فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 63 (تابستان 1391)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 63 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ویژه
  • خلیل الله سردارنیا صفحه 7
    عراق یکی از کشورهایی است که می توان آن را مصداق بارز خشونت های قومی- زبانی و مذهبی در دهه اول سده 21 میلادی دانست. استمرار خشونت و تشدید آن، رویای اپوزیسیون عراقی، آمریکا و سایر قدرت های خارجی برای استقرار دموکراسی در این کشور را به یاس مبدل ساخته است. در این نوشتار، نگارنده درصدد است این موضوع را با استفاده از رویکرد چندسطحی و روش تحقیق تبیینی علی- تاریخی و عمدتا جامعه شناختی سیاسی مورد تحلیل و بررسی قرار دهد.
    مهم ترین دلایل یا فرضیه ها در ارتباط با گسترش خشونت ها و عدم تحقق دموکراسی در عراق پس از سقوط صدام عبارتند از: 1. بحران های هویت، یکپارچگی و مشروعیت ریشه دار و از پیش موجود ناشی از ملت سازی تحمیلی و الیگارشیک در عراق از دهه 1920 به این سو؛ 2. بنیان غیردموکراتیک و غیرمدنی احزاب و گروه بندی های سیاسی و اجتماعی و غلبه باورها و فرهنگ های خشونت طلب فرقه ای، قومی- زبانی و مذهبی بر آنها؛ 3. ناکامی حکومت ضعیف و شکننده در تحقق بخشیدن به حکمرانی خوب با شاخص هایی مانند ایجاد امنیت، اشتغال و خدمات رسانی در ابعاد گوناگون و 4. استمرار حضور و برخورد خشن نیروهای نظامی آمریکا و هم پیمانان آن با مردم عراق و افشای اهداف واقعی و پنهانی آنها در این کشور.
    کلیدواژگان: عراق، خشونت های قومی و مذهبی، دموکراسی، ملت سازی، حکمرانی خوب، احزاب و گروه های سیاسی
  • فرهاد عطایی، حسن شکاری، حمیدرضا عزیزی صفحه 37
    به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه در ترکیه در سال 2002 موجب شکل گیری بحث های فراوانی درباره آینده سیاسی این کشور شد. دو ویژگی مشخصه دولت ترکیه تا آن زمان، تلاش برای نشان دادن خود به عنوان دولتی دین جدا و غرب گرا و همچنین سلطه دیرپای نظامیان بر سیاست بود. به این ترتیب، روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه به عنوان یک حزب اسلام گرا، به معنای آغاز عصر تغییرات چشمگیر در عرصه سیاست داخلی و خارجی ترکیه تلقی می شد. در این میان، آنچه بیش و پیش از همه از سوی دولتمردان برآمده از حزب عدالت و توسعه مورد توجه قرار گرفت، نقش و جایگاه این کشور در نظام بین المللی و به ویژه در ارتباط با کشورهای همسایه بود. بر این اساس، مقاله حاضر در پی آن است تا به بررسی جنبه های نظری و عملی سیاست خارجی ترکیه در یکی از مناطق پیرامونی این کشور، یعنی منطقه قفقاز جنوبی، بپردازد. این مقاله نشان می دهد که دولت ترکیه در دوره مورد بحث توانسته با حاکم کردن دیدگاهی واقع نگر و چندبعدی در سیاست خارجی خود، روابط اش را در جنبه های مختلف با کشورهای منطقه قفقاز جنوبی توسعه دهد و به گسترش نفوذ در این منطقه بپردازد.
