فهرست مطالب

تحقیقات علوم رفتاری - سال نهم شماره 4 (پیاپی 20، مهر و آبان 1390)

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال نهم شماره 4 (پیاپی 20، مهر و آبان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله های پژوهشی
  • جعفر حسنی صفحه 229
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر تهیه فرم کوتاه نسخه فارسی پرسش‌‌نامه نظم‌جویی شناختی هیجان (CERQ-P- short) و بررسی اعتبار و روایی آن بود.

     مواد و روش‌ها:

    نسخه فارسی پرسش‌نامه نظم‌جویی شناختی هیجان (CERQ-P) بر روی 420 نفر (200 نفر زن) از شرکت کننده‌های جامعه دانشجویی ایران در سال تحصیلی 89-1388 اجرا شد. فرم کوتاه نسخه فارسی پرسش‌نامه نظم‌جویی شناختی هیجان (CERQ-P- short) با استفاده از حذف گام به گام ماده‌ها با بالاترین میزان آلفا، در صورت حذف ماده بر اساس نتایج، تجزیه و تحلیل اعتبار تدوین شد. روایی مقیاس به شیوه‌های تحلیل مولفه اصلی با استفاده از چرخش Varimax، همبستگی بین خرده مقیاس‌ها و روایی ملاکی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته‌ ها:

     نتایج Cronbach’s alpha (با دامنه 68/0 تا 82/0) نشان داد که 9 خرده مقیاس فرم کوتاه نسخه فارسی پرسش‌نامه نظم‌جویی شناختی هیجان (CERQ-P-short) دارای اعتبار مطلوبی هستند. تحلیل مولفه اصلی ضمن تبیین 75 درصد واریانس، الگوی 9 عاملی اصلی پرسش‌نامه نظم‌جویی شناختی هیجان (CERQ) را مورد حمایت قرار داد. همچنین، همبستگی بین خرده مقیاس‌ها به نسبت بالا بود. سرانجام، الگوی همبستگی خرده مقیاس‌های فرم کوتاه نسخه فارسی پرسش‌نامه نظم‌جویی شناختی هیجان (CERQ-P- short) با علایم افسردگی بیان‌گر روایی ملاکی مقیاس بود.

    نتیجه‌گیری:

     فرم کوتاه نسخه فارسی پرسش‌نامه نظم‌جویی شناختی هیجان (CERQ-P- short) در جامعه ایران، خصوصیات روان‌سنجی مناسبی داشت. 

    کلیدواژگان: نظم جویی هیجان، پرسش نامه نظم جویی شناختی هیجان، اعتبار، روایی
  • سودابه بساک نژاد، زهرا نیازی، ایران داودی صفحه 241

    زمینه و هدف:

     اضطراب یکی از شایع‌ترین اختلال روان‌پزشکی در نوجوانی است. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری به روش کندال بر اضطراب دختران نوجوان شهر خرم‌آباد بود.

    مواد و روش‌ها:

     در یک مطالعه آزمایشی با دو گروه شاهد و پیگیری یک ماهه، به روش تصادفی ساده از 376 دختر بین 11 تا 13 سال که در مقیاس اضطراب کودکان Spence و مصاحبه تشخیصی ساختار یافته اضطراب بالایی داشتند، 30 نفر انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و شاهد تقسیم شدند. سپس گروه درمانی شناختی- رفتاری به روش مقابله با اضطراب Kendall بر روی گروه آزمایش اجرا شد و در پایان دو گروه دوباره با مقیاس اضطراب Spence ارزیابی شدند. نتایج با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس یک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ ها: 

    نتایج حاصل از تحلیل کواریانس یک متغیره نشان داد که بین نمرات اضطراب پس‌آزمون دو گروه آزمایش و شاهد تفاوت معنی‌داری وجود دارد، که با گذشت یک ماه از پایان درمان نیز این تغییر تداوم داشت.

    نتیجه‌ گیری: 

    روش شناختی- رفتاری گروهی به روش مقابله با اضطراب Kendall در کاهش اضطراب دختران نوجوان ایرانی موثر است.

    کلیدواژگان: اضطراب، درمان شناختی- رفتاری، روش مقابله با اضطراب Kendall، دختران نوجوان
  • مرضیه جهان بخش، شعله امیری، محمدحسین بهادری، حسین مولوی، آذر جمشیدی صفحه 250
    زمینه و هدف

    ماهیت پیچیده مشکلات عاطفی کودکان به کارگیری درمان‌های جدید را ایجاب می‌کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر دلبستگی بر علایم افسردگی دانش‌آموزان دختر دوره ابتدایی با مشکلات دلبستگی انجام شد.

