فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال بیستم شماره 3 (پیاپی 76، پاییز 1390)

مجله علمی شیلات ایران
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 76، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/22
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محسن آزادیان، مرضیه موسوی نسب، علیرضا یوسفی صفحه 1
    هدف از این تحقیق تولید پروتئین ایزوله و سوریمی از ماهی کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix) و بررسی خصوصیات رنگی و تغییرات شیمیایی ژل و پودر تولیدی از آن بود. پروتئین ایزوله ماهی با روش تغییر pH و با استفاده از pHهای اسیدی (2. 5و 3. 5) و بازی (11 و 12) تولید گردید. برای تولید سوریمی از سه مرحله شستشو استفاده شد که در مرحله سوم شستشو از 0. 2 درصد نمک طعام برای خروج بیشتر آب استفاده گردید. نتایج نشان دادند که بازده تولید پروتئین ایزوله ماهی بطور معنی داری بیشتر از سوریمی است و در بین پروتئین ایزوله ماهی، پروتئین ایزوله تولیدی توسط pHهای اسیدی بازده بالاتری را دارا می باشند. میزان بازیافت پروتئین محصول پروتئین ایزوله نسبت به سوریمی مقادیر بالاتری را نشان داد. تعیین مقدار چربی نمونه ها پس از تولید نشان داد که میزان چربی سوریمی بطور معنی داری کاهش کمتری را نسبت به پروتئین ایزوله دارد. بررسی و مقایسه خصوصیات رنگی (L، a و b) نمونه های ژل و پودر پروتئین ایزوله و سوریمی نشان داد که پروتئین ایزوله تولیدی با استفاده از pH معادل 2. 5 دارای بالاترین میزان روشنی (پارامتر L) در بین تمام نمونه ها بود. این تحقیق نشان داد که بازده تولید محصول پروتئین ایزوله نسبت به سوریمی بالاتر بوده و همچنین میزان محتوای پروتئینی آن از سوریمی بیشتر است. همچنین کاهش بیشتر میزان چربی در نمونه های پروتئین ایزوله ماهی که می تواند منجر به افزایش ماندگاری و سلامت محصول گردد بعنوان یک مزیت در نظر گرفته می شود.
    کلیدواژگان: ماهی کپور نقره ای، فرآوری، آنالیزهای رنگ سنجی و شیمیایی
  • ابراهیم اونق، ناصر آق، فرزانه نوری صفحه 11
    به منظور بررسی امکان بیشترین جایگزینی جلبک های تک سلولی با منابع غذایی ارزان قیمت در تغذیه آرتمیا، دو سویه آرتمیا ارومیانا و آرتمیای پارتنوژنز تحت شرایط آزمایشگاهی با استفاده از سه منبع غذایی شامل: سبوس گندم، کنجاله سویا و مخلوط 50.50 درصد سبوس گندم و سویا در 12 تیمار مختلف که هر کدام از این تیمارها با درصدهای متفاوتی از جلبک دونالیلا سالینا ترکیب شده بودند، به مدت 15 روز تغذیه شدند و نتایج حاصل با آرتمیاهای گروه شاهد که فقط با استفاده از جلبک دونالیلا سالینا تغذیه شده بودند مورد مقایسه قرار گرفتند. در پایان دوره تیمارهای شاهد در هر دو سویه (با 9.11 میلی متر رشد و 25/86 درصد بازماندگی در آرتمیا ارومیانا و 8.55 میلی متر رشد و 85 درصد بازماندگی در آرتمیای پارتنوژنز) تقریبا بهترین وضعیت را داشتند. در آرتمیا ارومیانا تیمارهای شماره 6 تا 9 (95.8تا 88 درصد جایگزینی جلبک) جیره سبوس گندم، تیمار شماره 7 (با 94 درصد جایگزینی جلبک) جیره سویا و تیمارهای شماره 5 تا 7 (با 97 تا 94 درصد جایگزینی جلبک) جیره مخلوط سبوس گندم/سویا در رشد و بازماندگی اختلاف معنی داری با تیمار شاهد نداشتند. در آرتمیای پارتنوژنز نیز تیمارهای شماره 7 تا 11 (با 94 تا 82 درصد جایگزینی جلبک) جیره سبوس گندم، تیمارهای شماره 8 تا 9 (با 91 تا 88 درصد جایگزینی جلبک) جیره سویا و تیمارهای شماره 8 تا11 (91 تا 82 درصد جایگزینی جلبک) جیره مخلوط سبوس گندم/سویا در رشد و بازماندگی فاقد اختلاف معنی دار با تیمار شاهد مربوطه بودند. با توجه به نتایج بدست آمده می توان مقدار زیادی ضایعات کشاورزی ارزان قیمت را جایگزین جلبکهای تک سلولی که تولید آنها با صرف هزینه گزاف و بکارگیری نیروی انسانی همراه است، نمود.
    کلیدواژگان: تغذیه، لارو آبزیان، ضایعات کشاورزی، رشد، بازماندگی
  • سیامک بهزادی، علی سالارپور، محمد درویشی، بهنام دقوقی، شهرام صید مرادی، حسین رامشی صفحه 23
    جهت انتخاب بهترین محل استقرار زیستگاه مصنوعی در آبهای خلیج فارس، بستر دریا در محدوده استان هرمزگان (جنوب جزیره قشم تا جزیره هندورابی) به 10 ترانسکت و هر یک به 3 زیر ترانسکت عرضی تقسیم و جهت بررسی از روش نمونه برداری تصادفی استفاده شد. فون و فلور بستر شامل: جوامع مرجان ها، جلبکها، خیارهای دریایی و علفهای دریایی و عمق رسوب بستر از طریق عملیات غواصی مطالعه شد. بررسی علفهای دریایی در لایه های عمقی و ترانسکت های مورد مطالعه نشان داد که علفهای دریایی در عمق کمتر از 10 متر در بندر مسن، بندر کنگ، جزیره کیش و بندر چیرویه وجود داشته و تنها در بندر مسن، بندر لنگه و جزیره کیش این جوامع در اعماق 10 تا 20 متر دیده شدند. جلبکهای دریایی در عمق کمتر از 10 متر بندر مسن با نام محلی شیب دراز در منطقه جزیره قشم و بخشی از شهرستان بندر لنگه مشاهده شد. مطالعه جوامع مرجان ها و خیارهای دریایی، بیانگر وجود مرجان شاخ گوزنی (.Acropora sp)، در اسکله بهمن قشم، بندر مسن، بندر بستانه و مرجان مغزی (Porites sp.)، در جزیره هنگام بوده و از جوامع خیارهای دریایی گونه Holothuria sp. در اسکله بهمن قشم و شهرستان بندر لنگه و گونه Stichopus sp. در جزیره هنگام در عمق کمتر از 10 متر دیده شد. نتایج نشان داد که این جوامع از الگوی پراکنش لکه ای تبعیت می نمایند. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یکطرفه آزمون توکی، درخصوص بررسی میزان عمق رسوب توسط میله مدرج در ترانسکت های مختلف نشان داد که بین عمق کمتر از 10 متر بندر صلخ، با عمق های مشابه در سایر ایستگاه ها، همچنین بین عمق کمتر از 10 متر با عمق 10 تا 20 متر در سایر نقاط اختلاف معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از بررسی عمق رسوبات و زیستگاه های مورد بررسی نشان داد که لایه های عمقی 10 تا 20 متر، در منطقه شهرستان بندرلنگه و منطقه بندرلنگه تا جزیره هندورابی به جز بندر کنگ و بندر چیرویه نسبت به منطقه جنوب جزیره قشم مناطق مستعدتری برای استقرار زیستگاه های مصنوعی می باشند.
