فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 19 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی ربیعی، معصومه اسماعیلی صفحه 11
    این مقاله اعتماد و اعتبار رسانه ای به رسانه های داخلی و خارجی در میان شهروندان تهرانی را مورد مطالعه قرار می دهد و تاثیرات تحولات اجتماعی بر این مقوله را مورد پیمایش قرار می دهد. در این مقاله با استفاده از تقسیم بندی نظری استوارت هال و نظریه اعتبار منبع اندرسون، نویسندگان به این نتیجه می رسند که جایگاه تقابل جو نسبت به رسانه های داخلی در میان شهروندان تهرانی تقویت شده است و از انباشت عمومی در جایگاه مسلط و هژمونیک به میزان قابل توجهی کاسته شده است. از دیگر سو، این مقاله مطرح می کند که با کاسته شدن از اعتبار منبع رسانه ای مورد مطالعه، ارزش اطلاعات آن نیز به همان نسبت زیر سئوال قرار گرفته است. از دیگر نتایج این پژوهش، فزونی گرفتن گرایش شهروندان به شبکه های ماهواره ای و عدم اقبال آنان به رادیوهای فرامرزی در طی 5 سال گذشته بوده است که این امر در نتیجه انگاره پیشینی منفی نسبت به رادیوهای بیگانه و جذابیت دیداری شبکه های ماهواره ای تحلیل شده است. بیش از 90درصد افراد واقعی بودن و صحت خبر را عامل انتخابی خود در پیگیری اخبار می دانند. همچنین 8/68 درصد افرادی که تغییر نگرش آنان خیلی زیاد بوده است، دارای ماهواره هستند. نویسندگان این نگرانی را مطرح می کنند که می بایست در جهت پیشبرد منافع ملی، از ریزش مخاطبان رسانه های داخلی راستای گسترش وحدت ملی جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: اعتبار رسانه های داخلی، اعتماد به رسانه های خارجی، صدا و سیما، استوارت هال، تحولات اجتماعی شهر تهران، انتخابات ریاست جمهوری 1388
  • محمدرضا رسولی صفحه 29
    تبلیغات بازرگانی بسیاری از ملاحظات اجتماعی و فرهنگی را در جامعه گسترش می دهد. از سوی دیگر، تبلیغات به بازتاب ارزش های فرهنگی و اجتماعی در روابط و زندگی روزمره در جامعه می پردازد، از این رو، تبلیغات بازرگانی ارتباط عمیقی با حقوق فردی و اجتماعی پیدا می-کند و دولت ها را بر آن می دارد تا با وضع قوانین و مقررات خاص برای حفظ حقوق شهروندان، محدودیت هایی را بر پخش و انتشار آگهی ها اعمال کنند. این محدودیت ها منشاء ملاحظاتی است که عمدتا به حفظ نظم اجتماعی و موازین اخلاقی، رعایت حریم خصوصی و حمایت از حقوق اقلیت ها، گروه های قومی و نژادی و طبیعت باز می گردد و معمولا در کشورهای مختلف، بسته به نظام حقوقی سیاسی حاکم در جامعه از یکدیگر متفاوت است.
    مقاله حاضر به مقایسه و تطبیق قوانین و مقررات تبلیغات تجاری در بین چهار کشور ایران، انگلستان، چین و ارمنستان می پردازد. این پژوهش در پنج محور موضوعی کودکان و نوجوانان، زنان و جنسیت، هویت فرهنگی، رقابت سالم اقتصادی و سلامتی و بهداشت، قوانین تبلیغات را مقایسه کرده است.
    کلیدواژگان: تبلیغات تجاری، موازین پخش و انتشار، قوانین و مقررات تبلیغات تجاری، رقابت سالم، حقوق زنان و کودکان
  • ابوالفضل فاتح، مهدی ادیبان صفحه 63
    با ظهور رسانه های جدید، نحوه مدیریت بر اخبار نیز دچار دگرگونی شده است. اینک عوامل جدیدی بر چگونگی شکل گیری یک خبر، تا جریان یافتن آن و تبدیل به گفتمان سیاسی و اجتماعی دخالت دارند. در این مقاله تلاش می شود با بررسی یک سوژه که در فضای ایران به جریان غالب خبری تبدیل شد، عوامل موثر بر مدیریت این سوژه کشف و معرفی شوند. آنچه در این بررسی مورد توجه قرار گرفته، عللی است که موجب شده، تا یک سوژه خبری که از طرف سایتی کوچک (زمان انتشار نخستین خبر، مرداد 87) منتشر شده، به جریان خبری مسلط در جامعه ایران تبدیل شود. نویسندگان تلاش کرده اند تا با تمرکز بر ویژگی های متنی و غیر متنی این سایت، به تمایز آن با سایر رسانه ها در موضوع یاد شده دست یابند.
