فهرست مطالب

Internal Medicine Today - Volume:18 Issue: 1, 2012

Internal Medicine Today
Volume:18 Issue: 1, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/03/22
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مژگان شریف زاد، ناهید خداکرمی، شراره جان نثاری، علیرضا اکبرزاده صفحه 5
    زمینه و هدف
    میزان زایمان سزارین در کشورهای توسعه یافته به طور مداوم در حال افزایش است، که یکی از نگرانی های جامعه به ویژه در زمینه زنان و زایمان می باشد. سلامت نسبی زایمان سزارین در برابر زایمان طبیعی و فواید حاصل از آن باعث تغییر نسبت خطر به فایده و افزایش پذیرش آن شده است. بعلاوه این باور عمومی که زایمان سزارین می تواند دارای خطرات کمتری باشد، یکی از علل مهم انتخاب زایمان به روش سزارین توسط زنان عنوان گردیده است. هدف کلی از این پژوهش تعیین و مقایسه پیامدهای زایمان طبیعی و سزارین برای مادر و نوزاد در بیمارستان های منتخب شهر تهران در سال 1388 می باشد.
    روش تحقیق: این پژوهش یک مطالعه کوهورت استکه با نمونه گیری مبتنی بر هدف، مجموعا 300 خانم باردار در مطالعه شرکت نمودند. تعداد 54 نفر به علت عدم تمایل در مدت پی گیری از مطالعه حذف شدند و در نهایت 132 نفر در گروه زایمان طبیعی و 114 نفر در گروه سزارین و نوزادان آنها مورد بررسی و پیگیری قرار گرفتند. جمع آوری اطلاعات در سه مرحله (هنگام زایمان، قبل از ترخیص و ده روز پس از زایمان) انجام پذیرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش از نرم افزار آماریSPSS ویرایش 16 استفاده شد وسطح معنی داری در آزمون ها 05/0 درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که خونریزی شدید زودرس پس از زایمان، خونریزی منجر به درمان پس از 10 روز، عفونت و احتباس ادراری پس از زایمان، عفونت منجر به درمان، بستری مجدد در طی 10 روز پس از زایمان و اندوه پس از زایمان با نوع زایمان ارتباط معنی داری وجود نداشت، ولی بین افت بیش از 10% هماتوکریت بعد از زایمان نسبت به قبل آن با نوع زایمان ارتباط معنی داری (001/0p<) وجود داشت به طوری که در زنان گروه سزارین افت هماتوکریت بیشتر بود. همچنین بین نوع زایمان و درد ناحیه برش (اپیزیوتومی یا سزارین) (001/0p<) و رضایت از نوع زایمان پس از 10 روز (001/0p=)؛ بین نوع زایمان و مدت بستری (001/0p<) و همچنین هزینه بستری (001/0p<) ارتباط معنی داری وجود داشت. آپگار دقیقه اول و پنجم نوزادان و همچنین وزن نوزاد، زردی و سندرم زجر تنفسی نوزادان، نیاز به بستری در NICU و آسیب حین زایمان، تب منجر به درمان، تغذیه نوزاد، بیقراری و مرگ نوزا د در طی 10روز پس از زایمان در دو گروه یکسان بود.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد که پیامدهای مادری و نوزادی در دوگروه یکسان است. پیشنهاد می شود تا مطالعات وسیع تری پیامد های کوتاه مدت و بلند مدت نوع زایمان را در مادر و نوزاد مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: پیامد های زایمان، زایمان طبیعی، سزارین، مادر و نوزاد
  • غلامرضا کمیلی، میثم سرگزی، سیاوش سلوکی، شهاب الدین مالکی، فاطمه سعیدی نیک صفحه 12
    زمینه و هدف
    داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی در جوامع امروزی مصرف بسیار بالائی دارند و یکی از عوارض مصرف آن ها ایجاد زخم معده می باشد. در این مطالعه سعی شده است تا اثر عصاره دانه گیاه زنیان در درمان زخم معده ایجاد شده توسط ایبوبروفن در مدل حیوانی مورد بررسی قرار گیرد.
    روش تحقیق: این تحقیق بر روی 30 سر موش صحرایی ماده ی بالغ انجام شده است. برای ایجاد زخم معده از ایبوبروفن به صورت دهانی استفاده شد. حیوانات به صورت تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند. پس از ایجاد زخم، حیوانات تحت درمان با امپرازول و یا عصاره هیدرو الکلی دانه گیاه زنیان با دوز های 125، 250 و 500 میلی گرم به ازای کیلوگرم، دو نوبت در روز و به مدت دو هفته قرار گرفتند. در پایان مطالعه حیوانات از نظر تعداد و وسعت زخم معده مورد بررسی قرار گرفتند. مقدار آنزیم های کبدی AST((Aspartate Transferase وAlkaline Transferase) ALT) نیز در سرم حیوانات اندازه گیری شد.
    یافته ها
    عصاره دانه گیاه زنیان به صورت وابسته به دوز موجب بهبودی زخم معده در حیوانات شد که این اثر درمانی در مقایسه با امپرازول در دوز های 125 و 250 میلی گرم به ازای کیلوگرم معنی دار بود (5/0p<). میانگین تعداد و مساحت زخمه ای معده نیز در گروه های دریافت کننده عصاره به طور معنی داری کمتر از گروه دریافت کننده امپرازول بود. مقدار آنزیم های کبدی نیز در گروه دریافت کننده عصاره با دوز 500 میلی گرم به ازای کیلوگرم به صورت معنی داری افزایش یافته بود.
    بحث و نتیجه گیری
    مصرف عصاره دانه گیاه زنیان در درمان زخم معده بسیار موثر است و اثر درمانی آن با داروی شناخته شده امپرازول نیز قابل مقایسه است. بنابراین، شناخت وسعت و مکانیسم این اثر نیازمند کارهای بعدی می باشد.
    کلیدواژگان: عصاره دانه زنیان، زخم معده، موش صحرائی، ایبوبروفن
  • هانیه رجب پور، جهانشیر توکلی زاده* صفحه 17
    زمینه و هدف

