فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، خرداد 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • سید محمد رضوی، سارا سیادت، مژده مهدیزاده، بیژن موحدیان، داریوش هاشمی نیا * صفحه 62
    مقدمه

    دندان مولر سوم بیشترین شیوع نهفتگی را در بین دندان ها دارد. هنوز توافق عمومی درباره ضرورت خارج کردن دندان عقل بدون علامت وجود ندارد. نشانگر EGFR(Epidermal Growth Factor Receptor) می تواند نشانگری از افزایش پتانسیل توده های اپیتلیالی برای تبدیل شدن به ضایعات توموری و کیستی باشد. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی میزان و شدت حضور نشانگر EGFR در فولیکول اطراف دندان عقل نهفته و بررسی ارتباط آن با خصوصیات رادیولوژی این دندان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی-تحلیلی، نمونه های مورد مطالعه شامل40 بلوک پارافینی فیکس شده فولیکول های دندان عقل نهفته بود. پس از تهیه بلوک های مورد آزمایش و بررسی اولیه اسلایدهای هماتوکسیلین ائوزین، رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی با نشانگر EGFR انجام گرفت. سپس الگوی رنگ آمیزی سلول های هر نمونه (صرفا غشائی، صرفا سیتوپلاسمی یا غشائی- سیتوپلاسمی با هم) مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون Mann-Whitney و Logistic Regression مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.(05/0= α)

    یافته ها

    بروز نشانگر EGFR با الگوی صرفا غشایی در فولیکول های با رادیولوسنسی بیشتر از mm 5/2 به طور چشمگیری بیشتر از فولیکول های با رادیولوسنسی کمتر از mm 5/2 بود.(001/0p value <) اما در الگوی صرفا سیتوپلاسمی (13/0 p value =) و الگوی غشائی- سیتوپلاسمی با هم (13/0 p value =) تفاوت بین دو گروه معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    در فولیکول های با رادیولوسنسی بیشتر از mm 5/2، تعداد و شدت سلول های رنگ گرفته با الگوی صرفا غشایی بیشتر از فولیکول های با رادیولوسنسی کمتر از mm 5/2 بود که نشانگر واکنش سریعتر تکثیر سلولی است. پیشنهاد می شود تمامی دندان های عقل نهفته که دارای رادیولوسنسی بیشتر از mm 5/2 هستند در اولویت خارج کردن قرار گیرند. فقدان رادیولوسنسی غیر طبیعی نیز به معنای فولیکول سالم و بدون تغییرات آسیب شناسی نمی باشد.

