فهرست مطالب

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 3 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تهدید نرم و امنیت اخلاقی (مطالعه موردی قوم سدوم در قرآن کریم)
    اصغر افتخاری، وحید ریاضی صفحه 5
    اگرچه درباره چیستی و مصادیق تهدید نرم، دیدگاه های مختلفی وجود دار؛ اما تحلیل اصولی امنیتی مکتب اسلام حکایت از آن دارد که مقوله اخلاق نقش برجسته ای را در شناخت چیستی و حتی شناسایی مصادیق تهدید نرم ایفا می کند. به همین خاطر است که تلاش برای بنا و تقویت «امنیت اخلاقی» از ضرورت های نرم افزارانه امنیت سازی در اسلام به شمار می آید. در مقاله حاضر نویسندگان با استفاده از روش تحلیلی-تفسیری(مستند به تفاسیر مرجع و معتبر شیعی) تلاش دارند تا به این پرسش پاسخ دهند که: ویژگی تهدید نرمی که متوجه امنیت اخلاقی قوم سدوم بوده، کدام اند؟ تحلیل صورت گرفته دلالت بر آن دارد که: نخست. قرآن کریم براساس شناخت ماهیت انسان، اهداف و ارزش هایی که برای او ترسیم می کند، در تبیین کج روی عوامل متعدد روان شناختی،اجتماعی، حتی فیزیکی و متافیزیکی را دخیل می داند و از طرفی نیز زیرساخت های انحراف جنسی منبعث از انحطاط فرهنگی و انحراف از جاده امر به معروف و نهی از منکر است. دوم. عدالت گریزی مردمان به جهت سنت های نادرست اجتماعی در میان خود و عدول از هنجارها را نیز می توان از جمله موارد ویژگی های تهدید نرم دانست که متوجه امنیت اخلاقی قوم سدوم بود. سوم. انحراف در خانواده، همنشینی با افراد منحرف، وضعیت نابسامانی اجتماعی، تعارض فرهنگی، تمسخر و در نهایت، جاهلیت قوم سدوم از جمله عناصر معنایی سازنده تهدید نرم در قوم سدوم بود. چهارم. از مجموع ملاحظاتی که در خصوص نظریه ها در این مقاله آمده است، نشان می دهد که امنیت ماهیتی نرم افزارانه دارد و به جز آن، چیز دیگری موسوم به امنیت سخت اصولا معنا و مفهوم ندارد.
  • درآمدی سیاستگذارانه بر کارایی قدرت نرم در صحنه روابط بین الملل
    وحید خاشعی، مهرداد مراد امامزاده جعفر صفحه 51
    قدرت نرم واژه ای است که در نظریه روابط بین الملل به منظور توصیف قابلیت یک مجموعه سیاسی نظیر دولت برای نفوذ غیر مستقیم بر رفتار یا علائق سایر مجموعه های سیاسی از طریق ابزارهای فرهنگی یا ایدئولوژیکی به کار می رود. تاکید بر قدرت نرم با پیدایش و پرورش آن دسته از نظریه های روابط بین الملل که از تئوری های کلاسیک این حوزه فاصله می گرفتند، التزام یافت.نظریه پردازان دیدگاه های لیبرال، خودآگاه یا ناخودآگاه، کارایی قدرت نرم را در صحنه روابط بین المللی مورد توجه و تاکید قرار داده اند. دیدگاه انتقادی می گوید: قدرت نرم، مفهومی است که پیش از آنکه در لابلای دیدگاه های نظریه پردازان انتقادی، مورد نقد و بی توجهی قرار گیرد، توسط نظریه انتقادی رشد کرده و برخی مولفه های آن همچون گفت و گو، مورد تقویت قرار می گیرد و در نظریه سازه انگاری نیز عنصر برداشت های بیناذهنی، هم رایی عمیقی با یکی از مولفه های اساسی اقتدار نرم دارد.
