فهرست مطالب

شیمی و مهندسی شیمی ایران - سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 63، زمستان 1390)

نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران
سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 63، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسن پهلوان زاده، حمید بخشی زرین آبادی صفحه 1
    در این پژوهش دستگاه تعادل فازی گاز- مایع در فشار بالا طراحی و ساخته شد و با استفاده از آن داده های حلالیت کربن دی اکسید در حلال های تولوئن و اتانول در بازه ی دمای K 15/318-15/298 و تا فشار bar 78 اندازه گیری شد. داده های به دست آمده نشان می دهد که حلالیت کربن دی اکسید در هر دو حلال با افزایش فشار افزایش یافته و با افزایش دما، کاهش می یابد. داده های حلالیت به دست آمده با استفاده از معادله حالت های پنگ- رابینسون و سواو- ردلیش- کوانگ و با قوانین اختلاط واندروالس و هوران- ویدال مدل-سازی شد و مولفه های تنظیم شونده این مدل ها به همراه خطای هر مدل به دست آمد. مشخص شد که مدل SRK-HV با خطای متوسط %52/2 برای سامانه کربن دی اکسید تولوئن در چهار دمای آزمایش شده و خطای متوسط %79/3 برای سامانه کربن دی اکسید اتانول در سه دمای آزمایش شده، مناسب ترین مدل در میان سایر مدل های استفاده شده در پژوهش می باشد. میانگین خطای معادله حالت سواو- ردلیش- کوانگ در همه دماها و فشارهای آزمایش شده %95/4 و برای معادله حالت پنگ رابینسون %15/5 است. همچنین بررسی منحنی انبساط حجمی نسبی حلال های تولوئن و اتانول در دماها و فشارهای گوناگون نشان می دهد که دمای K 15/298 فشار حدود bar 57 مناسب ترین شرایط عملیاتی برای انجام فرایند گاز- ضدحلال با استفاده از حلال های تولوئن و اتانول می باشد
    کلیدواژگان: حلالیت، کربن دی اکسید، انبساط حجمی، معادله حالت، تعادل فازی
  • علی ایزدبخش، حسین رهیده، فرهاد خراشه صفحه 9
    : در این پژوهش، مدل راکتوری برای پیش بینی رفتار غیر فعال شدن بستر کاتالیست تبدیل متانول به الفین های سبک در راکتور بستر ثابت بر اساس نظریه تراوش برای شبیه سازی محیط متخلخل دانه های کاتالیستی ارایه شده است. پیش بینی افت فعالیت بستر کاتالیستی در مقیاس با نتیجه های آزمایشگاهی توافق بسیار خوبی نشان داد. نمودارهای کک گرفتگی بیانگر تشکیل جبهه واکنش با پهنای کمتر از طول راکتور در سرعت فضایی کم جریان خوراک و دمای K 723 است. آثار زمان فضایی جریان خوراک، کئوردیناسیون شبکه بث و ضریب نفوذ موثر اجزای مخلوط واکنش بر نتیجه شبیه سازی مورد بررسی قرار گرفتت.
    کلیدواژگان: تبدیل متانول به الفین، تراوش، کک گرفتگی، محیط متخلخل، مدل سازی سینتیکی، کاتالیست، ساپو، 34
  • بهادر ابول پور، محمد مهدی افصحی، مرتضی سهرابی صفحه 25
    نفوذ و واکنش گاز هیدروژن، در قرصی متشکل از ذرات مولیبدن دی سولفید و آهک، هر دو نقشی تعیین کننده در فرایند احیای مولیبدن دی سولفید دارند. در این مقاله یک مدل ریاضی برای شبیه سازی واکنش گاز جامد متوالی احیای هیدروژنی مولیبدن دی سولفید در نزدیکی آهک ارایه شده است که در آن نقش این دو عامل، نفوذ و واکنش، بررسی شده است. معادلات موازنه مول و انرژی برای به دست آوردن توزیع غلظت و دما درون قرص به صورت لحظه ای و مکانی حل شده اند. نتیجه های این مدل سازی بیانگر این مطلب است که غیر همدما فرض کردن واکنش تاثیری بر رفتار واکنش ندارد. نتیجه های به دست آمده از این مدل سازی انحراف نسبی از داده های تجربی دارد. دلیل این انحراف، عامل های فراوان تاثیر گذار بر این دسته از واکنش های گاز جامد غیر کاتالیستی، واکنش یک گاز با دو جامد، است که به طور گسترده در مقاله به این علت ها پرداخته شده است. سرانجام با تطبیق نتیجه های مدل با داده های تجربی، مقدارهای جدیدی برای ضریب نفوذ موثر و ضریب برخورد واکنش به دست آمده که با به کار گیری این مقدارها، پیش بینی مدل به شکل مطلوبی به داده های تجربی نزدیک شده است. در مدل سازی واکنش از مدل گاز برای تشریح نفوذ گاز درون قرص استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مولیبدن، مولیبدن دی سولفید، آهک، ریزدانه، احیاء، تغییرات ساختاری، واکنش جانبی
  • امیر شیخی، رحمت ستوده قره باغ، نوید مستوفی، رضا ضرغامی، محمد محجوب جهرمی صفحه 43
