فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1391)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات پژوهشی اصیل
  • فینا ناوی، محمدحسین کلانتر معتمدی، فریبا فیاض، مهندس ناصر ولایی، اسحاق لاسمی، آفاق هوختی، امین علوی صفحه 57
    زمینه و هدف
    با توجه به وجود آلودگی باکتریایی وسایل جراحی و عوارض شناخته شده ناشی از آن، به هدف پاسخ به این سوال که چگونه میتوان آلودگی باکتریایی را کنترل کرد؛این تحقیق در سال 1390 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش Action Research با بررسی وسایل تک پیچ و ستهای جراحی استریل شده واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران بصورت تصادفی انجام پذیرفت. ابتدا با تغییر کیفیت شست و شو ی هشت نمونه، اختلاف آماری معنی داری بین آلودگی باکتریایی وسایل دارای دبری و فاقد دبری بعد از استرلیزاسیون مشاهده نشد لذا در مرحله ی بعد اقدام به کاهش بارگیری ستها و وسایل تک پیچ اتوکلاو نمودیم. طی هر مرحله از پنس هموستات و الواتورپریوست بعد ازاستریلیزاسیون نمونه گیری شد و نمونه ها طی 1 ساعت به بخش میکروب شناسی دانشکده پزشکی شهید بهشتی انتقال داده شده، مورد مطالعه میکروب شناسی قرار گرفتند.در هر مرحله که کشت میکروبی صفر درصد بوده و در سه بار تکرار همان یافته تایید شد،موفق به کنترل آلودگی گشتیم.
    یافته ها
    مطالعه نشان داد تغییر کیفیت شست و شو نمی تواند منجر به کنترل آلودگی گردد اما کاهش بارگیری ستها و وسایل تک پیچ اتوکلاو 300 لیتری به 65ست و 38 وسیله تک پیچ و اتوکلاو 150لیتری به 48ست و37 وسیله تک پیچ، منجر به کنترل آلودگی شد.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد که با بارگیری مذکور کنترل آلودگی باکتریایی محقق می شود اما با توجه به تجربه اول این نوع تحقیق، تحقیقات بیشتری از این دست در این زمینه نیاز است.
    کلیدواژگان: ابزار دندانپزشکی، استریل شدن، اقدام پژوه
  • افشین حراجی، نعیمه خاموردی، حدیثه خان زاده علیشاهی صفحه 63
    سابقه و هدف
    یکی از شایع ترین مشکلات پس از خارج کردن دندان های مولر سوم بروز حفره خشک و درد می باشد. این درد شدید و ناگهانی از روز سوم به بعد آغاز شده و شیوعی معادل 4/68درصد دارد که علت واقعی آن تا کنون شناخته نشده است در این مطالعه بر آن شدیم تا ژل کلرهگزیدین2 /0درصد را در بروز حفره خشک و درد ناشی از آن در بیماران تحت جراحی دندان نهفته مولر سوم بررسی کنیم.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور انجام شد. کلیه بیماران در محدوده سنی 45-18 سال که شرایط خارج کردن دندان مولر سوم نهفته فک پایین به صورت دو طرفه با درجه سختی 10-7 بر اساس معیار Pederson را داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه شاهد و مورد تقسیم شدند و ژل 2/0 درصد توسط ژل فوم در حفره قرار داده شد و بررسی بروز حفره خشک بر اساس معیار BLUM و میزان درد با مقیاس VAS اندازه گیری شد و توسط آزمون های کای دو McNemar، Wilkcoxon-sign rank test و Mann- u- whitney مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    این تحقیق بروی 80 بیمار با میانگین سنی 49/2 ± 58/21 و 160 نمونه انجام شد. بروز حفره خشک در گروه شاهد 5/32 درصد و در گروه مورد 2/11 درصد بود (p<0/005) و شدت درد در روز سوم در گروه شاهد 14/1 ± 38/3 و در گروه 15/1 ± 32/2 بود که افزایش 31 درصدی در گروه کنترل دیده شد (p<0/01).
    نتیجه گیری
    ژل کلرهگزیدین 0/2 درصد می تواند بر کاهش بروز حفره خشک و درد ناشی از آن پس از خارج نمودن دندان های مولر سوم نهفته پایین موثر باشد.
    کلیدواژگان: کلرهگزیدین، حفره خشک، دندان نهفته، مولرسوم
  • فرید عباسی، اکرم زین الدینی، مهندس ناصر ولایی صفحه 68
    سابقه و هدف