    کلیدواژگان: زیستگاه مصنوعی، مرجان، خیار دریایی، جلبک و علف دریایی، خلیج فارس
  • سید حسن جلیلی، عباس همرنگ امشی صفحه 33
    تغییرات فیزیکی، شیمیایی و کیفیت حسی سوریمی منجمد ماهی کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix) پس از نگهداری تحت دمای 18- درجه سانتیگراد به مدت سه ماه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش مدت زمان نگهداری سوریمی ماهی کپور نقره ای در سردخانه میزان TVB-N، پراکسید و رطوبت تحت فشار بطور معنی داری افزایش می یابد. میانگین (± انحراف معیار) میزانTVB-N از 1±10 در زمان تولید به 4/1±80/16 میلی گرم درصد، پراکسید از صفر به 85/0±76/2 میلی اکی والان اکسیژن در کیلوگرم و میانگین (± انحراف معیار) رطوبت تحت فشار از 13/0±23/4 به 13/0±32/6 درصد در ماه سوم نگهداری در سردخانه رسید. امتیاز کیفی ارزیابی حسی، قابلیت تا شدن و گاز زدن سوریمی طی مدت نگهداری بطور معنی داری دارای روند نزولی بود. امتیاز کیفی ژل سوریمی ماهی کپور نقره ای از درجه AA در زمان تولید به درجه A و C در ماه سوم تنزل یافت و میانگین (± انحراف معیار) امتیاز کیفی سوریمی این ماهی با استفاده از آزمون گاز زدن از 98/0±58/8 به 86/1±25/5 کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد به رغم افزایش معنی دار شاخص های TVB-N، پراکسید و رطوبت تحت فشار و کاهش امتیاز کیفی ارزیابی حسی، قابلیت تا شدن و گاز زدن، طی سه ماه نگهداری در سردخانه، سوریمی تولیدی هنوز با حد مجاز فاصله داشته و قابل پذیرش و استفاده خواهد بود.
    کلیدواژگان: سوریمی، کپور نقره ای، نگهداری در سردخانه، تغییرات کیفی، زمان ماندگاری
  • مریم شکوهمند، حسین ذوالقرنین، فرامز لالویی، علی محمد فروغمند، احمد سواری صفحه 45
    به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی جمعیت های میگوی سفید (Metapenaeus affinis) در سواحل خلیج فارس با استفاده از روش ریزماهواره، 60 نمونه از بافت عضله شنای میگو، از مناطق بحرکان و لیفه -بوسیف استان خوزستان در پاییز 1386 جمعآوری شد. DNA ژنومی نمونه ها به روش استات آمونیوم استخراج و سپس کمیت و کیفیت DNA استخراج شده با استفاده از روش اسپکتروفتومتری و الکتروفورز ژل آگارز 1 درصد تعیین شد. واکنش PCR با استفاده از 5 جفت آغازگر ریزماهواره انجام گرفت. محصول PCR با استفاده از ژل پلی آکریل آمید 8 درصد الکتروفورز و با رنگ آمیزی نیترات نقره مشاهده گردید. مقدار فراوانی آللی، تعداد آلل های واقعی و موثر، هتروزایگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار، میزان شباهت و فاصله ژنتیکی، تعادل هاردی- واینبرگ، مقادیر Fst وRst و جریان ژنی براساس آزمون AMOVA با استفاده از نرم افزار ژنتیکی Gene Alex وPop Gene محاسبه گردید. نتایج بدست آمده از این بررسی نشان داد که هر 5 جایگاه ریزماهواره ای بررسی شده پلی مورف بودند. میانگین تعداد آلل مشاهده شده و موثر بترتیب 7 و 7/3 بود و میانگین هتروزایگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار بترتیب 27/0 و 66/0محاسبه شد. در بررسی تعادل هاردی- واینبرگ مناطق بحرکان و لیفه -بوسیف در تمامی جایگاه های مورد بررسی خارج از تعادل هاردی- واینبرگ بودند. براساس تست AMOVA میزان Fst وRst و جریان ژنی(Nm) بین مناطق مورد بررسی بترتیب 107/0، 372/0 و 092/2 بود. بیشترین فاصله ژنتیکی بین مناطق نمونه برداری شده، 561/0 و کمترین شباهت ژنتیکی 571/0 بود. با توجه به نتایج بدست آمده و وجود تفاوت ژنتیکی بین نمونه ها، می توان عنوان نمود که جمعیت واحدی از میگوی سفید در مناطق مورد بررسی وجود نداشته و بطور کلی دو گروه ژنتیکی متفاوت در مناطق بحرکان و لیفه- بوسیف زیست می کنند.
    کلیدواژگان: ژنتیک جمعیت، تنوع، Metapenaeus affinis، خلیج فارس
  • مهین شیخ، عبدالمجید حاجی مرادلو، رسول قربانی، مسعود ملایی، آی ناز خدانظری صفحه 55
    تاثیر سطوح مختلف غلظت های سم دیازینون به منظور تعیین غلظت کشنده (LC50) از جمعیت ماهی کلمه (Rutilus rutilus caspius) طی 96 ساعت روی بچه ماهیان کلمه ترکمنی تهیه شده از ایستگاه تحقیقات شیلاتی قره سو در سال 1388 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام گرفت. در این تحقیق 126 عدد بچه ماهی کلمه با میانگین وزنی 3 گرم استفاده شد. آزمایشات بصورت ساکن و براساس دستورالعمل O.E.C.D در شرایط کیفی ثابت آب در دمای 1±24 و 5/8-8 = pH در یک طرح کاملا تصادفی با تیمار سطوح مختلف غلظت سم دیازینون (در 5 سطح، 5، 95/5، 07/7، 48/8 و 10 میلی گرم در لیتر) و 3 تکرار انجام و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن در سطح معنی دار 5 درصد صورت گرفت. نتایج نشان دادند که در پایان آزمایش 96 ساعته، میزان LC50، 88/7 میلی گرم در لیتر بدست آمد. در این آزمایش از نظر بالینی علائمی مانند خمیدگی ستون فقرات، لرزش بدن، خون مردگی در باله دمی و سر و شنای نامنظم در ماهیان مورد آزمایش مشاهده گردید. در بررسی هماتولوژی، بین غلظت های 5 و 95/5 میلی گرم در لیتر سم دیازینون، درصد هماتوکریت بشدت کاهش و در ادامه با افزایش غلظت سم، این کاهش بطئی بود. همچنین تفاوت معنی داری بین گروه شاهد و گروه LC50 از لحاظ درصد هماتوکریت مشاهده گردید که بترتیب مقادیر میانگین 36 و 27 درصد اندازه گیری شد. با توجه به نتایج بدست آمده، دیازینون برای ماهیان کلمه ترکمنی جزء سموم آفت کش سمی طبقه بندی شده است.