    کلیدواژگان: ترکیه، قفقاز جنوبی، حزب عدالت و توسعه، سیاست خارجی و عمق استراتژیک
  • اصغر جعفری ولدانی صفحه 67
    تصور عمومی بر این است که ایده اشغال کویت در سال 1990 شکل گرفت و در همان سال هم کویت اشغال و ضمیمه خاک عراق شد. در حالی که دولتمردان حزب بعث از زمان به قدرت رسیدن در سال 1968 در اندیشه اشغال کویت و یا بخش هایی از آن بوده اند. آنها در این مدت 22 سال، از ادعاهای ارضی خود نسبت به کویت صرف نظر کردند تا در فرصت های مناسب آن را مطرح کنند. توضیح آنکه بزرگ ترین مشکل عراق در خلیج فارس، تنگناهای ژئوپولتیکی است. عراق دسترسی محدودی به خلیج فارس دارد. رهبران حزب بعث نیز از این واقعیت آگاهی داشته و درصدد رفع آن بوده اند. به نظر آنها، خوزستان ایران و کویت می توانند این تنگنای ژئوپولتیکی عراق را برطرف کنند. از آنجا که عراق در مدت 8 سال جنگ با ایران نتوانست به هدف عمده خود که تجزیه خوزستان ایران بود، دست یابد، لذا پس از پایان جنگ به هدف دوم خود که اشغال کویت بود، روی آورد.
    کلیدواژگان: تنگناهای ژئوپولیتیکی، وربه، بوبیان، اروندرود
  • الهام رسولی ثانی آبادی صفحه 93
    وقایع انقلابی که در برخی از کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا، به خصوص از تونس آغاز شد و به دیگر کشورها از جمله مصر، یمن، بحرین، لیبی، عمان و حتی سوریه نیز تسری پیدا کرد و منجر به پیروزی در تعدادی از این کشورها از جمله مصر و لیبی شد، هر تحلیلگر سیاست خارجی و روابط بین الملل را با این سوال مواجه می کند که سیاست خارجی دولت های انقلابی جدید در این کشورها در جهت تامین منافع ملی و همچنین وقایع بیرونی چگونه خواهد بود؟ در همین راستا، هدف اصلی مقاله بررسی سیاست خارجی این دولت ها بر اساس مدل «پیوستگی» جیمز روزنا است. بدین منظور، در این مقاله بعد از شناسایی رهیافت های کلان و خرد مربوط به تجزیه و تحلیل سیاست خارجی کشورها، به مدل تلفیق دو سطح تحلیل که نماینده اصلی آن روزنا است، خواهیم پرداخت و بر اساس این مدل به این نتیجه خواهیم رسید که در شناسایی، بررسی و حتی پیش بینی سیاست خارجی دولت های جدید در منطقه، باید به بررسی عواملی چون فرد تصمیم گیرنده، نقشی که وی بازی می کند، متغیرهای حکومتی دولت های جدید، جامعه و یا متغیرهای غیرحکومتی که شامل جهت گیری های ارزشی عمده است و در نهایت، متغیرهای محیطی یعنی همان محدودیت ها و فرصت های محیطی که این دولت های جدید با آن روبرو می شوند، بپردازیم و این عوامل را به دقت مورد شناسایی و ارزیابی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، خاورمیانه، انقلاب، روزنامه و نظام بین الملل
  • حسین علایی صفحه 113
