فهرست مطالب

پژوهش دینی - سال دهم شماره 21 (پاییز و زمستان 1389)

نشریه پژوهش دینی
سال دهم شماره 21 (پاییز و زمستان 1389)

  • ویژه نامه همایش فرجام شناسی
  • 336 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید معارف، مصطفی آذرخشی صفحه 11
    حدیث«تجلی خداوند درقیامت به صورمختلف» یکی از روایاتی است که در منابع معتبر اهل سنت نقل شده است. این حدیث که مرتبط با دو موضوع مهم اعتقادی، یعنی توحید و معاد است، تبدیل به دستاویزی برای قائلان به کثرت گرایی دینی شده است؛ همچنین در آثار بزرگان عرفان نظری، این حدیث به عنوان شاهدی برای صحه نهادن بر تمام اعتقادات به کار رفته است؛ چنانکه ابن عربی، مدون اصلی عرفان نظری، در دو اثر مهم و اساسی خویش، فتوحات مکیه و فصوص الحکم، بارها به این حدیث اشاره کرده و آن را دلیلی برتجلیات مختلفه ذات خداوند می داند؛ به گونه ای که تصور هر انسانی راجع به خداوند، به یکی از جلوه های ذات الهی باز می گردد؛ حال آنکه محتوای این حدیث آن هم با چنین برداشتی، با آموزه های اسلامی و براهین عقلی ناسازگار است؛ از همین رو محدثان اهل سنت تلاش کرده اند که وجهی قابل قبول برای این حدیث ارائه کنند.
    کلیدواژگان: حدیث تجلی، اسناد حدیث، فقه الحدیث، ابن عربی، توحید، معاد
  • علی افضلی صفحه 33
    یکی از پرسش هایی که درباره عوالم پس از مرگ (برزخ، صحنه قیامت، بهشت و دوزخ) مطرح است این است که آیا این عوالم، مجرد است یا جسمانی؟ و اگر جسمانی است، از سنخ جسم خاکی عنصری است یا جسم لطیف مثالی؟ در فلسفه صدرایی تمام این عوالم از جسم لطیف مثالی تشکیل شده است یعنی جسمی که برخلاف جسم خاکی دنیوی، فاقد هیولای اولی و عاری از هرگونه حرکت و تغییر و زمان و مکان است. بدین ترتیب از دیدگاه صدر المتالهین نه تنها عالم برزخ، عالم اجسام مثالی است بلکه عالم آخرت هم عالمی لطیف و مثالی است نه عالم جسمانی خاکی عنصری.
    هدف این مقاله معرفی و تبیین آموزه های وحیانی درباره ویژگی های این عوالم و مقایسه این آموزه ها با نظریات فلسفه صدرایی و نقد و بررسی این نظریات و تبیین جایگاه جسم، ماده، زمان و مکان در عوالم پس از مرگ بر پایه آموزه های قرآنی و روایی معصومان است.
    کلیدواژگان: معاد، برزخ، ماده، زمان، مکان
  • مرتضی شجاری صفحه 77
    عارفان بهشتی را که به عامه مردم وعده کردهاند، زندان خواص میدانند. از نظر ایشان، بهشت خواص «بهشت معنوی» است. ابنعربی «الجنه» را به معنای لغوی آن یعنی پوشش و ستر به کار برده و لذا ذات انسان را جنت الهی میداند؛ زیرا آدمی، محل تجلی اسم الهی است و از این جهت پوشاننده حق است. آدمی وقتی حقیقت خویش را بشناسد، به کشف وحدت حق و خلق میرسد و با ادراک این معنی به بهشت و سعادت نائل میشود. ابنعربی گاهی «حضرت رسول» را بهشت میداند. در این معنی، وارد شدن به بهشت به معنای اتحاد با «حقیقت محمدی» است، و نعمت بهشتی، رسیدن به سعادت عظیمی است که نتیجه این اتحاد است. سالکی که طالب بهشت حقیقی است، باید به رسول الله اقتدا کرده و به عقل خویش اکتفا نکند تا در سلوک به خطا نرود. معراج پیامبر(ص) جمع میان وحدت شهود و وحدت وجود بود. بنابراین عارفی که میان وحدت شهود و وحدت وجود جمع کند، قرب اتم می یابد، به سعادت عظمی میرسد و صورت «انسان کامل» در او متحقق میشود. وحدت شهود، رویت توحید حقیقی(عین الیقین) است که با فنای عاشق در معشوق حاصل میشود، یعنی عاشق چیزی جز معشوق نمیبیند. اما وحدت وجود علم به این است که تمام وجود یک حقیقت است(حق الیقین). سلوک عارف از این جهت، شبیه معراج پیامبر(ص) است: سالک ابتدا علم به حق دارد که از طریق تفکر در کتاب و سنت(شریعت) حاصل کرده است. سپس در معراج روحانی خویش آن علم را به عین الیقین (وحدت شهود) مشاهده میکند و آنگاه به حق الیقین(وحدت وجود) میرسد.