    کلیدواژگان: پروتئین EGFRانسان، دندان نهفته، ایمونوهیستوشیمیایی
  • شهرزاد جوادی نژاد، پروین میرزا کوچکی بروجنی، مرتضی سالکی، فاطمه حاجی زاده صفحه 99
    مقدمه
    شیارپوش های خود اچ کننده اخیرا معرفی شده اند واستفاده ازآنها منجر به حذف مراحل اچ و شستشو، کاهش زمان کار احتمالا افزایش همکاری کودک می شود. مطالعه بالینی حاضر، با هدف مقایسه میزان گیر، وقوع پوسیدگی و پیوستگی لبه ای نوعی شیارپوش خود اچ کننده(Prevent seal) با یک شیارپوش متداول (Concise) در یک دوره 12 ماهه انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 192 دندان مولر اول دایمی در 48 کودک 7 تا 9 ساله شیارپوشی شدند. از شیارپوش خود اچ کننده، به طور تصادفی برای سیل نمودن مولر اول دایمی مندیبل در یک سمت ومولر اول دایمی ماگزیلا در سمت دیگرواز شیارپوش متداول (همراه با اچ و شستشو)نیزدر دو دندان مولر اول دایمی دیگر استفاده شد. ارزیابی بالینی در زمانهای3، 6و12 ماه توسط دندانپزشک دیگری انجام شد. گیر شیارپوش به صورت گیر کامل، قسمتی از دست رفته و کاملا از دست رفته طبقه بندی شد. وقوع پوسیدگی نیز مورد ارزیابی قرار گرفت وپیوستگی لبه ای شیارپوش نیز بر اساس معیارهایmodified U.S. Public health Service (USPHS) ارزیابی شدند. داده ها با استفاده ازآزمونهای آماری Friedman، Wilcoxon signed Rank و McNemarتوسط نرم افزار SPSS واکاوی گردیدند.(α=05/0)
    یافته ها
    در پایان 12 ماه، شیارپوش Conciseگیر بیشتری(5/87%) را نسبت به شیارپوش Prevent seal (5/12%) با اختلاف آماری معنی دار (001/0P value<)از خود نشان داد. در ارتباط با پیوستگی لبه ای شیارپوشها، Concise نتایج بهتری را با اختلاف معنی دار ازنظر آماری نسبت به Prevent seal در هر دوره پیگیری نشان داد(001/0P value<)، اما هیچ اختلاف آماری معنی داری دروقوع پوسیدگی بین دو گروه مشاهده نشد(99/0P value).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که گیر و پیوستگی لبه ای شیار پوش خود اچ کننده در ارزیابی12ماهه کمتر از شیار پوش متداول می باشد.
    کلیدواژگان: شیارپوش ها، کارآزمایی بالینی، پیوستگی لبه ای دندانی
  • عباس فلاح تفتی، عباسعلی جعفری ندوشن، فریدون سلطانی، زینب ابراهیمی مقدم، فرزانه میرزایی صفحه 109
    مقدمه
    استوماتیت ناشی از دنچر از عوارض مهم متعاقب استفاده از دنچر در افراد سالخورده است که ناشی ازکلونیزاسیون کاندیدا آلبیکنس میباشد کاربرد ماده بهسازی بافت جهت تطابق بیشتر سطح دنچر با بافتهای دهان برای جلوگیری از استوماتیت ناشی از دنچر بکار میرود، ولی این مواد خود زمینه مساعدی را برای چسبندگی و کلونیزاسیون بیشتر عوامل میکروبی دهان از جمله کاندیدا فراهم میکنند. هدف از انجام این مطالعه مقایسه میزان چسبندگی وکلونیزاسیون کاندیدا آلبیکنس برروی سه نوع ماده بهسازی بافت رایج بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، 18 دیسک از سه نوع ماده بهسازی بافت رایج Visco-gel، GC-Reline و Acrosoft به قطر 5 و ضخامت 1 میلی متر تهیه شد و بمدت 48 ساعت در سوسپانسیون Cfu/ml105×1 کاندیدا آلبیکنس در دمای 37 درجه جهت تشکیل بیوفیلم تجربی انکوبه گردید. سپس دیسکها با سرم فیزیولوژی استریل شستشو داده شد ودر پایان میزان سلولهای کاندیدا چسبیده به هر گروه با کشت برروی محیط سابور و دکستروز شمارش و به کمک تستهای ANOVA و Tukey مقایسه شدند. میزان 05/0 p≤از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه مواد بهسازی بافت Visco-gel و Acrosoft به ترتیب با میانگین Cfu/ml9/14378 و Cfu/ml 2/32227 دارای بیشترین و کمترین میزان چسبندگی و کلونیزاسیون سلول های زنده کاندیدای قابل کشت بودند (0001/0=P). ماده بهسازی بافت Gc-reline دارای Cfu/ml8/22342 سلول های زنده قابل کشت کلونیزاسیون متوسط بود.
    نتیجه گیری
    مواد بهسازی بافت مورد مطالعه از نظر مقاومت در برابر چسبندگی و کلونیزاسیون کاندیدا آلبیکنس در شرایط آزمایشگاهی یکسان نبودند. لذا کاربرد مواد بهسازی بافتی که مقاومت بیشتری در برابر کلونیزاسیون کاندیدای دهانی دارند توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بهسازی بافت، چسبندگی باکتریایی، کاندیدا آلبیکنس
  • شعله شهیدی، صدف ادیبی، مهرو وجدانی*، امیر علیرضا خالدی صفحه 117
    مقدمه

    تعیین شیب کندیلی در دندانپزشکی بالینی اهمیت بسیاری دارد. مقدار شیب کندیلی هر فرد مختص وی می باشد. عدم دقت در ثبت شیب کندیلی می تواند در باز شدن دندانهای خلفی مشکلاتی ایجاد کند و یا منجر به تداخلات اکلوژنی متعدد شود. هدف این مطالعه، بررسی رابطه بین شیب خلفی برجستگی مفصلی حاصل از رادیوگرافی ترانس کرانیال، با اعداد به دست آمده توسط رکورد پیشگرایی به روش ثبت داخل دهانی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه بالینی تعداد 30 بیمار (13مرد و 17 زن) در محدوده سنی 40-20 سال، که فاقد علائم و نشانه های اختلالات مفصل گیجگاهی- فکی بودند، انتخاب شدند. از این بیماران نگاره های ترانس کرانیال برای سمت راست و چپ تهیه شد. حدود خارجی برجستگی مفصلی، حفره مفصلی و زائده خلفی مفصلی رسم و نقاط تحتانی برجستگی مفصلی و زائده خلفی مفصلی به ترتیب تحت عنوان Tb و Pt نام گذاری شدند. خط مماس بر شیب خلفی برجستگی مفصلی رسم گردید و سپس زاویه خط مماس و Pt – Tb اندازه گیری شد. رکورد پیشگرایی توسط ماده پلی وینیل سایلوکسان تهیه گردید. کست های هر بیمار در آرتیکولاتور دنار مارک II مانت و شیب کندیلی اندازه گیری شده و با مقادیر رادیوگرافی مقایسه گردید. جهت بررسی آماری از ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز مستقل t استفاده شد.(05/0=α)

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار زاویه شیب خلفی برجستگی مفصلی توسط رادیوگرافی در سمت راست 7/5+5/39، در سمت چپ 4/5+8/38 و میانگین و انحراف معیار شیب کندیلی به دست آمده توسط ثبت داخل دهانی در سمت راست 5/4+4/29 و چپ 4+2/30 بدست آمد. میزان شیب کندیلی حاصل از روش رادیوگرافی با روش ثبت داخل دهانی همبستگی مستقیم خطی را نشان داد. (05/0> p).