    در نظام بین الملل فعلی، شورای امنیت سازمان ملل نقش بیشتری در مسائل و مناقشه ها جهانی پیدا کرده است و به عنوان یک متغیر مستقل، در سرنوشت کشورها و حاکمیت دولت ها تاثیرگذار است. از سال 2011 با شروع اعتراضات و خیزش گسترده مردم در کشورهای عربی و نقض گسترده حقوق بشر توسط حاکمان این کشورها در برخورد با مخالفان، به تدریج شورای امنیت نقش فعال تری برای خود در این نوع مسائل قائل شد. قذافی با کشتار مردم لیبی، بنیانگذار مداخله شورای امنیت در امور داخلی این کشور به دلیل نقض مکرر و نظام مند حقوق بشر شد. از سال 2011 برخی از دیکتاتورهای خاورمیانه و شمال آفریقا در قفس آهنین رفتار خود گرفتار شده و هر واکنش تندی نسبت به مردم کشورشان با واکنش جامعه جهانی و به نیابت آن، با واکنش سریع و جدی شورای امنیت روبه رو می شود. هدف از این مقاله، بررسی چرایی و شیوه مداخله شورای امنیت و ناتو در بحران لیبی است. یکی از مهم ترین تغییرات در شیوه مدیریت جهانی، ارتباط تحولات لیبی با سیاست بین الملل است که در دو قطعنامه شورای امنیت علیه حکومت قذافی و پیامدهای آن تبلور یافته است. این مقاله همراهی و مداخله شورای امنیت و به تبع آن، بازیگران غربی و بین المللی را با قیام مردم لیبی از زوایای گوناگون بررسی می کند. همچنین رابطه بین صدور قطعنامه های شورای امنیت و فروپاشی رژیم قذافی را در کانون توجه خود قرار داده و دو قطعنامه صادر شده در جریان اعتراضات مردم لیبی علیه حاکم آن کشور را از زاویه تاثیر آن بر حاکمیت دولت لیبی مورد تجزیه و تحلیل محتوایی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: شورای امنیت، لیبی، مداخله نظامی، حاکمیت معمر قذافی، پیمان ناتو
  • رضا موسی زاده، حسین فروغی نیا صفحه 141
    پس از سال ها مذاکرات نمایندگان دولت ها در قالب کارهای مقدماتی، کنفرانس بازنگری اساسنامه دیوان کیفری بین المللی در کامپالا- اوگاندا از 31 می تا 11 ژوئن 2010 برگزار شد. از مهم ترین دستورکارهای اجلاس، تعریف جنایت تجاوز و چگونگی اعمال صلاحیت دیوان کیفری بین المللی بر جنایت مزبور بود. در پی دو هفته مذاکرات پیچیده و فشرده، در نهایت نمایندگان دولت ها موفق به تصویب قطعنامه اصلاح اساسنامه دیوان کیفری بین المللی در مورد جنایت تجاوز شدند. قطعنامه مصوب اجلاس کامپالا درخصوص تجاوز، دارای دو بخش عمده است که تحت عناوین: ماده 8 مکرر (تعریف جنایت تجاوز) و ماده 15 مکرر (نحوه اعمال صلاحیت دیوان کیفری بین المللی) تنظیم شده است. علاوه بر این، در جریان کنفرانس کامپالا یک ماده (3) 15 نیز درخصوص اعمال صلاحیت دیوان کیفری بین المللی نسبت به جنایت تجاوز در موارد ارجاع پرونده از سوی شورای امنیت به تصویب رسید. همچنین در مورد تعریف جنایت تجاوز، موافقت شد که قطعنامه 3314 مجمع عمومی سازمان ملل متحد مصوب14 دسامبر 1974 مبنا قرار گیرد.
    تعریف جنایت تجاوز، تعیین شرایط اعمال صلاحیت دیوان کیفری بین المللی و به طور کلی، پیش بینی این جنایت در اساسنامه دیوان مزبور بسیار ارزشمند است، لیکن برخی ابهامات درباره تعاریف صورت گرفته و محدودیت هایی مانند موکول شدن تجویز اعمال صلاحیت دیوان نسبت به این جنایت به سال2017 و امکان دخالت شورای امنیت در امر احراز عمل تجاوزکارانه باعث شده است اصلاحیه راجع به اعمال صلاحیت دیوان کیفری بین المللی بر جنایت تجاوز از قوت لازم برخوردار نباشد.