    کلیدواژگان: Rutilus rutilus caspius، آلودگی، سموم آفت کش
  • عظیم عظیمی، سید عباس حسینی، محمد سوداگر، حسن اصلان پرویز صفحه 63
    این تحقیق به منظور تعیین اثر سطوح مختلف (0، 5، 10، 20 درصد) پودر گاماروس جایگزین پودر ماهی بعنوان منبع پروتئین در جیره غذایی بر عملکرد رشد، ضریب تبدیل غذایی و درصد بقاء بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان بمدت 8 هفته انجام شد. بچه ماهیان پس از سازگاری با غذای تجاری با متوسط (± انحراف استاندارد) وزنی 32/0±48/5 گرم در قالب یک طرح کاملآ تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار در شرایط یکسان، پرورش داده شدند. نتایج بدست آمده از نظر میزان عملکرد رشد با توجه به طول و وزن نهایی بچه ماهی و نرخ رشد ویژه، تفاوت آماری معنی داری را در بین تیمارها نشان نداد. با افزایش پودر گاماروس به جیره غذایی، ضریب تبدیل غذایی افزایش و بقاء کاهش یافت ولی تفاوت آماری معنی داری بین تیمارهای مشاهده نشد. برآورد اقتصادی جیره غذایی نشان داد که با افزایش پودر گاماروس، هزینه تمام شده خوراک به ازای تولید هر کیلوگرم ماهی افزایش معنی داری داشت. نتایج بدست آمده و برآورد اقتصادی جیره غذایی در این تحقیق مشخص نمود که افزودن 10 درصد پودر گاماروس به جیره غذایی قزل آلای رنگین کمان، با توجه به ارزش غذایی گاماروس، فراوانی آن در سواحل جنوبی دریای خزر و عدم اختلاف آماری در عملکرد رشد، ضریب تبدیل غذایی و بقاء بین تیمارهای مختلف، مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: تغذیه، پودر ماهی کیلکا، گاماروس، رشد، ضریب تبدیل غذایی، بقا، قزل آلای رنگین کمان
  • بهروز فدایی، بهاره یونس حقیقی صفحه 75
    به منظور بررسی مسیر حرکت و شاخص بازماندگی بچه ماهیان از سال 1382 تا 1387 در مجموع تعداد390200 عدد بچه تاسماهی ایرانی در 3 گروه وزنی زیر3، 3 تا 5 و 6 تا 10 گرم با استفاده از Coded WireTage (CWT) علامت گذاری گردید. از این تعداد در سال 1382 در3 مرکز تکثیر و بازسازی ذخایرشهید بهشتی، شهید رجایی و شهید مرجانی تعداد 101500 عدد بچه ماهی علامت گذاری و بترتیب در رودخانه های سفید رود، تجن و گرگانرود رهاسازی گردیدند. طی سالهای 1383 تا 1387 نیز 288700 عدد بچه ماهی در مرکز بهشتی علامت گذاری و در رودخانه سفید رود رهاسازی شدند. عملیات صید و ردیابی بچه ماهیان توسط دام گوشگیر از جنس نایلون با چشمه 22، 26 و 33 (هر یک 2 رشته) و40 میلیمتر (1 رشته) و در مجموع بطول 175 متر در اعماق زیر10 متر دریا در استان گیلان صورت گرفت. طی سالهای 1382 تا 1387، 2827 عدد بچه تاسماهی ایرانی صید گردید که از این تعداد 40 عدد واجد علامت CWT بودند. از ماهیان صید شده واجد علامت، 22 عدد از گروه 6 تا 10 گرم و 17 عدد از گروه 3 تا 5 گرم و 1 عدد از گروه زیر3 گرم بود. با توجه به نتایج بدست آمده از رهاسازی بچه ماهیان در رودخانه سفید رود و نیز نتایج بدست آمده از صید ماهیان در ایستگاه های ساحلی واقع در شرق رودخانه سفیدرود (12 بهمن، دستک و چابکسر) به نظر می رسد بیش از70 درصد ماهیان به سمت شرق مصب و سواحل شرقی استان گیلان (12 بهمن، دستک و چابکسر) حرکت کردند. با توجه به رهاسازی بچه ماهیان در رودخانه های گرگانرود و تجن، پس از 15 ماه از زمان رهاسازی بترتیب 1 عدد در ایستگاه چابکسر و 1 عدد در لیسار صید گردید. بنظر می رسد که بچه ماهیان رهاسازی شده از استانهای دیگر به آبهای استان گیلان مهاجرت کرده اند. با مقایسه آماری بین شاخص بازماندگی در گروه های مختلف وزنی ملاحظه گردید که شاخص بازماندگی در اوزان 6 تا10 گرم تقریبا 2 برابر گروه 3 تا 5 گرم و 20 برابر گروه زیر 3 گرم بوده است. با توجه به نتایج اخیر احتمال می رود که با افزایش وزن در زمان رهاسازی، شانس بازماندگی آنها افزایش یابد.