    پایش نوسان های ارتعاش بستر سیال سه فازی گاز مایع جامد، به عنوان روشی نوین در تعیین مشخصه های هیدرودینامیکی این گونه سامانه ها مورد ارزیابی و آزمایش قرار گرفت. بستر سیال سه فازی مورد مطالعه، حاوی هوا، آب و شن به عنوان سه فاز عملیاتی بود که آب به صورت فاز پیوسته و هوا و ذرات شن به صورت فاز های گسسته اول و دوم در نظر گرفته شد. این نوع از بسترهای سیال که آب و هوا به صورت همسو و رو به بالا جریان داشته و فاز جامد از ابتدا درون بستر حضور دارد، به عنوان متداول ترین حالت عملیاتی بسترهای سیال سه فازی در صنعت شناخته می شوند. به منظور مطالعه هیدرودینامیک چنین سامانه پیچیده ای، استفاده از ابزارها و روش هایی قابل اعتماد و تا حد امکان بدون مزاحمت برای پدیده های درون بستر، حیاتی می باشد. تحلیل سری زمانی به دست آمده از ثبت نوسان های ارتعاش بستر در ارتفاع 5 /13 سانتی متری از توزیع کننده گاز مایع، به منظور دستیابی به مشخصه های هیدرودینامیکی بستر سیال سه فازی، در حوزه زمان (روش های آماری)، به عنوان روش های تحلیل متداول، و همچنین به کمک میانگین فرکانس دوره نوسان ها، به عنوان روشی نوین در تحلیل این گونه سامانه ها انجام شد. نتیجه گرفته شد که انحراف معیار نوسان های ارتعاش پوسته معیار خوبی برای تعیین تغییر رژیم کلی بستر بوده و تغییر شیب برجستگی نوسان های ارتعاش، در نزدیکی شرایط کمترین سیالیت اتفاق می افتد. همچنین سرعت کمترین سیالیت با دقت دلخواهی، به کمک میانگین نوسان های دوره سیگنال ارتعاش بستر، تخمین زده شد. شرایط عملیاتی متناسب با تغییر الگوی بستر که به کمک پایش نوسان های ارتعاش به دست آمد، با یافته های تجربی تطابق خوبی داشته و نتیجه های کمترین سیالیت با جامع ترین رابطه موجود در منابع مطالعاتی هم خوانی بسیار خوبی داشت. سرانجام، پایش نوسان های ارتعاش بستر، به عنوان یک روش به طور کامل غیر تداخلی و نوین که آسیبی به هیدرودینامیک درون بستر نمی رساند، به عنوان روشی موثر در تعیین مشخصه های مهم هیدرودینامیکی بسترهای سیال سه فازی، معرفی می شود. نتیجه های این پژوهش به ویژه در راکتورهای صنعتی که در شرایط عملیاتی شدید از دما و/یا فشار کار کرده و امکان دسترسی به درون آن ها نمی باشد، به آسانی قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: بستر سیال سه فازی، هیدرودینامیک، نوسان ارتعاش، کمترین سیالیت، تحلیل آماری
  • میلاد سعیدیان، محمدحسین غضنفری، محسن مسیحی، ریاض خراط صفحه 55
    شکل گیری و توسعه انگشتی ها در سطح مشترک میان دو سیال در زمان تزریق امتزاجی می تواند باعث کاهش ضریب بازیافت نهایی در فرایندهای افزایش برداشت شود. در این پژوهش، آزمایش های تزریق حلال هیدروکربوری در سیستم میکرومدل که در ابتدا توسط نفت سنگین اشباع شده اند، انجام شده است. میکرومدل های شکاف دار با ویژگی های فیزیکی متفاوت شکاف، در آزمایش ها مورد استفاده قرار گرفتند. نرم افزار تحلیل تصاویر با دقت بالا برای مشخص کردن رفتار حرکت سیال، حرکت جبهه حلال تزریقی و همچنین شکل گیری انگشتی ها که بر اثر حرکت حلال در شکاف و ماتریس رخ می دهد، مورد استفاده قرار گرفت. مشاهده ها نشان داده اند که پخش شدگی بیشتر حلال در شکاف نسبت به ماتریس، هم در جهت حرکت و هم عمود بر آن موجب می شود تا رفتار انگشتی ها تحت تاثیر ویژگی های فیزیکی شکاف تغییر کند. همچنین این پدیده موجب می شود تا انگشتی ها محو شده و یا با هم ترکیب شوند و در اطراف شکاف ها تشکیل یک انگشتی واحد را دهند. به دلیل ناهمگونی که وجود شکاف ها در محیط متخلخل ایجاد می-کند، قبل از زمان اولین عبور حلال، پدیده جدا شدگی نوک انگشتی ها رخ می دهد. در حقیقت پخش شدگی در جهت حرکت حلال موجب پیشرفت پدیده غالب شده در صورتی که پخش شدگی در جهت عمود بر حرکت حلال باعث افزایش احتمال رخ دادن پدیده های جدا شدگی و پخش شدگی می شود. علاوه بر آن نتیجه ها نشان داده اند که پخش شدگی شکاف، ناپیوستگی شکاف و تعداد شکاف ها در محیط متخلخل با پدیده جدا شدگی قبل و بعد از اولین عبور و پخش شدگی در اطراف شکاف ها، ارتباط مستقیم دارند. همچنین آزمایش ها نشان دادند که پدیده حرکت غالب بیشتر تحت تاثیر جهت شکاف بوده و در حالتی که شکاف با جهت میانگین حرکت زاویه صفر درجه می سازد این پدیده بیشینه می شود. نتیجه های این مطالعه می تواند به درک بهتر رفتار انگشتی ها، که نقش اساسی در پیش بینی دقیق ضریب بازیافت نهایی در فرایند تزریق امتزاجی در مخازن نفت سنگین شکافدار بازی می کند، کمک نماید.