    کلیدواژگان: دیوان کیفری بین المللی، شورای امنیت، جنایت تجاوز، اقدام تجاوزکارانه، صلاحیت، کنفرانس بازنگری کامپالا
  • جمشید ممتاز، بهزاد صابری انصاری صفحه 175
    «رویه بعدی» دولت های عضو یک معاهده، به عنوان یکی از راه های محتمل برای اصلاح ضمنی معاهده، مورد قبول بسیاری از نویسندگان بوده و در آرای قضایی و داوری نیز به رسمیت شناخته شده است. آنچه در این مقاله بدان پرداخته شده، این جنبه از مسئله است که آیا ممنوعیت تهدید و توسل به زور، به عنوان یک تعهد قراردادی و معاهداتی مندرج در منشور ملل متحد، در اثر رویه بعدی دولت های عضو معاهده مورد اصلاح و تغییر واقع شده است؟ بدین منظور، ابتدا وجود چنین ممنوعیتی به لحاظ «قراردادی» مورد بررسی قرار می گیرد. سپس ابعاد ممنوعیت و استثنائات وارده بر آن در متن قرارداد و تاثیرات احتمالی رویه بعدی دولت های عضو قرارداد بر این ممنوعیت و استثنائات ارزیابی خواهد شد. برای این هدف نیز در مقاله حاضر بدون ورود مفصل به جزئیات استدلال های ارائه شده از سوی موافقان و مخالفان، دکترین های مختلف توسل به زور، احتمال اصلاح و تغییر بند چهار ماده 2 و یا ماده 51 منشور ملل متحد در اثر رویه بعدی دولت های عضو منشور مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: رویه بعدی، منع تهدید و توسل به زور، منشور ملل متحد، دفاع مشروع، دفاع پیش دستانه، دفاع پیش گیرانه، مسئولیت حمایت، اصلاح معاهدات
  • مرتضی نجفی اسفاد، عسکر جلالیان صفحه 205
    در پی دستگیری گلعاد شالیط، نظامی اسرائیلی توسط نیروهای فلسطینی و به نتیجه نرسیدن مذاکرات و تلاش های پنهان و آشکار جهت آزادسازی او، در نهایت 27/12/2008 اسرائیل از زمین، هوا و دریا به سرزمین های اشغالی، خاصه نوار غزه یورش برد. این حمله که تا 18/1/2009 یعنی 22 روز ادامه یافت، در آن اتفاقات ناخوشایندی رخ داد که اوج آنها، نقض قواعد حقوق بین الملل محیط زیست بود. رئیس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ماه آوریل 2009 کمیته ای به نمایندگی از سازمان ملل متحد برای بررسی جوانب جنگ 22 روزه غزه و نقض های صورت گرفته تشکیل داد تا با اختیار تام تمامی جوانب این حادثه را مورد واکاوی و تحقیق قرار دهد. کمیته مذکور، تحت ریاست قاضی ریچارد گلدستون، عضو دادگاه قانون اساسی کشور آفریقای جنوبی و دادستان سابق دادگاه های جنایی بین المللی یوگسلاوی و روآندا، با همکاری سه حقوقدان برجسته دیگر کار خود را آغاز کرد و در نهایت، در ماه سپتامبر 2009 گزارش خود را در 21 بخش و حدود 600 صفحه تحویل شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد داد. اطلاعات به دست آمده از گزارش گلدستون و دیگر منابع معتبر، بیانگر تخریب گسترده محیط زیست غزه در دوره جنگ 22 روزه توسط رژیم صهیونیستی است. مقاله حاضر به گوشه ای از ابعاد جنگ 22 روزه غزه پرداخته و تلاش نموده است استدلال کند که برای حفاظت از محیط زیست، به عنوان میراث مشترک بشریت و همچنین برای برخورد قضایی مناسب با رژیم صهیونیستی در قبال نقض های مرتکب شده ضروری است: «دادگاه بین الملل محیط زیست جهت حمایت