    کلیدواژگان: بازسازی ذخایر، CWT، بچه تاسماهی ایرانی، رهاسازی، مهاجرت
  • رضا قربانی واقعی، عباس متین فر، خسرو آئین جمشید، محمود حافظیه، رسول قربانی صفحه 87
    غذاهای زنده از ضروریات تغذیه مراحل لاروی اکثر آبزیان دریایی و بخصوص میگو است که در سالهای اخیر و بدلیل هزینه های بالای تولید آنها، تلاش در جهت جایگزینی با غذاهای مصنوعی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف این مطالعه نیز با توجه به فراگیر شدن پرورش میگو وانامی در کل کشور در همین راستا است. در این تحقیق میگوی پاسفید غربی از مرحله زوآی 1 تا مایسیس و سپس تا پست لارو 15 در ظروف پلاستیکی 20 لیتری، با 10 لیتر آبگیری در شروع دوره و با تراکم 100 لارو در لیتر پرورش داده شدند. تحقیق با 9 تیمار غذایی هر کدام در 3 تکرار در تانک های پرورشی مجهز به سنگ هوا در هر ظرف و در آب باشوری 2±30 قسمت در هزار و با 4 بار غذادهی در شبانه روز انجام شد. تیمارهای غذایی شامل طیف کامل غذای زنده (ریز جلبک کیتوسروس و ناپلیوس آرتمیا)، ترکیب غذای زنده با غذای مصنوعی و طیف کامل غذای مصنوعی طی مراحل لاروی مورد استفاده قرار گرفت. منظور از غذای مصنوعی، غذای دست ساز در این پروژه و مقایسه آن با غذای وارداتی است که در تیمارهای مختلف مورد توجه قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که میانگین افزایش وزن و درصد بازماندگی در زمان تغذیه توام از وضعیت مطلوبتری نسبت به گروه های دیگر تیماری برخوردار بودند و تغذیه از غذای مصنوعی، دست ساز یا وارداتی در کل دوره پرورش، موجب تلفات شدید لاروها گردید. همچنین مشخص شد که در صورت تامین غذای زنده در مرحله زوآ، امکان جایگزینی 100 درصد غذای مصنوعی آزمایشی در مرحله مایسیس تا پست لارو در مورد این میگو وجود ندارد بطوریکه در این تیمارها در شاخص های رشد تنزل معنی دار نسبت به سایر تیمارها مشاهده گردید(P<0/05). در مجموع می توان اظهار داشت که جایگزینی بخشی از غذای زنده با غذای مصنوعی طی مراحل لاروی بدون تاثیر منفی بر شاخص های رشد و بازماندگی امکان پذیر است و همچنین غذای مصنوعی دست ساز نسبت به غذای مصنوعی وارداتی از عملکرد مطلوبی برخوردار بوده و می توان از آن به جای غذای مصنوعی وارداتی بصورت توام با غذاهای زنده، برای تغذیه مراحل لاروی میگو استفاده نمود.
    کلیدواژگان: میگوی پاسفید غربی، تغذیه دوران لاروی، غذای زنده، غذای دستی
  • بایرام محمد قرنجیک، مایکل واین، خیا بنگ می، سلیمه خواجه، هرمزدیار کیانمهر، محمدرضا حسینی صفحه 103
  • مهکامه لشکری زاده، مهرداد فرهنگی*، ناصر آق، امید صفری صفحه 115

    استفاده از آرتمیای بالغ در آبزی پروری، آگاهی از روند تغییرات آنزیم های گوارشی در مراحل مختلف تکاملی آنرا با توجه به مصرف جیره های غذایی ارزان قیمت با اهمیت می کند. در این مطالعه اثر استفاده از جیره های غذایی ارزان قیمت بر میزان فعالیت آنزیم های گوارشی تریپسین، آمیلاز و لیپاز در مراحل مختلف رشد آرتمیا ارومیانا (Artemia urmiana) مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در 5 تیمار و 2 تکرار به مدت 15 روز با استفاده از 5 نوع جیره غذایی شامل: آرد گندم، جیره غذایی ماهی کپور معمولی، کنجاله سویا، مخلوط کنجاله سویا و کنجاله کانولا (جیره ترکیبی 1) و مخلوط کنجاله سویا و آرد گندم (جیره ترکیبی 2) در قالب یک طرح کاملا تصادفی انجام شد. ناپلی ها پس از تفریخ به محیط های پرورش خود معرفی شدند. میزان فعالیت های آنزیم ها در روزهای 5، 10 و 15 دوره پرورش مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش رابطه همبستگی مثبت و معنی داری بین میزان فعالیت آنزیم تریپسین و مقدار پروتئین خام (74/0)، میزان فعالیت آنزیم آمیلاز و مقدار کربوهیدرات (49/0)، میزان فعالیت آنزیم لیپاز و مقدار چربی خام (84/0) در جیره های غذایی مورد استفاده و افزایش فعالیت هر سه آنزیم با افزایش روند تکامل آرتمیا مشاهده شد. در طول دوره پرورش، آنزیم تریپسین در تمامی تیمارها به استثناء تیمار آرد گندم، آنزیم آمیلاز در تمامی تیمارها و آنزیم لیپاز در تمامی تیمارها به استثناء دو تیمار غذای کپور معمولی و آرد گندم، شاهد افزایش معنی داری بودند. براساس نتایج می توان اذعان نمود که فعالیت آنزیم های گوارشی بسته به جیره غذایی مورد استفاده و مرحله تکاملی آرتمیا تغییر می نماید. با توجه به افزایش فعالیت آنزیم های گوارشی آرتمیا ارومیانا تا مرحله بلوغ، استفاده از آرتمیا ارومیانای بالغ علاوه بر کاهش فشار بر منابع طبیعی سیست و ناپلی آن، منجر به صرفه اقتصادی بیشتر شده و کیفیت بهتری نسبت به سیست و ناپلی آن موجب می گردد.

  • رضوان موسوی ندوشن، مهدیس سامان پژوه*، حسین عمادی، سید محمدرضا فاطمی صفحه 129

    کفزیان در اکوسیستم های آب جاری و ساکن نقش مهمی را ایفا می کنند. دریاچه نئور در شمال غرب ایران، جنوب شرقی شهر اردبیل و در ارتفاع 2480 متری از سطح دریا قرار دارد و تاکنون بررسی روی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آن انجام نشده است. این دریاچه فون منحصر بفردی از موجودات ماکروبنتوز را در خود جای داده است. در این بررسی به منظور شناخت کامل ساختار جمعیت این موجودات، نمونه برداری به مدت یکسال، بصورت ماهانه از مرداد 1387 تا تیر 1388 (بجز سه ماه از دوران پنج ماهه یخبندان) و در 4 ایستگاه انجام شد. غنای گونه ای در فون کفزیان دریاچه نئور محدود و روی هم 11 گونه شناسایی گردید که به 11 گونه، 11 جنس،10 خانواده، 10 راسته، 7 رده و 3 شاخه تعلق دارند. از این میان، 8 گونه برای اولین بار در ایران شناسایی و معرفی می گردند. گونه های غالب دریاچه شامل Gammarus fasciatus، supinum Pisidium وQuistadrilus multisetosus و فراوانی آنها از کل جمعیت، بترتیب 49، 43 و 5 درصد محاسبه گردید. الگوی پراکندگی فصلی و مکانی اکثر کفزیان در این دریاچه مشابه بود و حداکثر فراوانی در ماه شهریور مشاهده شد. حداکثر فراوانی جمعیت کل کفزیان دریاچه نئور با 75/41872 تعداد نمونه در مترمربع در شهریور و حداقل آن را با 08/28177 تعداد نمونه در ماه اسفند مشاهده گردید. به نظر می رسد درجه حرارت، غلظت اکسیژن محلول و یکنواختی زیستگاه ها مهمترین عوامل محیطی موثر بر شاخص های جمعیت کفزیان در دریاچه نئور باشد.

