فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 18 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تقی آزاد ارمکی، ناصرالدین غراب صفحه 11
    به طور سنتی، اندیشمندان و صاحبان فکر در علوم اجتماعی و انسانی بر این باورند که؛ دین و آموزه های آن در میان دینداران و مومنان، نگاه سخت گیرانه ای نسبت به بدن دارد. کلا، این تصور وجود دارد که؛ تاکید دین بر این امر است که بدن می بایست از طریق عمل به دستورات دینی، شعائر و احکام آن در کنترل فرد مومن قرار گیرد. برای بررسی دقیق تر این موضوع، شایسته است که نسبت میان بدن و دین، و نیز جایگاه بدن در دین، مورد تحقیق و تفحص قرار گیرد. این مقاله، در پی جستجو و کاوش در این پرسش است که؛ نسبت میان دین و بدن، به چه وجهی است و اساسا بدن چه منزلتی در میان ادیان دارد؟ این مقاله برای پاسخگویی به این پرسش ها، به بررسی تطبیقی مقام بدن در ادیان مسیحیت و اسلام پرداخته است.
    کلیدواژگان: بدن، دین، جامعه شناسی دین
  • احمد غیاثوند، بهنام قلی زاده صفحه 37
    مطالعه کتب و نشریات به عنوان یک فعالیت فرهنگی، از شاخص های مهم میزان مصرف کالاهای فرهنگی در هر جامعه به حساب می آید. این پژوهش، به بررسی رابطه سبک زندگی مردم شهر تهران با مصرف کتاب و نشریات پرداخته است. به عبارتی، سبک مصرف افراد بر حسب میزان مطالعه کتب درسی (و کمک درسی)، غیر درسی، اینترنتی، روزنامه، مجلات، قرآن و ادعیه در قالب سه سبک دانش محور، بینابین و فراغت-محور مورد بررسی قرار گرفته و نیز سبک زندگی افراد براساس سه مولفه؛ مصرف رسانه ای، فعالیت های فراغتی و سلایق فردی به سه سبک زندگی سنتی، بینابین و مدرن طبقه بندی شده است.
    این پژوهش، به روش پیمایش و جمعیت آماری آن را کلیه افراد ساکن در شهر تهران، در سال 1388 تشکیل می دهد، تعداد نمونه برابر با 1231 نفر و شیوه نمونه گیری، چندمرحله ای انتخاب گردیده است. برای اجرا و انجام پژوهش، با عنایت مراحل شاخص سازی و سوالات مطرح شده، از ابزار پرسشنامه استفاده شده و متغیرها از اعتبار و روایی لازم برخوردارند.
    طبق نتایج حاصل، میانگین کل مطالعه پاسخگویان در طول روز برابر با 9/22 دقیقه گزارش شده است. همچنین، رابطه سبک زندگی با مصرف کتب و نشریات معنادار است. بررسی دقیق تر موضوع نشان می دهد که پاسخگویانی که مطالعه کتب و قرآن بیش تری دارند، عمدتا دارای سبک زندگی سنتی هستند. همچنین کسانی که مجلات، مطالعات اینترنتی و کتب درسی و غیردرسی بیش تری مطالعه می کنند، عمدتا سبک زندگی شان مدرن است.
    کلیدواژگان: انواع مصرف، کالاهای فرهنگی، سبک زندگی، مصرف کتب و نشریات، میزان مطالعه، شهر تهران
  • محمدرضا جوادی یگانه، آسیه ارحامی صفحه 55
    این تحقیق، تلاش می کند تا به شناخت رفتارهای مخاطبان در حوزه یکی از پر طرفدارترین بخش های ادبیات؛ یعنی رمان های عاشقانه عامه پسند بپردازد. رویکرد نظری این پژوهش، بر این است که، مخاطب فردی فعال است که نیات و انگیزه های خود را با روی آوردن به آثار عاشقانه نشان می دهد. در این نگاه، مخاطب آثار عامه پسند نیز می تواند درک خود را از این آثار، با توجه به تجربیات، اطلاعات و محیط اجتماعی و فرهنگی خود داشته باشد، و به امر تفسیر بپردازد. مخاطبین آثار عامه پسند، نه تنها مطرود نمی شوند بلکه دلایل روی آوردن آن ها به این آثار، نیز مورد بررسی قرار می گیرد. چرا که در این دیدگاه، فرض بر این است که؛ مخاطب فعالانه و با آگاهی بر اساس نیازی که دارد، دست به انتخاب این آثار زده است. این پژوهش، با استفاده از نظریه استفاده و رضامندی و پژوهش ردوی صورت گرفته است. شناخت مشخصه های فردی خوانندگان، علایق مخاطب در رابطه با رمان و علل روی آوردن خوانندگان به آثار عاشقانه، از دیدگاه خود آن ها از جمله اهداف پژوهش بوده است.