    امروزه علایق پژوهشی در سرطان، به عنوان دومین علت مرگ و میر در جهان به سمت سبک های مقابله ای و سازگارانه متمرکز است. هوش هیجانی که شامل درک و اداره هیجان در خود و دیگران است از عواملی است که با سلامت افراد ارتباط دارد. از این رو این مطالعه به تعیین رابطه ی هوش هیجانی و سازگاری در افراد مبتلا به سرطان می پردازد.
    روش تحقیق: این تحقیق از نوع همبستگی است که در آن60 نفر زن و مرد از بیماران سرطانی بیمارستان ها و مراکز درمانی شهر مشهد به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده و با پرسشنامه ی هوش هیجانی باراون و سنجش سازگاری بل بررسی شدند. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نگارش 17 و آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین هوش هیجانی با سازگاری جسمانی (65/0r=-) و سازگاری عاطفی (77/0 r=-) همبستگی معناداری وجود دارد (001/0>(p. از میان ابعاد هوش هیجانی، بعد انطباق پذیری 43% از واریانس سازگاری جسمانی (001/0>(p، و دو بعد خلق و خوی و کنترل تنش روی هم رفته 63% از سازگاری عاطفی را پیش بینی می کند (001/0>(p. همچنین تمامی مولفه های 15 گانه هوش هیجانی بجز مولفه ی همدلی با سازگاری جسمانی (01/0>p) و سازگاری عاطفی (001/0>(p همبستگی معناداری داشته که از این میان، بیشترین میزان همبستگی در سازگاری جسمانی مربوط به مولفه ی مسوولیت پذیری (72/0- =r) و در سازگاری عاطفی مربوط به مولفه عزت نفس (76/0- =r) بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود رابطه ی مثبت بین هوش هیجانی و سازگاری در بیماران سرطانی، راهکارهای افزایش هوش هیجانی از جمله برگزاری کارگاه های آموزشی ویژه در بیمارستان ها و مراکز درمانی توسط کادر مربوطه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سازگاری، سرطان، هوش هیجانی
  • علیرضا ابراهیم زاده بیدسکان، فاطمه نیک مرد، الهام محمد زاده، هنگامه رضوی، علیرضا فاضل صفحه 26
    زمینه و هدف
    فرآیند های تکاملی توسط واکنش های متقابل سلول به سلول و یا سلول با ماتریکس خارج سلولی میانجیگری می شود. از طرفی این میان کنش ها توسط مولکول های شیمیایی تنظیم می شود. در این راستا مطالعه حاضر به منظور بررسی توزیع و تغییرات برخی از ترکیبات قندی طی تکامل کلیه در رت انجام گرفت.
    روش تحقیق: تعداد 30 سر جنین رت نژاد ویستار در روزهای 14، 16 و 18 حاملگی در فرمالین فیکس و پس از پاساژ بافتی، در پارافین قالب گیری، و برش هایی به ضخامت 5 میکرون تهیه و در مجاورت با لکتین های LTA،MPA وUEA-I که با HRP کونژوگه شده بودند قرار گرفتند. سپس شدت رنگ مقاطع میکروسکوپی برای هر لکتین در مراحل مختلف جنینی به روش کور تعیین، رتبه بندی و با استفاده از روش های آماری باهم مقایسه شدند و از نمونه های مورد نظر تصویر تهیه گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که واکنش لکتین MPA با پودوسیت ها به تدریج با پیشرفت تکامل از روز 14 تا 18 افزایش یافت (05/0>p). سلول های مزانشیمی در کلیه های در حال تکامل در روز های 14 و 16 واکنش نشان دادند در حالیکه در روز 18 واکنشی مشاهده نشد (05/0>p). واکنش متوسطی در مجاری جمع کننده ادرار در روز 16 مشاهده گردید. واکنش لکتینUEA-I با سلول های مزانشیمی در روز های 14 و 16 متوسط و در روز 18 کم ارزیابی گردید (05/0>p). در حالیکه واکنش پودوسیت ها در روز 16 متوسط و در روز 18 واکنش مذکور کاهش یافت(05/0>p). لوله های جمع کننده در روز 16 واکنش ضعیفی را نشان دادند. واکنش لکتین LTAبا لوله های پیچیده دور و نزدیک و مجاری جمع کننده در روز 18 ضعیف ارزیابی گردید. پودوسیت ها در هیچ یک از مراحل تکاملی مورد بررسی واکنشی را با لکتین مذکور بروز ندادند و سلول های مزانشیمی در روز 14 واکنش متوسطی را بروز دادند که این واکنش در روز های 16 و 18 ناپدید گردید.
    نتیجه گیری
    طبق یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که بیان و تغییرات گلیکوکونژوگیت ها با قند های انتهایی L-fuc(α1→4)GlcNAc، Gal-(β1→3)-GalNAc و L-fuc(α 1→3)Gal(β 1-4l)Glc در طی تکامل کلیه تنظیم شده است.
    کلیدواژگان: تکامل، جنین، کلیه، گلیکوکونژوگیت ها، لکتین
  • حبیب واحدی، محمدحسین عزیزی *، فرزاد کبارفرد، محسن برزگر، زهره حمیدی اصفهانی صفحه 37
    زمینه و هدف

