فهرست مطالب

برنامه ریزی فضایی (جغرافیا) - پیاپی 2 (پاییز 1390)

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
پیاپی 2 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر ضرابی، جمال محمدی، محمد علی فیروزی، مجید گودرزی صفحه 1
    هدف کلی این تحقیق بررسی نقش جاذبه ها و پتانسیل های گردشگری شهرستان نورآباد ممسنی در جذب گردشگران است. روش تحقیق این پژوهش ترکیبی از روش های توصیفی، اسنادی و تحلیلی است. لازم به ذکر است که در این تحقیق پس از تهیه کلیات و چهارچوب نظری تحقیق، برای کسب اطلاع از مناطق مورد مطالعه و بررسی جایگاه و چگونگی گردشگری در آن منطقه، اقدام به انجام عملیات میدانی شد. به طور کلی پرسشنامه ای برای انجام این تحقیق آماده شد. پس از تکمیل این پرسشنامه، برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Spss و Excel استفاده گردید. آزمون آماری آلفای کورنباخ (قابلیت اعتماد پرسشنامه) نشان داد که این پرسشنامه از اعتبار و روایی مناسبی برخوردار است. آزمون های فرضیات تحقیق که با آزمون آماری خی دو انجام گرفت، نشان داد که بین عدم آشنایی گردشگران از جاذبه های گردشگری و تعداد گردشگران در این شهرستان رابطه معناداری وجود دارد (P
    کلیدواژگان: پتانسیل ها، گردشگری، توسعه گردشگری، گردشگران، تحلیل SWOT
  • مسعود تقوایی، احمد تقدیسی، محمدرضا بسحاق صفحه 25
    شناخت و بررسی امکانات و توانایی ها و در پی آن تعیین سطوح توسعه یافتگی کشاورزی، نخستین گام در فرآیند برنامه ریزی و توسعه کشاورزی است. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی و سطح بندی کشاورزی شهرستان های استان فارس صورت گرفته است. در این پژوهش با بهره گیری از آمار کشاورزی سالنامه آماری سال 1387 استان فارس، فهرستی از 24 شاخص توسعه کشاورزی در پنج گروه دسته بندی شده، مورد مطالعه قرار گرفته اند و شاخص های مورد مطالعه با استفاده از تحلیل عاملی کاهش یافته و در عامل های ترکیبی مهم استخراج شده اند. سپس نتایج حاصل از عامل ترکیبی مهم وارد تحلیل خوشه ایی شده و شهرستان های استان فارس در پنج خوشه همگن از توسعه کشاورزی سطح بندی گردیده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل های به عمل آمده نشان می دهد که شهرستان های جنوبی در استان فارس نسبت به سایر مناطق، در سطوح پایین تری از توسعه کشاورزی قرار دارند که با استفاده از نرم افزار سامانه اطلاعات جغرافیایی (Arc Map) سطح بندی شهرستان های استان برای تحلیل فضایی وضعیت توسعه کشاورزی و ساماندهی آن، در سطح استان نمایش داده شده و جایگاه هر یک از شهرستان های استان در توسعه کشاورزی مشخص گردیده است.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه کشاورزی، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، سامانه اطلاعات جغرافیایی، استان فارس
  • مهری اذانی، مهدی مومنی، آناهیتا سلطانی صفحه 41
    رهنان در دهه های اخیر به علت رشد بی رویه جمعیت و مهاجرپذیری دارای توسعه فیزیکی شدیدی بوده است. این روند ناشی از تاثیرات متقابل این حوزه شهری با حوزه شهری اصفهان و نواحی روستایی پیرامون خود است و هم چنین گسترش چند جانبه عناصر کالبدی مشکلات زیادی را در زمینه های عدم تعادل بین توسعه فیزیکی و توانای محیطی و تجهیزاتی و خدمات رسانی شهری و تخریب اراضی زراعی پیرامون شهر به وجود آورده است. هدف کلی پژوهش بررسی ساماندهی واصلاح حریم منطقه رهنان در شهر اصفهان باتوجه به شناخت وضعیت موجود است.روش پژوهش بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی – موردی، تحلیلی است. اطلاعات پژوهش براساس مصاحبه، مشاهده (به صورت میدانی) و پرسشنامه و جمع آوری داده ها ازطریق فیش صورت گرفته است. ابزار جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای اسنادی بوده و با توجه به شناخت و تحلیل وضع موجود، به ارزیابی کلیه عوامل درونی وبیرونی و توان های نهفته موثر در توسعه پایدار حریم رهنان پرداخته شده و نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدید های موجود در قالب تکنیک برنامه ریزی استراتژیک (SWOT) آورده شده است. بنابراین موضوع انتخاب شده به دنبال شناخت ماهیت و روابط بین عوامل جغرافیایی و اقتصادی و اجتماعی، جمعیتی و توسعه عناصر کالبدی شهر و پیامدهای ناشی از آن است که از مشکلات بعدی جلوگیری نموده و برای برنامه ریزان شهری راهکارهای بهینه ای را ارایه نماید.