    کلیدواژگان: زنان، رمان عاشقانه، انطباق با زندگی روزمره، خوانش رمان
  • یحیی علی بابایی، بهمن باینگانی صفحه 87
    هدف ما در این مقاله، در کنار توصیف میزان سرمایه های مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در میان جوانان شهرستان پاوه، بررسی میزان تاثیر سرمایه های اقتصادی و اجتماعی بر سرمایه فرهنگی بوده است. در این تحقیق، از نظریه پیر بوردیو استفاده شده و داده های تحقیق نیز به روش پیمایش و از طریق مصاحبه با 410 نفر از جوانان 15-29 ساله مناطق شهری شهرستان پاوه جمع آوری شده است. نتایج توصیفی این تحقیق نشان داده است که؛ میزان سرمایه اجتماعی جوانان شهر پاوه درحد زیاد اما، میزان سرمایه های اقتصادی و فرهنگی آنها در حد متوسط است. نتایج تحلیلی تحقیق نیز نشان می دهد که از میان مولفه های مختلف سرمایه اجتماعی، مولفه آگاهی و توجه به امور عمومی، سیاسی و اجتماعی، و از میان مولفه های مختلف سرمایه اقتصادی، برخورداری از وسایل رفاهی، بیش ترین نقش تبیین کنندگی را در زمینه سرمایه فرهنگی دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، جوانان، شهرستان پاوه
  • علی یوسفی، سمیه ورشویی صفحه 115
    هدف اساسی نوشتار حاضر این است که نشان دهد؛ سفرهای زیارتی، ارتباطات میان فرهنگی اجتماعات شیعی را تقویت می کند. بررسی انجام شده بر تجارب ارتباطی یک نمونه تصادفی 598 نفره از زائرین خارجی از چهار ملیت عراقی، عربستانی، کویتی و بحرینی در مشهد نشان می دهد که؛ سفر زیارتی با دو ویژگی طول و تعداد سفر، تاثیر کاملا معنادار و مثبت بر ارتباطات میان فرهنگی (روابط اجتماعی و فرهنگی مهمان- میزبان) دارد. اگرچه، نا آشنایی های زبانی، مانعی برای ارتباط میان فرهنگی است، اما با کنترل آماری اثر مانع زبانی، تاثیر طول و تعداد سفر بر ارتباطات میان فرهنگی، همچنان معنادار و مثبت باقی می ماند. یافته مذکور، اولا متضمن این معناست که زیارت به عنوان یک مناسک مذهبی، فرصت ارتباطات غیرکلامی متعددی را بین مهمان و میزبان فراهم می-آورد؛ که با وجود ناآشنایی های زبانی، ارتباطات میان فرهنگی را تقویت می کند و دوم اینکه؛ زیارت و سفرهای زیارتی این پتانسیل را دارد که علی رغم موانع زبانی و تفاوتهای فرهنگی زائرین، پیوندهای اجتماعی گوناگونی را در بین پیروان یک مذهب از ملیت های مختلف ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: ارتباط میان فرهنگی، روابط اجتماعی، روابط فرهنگی، سفر زیارتی، چارچوب فرهنگی، مانع ارتباطی
  • قربانعلی ابراهیمی، عباس بهنویی گدنه صفحه 135
    سبک زندگی، از جمله موضوعاتی است که در دهه های اخیر مورد توجه صاحب نظران و نظریه پردازان علوم انسانی و اجتماعی قرار گرفته است. زیرا توجه به این مساله، برخاسته از تحولات اجتماعی و فرهنگی عمیقی است که؛ سهم زنان و مردان را در عرصه های مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در جهان مدرن نمایان کرده است. با توجه به اهمیت هرچه بیشتر نقش اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و... دختران و پسران جوان در ساختن و بازآفرینی الگوها و رفتارهای مصرفی (سبک زندگی) جوان-پسند، تاکید ما در این مقاله، معطوف به جوانان است. مطالعه حاضر، درصدد بررسی سبک زندگی جوانان بر حسب جنسیت، منزلت، سن و غیره است؛ از این رو، برای بررسی موضوع مذکور، تعداد 380 نفر از جوانان دختر و پسر بین 15 – 25 سال شهر بابلسر، به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. نتایج تحقیق نشان داد که؛ گرایش جوانان دختر و پسر به رفتارهای مصرفی فرهنگ مدرن، بیش از گرایش آنان به رفتارهای مصرفی فرهنگ سنتی است؛ از سوی دیگر، نتایج تحقیق حاکی از آن است که رفتارهای مصرفی (مولفه های سبک زندگی) در بین دختران و پسران، در بعد مصرف فرهنگی، فعالیت های زمان فراغت و مدیریت بدن، متفاوت است. همچنین، بین سبک زندگی دختران و پسران جوان نیز تفاوت معناداری دیده می شود.