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های این مطالعه، برای بیمارانی که ثبت شیب کندیلی به روش داخل دهانی مشکل است می توان از رادیوگرافی ترانس کرانیال به منظور تنظیم شیب کندیلی آرتیکولاتورها بهره برد. مطالعات بیشتر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کندیل مفصلی، رادیوگرافی، ثبت بایت
  • منیره نیلی، رضا علی قربانی صفحه 126
    مقدمه
    موفقیت پروتز ثابت به ثبت و بازسازی دقیق دندان تراش خورده و خط خاتمه تراش وابسته است. لذا ارائه تکنیکی ساده که بتوان بهترین قالب را از نظر ثبت جزئیات بدست آورد لازم است. این پژوهش به بررسی تاثیر واش دوم بر تطابق لبه ای در دو روش قالب گیری یک مرحله ای و دو مرحله ای با نوعی سیلیکون تراکمی پرداخت.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش تجربی از مدل آزمایشگاهی با دو دای فلزی (مشابه پرمولرو مولر دوم) و نوعی ماده قالب گیری سیلیکون تراکمی استفاده شد. قالب گیری با چهار تکنیک یک مرحله ای، یک مرحله ای باواش دوم، دو مرحله ای با فضا و دو مرحله ای با واش دوم انجام شد. هر تکنیک 15 بار تکرارو60 قالب بدست آمد، که با گچ استون تیپIV ریخته شد. بر روی دای ها الگوی مومی یک بریج سه واحدی فرم داده ومراحل کستینگ با آلیاژ فلزی انجام شد. با استفاده ازاستریومیکروسکوپ با بزرگنمایی 100× با میکرومتر دیجیتال و با دقت میکرون تطابق لبه ای در چهار ناحیه اندازه گیری و نتایج باآزمون آنوا و توکی آنالیزگردید. (α=0.05)
    یافته ها
    کمترین میزان درز لبه ای مربوط به دندان قدامی در تکنیک دو مرحله ای (56/69 میکرون) و بیشترین آن مربوط به دندان خلفی در تکنیک یک مرحله ای با واش دوم (59/85 میکرون) بود. میزان درز لبه ای در هر چهار تکنیک از نظر بالینی قابل قبول بود. بین تکنیک های یک مرحله ای با دو مرحله ای (p value=1)و یک مرحله ای باواش دوم با دو مرحله ای با واش دوم اختلاف معنی داری وجود نداشت (6/0p value =).
    نتیجه گیری
    میزان درز لبه ای برای هر چهار تکنیک قابل قبول بود. به نظر می رسد می توان با دادن واش دوم به واش اول قالبی دقیق از نظر ثبت جزئیات و خط خاتمه تراش بدست آورد، که نیازمند بررسی های بیشتر است.
    کلیدواژگان: ماده قالب گیری، تکنیک قالب گیری، تطابق لبه ای، دندان
  • ندا احمدی روز بهانی، سید ابراهیم جباری فر، رومینا مظاهری، حبیب اللله رضوان صفحه 136
    مقدمه
    احتمال وقوع اندوکاردیت عفونی توسط فلور میکروبی دهان و متعاقب مداخلات درمانی دندان پزشکی که به خون ریزی باز در حفره دهان منجر می شوند، وجود دارد؛ بنابراین دندان پزشک باید قادر به تجویز نوع داروی مورد نیاز در پروفیلاکسی علیه اندوکاردیت عفونی ضمن درمان های دندان پزشکی باشد. هدف از این پژوهش، بررسی میزان آگاهی دندان پزشکان عمومی و دانشجویان سال آخر دندان پزشکی از اصول پروفیلاکسی با آنتی بیوتیک در کودکان مبتلا به بیماری های قلبی شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق انجام شده از نوع میدانی و مقطعی است که در پاییز و زمستان سال 1389 در شهر اصفهان انجام شد. پس از جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ای تهیه گردید و بین 111 نفر (مرد و زن) توزیع شد. بعد از جمع آوری پرسش نامه ها، اطلاعات به دست آمده به نرم افزار 11SPSS وارد شد سپس توسط آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون Leven و آزمون Student-t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    دانشجویان ترم آخر دندان پزشکی، با میانگین 12/3 ± 28/12 و 018/0 = p value و دندان پزشکان تازه فارغ التحصیل با میانگین 33/3 ± 21/12 و 031/0 = p value نسبت به سایر گروه ها با سابقه کاری بیشتر، از وضعیت متوسط قابل قبول برخوردار بودند. دندان پزشکان عمومی با سابقه کار بیش از 17 سال با میانگین 66/2 ± 84/8 و 06/0 = p value ضعیف ترین نتیجه را کسب کردند.
    نتیجه گیری
    دانشجویان ترم آخر دندان پزشکی و دندان پزشکان تازه فارغ التحصیل، میزان آگاهی بیشتری از اصول پروفیلاکسی با آنتی بیوتیک در کودکان مبتلا به بیماری های قلبی برخوردار بودند که احتمالا به علت قرار داشتن در محیط دانشگاه و دسترسی بیشتر و آسان تر به منابع علمی می باشد.
    کلیدواژگان: اندوکاردیت، آنتی بیوتیک پروفیلاکسی، دندان پزشک عمومی
  • حمید بدریان، مهناز شیخی*، عاطفه میرزا باقریان، نوید خلیقی نژاد صفحه 143
    مقدمه