  • تحول ماهیت قدرت نرم در دوره پسامدرن
    احمد فدوی بنده قرایی، سعیده سادات گرامیان صفحه 77
    انقلاب اطلاعات موجب تحولی بنیادین در پدیده قدرت شده است. در صحنه داخلی کشورها، با گسترش امواج دموکراسی به طور فزاینده ای شاهد ناکار شدن سرکوب از سوی دولت ها و مسئولیت پذیری آنان در حوزه های اقتصادی-تکنولوژیک هستیم. در صحنه بین المللی و کارایی کمک و وام های خارجی در پیشبرد سیاست خارجی کشورها نقش اساسی داشته است. علاوه بر آن، انقلاب اطلاعات موجب تغییر در منابع و ابزار قدرت شده است.به طوری که در صحنه داخلی و در صحنه بین المللی، کشورهایی که از تکنولوژی اطلاعاتی پیشرفته برخوردارند از قدرت باالتری برخوردار خواهند بود. تحولات عصر حاضر به خصوص در رابطه با پدیده قدرت مورد توجه اندیشمندان مختلف نظیر فرانسیس فوکویاما(francis fukuyama)، ساموئل هانتیگتون0samuel huntington)و آلوین تافلر(alvin toffler) بوده است. هدف از نگارش این مقاله ارائه پاسخ به این سوال است که فرایند تحول ماهیت قدرت در گذار از دوران مدرن به پسامدرن چگونه تبیین می شود؟طبق یافته های این پژوهش، این فرایند انتقال از قدرت سخت به قدرت نرم، از طریق ابتانی قدرت جدید بر اصل دانایی است. با این حال، نمی توان با قاطعیت از این انتقال به عنوان نوید پایان توتالیتریانیزم و حصول مدینه فاضله نام برد.
  • فرایند تولید قدرت نرم با تاکید بر اندیشه امام خمینی (ره)
    محمد رحیم عیوضی، اعظم امامی صفحه 105
    قدرت نرم از جمله مقولات نوظهوری است که ه رغم جدید بودن آن، از نظر ماهیت واژه ای مسبوق به سابقه است. به گونه ای که موشکافی دقیق اندیشه امام خمینی حاکی از غلبه وجه نرم افزار قدرت بر سخت افزار آن است سیره نظری و عملی امام گویای آفرینش نوع جدیدی از قدرت است که جهان بینی اسلامی مرکزیت آن را تشکیل می دهد. به گونه ای که سایر عناصر قدرت آفرین بر گرد این محور، توان اعمال قدرت دارند. از همین رو نقطه آغازاین فرایند تولید قدرت نرم در اندیشه امام مبتنی بر احیا و ترویج ارزش ها و الویت های منبعث از دین اسلامی است. زنده شدن فرهنگ اسلامی به معنای زنده شدن منابع اصیل قدرت نرم است که در مراحل بعدی می تواند در یاری نظام سیاسی به سرمایه اجتماعی و مشروعیت نظام سیاسی تبدیل شود. از این رو این مقاله در پاسخ به این سوال که مکانیسم تولید قدرت نرم در اندیشه امام خمینی چیست؟ مدعی آنست که فرایند تولید قدرت نرم در اندیشه امام دارای سه مرحله1. تولید فرهنگ، ارزش، سیاست، تفکر، باور و به طور کلی جریان های فکری مقبول، مشروع و جذاب 2.الگوپردازی3.تبدیل منابع اولیه قدرت نرم به سرمایه اجتناعی و مشروعیت سیاسی است.
  • تجزیه و تحلیل ویژگی ها، مبانی و مولفه های قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران
    حسین هرسیچ صفحه 137
    این مقاله در پی آنست که با استفاده از روش های توصیفی و تحلیلی به تجزیه و تحلیل ویژگی ها، مبانی و مولفه های قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران بپردازد. قدرت نرم از اهمیت فوق العاده ای برای بقا و استمرار نظام های مردم سالار، در مقایسه با نظام های اقتدار گرا و استبدادی برخوردار هست. جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یک نظام مردم سالار دینی، از بدو تولد در پی کسب، حفظ، استمرار و افزایش مولفه های قدرت نرم خود بوده است. چرا که با افزایش قدرت نرم درمواقع عادی، ضمن توانایی جلب و جذب افکار، اذهان، و قلوب توده ها، می تواند به هم افزایی و ذخیره سازی قدرت سخت و نیمه سخت خود در مواقع بحرانی دست یابد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که نوع قدرت نرم مورد استفتده جمهوری اسلامی، در نقایسه با نظام های لیبرال دموکراسی غربی، از نوع قدرت نرم رشد محور، به معنای توانایی نفوذ در رفتار دیگران بدون اجبار و اغوا، و عمدتا بر پایه ارشاد،است. سه مولفه اصلی قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران، مرکب از نظریه مردم سالاری دینی، فرهنگ شهادت و عدالت، و اصول استقلال و آزادیدارای عناصر تفکیک ناپذیر از یکدیگر هستند که برگرفته از مبانی اسلام ناب محمدی(ص) و به ویژه فرهنگ متعالی شیعه است، و توانسته در مقایسه با نظام های سیاسی موجود افکار و اذهان مردم ایران و کشورهای منطقه را به خود جلب و جذب کند.
