فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 11 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عادل آذر، مهسا پیشدار صفحه 5
    شرایط در دنیای پر تغییرکنونی به گونه ای شده است که همگان دریافته اند تنها مزیت رقابتی یک سازمان در آینده این است که مدیران آنها بیاموزند چگونه باید زودتر از رقبایشان یاد بگیرند و این همان مفهوم چابکی است. چابکی سازمان در دنیای پر تغییر امروزی اهمیتی فزاینده دارد. بسیاری از خبرگان چنین ادعا می کنند که موفق ترین سازمان های آینده، آنهایی هستند که چابک ترند. به همین دلیل در پژوهش پیش رو سعی می شود میزان چابکی سازمانی سه سازمان انفورماتیک با استفاده از متدولوژی پرسشنامه اندازه گیری شده، نقاط تفاوت آنها معین گشته و مشخص گردد که آیا در رتبه بندی شورای عالی انفورماتیک به موضوع چابکی توجه می شود یا خیر. البته یافته اصلی این پژوهش را نیز می توان حول این موضوع قرار داد که با بهبود رتبه سازمان از نظر شورای عالی انفورماتیک، سطح چابکی سازمانی بالا نمی رود و چنین به نظر می رسد که این دو موضوع مستقل از یکدیگر هستند. به علاوه، چنین معین شد که یکسری از عوامل مانند توانایی پیاده سازی آسان تغییرات اساسی و نیز تغییرات کوچک در سازمان و سایر عواملی که در اصل مقاله به آنها پرداخته شده است، می توانند زمینه ساز تفاوت در موقعیت سازمانی باشند. به این ترتیب، سازمان های انفورماتیک با افزایش قابلیت های خود در اینگونه عوامل می توانند باعث ارتقاء موقعیت رقابتی خود در صنعت مذکور گردند.
    کلیدواژگان: چابکی، تغییرات مستمر، شورای عالی انفورماتیک، تکنولوژی اطلاعات، قابلیت تصمیم گیری
  • سیدعلی اکبر احمدی، مهدی رشیدی* صفحه 21

    رفتار شهروندی سازمانی (OCB) در محیط کار از اهمیت کلیدی برخوردار است. پژوهشگران درباره عوامل انگیزشی متعدد اثرگذار بر رفتار شهروندی سازمانی بحث کرده اند، اما تاکنون تاثیر مربوط به استانداردسازی شغلی بر رفتار شهروندی سازمانی مورد مطالعه قرار نگرفته است. این مقاله، مطالعه ای میدانی است که رابطه بین استاندارد سازی شغلی و رفتار شهروندی سازمانی را در بخش کارمندان سازمان های آموزشی مورد آزمون قرار می دهد. تحلیل رگرسیون اطلاعات پرسشنامه های جمع آوری شده از کارمندان مراکز و واحدهای دانشگاه پیام نور استان خراسان جنوبی رابطه بین استاندارد سازی شغلی و رفتار شهروندی سازمانی را تایید کرد. همچنین تحلیل واریانس (ANOVA) نشان داد که درجه بالای استاندارد سازی شغلی، مشخص کننده سطح بالاتری از رفتار شهروندی سازمانی است.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، استانداردسازی، رفتار سازمانی
  • یحیی کاظمی، امین رضا کمالیان، سکینه غلامی صفحه 35

    این پژوهش میزان سرمایه اجتماعی مدیران و رابطه آن با عزت نفس را بررسی می کند. به این منظور تعداد 59 مدیر، با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک، ازمیان مدیران مدارس مقطع متوسطه ناحیه2 شهر زاهدان انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته سرمایه اجتماعی با سه مولفه؛ اعتماد، «آگاهی و توجه» و مشارکت و برای بررسی سنجش عزت نفس، از پرسشنامه استاندارد «آیزنگ» استفاده شده است. نتایج نشان داد که مدیران مدارس از میزان سرمایه اجتماعی مطلوبی برخوردارند. همچنین بین سرمایه اجتماعی و مولفه های اعتماد، «آگاهی و توجه» با عزت نفس مدیران، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. تحلیل رگرسیون گام به گام نیز نشان می دهد که برای کل مدیران، مولفه اعتماد و برای مدیران مرد مولفه ی«آگاهی و توجه» بیشترین پیش بینی را از عزت نفس داشته است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد، آگاهی و توجه، مشارکت و عزت نفس
  • نبی الله دهقان، جمشید صالحی صدقیانی، کبری دهقان، پانته آصالحی صدقیانی صفحه 53

    تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر ساختار سازمانی بر عملکرد خارجی شرکتهای صادرکننده ایران صورت گرفته است. این تحقیق بر مبنای اهداف و ماهیت تحقیق از نوع تحقیق توصیفی و بر مبنای روش جمع آوری داده ها از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق شرکتهای صادرکننده فعال در بازار بورس می باشد که بر اساس روش نمونه گیری غیر احتمالی قضاوتی (نظر کارشناسان) 75 شرکت به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند که حدود 90 درصد صادرات غیر نفتی کشور را تحت پوشش قرار می دهند. داده های لازم در این تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری گردید. جهت تحلیل داده های تحقیق از روش های آماری تحلیل واریانس و رگرسیون چند متغیره استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که ساختار سازمانی بر عملکرد خارجی شرکتهای صادرکننده اثر دارد. همچنین سهم متغیر ساختار سازمانی در پیش بینی و تغییرات عملکرد خارجی شرکتهای صادرکننده حدود 42 درصد می باشد.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، عملکرد خارجی، شرکتهای صادرکننده ایرانی
  • احمد علی خائف الهی، پیمان متقی، حسین حسن زاده، زینب حبیبی تبار صفحه 71

    هدف اصلی این تحقیق، بررسی رابطه علی ویژگی های شخصیتی و تعهد سازمانی کارکنان و تبیین نقش سبک های رهبری در این رابطه است. در همین راستا، شعب منطقه 2 بانک ملت تهران، که تعداد آنها 850 نفر گزارش گردیده به عنوان جامعه آماری انتخاب و230 کارمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق، پرسشنامه بوده و از آزمون همبستگی پیرسون برای بررسی رابطه مداری مولفه های تحقیق و از مدل معادلات ساختاری برای تایید یا عدم تایید رابطه علی بین متغیرها استفاده شده است. علاوه بر این، برای بررسی اثر تعدیلی متغیر تعدیلگر از آزمون رگرسیون استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین تمامی متغیرهای مستقل مدل(عصبانیت، باز بودن به تجربه، توافق پذیری، برون گرایی، با وجدان بودن) با سه متغیر وابسته تعهد عاطفی، تعهد مستمر و تعهد هنجاری در تمامی موارد به جز رابطه متغیر باز بودن به تجربه با متغیر تعهد هنجاری رابطه وجود دارد که در خصوص متغیر عصبانیت این رابطه منفی بوده و در سایر موارد مثبت و مستقیم بوده است (لازم به ذکر است که تمامی متغیر ها دارای روابط غیر مستقیم نیز بوده اند). همچنین از بررسی اثر تعدیل کنندگی دو متغیر سبک رهبری تعاملگرا و تحولگرا نتایج تحقیق بیانگر آن است که متغیر سبک رهبری تعاملگرا در ارتباط با سه متغیر عصبانیت، توافق پذیری و با وجدان بودن دارای اثر تعدیل کنندگی است و متغیر سبک رهبری تحولگرا این اثر را در ارتباط با سه متغیر برونگرایی و باز بودن به تجربه و با وجدان بودن دارا می باشد.

    کلیدواژگان: شخصیت، تعهد سازمانی، سبک رهبری
  • دکترسعید عابسی، اسماعیل شاه طهماسبی، حامد ایمانی صفحه 89

    امروزه بسیاری از مفاهیم، تئوری ها و بطورکلی ادبیات مدیریت بر محور مشتری بازنگری و بازنویسی شده اند. در یک بازار رقابتی در جایی که اندیشه سنتی از وفاداری مشتری ناتوان است، خوب یا بد، خدمات مشتریان به سمت پیچیدگی میل می کند که در این میان مدیریت ارتباط با مشتری می تواند به طور موثری خدمات مشتریان را بالا ببرد و حفظ مشتریان را مطمئن سازد. با توجه به کم بودن نفوذ بیمه در کشور ما و همچنین تغییرات سریع در این صنعت، گاهی استفاده از برخی روش های نوین مانند مدیریت ارتباط با مشتری به صورت برنامه ریزی نشده و علمی باعث از بین رفتن نتیجه این تلاشها می شود و گاهی شاهدیم که نتیجه معکوس نیز بر جای می گذارد. بر همین اساس در این تحقیق تبیین شرایط موجود و اولویت بندی عوامل مطلوب بر پیاده سازی موفقیت آمیز مدیریت ارتباط با مشتری از دیدگاه کارکنان شرکت در شرکت بیمه کارآفرین مورد بررسی قرار گرفته است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی به شمار می رود و از نظر ماهیت و روش جزو تحقیقات توصیفی- تحلیلی محسوب می شود. جامعه آماری تحقیق مربوط به ستاد مرکزی بیمه کارآفرین و نمونه نیز از این مجموعه انتخاب شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که مولفه تکنولوژی بیشترین تاثیر را در پیاده سازی موفق سیستم ارتباط با مشتریان دارد و پس از آن مولفه های ساماندهی مناسب، مدیریت دانش و در اولویت آخر مولفه تمرکز بر مشتریان کلیدی بیشترین تاثیرات را بر روی پیاده سازی سیستم مدیریت ارتباط با مشتری می گذارند.