    کلیدواژگان: بهشت عارفان، سیر و سلوک، وحدت وجود، معراج، معرفت نفس
  • موسی ملایری صفحه 107
    مقاله ی حاضر به نظریه های مرتبط با بدن برزخی می پردازد، ابتدا آراء مربوطه را درپنج طبقه به عنوان پنج نظریه دسته بندی کرده که عبارتند از: 1 نظریه ی بدن دنیوی 2 نظریه ی بدن مثالی 3 نظریه ی ثنویت بدن برزخی 4 نظریه ی تجسد روح 5 انکار بدن برزخی. آن گاه به تحلیل و بررسی ونقد هریک پرداخته است. در انتها به نظریه ی مستفاد از روایات اسلامی پرداخته و با تقسیم بندی روایات ناظر برچگونگی بدن برزخی به چهار دسته، به این مساله پرداخته است که چگونه می توان بین روایات یاد شده جمع بندی کرد و مدلول نهایی آن ها چیست؟ در انتها نظریه ی بدن مثالی منفصل زمانی، به عنوان نظر مورد قبول عقل و نقل و مختار مقاله پذیرفته شده است.
    کلیدواژگان: بدن برزخی، جسم مثالی، بدن مثالی، تجسد ارواح، مثال متصل، مثال منفصل
  • عزیز الله افشار کرمانی صفحه 129
    مبدا ومعاد دو بنیان تفکر دینی است وبهشت ودوزخ از ارکان بحث معاد است.متکلمان،حکما و عارفان درباره معاد و بالاخص بهشت و دوزخ نکات بسیاری را کشف کرده اند.عزیز نسفی اندیشمند بزرگ قرن هفتم از سه منظر نقلی، عقلی و کشفی به بررسی مساله بهشت و دوزخ پرداخته است. در این مقاله ماحصل یافته های وی بر اساس روش عقلی بررسی می شود. مبانی وی در تفسیر معاد همان اصول فلسفه مشائی است که با بعضی از نکات فلسفه اشراقی تلفیق شده است.
    نسفی با تکیه بر تجرد نفس و امکان به فعلیت رسیدن عقل نظری و عقل عملی و وابستگی یا رهایی نفس از جسم و اوصاف و احوال آن مساله بهشت و دوزخ را تفسیر می کند و مفاهیمی همانند مراتب بهشت و دوزخ، صحیفه اعمال، لذت و رنج اخروی، درخت طوبی و زقوم، حوران بهشتی، انهار اخروی، ملائکه عذاب و میزان و... را با نوعی تاویل فلسفی ارایه می کند.
