فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 41، خرداد 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • قنبر روحی، حمید آسایش صفحات 152-159
    مقدمه
    انگیزه تحصیلی دانشجویان به عنوان یکی از مهم ترین چالش های دانشگاه ها، اثرات زیادی بر برون داد سیستم های آموزشی دارد. هدف این مطالعه بررسی وضعیت انگیزه تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 275 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برگه اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس انگیزه تحصیلی به عنوان ابزار گردآوری داده ها استفاده شد. داده ها با آزمون های آماری توصیفی، آزمون تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در تمامی آزمون ها سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار انگیزه تحصیلی 69/20 ± 43/151 (از حداکثر نمره قابل کسب 196) بود و 3/53 درصد از دانشجویان دارای انگیزه تحصیلی بالاتر از میانگین بودند. میانگین انگیزه تحصیلی دختران بالاتر از پسران بود و این اختلاف از نظر آماری نیز معنادار بود(02/0= P). سن با انگیزه بیرونی (144/0-=r، 002/0p=)، بی انگیزه گی (221/0-=r، 000/0p=) و نمره کل انگیزه تحصیلی (191/0-=r، 002/0p=) ارتباط معناداری داشت. دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی از بالاترین انگیزه تحصیلی برخوردار بودند و دانشجویان دانشکده پزشکی و دانشکده پیراپزشکی در مراتب بعدی قرار داشتند و اختلاف میانگین انگیزه تحصیلی در این سه دانشکده معنادار بود(51/4=F، 01/0p=).
    نتیجه گیری
    بر اساس این یافته ها، وضعیت نمره کل انگیزه تحصیلی دانشجویان در این مطالعه نسبتا مطلوب بود؛ با این وجود نمرات انگیزه درونی دانشجویان در سطح مناسبی قرار نداشت که نیازمند اقدامات برنامه ریزی شده آموزشی است. پیشنهاد می گردد نظام های آموزشی به عوامل فردی و محیطی موثر بر انگیزه تحصیلی توجه بیشتری معطوف دارند.
    کلیدواژگان: دانشجویان، انگیزه، دانشگاه، آموزش دانشگاهی
  • حیدر علی زارعی، مالک میرهاشمی، حسن پاشا شریفی صفحات 160-166
    مقدمه
    سازگاری و ابعاد مختلف آن از مباحث بنیادی و بسیار گسترده در روان شناسی محسوب می شود. به همین جهت شناسایی عوامل مرتبط با آن، ضمن افزایش حیطه دانش، می تواند کاربرد های زیادی در کاهش مشکلات فردی و بین فردی داشته باشد. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط انواع سبک های تفکر با سازگاری تحصیلی است.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی همبستگی، نمونه ای شامل 65 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی به روش خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استاندارد سبک های تفکر استرنبرگ- واگنر- زانگ (فرم کوتاه) و سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک استفاده شد. داده ها توسط آزمون های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که سبک های تفکر قضایی، اجرایی، سلسله مراتبی، آزاد اندیش، بیرونی و سبک های تفکر نوع اول ارتباط مثبت معنادار و سبک تفکر آنارشی ارتباط منفی معنادار با سازگاری تحصیلی دارند. نتایج به دست آمده از رگرسیون چندگانه نشان داد سبک های تفکر نوع اول به صورت مثبت و سبک های تفکر نوع سوم به شکل منفی پیش بینی کننده سازگاری تحصیلی هستند و در مجموع 4 /20 درصد از واریانس سازگاری تحصیلی بر اساس این سبک های تفکر قابل تبیین است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده، سازگاری تحصیلی با انواع سبک های تفکر ارتباط دارد. همچنین از طریق سبک های تفکر نوع اول و نوع سوم می توان میزان سازگاری تحصیلی دانشجویان پرستاری را پیش بینی کرد. بنابراین بهبود و ارتقای مسایل مربوط به سازگاری تحصیلی دانشجویان پرستاری، مستلزم توجه به انواع سبک های تفکر در آنان است.
    کلیدواژگان: سبک های تفکر، سازگاری تحصیلی، دانشجویان پرستاری
  • مرتضی محمدی استانی، احمد شعبانی، سعید رجایی پور صفحات 167-175
    مقدمه
    مدیریت دانش به عنوان موضوعی جدید، رویکردی بدیع در تسهیل آموزش و پژوهش و ارائه خدمات مطلوب تر ایجاد کرده است. کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی در محیط های آموزشی از مستعدترین مکان ها برای اجرای برنامه های مدیریت دانش جهت بهبود آموزش و پژوهش و تسهیم دانش هستند، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت استقرار مدیریت دانش در کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بر اساس مدل بکوویتز و ویلیامز انجام شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی، پیمایشی بود. نمونه پژوهش شامل تمام کتابداران کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (83 نفر) مشغول به کار در سال تحصیلی 90-89 بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی محقق ساخته بر اساس مولفه های مدل بکوویتز و ویلیامز بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    نتایج