    کاربرد تکنیک های پیشرفته رادیوگرافی در دندان پزشکی امری اجتناب ناپذیر است. کاربرد این تکنیک ها به طور ناخواسته سبب دریافت اشعه X توسط ارگان های حساس سر و گردن می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان دوز دریافتی غده تیروئید در توموگرافی کانونشنال اسپیرال و توموگرافی کامپیوتری اسپیرال انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، به منظور بررسی میزان دوز دریافتی به غده تیروئید از 10 عدد دوزیمتر GR-200 (Termo luminesans detector) TLD دایره ای شکل در فانتوم شبیه RANDO مرد (قسمت سر و گردن، یعنی ده قطعه اول آن) استفاده شد. سپس توموگرافی کامپیوتری اسپیرال از نواحی قدام و خلف فک بالا و پایین به همراه لترال اسکات ویو به عنوان فیلم راهنما و توموگرافی کانونشنال اسپیرال از فک بالا، فک پایین و هر دو فک به همراه رادیوگرافی پانورامیک به عنوان فیلم راهنما تهیه شد. تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات توسط نرم افزار 5/11SPSS و آزمون آماری -Wallis Kruskal و Mann-Whitney انجام شد (05/0 = α).

    یافته ها

    بیشترین و کمترین میانگین دوز جذبی غده تیروئید به ترتیب مربوط به توموگرافی کامپیوتری همزمان فکین و توموگرافی کانونشنال اسپیرال قدام فک بالا بود (01/0 ± 92/5 و 01/0 ± 79/0 میلی سیورت). میانگین دوز جذبی غده تیروئید در توموگرافی کانونشنال اسپیرال نسبت به توموگرافی کامپیوتری کمتر بود. به استثنای تکنیک توموگرافی کانونشنال اسپیرال در خلف و قدام فک پایین (276/0 = p value) سایر تکنیک ها اختلاف معنی دار داشتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، دوز جذبی ارگان تیروئید در توموگرافی کانونشنال اسپیرال در هر ناحیه از فکین کمتر از سی تی اسکن مربوط به آن فک بود. بنابراین در طرح درمان هایی که نیاز به نمای سه بعدی و برش های عرضی از منطقه محدودی از فکین است، به نظر می رسد توموگرافی کانونشنال اسپیرال آن ناحیه از فک نسبت به سی تی اسکن اسپیرال مربوطه ارجحیت دارد.

    کلیدواژگان: غده تیروئید، دوزیمتری، توموگرافی کامپیوتری اسپیرال
  • رومینا مظاهری، ندا احمدی روزبهانی، سید ابراهیم جباری فر، ندا بیرجندی*، حمیدرضا بیات صفحه 151
    مقدمه

    بیماری های دهان پیامدهای جسمی، اجتماعی، روحی- روانی و اقتصادی برای کودک و دیگر اعضای خانواده ایجاد می کنند. هدف از این مطالعه، مقایسه وضعیت سلامت دهان و دندان دانش آموزان 11-8 ساله مدارس ابتدایی اصفهان و تاثیر آن بر خانواده ها بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق که یک مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی است تعداد 240 دانش آموز به نسبت مساوی دختر و پسر و والدین آن ها در سال 1390- 1389 از مدارس ابتدایی نواحی 3و 4 و 5 آموزش و پرورش و از هر ناحیه 2 مدرسه انتخاب شد و پرسش نامه FIS (Family impact scale -شاخص تاثیر سلامت دهان و دندان کودک بر خانواده) توسط والدین آن ها تکمیل گردید و ارتباط شاخص FIS با وضعیت پوسیدگی، ترومای دندانی DTI (Dental trauma index)، وضعیت اکلوژن و اختلال تکاملی مینایی، بهداشت دهان ودندان، سلامت عمومی با استفاده از آزمون های آماری 2χ،Spearman Pearson، t-test و نرم افزار 18 SPSS مورد بررسی قرار گرفت (05/0=α).