    آفت دهانی شایعترین بیماری زخمی عودکننده دهان است که دردناک بوده و تاکنون درمان قطعی برای آن گزارش نشده است لذا به منظور مقایسه تاثیر دو داروی تریامسینولون و دیکلوفناک به شکل ژل موضعی در مبتلایان به آفت دهانی عودکننده این مطالعه انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی کارآزمایی بالینی، بر روی 25بیمار شامل 2 گروه 12 و 13 نفره انجام شد گروه مورد ژل دیکلوفناک و گروه شاهد ژل تریامسینولون دریافت کردند افراد 2 گروه از لحاظ سن، جنس و ابتلا به آفت مینور و اندازه اولیه ضایعه مشابه بودند هر گروه روزانه 3 بار دارو را محل زخم می گذاشتند میزان درد و اندازه ضایعه قبل از درمان و در روزهای 2 و 6 پس از درمان همراه با میزان بهبودی اندازه گیری شد و در داخل هر گروه و بین گروه ها با استفاده از آزمون هایMann- u- whitney، Wilcoxon و Fisher exact test مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان درد در گروه ژل دیکلوفناک در روز قبل از درمان و روز ششم بعد از درمان به ترتیب 25/3±07/5 و 6/2±6/1 در مقابل 9/3 ±5/6 و 8/2±5/1 در گروه ژل تریامسینولون بود که در هر دو گروه کاهش معنی دار یافته (01/0>P) اما بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (0/9>P). اندازه زخم در گروه ژل دیکلوفناک در روز قبل از درمان و روز ششم بعد از درمان به ترتیب5/6±2/1 و 5/4± 5/2 در مقابل 1/2±5/6 و 3/4±8/2 در گروه ژل تریامسینولون بود که در هر دو گروه به طور معنی داری کاهش یافته (01/0 >P) اما بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (7/0>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد هر دو دارو بر میزان درد، طول دوره درمان و اندازه زخم در آفت مینور دهانی اثر مشابهی دارند با توجه به عوارض شناخته شده داروهای کورتیکو استروئید به جای استفاده از ژل تریامسینولون، ژل دیکلوفناک توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: استوماتیت آفتی، عود کننده، تریامسینولون، دیکلوفناک، پس از درمان، درد سوزش
  • شیرین سخدری، علی حسنی، نسترن گودرزی، علی مقصودی نژاد صفحه 73
    سابقه و هدف
    رادیوگرافی یک ابزار پاراکلینیکی مهم جهت انتخاب روش جراحی مناسب در ناحیه فک و دهان و پرهیز از شکستگی ریشه دندان می باشد. این تحقیق برای بررسی دقت رادیوگرافی دنتال پانورامیک جهت تعیین وضعیت دندانهای مولرسوم در مراجعین به بخش رادیولوژی واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی در سال 1389 انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش تشخیصی و بر روی 80 دندان مولر سوم انجام شد. وضعیت نهفتگی، تعداد و چسبندگی ریشه ها و انحنای ریشه قبل از جراحی توسط دو مشاهده گر روی کلیشه ها و پس از جراحی توسط جراح بررسی و با رادیوگرافی مقایسه شد. محدوده قابل قبول تشخیص انحنای ریشه، اختلاف در محدوده 10± درجه بین رادیوگرافی و جراحی در نظر گرفته شد و قدرت تشخیصی شاخصهای رادیوگرافی با آزمون نسبتها مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    133 ریشه دندان بررسی شد. میزان انحنای ریشه ها 21/9± 154 درجه بود که 81/2% در محدوده قابل قبول قرار داشتند. ارزش پیش بینی رادیوگرافی در تشخیص نهفتگی، چسبندگی ریشه ها و تشخیص تک ریشه بودن به ترتیب 100%، 79%، 73/3% بود و جهت تشخیص نهفتگی دندان، جدا بودن ریشه ها و چند ریشه ای بدون به ترتیب 98%، 86/6% و 98% بود. بیشترین ارزش پیش بینی رادیوگرافیک مربوط به تشخیص نهفتگی با 100% و کمترین مربوط به تشخیص تک ریشه بودن دندان با 73/3% بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد، رادیوگرافی دنتال پانورامیک دقت نسبتا بالایی در نمایش موقعیت و مورفولوژی ریشه دندان مولر سوم دارد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی دنتال پانورامیک، دندان مولر سوم، مورفولوژی ریشه
  • فرامرز مجتهد زاده، هاله حشمت، احمد شیبانی نیا، محمد جواد خرازی فرد، طلیعه محمود هاشمی، الهام مروج صالحی صفحه 80
    سابقه و هدف