    میانگین نمره وضعیت استقرار مدیریت دانش در کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بر اساس مدل بکوویتز و ویلیامز 477/0±82/2 بود که پایین تر از حد متوسط است و استقرار آن نیز به طور یکسان وجود ندارد. همچنین اختلاف مشاهده شده بین میانگین آزمودنی ها بر اساس عوامل دموگرافیک جنسیت، رشته تحصیلی، سابقه اشتغال، سطح تحصیلات، و نوع کار تفاوت معناداری نداشت، اما بر حسب نوع کتابخانه، در مولفه یادگیری دانش تفاوت معناداری مشاهده شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    بیشتر مولفه های مدل بکوویتز و ویلیامز در کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و نیاز به برنامه ریزی و توجه بیشتر به خصوص برای اشتراک و ایجاد دانش دارد. همچنین با توجه به اهمیت روزافزون دانش در سازمان هایی همچون دانشگاه ها و محیط های بهداشتی و درمانی که اشتراک دانش از اهمیت زیادی برخوردار است، اجرای این برنامه ها موجبات خدمات رسانی بهتر و به تبع آن تسهیل یادگیری، آموزش و پژوهش خواهد شد.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، کتابخانه دانشگاهی، مدل بکوویتز و ویلیامز
  • زهره هدایتی، نسیم سیفی، سمیه حکمت فر، سمانه بدخش صفحات 176-183
    مقدمه
    وجود علاقه و انگیزه مثبت نسبت به حرفه و داشتن رضایت درونی ازعوامل موفقیت در هر شغلی است و رضایت شغلی نیز از عوامل اجتماعی تاثیر می پذیرد. افزایش تعداد پذیرش دانشجویان دندانپزشکی در سال های اخیر سبب افزایش نگرانی دانشجویان این رشته شده است. این مطالعه باهدف بررسی دیدگاه دانشجویان رشته دندانپزشکی در بدو ورود ودر پایان دوره نسبت به آینده شغلی ورشته تحصیلی خود انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی – مقطعی برروی 140 دانشجوی رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال تحصیلی 90-89 با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته انجام شد. سوالات پرسشنامه در زمینه دیدگاه دانشجویان نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی شان بود. آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون T در این مطالعه جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده مورد استفاده قرار گرفتند.
    نتایج
    میانگین کل نمره به دست آمده از پرسشنامه دیدگاه دانشجویان نسبت به رشته تحصیلی (46/4±97/33) از میانگین نظری این پرسشنامه(27) بالاتر بود، اما میانگین کل نمره حاصل از پرسشنامه دیدگاه دانشجویان نسبت به آینده شغلی شان (61/2±42/16) از میانگین نظری این پرسشنامه(18) پایین تر بود. بررسی تفاوت نگرش به انتخاب رشته تحصیلی و آینده شغلی دانشجویان بین ترم های مختلف تحصیلی، و گروه های سنی مختلف، تفاوت معناداری نشان نداد. تفاوت آماری معناداری نسبت به انتخاب رشته تحصیلی بین دانشجویان دختر و پسر وجود نداشت. اما بین دیدگاه دختران و پسران نسبت به آینده شغلی تفاوت آماری معنادار بود (037/0=p).
    نتیجه گیری
    پژوهش انجام شده کنونی، حاکی از علاقمندی دانشجویان به رشته تحصیلی شان بود در حالی که این دانشجویان دیدگاه مثبتی نسبت به آینده شغلی شان نداشتند که بیانگر نگرانی در مورد آینده شغلی شان نسبت به این رشته است. توجه به نتایج حاصل از این تحقیق در برنامه ریزی های آتی می تواند افق روشن تری از آینده شغلی از نظر بازار کار و اشتغال پیش روی دانشجویان این رشته قرار دهد.
    کلیدواژگان: دیدگاه، آینده شغلی، رشته تحصیلی، دانشجویان دندانپزشکی
  • فریبا شهرکی ثانوی، علیرضا انصاری مقدم، فاطمه رخشانی، شهین دخت نوابی ریگی صفحات 184-192
    مقدمه
    با توجه به افزایش روز افزون آمار سزارین در کشور، انتخاب یک شیوه آموزشی مناسب در ترغیب زنان باردار به انجام زایمان طبیعی حائز اهمیت است. این مطالعه به منظور مقایسه تاثیر دو روش آموزشی بسته آموزشی و بحث گروهی به همراه بسته آموزشی بر انتخاب زایمان طبیعی در زنان باردار با قصد سزارین انتخابی انجام شد.
    روش ها
    مطالعه حاضر نیمه تجربی است که در سال 90-89 بر روی 100 خانم باردار سه ماهه سوم بارداری با قصد یا تصمیم به سزارین انتخابی مراجعه کننده به مطب متخصصان زنان، و زایمان شهر زاهدان با روش نمونه گیری غیر احتمالی انجام شد. پس از انجام پیش آزمون خانم ها به صورت داوطلبانه در دو گروه، روش آموزشی بسته آموزشی و بحث گروهی شرکت کردند. پس از مدت زمان انتظار یک ماهه پس آزمون انجام شد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از به کارگیری آزمون های تی مستقل، تی زوج و کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    مقایسه میانگین و انحراف معیار تغییر نمرات آگاهی خانم های باردار در دو گروه آموزشی، اختلاف معناداری را نشان نداد اما بین تغییر نمرات نگرش (05/0p<)، کنترل رفتار درک شده (001/0p<)، قصد رفتاری (05/0p<)، هنجار ذهنی و رفتار (001/0p<) خانم ها در دو گروه پس از آموزش اختلاف معنادار ی مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد که هر دو روش آموزشی به طور یکسان آگاهی را افزایش داده اما در افزایش سایر سازه های مدل، روش بحث گروهی موثرتر بوده و به طور قابل ملاحظه ای رفتار زایمان طبیعی را افزایش داده است که این می تواند ناشی از افزایش انگیزش، قدرت تصمیم گیری و مهارت خانم ها در روش آموزش مستقیم باشد.
    کلیدواژگان: روش آموزشی، سزارین، آگاهی، نگرش، زنان باردار
  • غلامرضا گودرزی، سجاد خسروی، روح الله عسکری صفحات 193-201
    مقدمه