    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، صنعت بیمه، شرایط موجود و مطلوب
  • مهدی نصراصفهانی، علی نصراصفهانی، ابوالقاسم نوری صفحه 105
    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی رابطه رهبری خدمتگزار با تعهد سازمانی کارکنان و مولفه های آن می باشد. جامعه ی آماری این تحقیق شامل کلیه ی کارکنان رسمی و قرار دادی سازمان بهزیستی استان اصفهان در پاییز 1389 است. روش نمونه گیری، تصادفی ساده با استفاده از جدول اعداد تصادفی و بر مبنای فهرست اسامی کارکنان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مربوط به آزمون فرضیات پژوهش از دو پرسشنامه استفاده شده است: برای سنجش تعهد سازمانی از پرسشنامه سه مولفه ای آلن و همکاران(1993) که شامل سه جزء تعهد یعنی تعهد سازمانی مستمر، هنجاری و عاطفی است، استفاده شده است. پایایی این پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 763 /0 بدست آمد. برای سنجش رهبری خدمتگزار با استفاده از پرسشنامه قلی پور و همکاران (1388) که دارای چهار مولفه ی خدمت رسانی، تواضع و فروتنی، قابلیت اعتماد و مهرورزی است، مورد استفاده قرار گرفت. برای تعیین پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که میزان آن 948 / 0 بدست آمد. نتایج مربوط به همبستگی ساده بین متغیرهای پژوهش نشان داد که: رابطه بین رهبری خدمتگزار و تعهد سازمانی کارکنان در سازمان بهزیستی استان اصفهان، معنادار است (01/0 > P). نتایج تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که متغیر تواضع و فروتنی بطور معناداری می تواند تعهد سازمانی را تبیین کند.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، خدمت رسانی، تعهدسازمانی، سازمان بهزیستی استان اصفهان
|
  • A. Azar, M. Pishdar Page 5
    Situation of this varying world has made everyone understand that the only competitive advantage of a tomorrow organization is that its managers learn how they should learn sooner than their competitors. This is the concept of agility. Organizational agility in today variable world has an incremental importance. A lot of experts have stated that the most successful enterprises of the tomorrow are the ones that are more agile. That is why this survey is going to measure organizational agility by using questionnaire and answer to this question that if the High Informatics Council pays attention to the agility in its ranking or not. However the main result of this survey says that the ranks of the High Informatics Council can not release the amount of organizational agility. Beside that, it is obvious that some factors such as the ability to make basic changes in the organization have affection on the organizational situation. So such organizations can pay more attention to these factors in order to make improvements.
    Keywords: Agility, continuous changes, High Informatics Council, Information Technology, decision making ability
  • S.A.A. Ahmadi, M. Rashidi* Page 21

    Organizational citizenship behavior (OCB) is of key importance in the workplace. Researchers have discussed numerous motivation factors affecting organizational citizenship behavior, but they have not examined the relative contributions of job standardization to organizational citizenship behavior. This article describes an empirical study that examined the relationship between job standardization and organizational citizenship behavior in educational organizations sector. Regression analysis of survey data from employees of Payame Noor University of South Khorasan province supported the relationship between job standardization and organizational citizenship behavior. The analysis of variance (ANOVA) revealed that high degrees of job standardization indicate a higher level of organizational citizenship behavior.

    Keywords: organizational citizenship behavior, job standardization, organizational behavior
  • Y.Kazemi, A.R.Kamaliyan, S.Gholami Page 35

    This research was investigated on amount of managements’ social capital and relationship of social capital and their self-esteem. For these purposes, 59 managers were selected with a systematic random sampling among managers of high school in Zahedan second district. Data was gathered by the social capital questionnaires that have three components of trust, knowledge and attention and participation. Self-esteem was assessed by the Aizeng standard questionnaire. The results indicated that school administrators have the desirable level of social capital. The results also showed that there are significant and positive relationship among self-esteem of managers’ and trust, consciousness, attention and participation of managers. Stepwise regression analysis showed that components of trust for all the managers and the consciousness, attention for the male are the strongest predictors of self-esteem.