    در دماهای بالاتر از 120 درجه سانتی گراد یک ماده سرطان زا بنام اکریل آمید در نان ساخته می شود. آسپارژین آزاد موجود در آرد گندم پیش ساز اصلی تشکیل اکریل آمید شناخته شده است. با توجه به اهمیت تغذیه ای و پزشکی اکریل آمید، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر درجه استخراج آرد و آنزیم آسپارژیناز بر کاهش آسپارژین در خمیر نان، انجام شد.
    روش تحقیق: برای انجام این تحقیق تجربی دو رقم گندم از استان گلستان تهیه شد و از مخلوط کردن گندم ها دو نوع آرد با درجه استخراج 93 و 82 درصد تولید شد. میزان آسپارژین آزاد در آرد کامل، سبوس و آرد آندوسپرم حاصل از دو رقم گندم و در دو نوع آرد تعیین شد،سپس تاثیر درجه استخراج آرد بر میزان آسپارژین و آنزیم آسپارژیناز بر هیدولیز آسپارژین آزاد در آرد و دو نوع خمیر در شرایط آزمایشگاه و نانوایی بررسی شد. اندازه گیری آسپارژین با کروماتوگرافی مابع باکارآیی بالا و تحلیل داده ها با آزمون تی و من ویتنی انجام شد.

    یافته ها

    اختلاف معنی داری بین میانگین های آسپارژین آزاد در آرد کامل، سبوس، آرد آندوسپرم و دو نوع آرد مشاهده شد (05/0>p). غلظت موثر آنزیم، برای کاهش آسپارژین آزاد در دو نوع خمیر به 500 میلی گرم/ کیلوگرم رسید. راندمان کاهش آسپارژین در دو نوع خمیر نسبت به نمونه شاهد به میزان 02/88 درصد رسید. کاهش آسپارژین با استفاده از غلظت یکسان آنزیم در دو نوع خمیر تفاوت معنی داری نشان نداد (05/0)

    کلیدواژگان: آسپارژین آزاد، آنزیم، درجه استخراج، کروماتوگرافی
  • مهناز صلحی، فاضل زینت مطلق، کامبیز کریم زاده شیرازی، محمدحسین تقدسی، فرزاد جلیلیان صفحه 45
    زمینه و هدف
    یکی از پیامد های ماشینی شدن زندگی و پیشرفت تکنولوژی در قرن حاضر، فقر حرکتی و کاهش فعالیت فیزیکی مناسب در بین افراد بوده است که این مشکل از دیدگاه سلامتی یکی از مهمترین مشکلات جامعه امروزی می باشد؛ لذا در این پژوهش با بهره گیری از تئوری رفتار برنامه ریزی شده به طراحی و اجرای یک برنامه آموزشی به منظور ارتقاء فعالیت فیزیکی در بین دانش آموزان مقطع راهنمایی پرداخته شده است.
    روش تحقیق: این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی میدانی است. بدین منظور چهار مدرسه راهنمایی (دو مدرسه دخترانه و دو مدرسه پسرانه) از میان مدارس راهنمایی انتخاب گردیدند و سپس دو مدرسه به عنوان گروه مداخله (150 نفر) و دو مدرسه به عنوان گروه شاهد (150 نفر) در نظر گرفته شد. شرکت کنندگان قبل و 2 ماه پس از انجام مداخله آموزشی پرسشنامه ها را تکمیل نمودند. در نهایت اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماریSPSS نسخه 13 و با بهره گیری از آزمون های آماری کای دو، t مستقل و t زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان دهنده وجود اختلاف معنی دار برای میانگین نگرش (003/0>p)، قصد رفتاری (000/0p<)، نرم های انتزاعی (013/0p<) و کنترل رفتاری درک شده (001/0p<) بین دانش آموزان گروه های مداخله و شاهد بعد از انجام مداخله آموزشی بود. همچنین میزان پرداختن به فعالیت بدنی در بین دانش آموزان گروه مداخله به طور معنی داری بعد از انجام مداخله آموزشی افزایش یافت (000/0 p<).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان دهنده وجود تفاوت آماری معنی دار در سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده و افزایش پرداختن به فعالیت بدنی در بین دانش آموزان گروه مداخله بعد از اتمام برنامه آموزشی بود که حاکی از تاثیر مثبت برنامه آموزشی اجرا شده است.
    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، دانش آموزان، فعالیت بدنی
  • مهدی ربیعی، افشین صلاحیان، محمدباقر کجباف، حسن پالاهنگ صفحه 53
    زمینه و هدف
    تحقیقات نشان داده است که بین مولفه های فراشناختی و اختلال بدشکلی بدن رابطه وجود دارد، ولی با این وجود پژوهشی درمورد اثربخشی مداخله فراشناختی برروی علائم در آمیختگی افکار اختلال بدشکلی بدن انجام نشده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله فراشناختی بر علائم در آمیختگی افکار در بیماران مبتلا به اختلال بدشکلی بدن انجام شد.
    روش تحقیق: این پژوهش به روش نیمه تجربی و با استفاده از روش نمونه گیر ی داوطلبانه، از مراجعین مراجعه کننده به کلینیک های جراحی زیبایی در شهر اصفهان که مبتلا به اختلال بدشکلی بدن بودند، انجام شد. 20 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند و در دو گروه گواه و تجربی به روش گمارش تصادفی جایگزین شدند. پس از اجرای پیش آزمون که با استفاده از آزمون در آمیختگی افکار (TFI) به عمل آمد،گروه تجربی طی 8 جلسه هفتگی تحت درمان فراشناختی قرار گرفت، در حالی که گروه کنترل مداخله دریافت نکرد. پس آزمون و پیگیری (سه ماه) با همان ابزار انجام گرفت و نتایج آن به کمک آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که درمان فراشناختی در مهار علائم درآمیختگی افکار در بیماران مبتلا به اختلال بدشکلی بدن تاثیر معناداری دارد. میزان بهبودی یا اندازه اثر درمان بر روی این علائم در پس آزمون 65 درصد و در پیگیری سه ماه 56 درصد بود (0001/0p<)
    نتیجه گیری
    این مداخله بر ارتقای مهارتهای انطباقی کارآمد و انعطاف پذیراز طریق فرایند های فراشناختی و تاثیر آن در کاهش درآمیختگی افکار در بیماران اختلال بدشکلی بدن تاکید می نماید. با توجه به نتایج این تحقیق از درمان فراشناختی می توان در کلینک های روانشناختی برای کاهش علائم درآمیختگی افکار و مشکلات فراشناختی در بیماران مبتلا به اختلال بدشکلی بدن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اختلال بدشکلی بدن، علائم درآمیختگی افکار، مداخله فراشناختی
  • حسین کاکویی، عبدالله غلامی*، مهدی قاسم خانی، مصطفی حسینی صفحه 60
    زمینه و هدف