    از آنجا که امروزه یکی از شاخص های اصلی سنجش توسعه یافتگی کشورها، سهم یک جامعه در تولید دانش است، ارزیابی عملکرد واحدهای آموزشی و به تبع آن ارتقای کارایی آنها اهمیت دو چندان یافته است. هدف این پژوهش بررسی کارایی گروه های آموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی کرمان با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده ها (Data Envelopment Analysis: DEA) است.

    روش ها

    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی - تحلیلی بوده که به روش مقطعی در سال 1389 در دانشگاه علوم پزشکی کرمان صورت پذیرفته است. در این پژوهش، کارایی شش گروه آموزشی منتخب دانشکده بهداشت و دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی بررسی شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، فرم جمع آوری اطلاعات بود که به تفکیک متغیرها (تعداد دانشجویان، اعضای هیات علمی، تعداد کتب تالیفی و ترجمه اعضای هیات علمی، تعداد مقالات علمی و پژوهشی) در نرم افزار Excel وارد و با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده ها و از طریق نرم افزار Deap2.1 محاسبه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین کارایی کل، میانگین کارایی مدیریتی و میانگین کارایی مقیاس برای گروه های آموزشی مورد مطالعه به ترتیب برابر با 847/0، 918/0 و 910/0 بود. در مجموع نیمی از گروه های آموزشی مورد مطالعه دارای عملکرد کارا بودند.

