فهرست مطالب

مجله مدیریت بازاریابی
پیاپی 11 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کامبیز حیدرزاده *، شیرین خسروزاده صفحه 1
    رفتار مصرف کننده شامل فعالیت های زیادی می شود، هر مصرف کننده دارای افکار، احساسات، برنامه ها، تصمیمات و خریدهای متعددی است. فردی که تنها به فعالیت خرید توجه می کند خیلی از فعالیت های مرتبط با آن را نادیده گرفته است. بازاریابان باید دریابند چگونه مصرف کنندگان اطلاعات درباره گزینه های مختلف را جمع آوری می کنند و از این اطلاعات برای انتخاب محصولات رقیب استفاده می کنند، مصرف کنندگان چگونه تصمیم به خرید می گیرند و چرا فرآیند خرید و دلایل خرید مصرف کنندگان مختلف، متفاوت است. اطلاعات مرتبط با رفتار مصرف کننده در جهت پیش بینی و تشخیص اعمال او در بازار مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین لازم است در مورد عوامل تاثیرگذار بر رفتار خریداران و ارتباط آن ها با تصمیم خرید اشراف داشته باشیم. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تصویر ذهنی از کشور خاستگاه تولید، آگاهی از محصول و درگیری ذهنی (پیچیدگی) محصول بر تصمیم خرید مصرف کنندگان می باشد.
    متغیرهای اصلی تحقیق شامل: تصویر ذهنی از کشور خاستگاه تولید، آگاهی از محصول، درگیری ذهنی (پیچیدگی) محصول، تمایل به جستجوی اطلاعات، تمایل به خرید و تصمیم خرید مصرف کنندگان می باشند. مدل پژوهش برگرفته شده از مدل تحقیق لین و چن (2006) است.
    جامعه آماری تحقیق دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران و محصول مورد بررسی گوشی تلفن همراه می باشد.
    حجم نمونه آماری 379 نفر می باشد که از تحلیل رگرسیون چندگانه برای آزمون نه فرضیه تحقیق استفاده شده است.
    نتایج نشان دادند که تصویر ذهنی از کشور خاستگاه تولید، آگاهی از محصول و درگیری ذهنی (پیچیدگی) محصول رابطه مستقیم با تصمیم خرید مصرف کنندگان دارند.
    کلیدواژگان: تصویر ذهنی از کشور خاستگاه تولید، آگاهی از محصول، درگیری ذهنی محصول، تمایل به جستجوی اطلاعات، تمایل به خرید، تصمیم خرید مصرف کننده
  • محمدعلی عبدالوند *، پروین علی پور صفحه 33
    هدف پژوهش : تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر کیفیت خدمات پس از فروش بر تمایلات رفتاری خریداران تجهیزات آزمایشگاهی، شامل تمایل به خرید مجدد و گفته های کوچه و بازار صورت گرفته است و ادراک از کیفیت خدمات پس از فروش توسط الگوی سلسله مراتبی کیفیت خدمت - متشکل از سه بعد اولیه شامل متغیرهای کیفیت تعامل، کیفیت محیط فیزیکی و کیفیت نتیجه - مورد سنجش قرار گرفته است. روش پژوهش : فرآیند تجزیه و تحلیل های داده های این تحقیق شامل مشخصه های توصیفی و آمار استنباطی است. در این تحقیق با توجه به ماهیت متغیرهای تحقیق و شیوه اندازه گیری آن ها از تحلیل عاملی تاییدی برای استخراج نمره های متغیرهای مکنون، برای تجزیه و تحلیل مدل مفهومی از مدل سازی معادلات ساختاری و برای آزمون فرضیه های تحقیق از آماره تی استیودنت استفاده گردیده است. نتایج پژوهش : از میان پنج فرضیه و مسیر مشخص شده در مدل تحقیق، هر پنج فرضیه تایید شده و وجود رابطه مثبت بین ادراک از کیفیت خدمت و گفته های کوچه و بازار، ادراک از کیفیت خدمت و تمایل به خرید مجدد، ادراک از کیفیت خدمت و رضایت، رضایت و تمایل به خرید مجدد، و رضایت و گفته های کوچه و بازار، مورد تایید قرار گرفته است.
