای دانش آموزان 89/1±62/2 بود. دختران در مقایسه با پسران به طور معنی داری نمره کم تری در DMFT کسب نمودند. نتایج مدل رگرسیونی چند متغیره نشان داد که درآمد ماهیانه، تحصیلات پدر و مادر، خودارزیابی درک شده سلامت دهان و دندان، سن، دفعه های مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و سابقه مراجعه به دندان پزشک به طور معنی داری با شاخص DMFT مرتبط بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه با یافته ها، دانش آموزان دبیرستانی شهر قزوین از وضعیت نسبتا پایین سلامت دهان و دندان رنج می برند و به برنامه ریزی جهت حفظ دندان های سالم، پرکرده و پوسیده نیاز دارند.
    کلیدواژگان: سلامت دهان و دندان، شاخص DMFT، دانش آموزان دبیرستانی
  • معصومه شیرزایی صفحات 61-68
    زمینه
    مصرف دخانیات، عوارض دهانی متعددی دارد و عامل مستعدکننده سرطان دهان به شمار می رود.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین تظاهرات دهانی مرتبط با مصرف دخانیات و مواد مخدر در مراجعین به بخش بیماری های دهان دانشکده دندان پزشکی زاهدان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 211 بیمار مراجعه کننده به بخش بیماری های دهان دانشکده دندان پزشکی زاهدان (فروردین تا خرداد 1385) که دخانیات و مواد مخدر مصرف می کردند، انجام شد. بیماران با روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسش نامه جمع آوری شدند. داده ها با آزمون های آماری واریانس و مجذور کای تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 211 بیمار مورد مطالعه، 186 نفر مرد و 25 نفر زن با میانگین سنی 6/7±5/38 سال بودند. میزان تظاهرات دهانی %5/98 بود که عبارت بودند از: پیگمانتاسیون %8/30، لکوادم %3/3، پیگمانتاسیون و لکوادم %7/21، پیگمانتاسیون، لکوادم و هیپرکراتوز %3/43، پیگمانتاسیون، لکوادم و توباکوپاچ (کیسه ناشی از تنباکو) %9/0 تظاهرات دهانی در مردان بیش تر از زنان بود (05/0>p). مردان تمایل بیش تری به سیگار کشیدن داشتند و استفاده از قلیان در خانم ها شایع تر بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    پیگمانتاسیون، شایع ترین تظاهر دهانی بود. تظاهرات دهانی در مردان شایع تر و رایج ترین ماده مصرفی سیگار بود. شیوه مصرف دخانیات در مردان و زنان تفاوت داشت. شایع ترین ماده مصرفی در مردان سیگار و در زنان قلیان بود.
    کلیدواژگان: تظاهرات دهانی، دخانیات، تنباکو، مواد مخدر
  • مریم ربیعی، مریم شکیبا، حسین مسعودی راد، عاکف جوادی نیا صفحات 69-75
    زمینه
    پدیده سالمندی در پی ارتقای برنامه های سلامتی اجرا شده در سال های گذشته، روندی رو به افزایش داشته است. سلامت دهانی جزء تفکیک ناپذیری از سلامت عمومی است.
    هدف
    مطالعه به منظور ارزیابی وضعیت دهانی با توجه به رفتارهای بهداشتی دهانی افراد سالمند غیر وابسته به دیگران در شهرستان تالش انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 203 سالمند 65 سال به بالا و غیر وابسته به دیگران در مراکز بهداشتی- درمانی شهری و روستایی شهرستان تالش مورد معاینه و مصاحبه قرار گرفتند. روش نمونه گیری به صورت آسان بود. اطلاعات جمعیتی، رفتارهای بهداشتی دهانی، وضعیت دندان ها و بیماری های سیستمیک سالمندان مراجعه کننده ثبت شد. معاینه های دندانی به صورت بالینی توسط متخصص بیماری های دهان و بر اساس معیارهای پوسیدگی سازمان جهانی بهداشت در مراکز بهداشتی ناحیه انجام شد. داده ها با آزمون های آماری مجذور کای، تی و رگرسیون لجستیک تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 4/6±72 سال بود. خانم ها 78 نفر و آقایان 125 نفر و تعداد مراجعین به درمانگاه های شهری 102 نفر و روستایی 101 نفر بودند. دفعه های مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و خمیر دندان در ساکنین شهری بیش تر از روستایی بود. 160 نفر (%78) کاملا بی دندان بودند که %94 آن ها دارای دندان مصنوعی و 10 نفر فاقد پروتز متحرک بودند. میانگین تعداد دندان های باقی مانده در افراد دارای دندان 4± 34/7 بود و %95 این افراد پوسیدگی های ریشه و %6/18 آن ها پوسیدگی های تاج داشتند. اکثر افراد (%4/37) مبتلا به پر فشاری خون بودند و این بیماری در گروه شهری بیش تر از روستایی بود (001/0>p). دیابت ملیتوس در خانم ها بیش تر از آقایان بود (004/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، وضعیت بهداشت دهان سالمندان منطقه تالش ضعیف بود. لذا انجام معاینه های معمول دهانی و دندانی در بین سالمندان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بی دندانی، پوسیدگی دندان، سالمندان، دندان پزشکی سا
  • جلال الدین حمیصی، جمشید پورصمیمی، ابوالفضل مدرس * صفحات 76-80
    زمینه