    کلیدواژگان: عزیز نسفی، معاد، بهشت، دوزخ، لذت، رنج، آخرت، نفس
  • محمد اکوان صفحه 149
    معرفت نفس، یعنی خودشناسی، اساس وبنیاد همه ی معارف بشری است وانسان همواره تلاش کرده است تابرای نیل به سعادت وکمال مطلوب، خود رابه این نوع معرفت مجهز نماید. خودشناسی آغاز مسیری است که بدون پیمودن آن، ورود به عرصه های معرفتی دیگر خصوصا شناخت مبداء هستی امکان پذیر نخواهد بود.دراین مقاله نخست درباره شیوه آشنایی انسان بابعد نفسانی خود ازدیدگاه علامه طباطبایی گفتگو شده وسپس به تعریف نفس ازمنظر فیلسوفان پرداخته شده است. آنگاه دلایل تجرد نفس وجدایی آن از بدن مورد بررسی قرار گرفته وسرانجام ایرادات وشبهات منکرین نفس مجرد ازبدن به ویژه مادی گرایان مطرح وازنظر علامه طباطبایی به آن ها پاسخ داده شده است.
    کلیدواژگان: نفس، تجرد، مادی، مادی گرایان، انسان، کمال، شهود نفسانی، خودآگاهی
  • محمود براتی، علی محمد محمودی صفحه 171
    آثار منظوم و منثور ادبیات فارسی دربردارنده اندیشه ها و معارف گوناگون علمی و دینی است. از زمان رواج و پذیرش دین مبین اسلام در ایران تا برسد به قرن چهارم و پنجم هجری قمری که شعر فارسی نضج و رونق بیش از پیش گرفت، به خوبی می توان گره خوردگی شعر را با دین و شعائر آن دید. شاعران فارسی زبان ایران پس از آشنایی و تسلط بر زبان و پیام های قرآن، آغوش به سوی اندیشه های مندرج در این کتاب آسمانی گشودند و با طبع نازک خویش با زبان شعر به بیان هنرمندانه این گونه اندیشه ها همت گماشتند. تاثیرپذیری و استفاده از مضامین قرآن در اشعار شاعران قرن 4 و 5 هجری به صورت درج ترجمه و مفهوم آیات در اشعارشان جلوه گر شد. از میان کاروان شعر و ادبیات کهن ایران می توان کتاب حماسی - تعلیمی گرشاسب نامه اسدی طوسی را از این منظر بیشتر مورد توجه قرار داد. این شاعر شیعی که همشهری و هم پیشه فردوسی طوسی در سرودن اشعار حماسی و رزمی بوده است، در کتاب 8905 بیتی گرشاسب نامه به یکی از موضوعات مهم و اصیل دین اسلام بسیار توجه داشته است و آن پرداختن به موضوع مرگ و معاد انسان است. این شاعر حکیم، همچنین به موضوعات متفرع و بایسته فرجام اندیشی چون: آخرالزمان و ظهور مهدی(ع)، شفاعت پیامبر در آخرت، روز حساب، عدل الهی در محشر، بهشت و دوزخ و... نیز پرداخته است.
    کلیدواژگان: اسدی طوسی، گرشاسب نامه، مرگ و معاد، فرجام اندیشی و آخرت
  • علی اکبر جعفری صفحه 199
    سقوط دستگاه خلافت عباسی در سال 656 ه. ق برای بسیاری از مردم و نخبگان جهان اسلام و ایرانیان قابل تصور نبود. پایان این دوران طولانی خلافت، ضربه سنگینی بود بر بسیاری از باور هایی که در جامعه رسوخ پیدا کرده بود. عکس العمل جامعه نیز از این مسائل متفاوت بود. در این میان، شکل گیری اندیشه هایی که ریشه در باورهای دینی و اعتقادی داشت و فرصت طلبی برخی چهره ها، فضای جدیدی را ایجاد کرد که حاصل آن، پیدایی فرقه های دینی شد که نقطه مشترک تمامی آن ها، تاکید بر فرجام دین و بشریت داشت.این گرایش های جدیدتحت تاثیر اوضاع سیاسی، اجتماعی و دینی حاکم بر جامعه هر روز تشدید می شد و در گوشه ای از ایران سربرمی آورد.حروفیه،نقشبندیه، نقطویه و مشعشعیان تنها نمونه هایی ازاین گروه ها بودند.تعدد اندیشه های مبتنی بر فرجام شناسی کی هانی، تشدید تفکرهای انحرافی و تمرکز گریزی سیاسی نیز تنها بخشی از نتایج عملکرد این گروه ها بود.