    نتیجه گیری

    گروه های آموزشی با نمره ارزیابی عملکرد (کارایی) کمتر از یک، برای رسیدن به حداکثر کارایی باید ستانده های پژوهشی خود را با ارائه طرح های پژوهشی بیشتر، مقالات و یا چاپ کتاب افزایش دهند و همچنین این گروه ها باید نهاده های آموزشی (تعداد دانشجو) و اعتبارات خود را بر اساس مقادیر مازاد مشخص شده در قالب یک برنامه بلندمدت کاهش دهند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارایی، گروه های آموزشی، روش تحلیل فراگیر داده ه
  • لادن زرشناس، سهیلا شقاقیان، شهلا مومنی دانایی، سید حمیدرضا طباطبایی صفحات 202-209
    مقدمه
    با توجه به تاثیر کیفیت پایان نامه ها بر رشد علمی دانشجویان و با عنایت به این که مهم ترین قسمت یک کار تحقیقی، روش شناسی آن است، مطالعه حاضر به منظور بررسی کیفیت روش شناسی پایان نامه های دانشجویان مقطع دکترای عمومی دندانپزشکی بین سال های 1385 لغایت 1387 در دانشکده دندانپزشکی شیراز صورت گرفت.
    روش ها
    دراین مطالعه مقطعی 124 پایان نامه مقطع دکترای عمومی بین سال های 87-85 در دانشکده دندانپزشکی شیراز با استفاده از روش سرشماری انتخاب و بررسی شد. جمع آوری داده ها توسط پرسشنامه ای پژوهش ساخته شامل دو بخش صورت گرفت. به این منظور از آزمون تی غیر وابسته، تست آنوای یک طرفه، توکی و آزمون آنوای دوطرفه انجام شد.
    نتایج
    تقریبا دو سوم پایان نامه ها از نوع مقطعی بودند و مطالعات مداخله ای (کارآزمایی بالینی) و تحلیلی سهم ناچیزی از پایان نامه های تحقیقی را به خود اختصاص داده بودند. در هیچ یک از پایان نامه ها روش کار به طور کامل و صحیح ذکر نشده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج ارائه شده، نظارت بیشتر و دقیق تر بر روند تدوین و نگارش پایان نامه های دانشجویی و بالا بردن آگاهی دانشجویان و اساتید در زمینه چگونگی نگارش پایان نامه با برگزاری کارگاه های روش تحقیق و پروپوزال نویسی توصیه و در اختیار قرار دادن پمفلت های آموزشی پیشنهاد می گردد. همچنین ارتقای کیفیت مراکز مشاوره تحقیق می تواند در بهبود کیفیت پایان نامه ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: روش شناسی تحقیق، دانشجویان دندانپزشکی، کیفیت تحقیق
  • محمد اکبری بورنگ، حسین جعفری ثانی، محمدرضا آهنچیان، حسین کارشکی صفحات 210-219
    مقدمه
    جهت گیری های برنامه درسی استادان در موفقیت و شکست برنامه های آموزشی نقش مهمی دارد. هدف این پژوهش بررسی جهت گیری برنامه درسی استادان بر اساس جنسیت، مرتبه علمی و روش ارائه آموزش است.
    روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی است که در سال 1390 اجرا شد. جامعه آماری پژوهش شامل استادان دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود که نمونه ای به تعداد 145 نفر از آنان مورد بررسی قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه جهت گیری های برنامه درسی ماهلیوس و همکاران استفاده شد. تحلیل داده با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس چند متغیره، آزمون لوین، همبستگی پیرسون و تعقیبی توکی انجام شد.
    نتایج
    استادان جهت گیری رفتارگرایی، به گزینی شوآب و فرایند شناختی را بیش از سایر جهت گیری ها ارزش گذاری کردند. بین جهت گیری های برنامه درسی استادان بر حسب نوع ارائه آموزش (حضوری و مجازی) و مرتبه علمی آنان تفاوت معناداری مشاهده شد. مربیان نسبت به اساتیدی که دارای مرتبه استادی بودند جهت گیری انسان گرایی را در سطح بالاتری ارزش گذاری کردند (001/0P=). بر حسب جنسیت تفاوت معناداری در جهت گیری های برنامه درسی استادان مشاهده نشد. ما بین حیطه های مختلف جهت گیری های برنامه درسی رابطه مثبت مشاهده شد (001/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت جهت گیری های برنامه درسی برای موفقیت در تدریس و یادگیری، پیشنهاد می شود اقدامات لازم در خصوص تغییر جهت گیری استادان و حرکت به سمت جهت گیری های انسان گرایانه و سازنده گرایی اجتماعی توسط دست اندرکاران صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: جهت گیری های برنامه درسی، استادان، آموزش مجازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
|
  • Tahereh Changiz, Fariba Haghani, Rasoul Masoomi Pages 143-151
    Introduction
    Access to the medical education resources on the web is one of current challenges for researchers and medical science educators. The purpose of current project was to design and implement a comprehensive and specific subject/web directory of medical education.
    Methods
    First, the categories to be incorporated in the directory were defined through reviewing related directories and obtaining medical education experts’ opinions in a focus group. Then, number of sources such as (Meta) search engines, subject directories, databases and library catalogs searched/browsed for selecting and collecting high quality resources. Finally, the website was designed and the resources were entered into the directory.
    Results
    The main categories incorporating WDME resources are: Journals, Organizations, Best Evidence in Medical Education, and Textbooks. Each category is divided into sub-categories and related resources of each category are described shortly within it. The resources in this directory could be accessed both by browsing and keyword searching. WDME is accessible on http://medirectory.org.
    Conclusions
    The innovative Web Directory for Medical Education (WDME) presented in this paper, is more comprehensive than other existing directories, and expandable through user suggestions. It may help medical educators to find their desirable resources more quickly and easily; hence have more informed decisions in education. The full text of this paper has been already published in English in Med. Arh.2012. Vol 66 (issue 2), pp 133-136, and by kind permission from that journal, its full text in Persian is now published in Iranian Journal of Medical Education.