    گرد و غبار سیمان یکی از عوامل زیان آور شیمیایی محیط کار می باشد. اثرات تنفسی ناشی از سیمان هنوز مورد بحث می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات تنفسی ناشی از مواجهه با گرد و غبار سیمان بود.
    روش تحقیق: این مطالعه مقطعی که از نوع مورد شاهدی می باشد دریکی از کارخانجات سیمان انجام گردید که جمعیت تحت مطالعه را 148 کارگر مرد تشکیل می داد (94 نفر مواجهه یافته و 54 نفر مرجع). در این مطالعه از پرسشنامه استاندارد بررسی علائم تنفسی مطابق با توصیه انجمن متخصصان ریه آمریکا برای ارزیابی و تعیین میزان شیوع علائم تنفسی در دو گروه استفاده گردید. تعیین میزان مواجهه کارگران با گرد و غبار سیمان با استفاده از پمپ نمونه بردار فردی صورت گرفت. همچنین پارامترهای عملکرد ریه با استفاده از اسپیرومتر کالیبره شده اندازه گیری شد و از آزمون های تی تست و کای اسکوئر برای آنالیز نتایج استفاده گردید

    یافته ها

    غلظت گرد و غبار سیمان بیش از حد مجاز مواجهه شغلی با این ماده برآورد گردید. همچنین شانس وجود علائمی نظیر سرفه توام با خلط و خس خس سینه در افراد مواجهه یافته به طور معنی داری بیشتر از افراد مواجهه نیافته بوده است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان می دهد که میزان گردو غبار بیش از حد استاندارد بوده و عامل تعیین کننده شیوع علائم تنفسی و کاهش ظرفیت های ریه، مواجهه با گرد و غبار سیمان می باشد. و گردو غبار سیمان می تواند باعث کاهش حجم های ریوی و ایجاد مشکلات تنفسی می شود.