    یافته ها

    بین شاخص پوسیدگی و شاخصFIS ارتباط معنی دار مشاهده نشد (7/0 = p value). بررسی وضعیت اکلوژن دانش آموزان نشان داد که فراوانترین وضعیت اکلوژن از نوع یک با 7/56 درصد بود و تفاوت معناداری بین وضعیت اکلوژن و شاخص FIS مشاهده نشد (09/0=p value). بین هیپوپلازی مینا و شاخصFIS ارتباط معنی داری بدست آمد(01/0p value<). سابقه ترومای دندان های دایمی و شاخصFIS ارتباط معنی دار داشتند (04/0= p value).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که شاخص تاثیر سلامت دهان و دندان کودک بر خانواده (FIS) با متغیرهایی چون ترومای دهان و دندان، سلامت عمومی و هیپوپلازی مینایی رابطه دارد.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندانی، تروما، سلامت دهان
  • مقاله های مروری
  • فاطمه فرح بخش پور، مریم غفورنیا صفحه 172
    مقدمه
    سال ها است که روکش های استیل زنگ نزن Stainless Steel Crown (SSC)به عنوان ترمیم هایی بسیار با دوام با موارد کاربرد مشخص برای بازسازی دندانهای شیری شامل دندانهای پالپوتومی یا پالپکتومی شده، دندان های با نقایص تکاملی و ضایعات وسیع پوسیدگی که چندین سطح را درگیر کرده اند، مطرح شده اند. هدف از این مطالعه مروری، ارزیابی کارآیی این روکش ها جهت ترمیم دندانهای مولر شیری در مقایسه با مواد ترمیمی دیگر بود.
    شرح مقاله: در مقالات علمی منتشره از سال 1950 تا سال 2010 میلادی با مراجعه بهMedline و ISI web of science، دوام و کارایی SSC در مقایسه با سایر روش های ترمیمی بررسی شد. معیارهای ورود به این مطالعه، کارآزمایی های بالینی کنترل شده، مقالات به زبان انگلیسی و مطالعات انسانی بود.
    یافته ها
    کودکان دارای پوسیدگی وسیع یا با درگیری چندین سطح از دندان مولر شیری، با استفاده ازSSC درمان شدند. از آنجا که این روکشها با پوشش کامل سطوح دندان، از ایجاد پوسیدگی در آینده حفاظت کرده و نیز به دلیل دوام و پایداری بالای آنها، لازم است توجه ویژه ای به استفاده از SSCدر کودکانی که تحت بی هوشی عمومی درمان میشوند، معطوف گردد.
    نتیجه گیری
    بیشتر مقالات بالینی استفاده ازSSC در بازسازی دندانهای آسیای شیری، به دلیل نتیجه موفقیت آمیز درمان، کارایی و مقرون به صرفه بودن را توصیه نموده اند.
    کلیدواژگان: روکش دندان، مولر، دندان شیری، کارایی
  • احمد مقاره عابد، پیمان ضیاء، انسیه باطنی، بنفشه پورمرادی صفحه 183
    مقدمه
    خمیر دندانها پراستفاده ترین و پر فروش ترین محصولات بهداشتی دهان و دندان هستند و کاربرد آنها یکی از معمولترین رفتارهای بهداشت دهان و دندان در کشورهای پیشرفته میباشد. امروزه تنوع وسیعی از این محصولات برای اهداف گوناگون در بازار میباشند که انتخاب محصول مناسب را برای بیماران و همچنین توصیه آن توسط دندان پزشکان و بهداشت کاران را مشکل نموده است. این مقاله جزییات اجزاء خمیر دندانها و کاربردهای بالینی آنها را شرح میدهد و سعی دارد دندان پزشکان را در تجویز خمیر دندان مناسب بر اساس نیاز های شخصی بیمارانشان یاری رساند.
    شرح مقاله: این مطالعه یک مطالعه مروری است که از جستجو در منابع کتابخانه ای و سایت های اینترنتی Pubmed و ISI Web of Science و موتور جستجوی google بین سالهای 1973 تا 2011 با استفاده از کلید واژه های خمیر دندان، پریودنتیکس، پلاک دندانی انجام شده است.
    یافته ها
    تنوع وسیعی از خمیر دندانهای ضد پوسیدگی، ضد پلاک و ژنژویت، ضد تشکیل جرم، از بین برنده حساسیت دندانی و انواع سفید کننده دندان وجود دارند که حاوی طیف وسیعی از اجزاء فعال و غیر فعال می باشند. انواع مواد ساینده، مرطوب کننده، دترجنتها، مواد اتصال دهنده، ژله ای کننده، طعم دهنده، شیرین کننده و نگه دارنده در کنارمواد فعال درمان کننده مانند ترکیبات متنوع فلوراید، باکتریو استاتها، آنزیم ها، پیرو فسفاتها و ترکیبات کاهنده حساسیت دندانی و غیره از جمله این اجزاء هستند. در مطالعات انجام شده، تاثیر، معایب و مزایای هر یک ازاین اجزاء مورد بحث قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    آشنایی دندان پزشکان با ترکیب و اجزای خمیر دندانها و همچنین عملکرد اجزاء فعال و غیر فعال آنها، ضروری است و می تواند گامی موثر در تسهیل انتخاب و تجویز مناسب خمیر دندانها برای بیماران باشد.
    کلیدواژگان: خمیر دندان، پریودنتیکس، پلاک دندانی
|
  • Sayed Mohammad Razavi, Sara Siadat, Mozhdeh Mehdizadeh, Bijan Movahedian, Daryoosh Hasheminia Page 62
    Introduction

    Third molars have the greatest incidence of impaction. There is no general agreement on the removal of asymptomatic impacted third molars. EGFR might be an indicator of increased potential for tumoral and cystic changes. The aim of this study was to investigate the expression of EGFR marker in the follicles of impacted wisdom teeth and its relation to radiologic features.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional/analytical research, 40 samples of wisdom tooth follicles, embedded in paraffin blocks, were studied. After preparing the specimens and primary observation of H&E slides, immunohistochemical technique was used for expression of EGFR marker. EGFR staining pattern (membrane only, cytoplasm only or combined cytoplasm and membrane staining) was evaluated in the odontogenic epithelium of follicles. Data were analyzed with Mann-Whitney and logistic regression tests using the SPSS software (α=0.05).