    بروز ضایعات سفید دندانی، در افراد تحت درمان ارتودنسی به علت تغییر اکولوژی دهان، از ریسک بالایی برخوردار است.با توجه به اهمیت پیشگیری، تحقیق حاضر برای بررسی شیوع این ضایعات در بیماران تحت درمان ارتودنسی ثابت و نیز تاثیر عوامل مختلف بر آن طراحی شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی واز نوع مقطعی می باشد. نمونه های مورد بررسی شامل، 200 نفر و سطح باکال دندان های اینسایزور،کانین و پره مولرهای فک بالا و پایین مورد بررسی قرار گرفت. پرسشنامه شامل سن و جنس بیماران، تحصیلات والدین آنها و نیز تعداد دفعات مسواک زدن در طول شبانه روز، روش مسواک زدن و نوع مسواک مورد استفاده آنها، طول مدت درمان، استفاده یا عدم استفاده از نخ دندان، استفاده یا عدم استفاده از دهانشویه فلوراید در طول درمان، توسط معاینه گر تکمیل شده و سپس دندانها معاینه و فراوانی ضایعات سفید دندانی به صورت درصد بیان گردیدند. نقش عوامل مرتبط با آزمون Binary Logistic Regression بررسی شد.

    یافته ها

    در 90/5درصد نمونه ها حداقل یک دندان دارای ضایعه سفید بود. بیشترین شیوع در فک بالا، دندان لترال و در فک پایین، پره مولر اول بود. مدت درمان، تاثیر مثبت بر شیوع ضایعات داشت. (0001/>P) استفاده از فلوراید در طول زمان و تعداد دفعات مسواک زدن در شبانه روز، باعث کاهش معنی داری ضایعات شده بود. (0/008= P) و(0/003= P)نوع مسواک و استفاده از نخ دندان و سن و جنس بیماران تاثیر معناداری در شیوع ضایعات نداشت. در بیماران با والدین دارای تحصیلات بالاتر شیوع ضایعات سفید دندانی بیشتر بود (0/006>P).

    نتیجه گیری

    شیوع ضایعات سفید در بیماران تحت درمان ارتودنسی ثابت قابل توجه است. عواملی نظیر استفاده از دهان شویه های حاوی فلوراید و افزایش دفعات مسواک زدن در شبانه روز در کاهش این ضایعات تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: ضایعات سفید دندانی، پوسیدگی، دندانی، ارتودنسی، بهداشت دهان
  • حمیدرضا عبدالصمدی، حامد مرتضوی*، فاطمه احمدی متمایل، محمود حسنی صفحه 87
    سابقه و هدف

    دیابت قندی یک اختلال متابولیکی پیچیده است. تعیین ترکیبات بزاق در این بیماران ممکن است در پیش بینی و شناخت یافته های دهانی در این بیماران موثر باشد. لذا هدف از این مطالعه بررسی آلفا آمیلاز بزاق در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد شاهدی، 40 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو و 40 فرد سالم انتخاب گردیدند و افراد از نظر سن وجنس بایکدیگر مشابه سازی شدند. وضعیت دهانی و دندانی تمام افراد مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه بزاق غیر تحریکی طی مدت 5 دقیقه از تمام افراد به منظور بررسی میزان جریان بزاق و غلظت استفاده گردید tآلفاآمیلاز جمع آوری شد و برای آنالیز داده ها از آزمون

    یافته ها

    میزان آلفا آمیلاز بزاق در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بالاتر از افراد سالم بود. (77661/24±106217/5) در مقابل 29276/12±68257/5) (واحد بین المللی بر دسی لیتر)، (0/05 P=). میزان جریان بزاق در بیماران مبتلا کمتر از افراد سالم بود. (0/14+0/32) در مقابل (0/17±0/39) (میلی لیتر بر دقیقه)،(P=0/001). احساس سوزش دهان، احساس خشکی دهان وشاخص DMFT در بیماران مبتلا به دیابت به طور معنی داری بیشتر از افراد سالم بود.

    نتیجه گیری

    میزان آلفاآمیلاز بزاق در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو نسبت به افراد سالم بالاتر بود.