    طرح مساله - این پژوهش با هدف بررسی موضوع شکل گیری فرقه های دینی ایران در آستانه تشکیل دوره صفوی بر پایه سوالات زیر بنیان گذاشته شده است:آموزه های دینی ناظر بر فرجام جهان چه تاثیری بر شکل گیری فرقه های دینی در آستانه تشکیل صفویه داشت؟
    اوضاع سیاسی، فرهنگی و دینی چه تاثیری در شکل گیری اندیشه های فرجام گرایانه در ایران در آستانه تشکیل صفویه داشت؟
    آیا تشکیل دولت صفوی را می توان از نتایج گرایش های فرجام شناسی کی هانی شکل گرفته در آستانه تشکیل این دولت دانست؟
    کلیدواژگان: فرجام شناسی کیهانی، فرقه های دینی، ایران - صفویه
  • محمدرضا حاجی اسماعیلی صفحه 223
    قرآن کریم چنان به بیان سرنوشت انسان در رستاخیز آخرت اهتمام ورزیده که بیش از هزار آیه از آیات بینات این صحیفه آسمانی به توصیف و چگونگی احوال آن روزگار اختصاص یافته است. در این میان آیاتی به واکنش رفتاری تکذیب کنندگان قیامت – هنگام مشاهده صحنه های هولناک- پس از ظهور حقایق در برابر ایشان اشاره دارد که مطمح نظر مفسران قرآن بوده پیرامون آن سخن گفته اند. در حالیکه نگرش ملاصدرا این فیلسوف مفسر در تقابل با آرای جمهور مفسران مبنی بر عدم درک حقایق توسط کافران در جهان واپسین است. این پژوهش در راستای واکاوی همین اندیشه انجام یافته است.
    کلیدواژگان: تفسیر، قرآن، قیامت، مکذبان، ملاصدرا
  • مهدی حسن زاده، زهره زهانی زهان صفحه 241
    آنچه تحت عنوان فرجام شناسی زردشتی مطرح می شود، در دو عنوان قابل بررسی است: فرجام روان آدمی پس از مرگ و فرجام نهایی جهان، که هر کدام از آنها به نوبه خود دارای زیر مجموعه های دیگری است؛ چنانکه پس از مرگ، روان انسان باید مراحلی نظیر سدوش، روانه شدن به طرف پل چینود، داوری فردی، و پادافره را از سر بگذراند، مراحلی که تا رستاخیز ادامه خواهد یافت. این در حالی است که فرجام نهایی جهان در بردارنده ظهور موعودهای زردشتی، رستاخیز، داوری نهایی انسان، و فرشگرد است. آنچه تا رستاخیز واقع می شود تنها با روان آدمی مرتبط است، اما مراحل مربوط به فرجام نهاییاش جسمانی است. در نهایت، با فرشگرد و آفرینش دنیای نوین، بشر همواره با آرامش و سعادت زیست خواهد کرد.
    کلیدواژگان: داوری فردی، چینود پل، منجی ها، داوری نهایی، فرشگرد
  • سیدمصطفی شهرآیینی صفحه 263
    تاملات در فلسفه اولی بهترین و گویاترین اثر دکارت است که او در آن مابعدالطبیعه خود را به بیانی روشن و به گفته خود به «بهترین و درست ترین روش تعلیم» یعنی به «روش تحلیل» بر خواننده عرض می دارد (CSM II 111). دو واژه «خدا» و «نفس» در عنوان فرعی این کتاب، چه بسا امروزه خوانندگانی را از غیر اهل فلسفه که دغدغه دین و حیات اخروی دارند، به خواندن این کتاب برانگیزد. البته باید توجه داشت که با نگاهی گذرا به نمایه آثار دکارت، درمی یابیم که واژه های «خدا» و «نفس» یا «ذهن» (که دکارت این دو را به یک معنا می گیرد) از پرتکرارترین واژه ها در آثار او به شمار می رود و هرکس که اندک آشنایی با نظام فلسفی او داشته باشد، خوب می داند که بن مایه نظام فلسفی دکارت بر محور همین مفهوم نفس یا ذهن استوار است. نویسنده مقاله پیش رو بر آن است که اولا آنچه دکارت از آن به نفس انسانی یاد می کند با آنچه در گفتمان دینی و در بحث جاودانگی نفس در ادیان، در مدنظر است، تفاوت بسیاری وجود دارد تا جایی که نفس مدنظر دکارت، به فرض جاودانگی، کارکرد دینی نمی تواند داشته باشد. ثانیا قول به جاودانگی نفس با التزام به اصول مابعدالطبیعه دکارتی سازگار درنمی آید.