    Results

    Expression of EGFR marker with membrane-only staining pattern in follicles with radiolucencies >2.5 mm was significantly higher than follicles with radiolucencies <2.5 mm. (p value < 0.001). However, no significant differences were detected between the two groups in cytoplasm-only pattern (p value = 0.13) and combined cytoplasmic and membrane pattern (p value = 0.13).

    Discussion

    The number and intensity of stained cells in membrane-only pattern were higher in follicles with radiolucencies >2.5 mm compared to follicles with radiolucencies <2.5 mm, indicating faster cell proliferation. Therefore, it is suggested that third molars with radiolucencies >2.5 mm be removed as soon as possible. However, the absence of abnormal radiolucency does not indicate healthy follicles without pathologic changes.

    Keywords: Human EGFR protein, Immunohistochemistry, Impacted tooth
  • Shahrzad Javadinejad, Parvin Mirzakoucheki Borojeni, Morteza Saleki, Fatemeh Hajizadeh Page 99
    Introduction
    Self-etching fissure sealants have been introduced recently, leading to elimination of etching and rinsing, reducing working time and consequently increasing child cooperation. This clinical study was conducted to compare the retention rate, caries occurrence and marginal integrity of a self-etching fissure sealant (Prevent Seal) with a conventional sealant (Concise) over a12-month period.
    Materials And Methods
    In this clinical trial 192 first permanent molars of 48 children aged 7-9 years were selected. Self-etching sealants were randomly used for first permanent molars on one side of the mandible and contralateral side of the maxilla and conventional sealants (etch-and-rinse) were placed on the remaining first permanent molars. Clinical evaluation was performed at 3-, 6-, and 12-month intervals by a single blind examiner. The retention was classified as complete retention, partial loss and total loss. Caries incidence was assessed. Marginal integrity of sealants was also evaluated with modified U.S. Public Health Service (USPHS) codes. Data were analyzed with Friedman’s, Wilcoxon’s signed rank and McNemar’s tests using SPSS statistical software (α=0.05).
    Results
    At the end of 12 months Concise had higher retention rates (87.5%) than Prevent Seal (12.5%), with statistically significant differences (p value < 0.001). Regarding marginal integrity of the sealants, Concise yielded significantly better results than Prevent Seal at all the follow-up examinations (p value < 0.001). However, there were no significant differences in caries incidence between the two groups (p value = 0.99).
    Conclusion
    The results indicated that retention rate and marginal integrity of self-etching sealants are less than those of conventional ones at 12-month evaluation period.
    Keywords: Clinical trial, Pit, fissure sealants, Tooth marginal integrity
  • Abbas Falah-Tafti, Abbasali Jafari Nodoushan, Feridon Soltani, Zeynab Ebrahimi-Moghadam, Farzaneh Mirzaei Page 109
    Introduction
    Denture stomatitis is an important disorder as a result of denture wearing in geriatric populations caused by Candida albicans colonization. Tissue conditioners are used for better adaptation of denture surface with the oral tissues to prevent denture stomatitis; however, these materials encourage adhesion and colonization of most oral microbial flora, particularly Candida species. The aim of this study was to compare C. albicans adhesion and colonization on three commonly used tissue conditioners.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, 18 discs, measuring 5 mm in diameter and 1 mm in thickness, from the three commonly used tissue conditioners (Visco-gel, GC-Reline, and Acrosoft(were incubated in 1´105 cfu/mL Candida albicans suspension for 48 hours at 37ºC to form an experimental biofilm. Tissue conditioner discs were then rinsed with sterile physiologic serum and finally the colonized Candia cells were cultured on Sabouraud’s dextrose agar plates. Isolated colonies were counted and compared between the three disc groups using ANOVA and a post hoc Tukey test. Statistical significance was defined at p ≤ 0.05.
    Results
    Visco-gel and Acrosoft tissue conditioners with the average colonization of 14378.9 cfu/mL and 32227.2 cfu/mL had the maximum and minimum viable colonized Candida cells, respectively in the present study (p value = 0.0001(. Gc-Reline tissue conditioner exhibited moderate Candida colonization with 22342.8 cfu/mL.
    Conclusion
    The results of the current study showed that different tissue conditioners had different resistance to in vitro adhesion and colonization of Candida albicans. Use of tissue conditioner with more inhibitory properties for Candida colonization is suggested.
    Keywords: Bacterial adhesion, Candida albicans, Tissue conditioning
  • Sholeh Shahidi, Sadaf Adibi, Mahro Vojdani, Amir Ali Reza Khaledi Page 117
    Introduction

    Determination of condylar inclination is very important in dentistry. Condylar inclination is specific for each patient. Inaccuracy registration of condylar inclination can result in problems for posterior teeth disocclusion or multiple occlusal interferences. The aim of this study was to evaluate the relationship between the inclination of posterior slope of articular eminence according to a transcranial radiographic technique and the values obtained from intraoral protrusive bite records.