  • محرک های اجتماعی پیشبرد فتنه در جنگ نرم از دیدگاه حضرت علی
    احمدرضا شاه علی صفحه 163
    جنگ نرم از جمله پدیده های نوین و روشی تازه برای مقابله با حکومت های مستقل و مخالف با نظم تحمیلی از سوی دول استکباری به شمار می آید که شناخت ابعاد و زمینه های شکل گیری آن به یافتن راه هایی برای مقابله با آن کمک شایانی می نماید. در این مقاله، ضمن بررسی معنای لغوی و ویژگی های فتنه در کلام امیرالمومنین(علیه السلام)، ارتباط و تاثیر و تاثر آن بر پدیده جنگ نرم را بررسی می شود. سپس با استناد به خطبه ها و نامه های حضرت علی(علیه السلام) تلاش می شود تا محرک های اجتماعی پیشبرد فتنه در جنگ نرم تبیین و تشریح شود. به همین منظور دسته بندی دوگانه ای برای متمایز کردن نقش مردم، حاکمان و خواص بی بصیرت در این زمینه در نظر گرفته شده و نقش هر یک از انها در ارتباط با پیشبرد اجتماعی فتنه در جنگ نرم توضیح داده شده است.
  • جهانی شدن فرهنگی و قدرت نرم؛ ضرورت سیاستگذاری جدید با رویکرد نرم افزارانه
    محمد لعل علیزاده، مژگان احمدپور اردجانی صفحه 193
    در عصر جهانی شدن و گسترش تکنولوژی های اطلاعاتی و ارتباطی شاهد اهمیت روزافزون قدرت اطلاعات هستیم.ضرورت بررسی و مطالعه تاثیر این تکنولوژی ها به عنوان عنصری از قدرت ملی ذدر این چارچوب قابل ارزیابی است. این پژوهش درصدد است تا تاثیر تکنولوژی های جدید اطلاعاتی و ارتباطی را بر سیاستگذاری در حوزه های امنیتی و دیپلماسی بررسی کند. در این راستا این سوال طرح شد که«تکنولوژی اطلاعاتی و ارتباطی جدید به عنوان بخشی لز قدرت نرم چه تاثیری بر سیاستگذاری در زمینه امنیت و دیپلماسی داشته است؟.» ادعای این مقاله آنست که فناوری های جدید به عنوان ابزار اساسی جهانی شدن فرهنگی بازنگری در مفهوم امنیت و دیپلماسی را ضرورت ساخته است و با چرخش امنیت از شکل سنتی به چهره جدید آن و طرح و اهمیت دیپلماسی عمومی جدید توجه به استراتژی های کلان امنیتی-دفاعی در چارچوب قدرت نرم ضرورت یافته است. ادعای یاد شده با روش توصیفی، اسنادی و تحلیل ثانوی مورد کنکاش و بررسی قرار خواهد گرفت.
|
  • Soft threat and moral security (Sadum tribe in holy Quran case study)
    Asghar Eftekhari, Vahid Riyazi Page 5
    Although there is various sights about soft threat stances and its concept,but analyzing security principles of Islam system imply that moral category play a prominent role in recognizing this one and even soft threat identity.That's why it is consider as a one of the softwar-type security making requirements in Islam that attempt on structure and reinforcement of moral security.In this article authors by using expository – analytical method aim to answer to this question that: what are the soft threat features that relates to moral security of Sadum tribe? Done analysis imply to: First, holy Quran on the basis of human nature congnition,plots some values and goals for him.In description of deviances counts some factors like psychological, social and even metaphysical, physical ones and from another side said that sexual deviance infrastructures are resulted from cultural failure and detour of Amre be marouf and nahy az monkar(it means order to being truth and avoiding from fault) Second,people justice flighting because of false social customs among themselves and neglecting norms, also can regard as the soft threat features that relates to Sadum tibe moral security.Third,corruption of family,being along with deviant people,social unorganized and situation, cultural incoherence, sneer and finally Sadum tribe ignorance are including semantic elements that cover soft threat in Sadum tribe.Fourth,from total notes which about theories present in this article, it is clear that security has a software-type nature and hard security without it, has no mean.
  • Introduction to policymaking view point on proficiency of soft power in international communication scene
    Vahid Khashei, Mehrdad Morad Emamzadeh Jafar Page 51
    Soft power is a word which in international relations theories in order to description of a group political capability like government for indirect influence on behavior or interests of other political groups through cultural or ideological tools applied.By advent and growing those international relations theories that were furthering a way from classical theories, It is required to emphasise on soft power. Liberal sights theorists,consciously or unconsciously focuses on soft power application in international relations scene.Critical standpoint said that soft power is a concept that by critical theory is grown and some of its components like conversation has been supported and also in structural theory of negligence the intrapsychic element, has a deep unanimity with one of the basic component of soft power rather being neglected by theorists critical view points.