    کلیدواژگان: آلفا آمیلاز، بزاقی، اسیدوز دیابتیک
  • یحیی برادران نخجوانی، میترا فردی صفحه 93
    سابقه و هدف
    در گذشته اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMD) را به عنوان بیماری مفصلی بزرگسالان می دانستند، اما مطالعات اپیدمیولوژیک سالهای اخیر شیوع علایم TMD در کودکان را نیز به اندازه بزرگسالان گزارش نموده است.این مطالعه با هدف تعیین شیوع (TMD) و علائم بالینی آن در کودکان 9-7 ساله شهر تهران در سال 1389 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 400 نفر شامل 205 دختر و 195 پسر در 19 مدرسه ابتدائی شهر تهران که با نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. اختلالات مفصل گیجگاهی و علائم آن با مصاحبه- مشاهده و معاینه بالینی بر طبق معیارهای کتب مرجع انجام گرفت. نقش براکسیسم، تروما، جنسیت و انواع اکلوژن برحسب طبقه بندی انگل، وجود Deepbite، Openbite و Crossbite خلفی بعنوان عوامل مرتبط مورد بررسی قرار گرفت و شیوع TMD در نمونه ها تعیین شده و نقش عوامل مرتبط با بروز مشکل توسط آزمون کای دو مورد قضاوت آماری قرار گرفت و با فاصله اطمینان 95 درصد برآورد گردید.
    یافته ها
    میزان شیوع TMD 65/2 درصد بود و از میان عوامل مرتبط، اکلوژن کلاس سه، براکسیسم و Deepbite با بروز TMD ارتباط آماری معنی داری داشتند(0/05 >p)
    نتیجه گیری
    شیوع TMD در کودکان شهر تهران قابل توجه است و با توجه به عوارض شناخته شده آن، معاینات دوره ای کودکان در این زمینه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اختلالات مفصل گیجگاهی فکی، براکسیسم، کودکان، اکلوژن طبیعی
  • کتایون برهان مجابی، سولماز عراقی، لادن جمشیدی، فربد دستنبو صفحه 100
    سابقه و هدف
    ضایعات زبان به عنوان قسمت مهمی از ضایعات مخاط دهان همواره مورد توجه می باشد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع ضایعات زبانی دردانش آموزان مقطع دبیرستان شهر قزوین بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در سال89-1388 بصورت توصیفی- مقطعی با تکنیک معاینه و مصاحبه بر روی 2000 دانش آموزدبیرستان شهر قزوین انجام شد. معاینات با آینه دندانی، پروب، چراغ قوه و آبسلانک با مشاهده مستقیم انجام گرفت. ضایعات زبانی(زبان شکافدار، زبان جغرافیایی، زبان مودار،انکیلوگلوسی، گلوسیت لوزی شکل میانی، میکرو وماکروگلوسی) تشخیص داده شدند.فراوانی ضایعات با احتمال 95 درصد در جمعیت مورد مطالعه ذکر شد و نقش عوامل مرتبط با آنها به وسیله آزمون آماری کای دو مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان شیوع ضایعات مورد بررسی به شرح زیر بود، زبان شیاردار11/8درصد بالاترین شیوع را به خود اختصاص داد و ضایعات بعدی به ترتیب شیوع، زبان جغرافیایی 7/4 درصد، ماکروگلوسی6/2 درصد، انکیلوگلوسی 4/2 درصد، زبان مودار2 درصد، گلوسیت لوزی شکل میانی 0/8درصد و میکروگلوسی با شیوع صفر درصدبود. تعدادکل افراد دارای ضایعه زبانی 592 نفر(30/3 درصد) بودکه 54 درصدآن پسر و 46 درصد دختر بودند و از لحاظ آماری این اختلاف معنی دار بود (P<0/05).
    نتیجه گیری
    شیوع ضایعات زبانی در بین دانش آموزان شهر قزوین قابل توجه می باشد و این ضایعات در دانش آموزان پسر فراوانی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: بیماری های زبان، گلوسیت خوش خیم مهاجر، ماکروگلوسی، میکروگلوسی، زبان مودار، زبان شکافدار، زبان جغرافیایی
  • رویا شریعتمداراحمدی، یاسمن یوسفی، فاطمه شهروی، نوید غلامعلی پور صفحه 105
    سابقه و هدف
    ضخامت لثه سالم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. این اختلاف تحت تاثیر عوامل ژنتیکی می باشد. همچنین به نظر می رسد ضخامت لثه تحت تاثیر اندازه، شکل، موقعیت دندان و مسائل بیولوژیکی مانند رشد و نمو و جنس و سن نیز باشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین ضخامت لثه باکال در بیماران سالم از نظر پریودنتالی و ارتباط آن با سن، جنس، نوع دندان و قوس فکی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با طراحی توصیفی بر روی 80 فرد سالم از نظر پریودنتالی (40 مرد و 40 زن) با حدود سنی 38-16 سال انجام شد. ضخامت لثه با روش Trans gingival probing در همه دندانهای فک بالا و پایین در دو نقطه هر دندان شامل: پاپی بین دندانی و میدباکال اندازه گیری شد. جهت بررسی آماری یافته ها از آزمون های Paired T Test و Anova استفاده شد.
    یافته ها
    در گروه سنی جوانتر(24-16) لثه به طور معنی داری از نظر ماری ضخیم تر از گروه سنی 38-24 بود. (0/005=P). ضخامت لثه فاسیال در افراد مذکر به صورت معنی دار نسبت به افراد مونث در ناحیه میدباکال بیشتر بود (0/007=p). لثه فاسیال در ناحیه پاپی بین دندانی فک پائین (0/38±1/46میلیمتر) بوده و از لثه فاسیال فک بالا (0/27±1/23میلیمتر) بطور معنی داری ضخیم تر بود (0/005=P). ضخامت لثه در ناحیه مولر بیشترین و در ناحیه کانین کمترین میزان بود. و تفاوت این دو ناحیه معنی دار بود (0/005=P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ضخامت لثه فاسیال در مردان بیشتر از زنان، در فک پائین بیشتر از فک بالا بوده و همواره در ناحیه مولرها بیشترین و در ناحیه کانین کمترین میزان را دارد.