  • Ghanbar Roohi, Hamid Asayesh Pages 152-159
    Introduction
    Students’ academic motivation is one of the most important challenges of universities, and has great effects on the outputs of educational systems. The aim of this study was to investigate of academic motivation status among students of Golestan University of Medical Sciences (GOUMS).
    Methods
    In this descriptive- analytical study, 275 students of GOUMS were selected via stratified random sampling methods. Demographic data form and Academic Motivation Scale (AMS) was used as data gathering tool. Data analysis was done using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, independent t-test and one way ANOVA. In all tests, level of significance considered less than 0.05.
    Results
    Mean and standard deviation of students’ academic motivation was 151.43±20.69 (out of 196), and 53.3 percent of them had academic motivation scores higher than average. The mean of academic motivation among females were higher than that of males (P=0.02). Age had significant correlation with extrinsic motivation (r=-0.144, P=0.002), amotivation (r=-0.221, P=0.000) and total score of academic motivation scale (r=-0.191, P=0.002). Nursing and midwifery students had the highest academic motivation scores, and medicine and paramedical faculty students were in the next rank, the differences were statistically significant.
    Conclusion
    According to the finding, academic motivation of students was almost desirable. However, the students’ intrinsic motivation was not in appropriate level, which necessitates planed educational interventions. It is suggested that educational systems pay further attention to individual and environmental factors that affect academic motivation.
  • Heydarali Zarei, Malek Mirhashemi, Hassanpasha Sharifi Pages 160-166
    Introduction
    Adjustment together with its different aspects is considered a basic and extensive issue in psychology. Therefore, identifying the related factors, while developing knowledge of the field, can help reduce individual and inter- individual problems. Hence, the aim of the present research is to investigate relationship between thinking styles and academic adjustment.
    Methods
    This descriptive- correlatinal study was conducted on 65 nursing students in Islamic Azad University (Khoy branch) selected through cluster sampling. To gather the data, two standard questionnaires on thinking styles of Strenberg,Wagner and Zang and academic adjustment questionnaire of Baker and Siryak were used. Data were analyzed using Pearson correlation test and multiple regression.
    Results
    The results of Pearson correlation test showed that there were positive, significant relations between judiciary, executive, hierarchical, liberal, external and type I thinking styles with academic adjustment, while thinking style of anarchism showed a negative and significant relationship. The results of multiple regression indicated that type I thinking styles positively and type III thinking styles negatively predict academic adjustment. In general, 20.4% of variance for academic adjustment is explicable based on the preferred thinking styles. Also the academic adjustment of nursing students was above the average.
    Conclusion
    There was a relationship between academic adjustment and the kind of thinking style. Also, one could predict nursing students’ academic adjustment by knowing their scores of type I and Type III thinking styles. Therefore, improvement and promotion of the academic adjustment of nursing students demands paying more attention to their type of thinking style.
  • Morteza Mohammadi Ostani, Ahmad Shabani, Saeed Rajaepoor Pages 167-175
    Introduction
    Knowledge management as a new subject has created a new approach in facilitating education and research and providing more desirable services. Libraries and information centers in educational environments are the best places for implementing the knowledge management programs to improve education and research and share knowledge. The study aimed to investigate the status of knowledge management application in libraries of Isfahan University of Medical Sciences based on the Bukowitz and Williams’s model.
    Methods
    This descriptive survey was conducted on all librarians working in libraries of Isfahan University of Medical Sciences (83 people) in the academic year 89-90. Data collection was via a researcher- made questionnaire which was constructed based on the components of the Bukowitz and Williams’s model, and its validity and reliability were confirmed. Descriptive and analytic statistics were used for data analysis.
    Results