    محدودیت های پژوهش : از جمله محدودیت های این تحقیق می توان به عدم دسترسی به منابع داخلی در زمینه سنجش کیفیت خدمات با استفاده از مدل کیفیت خدمات سلسله مراتبی، مشکلات مربوط به حجم نمونه، و ویژگی افراد جامعه آماری تحقیق اشاره کرد چرا که اغلب این جامعه را مدیران و اساتید دانشگاه ها تشکیل می دادند که به دلیل مشغله کاری متقاعد ساختن آنان جهت اختصاص زمانی برای تکمیل پرسشنامه کاری زمان بر بود.
    کاربردهای مدیریتی پژوهش :به تامین کنندگان دستگاه های کروماتوگرافی پیشنهاد می شود با استخدام نیروهای متبحر، با تجربه و دارای روابط عمومی بالا و همچنین با به کارگیری تجهیزات کارآمد و با تلاش برای به حداقل رساندن زمان انتظار مشتری و ایجاد برنامه های مدون آموزشی، زمینه رضایت خاطر مشتری و تبدیل او به یک مشتری وفادار و سودآور را فراهم سازند.
    نوآوری پژوهش: با توجه به پیشینه تحقیقات انجام شده در خارج از کشور مدل کیفیت خدمات سلسله مراتبی اغلب در صنایع خدماتی مورد استفاده قرار گرفته است و با تحقیقات صورت گرفته توسط محقق، در داخل کشور نیز تحقیق مشابهی که با استفاده از این مدل در حوزه تجهیزات آزمایشگاهی و یا هر صنعت دیگری صورت پذیرفته باشد، مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات پس از فروش، کیفیت تعامل، کیفیت محیط فیزیکی، کیفیت نتیجه، رضایت، تمایل به خرید مجدد، گفته های کوچه و بازار
  • امیرمحمد گلابی، سید حمید خداداد حسینی *، جهانگیر یداللهی، مهران رضوانی صفحه 63
    پژوهش حاضر به مفهوم پردازی نقش کارآفرین در بازاریابی کسب و کارهای خانگی می پردازد. چارچوب پژوهشی در این مطالعه، رویکرد تحقیق ترکیبی کیفی- کمی است. در مرحله اول، گردآوری داده ها با به کارگیری مصاحبه های اکتشافی و نیمه ساختار یافته، به همراه طرح سوالات باز با 12 کارآفرین و مالک بنگاه های خانگی انجام شد. در مرحله دوم با اعمال رویکرد کمی و ارسال پرسشنامه به هفتاد و هفت کسب و کار خانگی به گردآوری اطلاعات پرداخته شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که فرد کارآفرین با بهره گیری از توانایی ها و ویژگی های فردی خود، و به کارگیری تجارب و تکنیک های کاری، قوه شهود و ادراکات شخصی،عملکردهای بیش فعالانه و پایبندی به اصول اخلاقی در بازار سعی در کسب سود بیشتر و ارائه ارزشی بالاتر نسبت به سایر رقبا برای مشتریان اولیه / ثانویه خود دارد.
    کلیدواژگان: کار آفرینی، نقش فرد کارآفرین، کسب و کار خانگی، بازاریابی
  • علیرضا موسوی، مریم اشرف *، پریسا رجایی صفحه 85
    هدف از انجام این تحقیق ایجاد و ارتقای سطح کیفی ارتباط کارکنان با مشتریان هتل ها می باشد.
    این تحقیق به بررسی ارتباط بین میزان خرید، ارتباط مستمر و گفته های شفاهی با کیفیت ارتباط کارکنان و مشتریان پرداخته و سپس به الویت بندی آن ها بر اساس ترجی هات مشتریان با استفاده از روش تاپسیس فازی می پردازد. مدل مفهومی ارائه شده، مبتنی بر مدل کیم و چاز (2002) و وردگو و ورپرمال (2009) است.
    این تحقیق در بین200 نفر از مشتریان هتل ها شهرستان قشم به عنوان نمونه در سه ماهه دوم سال 1389، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفته است.
    جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه انجام شد و نتایج حاصل از پرسشنامه بعد از تجزیه و تحلیل به قرار زیر است:متغیرهای مدل با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون و نرم افزار SPSS مورد آزمون قرار گرفتند که نتایج حاصل از آن حاکی از ارتباط مثبت و مستقیم بین متغیرها (میزان خرید، ارتباط مستمر و گفته های شفاهی با کیفیت ارتباط با مشتری) در جهت تایید فرضیه ها می باشد.
    سپس با استفاده از نرم افزار Excel و روش تاپسیس فازی به رتبه بندی مولفه ها حاصل از کیفیت ارتباط بین کارکنان و مشتریان پرداخت، که رتبه بندی آن ها مطابق با نظر مشتریان به ترتیب زیر می باشد: ارتباط مستمر، گفته های شفاهی و میزان خرید مشتری.
    کلیدواژگان: کیفیت ارتباط، گفته های شفاهی، ارتباط مستمر، میزان خرید و تاپسیس فازی
  • تورج صادقی، محمد لشکری، خدیجه قائم مقامی تبریزی * صفحه 115
    در میان شاخه های مختلف صنایع آرایشی و بهداشتی صنعت عطر بیشترین درآمد را به خود اختصاص داده است. امروزه عطر از یک کالای لوکس تبدیل به یک کالای مد روز شده و با توجه به نام و نشان های تجاری (برندهای) گوناگونی که هر ساله وارد بازار می شوند انتخاب برای مشتریان دشوارتر می گردد.
    همچنین با توجه به هزینه های سرسام آور شرکت ها جهت ورود به بازار، مطالعه و شناخت گروه های هدف و ترجیحات آن ها نقش مهمی در جایگاه یابی و کاهش هزینه های شکست عطر دارد.
    تاکنون پژوهش های گوناگونی در حوزه صنایع آرایشی و بهداشتی انجام گرفته است اما پژوهش حاضر، اولین پژوهشی است که در زمینه عطر در ایران انجام گرفته است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر احساسات و ادراک از نام و نشان تجاری عطر (برند) در خرید عطرهای زنانه و مردانه (با نام مشابه) و میزان آشنایی آنان با این مفهوم عطر می باشد.
    در این تحقیق تلاش شده عوامل موثر در خرید عطر و ارتباط آن ها با احساسات و ادراک از برند در تصمیم خرید تحت مدلی بررسی گردد.
    کلیدواژگان: عطرهای با نام مشابه، احساسات هنگام خرید، ادراک از نام و نشان تجاری (برند)، نام و نشان تجاری (برند)
  • رضا برادران کاظم زاده *، مریم کیایی پور صفحه 143
    فرآیند جهانی شدن و سرعت پیشرفت های تکنولوژیک باعث دگرگونی سریع بازارها شده است. موفقیت در بازارهای پر چالش آینده مستلزم آمادگی لازم برای واکنش آگاهانه و سریع است. با این همه، همچنان اکثر شرکت ها ترجیح می دهند سرمایه های خود را به بخش هایی غیر از بازاریابی اختصاص دهند. میزان به کارگیری سیستم های اطلاعاتی در این حیطه بسیار محدودتر از دیگر زمینه ها بوده و در مواردی نیز که این سیستم ها توسعه پیدا کرده اند متاسفانه کارایی و اثربخشی لازم را نداشته اند.
    از آن جا که در مطالعات گذشته نیز همیشه تاکید بر طراحی و توسعه این سیستم ها بوده و کمتر به کارایی و تاثیرات این سیستم ها توجه شده، لذادر این تحقیق به بررسی میزان سازگاری میان روش های حل مسئله و سیستم پشتیبان بازاریابی پرداختیم. موضوعی که بنا بر تحقیقات صورت گرفته سهم زیادی در افزایش اثربخشی این سیستم ها داشته است.