کیفری و حقوقی از محیط زیست در مقابل خسارات وارده در جنگ 22 روزه غزه» تاسیس شود. این مقاله از یک سو ناتوانی دیگر مراجع قضایی بین المللی موجود در مورد حمایت کیفری و حقوقی از محیط زیست را نیز مورد وارسی قرار داده و از سوی دیگر، پاسخ داده است که چرا چنین نقض های گسترده ای نسبت به محیط زیست رخ می دهد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، حقوق بین الملل، غزه، حقوق بین الملل کیفری، مسئولیت کیفری، جنگ 22 روزه، حقوق محیط زیست، مسئولیت بین المللی دولت ها و رژیم صهیونیستی
  • سید محمدکاظم سجادپور، فاطمه محمدی صفحه 243
    در دو دهه اخیر، حقوق بشر به یکی از جدی ترین مباحث بین المللی بدل شده و هیچ گاه همانند امروز در سیاست خارجی، تعاملات دوجانبه و چندجانبه کشورها مطرح نبوده و امنیت ملی کشورها را متاثر نساخته است. دلیل این درهم تنیدگی را می توان در گسترش ارتباطات ناشی از فضای جهانی شده، عمومی و فراگیر بودن بحث حقوق بشر، گسترش و تعدد بازیگران، توانمندتر شدن افراد به عنوان بازیگران موثر در روابط بین المللی، استفاده ابزاری از حقوق بشر برای مقاصد سیاسی، تجارب فروپاشی نظام‎های سیاسی در دو دهه گذشته، با تاکید بر عناصر حقوق بشر یافت. در مجموع آنکه، حقوق بشر از امری فکری و ذهنی به امری حیاتی و استراتژیک که با حیات سیاسی کشورها ارتباط پیدا کرده، تغییر ماهیت داده است. از این رو، در این مقاله، رابطه حقوق بشر و سیاست خارجی از دو منظر مفهمومی و عملیاتی مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، سیاست خارجی، حاکمیت، توسعه، صلح و امنیت بین المللی
  • پژوهش
  • حسن وکیلیان صفحه 271
    پارلمان ها به عنوان یکی از نهادهای فراگیر که در انواع نظام های سیاسی یافت می شوند، کارکردهای متنوع و متعددی دارند که یکی از مهم ترین آنها سیاست گذاری است. ارزیابی قدرت سیاست گذاری پارلمان های مختلف اغلب با تلفیقی از روش هنجاری و توصیفی-تحلیلی و از رهگذر تحلیل محیط درونی (نظیر قانون اساسی، احزاب پارلمانی، گروه های هم سود) و بیرونی (نظیر کمیسیون های پارلمانی، احزاب پارلمانی، منابع مالی ونیروی انسانی) آنها امکان پذیر است. در این مقاله، مهم ترین نظریاتی که درباره گونه شناسی قدرت سیاست گذاری پارلمان ها ارائه شده، معرفی و مورد بررسی قرار گرفته است. این نظریات عبارتند از: گونه شناسی پالسبی که با توجه به میزان استقلال قوای مقننه از نهادهای بیرون از آن، پارلمان ها را در فرایند قانون گذاری به موثر و مبدل تقسیم می کند. نظریه دوم از سوی بلاندل مطرح شده است که بر اساس آن، با تحلیل نحوه عملکرد پارلمان ها در فرایند قانون گذاری، آنها را بر روی طیفی قرار می دهد که در یک سوی آن قوای مقننه مطیع و در سوی دیگر، قوای مقننه آزاد قرار دارند و در نهایت، گونه شناسی مزی که با تلفیق دو شاخص قدرت سیاست گذاری و میزان حمایت مردم و نخبگان از پارلمان در یک جامعه معین، پنج نوع قوای تقنینی را شناسایی می کند: 1. قوای مقننه فعال؛ 2. قوای مقننه واکنشی؛ 3. قوای مقننه آسیب پذیر؛ 4. قوای مقننه حاشیه ای؛ و 5. قوای مقننه حداقلی.