    اثر بیماری های پریودنتال مهاجم در مطالعه های بالینی متعددی نشان داده شده است. آگاهی، نگرش و عملکرد مناسب دندان پزشکان عمومی در مورد این اثرات می تواند به تشخیص به موقع و درمان بهتر بیماران منجر شود.

    هدف

    مطالعه به منظور تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد دندان پزشکان عمومی استان قزوین نسبت به بیماری های پریودنتال مهاجم انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1389 بر روی 140 دندان پزشک عمومی استان قزوین انجام شد که به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود که بر اساس منابع معتبر تهیه شده بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون های آماری تی و آنالیز واریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی (004/0 p=و 89/5F=)، نگرش (018/0 p=و18/4F=) و عملکرد (468/0 p=و 765/0F=) افراد با افزایش سابقه کار کاهش می یافت. بالاترین میانگین نمره نگرش (30/1±19/5) و عملکرد (16/1±44/3) به افراد کم تر از 30 سال و پایین ترین میانگین نمره عملکرد (03/1±64/2) به افراد گروه سنی بالای 41 سال تعلق داشت. میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد خانم ها بهتر از آقایان بود (76/1 ± 5 در برابر 5/1 ±48/3) (003/0 p=و 04/3T=-).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، گنجاندن مباحث لازم در مورد بیماری های پریودنتال جهت ارتقای سطح علمی دندان پزشکان عمومی در دوره های بازآموزی لازم به نظر می رسد