    کلیدواژگان: کفزیان، ساختار جمعیت، ارزیابی، دریاچه کم عمق، دریاچه نئور
  • اسماعیل نجفی پور مقدم، بهرام فلاحتکار، محمدرضا کلباسی صفحه 143
    این مطالعه به منظور بررسی اثرات لسیتین جیره بر برخی شاخص های رشد و خونشناسی بچه تاسماهی سیبری (baeri (Acipenser انجام گرفت. ماهی هایی با میانگین (± انحراف معیار) وزن اولیه 3/0±9/32 گرم با پنج جیره (سه تکرار) دارای انرژی و پروتئین یکسان و مقادیر مختلف لسیتین شامل صفر، 5/2، 5، 5/7 و 10 درصد به مدت 8 هفته و 5 وعده در روز بر مبنای درصد وزن بدن غذادهی شدند. نتایج نشان داد که بکارگیری لسیتین تا 5/7 درصد در جیره این ماهی باعث افزایش برخی شاخص های رشد از جمله درصد افزایش وزن بدن (BWI)، نرخ رشد ویژه (SGR)، ضریب تبدیل غذایی (FCR)، وزن نهایی (Wf)، فاکتور وضعیت (CF) و نرخ بازده پروتئین (PER) می گردد. افزایش سطح لسیتین جیره به 10 درصد سبب کاهش معنی دار شاخص های رشد گردید. همچنین نتایج مربوط به شاخص های هماتولوژیک نشان داد که میزان هموگلوبین در تیمارهای 5 و 5/7 درصد لسیتین در مقایسه با سایر تیمارها بطور معنی داری دارای مقادیر بالاتری بودند. میزان هماتوکریت تیمار 5/7 درصد لسیتین بصورت معنی داری بالاتر از تیمارهای کنترل و 5/2 درصد لسیتین بود. سایر شاخص های خونی مانند تعداد گلبول های سفید و قرمز،MCV، MCHC و MCH تغییرات معنی داری در بین تیمارها نشان نداد. نتایج این مطالعه نشان دهنده تاثیر مثبت افزودن لسیتین به جیره غذایی بچه تاسماهی سیبری بویژه در سطوح 5 و 5/7 درصد بر عملکرد رشد و شاخص های هماتولوژی این ماهی می باشد. بنابراین بکار بردن لسیتین در این سطوح در جیره غذایی بچه تاسماهی سیبری برای افزایش رشد و بهبود وضعیت سلامت توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تغذیه، مواد غذایی، تاسماهی سیبری، رشد، خونشناسی
  • سید احمدرضا هاشمی*، سید عبدالصاحب مرتضوی صفحه 155

    از پنج منطقه تخلیه صید در رودخانه کارون (گتوند، شوشتر، ملاثانی، اهواز و دارخوین) در سال 1387 نمونه های ماهی شیربت و برزم لب پهن جمع آوری شد. در طول اجرای این تحقیق بیش از دوهزار ماهی شیربت و برزم لب پهن زیست سنجی گردیدند. میانگین طولی (± انحراف معیار) ماهی شیربت 18/8±94/37 در دامنه 76-20 سانتیمتر، برزم لب پهن 27/10±62/43 در دامنه 94- 20 سانتیمتر و میانگین وزنی (± انحراف معیار) بترتیب شیربت 45/109±20/873 در دامنه 1170-52 گرم، برزم لب پهن 97/725±59/778 در دامنه 4675-52 گرم بود. رابطه طول- وزن ماهی شیربت W=0.0192L2.85، n=410) (R2=0.85، و ماهی برزم لب پهن (R2= 0.95، W=0.0081L3.06، n=301) بدست آمد. پویایی جمعیت برای ماهی شیربت وبرزم لب پهن بترتیب طول بی نهایت 64/86 و 90/132 سانتیمتر، ضریب رشد 27/0 و 17/0 در سال، زمان طول صفر 46/0- و 66/0-، مرگ و میر طبیعی 50/0 و 33/0 در سال، مرگ و میر صیادی22/1 و 04/1 در سال، مرگ و میر کل 72/1 و 37/1 در سال، میزان فایم پریم مونرو 31/3 و 48/3 و ضریب بهره برداری 71/0 و 76/0 در سال بود. با توجه به پارامترهای رشد و مرگ و میر بدست آمده از ماهیان و براساس شاخص انجمن شیلاتی امریکا (AFS) این ماهی جزء ماهیان با آسیب پذیری متوسط رو به زیاد بشمار می آیند.

    کلیدواژگان: ذخایر ماهی، زیست سنجی، پویایی جمعیت، رودخانه کارون
  • همایون حسین زاده صحافی، شهره مسائلی، حسین نگارستان، مرتضی علیزاده صفحه 167
  • مژگان خدادادی، سارا احمدی، عبدالرحمن دزفولیان صفحه 173
|
  • M. Azadian, M. Moosavi, Nasab, A.R. Yousefi Page 1
    The purpose of this study was production of fish protein isolate and surimi from silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) and survey of color characteristics as well as chemical changes of gel and powders of those products. In this research, proteins were isolated using pH shifts method. Acidic pH (2.5 and 3.5) and basic pH (11 and 12) were used to produce fish protein isolate. Three steps of washing cycles were used for surimi production, and in the third step 0.2% NaCl was used for more dehydration. Results showed that the product efficiency for fish protein isolate was significantly more than the surimi. Furthermore, the produced fish protein isolate using acidic pH had the highest production efficiency amongst the samples. As a result, fish protein isolate had more recovery protein content compared to surimi. Determination of fat content of the samples showed that surimi contained significantly lower reduction in fat compared to fish protein isolate. Investigation and comparison of color characteristics (L, a, b) attributed to gel and powder forms of the samples demonstrated that the produced fish protein isolate using pH 2.5 had the most intense lightness (L parameter) amongst the other samples. This study clearly showed that the production efficiency of fish protein isolate was higher than surimi. In addition, due to the process of surimi production, fish protein isolate had more protein content. The higher reduction of fat content of fish protein isolate can be considered as an advantage because of possible increase in durability and safety of the products.