    در این تحقیق تعدادی از سیسستم های مورد استفاده قطعه سازان خودرو در حیطه بازاریابی، از طریق پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفتند که با توجه به نتایج به دست آمده، روشی کهبیشترین کاربرد را در حل مسائل بازاریابی داشت و بیشترین پشتیبانی نیز از آن صورت می گرفت، روش استدلالی بود. همچنین میزان متوسط سازگاری میان مشخصه های سیستم پشتیبان و روش های حل مسئله، 38% برآورد شد.
    به این ترتیب سیستم هایی که قطعه سازان در حیطه بازاریابی مورد استفاده قرار می دهند به میزان بالایی با شرایط حل مسئله در این شرکت ها ناسازگاری دارند، که این عدم سازگاری مطمئنا در دراز مدت منجر به کاهش اثرات این سیستم ها خواهد شد. لذا توجه به تناسب سیستم پشتیبان با شرایط حل مسئله امری ضروری به نظر می رسد که باید در طراحی سیستم های تحت بررسی لحاظ شود.
    کلیدواژگان: سیستم پشتیبان بازاریابی، روش حل مسئله، سازگاری، اثربخشی، قطعه سازان خودرو
  • حسین ذوالفقار دهنوی *، داریوش رشیدی صفحه 175
    بانک ها به عنوان موسسات اقتصادی همواره به دنبال تحقق توقعات و نیازهای مشتریان خود می باشند. فناوری اطلاعات با تسهیل ارتباط با مشتریان و افزایش سرعت و اثربخشی آن، زمینه بهبود عملکرد و نوآوری در ارائه خدمات را فراهم می کند.
    از آن جا که یکی از شاخص های ارزیابی موفقیت بانک ها در ارائه خدمات مورد نیاز جامعه، ارزیابی دیدگاه های مردم و مشتریان بانک هاست، این پژوهش به بررسی ادراکات مصرف کنندگان از خدمات بانکداری الکترونیک پرداخته است. ارزیابی ادراکات مصرف کنندگان از خدمات بانکداری الکترونیک، در صورتی که منجر به تدوین راهبردهای عملیاتی در جهت ارتقای سطح رضایت مشتریان شود، می تواند موجب افزایش سهم بازار و وفاداری مشتریان گردد. در این تحقیق بعد از بررسی مفاهیم مرتبط با ادراکات مصرف کنندگان، خدمات بانکداری الکترونیک و انجام مطالعات لازم، نظر اساتید دانشگاه و همچنین متخصصین امور بانکی و انجام تحلیل عاملی مولفه های تحقیق را به دست آورده و سپس الگوی مفهومی تحقیق را طراحی کرده با انجام یک تحقیق میدانی و کمک گرفتن از نتایج آن با استفاده از آزمون -tاستیودنت ارتباط بین ادراکات مصرف کنندگان از خدمات بانکداری الکترونیک با میزان رضایت مشتریان، کاهش هزینه، ضریب امنیت و اطلاعات و آگاهی مردم مورد بررسی قرار گرفته است. و سپس با استفاده از آزمون فریدمن به رتبه بندی آن ها از نظر مشتریان می پردازد. جامعه آماری شامل کلیه مشتریان بانک های کشاورزی جنوب کرمان که در سه ماهه اول سال 90 از خدمات بانکداری الکترونیک استفاده کرده اند می باشد که 384 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شده اند، روش تحقیق پیمایشی و ابزار اندازه گیری پرسشنامه است.
    نتیجه حاصل از این آزمایش نشان داد که تمامی مولفه ها در الگوی پیشنهادی تحقیق بر ادراکات مصرف کنندگان از خدمات بانکداری الکترونیک تاثیر دارد. و از نظر میزان اهمیت مولفه کاهش هزینه بالاترین رتبه و مولفه اطلاعات و آگاهی مردم پایین ترین رتبه را در بین مشتریان کسب کرده اند.