    کلیدواژگان: اتصال پریودنتال، مشخصات بیولوژیک، لثه ای
  • فاطمه شاهسواری، فروزنده فریدونی، رویا فرزانه نژاد صفحه 111
    سابقه و هدف
    ضایعات مخاطی دهان یک موضوع مهم در دندانپزشکی است. شیوع متنوع این ضایعات در میان جمعیت های مختلف گزارش شده است. مطالعات کمی در رابطه با فراوانی ضایعات مخاطی دهان در ایران صورت گرفته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی ضایعات مخاطی دهان و عوامل مرتبط با آن در بخش پاتولوژی انستیتو کانسر بیمارستان امام خمینی تهران از سال 1379 تا 1389 صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی مطالعه داده های موجود انجام گرفت. نوع ضایعه و تشخیص میکروسکوپی سن و جنس بیماران، محل ضایعه با استفاده از پرونده بالینی و پاتولوژی بیماران مراجعه شده به انستیتو کانسر بررسی شد و فراوانی ضایعات بصورت درصد برآورد شده و عوامل مرتبط با آزمون کای دو تحت نرم افزار SPSS16 بررسی شدند.
    یافته ها
    از میان 40092 پرونده تعداد 784 بیمار (96/1%) مبتلا به ضایعات مخاطی دهان بودند که شایعترین ضایعه مخاطی دهان مربوط به ضایعات اپیتلیالی به میزان 90% بود. شایعترین محل ضایعات مخاطی دهان متعلق به لب ها بود که میزان آن8 /26% گزارش شد. سن افراد مبتلا (17 ± 43 سال)بودافراد دارای ضایعات مخاطی دهان در مواجهه بیشتر از نظر جنس نبودند(9/0>P).
    نتیجه گیری
    فراوانترین ضایعه مخاطی یافت شده اسکواموس سل کارسینوما بود که توموری بدخیم با منشا اپی تلیالی بوده و شناسایی زودرس آن ضروری است.
    کلیدواژگان: مخاط دهان، بیماری های دهان، شیوع، پاتولوژی دهان، ایران
|
  • Dr Fina Navi, Dr Mohammad Hosein Kalantar Motamedy, Dr Fariba Faiaz, Naser Valayi, Dr Page 57
    Background and Aime: This research was launched in 2011 considering the bacterial contamination of surgery tools and unknown consequences due to this and lack of interventions to find out the answer for the question “How we can control bacterial contamination?
    Materials And Methods
    The study was performed action research method on single packed and surgery sets sterilized in Islamic Azad University on random basis.First, the washing method was changed using eight samples of surgery tools but there was no significant difference contamination of tools with debri or without debri after sterilization (half of each group were contaminated). then we reduced the autoclave loading. During each level we prepared some samples from hemostate pans and elevator periosets after completion of sterilization process and the cultures were transferred to microbiology faculty of Shahid Beheshti Medical university within one hour. In the levels that bacterial contamination was zero percent after microbe culture if the same finding was proved for three times, we would have been able to control contamination. Resulte: The study indicated that changing quality of washing may not be influential factor in contamination control but reducing the sets and single packs inside the 300 liter autoclave from 82 sets to 65 sets and 38 single packs and in 150 liter to 48 sets and 37 single packs, we can control contamination.
    Conclusion
    It seems by said loading in the autoclave can control the bacterial contamination but since this is the first research experience, more research should be done.
    Keywords: Dental instruments, Sterilization, Action Research
  • Dr Afshin Haraji, Dr Naiemeh Khamverdi, Dr Hadiseh Khanzadealishahi Page 63
    Background And Aim
    Pain and dry socket are the most common problems following the removal of third molars. This severe and sudden pain usually occurs 3 days after tooth extraction and its prevalence is about 68.4%. The undelaying etiology is not known so far. The aim of this study was to assess the effectiveness of chlorhexidine gel (0.2%) in prevention of dry socket and pain following mandibular third molar surgery.
    Materials And Methods