    کلیدواژگان: انگشتی شدن، نفت سنگین، تزریق امتزاجی، میکرومدل، محیط متخلخل شکافدار، حرکت غالب، جداشدگی، پخش شدگی، ازدیاد برداشت نفت
  • سید احمد میرشکرایی، علی عبدالخانی *، یحیی همزه، علی نقی کریمی صفحه 67

    در این پژوهش ساختار شیمیایی لیگنین آنزیمی (EL) با لیگنین چوب آسیاب شده (MWL) مقایسه شده است. برای جداسازی لیگنین با روش آنزیمی، ترکیبی از آنزیم های مخرب کربوهیدارت های چوب به ترتیب شامل زایلاناز، سلولاز و گلوکوزیداز به همراه خالص سازی آنزیمی با پروتئاز قلیایی و سپس خالص سازی شیمیایی به وسیله دی متیل استامید استفاده شد. مطالعه شیمیایی لیگنین ها با استفاده از فناوری های طیف سنجی FT-IR و 13C NMR کمی، روش های کروماتوگرافی و تخریبی به همراه روش های شیمی تر انجام شد. بررسی ها نشان داد که استفاده از توالی آنزیمی مورد استفاده به همراه کاهش زمان آسیاب کردن سبب جداسازی ملایم لیگنین با تغییرهای ساختاری اندک می شود. بررسی ساختاری لیگنین آنزیمی با روش های گفته شده نشان داد که لیگنین چوب صنوبر (P. deltoids) از نظر ساختاری دارای واحدهای 4- (3-هیدروکسی-1-پروپنیل)-2- متوکسی فنول(لیگنین گواییاسیل) بیشتری نسبت به 4- (3-هیدروکسی-1- پروپنیل)-6،2 دی متوکسی فنول (لیگنین سیرینجیل) است. لیگنین باقیمانده در چوب پس از استخراج لیگنین آنزیمی به طور عمده از ساختارهای متراکم تشکیل شده است. همچنین بررسی ساختارهای تخریب شده با استفاده از کروماتوگرافی نفوذ ژلی و گازی نشان داد که لیگنین سلولیتیک نسبت به لیگنین چوب آسیاب شده داری ساختارهای غیرمتراکم بیشتری است که ناشی از عدم تخریب لیگنین در طی فرایند استخراج است.

    کلیدواژگان: لیگنین آنزیمی، سلولاز، کروماتوگرافی، طیف سنجی NMR کمی، DFRC
  • رضا حسین پور، احمد جهان لتیباری*، آژنگ تاجدینی، سید محمد جواد سپیده دم، محمدعلی حسین صفحه 83

    در این پژوهش ساخت خمیر کاغذ شیمیایی مکانیکی از پسماند کلزا انجام گرفته است. فراوری شیمیایی در دو دمای 125 و 145 درجه سانتی گراد و زمان های 15، 30 و 45 دقیقه و در مقدار مصرف ثابت 4 درصد سدیم هیدروکسید و 8 درصد سدیم سولفیت در یک محفظه پخت تحت فشار انجام شده است. بازده قابل قبول بین کمینه ی 8 /53 درصد در شدیدترین شرایط پخت تا بیشینه ی 63 درصد در ملایم ترین شرایط پخت اندازه گیری و بازده کل بین 6 /57 درصد تا 9/68 درصد اندازه گیری شد. میزان لیگنین باقی مانده در خمیر کاغذ با بازده کمتر معادل 19 درصد و بازده زیادتر برابر با 4/20 درصد بود. هولوسلولز خمیر کاغذ نیز بین 5 /72 درصد تا 74 درصد و درجه روانی قبل از پالاش بین 520 تا 590 میلی لیتر استاندارد کانادایی اندازه گیری شد. تحلیل کیفی الیاف با استفاده از دستگاه تحلیل گر کیفیت الیاف (FQA) نشان داد که میانگین طول الیاف خمیر کاغذ بین 54 /0 تا 65 /0 میلی متر، میزان نرمه ها زیاد و زبری الیاف بین 21/0 تا 41/0 میلی گرم بر متر است. درجه روانی خمیر کاغذ پس از 500 دور پالایش در پالایشگر PFI به حدود 300 میلی لیتر استاندارد کانادایی رسید، ولی تغییر چشمگیری در کیفیت الیاف آن دیده نشد. طبقه بندی الیاف با استفاده از غربال های بوئر- مکنت نیز نتیجه های همانند تحلیل کیفی الیاف را نشان داد.