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، بیماری پریودنتال مهاجم
  • آناهیتا مرامی، مریم تفنگ چی ها، علی حسین کبودوند، میثم مرادی صفحات 81-86
    زمینه
    استئواسکلروز آیدیوپاتیک از ضایعه های رادیواپک شایع استخوان فک است. این ضایعه بدون علامت است و اغلب در رادیوگرافی های مختلف به طور تصادفی کشف می شود.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین فراوانی استئواسکلروز آیدیوپاتیک در کلیشه پانورامیک مراجعین به بخش رادیولوژی دانشکده دندان پزشکی قزوین انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی از مهر تا دی ماه 1388 بر روی تعداد 820 رادیوگرافی مراجعین به بخش رادیولوژی دانشکده دندان پزشکی قزوین که به دلایل مختلف تهیه شده بودند، انجام شد. اطلاعات مربوط به هر رادیوگرافی شامل محل، تعداد، شکل، نوع ارتباط با دندان و دانسیته ضایعه (ترابکولار-کورتیکال) و نیز اطلاعات مربوط به سن و جنس بیماران ثبت شد. داده ها به صورت جداول ارایه شدند.
    یافته ها
    رادیوگرافی ها متعلق به 355 بیمار مرد و 465 بیمار زن از کل رادیوگرافی های مورد بررسی، در 87 بیمار (%61/10)، 97 مورد استئواسکلروز آیدیوپاتیک به اشکال و در نواحی مختلف مشاهده شد که %52/50 حدودی مشخص و %64/54 دانسیته ترابکولار داشتند. در گروه زنان %63/58 و در گروه مردان %37/41 مبتلا بودند. بیش تر ضایعه ها در فک پایین به خصوص در ناحیه مولر اول (%93/30) و مولر دوم (%75/24) و اکثرا (%05/35) بدون ارتباط با دندان بودند. بیش ترین فراوانی این ضایعه ها در دهه های سنی چهارم و پنجم زندگی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، به نظر می رسد ضایعه های استئواسکلروز آیدیوپاتیک در فک پایین به ویژه در نواحی مولر، نسبت به نواحی دیگر بیش تر است و زنان را بیش تر از مردان درگیر می کند.
    کلیدواژگان: استئواسکلروز آیدیوپاتیک، ضایعه های رادیواپک، رادیوگرافی پانورامیک
  • ندا بابایی، شقایق نوری بیات صفحات 87-90
    فراوانی پیگمانتاسیون مخاط دهان در اقوام و نژادهای مختلف، متفاوت است و از آنجا که پیگمانتاسیون دهانی با بسیاری از بیماری های سیستمیک به ویژه بیماری های غدد داخلی ارتباط دارد،مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی پیگمانتاسیون دهانی در بیماران مراجعه کننده به بخش تشخیص دانشکده دندان پزشکی بابل انجام شد. این مطالعه تحلیلی در سال 1387 بر روی 1497 بیمار مراجعه کننده به بخش تشخیص دانشکده دندان پزشکی بابل انجام شد. تمام افراد از نظر وجود پیگمانتاسیون معاینه شدند و اطلاعات مورد نیاز در پرسشنامه ثبت شد. سپس داده ها با آزمون آماری فیشر تحلیل شدند. پیگمانتاسیون دهانی در%9/27 افراد مورد مطالعه وجود داشت. ارتباط معنی دار آماری بین جنسیت افراد، حاملگی و وجود بیماری سیستمیک با پیگمانتاسیون دهانی وجود داشت(05/0P=).
    کلیدواژگان: مخاط دهان، پیگمانتاسیون، بیماری های سیستمیک، علت شناسی
  • کتایون برهان مجابی، فاطمه رضایی، مهسا اصفهانی صفحات 91-94
    این مطالعه مقطعی در سال 1383 به منظور تعیین شیوع ضایعه های لیکنوئید دهانی در یک جمعیت نمونه در شهر قزوین انجام شد. در این مطالعه 1000 نفر از افراد بالای 20 سال ناحیه ولیعصر قزوین به صورت طبقه بندی خوشه ایانتخاب و معاینه دهانی شدند. %1 از جمعیت مورد مطالعه به ضایعه های لیکنوئید دهانی مبتلا بودند. فراوانترین شکل ضایعه لیکنوئید، نوع رتیکولر و رایجترین محل درگیری، مخاط گونه بود. همچنین هیچ یک از افراد مبتلا به ضایعه های پوستی لیکن پلان نبودند.
    کلیدواژگان: ضایعه های لیکنوئید دهانی، شیوع
|
  • Mh. Toode Zaeim, S. Yassaei, H. Aghili, S. Tefakh Pages 5-10
    Background
    The individual variations in patients with skeletal class III malocclusions affect the cephalometric indices e.g., the curve of cranial base and anteroposterior displacement of nasion and the SN inclination can affect the cephalometric indices such as the ANB angle.
    Objective
    The aim of this study was to compare some cephalometric indices in skeletal class III with skeletal class I patients as control group.
    Methods
    Samples in this Case-control study were 65 lateral cephalometric radiographs randomly selected before the orthodontic treatment. The samples were divided into two study and control groups with skeletal class III relationship (ANB<1) and skeletal class I relationship (2)
  • R. Naseh, P. Padisar, J. Rahmani Pages 11-18
    Background

    The use of different stages of tooth eruption is preferred to estimate the children chronological age as it is less affected by hormonal changes or nutritional status. The most accurate method developed for determination of dental age is the Demirjian technique as indicated by different studies.

    Objective

    The objective of this study was to assess the correlation between dental age and chronological age in 6-15 years old orthodontic patients in Qazvin in 2010.

    Methods

    In this descriptive analytic study, 468 individuals (255 females and 213 males) were selected besed on simple sampling and the dental age for each person was determined by Demirjian technique based on 7 mandibular left teeth. The chronological age was calculated by subtracting the birth date from the panoramic date. The correlation between the dental age and chronological age was assessed by Pearson coefficient and the difference between two genders evaluated.