    کلیدواژگان: حومه شهری، حوزه نفوذ شهر، منطقه، حوزه بندی شهری، حریم، ساماندهی
  • آزاده عظیمی، امین فرجی ملایی، صدیقه لطفی صفحه 67
    در طول تاریخ همواره سوانح طبیعی محیط دست ساخت بشر را دگرگون ساخته و چه بسا تلفات قابل توجه جانی و مالی برجای گذاشته است. بیش از 200میلیون کشته و زخمی در دهه جاری خود به روشنی عمق آسیب پذیری سکونتگاه های بشر را در برابر این قبیل سوانح نشان می دهد. در این بین زلزله یکی از مخرب ترین سوانح طبیعی است. کشور ایران با توجه موقعیت آن نسبت به خطوط گسل، در طول قرن ها بطور مداوم با پدیده زلزله روبرو شده است. با وجود این ابعاد وسیع آسیب پذیری در طی دهه های اخیر در زمینه بلایای طبیعی و از جمله زلزله، دوره ای بسیار پرهیاهو را پشت سرگذاشته است. چنانکه حتی زلزله بم با بیش از 25هزار کشته، 30هزار نفر مجروح و 85درصد ویرانی به عنوان فاجعه ای کم نظیر، دارای بازتاب های وسیع بین المللی بوده است. بر این اساس تجهیز و آماده سازی برای مقابله با این فاجعه انسانی امری ضروری و حیاتی است. هدف این مقاله مکان یابی سایت های امدادرسانی هوایی بعد از سانحه و ارایه الگویی ساده در جهت روش مکان یابی سایت های امدادرسانی هوایی است. بنابراین از روش توصیفی و تحلیلی و نیز روش پیمایش استفاده شده است. در این مقاله از تکنیک MADM برای مقایسه زوجی شاخص ها و تعیین امتیاز هر یک استفاده شده و در نهایت از تکنیک آنتروپی و روش تحلیل چند معیاره SAW جهت مکان یابی سایت های امدادرسانی هوایی استفاده شده است. براساس نتایج بدست آمده میدان شهید کشوری به جهت دارا بودن بالاترین امتیاز بر اساس معیار های تعریف شده، حائز الویت نخست جهت تجهیز و آماده سازی برای امدادرسانی هوایی است. در عین حال، از میان معیارها دو معیار فضای باز ودسترسی به بافت های متراکم و آسیب پذیر از درجه اهمیت بیشتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: زلزله، سوانح طبیعی، الویت بندی، MADM، امدادرسانی هوایی، بابل
  • حسنعلی سبکبار، حمیدرضا باغیانی، حمیده نورانی صفحه 83
    تحولات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جهان طی سده های اخیر بویژه در زمینه افزایش جمعیت، گسترش شهرنشینی، توسعه راه های ارتباطی و وسایل حمل و نقل، افزایش اوقات فراغت و بهبود رفاه اجتماعی، منجر به توسعه گردشگری گردیده است. یکی از اشکال جدید گردشگری که در نواحی تحت تاثیر جنگ می تواند شکل بگیرد، گردشگری جنگ است. در این مقاله سعی گردیده که با استفاده از تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره و روش TOPSIS، تاثیر گردشگران جنگ برروی نواحی که آسیب پذیری بیشتری را از جنگ داشته و در مقابل نواحی که کمترین ارتباط مستقیم با عامل جنگ داشته اند، بررسی و در نهایت رتبه بندی شهرستان ها از نظر کیفیت زندگی صورت گیرد. در فرآیند این روش، از آمار سال 1385 بهره فراوانی گرفته شده است. یافته ها حاکی از آن است که به ترتیب، شهرستان های آبادان، خرمشهر و دشت آزادگان از نظر کیفیت زندگی در سطح پایینی از توسعه نسبت به شهرستان های بهبهان، رامهرمز و باغملک قرار دارند.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری جنگ، کیفیت زندگی، خوزستان، مدل TOPSIS
  • کبری سرخ کمال، مریم بیرانوند زاده، سیدمحمود زنجیرچی صفحه 95
    فرهنگ، پایه رفتارهای انسانی به شمار می رود و بخش قابل توجهی از رفتارهای اقتصادی نیز بر این بنیان استوار است. در بیشتر کشورهای در حال توسعه، علاوه بر نابرابری های ناحیه ای، نوعی ناهماهنگی اجتماعی نیزمشاهده می شود. این نابرابری ها با شدت و ضعف در نواحی مختلف این کشورها وجود دارد. به هر صورت، نابرابری های فرهنگی را نیز به دنبال دارد، بدین جهت نابرابری های فرهنگی پیامدهای بس ناگواراتر از نابرابری های اقتصادی دارد. این مقاله بر آن است تا با استفاده از مدل تاپسیس به عنوان یکی از اعضای خانواده تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره (MCDM)، به سطح بندی و تعیین میزان نابرابری موجود از لحاظ توسعه فرهنگی، میان شهرستان های استان خراسان رضوی بپردازد. این تکنیک با دارا بودن منطقی ریاضی در رتبه بندی و با بهره گیری از داده های مطلق (غیرمقایسه ای) می تواند در تعامل با داده های موجود، هدف فوق را ارضا نماید. نتایج یافته های پژوهش حاکی از آن است که در سال 1385 شهرستان های گناباد، رتبه اول و شهرستان های درگز و بردسکن به ترتیب رتبه های دوم و سوم را کسب نموده اند. ضریب پراکندگی (بدست آمده (17/0)، بیانگر وجود نابرابری فرهنگی بین شهرستان های استان است. لذا توجه به برنامه ریزی فضایی، مطالعه شهرستان ها از لحاظ سطح توسعه یافتگی فرهنگی و شناسایی نقاط سکونتگاهی محرومب برای برنامه ریزی اصولی و ارایه راهبرد هایی صحیح و اجرایی در راستای نیل به توسعه و پیشرفت متعادل منطقه ای، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، سطح بندی، تاپسیس، خراسان رضوی