  • Evolution of Soft power nature in postmodern era
    Ahmad Fadavi Bandegharaie, Saidehsadat Geramian Page 77
    Information revolution resulted in basic mutation in power phenomenon.In countries domestic scene,by increasingly expanding of democracy waves, we are witness of becoming deficient of repression tools behalf of governments and their undertaking in economic-technologic domains.In international scene, rehearsal of international boycotts and efficiency of foreign loans and assistance in conduncting countries foreign policy, has critical role.In addition, information revolution has changed power tools and resources.So that in national and international scene,countries which have advanced information technology,also will have more power.Current age changes especially in power phenomenon area were emphasized by various scientifics like Francis Fukuyama,Samuel Huntington and Alvin Toffler.The aim of this article is answering to this question that how could explain the process of power changes in passing modern period to post modern?Based on this research findings,transition of hard power to soft power,through new power relying on wisdom principle is possible.However,it can not definitely mention to this transition as a promise to totalitarianism end and obtain of the best.
  • The process of soft power production with emphasize on Imam Khomeini idea
    Mohamadrahim Eyvazi, Azam Emami Page 105
    Soft power is of emerging subjects which in spite of its being new, of lexical nature relate to past.So that the exact scrutiny of Imam khomeiny idea imply to dominant of software on hardware demention of power.Imam theoretical and practical demeanour mention to emergence of new kind of power that Islamic worldview forms its centrality.So that's why the initial point of soft power production process in Imam idea is based on revival and expanding the values and preferences of Islamic religion.Recovering the Islamic culture means reclamation of soft power basic resources that in next stages can help politic system to change to social capital and legitimation of politic system. So this article while answering to this question that what is the soft power production mechanism in Imam Khomeini idea? Claim that process of soft power production in Imam idea include three stages:1)production of culture,value, policy,idea,belief,and generally accepted,legal and attractive intellectual believes flows,2)processing pattern and 3)soft power initial resources conversion to social capital and politic legitimation.
  • Analysis of Islamic Republic of Iran soft power features, basics and components
    Hosein Hersij Page 137
    Current article using analytical and descriptive methods attempt to analyze Islamic Republic of Iran soft power features,basics and components.Soft power for survival and continuity of democracy systems,comparing autocratic systems, has critical importance.Islamic Republic of Iran, as a religious democratic system,from initial point was persuading in acquire, cover, continue and improve of soft power components.Because through soft power improving in usual times,while attracting ideas,thoughts and hearts of parties,can save its hard and semi hard power for critical occasions.The findings of this research show that the type of used soft power in Islamic Republic,comparing liberal systems of west democracy,is of growth-based kind that means the ability of having influence on others behaviors whithout any compulsion and temptation,and based on conduction.Three main components of soft power in Islamic Republic of Iran,including religious democracy theory, justice and dying,and liberty and independence principles, have indiscerptible elements of eachother that are resulted from Mohammad pure Islam basics and especially Shieh top culture and comparing present politic systems, has could attract Iranian and region countries people thoughs and ideas.
  • Social motives for sedition induction in soft power of Imam Ali view point
    Ahmadreza Shahali Page 163
    Soft power is among new phenomenons and novel method to counter with independent and opponent regimens with imposed order ofimperialistic governments which recognition of its dementions and the way of its formation help to finds ways for dealing with.In this article,while study lexical mean of sedition and its features in Ali words,it is also surveyed its relation and effect on soft power phenomenon.Then based on Imam Ali sermon and letters attempted to explain social motives of sedition conduct in soft power.So people governor and blind specials or sacreds roles has determined,and the role of each one relating to sedition social induction in soft power has expressed.
  • Cultutal globalization and soft power: Necessity of new policy making with software-type approach
    Mohammad Lael Alizadeh, Mozhgan Ahmadpor Ardejani Page 193
    In globalization and development of information and communication technologies age,we are witness of increasingly importance of information power. The necessity of study the effects of these technologies as an element of national power in this framework is measurable.Current research attempt to study new information and communication technologies effects on policymakingin in diplomacy and security domains.So this question designed that "what are the new information and communication technologies effects as a part of soft power, on policy making in diplomacy and security?" This research claim that new advancements as a main tool of cultural globalization has made it necessary to review its diplomacy and concept, and with converting security from traditional form to its new design and importance of general new diplomacy, paying attention to macro defensive-security strategies in soft power framework have been necessary.Mentioned claim by descriptive, documental and second analyze method,will be investigated.