    This study was performed as a sequential split machted randomized double blind clinical trial. All subjects were 18-45 years of age and they were indicated to extract impacted lower third molars bilaterally with difficulty degree of 7-10 according to Pederson scale. The Patients were randomly assigned into case and control groups. 0.2% chlorhexidine gel was applied by gel foam in the sockets. The incidence of dry socket was measured by Blum scale and VAS scale was used to evaluate the pain level. The results were analysed by chi-square, Mann-u-whiteney and McNemar Tests.
    Results
    This study was performed on 80 patients (160 samples), with average age of 21.58±2.49. The incidence of dry socket in the control group was 32.5% and 11.2% in the experimental group (p<0.005). The pain on the third day was 3.38±1.14 in the control group and 2.32±1.15 in the case group which indicated a 31% elevation in the control group (p<0.01).
    Conclusion
    0.2% chlorhexidine gel can reduce the incidence of dry socket and pain after the extraction of the Impacted lower third molar teeth.
    Keywords: Chlorhexidine, drysocket, impacted teeth, thirdmolars
  • Dr Farid Abbasi, Dr Akram Zeinodini, Naser Valaei Page 68
    Background And Aim
    Topical NSAIDs have been shown to be effective in treatment of recurrent aphtous stomititis. Therefore, the purpose of the study was to compare the effect of Triamecinolone asetonide and diclofenac in patients with recurrent aphtous stomititis referred to Shahed dental school in 2011.
    Materials And Methods
    In this clinical trial Study 25 patients were divided in two groups (12 persons in control-triamcilonone group and 13 persons in case- diclofenac group). All patients were asked to apply the drug 3 times daily and the effect of therapy was assessed in 0, 2 and 6 days after start of the therapy. Pain level, disease period and ulcer size were compared with in each group and also between case and control groups.
    Results
    Patients in both groups were matched according to the personal and disease specifications. Pain level in day 6 in diclofenac group was 1/6±2/6 and in triamcinolone group was 1/5±2/8 (p<0/9). Ulcer size and treatment results were similar in both groups (p<0/7).
    Conclusion
    It seems that both drugs have similar effects. However, considering the corticosteroid side effects, we recommend topical diclofenac therapy in patients with recurrent aphtous stomititis. Moreover, additional research is suggested to compare the effectiveness of the two drug.
    Keywords: Aphthous stomatitis, Recurrence, Triamcinolone, Diclofenac, After treatment, Burning pain.
  • Dr Shirin Sakhdari, Dr Ali Hassani, Dr Nastaran Goodarzi, Dr Ali Maghsoudi Nejad Page 73
    Background And Aim
    Radiography is important as a paraclinical guide for choosing a proper surgical method and avoiding root fracture during surgery. The aim of the present study was to determine the accuracy of Dental panoramic radiography in assessment of third molars, in patients referred to oral radiology department of Islamic Azad university, dental branch, Tehran In 2010.
    Materials And Methods
    This diagnostic clinical trial study was performed on 80 third molars. Impaction status, number of roots, fusion and root curvature was assessed on radiographs before surgery by two observers, and compared with surgical findings after operation. Acceptable range for root curvature was considered ±10 degrees difference between radiographic and clinical observation. Statistical analysis was performed using ratio tests.
    Results
    133 roots were assessed. The root curvature was 154 ±21.9 degree and 81.2% were in acceptable range. Radiographic predictive value for diagnosing impaction, root's fusion and having single root was 100%, 79% and 73.3% respectively and for tooth eruption, root separation and multiple roots was 98%, 86.6% and 98% respectively. Highest and lowest predictive values were found to be for the diagnosis of tooth impaction (100%) and single root tooth (73.3%) respectively.
    Conclusion
    Our results showed that dental panoramic radiographs have relatively high diagnostic precision for assessment of third molar status and morphology
    Keywords: Dental panoramic radiography, third molar, root morphology
  • Dr Faramarz Mojtahedzadeh, Dr Haleh Heshmat, Dr Ahmad Sheibani Nia, Dr Mohammad Page 80
    Background And Aim