    روشنی خمیر کاغذ بین کمینه ی 86 /31 درصد تا بیشینه ی 38/43 درصد، ماتی بیش از 99 درصد و شفافیت بین 86 /4 تا 16/7 درصد متغیر بود، که در اثر پالایش تغییری در آن ایجاد نشد. شاخص مقاومت در برابر کشش خمیر کاغذهای پالایش شده بین N.m/g 47/15 تا 14/26 اندازه گیری شد که بعد از پالایش به N.m/g 74/19 تا 19/35 افزایش یافت. شاخص مقاومت در برابر پاره شدن خمیر کاغذهای پالایش شده بین /g2 m.Nm 91/2 تا 34/4 و پس از پالایش /g2m.Nm 21/3 تا 68/4 اندازه گیری شد. شاخص مقاومت در برابر ترکیدن خمیر کاغذهای پالایش نشده کمتر از /g2kPa.m 1 بود، که پس از پالایش به بیشترین مقدار یعنی /g2kPa.m 70/1 افزایش یافت.

    کلیدواژگان: کلزا، شیمیایی، مکانیکی، بازده، ویژگی نوری، میانگین طول الیاف، زبری، ویژگی مقاومتی
  • محمدهادی قاسمی، سکینه مفتاح صفحه 97
    سولفاتیازول، یکی از داروهای سولفا با فرمول مولکولی 2S2O3N9H9C، در صنایع دارویی به عنوان یک ماده ضد باکتری شناخته می شود و در مقیاس گسترده در درمان عفونت های باکتریایی در انسان و دامپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. تاکنون روش های گوناگونی برای سنتز سولفاتیازول گزارش شده است، اما انجام این روش ها مستلزم به کارگیری حلال های گران و با سمیت زیاد بوده و یا درصورت استفاده از حلال های دیگر بازده کمی گزارش شده است. در این پژوهش از حلال های گوناگون در مرحله تشکیل سولفونامید در سنتز سولفاتیازول استفاده شد که از آن میان بهترین نتیجه ها در 2 پیکولین به عنوان یک حلال موثر، ارزان و تجاری به دست آمد
    کلیدواژگان: سولفاتیازول، 2، آمینوتیازول، استیل سولفانیلیل کلرید، 2، پیکولین، شرایط ملایم
  • فاطمه فردوسیان، مرتضی ابراهیمی، علی جان نثاری، شادی منتظری صفحه 105
    رزین اپوکسی به علت ویژگی های فیزیکی مکانیکی ویژه ای که دارد یکی از پرکاربردترین آمیزه های گرماسخت است. دستیابی به این ویژگی ها نیازمند دانستن شرایط پخت این آمیزه ها می باشد. مطالعات به نسبت گسترده ای در زمینه سینتیک پخت آمیزه های اپوکسی مایع/آمین انجام شده و نتیجه آن ها نیز گزارش شده است اما در مورد رزین های اپوکسی جامد تاکنون هیچ گونه مطالعه سنتیکی گزارش نشده است.
    از آنجا که استفاده از رزین اپوکسی با جرم مولکولی بالا در کاربردهای مختلف صنعتی از جمله آمیزه های پودری بسیار مورد توجه می باشد، از این رو در این پژوهش تاثیر جرم مولکولی رزین بر سینتیک پخت آمیزه های اپوکسی/آمین بررسی شده است. مطالعات سینتیکی با استفاده از دستگاه گرماسنجی روبشی تفاضلی صورت گرفته و تحلیل نتیجه ها به کمک روش بدون مدل ویازوکین صورت گرفته است. نتیجه ها نشان داد که انرژی فعالسازی واکنش پخت آمیزه اپوکسی مایع در زمان فرایند پخت در حدودkJ/mol 2±48 می باشد که در کل فرایند پخت به تقریب ثابت باقی مانده است اما در آمیزه اپوکسی جامد با پیشرفت واکنش پخت میزان انرژی فعالسازی افزایش می یابد و این افزایش در درصد تبدیل بالای 60 درصد بسیار شدید می باشد.
    کلیدواژگان: رزین اپوکسی، جرم مولکولی، سینتیک پخت، دستگاه گرماسنجی روبشی تفاضلی، روش های بدون مدل
  • علیرضا نوش آبادی، علی اکبر عبدالله زاده صفحه 113
    بیشوفیت یک کانی منیزیم کلرید آبدار با فرمول O 2H6. 2MgCl است. وزن مخصوص بیشوفیت 56 /1 گرم بر سانتیمتر مکعب و جرم مولکولی آن 31/203 می باشد. بیشوفیت کاربرد های فراوانی در صنعت و کشاورزی دارد. هدف این پژوهش، استحصال بیشوفیت با خلوص بالا از شورابه دریاچه نمک می باشد. روش های بسیاری برای استحصال بیشوفیت مانند روش تبخیر خورشیدی و تعویض یونی وجود دارد اما در این پژوهش از یک روش ابتکاری و تازه برای استحصال بیشوفیت استفاده شده است. این روش، شناور سازی یونی است که در این روش از سدیم اولئات به عنوان کلکتور استفاده شد. برای این منظور ابتدا پارامترهای موثر بر این فرآیند مشخص شدند سپس آزمایش های مربوط به تاثیر این پارامترها انجام شدند. در این پژوهش فراورده ای با عیار 98% بیشوفیت و بازیابی 78 درصد از شورابه دریاچه نمک به دست آمد. ویژگی های فیزیکی شیمیایی شورابه و فراورده با استفاده از XRD، کمپلوکسومتری، ICP و وزن سنجی تعیین شد.