    کلیدواژگان: جنسیت، سبک زندگی، جوانان، سرمایه فرهنگی، پایگاه اقتصادی - اجتماعی
  • حمزه نوذری، علیرضا کریمی، معصومه غلامی صفحه 161
    فال همواره در زندگی بشر وجود داشته و به عنوان معرفتی حاشیه ای، در گوشه و کنار جامعه به زندگی خود ادامه داده است. در سال های اخیر، گسترش و تنوع موضوع فال، ورود آدم های تحصیلکرده و با موقعیت اجتماعی بالا به فال گیری و استفاده از گفتمان رسمی- علمی، برای طرد فال سبب شده است که پرداختن به این موضوع اهمیت یابد.
    مقاله حاضر می کوشد، با استفاده از نظریه نظم گفتار فوکو و تحلیل گفتمان، ابتدا به ساز و کارهایی که گفتمان رسمی- علمی برای طرد و غیر حقیقی جلوه دادن فال استفاده می کند، بپردازد و سپس با بهره مندی از گفتار کنشگران فال گیری، معرفتی که فال ارائه می دهد و همچنین دنباله روندگان آن را با گفتمان علمی فال مقایسه کند.از جمله ساز و کارهای فوکویی که گفتمان علمی-رسمی فال، در جهت طرد گفتمان غیر رسمی بکار می بندد، کنارگذاری و تفسیر است. بر حسب این دو ساز وکار، فال، غیر حقیقی، غیر واقعی و شیادی است و کنشگران آن ساده اندیش و فاقد بینش علمی پنداشته می شوند. در حالی که، کنشگران گفتمان غیر رسمی که اغلب تحصیلکرده هستند به فایده مندی فال در زندگی روزمره شان اشاره می کنند.
    کلیدواژگان: گفتمان رسمی، گفتمان غیر رسمی، فال گیری، حقیقت، کنارگذاری، تفسیر
  • بی بی عشرت زمانی، یاسمین عابدینی، محمد جعفر دانشجو، فریبا حیدری صفحه 181
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه نوع رسانه و پایگاه اجتماعی- اقتصادی خانواده با میزان آشنایی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه اصفهان با فرقه های شیطان پرستی انجام گرفته است. نمونه این پژوهش شامل342نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه اصفهان است که به شیوه نمونه گیری تصادفی از میان دانشجویان گروه های علوم انسانی، فنی و مهندسی و علوم پزشکی انتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته تحت عنوان«میزان، علل و منبع آشنایی با فرقه های شیطان پرستی در نوجوانان و جوانان است». روایی سازه پرسشنامه با استفاده از روش تحلیل عاملی و پایایی آن با استفاده از روش دونیمه کردن مورد بررسی قرار گرفته است. داده های پژوهش با استفاده از آزمون های t برای گروه های مستقل، تحلیل واریانس یکراهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان داد که بین دانشجویان دختر و پسر تفاوت معناداری از نظر میزان آشنایی کلی با فرقه های شیطان پرستی، اصطلاحات و نمادهای تصویری رایج در آن وجود دارد. هم چنین مشاهده شد که بین دانشجویان گروه های فنی – مهندسی، پزشکی و علوم انسانی از نظر میزان آشنایی با اصطلاحات و نمادهای رایج در شیطان پرستی تفاوت معناداری وجود دارد و دانشجویان فنی – مهندسی آشنایی بیشتری با این اصطلاحات و نمادها دارند و منبع این آشنایی بیشتر مربوط به رسانه های حامل پیام های غربی و رسانه های شنیداری و ترکیبی از نوع دیداری- شنیداری است. بین پایگاه اجتماعی – اقتصادی خانواده و میزان آشنایی کلی با فرقه های شیطان پرستی، اصطلاحات و نمادهای تصویری رایج در آنها نیز رابطه معناداری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: رسانه ها، پایگاه اجتماعی - اقتصادی خانواده، شیطان پرستی، دانشجویان دختر و پسر
|
  • T. Azad, Armaki, N. Ghorab Page 11
    Traditionally, humanists and social scientists believe that religion enforces the application of some stringent practices on the body. It is argued that the body must be controlled by the believer by applying the religious practices and those of the rituals. In order to arrive at an accurate perspective on this subject we need to investigate the relation between religion and the body in different religions. This article probes the relation between the body and religion to see what position the body takes in different religions such as Islam and Christianity. For responding to this question, the article embarks on a comparative study concerning the position of the body in religions.