    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیک، ادراک مصرف کننده، کیفیت خدمات، خدمات بانکداری الکترونیک
|
  • K. Heidarzadeh *, Sh. Khosrozadeh Page 1
    Consumer behavior involves many activities. Each consumer has thoughts,feelings, plans, decisions and purchases. An observer who looks only at the act of purchase is likely to miss many of the relevant activities.Marketers should find how consumers can gather information about different choices and how they apply such information in selecting competitor’s products, how consumers decide to purchase and why the purchase process and purchase reasons of different consumers are varied.Relative information about consumer’s behavior will be used in predicting and recognizing their activities in the market. Therefore, it is necessary to have complete information about factors affected on buyer’s behavior and their relation with purchase decision.The present research aimed at evaluation of the effect of country-of-origin image, product knowledge and product involvement on consumer purchase decisions. The research model is based on the research model of Lin and Chen 2006 and the main variables were the followings: Country-of-origin Image  Product knowledge Product Involvement Consumer Purchase Decisions Information Search Intention Purchase Intention.Samples were collected from the students of the Islamic Azad University (Tehran Science and Research Branch) and the selective product was cell phone. Sample size was 379 respondents and multiple regression analysis was used to test 9 hypotheses.The result showed that the country of origin image, product knowledge and product involvement all have a significantly positive effect on consumer purchase decision.
    Keywords: Country, of, origin image, Product knowledge, Product involvement, Information search intention, Purchase intention, Consumer purchase decisions
  • M. A. Abdolvand *, P. Alipour Page 33
    Purpose
    The purpose of this research was to assess the impact of after sales servicesquality-by hierarchical service quality model (HSQM) proposed by Brady & Cronin, 2001-on behavioral intentions of buyers of industrial products. The HSQM views service quality as a three-tiered concept which is composed of 3 primary dimensions such as "interaction quality ","physical environment quality" and "outcome quality" and several sub-dimensions for each primary dimension.
    Methodology
    The data for testing the proposed hypothesis were collected from 164customers of laboratory equipment at universities, pharmaceutical companies and research centers for a period of two years. The measurement of HSQM primary and sub-dimensions were assessed using “Structural Equation Modeling” and the hypotheses were tested by t-student statistic.
    Findings
    The results confirmed HSQM as a predictor of satisfaction and customerbehavioral intentions.Limitations:The most important limitations of this research were related to sample size and Characteristics of respondents that they did not have enough time to answer tothe questionnaires.Managerial implications:From a managerial perspective, the HSQM is useful for assessing service quality at various levels. It allows them to recognize which dimension has the most effect on customer satisfaction and behavioral intentions and also to recognize problems in their interaction quality with customers, in service outcome quality and physical service environment.Originality:This is the first research have used HSQM for measurement satisfaction andbehavioral intentions for buyers of industrial products in Iran.
    Keywords: After sales services quality, Interaction quality, Physical environment quality, Outcome quality, Repurchase intention, Word of mouth intention
  • A.M. Golabi, S.H. Khodadad Hoseini *, J. Yadollahi, M. Rezvani Page 63
    The purpose of the present study is to determine the individual role and position of entrepreneurs in home-based business marketing activities. The paper main focus is on finding the combine characteristics of entrepreneurs as an influential factor in home-based business marketing rocess. A qualitative exploratory approach and specifically the case study method were used for understanding the role of entrepreneurs in this context. The data were collected through depth and semi-structure interviews with 12 entrepreneur/owner manager of home-based businesses.The findings indicated that the entrepreneur individual is utilizing his/her personal characteristics and abilities, working experiences and skills, personal intuition and perception, proactiveness and adherence to ethical principles in market place, to gain more profit and also deliver higher values to his/her initial and secondary customers.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneur's individual role, Home based business, Marketing
  • A.R. Mosavi, M. Ashraf *, P. Rajaey Page 85
    The purpose of this study is to help hotel managers improve and upgrade the quality of the relationship with customers. This study examines the link between Share of purchases, Relationship Continuity, Word-of Mouth and Relationship Continuity with Employee-Customer relationship quality and then Fuzzy TOPSIS was used to classified them according to prioritycustomers Preferences.Presented conceptual model is based on the model of Kim and Chaz (2002) and Verdugo and Veerapermal (2009). The samples who were selected through simple random sampling method were 200 clients of Qeshm city hotels in the second quarter of 1389. Data collection was conducted through questionnaires and the results of the questionnaire after the classification.Model variables using Pearson Correlation and Regression and SPSS software analysis showed that there is a positive and direct relationship between the variables (Share of Purchases, Relationship Continuity, Word-of Mouth and Relationship Continuity) as independent variables and quality of service as a dependent variable. The results indicated a positive correlation between independent variables and quality of Relationship and confirmed the hypothesis.Then Excel software and Fuzzy TOPSIS method were used to rank components as result of quality Relationship between employee and customers as follows: Relationship continuity, Word-of mouth and Share of purchases.
