فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 29 (بهار 1391)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 29 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهره رئیسی، مسعود حسین، چاری صفحه 7
    هدف پژوهش حاضر، بررسی زمینه های خشونت (علیه زنان) در خانواده است. این پژوهش بر اساس دیدگاه های یادگیری اجتماعی، نظریه منابع ارزشمند و نظریه جامعه پذیری نقش جنسی بر روی نمونه ای 400 نفری از زنان متاهل شهر جیرفت، میزان خشونت علیه زنان را در خانواده -هایشان مورد مطالعه قرار داده است. برای جمع- آوری اطلاعات از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز با شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به دست آمد.
    نتایج نشان دهنده آن است که متغیر های سرمایه اجتماعی، نوع رابطه جنسی، میزان رضایت جنسی شوهر از پاسخگو، آگاهی پاسخگو از حقوق خودش و تحصیلات شوهر پاسخگو به ترتیب توانسته اند 6/78 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: خشونت، خانواده، زنان، سرمایه اجتماعی
  • لیلی پناغی، دارا پیروزی، قیصر ملکی، مینو شیرین بیان، فتانه باقری صفحه 19
    خشونت علیه زنان به وسیله همسران آن ها، یک مسئله شناخته شده در تمام کشورها و فرهنگ-های دنیاست. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی و خشونت دیدگی در زنان می باشد. بدین منظور 396 نفر از زنان ساکن در شهر کرمانشاه با روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شده و پرسشنامه همسرآزاری قهاری (1384) و مقیاس تجارب مربوط به روابط نزدیک (ECR) را تکمیل کردند. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که دو سبک دلبستگی (اجتنابی و اضطرابی) پیش بینی کننده انواع خشونت دیدگی در زنان است. یافته ها حاکی از آن است که ترس از جدایی و طرد شدن و هم-چنین تکیه بیش از حد بر خود در اوقات استرس، می تواند عامل خطری در جهت خشونت دیدگی زنان باشد.
    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، سبک های دلبستگی، دلبستگی رمانتیک
  • حمیدرضا بصیری صفحه 33
    هم زمان با تشکیل خانواده، تعیین مقام ریاست بر آن اقدامی ضروری و مسلم است. زیرا خانواده مانند هر نهاد دیگر اجتماعی و بلکه به عنوان نهاد اولیه و سنگ بنای تشکیل جامعه از این قاعده مستثنا نیست. از این رو در حقوق اسلام و نیز قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، سمت ریاست بر خانواده به عنوان یک وظیفه و تکلیف قانونی در راستای سامان دهی به نظام خانواده، برعهده مرد قرار داده شده است.
    بنابراین جعل این سمت، یک مزیت یا امتیاز شخصی نبوده و درحقیقت ایجاد یک مسئولیت یا وظیفه ی اجرائی برای زوج است.
    بدیهی است لازمه داشتن این سمت، اعطای حقوق و امتیازات خاصه برای سرپرست خانواده خواهد بود که بدون این حقوق ممتازه مدیریت وی برخانواده ناممکن یا ناکافی است. بنابراین اعطای این حقوق، یک اعطای شخصی نبوده و به منظور بهره مندی در اداره ی صحیح امور خانواده به زوج واگذار شده است. با این همه، وجود این حقوق ممتازه باعث می شود تا بسیاری از مردان به سوءاستفاده از این حقوق، به ویژه در ارتباط با همسران خود وسوسه شوند. در این مجال، ماهیت حقوقی این سمت را از منظر سوءاستفاده های حقوقی بررسی کرده و نحوه پیشگیری و برخود با آن را مورد ارزیابی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: سمت ریاست، خانواده، سوءاستفاده از حق، زوج، زوجه
  • مریم ضیاءالحق، حسین حسن آبادی، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی، مرتضی مدرس غروی صفحه 49
    شیوع ناسازگاری زناشویی و تاثیر آن بر سلامت جسمی و روحی زوجین و کودکان، باعث شده که متخصصان سلامت روان به حیطه زوج درمانی توجه ویژه ای داشته باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر زوج درمانی هیجان مدار بر افزایش سازگاری زناشویی زوجین ناسازگار انجام گرفته است. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش، 10 زوج (20 نفر) بودند که به طور تصادفی در دو گروه درمان و لیست انتظار جای گرفتند. زوج درمانی هیجان مدار در 20 جلسه برای هر زوج گروه درمان اجرا شد. ابزار مورد استفاده در این پژ‍وهش، پرسشنامه سازگاری زناشویی بود که در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری (دو ماهه) تکمیل گردید. نتایج این پژوهش توسط آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل گردید. یافته های این پژوهش نشان دادند که زوج درمانی هیجان مدار بر افزایش سازگاری زناشویی زوجین تاثیر داشته است (001/0p<). شواهد هم چنین نشان دادند که تفاوت معناداری بین گروه درمان و لیست انتظار، در مرحله پس آزمون تا پی گیری مشاهده نشد. یافته های این پژوهش بدین معنا است که زوج درمانی هیجان مدار سازگاری زناشویی زوجین را در پایان درمان افزایش داده، اما تداوم اثر آن در طول زمان تایید نشده است.