    Keywords: the Body, Religion, Sociology of the Body
  • A. Ghiasvand, B. Gholizade Page 37
    Reading books and Journals as a cultural activity is considered to be one the effective factors for ranking consumption rate of cultural goods in any society. This study deals with the relationship between life style of Tehran's inhabitants and their consumption of books and Journals. In other words based upon the rate of reading academic books (aid books), non-academic books, the Internet texts, newspapers, magazines, the holy Quran and prayers, an assessment concerning the inhabitants method of use is presented in the form of three styles including Knowledge-based, middle and leisure –based styles. And also based on the three factors of the media consumption, leisure activities and individual tastes, people's life styles have been categorized into three life styles of traditional, middle, and modern ones. This study uses survey-research method and its statistical population consists of all inhabitants of Tehran. Sampling has been conducted through multi-stage cluster technique, and the sample size is 1231 persons. In order to implement this research, in pursuit of stages of indicator construction, and considering the questions in hand, technique of the questionnaire is used. All variables are valid credible. According to results obtained, the total average of reading time of participants is equal to 22/9 minutes per day. In addition, a meaningful relationship was found between life style and books & journals consumption. A more precise investigation indicates that those participants who read the Quran and prayers texts most often, are actually of a traditional life style, and those who read academic books (aid books), non-academic books, the Internet texts, newspaper, and magazines, belong to a modern life style.
    Keywords: Types of Consumption, Cultural Goods, Life Style, Books, Journals Consumption, Reading Rate, City of Tehran
  • M. R. Javadi, Yeganeh, A. Arhami Page 55
    This research tries to gain some understanding about the behaviors of the addressees in the area of one of the most popular domain of literature, i.e., popular romantic novels. The theoretical approach of the research is that the addressee is an active individual who has his/her own intention and motivations for inclining towards a romantic work. In this view, the addressee of popular works can also have his/her understanding of these works with regard to his/her own experiences, information and socio-cultural environment and thus to embark upon an interpret. In this view, the addresses of popular novels not only are not expelled but also their reasons for inclination towards these works are studied, because in this attitude, it is assumed that the addressee actively and consciously has selected these novels, based on his/her demand. This research has been conducted by using the theory of uses and satisfaction. Learning about the individual features of readers, the addresse's interests in connection with novel and reasons for inclination of readers to the romantic works from their own view points have been among the objectives of this research.
    Keywords: Reading Romantic Novels in Everyday, Life Atmosphere
  • Y. Alibabaei, B. Bayangani Page 87
    In addition to presenting a description of the amount of social, economic, and cultural capitals among the youth of Paveh County, this study aims to weigh how much of an effect economic and social capitals can bear on the cultural one. We have utilized the theory of Pierre Bourdieu here. This is a survey-method research and the study’s data has been collected through the interview which included 410 of the youth between 15-29 years of age who resided in urban section of the Paveh County. Descriptive results show that the degree of youths’ social capital is high while the degree of cultural and economic capitals is medium. Moreover, the analytical results indicate that among the different variables of social capital, the variable of knowledge and paying attention to social, political and public affairs; and among the different variables of economic capital, the variable of enjoying welfare facilities had the most explanatory effect on the cultural capital.
