فهرست مطالب

روش شناسی علوم انسانی - پیاپی 69 (زمستان 1390)

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 69 (زمستان 1390)

  • 232 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدحمیدرضا حسنی، سیدمحمدتقی مدرسی یزدی * صفحه 7

    الوین پلنتینگا ظاهر بعضی باورهای دینی را با برخی یافته های علم امروزی متعارض می یابد، بنابراین پیشنهاد می کند برای آنکه هم علم بتواند اشتباهات تفسیری ما را از متون دینی تصحیح کند و هم دین راهنمای علم در پرهیز از یکی انگاشتن نظریه های علمی با حقیقت شود، باید به علمی روی بیاوریم که از هر آنچه می دانیم در آن بهره ببریم: خواه آموزه ها و باورهای دینی، خواه داده های تجربی و یافته-های علمی. در این مسیر، یکی از مفروضات علم موجود مانع تحقق چنین علمی است: طبیعت گروی روش شناختی قید روش شناختی ای است که دانشمندان را ملزم می سازد در چارچوب مفاهیم، شواهد و تبیین های طبیعی نظریه پردازی کنند. به علاوه، بسیاری از علوم (غالبا علوم انسانی) نیازمند تعاریف و مفاهیم هنجارینی هستند که نظام ارزشی دین می تواند آنها را تامین کند. به عقیده پلنتینگا، می توان با کنار هم قرار دادن یافته های علمی و باورهای دینی (اعم از باورهای واقعا پایه و قرائن هرمنوتیکی)، به همراه طرد طبیعت گروی روش شناختی و استفاده از مفاهیم و تعاریف هنجارین دینی، علم آگوستینی را پایه گذارد.