    Findings

    Significant and direct correlation was found between the chronological age and dental age (r=0.912 for females and r=0.905 for males). With the exception of age12 in males, the dental age of each individual was higher than the chronological age. The highest and the lowest differences between the two dental age and chronological age in each gender was noted in chronological ages of 6 and 14 in males and 6 and 8 in females, respectively.

    Conclusion

    Based on results found in The presents study, it seems that the Demirjian technique to be valid for dental age estimation among Iranian people. However, the development of exclusive tables for Iranian population is necessary due to the overestimation of the individual’s dental age compared to the chronological age.

  • A. Akbarzadeh-Baghban, M. Safari, S. Asgari, F. Zayeri Pages 19-26
    Background
    Root canal therapy (RCT) is the gold standard and commonly used treatment for pulpitis. However, regarding the importance of tooth survival, pulpotomy has become of great concern.
    Objective
    The aim of this study was to compare the RCT and vital pulp therapy treatment in teeth with irreversible pulpitis.
    Methods
    This was a clinical trial carried out in 4 provinces of Iran including Khorasan Razavi, Tehran, Yazd, and Fars in 2008. Patients were randomly allocated into three arms: The RCT, pulpotomy with CEM, and pulpotomy with MTA. Periapical lesion and percussion test were evaluated at baseline, 6th and 12th month follow ups. Data were analyzed using marginal regression and generalized estimating equations by SAS software version 9.1.
    Findings
    The odds ratio of periapical lesion in RCT group was 5.07 times higher than that of pulpotomy with MTA and 3.25 times higher than CEM cement group (P<.001). The difference between MTA and CEM cement groups was insignificant, statistically. Also, the odds ratio of percussion test failed to show any statistically significant difference in treatment group. In addition, neither the age nor the gender influenced the percussion test and periapical lesion responses, statistically.
    Conclusion
    Regarding the data found in our study, Pulpotomy can be considered as an alternative treatment for RCT.
  • S. Aflaki, N. Askarizadeh, S. Banava Pages 27-32
    Background
    Different clinical steps, weak and ineffective bond are some of the problems of using fissure sealant in primary teeth.
    Objective
    The aim of this study was to compare the effect of a total-etching adhesive (single bond) and a self-etching adhesive (G bond) on the shear bond strength (SBS) of a light curing pit& fissure sealant with primary enamel.
    Methods
    In this experimental study, the crowns of 10 caries-free primary molars were sectioned in a bucco-lingual direction. These 20 specimens were randomly assigned into two groups (single bond & G bond). A light curing pit & fissure sealant (Concise) was bonded to the enamel following application of each bonding system. After 24 hours, the shear bond strength was measured. The data were statistically analyzed using t-test. The failure mode was determined in a stereo microscope at×20.
    Findings
    The shear bond strength of single bond (16.71±0.72) was higher than the G bond (9.62±1.4). There was a significant difference between the shear bond strength in two groups (p<0.05). Most failures were cohesive (80% in single bond & 90% in G bond).
    Conclusion
    According to our data, the self-etching adhesives (G bond) are not reliable alternatives to the total-etching adhesives, if strong bond strength is needed.
  • M. Mohammadi-Basir, L. Atash Biz Yeganeh Pages 33-41
    Background

    Despite the durable enamel bonding, durability of dentin bonding is under question. However, some self-etch adhesives have been reported to perform as good as etch & rinse adhesive and can resist more against degradative mechanisms.

    Objective

    To evaluate the dentin bond strength durability using etch & rinse and self-etch approaches over 1 day and 6 months water storage.

    Methods

    This was an experimental study conducted at Shahed Dental School (Tehran, Iran) in 2010. A total of 32 extracted human third molar were sectioned to expose the superficial dentin and randomly distributed into four groups as: three-step etch & rinse adhesive (SBMP), two-step etch & rinse adhesive (SB), two-step self-etch adhesive (CSEB), and one-step self-etch adhesive (ABSE). A resin composite crown was incrementally built up. Microtensile specimens were fabricated and stored in distilled water containing 0.5% chloramine T and the tensile tested after 1 day and 6 months. The failure patterns of debonded specimens were recorded using stereomicroscopy. One-way ANOVA and Tamhan statistical tests were applied.