    Keywords: Social Capital, Cultural Capital, Economic Capital, the Youth, Pave County
  • A. Yousofi, S. Varshowe Page 115
    This article attempts to show that religious travels reinforce cultural communication among Shiite communities. The survey has been undertaken in Mashhad on a sample of 598 pilgrims from four nations that include Iraq, Saudi Arabia, Kuwait and Bahrain. The results showed that two features of religious travelers: ‘travel duration’, and ‘previous travels’, bear a significant effect on cultural communications (pilgrim-host cultural and communal relationships). The issue of language seen as a barrier, however, seems to limit cultural communication, yet it does not make it impossible. Nonetheless, having had statistical control over the language barrier, the effect of travel on communal and cultural relationships remained significant and positive. This finding indicates that firstly, pilgrimage as a religious practice provides opportunity for making nonverbal cultural communications between the guest and the host communities. Secondly, despite language and cultural differences, pilgrimage and religious travels can provide a potential for different kinds of social ties to be developed among followers of a religion belonging to different societies.
    Keywords: Inter, Cultural Communication, Cultural Relations, Communal Relations, Religious Travels, Cultural Frame, Language Barrier
  • G. Ebrahimi, A. Behnoei Page 135
    The topic of life style attracted the attention of theoreticians and researchers in human and social sciences within the last decades because it has been induced by profound cultural and social movements that have enhanced shares of males and females in different political, cultural and social fields of the modern world. Considering great role of the youth in construction and reproduction of youth-oriented consumption (life style) behavior and patterns the present study focuses on the youth as its statistical population. The study attempts to conduct a survey study on the life style of the youth based on their gender, status, age and so on. The sample size is 380 boys and girls between15 and 25 years of age residing in the city of Bablosar City. The results show that boys and girls have a higher tendency toward complying with consumptive behaviors of modern culture, as compared to the traditional ones. Moreover, consumptive behaviors (dimensions of life style) between boys and girls in cultural consumption, leisure time activities and body management dimensions are different. Finally, boys and girls exhibit a significant difference in their life styles.
    Keywords: Gender, Life Style of the Youth, Cultural Capital, Cultural Consumption, Body Management, Purchasing Pattern
  • H. Nozari, A. Karimi, M. Gholami Page 161
    Soothsaying has always existed in mankind’s life as a common lore in society. In recent years, due to some reasons such as the prevalence and variety of ways of soothsaying, the elite’s entering the field, and utilization of a scientific discourse to refute soothsaying, this area has received a momentum. Using the theory of disciplined discourse of Focault and discourse analysis, the present paper attempts to examine the formal-scientific nature of soothsaying and then, using the discourse of agents of this field, tries to compare the cognition offered by soothsaying and its precautions with scientific discourse. Included in the Focault-like formal-scientific discourses to reject the soothsaying is negation and interpretation. According to these mechanisms, soothsaying is an abusive, fictitious, and an act of swindle, and its precautions are of little scientific insight, whereas agents of informal discourse, many of whom are elite and literate, note the benefits of soothsaying in the daily life.
    Keywords: Formal Discourse, Informal Discourse, Soothsaying, Fact, Negation, Interpretation
  • Bibi Eshrat Zamani, Yasamin Abedini, Mohammad Jafar Daneshjou, Fariba Heydari Page 181
    The purpose of the study was to investigate the role of mass media and socio-cultural status of families on students’ familiarity with Satanist cults. The sample of this study included 324 female and male students from Humanities, Engineering and Medical science faculties of Isfahan University. The researcher made questionnaire was validated by using explorative factorial analysis method. The reliability of questionnaire was calculated by Alpha-Cranach’s coefficient (0. 76). Findings indicated that male and female students were meaningfully different regarding general familiarity with Satanism. Male students were more knowledgeable about Satanism and its related terms and symbols. The sources of their familiarity were new technologies such as satellite, cell phones, internet and visual media such as cinemas, T-shirts, jewelries. The students of engineering faculties compared to other students had more familiarity with Satanism terms and symbols. Big source of their familiarities was related to mass media with western massages such as satellites and Internet. There was a meaningful relation between socio-economic status of families and the students’ general familiarities rate of Satanists’ cults, terms and symbols.
    Keywords: Mass Media, Socio, economic, Socio, cultural, Satanism cults, Male, female students