  • محمدرضا محبوب فر، سیروس شفقی، علی زنگی آبادی صفحه 109
    گردشگری به عنوان صنعتی نوپا در جهان، در ردیف یکی از سه منبع درآمدی اول به شمار می آید ولی در ایران به دلایل فراوان هنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است. شهرستان کاشان با وجود شرایط جغرافیایی و تاریخی مناسب و برخورداری از معماری اصیل ایرانی، خانه های تاریخی، مساجد، بازار، تپه های باستانی، صنایع دستی منحصر به فرد، آیین ها و مراسم خاص مانند گلابگیری و صدها جاذبه تاریخی، فرهنگی و طبیعی دیگر، نتوانسته است هماهنگ با این قابلیت های بسیار بالا، صنعت گردشگری(خارجی و داخلی) خود را متحول سازد. این تحقیق با هدف یافتن پاسخ این سوال که چه عامل یا عواملی باعث شده است تا این سرزمین از مزایای متعدد گردشگری بی بهره بماند؟ تهیه شده است. همچنین چگونه می توان ضمن بهره مندی از منافع حاصل از گردشگری تاریخی- فرهنگی منطقه از میزان اثرات سوء گردشگری در منطقه کاست و در راستای پایداری شهر بهره مند شد؟ این پژوهش بر اساس روش سیستمی و کارکردشناسی است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و برای تحلیل مکانی و استقرار نقاط بر روی نقشه از نرم افزار ARC GIS استفاده شده است، همچنین به بررسی یافته های مطالعات کتابخانه ای و نتایج یک بررسی میدانی از طریق توزیع پرسشنامه بین گردشگران و همچنین مصاحبه با کارشناسان مختلف پرداخته و ضمن شناسایی جنبه های مختلف موضوع به چگونگی ارتباط بین برنامه ریزی اصولی و به ویژه تهیه و اجرای طرح جامع گردشگری شهرستان کاشان با توسعه صنعت گردشگری و امکان جذب گردشگر در بخش مرکزی این شهرستان(شهر کاشان) می پردازد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که باوجود آن که شهرستان کاشان و بخش مرکزی آن توانسته انبوه گردشگران تاریخی- فرهنگی را از لایه های متفاوت اقتصادی جامعه جذب نماید، اما همچنان با عدم توسعه صنعت گردشگری در منطقه رو به رو بوده و شهر، گرفتار ناپایداری های متعدد زیست محیطی و اکولوژیکی، اجتماعی و فرهنگی از جمله اسکان غیر رسمی گردشگران است. عمده این ناپایداری ها ناشی از تعدد مراکز تصمیم گیری، گسستگی در مدیریت شهری و عدم مدیریت یکپارچه بین سازمان ها و دستگاه های دولتی و غیر دولتی تصمیم گیر در خصوص امور گردشگران و گردشگری و وجود برخی موازی کاری ها است، لذا ضروری است تا با تهیه و اجرای طرح جامع گردشگری شهرستان کاشان، نهادی فراسازمانی متشکل از کلیه سازمان ها و دستگاه های مسئول در امر مدیریت شهری تشکیل شود تا این نهاد فرادست بتواند برای برقراری یک ارتباط سازمان یافته اجزاء و کارکردهای گردشگری تاریخی- فرهنگی به نفع تقویت مدیریت یکپارچه گردشگری در راستای توسعه پایدار شهر و منطقه که جدای از کارکرد گردشگری نیست، فعالیت و تلاش نماید
    کلیدواژگان: گردشگری تاریخی، فرهنگی، کاشان، گلابگیری، گردشگری پایدار، ساختار گردشگری، کارکرد گردشگری، مدیریت یکپارچه گردشگری، برنامه ریزی، خدمات گردشگری
|
  • Zarabi, Mohamadi, Firouzi, Goudarzi Page 1
    The major goal of this research is to analyse the role of attractions and potentials of Nur Abad Mamasani in attracting tourists using SWOT strategic model. The methodology of this research includes descriptive, documental and analytical methods. It is necessary to mention that after preparing the basic points and theoretical framework of this study, field study has been carried out in order to gain information about the given areas and to analyse their position and the quality of tourism. Generally, a questionnaire was prepared for this research. After completing the questionnaire, SPSS and Excel software were used to analyse the data. Alpha