    Keywords: Silver carp, Processing, Surimi, Colorimetric, Chemical analyses
  • E. Ownagh, N. Agh, F. Noori Page 11
    In order to assess the maximum replacement possibility of unicellular green algae with cheap food sources for feeding Artemia, two strains of Artemia urmiana and parthenogenetic Artemia were fed under laboratory condition using wheat bran, soybean meal and 50/50% mixed diet of wheat bran/soybean, each in 12 different concentrations together with different rations of Dunaliella salina for 15 days. The results were compared with those fed only on algae D. salina as control group. At the end of the experiment, control groups in each two strains (with 9.11mm growth and 86.25% survival in A. urmiana and 8.55mm growth and 85% survival in parthenogenetic Artemia) had almost the best condition. In A. urmiana treatments 95.8-88% replacement for algae of wheat bran, treatment 94% replacement for algae of soybean and treatments 97-94% replacement for algae of mixed wheat bran/ soybean showed no significant differences with control in both growth and survival. In parthenogenetic Artemia treatments 94-82% replacement for algae of wheat bran, treatments 91-88% replacement for algae of soybean and treatments 91-82% replacement for algae of mixed wheat bran/soybean showed no significant differences with their control in both growth and survival. According to the results, it seems that single-cell algae and their production requires exorbitant spending and personnel which can be replaced with easily affordable agricultural wastes, without need to specialized staff.
    Keywords: Diet, Aquatics larvae, Agricultural by-products, Growth, Survival
  • S. Behzadi, A. Salarpouri, M. Darvishi, B. Daghoghi, Sh. Siead Moradi, H. Rameshi Page 23
    To determine the suitable locations for installation of artificial reefs we studied Persian Gulf waters (Hormuzgan province) from December 2006 to March 2007 seasonally. The area was stratified to 10 transects and each transect was divided to three layers and used random sampling method. Habitats of fauna and flora including: Communities of corals, seaweeds, sea cucumbers and sea grasses, and sedimentation depth using SCUBA diving method were studied in each transect and layer. Sea grass communities existed in some places with below 10m depth of Bandar Mesan, Bandar Kang, Kish Island and Bandar Chirooyeh transects. Also, seaweed habitats were seen in Bandar Mesan and some areas in Bandar Lengeh and Kish Island in 10-20m depth transect. The study of coral and sea cucumber communities indicated presence of Acropora sp. habitats in Bahman jetty, Bandar Mesan and Bandar Bostaneh transects, and Porites sp. habitats in Hengam island transect, Holothuria sp. habitats in Bandar masen and Bandar Lengeh transects and Stichopus sp. habitat in Hengam Island transect. All these species were found in shallow waters bellow 10 meters depth and showed a patchy distribution. Sedimentation depth results showed a statistically significant difference between layer <10m in Bandar Salakh and the same layers in other transects, also between layer 10-20m and 20-30m in other transects. Based on the sedimentation depth and habitats studies, we recommend layer 10-20m in Bandar Lengeh area and Bandar Lengeh to Hendurabi Island area as suitable for artificial reefs installation.
    Keywords: Artificial reef, Coral, Sea cucumber, Seaweed, Sea grass, Persian Gulf
  • S.H. Jalili, A. Hamrang Omshi Page 33
    The physicochemical and sensory quality changes of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) surimi were studied during three months at frozen storage (-18ºC). The results showed that with increasing storage time of surimi from silver carp, TVB-N, peroxide value (PV) and expressible moisture increased significantly. TVB-N increased from 10±1 to 16.80±1.4mg%, Peroxide value from zero to 2.76±0.85meqO2/kg and expressible moisture from 4.23±0.13 to 6.32±0.13% during three months at frozen storage. Quality score of sensory evaluation, folding test and biting test were significantly decreased during storage period. Quality score of produced surimi gel decreased from AA to A, C grade and biting test decreased from 8.58±0.98 to 5.25±1.86. The results indicated that in spite of increasing of TVB-N, PV, expressible moisture and decrease of sensory quality score, folding test and biting test of silver carp surimi, the samples were between allowed limits and acceptable after three months at frozen storage.
    Keywords: Surimi, Silver carp, Frozen storage, Quality changes, Shelf life
  • M. Shokoohmand, H. Zolgharneen, F. Laloei, A.M. Fooroghmand, A. Savari Page 45
    Genetic diversity of Metapenaeus affinis population from the northern coasts of the Persian Gulf (Bahrakan, Lifeh-Boosiaf) was studies using microsatellite markers. During September to October 2007, 60 samples of pleopods tissue of the shrimp were taken and genomic DNA was extracted by acetate method. PCR was performed on microsatellite primers. To measure fragment size, samples were run on an 8% polyacrylamid gel. For each microsatellite locus, using genetic software, Pop Gene and Gene Alex, allele frequency, real and expected heterozygosity, Fst and Rst and other relevant factors were measured. Of the obtained 5 paired microsatellite primers, all were polymorphic. The mean observed and effective alleles number was 7 and 3.67, respectively and also the mean observed and expected heterozygosis was 0.27 and 0.66, respectively. It was also seen that specimens from all regions were not in Hardy- Weinberg Equibrium in all of the loci. Based on the analysis of molecular variance (AMOVA) Fst, Rst and Nm were 0.107, 0.372 and 2.092, respectively. The highest genetic distance was 0.571 and the lowest was 0.561. The present study showed that two different populations of Metapenaeus affinis are living in the Bahrakan and Lifeh-Boosiaf region northwest coasts of the Persian Gulf.
    Keywords: Population genetic, Diversity, Metapenaeus affinis, Persian Gulf
  • M. Sheikh, A.M. Hajimoradloo, R. Ghorbani, M. Mollaei, A. Khodanazary Page 55
    Effects of different concentrations of Diazinon on Roach Torkemani (Rutilus rutilus caspius) fries supplied from Ghareh-Soo Fishery Research Station was studied in Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources in 2009 to determine 50% lethal concentration (LC50) for the fish within 96 hours. In this study, 126 Roach fries with mean weight of 3 grams were used. Tests were performed statically based on instructions of O.E.C.D under fixed water quality conditions at the temperature 24±1 and pH 8-8.5 in a completely random trial with five concentrations treatments of Diazinon (5, 5.95, 7.07, 8.48 and 10mg/l) in three replications and the means were compared using Duncan test at 5% significance level. The results indicated that at the end of 96-hour test, LC50 was 7.88mg/l. In this test, clinical signs such as hunched spinal column, thrilling, clot in caudal fin and head, and irregular swimming were observed in the studied fish specimens. In hematological examination, there was a remarkable decrease in percent of hematocrit between concentrations of 5 and 5.95mg/l of Diazinon. By increasing the concentration of this poison, the decrease became slower. Furthermore, there was a significant difference in percent of hematocrit between control group and LC50 group, with mean amounts of 36 and 27%, respectively. Based on the results, Diazinon was classified as toxic pesticide for Roach Torkemani.