    Keywords: social capital, trust, consciousness, attention, participation, self, esteem
  • N.A. Dehghan, J. Salehi Sadeghiani, C. Dehghan, P. Salehi Sadeghiani Page 53

    This research has done for studying the effect of organizational structure on foreign performance of Iranian exporter firms. The nature of research is descriptive and based on data collection method is survey research. The statistical population is Iranian exporter firms that is selected 75 firms as statistical sample by judgment sampling of nonprobability sampling methods. This sample covers 90 percent of Iran nonoil exports. It used questionnaire for collecting the required data and used the variance analysis and multi regression methods for analyzing data. Results show organizational structure has affect on foreign performance of Iranian exporter firms. Also, the portion of organizational structure in predicting of foreign performance of Iranian exporter firms is 42 percent.

    Keywords: organizational structure, foreign performance, Iranian exporter firms
  • A.A.Khaef Elahi, P.Motaghi, H.Hasanzadeh, Z.Habibitabar Page 71

    The purpose of this research is to investigate the relationship between the personality traits and organizational commitment and then investigate the effect of leadership styles on this relationship. The employees of mellat bank branches in zone two of Tehran, which 850 peopled reported, has selected as society. In addition, 230 employees ha selected as sample. In this research, the data analyzed from 200 questionnaires and for analyzing the data Pearson correlation, structural equation model (LESREL) and regression test have used. The results of research reveal that all of the personality dimensions (nervousness, openness to experience, agreeableness, extraversion and conscientiousness) have significant relationship with affective, continuance and normative commitment, except the relationship between openness to experience with normative commitment that not confirmed. All of the relationships were positive, except nervousness that has a negative relationship with three commitments. In addition, the results of research shows that the transactional style had a moderating relation with nervousness, agreeableness and conscientiousness, in opposition, transformational leadership had a moderating effect with extraversion, openness to experience and conscientiousness.

    Keywords: Personality, organizational commitment, leadership style
  • S.Abesi, E.Shahtahmasebi, H.Eimani Page 89

    Currently a lot of the concepts, theory and management literature generally centered on the customer review and rewrite have been. In a competitive market, where traditional ideas of overthrowing and destroying customer loyalty is good or bad customer service to the complexity of desire that Meanwhile Customer Relationship Management (CRM) can effectively enhance customer service and maintain reassure customers. Considering the low penetration of insurance in our country as well as rapid changes in the industry, sometimes using some new methods such as customer relationship management and scientific unintended result of causing the loss of these efforts is that sometimes we see therefore reverse the leaves. Accordingly, this research explains the conditions and favorable factors in the priority scheme implement successful customer relationship management from employee anticipation in entrepreneurial insurance company have been investigated. The purpose of this research application is considered to be and the nature and methods of the investigation other than descriptive - analytical be considered. Community survey to the headquarters of the KARAFARINI insurance and sample collection is selected. Research results also showed that the influence of technology components in a successful implementation and customer systems with the appropriate organization of its components, knowledge management and final component of the priority focus on key customers the most impact on system implementation CRM pass.

    Keywords: CRM, Industrial Insurance, Desirable, existing condition
  • M. Nasr Esfahani, A. Nasr Esfahani, A.G. Nouri Page 105
    The purpose of conducting this research was to analysis the relationship between servant leadership and staff organizational commitment and its components. Statistical population of this study includes all of the official and contract employees in Esfahan Welfare organization in autumn. 1389. Sampling method is, simple random with using random numbers table based on a list of selected employees. For Collect data and test assumptions in this research has been used two questionnaires: for measurement of organizational commitment used Allen & Meyer (1993) a three components questionnaire of organizational commitment that three components of organizational commitment continuous, normative and emotional commitment.Reliability of this questionnaire based on Cronbach's Alpha obtain 0.763. For measuring servant leadership used to Gholi Pour questionnaire (1388) which has 28 questions and four components of service, humility, altruism and trusty. To determine the reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha that obtain 0.948. Data obtained from the questionnaires was analyzed by using Pearson correlation and multi variable regression analysis. Results related to the simple correlation between the variables indicated that: there is a significant relationship between servant leadership and organizational commitment among employers in the Esfahan Welfare Organization(P < 0.01).Also, result show that there is a significant relationship between servant leadership with affective and normative commitment but in continuous commitment there is no significant relationship.
    Keywords: servant leadership, service, organizational commitment, Welfare Organization of Isfahan Province