    کلیدواژگان: صنعت سیمان، علائم تنفسی، گرد و غبار سیمان، مواجهه ی شغلی
  • مرضیه مالکی، محمد قادری، طاهره اشک تراب، هادی جباری نوقابی، علی زاده محمدی صفحه 66
    زمینه و هدف
    موسیقی درمانی روشی است که در آن موسیقی اثرات خود را از طریق هماهنگی ریتم های مختلف بدن اعمال کرده و تنظیم و تعدیل پاسخ های فیزیولوژیکی را به روش های مختلف انجام می دهد. موسیقی اثرات آرام بخش و ضد اضطراب دارد، با این وجود، شواهد در مورد شاخص های فیزیولوژیک ناسازگار است. لذا این پژوهش با هدف بررسی تاثیر موسیقی ملایم بر شاخص های فیزیولوژیک بیماران صدمات مغزی انجام شد.
    روش تحقیق: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی یک گروهی قبل و بعد بود، که در آن 35 بیمار مبتلا به صدمات مغزی بستری در بخش های آی- سی- یو بیمارستان های شهدای تجریش و لقمان حکیم در سال 90-1389 به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناسی، فرم ثبت شاخص های فیزیولوژیک، معیار کمای گلاسکو و ابزارهای بیوفیزیولوژیک بود. شاخص های فیزیولوژیک و سطح هوشیاری نمونه ها قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از روش های آماری آنالیز واریانس طرح اندازه های تکراری و بن فرونی و بوسیله نرم افزار آماری SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مقایسه میانگین شاخص های فیزیولوژیک قبل و بعد از مداخله، اختلاف معنی داری را نشان داد (001/0p<)، به طوری که میانگین درصد اشباع اکسیژن افزایش و میانگین تعداد نبض، تنفس، فشار خون سیستولیک، فشار خون دیاستولیک، فشار متوسط شریانی و درجه حرارت کاهش یافت. میانگین فشار نبض کاهش یافت اما اختلاف معنی داری نداشت (197/0p=).
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد که موسیقی ملایم می تواند باعث تعدیل شاخص های فیزیولوژیک بیماران صدمات مغزی شود. لذا به مدیران بیمارستان پیشنهاد می گردد تا راه کارهای عملی جهت استفاده ی موسیقی ملایم به منظور تعدیل شاخص های فیزیولوژیک بیماران در بخش های آی سی یو تدوین نمایند.
    کلیدواژگان: شاخص های فیزیولوژیک، موسیقی درمانی، موسیقی ملایم
  • محمد امیری، رضا چمن، حسن باقری، فریده صادقیان، احمد خسروی صفحه 75
    زمینه و هدف
    محاسبه سرانه کارکرد، مبنایی منطقی و عاقلانه برای تشخیص میزان شایستگی کارکنان و دستیابی به هدف های سازمان است. مطالعه با هدف، تحلیل هزینه ها و تعیین سرانه کارکرد کارکنان شاغل در بخش بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شاهرود انجام شده است.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- مقطعی کلیه هزینه های واحدهای تابعه معاونت بهداشتی شهرستان شاهرود در سال 1388 استخراج شده است. استاندارد نمودن خدمات و فعالیت ها و تعیین زمان مورد نیاز جهت انجام هر فعالیت با استفاده از نظرات ارائه دهندگان خدمات و مراقبت های بهداشتی اولیه به روش توصیه شده در فن بازنگری و ارزشیابی برنامه صورت گرفت. داده ها در قالب بیش از 75 فرم، گردآوری و وارد نرم افزار تحلیل هزینه و Excel شده و پس از تحلیل نمایش اطلاعات بوسیله جداول توزیع فراوانی و نمودار صورت گرفت.
    یافته ها
    4/44% از افراد را مردان تشکیل می دادند. سرانه ساعت کارمفید پرسنل در خانه بهداشت 270 دقیقه، در مرکز بهداشتی درمانی روستایی 214 دقیقه، در مرکز بهداشتی درمانی شهری 203 دقیقه، در مرکز بهداشتی درمانی شبانه روزی شهری 343 دقیقه، در پایگاه بهداشتی 168 دقیقه و در مجموع شهرستان 225 دقیقه در روز بود. نیروهای موجود به ازای هر دقیقه کار موظف 459 ریال و هر دقیقه کارمفید 854 ریال حقوق و دستمزد دریافت نموده بودند.
    نتیجه گیری
    تنها از نیمی از ظرفیت زمانی بهورزان، کاردان ها، نیروهای اداری مالی و کادر تشخیصی درمانی و کمتر از یک سوم ظرفیت زمانی پایگاه بهداشتی و تسهیلات زایمانی استفاده شده است. غنی سازی شغلی، شفاف سازی فرآیندهای کار و تعدیل نیروی انسانی می تواند نقش مهمی در افزایش بهره وری داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرانه کارکرد، کارسنجی، کارکنان بهداشت
  • فاطمه حاجتی صفحه 82
    تعیین میزان دیلاتاسیون سرویکس به عنوان یکی از معیارهای پیشرفت زایمان زمینه ای برای تلاش جهت ابداع وسایلی بدین منظور شده است. بررسی تلاش های انجام گرفته قبلی جهت ابداع یا ارتقای روش های عینی دیلاتاسیون سرویکس نشان داد که وسایل موجود به دلیل استفاده از فناوری های پیشرفته مانند لیزر و حسگر فشار یا مقرون به صرفه نبوده و یا به نحوی برای بیمار ناراحت کننده هستند و به همین دلیل، متاسفانه تاکنون هیچ یک برای کاربرد گسترده در بالین مناسب معرفی نشده اند. بنابراین ابداع ابزاری ساده و دارای کاربرد بالینی به منظور اندازه گیری عینی دیلاتاسیون سرویکس هدف قرار گرفت. دیلاتومتر سرویکال وسیله ای ساده، کوچک، استریل و یک بار مصرف برای اندازه گیری عینی دیلاتاسیون سرویکس است که نه تنها می تواند از تعداد معاینات ناشی از تفاوت معاینه کننده ها بکاهد، بلکه همچنین می تواند به عنوان وسیله ای آموزشی برای دانشجویان مامایی و پزشکی مورد استفاده قرار گیرد. تحقیقات بالینی جهت بارگیری این ابزار در آموزش و بالین به منظور تعیین کارایی عملی آن در دستیابی به اهداف اولیه این ابداع توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دیلاتاسیون سرویکس، دیلاتومتر سرویکال، لیبر
|
  • Ms Mozhgan Sharifizad Nahid Khodakaram Sharareh Jannesari, Dr Alireza Akbarzadeh Page 5
    Background And Aim
    The number of cesarean sections continues to rise in developed countries. This is one of the main concerns of society, especially in obstetrics and gynecology fields. The overall goal of this research is to determine and compare the outcomes of cesarean and vaginal delivery for mothers and infants in selected hospitals in Tehran in 2009.
    Materials And Methods
    This was a prospective population-based cohort study of 246 pregnant women who delivered in Tehran hospitals. 114 healthy women undergoing a cesarean section and their infants henceforth known as the “cesarean group” were considered for the comparison with an otherwise similar group of 132 women delivering vaginally. The data were collected in three stages (at childbirth, before discharge and 10 days after birth) and analyzed through SPSS Software V.16 at 0.05 level of significance.
    Results
    There was no significant correlation between early postpartum hemorrhage, PPH leading to an intervention and treatment after 10 days of postpartum, infection and postpartum urinary retention, infection leading to treatment, readmission within 10 days after delivery and postpartum blouse syndrome. In contrast, there was a significant relation between the decrease of more than 10% of hematocrit before and after delivery and type of delivery (p<0.001), and also between the type of delivery and the incision pain (Episiotomy or cesarean) (p<0.001), birth satisfaction after 10 days (p=0.001. Also, there was a significant relationship between the type of delivery and hospitalization duration (p<0.001) and also hospitalization costs (p<0.001). There was no significant correlation between type of delivery with newborn Apgar score during one minute and five minutes after birth. There was no significant relationship between newborn weight, jaundice and respiratory depression, and need to admission in NICU. There was no significant relationship between type of delivery with fever leading to treatment, infant feeding, impatience and death of newborn during 10 days after birth.
    Conclusion
    The study found no statistically significant difference in maternal and neonatal outcomes between C-section and vaginal birth groups. More studies are needed to understand the short term and long term complication of the delivery mode on maternal-child outcomes.
  • Dr Gholamreza Komeili, Mr Meisam Sargazi, Mr Syavash Solouki, Mr Shahabalgin Maleki Fatemeh Saeidi Neek Page 12
    Background And Aim
    Non-steroidal anti-inflammatory drugs have been used widely in recent times and generation of peptic ulcer is a side-effect of these drugs. In this study, we evaluated the effect of extract of Carum Copticum seed on treatment of peptic ulcer induced by ibuprofen in rats.
    Materials And Methods
    This study was performed on 30 adult female rats. At first, the animals were randomly divided into five groups. Then, in order to induce gastric ulcer, Ibuprofen was used orally. After suffering, the animals were treated with Omeprazole or plant seed aqueous extract doses of 125, 250 and 500 mg per kg, twice a day for two weeks. Finally, the animals were studied in terms of the number and the extent of gastric ulcer. The amount of liver enzymes, Aspartate Transferase (AST) and Alkaline Transferase (ALT), in the serum of animals were also measured.
    Results
    The plant seed extract caused a dose-dependent ulcer healing effect in rats, that is, the therapeutic effect in doses of 125 and 250 mg/kg compared with Omeprazole was significantly meaningful (p<0.05). The mean number and area of gastric ulcers in the groups receiving the extract were significantly lower than those of the group receiving Omeprazole. The amount of liver enzymes in the extract group that received a dose of 500 mg/kg significantly increased (p<0.01).
    Conclusion
    The extract of Carum Copticum seed was very effective in the treatment of peptic ulcer and therapeutic effect of this extract is comparable with that of Omeprazole. Moreover, further work is needed to elucidate the extent and mechanism of these changes.
  • Ms Hanieh Rajabpour, Dr Jahanshir Tavakolizadeh Page 17
    Background And Aim