    نکته حائز اهمیت در این مقاله، تمرکز بر عوامل اصلی است که باعث موفقیت یک رسانه در پردازش یک سوژه خبری و نفوذ آن در بین مخاطبان شده است.
    کلیدواژگان: رسانه، رسانه کوچک، نظریه های رسانه، اینترنت، سایت الف
  • اعظم استاجی، زهرا حامدی شیروان صفحه 85
    در این پژوهش با استفاده از مفاهیم و ابزارهای زبان شناختی در تحلیل گفتمان انتقادی (با بررسی دو مولفه تعدی و وجهیت در چهل متن منتخب از روزنامه ها) چگونگی بازنمود خود و دیگری، در پاره ای از متون مطبوعاتی معاصر نشان داده شده است. تئون ون دایک معتقد است در متون مختلف (از جمله متون مطبوعاتی و سیاسی) تمایل غالب این است که خود و گروه خودی، همواره بازنمودی مثبت و دیگران و گروه مقابل بازنمودی منفی داشته باشند. نویسندگان این کار را توسط برجسته سازی و تاکید بر خصوصیات و فعالیت های اجتماعی مثبت ما و منفی آن ها (گروه مقابل) و ناچیز انگاشتن و رفع تاکید از خصوصیات و فعالیت های مثبت آن ها و منفی ما، انجام می دهند. در تحلیل و بررسی داده ای پژوهش مشاهده شد که انتخاب های نحوی تعدی و وجهیت در راستای همین استراتژی، یعنی منفی نشان دادن گروه مقابل و مثبت نشان دادن گروه خودی هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، مطبوعات، تعدی، وجهیت، گروه خودی، گروه مقابل
  • سیدعلی رحمان زاده صفحه 107
    مقاله حاضر برگرفته از پژوهشی است که تدوین مدل انتشار اطلاعات در زمینه انحرافات اجتماعی از طریق رسانه ملی ایران را بررسی و ممکن می سازد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که میان جامع نگری و دقت رسانه (نحوه اطلاع رسانی صدا و سیما) با تلقی مردم از حاکمیت، میزان مشارکت مردم، جلوگیری از ایجاد بحران، کاهش شایعه، ایجاد ارتباط موثر و رسیدن به کنش جمعی در جامعه، کاهش نابسامانی اجتماعی و مدیریت دروازه بانی خبر در صدا و سیما، رابطه معناداری وجود دارد. این همبستگی مستقیم و ضعیف است؛ همچنین میان جامع نگری و دقت رسانه (نحوه اطلاع رسانی صدا و سیما) و برجسته سازی خبر (زمان) در صدا و سیما، رابطه معناداری وجود دارد که این همبستگی معکوس اما ضعیف است. اما میان جامع نگری و دقت رسانه (نحوه اطلاع رسانی صدا و سیما) با افزایش افراد آگاه به عنوان سرمایه اجتماعی و احساس امنیت در جامعه، رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: دروازه بانان خبری، انحرافات اجتماعی، بزه یا جرم، هنجار، آسیب یا کج روی اجتماع
  • محمد مهدی فرقانی، مهرناز رحیمی صفحه 137
    رسانه ها به لحاظ نقشی که در تعیین اولویت های فکری مخاطبان خود دارند و تاثیری که بر فعالیت های رهبران سیاسی می گذارند، بارها مورد -بررسی قرار گرفته اند. رسانه ها و به خصوص رسانه های آمریکایی، مانند مجله های مطرح و پرتیراژ تایم و نیوزویک، از طریق انعکاس رویدادهای مختلف در کشورها، تصویری از آن ها در اذهان مخاطبان خود ترسیم می کنند و همین امر می تواند دیدگاه مردم جهان را نسبت به کشورهای مختلف تعیین کند.