    Materials And Methods

    In this clinical study, 30 patients (13 males and 17 females) with an average age of 20‒40 years, with no sign and symptoms of temporomandibular disorders, were evaluated and two transcranial radiographies were taken from the right and left sides. Outlines of articular eminence, mandibular fossa and postglenoid process were drawn. The most inferior point of articular eminence and posterior glenoid process were named Tb and Pt, respectively. The eminence line was drawn and the angle between eminence line and Pt-Tb line was determined. Protrusive bite records were registered by polyvinylsiloxane. Each patient’s cast was mounted in the Denar Mark II articulator; condylar inclination was determined and compared with radiographic values. Pearson’s correlation coefficient and independent samples t-test were used for statistical analysis (α=0.05).

    Results

    The means ± SD of posterior inclination of articular eminence were 39.5±5.7 and 38.8±5.4 on the right and left sides, respectively. The mean condylar inclinations ± SD obtained from protrusive bite records were 29.4±4.5 and 30.2±4 on the right and left sides, respectively. A relatively strong linear correlation was observed between the radiographic and protrusive bite records for determination of condylar inclination (p value < 0.05).

    Conclusion

    Under the limitations of the present study it can be concluded that in patients in which determination of condylar inclination by intraoral method is difficult, transcranial radiography can be used for adjusting condylar guidance of articulators; however, further studies are necessary.

    Keywords: Bite registration, Mandibular condyle, Radiography
  • Monireh Nili, Reza Ali Ghorbani Page 126
    Introduction
    The success of fixed prosthodontics requires a precise registration of the prepared teeth and finishing line, which necessitates finding to simple technique of impression taking so that an acceptable impression with record of details can be achieved. This research was performed to evaluate the effect of the second wash of Speedex impression material in one- and two-step impression technique on marginal adaptation of the crown.
    Materials And Methods
    In this in vitro study a laboratory model with two metal dies (similar to the 2nd premolar the 2nd molar) and condensation silicone impression material (Speedex) were used. Impressions were made in four techniques (one-step, one-step with second wash, two-step with 2 mm of space, two-step with a second wash). Each technique was repeated 15 times and 60 impressions were obtained, which were poured with Type IV dental stone. On each die a wax pattern of a three-component bridge was framed and casting was carried out with a metal alloy. The marginal fitness of the frames was viewed and measured under a stereomicroscope at ×100 magnification with a digital micrometer in four areas. The results were analyzed by Tukey test and ANOVA.
    Results
    The least and greatest marginal gaps were observed in the anterior abutment with the two-step technique and the posterior abutment with one-step technique with a second wash (69.56 and 85.59 microns, respectively). The amounts of marginal gaps were clinically acceptable in all the four methods. There were no significant differences between the one-step and two-step techniques (p value = 1) and between one-step technique and two-step technique with a second wash (p value = 0.6).
    Conclusion
    For each four technique the amount of marginal gap was acceptable; therefore, a second wash can be added to the primary wash to achieve more precise impressions with registration of details and finishing line. However, further evaluations are necessary.
    Keywords: Impression material, Impression technique, Marginal adaptation, Tooth
  • Neda Ahmadi Rozbahani, Seyed Ebrahim Jabarifar, Romina Mazaheri, Habibolah Rezvan Page 136
    Introduction
    Infectious endocarditis might occur by oral microbial flora subsequent to dental procedures leading to bleeding in the oral cavity. Therefore, the dental practitioner should be able to prescribe appropriate antibiotics in the prophylactic measures against bacterial endocarditis during dental procedures. The aim of this study was to evaluate the knowledge of general dental practitioners and senior dental students about the principles of antibiotic prophylaxis in children with cardiac problems in Isfahan.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out in winter 2010 in Isfahan. After data collection, a questionnaire was designed and distributed among 111 male and female general dental practitioners and senior dental students. Data was analyzed by one-way ANOVA, Levene’s test and t-test using SPSS 11 (α = 0.05).
    Results
    The results showed that senior dental students (mean=12.28 ± 3.12, p value = 0.018) and recently graduated dental practitioners (mean 12.21 ± 3.33, p value = 0.031) were in the medium acceptable level of knowledge compared to other groups with more job experiences. General dental practitioners with more than 17 years of job experience (mean = 8.84 ± 2.66, p value = 0.06) achieved the lowest score.
    Conclusion
    Recently graduated dental practitioners and senior dental students had a higher knowledge level about the principles of antibiotic prophylaxis in children suffering from heart diseases, which might be attributed to being in the academic atmosphere of the university and their greater and easier access to the relevant references.
    Keywords: Antibiotic prophylaxis, Endocarditis, General dental practitioner
  • Hamid Badrian, Mahnaz Sheikhi, Atefeh Mirzabagherian, Navid Khalighinejad Page 143
    Introduction

    The use of sophisticated radiographic techniques is absolutely necessary in dentistry. The use of these techniques exposes the sensitive organs of head and neck to x-rays. The aim of the present study was to investigate the absorbed dose of the thyroid gland in conventional spiral and spiral computed tomography techniques.

    Materials And Methods

    In this experimental study, 10 TLD GR-200 circular dosimeters (Thermoluminans Detector) were used in male RANDO-like phantom (head and neck segment, i.e. the first 10 segments) in order to determine the radiation dose absorbed by the thyroid gland. Then spiral computed tomographies were provided from the anterior and posterior regions of the maxilla and mandible along with a lateral Scout view as a guide. Conventional spiral tomographies were prepared from the maxilla, mandible and both jaws with a panoramic radiograph as a guide. Data was analyzed using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests using SPSS 11.5 (a = 0.05).