Crunback’s statistical test indicates that the validity and reliability of the questionnaire is at an appropriate level. Hypotheses tests which were carried out through Chi-square statistical test, shows that there is a significant relationship between the tourists’ unfamiliarity about tourist attractions and number of tourists in this town (P<0/05). The findings also show that there is a significant relationship between the lack of infrastructural facilities and un-development in tourism industry in Mamasani town (P<0/05). Moreover, the SWOT analysis findings show that the vulnerability level is very high with regard to different kinds of tourism in this town and requires reviewing and presenting appropriate policies for removing the weaknesses and threats using strength and chances.
  • Taghvaei, Taghdisi, Boshagh Page 25
    Recognition and study of potentials and capabilities and after that determining the development level of agriculture, is the first step in agricultural development and programming process. For this reason the current study has been carried out with the aim of identifying and classifying the agriculture of Fars Province townships. In this research using the annual agricultural statistics of Fars Province 1387, a list of 24 agricultural development indicators in five classified groups has been studied and the studied indicators has been reduced using the subjective analysis and has been exploited in important combination elements. Then the results of the important combinational element have entered the cluster analysis and the provinces of Fars Province have been clustered in five homogenous clusters of agricultural development. The results from carried out analysis show that the south township in Fars Province in regard with other regions, are located in lower levels of agricultural development by using Geographical Information System software (Arc Map), the ranking of the province’s townships is shown for spatial analysis of the state of the province’s agricultural development and the position of each township of the province in agricultural development is determined.
  • Azani, Momeni, Soltani Page 41
    Rehnan in recent decades due to uncontrolled population growth and physical development permits immigration has been severe. This process of mutual influences resulting from the urban areas with urban areas of Isfahan, its surrounding rural areas is expanding, also elements of multilateral Physical many problems the imbalance between developed areas, the physical ability, environmental equipment, services in urban and agricultural land degradation around the city has created. The overall goal of research is organizing regional reform Rehnan privacy in regard to recognition of Isfahan. Based on objective research methods and applications based on descriptive nature - a case, is analytic. Information based on research interviews, observation (if you know) and questionnaires and data collection was done through the jack. The data collected through documents and library studies, according to the understanding and analysis of the current situation, to assess all internal and external factors and can be impacted by privacy Rehnan effectively in sustainable development and discusses the strengths and weaknesses, opportunities and threats existing techniques in the form of strategic planning (SWOT) is given. Therefore, the selected topic for understanding the nature and relationships between geographical and social and economic factors, population and development elements of the city and Physical consequences resulting from it and prevent further problems for urban planners to provide optimum solutions.