    کلیدواژگان: بیشوفیت، شورابه، شناور سازی یونی، سدیم اولئات، بهینه سازی
  • مصطفی کشاورز مروجی، عماد قادری صفحه 121
    گرمادهی اهمی به عنوان روشی نوین در سامانه های گرمادهی در صنایع زیستی، غذایی و دارویی به ویژه در صنایع استرلیزه کردن مواد غذایی معرفی شده است. در این پژوهش، گرمادهی اهمی و اثر پارامترهای عملیاتی به صورت تجربی بررسی و مورد بحث قرار گرفته اند. برای بررسی رفتار گرما دهی اهمی، از محلول های هیدروکلوئیدی در سلول اهمی طی چندین مرحله استفاده شده است. ابتدا هدایت الکتریکی محلول-های هیدروکلوئیدی در غلظت های 4، 5/5، 33/6% بررسی شده و مشخص شده است که افزایش دما سبب بیشتر شدن هدایت الکتریکی محلول به طور خطی با دما می شود. با افزایش غلظت ذرات جامد پراکنده در محلول، هدایت الکتریکی با افزایش دما زیاد می شود. سپس به محلول، سدیم کلرید (25/0-1%) اضافه شد تا تاثیر افزایش نمک بر هدایت الکتریکی بررسی شود. مشخص شد که افزایش نمک در سامانه، افزایش قابل ملاحظه ای بر هدایت الکتریکی می-شود.
    برای بررسی اثر افزایش محتوای الکترولیتی بر پروفیل های دما زمان و نرخ های گرما دهی به محلول، به غیر از سدیم کلرید، سیتریک اسید نیز افزوده شده است. افزایش نمک به محلول تاثیر بالقوه ای بر پروفیل های دما زمان دارد، به طوری که در محلول 3/3%، همراه با 1% نمک، تنها 253 ثانیه طول کشید تا به دمای 70 درجه سانتیگراد برسد و کوتاه ترین زمان را برای افزایش دما از 20 تا 80 درجه سانتیگراد و بالاترین هدایت الکتریکی را ثبت کرد.
    تاثیر محتوای الکترولیتی (اسیدی) بر پروفیل های دما زمان نسبت به نمک بسیار ناچیز دیده شد. با اندازه گیری دمای محلول توسط ترموکوپل ها در تمامی نقاط درون سلول، یکنواختی گرمادهی برای تمامی محلول ها بررسی شد. از نتیجه آزمایش های انجام گرفته، مشخص شد که نرخ های گرمادهی اهمی به توزیع میدان الکتریکی وابسته بوده و یکنواختی گرمادهی به غلظت جریان و شکل هندسی سامانه بستگی دارد.
    کلیدواژگان: گرمادهی اهمی، محلول هیدروکلوئیدی، گرادیان ولتاژ، تراکم جریان الکتریکی، شکل هندسی
  • وحیدرضا قدیریان، سید عباس شجاع الساداتی*، سمیره هاشمی نجف آبادی صفحه 133

    تولید نامیزه آب نفت یکی از مشکلات عمده در صنعت نفت محسوب می‪شود. در سال‪های اخیر، روش‪های زیستی توجه زیادی را در جداسازی نامیزه آب و نفت به خود جلب کرده اند. در این پژوهش، سه سویه باکتریایی باسیلوس سابتیلیس، اسینتوباکتر کالکواسیتیکوس و سودوموناس برای جداسازی نامیزه به کار گرفته شدند.
    مایع های فوقانی به دست آمده از تخمیر این باکتری ها توانایی زیادی در نامیزه‪زدایی از خود نشان دادند و توانستند در مدت 144 ساعت به ترتیب 95% و 90% و 86% از نامیزه نفت در آب را جداسازی نمایند. توده های سلولی این باکتری ها نیز توانستند در مدت 144 ساعت به ترتیب 76% و 70% و 65% از نامیزه را جداسازی نمایند. سپس از روش بس برای تعیین آب گریزی نسبی سویه ها استفاده شد. نتیجه های این برررسی نشان میدهد که آب گریزی سویه های باسیلوس سابتیلیس، اسینتوباکتر کالکواسیتیکوس و سودوموناس به ترتیب 7/0 و 3/0 و 17/0 است. این دو آزمایش نشان دادند که برای نامیزه های نفت آب، سویه باسیلوس سابتیلیس سویه مناسبتری محسوب میشود.