    کلیدواژگان: دکارت، جاودانگی، نفس، بدن، ذهن
  • احسان پوراسماعیل صفحه 283
    یکی از آیات مشکل قرآن، اشاره به درخواست رویت خدا توسط حضرت موسی(ع) است.(نک: الاعراف، 143) این که پیامبری اوالعزم چنین عملکردی داشته باشد، خود از بحث های چالش برانگیز در مباحث توحیدی است. آیا واقعا، حضرت موسی(ع) چنین درخواستی را از خدا داشته است؟ و در صورت تایید،آیا وی توانسته است به این مهم دست یابد؟
    از ادله ی اشاعره و کرامیه از اهل سنت برمساله ی رویت خدا همین آیه است، اگر چه دانشوران این مکاتب، تلقی مشترکی از چگونگی رویت خدا ندارند اما وجود چنین آیه ای در قرآن سبب پافشاری آنها در موضوع رویت شده است. در مقابل شیعه و معتزله به رد نظریه ی تجسیم پرداخته اند، با این حال برخی مفسران با اعتقاد این دو مکتب اخیر، در دنیا همراه هستند، و بر این باورندجمله ی«لن ترانی یا موسی»مربوط به آخرت نمی شود.
    این همه در حالی است که عهدعتیق همانند قرآن – که دارای آیات متشابه است- درشماری از عبارت ها، جسمانیت خدا را مردود می داند و در شماری دیگر نظریه ی تجسیم و انسان وار بودن خداوند را اثبات می کند.
    در این مقاله، در پی مطالعه ای تطبیقی میان اسلام و یهود، ضمن برشمردن آیات تنزیهی و تشبیهی قرآن و تورات براساس واکنش مفسران هر دو آیین درصدد پاسخ گویی به این مساله هستیم تا روشن شود آیا در فرجام زندگی بشر، خداوند قابل دیدن است یا نه؟
    کلیدواژگان: رویت خدا، حضرت موسی(ع)، قرآن، تورات(عهدعتیق)، شیعه، معتزله، اشاعره، کرامیه
|
  • Majid Maaref, Mostafa Azarakhshi Page 11
    Hadith-e Tajalli (the hadih denoting that God is manifested in different forms in the Resurrection) is among the authentic narrations of Sunni Muslims. This hadith which is related to two significant doctrinal issues، i. e. the Unity and the Resurrection، has become a pretext for those who believe in religious pluralism. It has also been cited as a proof for doctrinal principles by the great speculative Gnostics. For example، Ibn-e Arabi، the developer of speculative Gnosticism، frequently cites this hadith in his two major works، i. e. Fotouhat-e Makk-e and Fosous al-Hekam، and considers it as a proof for different manifestations of Divine Essence so that the perception of each individual about God corresponds with one of the manifestations of Divine Essence. The content of this hadith، especially interpreting it in this way، conflicts with Islamic teachings and intellectual proofs. Hence، Sunni hadith scholars have attempted to offer an acceptable explanation for this hadith.
    Keywords: Hadith, e Tajalli, documentation of hadith, hadith science, Ibn, e Arabi, the Unity, the Resurrection.