    در مقاله حاضر برای شناخت تصویر ترسیم شده از ایران، در دوره های هفتم و نهم ریاست جمهوری، دو مجله تایم و نیووزیک مورد بررسی قرار گرفتند. به این ترتیب که 439 مطلب مربوط به ایران، از مجله های مذکور گردآوری و تحلیل محتوا شدند و در نهایت این نتیجه گیری به دست آمد که؛ تصویر ایران در دوره هفتم تصویر کشوری است که خواهان دوستی با کشورهای دیگر و به دنبال تغییرات در ساختار سیاسی و اجتماعی خود است. درحالی که، ایران در دوره نهم به عنوان کشوری ترسیم شده که به دنبال ساخت سلاح های هسته ای و از بین بردن اسرائیل است، اما راه مقابله با آن جنگ نیست بلکه دوستی و مذاکره است.
    کلیدواژگان: تصویرسازی، تحلیل محتوا، تایم، نیوزویک، خود، دیگری
  • علی اصغر سلطانی، سبحان یحیایی صفحه 161
    این نوشتار، با تعریف دوگانه گفتمان مشروعیت سیاسی، به گفتمان وبری و گفتمان فوکویی، به بازشناسی چگونگی پرداخت رسانه ای در جهت تسری گفتمان خودی در باب مشروعیت سیاسی می پردازد. مطالعه موردی این مقاله را مستند گزارشی «سی.ان.ان» با عنوان «سفر انقلابی» از کریستین امان پور تشکیل می دهد. چارچوب نظری این مقاله را آراء نورمن فرکلاف تشکیل می دهد که با روش تحلیل گفتمان انتقادی، سعی بر آن دارد وجوهی از شکل گیری گفتمان را مورد واکاوی قرار دهد. نویسندگان با توجه به تحلیل گفتمان انجام شده نتیجه می گیرند که در زمان تولید متن رسانه ای مورد مطالعه، متون رسانه ای گفتمان اصلاح طلبی و گفتمان محافظه کاری در جامعه ایران، منجر به شکل گیری خوانش گفتمانی از سوی سایر رسانه ها و مخاطبان می شود که نسبتی با این دو گفتمان قدرت در جامعه ندارد.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، مشروعیت وبری، مشروعیت فوکویی، اصلاح طلب، محافظه کار، متن رسانه ای سی، ان، ان
  • سید نصرالله ساداتی صفحه 185
    هدف این مقاله، تبیین نقش نظارتی رسانه ها و به طور خاص، نقش نظارتی رسانه ملی بر حاکمیت، و بیان موانع عدم تحقق این کارکرد رسانه ملی است. مقاله طی دو بخش به این موضوع پرداخته است. در بخش نخست، با روش اسنادی و بخش دوم با روش کیفی مصاحبه عمیق، از طریق مصاحبه با 17 نفر از کارشناسان و صاحب نظران حوزه های «ارتباطات» و «مدیریت رسانه»، به نقش نظارتی رسانه ملی اشاره شده است.
    نتایج به دست آمده از این پژوهش، حاکی از آن است که رسانه ملی باید نقش نظارتی داشته باشد؛ که در این خصوص، اکثر کارشناسان معتقد بودند، رسانه در حوزه هایی همانند ورزش، که حساسیت کمتری وجود دارد، توانسته به خوبی عمل نماید؛ اما در حوزه های اصلی، همچون حوزه های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی با توجه به ظرفیت های خود، به نحو بهتری می تواند عمل نماید. از نظر آن ها، موانع فعالیت رسانه در ایفای نقش نظارتی اش در دو بخش عمده مورد توجه و تحلیل قرار گرفته است. مواردی همچون نیروی انسانی، عدم خودباوری رسانه از جایگاه ویژه خود، فرهنگ سازمانی و... که خود رسانه در آن نقش دارد جزء عوامل درون رسانه ای و شرایط محیطی، خطوط قرمز، نحوه ارتباط رسانه ملی با نهادهای حاکمیت، ساختار رسانه ملی، منابع مالی و... که تا حدود بسیاری در اختیار رسانه نبوده، اما رسانه را در انجام وظیفه نظارتی خود تحت الشعاع قرار داده، به عنوان موانع برون رسانه ای در ایفای نقش نظارتی رسانه ذکر شده است.