    کلیدواژگان: الوین پلنتینگا، علم آگوستینی، طبیعت گروی روش شناختی، علم دینی، فلسفه مسیحی آگوستینی
  • حسن آقا نظری صفحه 41
    برخی بر این عقیده اند که علم اقتصاد، اسلامی و غیر اسلامی ندارد؛ زیرا در مقام گردآوری ممکن است صبغه اسلامی داشته باشد و لکن تولید علم مربوط به ساحت جواب و داوری است. در این ساحت، یک واقعیت بیشتر وجود ندارد. بنابراین واقعیت یگانه ای که جواب سوال قرار می گیرد، غیر از عنوان واقعیت، وصف دیگری را به عنوان اسلامی و غیر اسلامی نمی پذیرد. این مقاله پاسخی به این اشکال و در واقع تلاشی است برای تصویر علم اقتصاد اسلامی به عنوان شاخه ای از علوم اقتصادی. مبنای فلسفی شکل گیری این شاخه علمی، تاثیرگذاری اعتباریات خاص آموزه های اسلامی بر رفتارها و متغیرات اقتصادی است؛ زیرا مفروض آن است که این اعتبارات، چارچوب های این رفتارها و متغیرات را تشکیل می دهند. در ساحت عینیت، آنچه می باید مورد توجه قرار گیرد، این رفتارها و متغیرات اقتصادی اند که از این چارچوب های پذیرفته شده تاثیر پذیرفته اند.
    کلیدواژگان: نظریه علمی، اعتباریات مشترک، اعتباریات رفاهی، اعتباریات خاص، رفتارهای اقتصادی، متغیرات اقتصادی
  • محمدتقی ایمان، احمد کلاته ساداتی صفحه 59
    قواعد روش شناختی حاکم بر پارادایم های علم و اهمیت ورود ارزش ها و اخلاقیات در آنها از موضوعات مورد بحث مسئولیت اجتماعی علم به شمار می رود. مسئولیت اجتماعی علم عبارت است از مبانی روش شناختی و ارزش شناختی هر حوزه از علم که تعهد نسبت به این مبانی به عنوان مسئولیت اجتماعی عالمان آن علم شناخته می شود. در پارادایم های غربی، مسئولیت اجتماعی علم دارای مبانی متفاوت، متکثر و حتی متضاد است؛ در حالی که در جهان بینی اسلامی، ورود به واقعیت و شکل گیری نظریه اجتماعی، مبتنی بر مدار توحید است. این وحدت، اصل بلامنازع و غیر قابل تغییر و قاعده پذیرفته شده اندیشه و تفکر اسلامی است. در اندیشه اسلامی، با توجه به مسئولیت انسان ها در برابر خداوند، خویشتن و جامعه، همه و بخصوص عالمان اجتماعی مسئول اند تا با مفاهیم ارزشی این جهان بینی، جهان اجتماعی خود را بسازند. این مفاهیم ارزشی، علم نافع و معرفت شناسی توحیدی باعث شده تا مسئولیت اجتماعی علم در اسلام، متمایز از معیارهای مرسوم در پارادایم های علم غربی باشد.
    کلیدواژگان: جهان بینی اسلامی، معرفت شناسی توحیدی، علم ناقع، عمل صالح، پارادایم های علمی
  • سید حسن اسلامی اردکانی صفحه 89
    انتظار می رود که ضوابط اخلاق پژوهش، مانند پرهیز از سرقت علمی، سوگیری در تحلیل، و دستکاری داده ها یا نتایج، در کتاب های روش تحقیق آموزش داده شود. پرسش اصلی این تحقیق آن است که آیا به این انتظار پاسخ داده شده است؟ نگارنده کتاب های روش تحقیق را که به زبان فارسی تالیف شده اند، بررسی کرد و آنها را در پنج گروه گنجاند. برخی از این آثار اساسا فرآیند تحقیق را امری فنی دانسته، از طرح اخلاق پژوهش دوری کرده اند. شماری دیگر نیز اخلاق پژوهش را تنها به مثابه صفات شخصی پژوهشگر دانسته، از پیش کشیدن مسائلی که پژوهشگر در فرآیند تحقیق با آنها مواجه می شود، غفلت یا خودداری کرده اند. پیشنهاد اساسی نویسنده، پس از تحلیل این آثار، آن است که در کتاب های روش تحقیق، فصلی مشخص به اخلاق پژوهش اختصاص داده شود و در آنها طی پنج محور مسائل اخلاق پژوهش مورد بحث قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق پژوهش، روش تحقیق، کتاب های روش تحقیق آسیب شناسی، روش پژوهش، اخلاق تحقیق
  • رحمت الله معمار صفحه 127
    در این مقاله، پس از ریشه شناسی و اصطلاح شناسی مفهوم تبیین، فلسفه علوم اجتماعی را در تلاقی با حوزه گسترده و پیچیده تبیین، به دو رهیافت هستی شناسانه و معرفت شناسانه، طبقه بندی نموده ایم. در رویکرد هستی شناسانه، پنج نوع روش شناسی: فردگرایی، کل گرایی، جدل گرایی، نظام گرایی و واقع گرایی را به اجمال معرفی نموده ایم. در رویکرد معرفت شناسانه نیز دو مدل تبیینی: قیاسی قانونی و استقرائی احتمالی و با همین رویکرد، مجموعه ای از روش های تبیینی را طبقه بندی و به اختصار تشریح نموده ایم. هدف از این مقاله، نه توضیح تکنیک های خاص هر یک از انواع روش های تبیین، بلکه ترسیم شمای کلی و تحدید حدود آن نسبت به دیگر روش ها بوده است.
    کلیدواژگان: تبیین هستی شناسانه، تبیین معرفت شناسانه، راهبردهای تبیینی، روش های تبیین
  • حسن دانایی فرد، علی نوری * صفحه 163

    درک جامع سازمان ها و انجام مطالعات و تحلیل های سازمانی یکپارچه، در گرو توجه به بافت فرهنگی و اجتماعی آنها است. در این راستا، تحلیل گفتمان به عنوان یکی از استراتژی های پژوهشی کیفی، با مدنظر قراردادن زمینه و بافت موقعیتی سازمان ها و توجه به این نکته که «ذهنیت ها» و «تجربه ها» بوسیله زبان خلق می شوند، به پژوهشگران کمک می کند تا به این مهم دست یابند. بر این اساس، هدف این مقاله تبیین مبانی نظری گفتمان و تحلیل گفتمان، تعیین جایگاه این طرح پژوهشی در میان پارادایم های تحقیق و تشریح شیوه انجام آن است.