    کلیدواژگان: نامیزهزدای زیستی، نامیزه آب، نفت خام، باسیلوس سابتیلیس، اسینتوباکترکالکواسیتیکوس، سودوموناس
  • چکیده فارسی مقالات چاپ شده در Iran. J. Chem. Chem. Eng.، 31(1)، 2012
    صفحه 141
|
  • Hasan Pahlavanzadeh, Hamid Bakhshi Zarrinabadi Page 1
    In this research, high pressure vapor-liquid equilibrium apparatus built and the solubility of carbon dioxide in two organic solvents, toluene and ethanol, at temperature range 298.15-318.15 K and pressures up to 78 bar were measured. The obtained experimental data show that the solubility of carbon dioxide increases by increasing the pressure and decreases by increasing the temperature. The experimental data correlated by PR and SRK equation of states along with the van der Waals and Huron-Vidal mixing rules. The adjustable parameters and average absolute relative deviations of each model have been reported. The SRK-HV model with an average deviation of 2.52% for the carbon dioxide-toluene binary system at four temperatures and 3.79% for the carbon dioxide-ethanol system at three temperatures is the best between the studied models. Also the average deviation of SRK equation of state is 4.95% and the average deviation of PR equation of state, is 5.15% at all studied temperatures and pressures. The study of the relative volume expansions of toluene and ethanol show that 295.15 K and 57 bar are the best operating condition for gas anti-solvent process by using toluene and ethanol.
    Keywords: Solubility, Carbon dioxide, Volume expansion, Equation of state, Phase equilibrium
  • Ali Izadbakhsh, Hossein Rahideh, Farhad Khorasheh Page 9
    A reactor model for prediction of the deactivation behavior of MTO’s porous catalyst in a fixed bed reactor is developed. Percolation theory was used to predict the effect of coking on molecular transport in the porous structure of SAPO-34.The predicted loss in catalyst activity with time-on-stream was in very good agreement with the experimental data. The resulting coke deposition along the length of reactor suggested a moving reaction front in thecatalyst bed of reactor at the operating experimental conditions of 1 h-1 and 723 K for methanol space velocity and inlet temperature, respectively. Effects of space time, coordination of model of porous network, and effective diffusivity of component in reaction mixture on the reactor performance are presented.
    Keywords: Methanol, to, olefin conversion, Percolation, Coking, Porous media, Kinetic modeling, Catalyst, SAPO, 34
  • Bahador Abolpour, Mohammad Mahdi Afsahi, Morteza Sohrabi Page 25
    Both of the diffusion and the reaction of hydrogen, in a composed pellet of molybdenum disulfide and lime particles, have a certain role in the reduction of molybdenum disulfide process. In this study presented a mathematical model for simulating the successive gas-solid reaction of hydrogen reduction of molybdenum disulfide in the presence of lime, which evaluated the role of this two effect, diffusion and reaction. The mole and heat balance equations solved at each time and location step to obtain the concentration and temperature profiles in the pellet. The results of this modeling obtain that the non-isothermal assumption of the reaction has no effect on the behavior of the reaction. The results of this modeling have a relative deviation from experimental data. Reason of this deviation is many effective factors that affected this series of non-catalytic gas-solid reactions, reaction of one gas with two solids, which completely described in this paper. Finally calculated new values of the effective diffusivity and the frequency factor of reaction by fitting the model results to the experimental data, and the model predictions approached the experimental data, very well. In this modeling applied the dusty gas model to describe the gas diffusion in the pellet.
    Keywords: molybdenum, Molybdenum disulfide, Lime, Subgrain, Reduction, Structural changes, Side reaction
  • Amir Sheikhi, Rahmat Sotudeh, Gharebagh, Navid Mostoufi, Reza Zarghami, Mohammad Mahjoob Jahromi Page 43
    Vibration fluctuations of a three-phase gas-liquid-solid fluidized-bed, as a novel method of hydrodynamic characterization of such a complex system, were introduced and investigated. The studied three-phase fluidized-bed consisted of air, water, and sand particles as three operating phases, in which, water was continuous, and air and sand particles were dispersed phases, respectively. Such fluidized-beds, in which, the gas and liquid are upward co-current flows, and solid is present from the beginning of the process, are known as the most common industrial three-phase fluidized-beds. Using reliable, yet non-intrusive methods to study the hydrodynamics of such systems is vital. In this paper, time-series obtained from vibration fluctuations signals at a height of 13.5 cm (L/D = 1.5) above the gas-liquid distributor were analyzed at time domain (statistical methods), as a usual method. Also, average cycle frequency, as a novel method to characterize such systems, was introduced. It was concluded that standard deviation of bed-shell vibration fluctuations is a powerful representative of bed overall regime change, and the change of the slope of kurtosis is occurring near minimum fluidization. Moreover, minimum liquid-fluidization velocity was acquired using average cycle frequency of vibration signals with an acceptable relative error. Operating condition, resulted by vibration analysis, at which the bed-regime change occurred, was in agreement with experimental observations, and the results of minimum fluidization were consistent with the most accurate relations in the literature. Finally, vibration signature analysis, as a fully-non-invasive method which doesn’t interfere with internal hydrodynamics of the bed, is introduced to hydrodynamic characterization of three-phase fluidized beds. Outline of present research can be used in industrial reactors operated at sever conditions of temperature and/or pressure successfully.