    Findings

    The SB group attain ed the highest bond strength, in 1 day (27.42±3.67 Mpa) and 6 months (27.28±3.25 Mpa). The short-term bond strength of SBMP and CSEB groups were similar (P>0.05). A significant decrease in bond strength was observed for both ABSE and SBMP groups (P<0.05). No reduction in bond strength of SB and CSEB groups was found after 6 months. The ABSE group attained the lowest bond strength compared to other groups (1 day: 11.77±2.81 Mpa, 6 months: 9.33±1.71Mpa). The failure pattern of SBMP and ABSE groups was adhesive which increased over 6 months. The most frequent pattern of SB and CSEB groups was adhesive which was stable over time.

    Conclusion

    Based on findings of the present study, the resistance of resin-dentin bonds to degradation is material-dependent. The mild two-step self-etch adhesive (CSEB) demonstrates similar short-term performance with SBMP, and remains stable against degradative mechanisms.

  • P. Meftahi, F. Asgari, S. Basir Shabestary Pages 42-47
    Background
    Today, the esthetic dentistry is considered as an important part of dental treatments. Regarding the increasing number of patients’ demand to remove tooth discolorations, need for bleaching treatment is on rise. The effect of bleaching on microleakage of composite restorations is regarded as the main factor of composite failure.
    Objective
    This aim of this research was to investigate the effect of pre- and post-operative bleaching on microleakage of class 5 composite restorations.
    Methods
    This experimental study was performed on 15, carries free eruptive human third molar divided into 3 groups of 5 members each and marked as 1) case group (pre-operative bleaching group), 2) case group (post- operative bleaching group), and 3) control group (no bleaching group). In group 1, samples were exposed to 20% carbamide peroxide-containing gel 2 hours a day for 7 days and kept in artificial saliva between the bleaching processes. After 14 days and while the bleaching were finished, class 5 cavities prepared in buccal and lingual surfaces of teeth (dimensions: 4*2*2 mm) where the gingival margin of all cavities were 1mm under the CEJ. Later, all cavities were filled with composite (Z 250/3M). In group 2, class 5 cavities were prepared, filled with composite in a similar way and exposed to bleaching process as for group 1. In group 3, only class 5 cavities prepared and repaired without bleaching. Soon after, Samples were termocycled (500 times, at 4 and 55 ºC). The process of dye penetration was carried out by placing the samples in a solution containing 1% methylene blue for 24 hours. The teeth were later sectioned and the rate of microleakage evaluated using a stereomicroscope (magnification 40x). The data were analyzed by Mann Whitney test.
    Findings
    The rate of microleakage in class 5 restorations exposed to bleaching (either before or after restoration) increased at both occlusal and gingival margins. The degree of microleakage at occlusal margin was lower than gingival margin in all groups. The rate of microleakage in both occlusal and gingival margins showed a significant difference, statistically (p<0.006; p<0.014) however, no significant difference at occlusal and gingival margins of case group was observed (p=0.684; p=0.264).
    Conclusions
    Bleaching process increases the rate of microleakage following composite restoration.
  • L. Farhadmollashahi, N. Bakhshani, M. Honarmand, R. Dehghannode Pages 48-53
    Background
    Recurrent aphthous stomatitis (RAS) is one of the most common painful diseases affecting the oral mucosa. The role of psychosocial factors especially depression and anxiety in RAS is controversial.
    Objective
    This study was performed to determine the association between anxiety, depression and RAS.
    Methods
    This descriptive-analytic study was carried out at Department of Oral Medicine of Zahedan Dental School from May 2007 to May 2008. Ninety patients were evaluated in three groups marked as RAS, negative control and positive control groups using Beck Anxiety (BAI) and Beck Depression (BDI) Questionnaires. Data were analyzed using ANOVA and Tukey tests.
    Findings
    RAS patients and positive controls had significantly higher anxiety and depression levels compared to the negative controls (P< 0.05). However, no statistically significant difference was found in anxiety level between the RAS and positive control groups. In contrast, there was a significant difference in depression levels between the RAS and positive control groups (P<0.05).
    Conclusion
    Regarding the data found in study, It seems that the psychosocial factors may play an important role in causation of RAS. These factors may form a starting point for initiation of various immune reactions, shown to be contributory to the pathogenesis of RAS.
  • A. Pakpour-Hajiagha, A. Hidarnia, E. Hajizadeh Pages 54-60
    Background
    There is a vital need to assess the changes in oral health trend and also the preventive strategies in different locations, systematically. This could help to plan for promoting oral health in Iran.
    Objective