    کلیدواژگان: پارلمان، قانون اساسی، خط مشی گذاری، احزاب سیاسی، کمیسیون های پارلمانی، احزاب پارلمانی، گروه های هم سود
|
  • Khalilollah Sardarnia Page 7
    Iraq is country that exemplifies ethnic-linguistic and religious violence in the first decade of the 21st century. Continuation and intensification of violence has foiled the efforts of the Iraqi opposition, the US, and other foreign powers for promotion of democracy in this country. This paper tries to analyze this issue using a multilevel approach as well as a causative – historical explanatory research method which mostly relies on political sociology.The most important reasons or hypotheses offered to explain spread of violence and failure of democratization in post-Saddam Iraq include: 1. Existing crises of identity, integration and deep-rooted legitimacy resulting from imposed nation building and the oligarchic structure that has dominated Iraq from 1920s onward; 2. Undemocratic and non-civil basis of political parties as well as political and social groupings, and domination of violent sectarian, ethnic-linguistic, and religious beliefs and cultures; 3. Inability of the country’s weak government to exercise good governance which is characterized by establishment of security, employment, and provision of various services; and 4. Continued presence and violent treatment of the Iraqi people by military forces of the United States and its allies and disclosure of their real and secret goals in this country.
    Keywords: Iraq, ethnic, religious violence, democracy, nation building, good governance, political parties, groups
  • Farhad Atai, Hassan Shekari, Hamid Reza Azizi Page 37
    Frequent debates about political future of Turkey followed the election of the Justice and Development Party officials in 2002. Up to that time, two main characteristics of the Turkish government included an effort to prove itself as a secular and Western-minded government, and longstanding influence of the military on politics. Therefore, coming to power of the Justice and Development Party, as an Islamist party, signaled the beginning of a new era of remarkable changes in domestic and foreign policies of Turkey. The Justice and Development Party politicians gave their highest attention to role and status of this country in international system, especially to relations with neighboring countries. The present paper discusses various theoretical and practical aspects of Turkey’s foreign policy in one of its peripheral regions, South Caucasus. The paper shows that the Turkish government has been able to develop its relations in various fields with South Caucasus countries and increase its influence in that region by following a realistic and multidimensional approach in its foreign policy.
    Keywords: South Caucasus, Justice, Development Party, foreign policy, strategic depth
  • Asghar Jafari Valadani Page 67
    General understanding is that the idea of occupying Kuwait was born in 1990 when Kuwait was occupied and annexed to Iraq. However, Iraq’s Baath Party statesmen dreamt about occupying Kuwait or parts of it since they snatched power in 1968. During that 22-year period, they did not relinquish their territorial claims to Kuwait and raised them at any opportunity. Geopolitical constraints constitute the most important problem that Iraq faces in the Persian Gulf. Iraq’s access to the Persian Gulf waters is very limited. Baath Party leaders were aware of this problem and were trying to solve it. They believed that Iran’s Khuzestan province and Kuwait could eliminate Iraq’s geopolitical constraint. Since Iraq had not been able to achieve its goal of dissociating Iran’s Khuzestan province through eight years of war with Iran, when that war was over, Baghdad pursued its second goal; that is, occupation of Kuwait.
    Keywords: geopolitical constraints, Warba, Bubiyan, Arvand River
  • Elham Rasouli Saniabadi Page 93
    Revolutionary developments, which started in some countries of the Middle East and North Africa, especially Tunisia, and soon spread to other countries like Egypt, Yemen, Bahrain, Libya, Oman and even Syria, and ended in victory of revolutions in some of those countries, including Egypt and Libya, face every foreign policy and international relations analyst with this question: what foreign policy will new revolutionary governments in these countries adopt to meet their national interests and deal with external developments? The main goal of this paper is to study foreign policy of these governments on the basis of James Rosenau’s “continuity” model. Therefore, this paper first identifies large- and small-scale approaches to analysis of foreign policy of countries before focusing on the two-level combined model of analysis which is best represented by Rosenau’s model. Based on this model, we reach the conclusion that to identify, study, and even predict foreign policy approaches of new regional governments, one must analyze such factors as the person who makes decisions, the part he plays, governance variables of new governments, as well as society and/or nongovernmental variables which include major value-based orientations. Finally, environmental variables, namely, environmental limitations and opportunities facing the new governments, are discussed and these factors are carefully identified and assessed.