    Keywords: Rutilus rutilus caspius, Polluon, Toxic pesticide
  • A. Azimi, S.A. Hosseini, M. Sudagar, H. Aslanparviz Page 63
    The effects of using different of gammarus meal levels (0, 5, 10 and 20%) instead of kilk fish meal as a protein source on growth performance, feed conversion ratio and survival of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerlings were studied over 8 weeks. Rainbow trout fingerlings (mean body weight 5.48 ± 0.32g) were reared in a completely randomized design with three replications in the same conditions. Based on the results, no significant difference was observed in the final length and weight and specific growth rate among treatments. Increase of gammarus meal in diet led to increase of feed conversion ratio and decrease of survival, but the difference was not significant among treatments. Commercial analysis showed that the cost price of feed increased with increase of gammarus meal in diet, significantly. Thus, results of our study showed that adding up to 10% of gammarus meal instead of kilka fish meal in rainbow trout fingerlings diet is suitable, considering gammarus abundance in the shores of south Caspian Sea and lack of significance in difference on growth, feed conversion ratio and survival.
    Keywords: Nutrition, Kilka fish meal, Gammarus, Growth, Feed conversion ratio, Survival, Rainbow trout
  • B. Fadaee, B. Younes Haghighi Page 75
    To study moving direction and survival index of Persian sturgeon fingerlings, a total of 390200 individuals of the fish in three weight classes: less than 3g, 3 to 5g and 6 to10g were marked by coded wire tags (CWT) during 2003 to 2008. In 2003, 101500 of these individuals were marked in Shahid Beheshti, Shahid Rajaee and Shahid Marjani Sturgeon Rearing Centers, in north of Iran and then released in Sephidrud, Tajan and Gorganrud rivers. During 2004 to 2008, 288700 pieces were marked by Shahid Beheshti Rearing Centers and released in Sephidrud River. Catch and detection of fingerlings carried out by gill net prepared from nylon with mesh sizes 22, 26, 33 (2 filaments for each mesh) and one 40mm mesh size. Totally, 175 meters of net was used to study fishes in waters under 10m depth in Guilan province. In all, 2827 pieces of this fish were caught of which 40 had CWT and these belonged to weight classes 6-10g (22 pieces), 3-5g (17 pieces) and under 3g (one piece). Results on release and catch of the fingerlings for Sephirud River showed that more than 70% of fingerlings moved to eastern parts of the estuary and eastern coasts of Guilan province (stations like 12 Bahman, Dastak and Chaboksar). Of the fingerlings released in Gorganrud and Tajan rivers, only one piece was caught in Chaboksar and another in Lisar after 15 months. Hence, we postulated that the fingerlings released in Mazandaran and Golestan provices migrated to Guilan province coasts. Statistical analysis of the survival index in different weight classes indicated that the class 6-10g had higher survival rate, twice than class 3-5g and 20 times more than that of the class under 3g. Considering these results, probably the higher weight at release time can be effective in increasing the survival rate of the Persian sturgeon fingerlings.
    Keywords: Stock assessment, CWT, Persian sturgeon fingerlings, Survival index, Migration
  • R. Ghorbani Vagheie, A. Matinfar, Kh. Aeinjamshid, M. Hafezieh, R. Ghorbani Page 87
    Replacing live food with artificial diets in aquatic larviculture, especially in shrimp larvae not only is caused convenience feeding, but also in economical view is very important. With this object, in this survey, a density of 100.L-1 white leg shrimp larvae in 9 nutritional treatments each with three replicates were cultured in 20L tanks each one was held with 10L of 30% salty water using one air stone. The larvae were fed 4 times.day-1 with different diets, including live foods (Cheatoceros gracilis and Artemia nauplii), artificial diets (handmade and imported) and different combinations. The results showed that the growth rate and survival percentage in larvae fed with combination feed treatments, were more desirable than those fed with food and feed treatments and feeding with homemade and imported feeds alone, raised high mortality in shrimp larvae during the experiment. Also, it was denoted that even if the zoea larvae has been fed with live food, feeding with 100% artificial diets for the resting larviculture period wont be possible because of decreasing significantly in growth rate, total length and survival percent of shrimp larvae, compare to the other treatments. In addition, replacing partly of live food with artificial diet without adverse affects on growth and survival rates of white leg shrimp larvae will be possible and the observation supported that the handmade feed with given formulation, had more suitable results comparing to the imported one for mixing with live food economically. Therefore, we recommend that a mixture the formulated diet and algae plus Artemia nauplii is used for culturing white shrimp larvae.
    Keywords: White leg shrimp, Larval feeding, Live food, Artificial diet
  • B.M. Gharanjik, M. Wynne, Xia Bangmei, S. Khajeh, H. Keyanmehr, M.R. Hosseini Page 103
    Monthly sampling of red algae was carried out from April 2005 to March 2006 in Chabahar coasts (southestern of Iran) along Sistan & Baluchistan province coastal waters. We considered monthly periods of maximum tide according to tide tables. Then seaweed growth area in intertidal zones was determind through GPS, GIS and satellite imagery. Monthly sampling was conducted on a number of transects with equal distance and in randomly chosen 50×50cm quadrates. The samples were transfered to Offshore Waters Research Center’s lab and after cleaning and separating, the weight of each species recognized was measuerd according to the present references. The biomass of each species was obtained per area unit and in the total area after determing the average weight of species. During this research, 13 species of medicinal red algae were recognized, and the most important families included: Gelidiaceae, Gracilariaceae, Hypneaceae and Rhodomelaceae. Total biomass in the area of Chabahar Coasts were 865.2 tons and the monthly average was 72.1 tons. The maximum biomass was obtained in February as 149.8 tons (828g/m2) and the minimum biomass was seen in May as 16.3 tons (90.2g/m2). The maximum biomass belonged to Gracilaria corticata (%33.1) and the minimum biomass to Hypnea pannosa (%1).
    Keywords: Marine algae, Chabahar, Oman Sea
  • M. Lashkarizadeh, M. Farhangi, N. Agh, O. Safari Page 115

    Due to the importance of adult Artemia in aquaculture, information regarding the digestive enzyme activities variation with inexpensive diets has great importance in Artemia at different life stages. In this study, the effect of different inexpensive diets on digestive enzyme activities, including trypsin, amylse and lipase of Artemia urmiana was investigated in different life stages. The experiment was carried out with 5 treatments and each with 2 replicates over 15 days using 5 diets (wheat meal, common carp diet, soy meal, a mixture of soy meal and canola meal (compound diet 1) and a mixture of soy meal and wheat meal (compound diet 2) in a completely random design. Nauplii were introduced to their cultivation environments after hatching and the digestive enzyme activities were measured in days 5, 10 and 15 of the experiment. Positive and significant correlation were observed between the crude protein content of the diets and trypsin activity (0.74), the carbohydrate content of the diets and amylase activity (0.49), and crude fat content of the diets and lipase activity (0.84). The activities of all enzymes were increased with the Artemia development in this study. During the experimental period, the trypsin, activities were increased in all treatments with the exception of wheat meal treatment, amylase activities were increased in all treatments and lipase activities were increased in all treatments with the exception of common carp diet and wheat meal treatments. Digestive enzyme activities were affected by the diets and Artemia life stages. Regarding the increasing digestive enzyme activities until adult stage in Artemia urmiana, using adult Artemia urmiana decreases pressure on resources of Artemia cyst and nauplii in natural environments. In addition, this condition may result in more economic returns and better quality of adult Artemia compared to its cyst and nauplii.