    Due to ecologic alterations, white spot lesions in orthodontic patients have a high prevalence. The aim of this study was to determine the prevalence of white spot lesions in orthodontic patients and possible related factors.

    Materials And Methods

    The study was designed as a cross- sectional investigation. 200 patients were recruited and demographic data including gender, age, time of brushing, use of dental floss, parents’ educational level and use of fluoride were collected in a questionnaire. The labial surface of incisors, canines and premolars were next inspected for white spots and their frequency calculated. The possible association between the frequency of white spots and aforementioned factors was analyzed via the binary logistic regression test.

    Results

    90.5% of patients had at least one tooth with white spot. The highest prevalence of white spots was found in upper laterals, and lower first premolars. The duration of orthodontic treatment had the highest association with the development of white spot (P<0.0001). Frequency of brushing and application of fluoride significantly decrease the incidence of white spots (P=0.008), (P=0.003) Respectively. Type of brush and flossing and sex and age of patients showed no statistically significant contribution. Patients with high parents', educational level had more prevalence of white spot (P<0.006).

    Conclusion

    The prevalence of white spots in patients undergoing fixed orthodontic treatment is high. Administration of fluoride products and increasing brushing sessions could possibly reduce the incidence of white spots

    Keywords: Dental white spots, Decay, Dental, Orthodontics, Oral hygine
  • Dr Hamidreza Abdolsamadi, Dr Hamed Mortazavi, Dr Fatemeh Ahmadi-Motemayel, Dr Mahmood Hasani Page 87
    Background And Aim

    Diabetes Mellitus (DM) is a complex metabolic disorder. The determination of saliva components in these patients may be useful in further understanding the oral finding in this condition. The aim of this study was to evaluate the salivary Alpha- Amylase level in type II diabetic patients.

    Materials And Methods

    In this case- control study, 40 patients with type II DM and 40 healthy subjects were selected. All participants were matched for age and sex. Dental and oral status was assessed for all subjects. Whole unstimulated saliva samples were collected during 5 minute to determine salivary flow rate and amylase concentration. The data was analyzed using t-test.

    Results

    Salivary alpha- amylase rate was significantly higher in patients with type II DM (106217.5±77661.24 Vs. 68257.5±29276.12IU/dl), (P= 0.05), Salivary flow rate was significantly lower in type II diabetic patients than control group (0.32±0.14 Vs. 0.39±0.17),(P=0.001). Dry mouth, burning sensation and DMFT index were significantly higher in type II DM patients (P=0.003).

    Conclusion

    Salivary alpha amylase level was significantly higher in type II diabetic patients