    The mean score of knowledge management application in the academic libraries of Isfahan University of Medical Sciences based on Bukowitz and Williams’s model (2.82±. 477) was lower than the theoretical average. Also different components of knowledge management were not implemented equally. There was not a significant difference between mean scores of the subjects regarding demographic factors, i.e. gender, discipline, work experience, level of education, type of work, but there was a statistically significant difference between the score of “learning” according to the type of library (P<0/05).
    Conclusion
    Most of the components depicted in Bukowitz and Williams’s model were lower than average, thus need more planning and attention, particularly knowledge sharing and knowledge creation components. Considering the increasing importance of knowledge in organizations such as universities and health environments where knowledge sharing is very important, implementing these programs will result in better services and thus facilitation of learning, education, and research.
  • Zohreh Hedayati, Nasim Seifi, Somayeh Hekmatfar, Samaneh Badakhsh Pages 176-183
    Introduction
    Interest, motivation, and satisfaction toward job are the factors guarantee the success in occupation. Job satisfaction itself is influenced by social factors. The rising admission rates of dental schools have further increased the anxiety of their students in recent years. This investigation was conducted on dental students to assess their attitude toward future career and the discipline at the time of entrance and graduation.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out on 140 dental students of Shiraz University of Medical Sciences within academic years 2010-2011 using a questionnaire made by researcher. The items of the questionnaire were about students’ attitude toward their discipline and future career. Data was analyzed by Kolmograph-Smirnove, ANOVA, and t-test.
    Results
    The mean of total scores for the questionnaire related to student’s attitude toward their discipline (33.97+ 4.46) was higher than its theoretical mean score (27). The mean of total scores for the questionnaire related to student’s attitude toward their future career (16.42 +2.61) was lower than its theoretical mean (18). Investigating the difference between attitude toward discipline and future career among students of different semesters and age groups revealed no significant difference. Accordingly, no significant statistical difference was also realized between male and female students regarding the attitude toward discipline. But a statistically significant difference was observed between genders considering the attitude toward future career (P=0.037).
    Conclusion
    This study showed that dental students of Shiraz University of Medical Sciences are interested in their discipline whereas their attitude toward future career was not desirable. This represents their anxiety toward future career. The results of this study could be taken into consideration for future planning and therefore open up a brighter horizon for the future career of these students.
  • Fariba Shahraki Sanavi, Alireza Ansari-Moghaddam, Fatemeh I. Rakhshan, Shahindokhte Navabi Rigi Pages 184-192
    Introduction
    Cesarean section is growing increasingly in Iran. Therefore, it is necessary to find out an appropriate training method for encouraging pregnant women toward performing vaginal delivery. The purpose of this study is to compare the effect of two training methods including educational package plus group discussion, with educational package to encourage pregnant women for performing vaginal delivery.
    Methods
    A quasi-experimental study was carried out on a sample of 100 pregnant women who referred to the obstetricians’ offices in Zahedan in 2011-12. Pregnant women included in study if they were in the third trimester of pregnancy with the intention or decision to elective cesarean section. After performing the pretests, they were voluntarily classified in one of the two educational groups including the educational package plus group discussion(group A), or educational package(group B). After a month of waiting time posttest was conducted. Data was analyzed using independent T, paired T and Chi-Square Tests.
    Results
    The Comparison of mean and standard deviation of knowledge scores between pregnant women in two groups showed no significant difference after training. However there was significant difference between attitude (p<0.05), perceived behavior control (p<0.001), behavioral intention (p<0.05), subjective norm and behavior (p<0.001) of women in two groups after training.
    Conclusion
    Both methods increased knowledge of participants. In comparison group discussion method (group A) has more effectively increased other constructs of the model and significantly improved normal vaginal delivery behavior. This might be due to increased motivation, and decision making ability and skills of women experiencing group discussions.
  • Gholamreza Goudarzi, Sajad Khosravi, Roohollah Askari Pages 193-201
    Introduction