    کلیدواژگان: گفتمان، تحلیل گفتمان، پژوهش کیفی، پارادایم
  • عبدالله توکلی صفحه 193
    به منظور تبیین الزامات اساسی طراحی شاخص های ملی سنجش فساد اداری متناسب با کشور ایران لازم است شاخص های سنجش فساد اداری موجود بر اساس سیر تاریخی، سطوح کاربری، مصداق های فساد اداری و رویکردهای روش شناسانه بکارگرفته شده در طراحی آنها بررسی، طبقه بندی و مورد نقد قرار گیرند. در مقاله پیش رو این مهم از رهگذر مطالعه تطبیقی شاخص ها و الزامات روش شناختی طراحی شاخص ها در سطح ملی فراهم آمده است. و یافته های مهم آن عبارت اند از: لزوم طراحی شاخص های ملی سنجش فساد اداری، شناخت دقیق پدیده ای که مورد سنجش قرار می گیرد، ابتنای سنجش بر مبانی نظری قوی، توجه بایسته به روش شناسی طراحی شاخص، توجه به اهمیت منابع داده ها و ترکیب حتی الامکان داده های کمی و کیفی، تضمین دسترسی به داده های معتبر، پذیرش نیاز به سنجش های چندگانه و تکمیلی، حساسیت به گروه های فقیر و آسیب پذیر و سرانجام توجه به لزوم پاسخگو بودن در مورد شاخص بدست آمده.
    کلیدواژگان: شاخص، سنجش، فساد اداری، روش شناسی، بومی سازی
  • محمدرضا شاه نظر صفحه 217
|
  • Sayyid HamĪd, Rezā Hasani, Sayyid Muhammad, TaqĪy MudarrisĪ Yazdi Page 7

    Alvin Plantinga believes there are some kinds of conflicts between some deliverances of science and religious beliefs. To correct, on one hand, misinterpretations of the Scripture and, on the other hand, wrong scientific claims, he proposes, we must use in science all of what we know: what we find through experience, as well as what we know by way of faith. Methodological naturalism, one of methodological assumptions of scientific practice, prevents us to achieve this goal. According to methodological naturalism, scientists can’t use supernatural explanation, evidence and concept in science. In addition to rejecting methodological naturalism, Plantinga maintains many theories in humanities apply normative concepts and definitions; and religion can be used as a source for this concepts and definitions. Consequently, Plantinga’s idea, Augustinian Science, has been based on four principles: using hermeneutical finding along with empirical evidence in science; rejecting methodological naturalism; using normative concepts and definitions which comes from religious world view, in theories which need them; assuming properly basic beliefs of believers.