    Nowadays, research interests in cancer, as the second reason of death in the world, concentrate on coping and adjustment styles. Emotional intelligence (EQ) is the person's ability of perception and management of emotions in themselves and others, this ability is related to the individual's health. Thus, the aim of this study is to determine the relationship between EQ and adjustment in cancer patients.

    Materials And Methods

    This research is a correlational study, in which 60 cancer patients (22 males and 38 females) of the hospitals and therapeutic centers in Mashhad city were selected by cluster sampling. The patients completed the EQ inventory and Bell adjustment questionnaire. Afterwards, the data were analyzed using SPSS Software V.17 through Pearson correlation and multiple regression analyses.

    Results

    There are relationship between EQ and physical adjustment)r=-.65) and emotional one)r=-.65), (p<.001). From EQ dimensions, conformity dimension predicted 43% of variance of physical adjustment. Temperament and stress management dimensions predicted 63% of emotional adjustment (p<.001). Also, there was a significant relationship between all the EQ components (15 components, except empathy) and physical (p<0.01) and emotional adjustment (p<.001). The most correlation ratio in physical adjustment and emotional adjustment was related to responsibility component (r=-.72) and self-respect (r=-.76), respectively.

    Conclusion

    With regard to the positive relationship between EQ and adjustment in cancer patients and more adjustment in them, the strategies to improve EQ, such as special workshops in hospitals and therapeutic center, are recommended.