    Results

    The highest and lowest thyroid gland absorbed doses were observed with computed tomography of both jaws and conventional spiral tomography of the anterior maxilla, respectively (5.92 ± 0.01 and 0.79 ± 0.01 mSiv). The mean amount of the absorbed dose by the thyroid gland was lower in the conventional spiral tomography compared to computed tomography. The two techniques revealed significant differences in the absorbed doses except for conventional spiral tomography in the posterior and anterior regions of the mandible (p value = 0.276).

    Conclusion

    According to results of the present study, the absorbed dose of the thyroid gland in the conventional spiral tomography in different regions of the jaws was less than CT scan techniques. As a result, it appears the use of conventional spiral tomography is preferred over CT scans in limited regions where three-dimensional and cross-sectional views are required.

    Keywords: Thyroid gland, Film dosimetry, Spiral Computed Tomography
  • Romina Mazaheri, Neda Ahmadi Rouzbahani, Seyed Ebrahim Jabarifar, Neda Birjandi, Hamid Reza Bayat Page 151
    Introduction

    Oral conditions result in physical, social, psychological and economic problems for the child and the family. The aim of this study was to evaluate oral health status in 8-11 year-old primary school students of Isfahan and its effect on their family.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional descriptive/analytical study 240 students in an equal proportion of girls and boys and their parents from primary schools in Isfahan were selected. The parents filled FIS (Family Impact Scale) questionnaire. The relationship between FIS and tooth decay, DMFT, dental trauma index (DTI), occlusion status, enamel developmental problems and general health were analyzed by chi-squared test, t-test, and Pearson’s and Spearman’s tests using SPSS 18 software (α = 0.05).

    Results

    There was no significant relationship between tooth decay and FIS (p value = 0.07). The most abundant occlusion was Class I with a frequency of 56.7%, with no significant relationship between occlusion and FIS (p value = 0.09). There was a significant relationship between enamel hypoplasia and FIS (p value < 0.001). There was a significant relationship between trauma to permanent teeth and FIS (p value = 0.04).

    Conclusion

    The results of the present study showed a significant relationship between FIS and dental trauma, general health and enamel hypoplasia.

    Keywords: Dental Caries, Oral Health, Trauma
  • Fatemeh Farahbakhsh Pour, Maryam Ghafournia Page 172
    Introduction
    Stainless steel crown (SSC) is an extremely durable restoration with several clear-cut indications for use in primary teeth, including restoration after pulpotomy/pulpectomy, restoration of teeth with developmental defects, and large carious lesions involving multiple surfaces. The aim of this review article was to assess the efficacy of SSCs for the restoration of primary molars compared to other restorative materials.Review Report: Medline and ISI Web of Science were searched for scientific papers based on the use of SSCs in order to compare the efficacy and longevity of SSCs compared to other restorative materials from 1950 to 2010. Inclusion criteria were randomized clinical trials (RCTs) in English and human studies.
    Results
    Children with extensive decay, large lesions or multiple-surface lesions in primary molars have been treated with stainless steel crowns. Because of protection from future decay provided by their full-coverage feature and their increased durability and longevity, SSCs should be particularly considered in children who are treated under general anesthesia.
    Conclusion
    The majority of clinical trials have recommended the use of SSCs in the restoration of primary molars due to successful treatment results and their efficacy and cost-effectiveness.
    Keywords: Deciduous tooth, Efficacy, Molar, Tooth crown
  • Ahmad Moghareh Abed, Peyman Zia, Ensieh Bateni, Banafsheh Pourmoradi Page 183
    Introduction
    Toothpastes are one of the most widely sold and used dental products, with their use as one of the most popular oral hygiene behaviors in developed countries. A large variety of toothpastes are available on the market for different purpose, making it difficult for patients to select appropriate ones and for clinicians to prescribe the most useful one. This review provides details on the ingredients of toothpastes and their clinical use, trying to assist oral care practitioners in recommending appropriate toothpastes to their patients based on their individual needs.
    Materials And Methods
    This review was carried out by running a search in various databases, including references books, PubMed, ISI Web of Science and Google search engine from 1973 to 2011 using the terms toothpastes, Periodontics and dental plaque.
    Results
    There are large varieties of toothpastes for different
    Purposes
    caries prevention, gingivitis prevention, anti-calculus, dentin hypersensitivity prevention and for tooth whitening, with a wide range of active and non-active ingredients, including abrasives, humectants, preservatives, thickening or binding agents, detergents, flavoring agents and therapeutic agents as fluoride, bacteriostatics, pyrophosphates, tooth desensitizing agents etc. Some studies have evaluated the effects, advantages and disadvantages of each ingredient.
    Conclusion
    It is absolutely necessary for dental practitioners to have a sound knowledge of chemical compositions and ingredients of toothpastes to be able to assist their patients in selecting appropriate and efficacious toothpastes.
    Keywords: Dental plaque, Periodontics, Toothpaste