    Keywords: Three, phase fluidized bed, Hydrodynamics, Vibration fluctuation, Minimum fluidization, Statistical analysis
  • Milad Saidian, Mohammad Hossein Ghazanfari, Mohsen Masihi, Riyaz Kharrat Page 55
    Finger initiation/developementat fluid-fluid interface during miscible floods can cause poor displacement efficiency, which is undesirable in enhanced oil recovery processes. In this work a series of hydrocarbon injection experiments performed on 5-spot glass micromodels which were initially saturated with the heavy crude oil. The fractured micromodels with different fracture geometrical characteristics used in the tests. High quality image analysis applied to determine the fluid flow behaviour, solvent front movement and viscous fingering associated with solvent movement in matrix and fractures. Observations showed that higher solvent dispersion in the fractures rather than matrix in both longitudinal and transversal directions cause the finger behaviour to be affected by the fracture geometrical characteristics. It also diminishes and merges the fingers to a unit solvent front by increasing spreading in regions near fractures. Due to the heterogeneity induced by fractures in media finger tip splitting initiates before solvent breakthrough. In fact longitudinal dispersion improves shielding, while transversal dispersion increases the fingers spreading and splitting. In addition, it has been revealed that splitting, before and after breakthrough, as well as spreading in regions near fractures is directly proportional to the fracture scattering, fracture discontinuity and fracture density of the medium. Also, it has been found that shielding phenomena is mostly affected by fracture orientation which its maximum occurrence is for the case of zero degree to average flow path. The results of this work can be helpful to better understanding of viscous fingering behaviour, which is crucial for accurate prediction of oil recovery, in fractured reservoirs during miscible displacements.
    Keywords: Viscous fingering, Heavy oil, Five, spot micromodel, Fractured porous media, Shielding, Splitting, Spreading, Enhanced oil recovery, Miscible flood
  • Ahmad Mirshokraeie, Ali Abdulkhani, Yahya Hamzeh, Ali Naghi Karimi Page 67

    The structure of Enzymatic Lignin (EL) was elucidated and compared to conventional Milled Wood Lignin (MWL). The method was based on the hydrolysis and solubilization of wood xylan and cellulose using combination of xylanase, cellulase and glycosidase, followed by lignin purification using alkaline protease and extraction of lignin with dimethylacetamide (DMAc). The chemical structure of Enzymatic Lignin (EL) was elucidated and compared to conventional Milled Wood Lignin (MWL) using wet chemical analysis, FTIR and Quantative 13C NMR, GC/MS and degradative techniques. The results indicate the less degradation during EL degradation compared to MWL. Comparing to conventional enzymatic extraction procedures, using an enzymatic sequence with reduced milling time can ensure a relatively pure lignin with small structural changes. Analytical results showed that Popolus deltoides wood has a more 4-(3-hydroxy-1-propenyl)-2-methoxy phenol units (guayacil lignin) regarding to 4-(3-hydroxy-1-propenyl)-2,6-dimethoxy phenol units (syringyl moieties). The residual lignin is mainly composed of condensed structures which often are complexed with carbohydrates. Also, the enzymatic lignin structural analysis through GPC and GC revealed the less condensation structure regarding to MWL which is due to less degradation during isolation process.

    Keywords: Enzymatic Lignin, Cellulase, chromatography, Quantative NMR spectroscopy, DFRC
  • Reza Hosseinpour, Ahmad Jahan, Latibari, Ajang Tajdini, Sayed Mohammad Javad Sepidehdam, Mohammad Ali Hossein Page 83

    This study was concentrated to investigate the influence of chemical treatment time and temperature on production of chemi-mechanical pulp from Colza stem. Three treatment times (15, 30 and 45 minutes) and two treatment temperatures (125 and 145 °C) were investigated. Chemical charge as 4% NaOH and 8% Na2SO3 as well as L/W equal to 7/1 was kept constant and high pressure cooking vessel was used. Accepted pulp yield varied between 53.8% (severe pulping) and 63% (mild pulping) and the total yield for these pulping conditions was measured between 57.6% and 68.9%. The residual lignin in low yield pulp was measured as 19% and higher yield pulp was 20.4%. Holocellulose content of pulps varied between 72.5%- 74% and freeness was between 520-590 ml CSF. Fiber quality analysis using Fiber Quality Analyzer (FQA) showed that average fiber length of pulps are between 0.54-0.65 mm, fine content is high and fiber coarseness is between 0.21-0.41 mg/m. Even though the pulp freeness was reduced from original value to about 300 mL CSF as pulps were refined in PFI mill applying 500 revolutions, but the fiber quality did not change. Measurement of fiber classification using Bauer-McNett procedure revealed similar results to FQA. Brightness was measured between 31.86- 43.38%, opacity above 99% and transparency between 4.86- 7.16%, which did not change as the pulps were refined. Strength properties of paper from these pulps before and after refining were also measured. The unrefined strength including tensile index, burst index and tear index were measured as 15.48- 26.13 N.m/g, lower than 1 kPa.m2/g and 2.91- 4.34mNm2/g respectively. These indices after treatment in PFI mill (500 revolutions) were raised to 19.74-35.19 N.m/g, 1.70 kPa.m2/g and 3.21- 4.68 mNm2/g respectively.

    Keywords: Colza, Chemi, Mechanical, Yield, Optical, Strength, Fiber length, Coarseness
  • Mohammad Hadi Ghasemi, Sakineh Meftah Page 97
    Sulfathiazole, a sulfa drug with molecular formula C9H9N3O2S2, known as antibacterial agent in pharmaceutical industries and used for treatment of bacterial infections in human beings and veterinary in wide range. Many synthetic methods for synthesis of sulfathiazole are reported, but these reactions involves use of expensive and toxic solvents with low yields. Herein, we use different solvents to make sulfonamide group in sulfathiazole synthesis method. Among them the best results obtained in 2-Picoline as an efficient, inexpensive, and economically viable solvent with good yields.