    کلیدواژگان: نظارت، رسانه ملی، نظام های رسانه ای، نظارت همگانی
|
  • A.Rabiee, M. Esmaili Page 11
    The present article studies trust and credibility of the domestic and foreign media among residents of Tehran. It also examines the influence that social developments exert on this issue. The article is based on Stuart Hall's theoretical classification and Anderson's theory on source credibility. The authors reach the conclusion that the position of mutuality on domestic media among citizens of Tehran has grown, while public trust in hegemonic position has been significantly reduced. On the other hand, the article discusses thatthe validity of media sources, examined in this study, decreases so does the value of their information. Other findings indicate an increased tendency of the residents towards the satellite channels and lack of interest in the outside radio stations within past 5 years. Such diversion and increased tendency are explained in terms of negative attitudes towards outside radio stations compared to the visual attraction of satellite programs. More than 90 percent of the people studied believe that they follow the news if they find the news correct and real. People whose change of attitude was rated ‘very high’ (68.8%) used satellite products.The authors express their concern on reduction of domestic audience and suggest that in order to strengthen the national unity such reduction should be prevented to reach drastic proportions.
    Keywords: Credibility of the Domestic Media, Trusting the Foreign Media, Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB), Stuart Hall, Social Developments of Tehran
  • M. R. Rasouli Page 29
    The advertising industry is considered to be a determining institution for social values because of broad and full-fledged influence of business in the daily life of people. It is estimated that more than 400 billion dollars are spent in this industry annually. This indicates the great impact business advertising has on changing the views of people in preferring a set of goods as opposed to the other. Business advertising functions to expand many social and cultural aspects of the society. It also reflects the socio-cultural values underlying relations among all walks of life in the society. Thus, business advertising has a meaningful relationship with the individual and social rights. Governments tend to regulate specific rules and impose certain limits on releasing advertisements in order to maintain the rights of their citizens. These limitations are the sources of considerations which mainly refer to maintaining social discipline and ethics, observing the privacy, supporting rights of minorities, ethnic groups and those considered to belong to nature. They usually differ from one another depending on the type of dominating political system in the society. Reviewing and conducting comparative studies on the rules and regulations of individual counties can be useful in identifying their strengths and weaknesses and in revealing legal gaps within them.
    Keywords: Business Advertising, Circulation, Dissemination Rules, Regulations of Business Advertising, Healthy Competition, Women, Children Rights
  • A.Fateh, M. Adiban Page 63
    With the advent of modern and more powerful media, the way of managing news and newsrooms has also changed. Consequently, new factors influence the process of the formation of news, its circulation and conversion into a political discourse and social dynamics. This essay attempts to investigate factors, influencing the flow of news in Iran, by analysis of certain news items published by Alef (a small news website in summer 2008) on the issue of Mr. Kordan. Alef’s reports grabbed the media and public attention, made headlines and became the predominant news voice in cyberspace. In this case, no other domestic and semi-official media was able to compete with Alef. The writers have tried to focus on textual and non-textual characteristics of the Alef site as opposed to those of other sites. A significant point here is that the article focuses on main factors which helped the Alef site to succeed in developing a news item and attracting the attention of the audience.
    Keywords: the Media, the Small Media, Theories of the Media, the Internet, Alef Site
  • A.Estaji, Z. H. Shirvaan Page 85
    In this research we are going to show the difference between self representation and others representation in some of the contemporary newspaper texts. We show this difference by analyzing two syntactic structures namely modality and transitivity. Teun van Dijk believes that in texts (and especially in political texts) there is always a tendency to represent ourselves and our own group positively and the others and their group negatively; and this is done by highlighting and emphasizing our positive characteristics and activities and their negative characteristics and activities. In data analysis we found that in newspaper texts selection of the modality and transitivity is in line with this strategy; that is the negative representation of the others and positive representation of the self.