    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، سازگاری زناشویی، زوجین ناسازگار
  • فرهاد تنهای رشوانلو، الهه حجازی صفحه 67
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش درگیری، حمایت از خودمختاری و گرمی مادر و پدر در پیشرفت تحصیلی فرزندان به واسطه انگیزش خودمختار است. به این منظور 337 دانش آموز دبیرستانی به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و مقیاس های انگیزش تحصیلی (ولرند و همکاران، 1989) و ادراکات والدینی (رابینز، 1994) را تکمیل کردند.نتایج تحلیل مسیر نشان داد که درگیری مادر، حمایت از خودمختاری پدر و والدین و گرمی مادر، پدر و والدین به واسطه انگیزش خودمختار اثر غیر مستقیم بر پیشرفت تحصیلی دارند. نقش واسطه ای انگیزش خودمختار تحصیلی میان ادراک از شیوه فرزندپروری (مادر، پدر و والدین) و پیشرفت تحصیلی به تایید رسید.
    کلیدواژگان: درگیری، حمایت از خودمختاری، گرمی، انگیزش خودمختار تحصیلی، پیشرفت تحصیلی
  • شهرام واحدی، جلیل فتح آبادی، آیت الله فتحی صفحه 83
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین جدایی روان شناختی و سبک های هویتی دانشجویان انجام گرفت. در مطالعه مقطعی حاضر، 204 دانشجوی کارشناسی ترم اول دانشگاه تبریز با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شده و پرسشنامه های سبک هویتی برزونسکی و جدایی روان شناختی هافمن را تکمیل کردند.
    برای ارزیابی روابط بین مقیاس های فرعی سبک-های هویتی و خرده مقیاس های جدایی روان-شناختی (استقلال نگرشی، هیجانی، تعارضی و کنشی) از تحلیل همبستگی کانونیک بهره گرفته شد.
    نتایج تحلیل نشان دادند که ابعاد استقلال هیجانی، نگرشی و کنشی در بین دانشجویان دختر و پسر به طور معنا داری متفاوت بوده و این تفاوت ها به سود پسران می باشد. هم چنین در بین دختران، استقلال نگرشی از پدر و استقلال هیجانی از مادر و در بین پسران استقلال کنشی از مادر مهم ترین پیش بینی کننده های سبک هویت اطلاعاتی بودند. مولفه های استقلال نگرشی و کنشی از پدر نقش پیش بینی کننده منفی در سبک هویتی هنجاری دانشجویان دختر و استقلال نگرشی از مادر و هیجانی از پدر، سبک هویتی هنجاری دانشجویان پسر را به صورت منفی پیش بینی کردند. علاوه بر این، استقلال هیجانی و تعارضی از مادر می تواند سبک هویت اجتنابی را در دانشجویان دختر تبیین نماید. یافته های این پژوهش می تواند به عنوان مقدمه ای جهت برنامه-ریزی مداخلات آموزشی و روان شناختی در بین دانشجویان با توجه به فرهنگ ایران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جدایی روان شناختی، استقلال، سبک های هویتی، جوانان
  • محسن جدیدی، محمد مهدی شمسایی، محمد مهدی مظاهری، کتایون خوشابی، نورعلی فرخی صفحه 101
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه اثربخشی شیوه-های درمانی ریتالین، نروفیدبک و آموزش مدیریت والدین بر بهبود اختلال کمبود توجه/بیش فعالی و شاخص های تنیدگی والدینی انجام شده است. این پژوهش بر حسب هدف و مداخلات، از نوع پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون سه گروهی بدون کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی/نقص توجه (ADHD) ساکن شهر تهران می باشند. از بین مراجعه کنندگان به کلینیک تخصصی روان پزشکی کودک، سی کودک مبتلا به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و بر اساس اهداف پژوهش در سه گروه درمان ریتالین، درمان نروفیدبک و کودکانی که والدین آن ها تحت آموزش مدیریت والدینی قرار گرفتند گماشته شدند؛ قبل و بعد از ارائه درمان توسط مقیاس درجه بندی کانرز (فرم 48 سوالی والدین، CPRS-48) و شاخص تنیدگی والدینی(PSI) مورد ارزیابی و اطلاعات به دست آمده به وسیله آمار استنباطی و روش MANCOVA تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان می دهند که بین اثربخشی سه روش ریتالین، آموزش والدین و نروفیدبک تنها در دو مقیاس توجه و تمرکز و شاخص بیش فعالی آزمون کانرز کودکان ADHD تفاوت معنادار مشاهده گردید، به نحوی که درمان ریتالین اثربخش تر از آموزش مدیریت والدین بود و بین اثربخشی سه روش ریتالین، آموزش والدین و نروفیدبک در شاخص تکانش گری تفاوت معناداری مشاهده نگردید. هم چنین در خصوص اثربخشی سه شیوه درمانی بر بهبود شاخص تقویت گری و دلبستگی والدگری، آموزش مدیریت والدین و ریتالین نسبت به نروفیدبک اثربخشی بیشتری در شاخص تقویت گری داشتند و تفاوت معناداری بین اثربخشی سه گروه در شاخص دلبستگی والدگری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، نقص توجه، ریتالین، نروفیدبک، آموزش مدیریت والدین، شاخص تنیدگی والدگری
|
  • T. Raisi. M.A., M. Hosseinchari Page 7
    The present research was aimed to investigate the roots of violence in Family. On the basis of the social learning theory, sociability of sexual role theory, and valuable sources theory, the degree of violence in the family in a sample of 400 married- women in Jiroft city was studied.As such, based on a survey method, and sample was collected through a multistage cluster sampling method who completed questionnaires.Results revealed that social capital, sexual relation quality, husband's satisfaction of sexual relations, level of women's awareness of their rights, and husband educational degree, can explain up to 78.6 percent of total variance of dependent variable.
    Keywords: Violence, Family, Wome, n, Social capital
  • L. Panaghi , D. Pirozi, Gh. Maleki, M. Shirin Bayan, F. Bagheri Page 19
    Partner intimate violence is a known issue in all countries and cultures. The purpose of this study was to ass-ess relation between partner intimate violence and romantic attachment st-yle of women. To this end, 396 wom-en who referred to Kermanshah Hea-lth centers were selected through con-venience sampling and completed Sp-ouse Abuse Questionnaire and Expe-riences in Close Relationships Scale.Stepwise regression was conduct and revealed that two types of attachment style (attachment anxiety and attach-ment avoidance) were predictor for victimization of women (p<0.1). Results suggest that a woman’s fear of abandonment and rejection and self-reliance in stressful times may be a risk factor for becoming a victim of violence.
    Keywords: partner intimate violence, attachment styles, Romantic attach, ment
  • H. Basiri Page 33
    Since determining the head of the family at the time of marriage con-tract is significant, in the Islamic La-w, as well as, Iran’s Civil law, sup-ervising and running a home as a legal duty and obligation is bestowed on the head of the family.Such a position is not considered as a personal advantage, rather, it is a res-ponsibility and executive duty. This requires the recognition of special rights for the head of the family wi-thout which the proper management of the family affairs would be impo-ssible.However, the individual may be tem-pted to abuse these rights in the fam-ily interactions.This study not only seeks the legal nature of the position held by the hea-d of the family, but also investigates the prevention and solution to the problem.