    Keywords: Sulfathiazole, 2, Aminothiazole, Acetyl sulfanilyl chloride, 2, Picoline, Mild conditions
  • Fatemeh Ferdosian, Morteza Ebrabimi, Ali Jannesari, Shadi Montazeri Page 105
    Epoxy resins are among the most versatile thermosetting systems, because of their outstanding properties and wide range applications. In thermosetting systems, the kinetic characterization usually required to understand structure-property-processing relationships for the material manufacturing and utilization. The curing behavior and kinetics of liquid epoxy resin with diaminodiphenylmethane (DDM) as the curing agent was studied by many researchers. But there is no any report on the kinetics of solid epoxy systems. Therefore, in this work the curing kinetics of epoxy resins with various molecular weights (i.e. 380 and 1400 g mol-1) was elucidated by non-isothermal Differential Scanning Calorimetry (DSC). The experimental results have been investigated by model free kinetics. The results showed that the activation energy of liquid epoxy/DDM was in the range of 48±2 kJ/mol and might be considered to be constant during the curing. But the activation energy of the solid epoxy system increased steadily with the conversion, especially in the later stages (α > 0.6).
    Keywords: Epoxy resin, Molecular weight, Curing kinetics, DSC, Model free kinetics
  • Ali Reza Javadi Nooshabadi, Ali Akbar Abdullah Zadeh Page 113
    Bischofite is a hydrous magnesium chloride mineral with formula MgCl2.6H2O. Specific gravity of bischofite is 1.56 g/cm3 centimeter, and molecular weight of bischofite is 203.31.Magnesium chloride has too applications in industrial and agricultural. The aim of this study is recovery of Bischofite from Salt Lake brine.There are various methods for extraction of Bischofite such as solar evaporation methods and ion exchange, but in this study has been used a new method and innovative for extraction Bischofite. This method is ion flotation that was used sodium oleate as collector for recovery of magnesium chloride from Salt Lake brine. For this purpose, first, were identified the parameters affecting this process and were performed more tests related to the effects of these parameters. In this study, was produced Bischofite with purity 98% and recovery 78% from brine Salt Lake. Physico-chemical properties of the final product are determined using XRD, complexometry, ICP and gravimetry.
    Keywords: Bischofite, Brine, Flotation, Sodium oleate
  • Mostafa Keshavarz Moraveji, Emad Ghaderi Page 121
    Ohmic heating as a novel heating method in biological, food and pharmaceutical industries especially in sterilization process was known. In this research, the Ohmic heating and effective parameters influences experimentally investigated. For investigation the Ohmic heating behavior, Hydrocolloid solutions in Ohmic cell in some stage have been used. First, electrical conductivity of hydrocolloid solution with 4, 5.5 and 6.33% concentration was studied and determined that reported that temperature increasing resulted increasing the electrical conductivity linearity. With increasing the dispersed concentration, electrical conductivity increased. In order to study the effect of salinity on the electrical conductivity, sodium chloride (0.25-1% concentration) was added and results showed that addition of salts, increases efficiency the electrical conductivity. In order to study the effect of electrolyte content on temperature-time profile and heating rates citric acid was added. Addition of salt into the solution has efficient effect on the temperature-time profile, that in solution with 3.3% concentration and 1% salinity reached 70 °C just after 253 s that records shorter time for increasing the temperature from 20 to 80 oC and highest electrical conductivity. The effect of electrolyte (acid) on temperature-time profile in comparison with salt is not considerable. With measuring the solution temperature with thermocouples in the cell, uniformity of heating throughout the solutions was studied. From experimental result, it can be resulted that Ohmic heating rate dependent to electrical field distribution and heating uniformity is dependent to current concentration and system geometry.
    Keywords: Ohmic heating, Hydrocolloid solution, Voltage gradient, Electrical field strength, Geometry
  • Vahid Reza Ghadirian, Sayed Abbas Shojaosadati, Sameereh Hashemi, Najafabadi Page 133

    Generation of water - oil emulsion is one of the major problems associated with the petroleum industry. In recent years, biological methods have attracted great interest in separation of water – oil emulsions. At present study, three bacterial strains of Bacillus subtilis, Acinetobacter calcoaceticus and Pseudomonas have been utilized for phase separation of oilfield emulsion. Supernatant of these bacteria exhibited high de-emulsification activity with %95, %90 and %86 de-emulsification of an oil-in-water emulsion within 144 h respectively. Biomass of these three bacteria could separate %76، %70 and %65 of emulsion within 144 h respectively. Then BATH method has been set for determining the relative hydrophobicity of bacteria. According to this test, Bacillus subtilis, Acinetobacter and Pseudomonas have hydrophobicity of 0. 7, 0. 3 and 0. 17. The above tests show that Bacillus subtillis is a better microorganism for separation of oil – water emulsions.

    Keywords: Bio, deemulsifier, Water–crude oil emulsion, Bacillus subtilis, Acinetobacter calcoaceticus, Pseudomonas