    Today, one of the main indicators in the assessment of development in countries is their share in producing knowledge. Thus, performance evaluation of educational units, which in turn leads to efficiency enhancement, has gained significant importance. This study examined the efficiency of educational departments in Kerman University of Medical Sciences through the Data Envelopment Analysis (DEA) method.

    Methods

    This descriptive analytical study was done in 2010. A researcher-designed form was used for data collection, and data entry was done through Excel software. Finally, efficiency of the six departments was estimated by Deap 2.1 software.

    Results

    The average of total efficiency, managerial efficiency and scale efficiency for departments was 0.847, 0.918 and 0.91, respectively. Half of the departments were functioning efficiently.

    Conclusion

    To achieve maximum efficiency (=1), departments should increase their research output through more research projects, articles or books. These departments should establish a long-term program to reduce training inputs (students) and funds based on the specified surplus amount.

  • Ladan Zarshenas, Soheila Shaghaghian, Shahla Momeni Danaei, Seyed Hamid Reza Tabatabaei Pages 202-209
    Introduction
    Considering the impact of dissertations on students’ improvement in scientific knowledge and regarding the fact that methodology is the cornerstone of every research endeavor; the present study aimed to investigate the research methodology applied in dissertations of general dentistry students in School of Dentistry at Shiraz University of Medical Sciences which were accomplished throughout 2006 to 2008.
    Methods
    Using census sampling, this cross-sectional study was conducted on 124 theses of general dentistry at Dentistry School of SUMS presented throughout 2006 to 2008. A researcher-made questionnaire was the data collection tool and the data were analyzed using independent t-test, one-way ANNOVA, two-way ANNOVA, and Tukey test
    Results
    Findings showed two-thirds of the dissertations were cross-sectional studies, and analytical and intervention research studies accounted for a small proportion of the samples. Also, in none of the studies, the methodology had been thoroughly and properly explained.
    Conclusion
    Given the results, more closely-monitored supervision is felt necessary. Workshops and pamphlets on scientific writing and research might also help raise students’ awareness on research writing patterns and procedures. Improving the quality of services provided by research counseling could be of further help in this regard.
  • Mohammad Aakbaryborng, Hossein Jafarisuany, Mohammad Reza Ahanchian, Hossein Kareshki Pages 210-219
    Introduction
    Curriculum orientations are effective in curriculum success and failure. This study aimed to investigate faculties’ curriculum orientations based on gender, academic level and teaching approaches.
    Methods
    This cross-sectional descriptive research was conducted in Mashhad University of Medical Sciences in 2011. The research population included the faculty of Mashhad University of Medical Sciences. A sample size of 145 faculties teaching in Mashhad University of Medical Science completed the Mahlios curriculum orientation questionnaire. Data were analyzed using MANOVA, Pearson coefficient, and Tukey post-hoc tests.
    Results
    The findings showed that faculty preferred Behaviorism, Eclectic and Cognitive processes rather than Academic Rationalism, Social Reconstruction, Constructivism and Humanistic ones. We found significant differences between teachers’ curriculum orientation based on teaching approaches (face-to-face and virtual) and the faculty academic level. The instructors’ evaluation of humanistic orientation was higher than that of the professors’. Gender had no significance for curriculum orientation. There were significant correlations between all curriculum orientations.
    Conclusion
    Considering importance of curriculum orientations in teaching and learning process, it is recommended that higher education administrators initiate measures to shift curriculum orientation toward humanistic and social constructivism.