    Keywords: Head of the family, Po, sition, Taking advantage of, Rights
  • M. S. Ziaolhagh H. Hassan Abadi , Ghanbari Hashem Abadi, M. Modares Gharavi Page 49
    The high prevalence of couple discord and its impact on disruption of emotional and physical well-being of partners and their offsprings emp-hasizes the importance of strategies for treating conflicting and discord couples. The purpose of the present study was to investigate the effective-ness of Emotionally Focused Couple Therapy (EFT) on increasing marital adjustment.Ten couples who were randomly allocated to treatment group and waiting list control group composed the sample. Couples in treatment gr-oup received 20 sessions EFT. All couples completed Dyadic Adjustm-ent Scale (DAS) at pre and post treat-ment and at 2 months follow up.Repeated Measure Analysis of Varia-nce indicated that EFT increased mar-ital adjustment significantly (P>0/001). In addition, there was no significant difference between two groups from post- treatment to follow up stage. Findings indicate that EFT increased marital adjustment at the end of ther-apy but effects were not persistent over the time.
    Keywords: Emotion Focused Couple Therapy, Marital adjustment, Discord couples
  • F.Tanhaye Reshvanloo E. Hejazi Page 67
    The purpose of this study was to investigate the role of maternal and parental involvement, autonomy sup-port, and warmth on adolescents` and self-determined motivation and aca-demic achievement. For this reason 337 high school students were select-ed through multi-stage random samp-ling and completed‏ Academic Motiv-ation Scale (Vallerand et al, 1989), and Perception of Parents Scale (Ro-bbins, 1994). The data from path analysis indicated that maternal involvement, and pare-ntal autonomy support and maternal, paternal and parental warmth via mediating the self-determined moti-vation had indirect effects on aca-demic achievement. The results con-firmed the mediating role of self-determined motivation between pare-nting styles and academic achieve-ment
    Keywords: involvement, autonomy support, warmth, self, determined mo, tivation, academic achievement
  • Sh.Vahedi, Ph, J. Fathabadi , A. A. Fathi Page 83
    The aim of the study was to inve-stigate the relationship between psy-chological separation and identity styles in college students. 204 under-graduate students were selected thro-ugh random cluster sampling. All participants were asked to complete Psychological Separation Inventory (PSI) and Identity Styles Inventory (ISG).In order to analyze the data, stepwise multiple regression method and canonical correlation were utilized.Significant gender differences in some of subscales of Functional, Em-otional, and Attitudinal Independence were found; boys were significantly scored higher than girls. Attitudinal independence from father and emo-tional independence from mother, and functional independence of mother were strongest predictors of informational identity style among female and male students, respecti-vely. The attitudinal and functional independence of father for girls and attitudinal independence from mother and emotional independence from father for boys can negatively predict changes of normative identity style. Furthermore, conflicting and emoti-onal independence of mother can predict avoidance style of girls. These findings could be used in educational and psychological interventions for students in the context of Iranian culture.
    Keywords: psychological separation, independence, identity styles, ado, lescents
  • M. Jadidi , M. M. Shamsaee M. M. Mazaheri, K. Khoushabi , N. A. Farrokhi Page 101
    This research designed to evaluate and compare effectiveness of stimu-lant therapy (Ritalin), neurofeedb-ack, and parental management traini-ng on improving Attention Deficit/-Hyperactivity Disorder (ADHD), and parental stress index. This is a pse-udo-experimental research with prêt-est-posttest design.Statistical population includes ADHD children of Tehran; 30 subjects selected randomly from clients of a professional child psychiatric/psycho-logical clinic, and then assigned into 3 intervention groups based on objectives of the study. The subjects were measured by Connor's Parenting Scale-48 and Parental Stress Index before and after the interventions. Recruited data analyzed in two sections of descriptive and inferential statistics. Findings of the research revealed that there was significant difference in concentration and hyp-eractivity index of ADHD children between groups, indicating that Ritalin was more effective than PMT, and neurofeedback; there was no significant difference between them on impulsivity index. Also PMT and Ritalin were more profitable in improvement of reinforcing subscale than neurofeecback; and there was no significant difference between the treatments on parental attachment.
    Keywords: ADHD, Ritalin, Neurofee, dback, PMT, Parental Stress Index