  • Dr Alireza Ebrahimzadeh Bideskan, Fatemeh Nikmard, Dr Elham Mohammadzadeh, Dr Hengameh Razavi, Alireza Fazel Page 26
    Background And Aim
    Developmental processes are mediated by cell surface and extracellular matrix (ECM) interactions that are regulated by the molecular mechanism. The aim of this study was to determine Glycoconjugates terminal sugars distribution and the changes during kidney development in rats using Lectinhistochemical technique.
    Materials And Methods
    Thirty Wistar Rat embryos at different stages from days 14 (E14) to 18 days of gestation were fixed in formalin, embedded in paraffin and cut into 5µm thickness sections serially. The sections were incubated with different HRP-lectins from Lotus tetragonolobus (LTA), Maclura pomifera (MPA) and Ulex europeus agglutinine (UEA-I). Staining intensity was determined by means of blind method and the sections were graded to compare different embryonic stages.
    Results
    Our findings showed that the reactions of MPA with podocyts started at E14 and increased afterwards (p<0.05). Mesenchymal cells reacted with MPA on E14, E 16 and disappeared at E18 (p<0.05). Collecting duct reaction with MPA was moderate on E 16. Mesenchymal cells reaction with UEA-I was moderate on E14 to E16 but decreased on E18 (p<0.05). A weak reaction was observed in collecting duct with UEA-I on E16. Proximal and distal tubules as well as collecting ducts showed a weak reaction with LTA in E18. No reaction was observed in Podocytes. Mesenchymal cells reacted on E14 but did not react on E16 and E18 with UEA-I lectin.
    Conclusion
    According to the results, it is concluded that distributions and changes of glycoconjugates with terminal sugars L-Fuc (α2-4) GlcNAc, Gal (β1-3) GalNAc and L-fuc (α 1→3) Gal (β 1-4) Glc, are regulated during rat kidney development.
  • Mr. Habib Vahedi, Dr. Mohammad Hossain Azizi, Dr. Farzad Kobarfard, Dr. Mohsen Barzegar, Dr. Zohreh Hamidi Esfahani Page 37
    Background And Aim

    Acrylamide, a carcinogen material, is produced in temperatures above 120 ̊C in bread. Free asparagine in wheat flour is the basic factor in acrylamide formation in bread. In accordance with its nutritional and medical importance, the aim of this study was to study the effect of flour extraction rate and asparaginase enzyme on reducing the free asparagine in bread dough.

    Materials And Methods

    To perform this experimental study, two types of wheat were obtained from Golestan province, and two kinds of flour were produced with 93% and 82% extraction rate by mixing the two kinds of wheat. The value of free asparagine in whole flour, bran and endosperm flour obtained from the two varieties of wheat and in two kinds of flour was determined. Then, the effect of the flour extraction rate on free asparagine and asparaginase enzyme on the hydrolysis of free asparagine in flour and the two varieties of dough was investigated in laboratory and bakery conditions. The free asparagine by liquid chromatography with high efficiency was measured, and the data were analyzed through independent t-test and Mann-Whitney.

    Results

    A significant difference was observed between the means of free asparagine in whole flour, bran, endosperm flour and the two kinds of flour (p<0.05). The suitable density of asparaginase enzyme for reducing free asparagine in two kinds of dough was 500 mg/kg. Reduction of asparagine by the use of similar density of the enzyme in the two kinds of dough was not significant, 88.02% (p>0.05).

    Conclusion

    The effect of wheat variety and flour extraction rate on free asparagine value is inevitable, but using asparaginase enzyme is a useful way to reduce asparagine in bread dough.

  • Dr. Mahnaz Solhi, Mr. Fazel Zinat Motlagh, Dr. Kambiz Karimzade Shirazi, Dr. Mohammad Hossen Taghdisi, Mr. Farzad Jalilian Page 45
    Background And Aim
    Reduction of physical activity among adolescents is one of the most important problems of society. The aim of this study was to determine the effects of training programs on promoting the physical activity among school students by using the theory of planned behavior.
    Materials And Methods
    This was a quasi-experimental study in which four junior high schools were randomly selected and then assigned to two interventional groups (n=150) and two control groups (n=150). Next, the students filled out the questionnaires before the intervention and two months after the intervention. The collected data were analyzed using SPSS Software V.13 employing Chi-square, independent and paired t test.
    Results
    There was a statistically significant difference for the mean score of attitude (p=0.003), intention (p=0.000), subjective norms (p=0.013), perceived behavioral control (p=0.001) and increasing physical activity (p=0.000) among interventional groups after implementing the educational program.
    Conclusion
    The overall results indicated that there were significant differences in the structure of theory of planned behavior and the increase of physical activity among students in the intervention group after training. It seems that implementing educational programs for increasing physical activities among students will be useful.
  • Mr. Mehdi Rabie, Dr. Afshin Salahian, Dr. Mohammad Bagher Kajbaf, Dr. Hasan Palahang Page 53
    Background And Aim
    Previous investigations have indicated that there is a relationship between Meta cognition and Body Dysmorphic Disorder (BDD), but there isnt enough study about efficacy of metacognitive therapy in reducing thoughts fusion. So, this study aimed to examine the efficacy of Metacognitive Behavior Therapy (MCBT) on reducing thoughts fusion in outpatients with BDD.
    Materials And Methods
    In this experimental study, one sample was selected from the dermatology and cosmetic surgery clinic in Isfahan through voluntary sampling. Twenty subjects were then randomly selected from the patients with BDD referring to this cosmetic surgery clinic and were randomly assigned to one experimental and one control group. Thoughts Fusion Inventory (TFI) was then administered to both groups as pretest. Then, the experimental group received Metacognitive Behavioral Therapy (MCBT) in 8 sessions weekly and the control group received nothing. Post-tests were then administered to both groups immediately after the treatment and 3 months later. The data were analyzed through covariance.
    Results
    The results showed that MCBT was followed by a significant decrease in Thoughts Fusion (p<0.01). Compared with the pretest, the experimental group showed a 65% decrease in the rate of thoughts fusion in the immediate post-test and a 56% decrease in the follow-up (p<0.0001).
    Conclusion
    This intervention is believed to reduce thoughts fusion by facilitating transmission from the object mode to the metacognitive and enhancing the efficient and flexible coping skills. Thus, we might reduce the Thoughts Fusion in BDD by this method of therapy.
  • Dr. Hosain Kakooe, Mr. Abdullah Gholami, Dr. Mehdi Ghasemkhani, Dr. Mostafa Hossaini Page 60
    Background And Aim

    Cement dust is one of the workplace harmful chemicals. There is a disagreement about respiratory effects of cement. The main purpose of this study was to investigate the respiratory effects of exposure to cement dust.