    To describe the dental caries status in a sample of Iranian adolescents aged from 14 to 18 years old in Qazvin and to identify the related factors affecting the oral health in this group.
    Methods
    In this cross-sectional study, a total of 380 adolescents were randomly selected from high schools in Qazvin. The adolescents agreed to participate and completed a questionnaire. Oral health status was assessed in terms of number of teeth, decayed teeth (DT), filled teeth (FT), and decayed, missing or filled teeth (DMFT). A multivariate regression analysis was used to assess the statistical association between the DMFT as dependent variable and those of other variables.
    Findings
    Of total participants, 190 were females (50%). The mean age of the adolescents was 15.10 (SD=1.03) years. The mean DMFT was 2.62 (SD=1.89) for all subjects. There was a significant difference between the boys and girls regarding the DMFT as boys had higher DMFT scores than girls. The multivariate regression analyses revealed a significant associations between the high DMFT scores and other variables including: higher age, lower parental education, higher family income, lower frequency of dental brushing and flossing, no history of visiting a dentist, and bad perception of own oral health.
    Conclusion
    Although the dental caries is rather low in this group but it has a major impact on Iranian adolescent’s daily living.
  • M. Shirzaei Pages 61-68
    Background
    Smoking leads to several oral complications and it is a predisposing factor for oral cancer.
    Objective
    The aim of this study was to assess the oral changes related to consumption of tobacco & opioids in patients attending the Oral Medicine Center at Zahedan Dental School.
    Methods
    This was a cross-sectional study performed based on simple sampling. A total of 211 tobacco and opioids smoker persons attending the Oral Medicine Department at Zahedan Dental School were examined during February to May 2006. Data were collected using a questionnaire. Statistical tests including the chi-square and variance tests were used for analysis of data.
    Findings
    Of 211 persons, 186 were males and 25 females with a mean age of 38.5±7.6 years. The overall prevalence of oral changes was 98.5% and the prevalence of every single change in oral cavity was 3.3% (leukoedema); 30.8% (pigmentation); 21.7% (leukoedema and pigmentation); 43.3% (leukoedema, pigmentation and hyperkeratosis); 0.9% (leukoedema-pigmentation, and tobacco pouch). The prevalence of oral changes in men was higher than in women (p<0.05). Cigarette smoking in men and hookah in females were common.
    Conclusion
    The most common oral change was pigmentation. Oral changes were more common in men than in women. and the smoking pattern showed difference between men and women. The most frequent material consumed was cigarette in men and hookah in women.
  • M. Rabiei, M. Shakiba, H. Masoudirad, A. Javadinia Pages 69-75
    Background
    The geriatric population is the most rapidly growing segment of the society regarding the evolution and improvement of health programs.
    Objective
    To assess the oral health associated with oral health behavior in independent elderly outpatients referred to public dental health centers in Talesh (Guilan, Iran).
    Methods
    A cross –sectional study with total of 203 elderly patients (+65 years old) were investigated by means of interview and oral examination. Based on a simple cluster sampling, the demographic information, oral behavior, dental status, and systemic conditions were noted. Clinical examinations were conducted by a specialist in oral medicine on the basis of WHO criteria in urban and rural dental centers of Talesh. Statistical tests including the chi-square test, t-test, and the logistic regression were employed to analyze the data using the SPSS version 17.
    Findings
    The mean age was 72±6.44 years with an age range from 65 to 79 years old. Of total patients, 125 (61.5%) were males and 78 (38.4%0) females with 102 cases from urban and 101 from rural areas. Furthermore, 160 patients (more than two third of cases) were completely without teeth among those 95% with dentures and 10 without denture. The mean numbers of remaining teeth in partially dentate people were 7.34 ±4 and 95% found to have root caries vs. 18.5% with coronal caries. Oral hygiene practices such as times of tooth brushing, inter-dental cleaning, and toothpaste use were significantly higher in urban than the rural residents. Sixty seven percent had at least one general health problem and hypertension was more prominent among both the female and rural people (p<0.001). Moreover, diabetes mellitus was dramatically more prevalent among females (p<0.004) than males.
    Conclusion
    On account of this study, more than two third of the population were edentulous. Under such circumstances, routine oral examination as part of health program with or without welfare services in elderly people is recommended.
  • J. Hamissi, J. Poursamimi, A. Modarres Pages 76-80
    Background

    The effects of aggressive periodontal disease in several clinical studies are shown. Knowledge, attitude and practice of dentists in this regard can lead to better diagnosis and timely treatment of patients.