    Keywords: Alvin Plantinga, Augustinian Science, methodological naturalism, science based on religious belief, Augustinian Christian Philosophy
  • Hassan Agha Nazari Page 41
    Some scholars have not believed the division of economics into Islamic and non-Islamic; though, it can be considered Islamic in the context of gathering data, but science production relates to the context of judgment. In this context, as an answer to the question of the existence of Islamic or non-Islamic economics, there exists just one reality which does not accept any attribute such as Islamic or non-Islamic. Through this article, it is tried to find a response for the above-mentioned problem via describing Islamic economics as a branch of economics. The philosophical foundations for underlying this branch of science are the effects that special contingents (i’tibarat) of Islamic doctrine have on economic behaviors and variables.
    Keywords: Scientific Theory, Common Contingents (itibarat), Welfare Contingents, Special Contingents, Economic Behaviors, Economic Variables
  • Dr Mohammad Taghi Iman, Ahmad Kalateh Sadati Page 59
    Dominant methodological rules and the importance of values and ethics in scientific paradigms are the main issues debated through scientific social responsibility. So, social responsibility of science is methodological and axiological foundations of any area of science that commitment to them reflects scholar's social responsibility. In western paradigms, social responsibility of science involved different and paradoxical foundations, while in the Islamic worldview, referring to reality and constructing social theory, are based on the Tawhidi epistemology. This harmony is the unconditional and unchangeable rule of Islamic thought. In the Islamic thought, human's responsibility in front of God (SWT), self and society are regarded as a value concept and all people, specifically, social scholars are considered responsible to construct their social world based on these types of concepts. These value concepts, beneficial science and Tawhidi epistemology make differences between scientific social responsibility in Islam and dominant paradigms of occidental sciences.
    Keywords: Islamic Worldview, Tawhidi Epistemology, Beneficial Science, Righteous Act, Occidental Paradigms
  • Seyyed Hassan Eslami Ardakani Page 89
    Academic circles have believed that science and ethics cannot be separated, so the students are taught to learn research ethics and apply the rules of ethical conduct in their term papers and theses or dissertations. From this point of view, the writer of this paper conducted a research on the research books that are written in Persian, to discover the amount of presence of research ethics in these books and the coverage of the issues facing the students in the process of their research. The result shows that the positivistic approach concerning the distinction between facts and value is still dominant in most of these educational books, and they have not freed themselves from this positivistic heritage. In the end, the writer has proposed a solution for overcoming this ethical and educational problem.
    Keywords: Persian Research ethics, Academic research, the fact\value problem in research books
  • Rahmatullah Memar Page 127
    In this article the concept of explanation has been described etymologically and terminologically. Then we classified the philosophy of social sciences into ontological and epistemological approaches. In ontological approach, we introduced five methodologies including individualism, holism, dialecticism, systemism and realism. Concerning the epistemological approach, we introduced two explanation models including deductive and inductive models. Based on the same approach, various methods of explanation are classified and introduced briefly. This article aimed to draw a general scheme of explanation methods and determines their extents in regard to other methods.
    Keywords: Ontological Explanation, Epistemological Explanation, Strategies of Explanation, Methods of Explanation
  • Hassan Danaee Fard, Ali Noori Page 163

    Full understanding of organizations and doing integrated organization studies and analyses depend on careful attention to the social and cultural context of organizations. So, discourse analyses as a qualitative research strategy which considers situational context of organizations and takes into accounts that “imaginations” and “experiences” are constructed by language assists researchers to achieve this goal. Thus the purposes of this article are first; to explain the theoretical perspectives of discourse and discourse analysis, second; determining the paradigmatic position of this approach and third; describing the course of action.

    Keywords: Discourse, Discourse Analysis, Qualitative Research, Paradigm
  • Abdullah Tavakkoli Page 193
    Explanation of essential requisites for designing national indices of administrative corruption in Iran necessitates the study, classification and criticism of the existing indices for the assessment of administrative corruption based on the historical career, practical levels, examples of administrative corruption and methodological approaches has been used in their designing. To do, it is necessary to have a comparative study on the indices and methodological necessities for designing national indices of such an explanation. The results of this research paper are summarized as follow: the obligation for designing national indices, investigating the phenomena being assessed, benefitting from rich theoretical foundations, necessity for methodology of designing the indices, considering the importance of the resources for gathering data and combining the qualitative and quantitative data, ensuring the access to the valid data, accepting the necessity for various assessments or supplementary assessments, caring about the poor and vulnerable groups and finally, the necessity for accepting the responsibility of acquired index.
    Keywords: Index, Assessment, Administrative Corruption, Methodology, localization