    Keywords: Critical Discourse Analysis, Transitivity, Modality, the Press, the Others, Self
  • Seyed Ali Rahmanzadeh Page 107
    The recent article has been authored by use of the results of the survey "editing of the model of information submission in the field of social deviations through Iranian national media"This survey has ventured to analyze the opinions and suggestions of experts of the media by the use of the survey way (Delphi) and interview and questioning tools, and has resulted in submitting a model for national media.Obtained results represent that: between social visioning and the accuracy of the media (the informing way of IRIB) with people’s understanding of government, the level of cooperation of people, refraining crisis, lowering rumors, creation of affective relation and reaching social action in society, lowering social unorganization, and managing of news keeping in IRIB, a meaningful relation exists. This cohesion is direct and poor, also between social visioning and media accuracy (the way of informing of IRIB) and agenda setting of news (time) in IRIB, a meaningful relation exists which is reverse but poor. But between social visioning and media accuracy (the informing way of IRIB) with increase of knowledgeable people as social investment and safety feeling in society, no meaningful relation exists.
    Keywords: Gate keepers, social deviations, crime, norm, social disorder
  • M. M. Forghani, M. Rahimi Page 137
    The media have been investigated for several times because they set the agenda of the audiences and influence the political leaders. The media and especially the U.S. media such as the prominent and highly circulated Time and Newsweek magazines illustrate images of countries by reflecting different events occurring there. Image making is actually to change people’s outlook on the world. In this study, Time and Newsweek magazines were analyzed for the purposes of understanding the images of Iran during the seventh and ninth Iranian presidential terms. After collecting and analyzing 439 items about Iran, the researchers concluded that the image of Iran in the seventh presidential term is a country that is seeking friendship with other countries and is pursuing changes in its political and social structures. While, in the ninth presidential term, Iran is represented as a country that is seeking the construction of nuclear weapons and wiping Israel out of the map. It is reflected as a country with which confrontation is not possible through war, unless in dialogue and friendship.
    Keywords: Image Making, the Time, the Newsweek, Content Analysis, Seventh Iranian Presidential Term, Ninth Iranian Presidential Term
  • S. A. Soltani, S. Yahyaie Page 161
    Presenting the Foucauldian and Weberian definitions of political legitimacy discourse, the paper studies how media is implemented to spread the political legitimacy of the self discourse. The case study of the paper is a CNN documentary entitled ‘the Revolutionary Journey’ by Christian Amanpour. Theoretically the paper is based on Norman Fairclough’s critical discourse analysis approach which explores some aspects of the formation of discourses. The paper concludes that, at the time of the production of the media text under study, media texts produced by the Reformist and Conservative discourses give way to a discursive reading by other media, and audience that has no direct relationship with the two power discourses present in the Iranian society.
    Keywords: Discourse Analysis, Weberian Legitimacy, Foucauldian Legitimacy, Iran, Reformism, Conservatism, CNN
  • S. N. Sadati Page 185
    The aim of this article is twofold (1) to clarify the role of media in the sphere of public supervision, specially the supervisory role played by the IRIB (the Islamic Republic of Iran Broadcasting) on government, and (2) to explain the barriers to fulfilling such function by the IRIB. The article discusses the subject in two sections. The method used in the first section is the documentary interview; in the second section the qualitative depth interview method is utilized. Having had interviewed 17 experts and scholars from the fields of ‘communication’ and ‘media management’, the supervisory role of the media is analyzed.The results of the study suggest that the IRIB should have a supervisory role; most experts believed that, in areas such as sports, which are less sensitive, the IRIB has been able to perform rather well. Yet considering its capacity, in the areas of political, social, and cultural affairs, the IRIB can improve its performance further. Those interviewed believed that there are two main obstacles for IRIB to fulfill its supervisory role. Elements Such as human resources, lack of self-concept in the IRIB, organizational culture and the like, constitute what a media entity has control upon. In other words, these are factors within the media vis-à-vis the environmental conditions such as compliance with the red lines, how to communicate with the government institutions, the organizational structure, financing and the like, factors which the IRIB has almost no control upon. These have overshadowed its supervisory function and are classed as barriers for IRIB in fulfilling its supervisory role.
    Keywords: Supervision, National Media, Media Systems, Public Supervision