  • Azimi, Faraji Molaei Page 67
    Natural hazards have transformed the human made environment in the history and imposed considerable financial and human cost to urban areas. More than 200 million causalities in the recent decades illustrate the depth of human settlement vulnerability. Earthquake is one of the most destructive natural disasters in Iran. It experienced constantly destructive events due to its location in the active fault lines. Despite the massive scale of damage such as Bam with 25 thousands killed and more than 30 thousand injured people which had an international attention, still the country has no proper preparedness for confronting for such deadly events. Therefore, preparing and on time rescuing is essential and vital to deal with casualties in past earthquake stage. This paper aims to present a pattern for air-rescuing site selection. The methodology of the research is based on descriptive-analytical methods which have been accompanied by a field study. The paper applied MADM technique for pair wise comparison of indexes and determining the scores and finally Entropy and SAW were used to select the air-rescuing appropriate sites. The results revealed that Keshvari square has the first priority as it scored highest level with respect to the given criteria for air rescuing station. Meanwhile, two criteria of open space and accessibility to the dense and vulnerable textures had a higher degree of importance among all criteria.
  • Sabokbar, Baghiani, Nouraei Page 83
    Economic, socio- cultural development in the world during the past centuries, especially in terms of population growth, expanding urbanization, development of communication ways and means of transportation, increased leisure time and improved social welfare, tourism has led to the development. New forms of tourism in affected areas can be formed of war, is war tourism. This paper has tried using the techniques and methods TOPSIS decision impact of war on tourists more vulnerable areas of the war against areas that had minimal direct contact with the agent of the war had finally ranking cities in terms of quality of life done. This process of frequency use statistics for 1385 is taken. Results indicate that the order of cities of Abadan, Khorramshahr and DashteAzadegan terms of quality of life in the lower level of development than the County, BehbahanBaghmalek and Ramhormoz.
  • Sorkhkamal, Biravandzade, Zanjerchi Page 95
    Culture and basic human behaviour is a significant part of the economicalbehaviour is based on the foundation. In the most developing countries, in addition to regional and social inequalities, is an inconsistency. These kinds of inequalities and weak intensityexist in different regions of the country. However, the cultural disparities are looking for, so much inequality and cultural consequences of economic inequalities. This article is based on using a family member Tapsys decision making techniques (MCDM), Classification and determine the level of inequality in terms of cultural development, to pay the city of Khorasan. The techniques of mathematical logic in having absolute ratings and Using (Ghyrmqays•hay) can interact with data, to satisfy the above objectives. Research findings indicate that in 1385 Gonabad cities, the city ranked first and second and third rank respectively BardaskanDargaz and have won. Scattering coefficient (obtained from (17 / 0), indicate the existence of inequality between the city and the province is Therefore, attention to spatial planning, the city in terms of development levels and cultural and Identify areas of poor settlements and provide principles for planning and implementing appropriate strategies in order to achieve balanced regional development, is an unavoidable.
  • Mahboubfar, Shafaghi, Zangiabadi Page 109
    Tourism As fledgling industry in the world is considered as one of three in a row the first source of income, but still plenty of reasons in their true position has not. The city of Kashan in spite of geographical and historical conditions and having the appropriate Iranian traditional architecture, historic houses, mosques, markets, ancient hills, unique crafts, special rituals and ceremonies such as Glabgyry and hundreds of historical attractions, cultural and other natural, is not consistent with the high functionality, the tourism industry (foreign and domestic) will transform itself. This study answers to the question of what factor or factors has led to numerous benefits of this land to remain deprived of Tourism, is provided. Also how can enjoy the benefits of historical tourism- cultural tourism region of the rate effects in the region toward stability cassette and the city will benefit. This study is based on systematic and Science works method, and data analysis and SPSS software to analyse spatial locations on the map and the establishment of ARC GIS software is used to review the findings and results of a study of library field by distributing questionnaires among tourists as well as interviews with various experts addressed, and identify the various aspects of how the relationship between subject and planning principles, especially preparation and implementation of tourism master plan the city of Kashan and the possibility of developing tourism industry in attracting tourists Central city (Kashan) deals. The results show that despite the city of Kashan and the central part of the mass of tourists could Historic- Cultural Economic different layers of society to absorb, but also with the lack of tourism development in the region facing the city and caught instability of many environmental and ecological, social, and cultural and informal settlements, including tourists. The major instability caused by multiple centres of decision-making, urban management and lack of dissociation in integrated management between organizations and governmental agencies and non-governmental decision regarding the affairs of tourists and tourism and there is some parallel working. Therefore is necessary to prepare and implement a comprehensive tourism plan the city of Kashan, institutional Organizational learn consists of all organizations and systems responsible for urban management in the formation of this institution to be able to establish an indisputable relationship components and functions of organized tourism historical- cultural benefit of tourism in order to strengthen the integrated management and sustainable development of city tourism region that is apart from the function, activity and effort to.