    Objective

    The aim of the present study was to evaluate the knowledge, attitude and practice of dentists on aggressive periodontal disease in Qazvin.

    Methods

    This was a cross-sectional study carried out on 140 general dental practitioners in the province of Qazvin (Iran) in 2010. A questionnaire was the data gathering tool of the study and prepared according to the reliable sources. After completing the questionnaire, the data was analyzed by SPSS software using the Pearson correlation test, t-test, and ANOVA.

    Findings

    The average knowledge score (p=0.004; F=5.89), attitude (p=0.018; F=4.18), and practice (p=0.468; F=0.765) of individuals decreased with increased experience. The highest mean attitude score (1.3±5.19) and function (1.16±3.44) were found in dentists under 30 years and the lowest average score (1.03±2.64) in individuals older than 41 years. The average score of knowledge, attitude, and performance was higher in women than men (1.76±5 versus 1.5±3.48; p=0.003; T=-3.04).

    Conclusion

    Based on results found in the present study, the inclusion of topics regarding the aggressive periodontal disease through retraining courses seems to be necessary in promoting the professional knowledge of dentists.

  • A. Marami, M. Tofangchiha, Ah. Kabudvand, M. Moradi Pages 81-86
    Background
    Idiopathic osteosclerosis is a common radioopaque lesion of the jaw. This lesion is asymptomatic and usually discovered on different radiographs quite by accident.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the radiographic characteristics of idiopathic osteosclerosis in jaw bones in patients referred to Department of Radiology at Qazvin Dental School.
    Methods
    This was a descriptive study performed on 820 panoramic radiographs of 325 male and 465 female patients referred to radiology department for variety of reasons. The radiographs, prepared by different methods, were examined for detecting idiopathic osteosclerosis. Information regarding each radiograph such as the location, number, structure, kind of relation to adjacent teeth, and density (trabecular-cortical) as well as the information on patients’ sex and age were registered. Using SPSS version 16, the desired frequency was calculated. Due to the descriptive nature of the study, no special statistical test was used.
    Findings
    Of total radiographs, in 87 patients (10/61%), there were 97 idiopathic osteosclerosis lesions at different sites and shapes with demarcated border (50.52%) and trabecular density (54.52%). Of patients, 58.63% were females and 41.37% males. Most lesions were in the lower jaw especially in first (30.93%) and second molars region (24.75%) and frequently not associated with the adjacent teeth (35.05%). These lesions were more common in patients at their fourth and fifth decades of life.
    Conclusion
    Based on our results it was revealed that the idiopathic osteosclerosis lesions are more frequent in lower jaw especially in molar areas and it is more common in women compared to men.
  • N. Babaee, Sh. Nooribayat Pages 87-90
    The frequency of oral pigmentation is different among diverse people and races and since the oral pigmentation is related with many systemic diseases in particular those of inner glands, the present study was attempted to determine the frequency of oral pigmentation in patients referred to Oral Medicine Department of Babol Dental School. This analytical study was performed on 1497 patients during 2008-2009. All patients were visited and the demographic data as well as the necessary information recorded. Data were analyzed using the Fisher’s exact test. Based on our data, the oral pigmentation was observed in the 27.9%, of patients. There was a significant correlation between the oral pigmentation, gender, pregnancy, and the presence of systemic diseases (p=0.05).
  • K. Borhanmojabi, F. Rezaei, M. Esfehani Pages 91-94
    This was a cross-sectional study performed on 1000 subjects in 2004 to determine the prevalence of lichenoid reactions in a population of Qazvin in which 1% of subjects were found with lichenoid reactions. The most prevalent lesion was found to be reticular form and the most predisposed area of oral cavity for this lesion was buccal mucosa. None of them had any form of cutaneous lichen planus.