    Keywords: Alpha amylase, Salivary, Diabetic Acidosis
  • Dr Yahya Baradaran Nakhjavani, Dr Mitra Fardi Page 93
    Background And Aim
    Temporomandibular Disorder (TMD) was generally Presumed to be a condition affecting only adults. However, epidemiological studies have reported incidences of TMD to be just as high in children. The purpose of this study was to assess the prevalence of signs and symptoms of TMD in children aged 7-9 years in schools of Tehran in 2010.
    Materials And Methods
    In this descriptive study 400 subjects (Male195- Female205), 7-9 years of age in schools of Tehran were (sampling multi stage) randomly selected. The questionaire was completed by all the individuals and clinical examination was carried out with Research Diagnostic criteria. Prevalence of TMD in samples were determined and the relationship between relevant factors like bruxism, posterior crossbite, anterior open bite, deep bite, Trauma gender and occlusal problem was evaluated by chi Square analysis.
    Results
    our study indicated that at least one sign and symptom was present in 65.2% of Children. Bruxism, Class III, deep bite were significantly related with TMD (P<0.05).
    Conclusion
    There is a high prevalence of TMD in pediatric patient due to: lack of parental attention, misdiagnosis by medical professional, and inability of pediatric patients to properly explain and identify their symptoms.
    Keywords: Temporomandibular disorder, bruxism, pediatrics, balanced dental occlusion
  • Dr Kataoun Borhanmojabi, Dr Solmaz Araghi, Dr Ladan Jamshidi, Dr Farbod Dastanboo Page 100
    Background And Aim
    Tongue lesions are considered as an important part of oral lesions. The aim of this study was to determine the prevalence of tongue lesions in Qazvin high school students in 2010.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed on 2000 high school students in 2010. Direct observations were done by dental mirror, explorer, tongue blade and torch. Lingual lesions (Fissured tongue, Geographic tongue, Hairy tongue, Ankyloglossia, Median rhomboid glossitis, Microglossia, Macroglossia) were diagnosed clinically. Prevalence of the lesions was stated by the 95 percent probability and the role of related factors was evaluated by x2 analyses.
    Results
    The prevalence of tongue lesions was determined as follow: fissured tongue (11.8%) the highest prevalence, Geographic tongue (7.4%), Macroglossia(6.2%),Ankyloglossia(4.2%), Hairy tongue (2%), Median Rhomboid glossitis(0.8%), Microglossia(0%). The total number of subjects with tongue lesions was 592(30.3%) with 54% males and 46% females. Comparison between the sexes, revealed statistical significances.(Pvalue<0.05)
    Conclusion
    Incidence of tongue lesions among Qazvin students is considerably high and these lesions were more prevalent in male students
    Keywords: Tongue disease, benign migratory glossitis, macroglossia, microlossia, hairy tongue, fissured tongue, Geographic tongue, Geographic tongue
  • Dr Roya Shariatmadarahmadi, Dr Yasaman Yusef Y., Dr Fathemeh Shahravi, Dr Navid Gholamali Pour Page 105
    Background And Aim
    The thickness of healthy gingiva varies from subject to subject. This variation is not only influenced by genetic factors, but also by tooth size, shape, position and biological phenomena such as natural growth, geneder and age. The purpose of present study was to determine the thickness of facial gingiva among periodontally healthy patients in association with age, gender, tooth type and dental arch.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 80 individuals (40 male and 40 female), 16-34 years of age with healthy periodontium were chosen. Gingival thickness was assessed in the maxillary and mandibular teeth by Transgingival probing at 2 sites per tooth: Midbuccal and Inter dental papilla. Data were analyzed with Paired-t-test and Anova Test.
    Results
    The thickness of gingiva was found to be significantly higher in the younger age group (16-24) compared to the older age group (24-38) (p=0.005). Male subjects had significantly thicker gingiva compared to female subjects in MB area (p= 0.007).The thickness of facial gingiva in the mandible (1.46± 0.38) was significantly thicker than maxilla (1.23± 0.27). The molars had the thickest and canines had the thinnest gingival thickness. (P=0.005).
    Conclusion
    The results of the present study showed that the facial gingival thickness in the male is more than female, in the mandible more than maxilla and in the Molar region has the most and the canive region has the least thickness.
    Keywords: Periodontal attachment, Biological characteristic, gingival
  • Dr Fatemeh Shahsavari, Dr Forouzande Fereidouni, Dr Roya Farzane Nejad Page 111
    Background And Aim
    Diverse prevalence of oral mucosal lesions has been reported among different populations. There are few researches about the prevalence of oral mucosal lesions in Iran. The aim of the current study was to investigate the prevalence of oral mucosal lesions and associated factors in pathology department of Tehran Cancer Institute of Imam Khomeini Hospital from 2000 to 2010.
    Materials And Methods
    This research was conducted on existing data. The patients’ age, gender, site of the lesion, type of the lesion and microscopic diagnosis were recorded. Prevalence of lesions were evaluated with (CI=%95) all data were analyzed by x2 Test under spss (16).
    Results
    Oral mucosal lesions were present in 784 cases out of 40092 cases (1.96%). Epithelial lesions were found to be the most prevalent oral mucosal lesions of all (90%). The most common location reported for the lesions was the lips (26.8%).The mean age for the patients was 43±17 years of age and there was no association found between the type of the lesion and the sex of the subjects (p<0.09).
    Conclusion
    Squamous Cell Carcinoma was the most prevalent mucosal lesion which is a malignant epithelial tumor and its early detection is essential.
    Keywords: Oral mucosa, Prevalence, Iran, Oral Pathology, Mouth Diseases, Mouth mucosa