    Keywords: Relationship quality, Word, of mouth, Relationship continuity, Share of purchases, Fuzzy TOPSIS
  • T. Sadeghi, M. Lashkary, Kh. Ghaemmaghami Tabrizi * Page 115
    The perfume industry has made the highest earnings as compared to the other Cosmetics and Toiletries industries. Perfume has turned into a fashionable goods rather than a luxurious item in the modern societies.Moreover, various perfume brands are being launched in the market annually making the selection harder for the customers. Because of the tremendous costs imposed on the newly-launched companies in the market, studying and recognizing the target groups and their preferences will noticeably locate the right markets and reduces the cost and possibility of perfume products failure.Although numerous studies have been conducted in Iran on various cosmetics and beauty products, this research is a pioneering one in dealing with the perfume industry. This research has attempted to examine the impact of customers’ feelings and brand perceptions in purchasing of the same name fragrances and the rate of their familiarity with this concept of perfume. Furthermore, this study was an effort to investigate the effective factors in perfume purchase and their relationships with feelings and brand perception in purchase decision under a model.
    Keywords: Same name fragrances, Feelings during purchase, Brand perception, Brand
  • R.B. Kazemzadeh *, M. Kiaeepour Page 143
    Globalization and the pace of technological improvements are making rapid changes in the markets. To be successful in challenging markets of the future, timely and conscious reactions are required. Nonetheless, most companies prefer to allocate their capitals to activities other than marketing. Information systems are used limitedly for this purpose compared with what happens in this regard for other purposes and even when these systems are developed, they lack sufficient effectiveness.And also past studies have always been more focused on systems design and development than on systems effectiveness and efficiency. Hence, this study assesses the degree of matching exists among marketing support systems and problem solving modes because this is a factor that has a great share in increasing systems effectiveness.In this research, some of the marketing systems used by auto parts manufacturers are studied through questionnaires and on the basis of the study findings, reasoning method was proved to be the one that is most useful for solving marketing problems and was backed more by used systems. And also, the matching among problem solving modes and support systems was revealed to be 0.38. Hence, marketing systems used by parts manufacturers are intensively inconsistent with problem solving modes and this inconsistency will sure decrease the effectiveness of these systems in the long run. So, it seems that attention should be paid to the degree of matching exists between support 10 ABSTRACT OF ENGLISH ARTICLES system and problem solving modes and this should be taken into account at the time of designing such systems.
    Keywords: Marketing support system, Problem solving mode, Matching, Effectiveness, Auto parts manufacturers
  • H. Zolfaghar Dehnavi *, D. Rashidi Page 175
    Banks as financial institutions must meet the expectations and demands of their customers. This is why information technology plays a vital role in facilitating communication with customers through improving the effectiveness and speed of the banking services. This study examines consumer's perceptions of electronic banking services as one of the indicators of success in order to formulate a number of operational strategies to improve customer satisfaction which increases market share and customer loyalty. The present study focused on the views expressed by experts, consultants and banking professionals and aimed at investigating and designing a conceptual model by field research, and applying student t-test to measure the relationship between consumer's perceptions of electronic banking services with customer satisfaction, cost reduction, safety factor as well as public information and awareness. Friedman test was then used to rank all these components in terms of customers’ perception. The statistical population consisted of all customers of the Keshavarzi Bank in the southern region of Kerman province 384 bank customers who were using e-banking services in the first three months of 1390 were chosen as samples through simple random sampling method. The data collection tool was a research questionnaire.The study findings showed that the impact of all these components of the proposed model of costumers’ perceptions on the quality of electronic banking services would be significant in the sense that cost component was ranked the highest and information awareness components were ranked lowest.
    Keywords: Electronic banking, Consumer perception, Quality of service, Electronic banking services