    مواد و روش‌ها: 

    این پژوهش یک طرح آزمایشی پیش‌آزمون- پس‌آزمون و پیگیری با گروه شاهد بود. نمونه‌ هدف 34 نفر بودند که از بین 388 نفر از دانش‌آموزان مقطع دوم و چهارم ابتدایی شهر اصفهان انتخاب شدند که بیشترین نمره را در مشکلات مربوط به دلبستگی و علایم افسردگی به دست آوردند. ارزیابی با استفاده از پرسش‌نامه مشکلات دلبستگی Randolph (RADQ یا Randolph attachment disorder questionnaire) و فرم سلامت روان کودکان انتاریو انجام شد. مادران در 10جلسه گروهی درمان مبتنی بر دلبستگی شرکت کردند و تاثیر آن بر میزان افسردگی کودکانشان طی دو مرحله پس‌آزمون و پیگیری سه ماهه بررسی شد. نتایج حاصل از پژوهش با استفاده از نرم‌افزار SPSS 16 و به کمک آمار توصیفی و استنباطی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته‌ ها:

     از آن جا که کسب نمره بیشتر در علایم اختلال افسردگی نشان از شدت علایم دارد، ملاحظه می‌شود که میانگین نمرات افسردگی گروه مداخله در مرحله پس‌آزمون و پیگیری نسبت به گروه شاهد به میزان معنی‌داری پایین‌تر است (05/0 < P). میزان کاهش علایم افسردگی گزارش شده توسط آزمودنی‌ها در مرحله پس‌آزمون 38/0 و در پیگیری سه ماهه 50/0 بود.

    نتیجه‌ گیری: 

    درمان مبتنی بر دلبستگی در کاهش علایم افسردگی دختران دارای مشکلات دلبستگی موثر بود و پایبندی مادران به تداوم روش‌های درمانی باعث بهبودی بیشتر در مرحله پس‌آزمون شد. واژه‌های کلیدی: درمان مبتنی بر دلبستگی، افسردگی، مشکلات دلبستگی، سبک دلبستگی ایمن، سبک دلبستگی ناایمن.

  • علی محمدزاده، سعیده لامعی، وحیده لامعی صفحه 260
    زمینه و هدف

    بررسی‌های شناختی اخیر در مورد اختلالات هیجانی پیشنهاد می‌کند که سوگیری‌های شناختی حداقل به عنوان عوامل نگه‌دارنده در آسیب‌شناسی روانی نقش دارند. هدف از این پژوهش، مقایسه سبک‌های اسنادی در گروهی از دانشجویان با صفات مرزی و گروه شاهد بود.

    مواد و روش‌ها:

     پژوهش حاضر از نوع زمینه‌یابی مقطعی است. نمونه‌ای به حجم 330 دانشجو با روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای از بین دانشجویان دانشگاه تربیت معلم آذربایجان با پرسش‌نامه شخصیت مرزی Jacson و Claridge غربال شدند و از بین آن‌ها 30 نفر به عنوان گروه با صفات مرزی و 30 نفر به عنوان گروه شاهد انتخاب و با پرسش‌نامه سبک‌های اسنادی Seligman و همکاران مورد آزمون قرار گرفتند. داده‌ها با روش تحلیل واریانس یک راهه تحلیل شدند.

    یافته‌ ها: 

    آزمون میانگین دو گروه مستقل نشان داد که اسناد افراد با صفات مرزی برای حوادث منفی، بیرونی‌تر، پایدارتر و کلی‌تر و برای حوادث مثبت، بیرونی‌تر و ناپایدارتر از گروه شاهد است. اما بین نمرات دو گروه در بعد کلی- جزیی حوادث مثبت تفاوتی مشاهده نشد.

     نتیجه‌ گیری:

    به کارگیری سبک اسناد بیرونی در هر دو موقعیت منفی و مثبت در پژوهش حاضر نشان دهنده نقش مکانیسم دفاعی فرافکنی و تفکرات پارانوییدی در تبیین‌های علی افراد با صفات مرزی است. مشابه بودن سبک اسناد در بعد پایدار- ناپایدار افراد افسرده و افراد با صفت مرزی می‌تواند به دلیل وجود ارتباط بین اختلال افسردگی و صفات مرزی باشد. همچنین یکسان بودن سبک‌های اسنادی افراد با صفت مرزی و افراد با صفت اسکیزوتایپی برای موقعیت‌های منفی در هر سه بعد، ممکن است ناشی از ویژگی‌های مشترکی باشد که بین آن‌ها وجود دارد. 