    Keywords: foreign policy, the Middle East, revolution, Rosenau, international system
  • Hossein Alaei Page 113
    The United Nations Security Council has been playing a more active role in global issues and disputes under the existing international system and influences the fate of countries and sovereignty of the states as an independent variable. Since widespread popular uprisings started to sweep through the Arab countries and due to frequent human rights violations committed by rulers of those countries in dealing with their opposition in 2011, the Security Council has been gradually assuming a more active role in these issues. By massacring the Libyan people, Qaddafi initiated the process of the Security Council’s interference in internal affairs of this country due to frequent and systematic violations of human rights. Since 2011, some dictators in the Middle East and North Africa have been trapped in the iron cage of their behavior and any violent reaction to their people has elicited the international community’s reaction as well as rapid and serious reaction of the Security Council. The goal of this paper is to explore reasons and method of intervention of the Security Council and NATO in the Libyan crisis. One of the most important changes in the global management method is seen in the relationship between the Libyan developments and international politics as embodied by two resolutions adopted by the Security Council against Qaddafi’s government and their consequences. The main goal of this research is to analyze interference of the Security Council, followed by Western and international players, in the uprising of the Libyan people from different viewpoints. This paper focuses on the relationship between adoption of the Security Council resolutions and the fall of the Qaddafi regime. It also analyzes the contents of two resolutions which were approved during the Libyan people’s protests against their ruler from the viewpoint of their impact on the sovereignty of the Libyan government.
    Keywords: Security Council, Libya, military intervention, Muammar Qaddafi's rule, North Atlantic Treaty Organization (NATO)
  • Reza Mousazadeh, Hossein Foroughi-Nia Page 141
    After many years of negotiations among representatives of various governments within preparatory committees, the Review Conference of the Statute of International Criminal Court was held in Kampala, Uganda, from May 31 to June 11, 2010. One of the most important items on the agenda of the conference was elaboration on definition of the crime of aggression and jurisdiction of the International Criminal Court (ICC) on this crime. After two weeks of intense negotiations, State Parties finally adopted a resolution on the amendments to ICC Statute with regard to the crime of aggression. The resolution adopted at Kampala Conference has two important parts entitled “Article 8 bis” (on the definition of crime of aggression) and “Article 15 bis” (on the enforcement of ICC’s jurisdiction). In addition, Article 15(3) was added on the enforcement of ICC’s jurisdiction on the crime of aggression when a case is referred to the Court by the UN Security Council. On the definition of crime of aggression, State Parties agreed to take the UN General Assembly Resolution 3314, passed on December 14, 1974, as the basis for the definition.Defining the crime of aggression, determining conditions under which ICC will have jurisdiction and, in general, including this crime in the Statute were valuable development. However, certain ambiguities surrounding the definition as well as such limitations as delaying enforcement of ICC’s jurisdiction on this crime until 2017, as well as allowing the Security Council to play a part in determination of the act of aggression, have partially reduced the efficacy of the amendments related to the enforcement of ICC’s jurisdiction on the crime of aggression.
    Keywords: International Criminal Court, Security Council, crime of aggression, act of aggression, jurisdiction, Kampala Review Conference
  • Jamshid Momtaz, Behzad Saberi Ansari Page 175
    “Subsequent practice” of member states of a treaty, as a possible way for making indirect amendments to that treaty, has been accepted by many authors and has been also recognized in judicial and arbitration decisions. This paper focuses on one aspect of this issue: has the prohibition on the use of force and threat, as a treaty and contractual commitment mentioned in the Charter of the United Nations, been ever amended and changed due to subsequent practice of member states of the treaty? To answer this question, existence of such a prohibition will be first studied in “contractual” terms. Then, various aspects of the prohibition and exceptions made to it in the text of the contract as well as possible impacts of subsequent practice of member states of the contract on this prohibition and its exceptions have been evaluated. To do this, the present paper avoids of in-depth discussion of the details of arguments provided by proponents and opponents of various doctrines which prescribe recourse to force. Instead, it reviews certain points about possible amendment and change in Para. 4, Article 2 or Article 15 of the Charter of the United Nations as a result of subsequent practice of member states.