  • Dr. Ali Afzali Page 33
    In Sadra Philosophy، body has the two aspects of actuality and potentiality and the outcome of potentiality is matter. Existence of potentiality paves the way for motion and motion creates time. Therefore، motion and time are interdependent in the material world. Sadra believes since matter is nonexistent in the Hereafter، time and motion are nonexistent as well. He further believes that although the Hereafter is both corporal and spiritual، the Otherworldly body is devoid of matter، time and motion. However، a lot of Quranic verses and narrations speak of the existence of motion and time in the Hereafter. There seems to be some kind of contradiction between Sadra''s understanding of the Hereafter and the exterior meaning of the Quranic verses and narrations. This contradiction is probed into in the present article.
    Keywords: the Hereafter, matter, time, motion, the Resurrection, the Otherworldly body, worldly body
  • Morteza Shajari Page 77
    Gnostics consider the Paradise promised to the common folks the prison of the religious elite. They believe the Paradise of the religious elite is a «spiritual paradise». Ibn-e Arabi has utilized the word al-jannah (paradise) with its literal meaning، i. e. coverage، and believes that nature of man is associated with the Divine Paradise because the Divine Name is manifested in man and in this respect he is the coverer of the Truth. When man knows the Truth about himself، he comes to discover the unity of the Truth and the unity of the world of creation and the perception of this point leads him towards the Paradise and prosperity. At times، Ibn-e Arabi considers the Holy Messenger of Islam as the Paradise. In this sense، entering the Paradise means unity with «the Mohammadan Truth»، and the Paradise blessing is the achievement of enormous prosperity which is the outcome of this unity. The salek (traveler towards the Truth) who seeks a true paradise should follow the Messenger of God and should not just depend on his intellect in order not to err in his solouk (journey towards the Truth). The Prophet''s (p. b. u. h.) ascension (me''raj) combined the unity of intuition and the unity of existence. Therefore، the Gnostic who combines the unity of intuition and the unity of existence achieves the closest proximity and enormous prosperity and the countenance of a «perfect man» realizes in him. The unity of intuition is the observation of the true unity (einolyaqin (eye of certainty)) that is fulfilled by annihilation of the lover in the beloved، i. e. the lover sees nothing but the beloved. But the unity of existence denotes having knowledge of the fact that all the existence is a single truth (haqqolyaqin). What makes the solouk of a Gnostic similar to the Prophet''s (p. b. u. h.) ascension is that a salek first has the knowledge of the truth that has been achieved through contemplation in the Book and the Sunnah (Shari''a). Then he perceives that knowledge through einolyaqin in his spiritual ascension، and it is then that he finds his way to haqqolyaqin.
    Keywords: the paradise of Gnostics, seyr, o solouk (spiritual journey), ascension (meraj), the unity of existence, gnosis of soul
  • Dr. Mousa Malayeri Page 107
    This article tackles the theories related to the Intermediary (bazakhi) body. First، all the theories concerning this issue are classified into five categories: (1) the theory of earthly body، (2) the theory of Ideal body، (3) the theory of the duality of Intermediary body، (4) the theory of reincarnation of souls، and (5) the theory of the denial of Intermediary body. Then، each one of these theories is analyzed and criticized. Through the next step، the theory extracted from the Islamic traditions is dealt with. Classifying the Islamic traditions related to Intermediary body into four categories، we discuss the mechanism through which these traditions are sorted out as well as their significations. Finally، the theory of time-detached Ideal body is introduced as the theory accepted by reason and tradition.
    Keywords: intermediary (bazakhi) body, Ideal (mesali) object, Ideal (mesali) body, reincarnation of souls, attached Idea, detached Idea.
  • Dr. Azizollah Afshar Kermani Page 129
    The Origin and the End (the Resurrection) are two foundations of religious thinking and the Paradise and the Hell are two pillars of every discussion on the End. Theologians، philosophers and Gnostics have explored a lot about the End، especially about the Paradise. Aziz Nasafi، the distinguished scholar of the seventh century AH، has investigated the Paradise and the Hell from traditional، rational and exploratory perspectives. His findings based on the rational method are reviewed in this article. The principles he has utilized to interpret the End are the principles of Peripatetic Philosophy combined with some points from the Illuminative Philosophy. Stressing the abstraction of the soul، the possibility of actualization of the speculative intellect and the practical intellect and detachment of the soul from the body and its attributes، Nasafi interprets the Paradise and the Hell. Using a kind of philosophical outlook، he interprets such concepts as the Paradise and the Hell، the record of deeds، joy and suffering in the Hereafter، the Tuba Tree and the Zaqqum Tree، Houries in the Paradise، the Streams in the Hereafter، and the angel of punishment and the Balance.