    کلیدواژگان: شخصیت مرزی، صفات مرزی، سبک اسنادی، سوگیری اسنادی
  • مظفر غفاری، اکبر رضایی صفحه 269
    زمینه و هدف

    با توجه به رشد و توسعه جوامع بشری که در برخی مواقع باعث پیامدهای منفی از جمله استرس می‌شود، این پژوهش به منظور تعیین سهم عمل به باورهای دینی و خود کارامدی در پیش‌بینی میزان و نوع استرس ادراک شده دانشجویان انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها: 

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه آماری این تحقیق شامل 200 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور استان آذربایجان شرقی در سال تحصیلی 89-1388 بودند، که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از پرسش‌نامه‌های عمل به باورهای دینی Nilsson، خود کارامدی عمومی sherz و همچنین پرسش‌نامه استرس ادراک شده Kohen و همکاران استفاده شد. سپس داده‌ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش ورود مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ ها:

     بین متغیر عمل به باورهای دینی و متغیر ادراک منفی از استرس رابطه منفی و با متغیرهای خود کارامدی و ادراک مثبت از استرس رابطه مثبت و معنی‌داری وجود داشت. همچنین بین متغیر خود کارامدی با متغیر ادراک منفی از استرس رابطه منفی و با ادراک مثبت از استرس رابطه مثبت و معنی‌دار به دست آمد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه استاندارد نشان داد که متغیرهای خود کارامدی و عمل به باورهای دینی متغیرهای معتبری برای پیش‌بینی ادراک منفی و مثبت از استرس در دانشجویان می‌باشند.

    نتیجه‌ گیری:

     برای کاهش میزان استرس منفی دانشجویان بهتر است که دانشجویان با تلاش و پشتکار میزان رفتارهای مذهبی را در خودشان بالا ببرند تا از این طریق میزان سلامت روانی آن‌ها افزایش یابد. 

    کلیدواژگان: عمل به باورهای دینی، خود کارامدی، استرس منفی، استرس مثبت
  • فرحناز برجاس، فاطمه گواری، سکینه محمد علی زاده، علی اکبر حق دوست صفحه 279
    زمینه و هدف

    با شناسایی علل و عوامل مرتبط در بروز اعتیاد می‌توان از اشاعه اعتیاد و در نتیجه از پیدایش عوارض متعدد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و روانی آن جلوگیری کرده، به اهداف پیش‌گیری دست یافت این مطالعه با هدف تعیین نظرات معتادان بستری در مراکز ترک اعتیاد شهر کرمان در مورد عوامل که به روش متوالی انتخاب شده بودند، مرتبط در گرایش به استفاده از مواد مخدر انجام شد.

    مواد و روش‌ها: 

    این مطالعه پیمایشی با 200 نفر از مردان معتاد تحت درمان در مراکز درمان شهر کرمان توسط پرسش‌نامه پژوهشگر ساخته انجام گرفت. این پرسش‌نامه مشتمل بر دو بخش، بخش اول شامل مشخصات فردی و بخش دوم شامل علل گرایش به استفاده از مواد مخدر در سه حیطه فردی، خانوادگی، اجتماعی جمع‌آوری شد. داده‌ها با استفاده از شاخص‌های مرکزی، پراکندگی و آزمون‌های غیر پارامتریک Mann Withney-u و &nbsp;Kruskal-Wallis مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ ها:

     کمترین سن شروع اعتیاد 9 سالگی بود. از میان عوامل متعدد فردی، خانوادگی و اجتماعی به ترتیب; تقلید از بزرگ‌سالان معتاد; با 46/5 درصد، ;اعتیاد والدین; با 53/5 درصد، ;معاشرت با دوستان معتاد; با 78 درصد، بیشترین نقش را در گرایش به استفاده از مواد مخدر داشت.

    نتیجه‌ گیری: 

    خانواده و گروه هم‌سالان می‌توانند سبب افزایش آسیب‌پذیری در برابر گرایش به مصرف مواد مخدر و اعتیاد شوند. 

  • زینب خانجانی، نفیسه فخرایی، رحیم بدری صفحه 287
    زمینه و هدف

    از عوامل موثر در گرایش به سوء مصرف مواد عوامل شخصیتی است. در میان ارزیابی‌های شخصیتی، هیجان خواهی پیش‌بینی قوی را برای شروع اولیه انواع سوء مصرف مواد نشان داده است. هدف این پژوهش، تعیین سطح هیجان خواهی در افراد معتاد و عادی با توجه به جنسیت است.