    Keywords: Artemia urmiana, Digestive enzymes, Diet, Life stages
  • R. Mosavi Nadoshan, M. Samanpazhoh, H. Emadi, S.M.R. Fatemi Page 129

    Macro-invertebrates play a key role in freshwater lentic and lotic ecosystems. Lake Neor is located in northwest of Iran, southeast of Ardebil city, 2480m above the sea level. Limnological data about lake is incomplete. This tectonic lake is known to have a unique macro-invertebrate fauna. In order to describe the zoo-benthic community of the lake more completely, the present study was conducted during a period of one year from August 2008 to July 2009 with the exception of 3 months during the 5 months the lake is covered by ice. The benthic assemblage was sampled monthly from four sites and these fauna were found to be very limited with a total of 11 species belonging to 10 families, 10 orders, 7 classes and 3 phyla. Eight species were identified and recorded for the first time in the lake and in Iran. Gammarus fasciatus, Pisidium supinum and Quistadrilus multisetosus were the dominant benthic species representing more than 49, 43 and 5 percent of the total benthic fauna. Almost all benthic species showed the same intra-annual, seasonal and spatial pattern. The highest density was found in station 4, near the outlet, in July. The maximum abundance of total population of macro-benthoses in Neor lake was composed of 41872.75 pieces in a sample per square meter in September and the minimum with 28177.08 pieces in March. Dissolved oxygen, temperature and habitat homogeneity seemed to be the main environmental factors affecting community indices in Lake Neor.

    Keywords: Macro-invertebrates, Population structure, Assessment, Shallow lake, Lake Neor
  • E. Najafipour Moghadam, B. Falahatkar ., M.R. Kalbassi Page 143
    This study was carried out to evaluate the effects of dietary lecithin on growth performance and hematological indices in juveniles of Siberian sturgeon (Acipenser baeri). Fish with initial average weight of 32.9±0.3 grams were fed five isoproteic and isolipidic formulated diets with different soybean lecithin levels including 0, 2.5, 5, 7.5 and 10% in triplicate groups for 8 weeks. Results showed that lecithin supplementation to 7.5% significantly increased some growth indices such as body weight increase (BWI), specific growth rate (SGR), feed conversion ratio (FCR) final weight (Wf), condition factor (CF) and protein efficiency ratio (PER). Also, increasing dietary lecithin to the level of 10% significantly decreased growth indices. According to the results of hematological assays, hemoglobin (Hb) in treatments of 5% and 7.5% in comparison to other treatments had higher value. Hematocrit (Hct) in fish fed with 7.5% lecithin was higher than those fed with 0 and 2.5% lecithin in the diets. Other hematological indices such as WBC, RBC, MCV, MCH and MCHC showed no significant differences among the treatments. In conclusion, the results of this study indicated that Siberian sturgeon juveniles have a relatively moderate lecithin requirement (between 5 and 7.5 percent of the diet) and these levels of lecithin in diet induces increase of growth performance and improves health status of this species.
    Keywords: Diet, Food items, Siberian sturgeon, Growth, Hematology
  • S.A.R. Hashemi, S.A. Mortazavi Page 155

    Barbus sp. fish samples were collected during November 2007 to October 2008 from five landing stations in Karoon River: Gotvand, Shoshtar, Molasani, Ahwaz, and Darkhoin. During one year of study, more than 2000 specimens of B. grypus and B. barbulus were measured, mean±SD length values for this species were 37.94±8.18 and 43.62±10.27, respectively and maximum and minimum total length were 20-76cm and 20-94cm, respectively. Mean±SD of weight values for this species were 873.2±1092.45 grams and 778.59±725.97 grams, respectively and maximum and minimum weight were 52-11170 grams and 52-4675 grams, respectively. Growth and mortality parameters were calculated for B. grypus and B. barbulus as L∞: 86.64, 132.9 and K: 0.27, 0.17 and t0: -0.46, -0.66, M: 0.50, 0.33, F: 1.22, 1.04, Z: 1.72, 2.72, 'Ф: 3.31, 3.48, E: 0.71, 0.76, respectively. According to the exploitation coefficient, B. grypus and B. barbulus stocks are overfished hence we suggest a decrease in exploitation coefficient. Based on results and their comparison with the American Fisheries Society (AFS) indices, these species are classified in moderate to high vulnerable group fishes.

    Keywords: Fish stocks, Biometery, Population dynamic, Karoon River
  • H. Hosseinzadeh, Sh. Masaeli, H. Negarestan, M. Alizadeh Page 167
    In this research, controlled changes of rainbow trout muscular composition cultured in brackish water (14.1ppt) and freshwater (4.3ppt) was compared. Some 180 juvenile rainbow trout with a weight of 47.2±0.1g each were released in 6 polyethylene tanks with a capacity of 1.5m³. During the experiment, water temperature was kept constant. Feeding fish was conducted using common Faradaneh food and considering water temperature and fish biomass. After 126 days, fishes attained around 320±20g of weight, were sampled and taken to laboratory and the amount of protein, fat, ash, minerals and moisture in their muscle tissue were measured. Results showed amount of fat and dry matter in brackish water cultured fishes is less than those cultured in freshwater. The average percentage of protein and minerals in brackish freshwater cultured fishes were significantly different and the average percentage of moisture in brackish water cultured fish was higher than those of the freshwater fish.
    Keywords: Salmon Fishes, Brackish water, Fresh water, Muscular composition
  • M. Khodadadi, S. Ahmadi, A. Dezfoulian Page 173
    In this study, the early development of Bunni (Barbus sharpeyi) larvae was surveyed through morphological changes and measuring total length, standard length, head length, thickness of larvae, eye diameter and snout length. The initial period of the larval life can be divided into 2 phases: endogenous and exogenous food sources. During the first three days of the larvae development, there was a gradual yolk sac reduction until its complete absorption at the end of third day, indicating the necessity of exogenous feeding. From the fourth to eleventh day, the final development of the heart, gill, air bladder, fins and intestine were observed. Total length of newly hatched larvae was 6.26mm and total length of fifteen days larvae was 8.35mm. The larval development of Barbus sharpeyi was similar to other Barbus species.
    Keywords: Incubation, Development, Barbus sharpeyi, Iran