    Keywords: Aziz Nasafi, the Resurrection, the Paradise, the Hell, joy, suffering, the Hereafter, soul.
  • Dr. Mohammed Akvan Page 149
    Knowing oneself، self-knowledge، is the basis of all human knowledge، and man has always strived to equip himself with this kind of knowledge in order to achieve prosperity and perfection. Self-knowledge is the beginning of a path without traversing which entering other fields of knowledge، especially knowledge of the origin of the existence، is not possible. This article، first، discusses the mechanism of man''s acquaintance with his soul from the viewpoint of Allameh Tabatabaee and then it presents a philosophical definition for soul. Next، the proofs of the abstractions of soul from body are presented. Finally، the doubts and objections of the refuters of the immateriality of soul، especially materialists، are discussed and due answers are given from the viewpoint of Allameh Tabatabaee.
    Keywords: soul, abstraction, material, materialists, human, perfection, soul, centered intuition, self, consciousness
  • Dr. Mahmoud Barati, Ali Mohammad Mahmoudi Page 171
    The works of Persian literature in verse and prose involve a variety of scientific and religious thoughts and teachings. After the prevalence and acceptance of Islam in Iran until the fourth and fifth centuries (AH) when Persian poetry flourished and matured more than ever before، it is well seen that poetry is interwoven with religion and its rituals. Getting acquainted with the Quranic messages and mastering the language of this Holy book، Persian poets embraced the ideas contained in it، and began to proliferate the Quranic teachings using their tender nature and the language of poetry. The Quranic themes were reflected in the poetry of the fourth and fifth centuries (AH) in the form of translation and expression of the concepts of the Quranic verses. Asadi Tusi''s epic-instructive work، Garshasb Nameh، is one of the ancient Iranian literary works which is highly prominent in this respect. This Shiite poet، who was Ferdowsi Toosi''s fellow townsman and like him wrote epic poetry، has tackled one of the most basis issues in Islam in Garshasbnameh and that is human death and resurrection. This wise poet has also tackled a number of exigent issues related to Teleology such as the End of Time and the Emergence of Mahdi (a. s.)، the intercession of the Prophet in the Hereafter، the Day of Judgment، the Divine Justice in the Gathering Place of Resurrection، the Paradise and the Hell، etc.
    Keywords: Asadi Tusi, Garshasb Nameh, death, resurrection, Teleology, the Hereafter.
  • Ali Akbar Jafari Page 199
    The fall of the Abbasid caliphate in 656 AH was not conceivable for many people and the elite in Iran and the Islamic community. The end of this long period of Caliphate was a heavy blow on many beliefs which had been formed in the community. There were different reactions towards these issues in the society too. Meanwhile، the formation of the thoughts rooted in religious، doctrinal beliefs and opportunism of some characters created a new atmosphere the outcome of which was the emergence of some religious sects that commonly emphasized the conclusion of religion and humanity. Influenced by the political، social and religious circumstances of the time، these new religious trends were strengthened day by day and got established in a corner of Iran. The Literalists، Naqshbandiyeh، Naqtaviyeh، Masha''shiyan were just some of these groups. The multiplicity of thoughts based on cosmic Teleology، intensification of deviant beliefs and evasion of political centralization are only some of the outcomes of these groups. This study aims at examining this issue on the basis of the following: What was the impact of the teleology-related religious teachings on the formation of religious sects on the eve of the establishment of the Safavid Dynasty? What was the impact of the political، cultural and religious circumstances on the formation of the teleology-based thoughts in Iran and on the eve of the establishment of the Safavid Dynasty? Can the establishment of the Safavid Dynasty be considered as one of the outcomes of the cosmic-teleology-based trends formed on the eve of the establishment this dynasty?