    Materials And Methods

    The subjects consisted of 148 male workers (94 workers with current exposure to cement dust and 54 healthy unexposed employees as a referent group). Respiratory symptom questionnaires, as suggested by the American Thoracic Society, were administered to them. Determination of exposure was carried out by personal dust monitoring. Furthermore, the subjects underwent lung function tests by a spirometer. The data were analyzed applying t test and chi-square test.

    Results

    The mean values of respirable and dust concentrations were estimated to be 7.70± 1.2 and 67.4± 5.4 mg/m3. Significant decrements in the parameters of pulmonary function were noted (p<0.05).

    Conclusions

    The findings of this study indicate that a strong association exists between exposure to cement dust and the prevalence of respiratory symptoms and functional impairments of the lungs.

  • Ms Marzieh Maleki, Mr. Mohammad Ghaderi, Dr. Tahereh Ashktorab, Dr. Hadi Jabbari Nooghabi, Dr. Ali Zadehmohammadi Page 66
    Background And Aim
    Music therapy is a technique by which music applies its effects through regulation of body rhythms and adjusts the physiological responses in several ways. Music has relaxation and anti-anxiety effects; however, evidence about its physiological effects is inconsistent. This research was carried out to determine the effect of light music on physiological parameters of patients with traumatic brain injuries.
    Materials And Methods
    In this before-after clinical trial, 35 patients with traumatic brain injuries hospitalized at ICU wards of Shohadae Tajrish and Loghman Hakim hospitals were selected by purposive sampling in 2011. The data were collected by a demographic questionnaire, a physiological parameters form, Glasgow Coma Scale (GCS) and biophysiological measuring devices. Physiological parameters and GCS were measured before and after listening to light music. The data were analyzed by SPSS using RM- ANOVA and Bonferroni tests.
    Results
    Comparing the means of physiological parameters before and after the intervention showed significant differences (p<0.001); i.e., the mean of SPO2 increased and the means of pulse rate, respiratory rate, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, arterial pressure and body temperature decreased. The mean of pulse pressure decreased with no significance (p=0.197).
    Conclusion
    The results showed that light music can adjust physiological parameters of patients with traumatic brain injuries. This study recommends that the managers of hospitals develop a practical strategy to use light music in order to adjust the physiological parameters of patients at ICU wards.
  • Dr Mohammad Amiri, Dr Reza Chamani, Mr. Hasan Bagheri Farideh Sadeghian, Mr. Ahmad Khosravi Page 75
    Background And Aim
    Calculating per capita performance is a logical and reasonable basis for the diagnosis of staff’s competency and merits and for achieving organizational objectives. This study aimed at analyzing the costs and determining the per‌ capita performance of the personnel working in the hygiene sectors of Shahroud University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, all the costs of the sectors affiliated with the Health Deputy of Shahroud University of Medical Sciences were extracted in 2009. The services and activities were standardized and the time required for the performance of each activity was determined through using service provider comments. The primary health cares were provided based on the methods recommended in the reviewing and program evaluation techniques. The data were collected through over 75‌ forms and were fed into Excel and the cost‌ analysis software. After analyzing the data, the results were displayed in frequency distribution tables and charts.
    Results
    44.4% of the participants were males. Useful work time per capita in health houses were 270 minutes per day, in rural health centers it was 214‌ minutes, in urban health centers it was 203 minutes, in urban boarding health centers it was 343 minutes, and in health posts, it was 168 minutes. The useful work time per capita for the whole city employees was 225 minutes per day. The available workforce received 459 Rials for each minute of required work and 854‌ Rials for each minute of useful work.
    Conclusion
    Only half of the temporal capacity of rural health workers, health technicians, administrative staff, and the diagnostic and therapeutic personnel were efficiently used, while for the temporary capacity and delivery and labor facilities of health posts, this figure stood at less than one third. Professional enrichment, clarifying work processes and workforce adjustment can play an important role in increasing productivity.
  • Ms Fateme Hajati Page 82
    Determining the cervical dilatation, as one of labor's progress criterion, has been considered an attempt for inventing different tools for this purpose. But, unfortunately, none of the tools has become clinically widespread and applicable yet. Therefore, this study has been done with the purpose of producing a simple and clinically useful tool for objective determining of cervical dilatation. Reviewing other pervious practices for inventing or improving objective cervical dilatation methods has shown that the available tools using advanced technologies such as Laser or pressure sensors are not cost-effective or even cause discomfort for patients, so they had not been clinically applicable. Cervical dilatometer is a new small size device with a simple mechanism; it will be sterile, single-used and designed for converting examiner's subjective estimate to an objective and measurable criterion; it can reduce the number of examinations– that are carried out by different examiners– and can be useful as a training tool for midwifery and medical students and clinical research, too.