    Keywords: subsequent practice, prohibition of use force, threat, Charter of the United Nations, legitimate defense, preemptive defense, preventive defense, responsibility to protect, amendment of treaties
  • Morteza Najafi-Asfad, Askar Jalalian Page 205
    After captivity of the Israeli soldier, Gilad Shalit, by Palestinian forces and failure of subsequent negotiations as well as overt and covert efforts made to secure his release, Israel finally attacked the occupied territories, especially the Gaza Strip from land, air and sea on December 27, 2008. The attack continued for 22 days until January 18, 2009. The 22-day war had many negative consequences whose climax was violation of the environmental regulations of international law.Subsequently, chairman of the UN Human Rights Council established a committee in April 2009 to investigate various aspects of the 22-day war in Gaza and violations therein on behalf of the United Nations and gave it absolute powers to explore all dimensions of that event. The committee, headed by Judge Richard Goldstone, member of the South African constitutional court and former prosecutor of international criminal court investigating war crimes in Yugoslavia and Rwanda, was joined by three other prominent legal experts, and finally presented his report to the UN Human Rights Council in September 2009 in 21 chapters and about 600 pages.Information obtained from Goldstone’s report and from other creditable sources pointed to extensive destruction of the environment of Gaza during the 22-day war with the Zionist regime. The present paper just focuses on certain aspects of the 22-day Gaza war and argues that an “international environmental tribunal for criminal and legal protection of the environment against damages of the 22-day war in Gaza” should be established to protect the environment, as common heritage of humanity, and to pave the way for judicial investigation into frequent violations committed by the Zionist regime. This paper also discusses inability of the existing international judicial authorities to provide criminal and legal support for the environment. On the other hand, it explores the reason behind such extensive environmental violations.
    Keywords: environment, international law, Gaza, international criminal law, criminal responsibility, 22, day war, environmental law, international responsibility of states, Zionist regime
  • Seyed Mohammad Kazem Sajjadpour, Fatemeh Mohammadi Page 243
    During the past two decades, the issue of human rights has turned into one of the most serious topics of international debates. In no other time, has it been a foreign policy concern in bilateral and multilateral interactions among the states and has never had the impact that it currently has on the national security of countries. Development of communications as a result of globalization, universal nature of human rights, increased number of players, empowerment of persons as effective players in international relations, instrumental use of the human rights for political purposes, and collapse of political systems in the past two decades with emphasis on human rights elements are the main reasons behind the current focus on this issue. On the whole, human rights have changed from a theoretical and subjective issue to a vital and strategic one which is closely related to political life of countries. Therefore, the present paper assesses and analyzes relationship between human rights and foreign policy from two conceptual and operational viewpoints.
    Keywords: human rights, foreign policy, sovereignty, development, peace, international security
  • Hassan Vakiliyan Page 271
    As pervasive institutions, legislatures have various types of functions. One of the most important functions of the legislatures is policy making power. Policy making power of the legislatures can be evaluated through combination of normative and descriptive- analytic methods and by analyzing the external variables (constitution, political parties and interest groups) and internal factors (parliamentary committees, parliamentary parties and financial resources and staff). In this paper main typologies of the policy making power of the legislatures, provided by Polsby, Blondel and Mezey are discussed. Polsby categorizes legislatures into parliament with power to transform bills from whatever resources into law and those with capacity to influence the bills partly. In his typology of legislatures, power of the policy making capacity of the parliament mostly depend on the external variables. Blondel proposes a spectrum of legislature's impact, ranging from complaint parliaments in one hand and free legislatures on the other, according to the viscosity level of the policy making process. Final typology which reviewed in this paper is introduced by Mezey through analyzing the policy making power of the legislatures and the level of the public and elite's support. Therefore, he classified legislatures into five types: 1. active, 2. reactive, 3. vulnerable, 4. marginal and 5. minimal legislatures.
    Keywords: legislatures, parliament, constitution, policymaking power, political parties, parliamentary committee, parliamentary parties, interest groups