    Keywords: cosmic Teleology, religious sects, Iran, Safavid.
  • Mohammad Reza Haji Esmaeeli Page 223
    The Holy Quran has attached so much importance to the destiny of man in the Resurrection that more than one thousand verses of this heavenly book have been allocated for description of the circumstances of this occasion. Among these verses، some deal with the behavioral reaction of the refuters of the Resurrection – when they observe horrifying scenes – after being exposed to the realities. These verses have been of concern to the interpreters of the Quran and they have spoken about them. However، the idea of the entire circle of interpreters regarding the inability of disbelievers to understand the realities in the Hereafter conflicts with that of Mulla Sadra، a philosopher and interpreter of the Quran. This study has been conducted to investigate this issue.
    Keywords: interpretation, the Quran, the Resurrection, refuters of the Resurrection, Mulla Sadra
  • Dr. Mehdi Hasanzadeh, Zohreh Zohani Zohan Page 241
    What is called Zoroastrian Teleology can be investigated under two topics: the conclusion of human soul after the death and the ultimate conclusion of the universe. Either of these topics includes some subtopics. Following death، human soul should pass through such stages as sedush (three nights)، heading for chinvad (discriminating) bridge، individual arbitration، and padafrah (chastisement)، the steps which will continue until the Resurrection. Nonetheless، the ultimate conclusion of the universe embraces Zoroastrian promises، Resurrection، ultimate human arbitration، and farshgard (renovation). What takes place until the Resurrection is only associated with human soul، but processes related to his ultimate conclusion are physical. Ultimately، following farshgard and creation of the new world، man will always live in peace and prosperity.
    Keywords: individual arbitration, chinvad (discriminating) bridge, saviors, the ultimate arbitration, farshgard.
  • Seyyed Mostafa Shahraeeni Page 263
    No single text has more importance for the history of philosophy than Descartes'' Meditations. In the very beginning of the book، i. e. in his dedicatory letter، he claims «I have always thought that two topics، namely God and the soul، are prime examples of subjects for which demonstrative proofs ought to be given with the aid of philosophy rather than theology.» But if we scrutinize the principles of Descartes'' Philosophy، some points will be revealed as follows: firstly، the immortality of soul can not be demonstrated philosophically; secondly، soul in Descartes'' terminology has no meaning other than mind which can not be discussed within any religious discourse; thirdly، life and death in Descartes'' philosophy are taken as basically different from what theologians take them; fourthly، in Descartes'' philosophy، personal unity deals with body having feeling and imagination rather than with soul.
    Keywords: Descartes, immortality, soul, body, mind.
  • Ehsan Pooresmaeel Page 283
    One of the complicated verses of the Quran is the verse which refers to the Prophet Moses'' (a. s.) request to have visitation with God (see al-A''raf، 143). The idea of an Arch prophet''s having such an experience is among the challenging issues in monotheistic debates. Has the Prophet Moses really had such a request from God? If so، has he managed to fulfill it? The above-mentioned verse is one of the reasons given by the Sunni Asharites and Karamites to substantiate visitation with God. Although the scholars of these schools do not have a common conception about visitation with God، the existence of such a verse in the Quran makes them insist on the issue of visitation with God. In contrast، the Shiites and Mu''tazilites reject the incarnation theory. Some commentators agree with latter two schools، although they believe that the Quranic expression `Oh Moses you cannot (bear to) see me'' is not related to the Hereafter. Nonetheless، similar to the Quran، the Old Testament - which includes equivocal verses - declines corporeality of God in some expressions while it verifies incarnation theory and humanization of God in some others. In this paper، following a comparative study between Islam and Judaism، an attempt is made to answer the question raised here enumerating transcendence and allegorical verses of the Quran and the Old Testament on the basis of the reactions of commentators from both religions.
    Keywords: visitation with God, Prophet Moses (a. s.), the Quran, the Old Testament, Shiites, Mutazilites, Asharites, Karamites