    مواد و روش‌ها: 

    این مطالعه، به روش پس- رویدادی بر روی 90 نفر (با دامنه سنی40-20 سال) از مراجعین به مراکز بهزیستی و مراکز درمان سر پایی در بخش‌های مختلف شهر تبریز و مرند در سال 1388 انجام شد که به طور تصادفی با روش نمونه‌برداری در دسترس انتخاب شده بودند. گروه مورد بر مبنای ملاک‌های تشخیصی DSM-IV-TR به سوء مصرف یا وابستگی به مواد آمفتامین مبتلا بودند. گروه دیگر، 60 نفر مرد، 30 نفر زن از افراد عادی جامعه که اعتیاد نداشتند از بین اقوام، همسایگان و دوستان انتخاب شدند. مجموع نمونه شامل 180 نفر بود. برای جمع‌آوری داده‌ها از آزمون هیجان خواهی Zuckerman استفاده شد. برای تحلیل آماری از آزمون تحلیل وایانس چند متغیره و آزمون پیگیری (LSD) استفاده شد.

    یافته‌ ها:

     تفاوت معنی‌داری بین گروه معتاد و عادی در هیجان خواهی کلی و زیر مقیاس‌های آن شامل ماجراجویی، ملال‌پذیری، تنوع طلبی و هیجان خواهی نشان دادند و افراد معتاد در هیجان خواهی کلی و زیر مقیاس‌های هیجان خواهی نسبت به افراد عادی بالاتر بودند. همچنین مردان معتاد نسبت به زنان معتاد در هیجان خواهی، تنوع طلبی، ماجراجویی و هیجان خواهی کل بالاتر از زنان بودند. اما بین زنان و مردان معتاد در مولفه‌های ملال‌پذیری، تجربه طلبی و گریز از بازداری تفاوت معنی‌دار نبود.

    نتیجه‌ گیری: 

    اعتیاد به عنوان یک آسیب اجتماعی، هیچ گاه به طور کامل ریشه&rlm; کن نخواهد شد، اما با تدبیر، اندیشه و تلاشی مخلصانه حداقل می&rlm;توان آن را به کنترل در آورد. ارزیابی ویژگی‌های شخصیتی و هیجان خواهی در معتادان در بر دارنده اطلاعات مهمی برای تعریف، شناسایی و درمان این گروه است. 

    کلیدواژگان: هیجان خواهی، مولفه های هیجان خواهی، سوء مصرف مواد، جنسیت
  • نسرین فروزنده، معصومه دل آرام، فرشته آیین، فاطمه دریس صفحه 295
    زمینه و هدف

    اسکیزوفرنیا اختلال روان‌پزشکی مزمنی است که علایم مثبت و منفی در پیش‌آگهی آن نقش مهمی دارد و با کیفیت زندگی این بیماران مرتبط است. از این رو، این پژوهش با هدف تعیین رابطه علایم مثبت و منفی با کیفیت زندگی بیماران اسکیزوفرنیک مزمن بستری در بیمارستان سینای جونقان انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه مقطعی، نمونه پژوهش کلیه بیماران اسکیزوفرنیک مزمن بستری در بیمارستان سینای جونقان استان چهارمحال و بختیاری بود، که در مجموع شامل 62 بیمار اسکیزوفرن بود. گردآوری داده‌ها با کمک پرسش‌نامه عوامل فردی و اجتماعی، پرسش‌نامه کیفیت زندگی بیماران اسکیزوفرن و پرسش‌نامه علایم مثبت و منفی Anderson انجام شد. تمامی بیماران اسکیزوفرنیک بستری بیمارستان سینا (62 نفر) با پرسش‌نامه کیفیت زندگی، پرسش‌نامه علایم مثبت و منفی و پرسش‌نامه عوامل فردی و اجتماعی توسط روان‌شناس بررسی شدند. سپس اطلاعات با استفاده از روش‌های آماری توصیفی و استنباطی ضریب همبستگی Pearson مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. 

    یافته‌ ها:

    میانگین نمرات علایم منفی (57/32 &plusmn; 67/99)، علایم مثبت (5/19 &plusmn; 14/71) و کیفیت زندگی بیماران اسکیزوفرنیک 06/13 &plusmn; 55/93 بوده است. همچنین ضریب همبستگی Pearson نشان داده است که علایم مثبت با کیفیت زندگی (48/0 = r، 001/0 &ge; P) و علایم منفی با کیفیت زندگی (38/0 = r، 01/0 &ge; P) رابطه معکوس معنی‌دار دارد. بدین صورت که با افزایش علایم مثبت و منفی، میانگین نمره کیفیت زندگی بیماران بالا می‌رود و میانگین نمره بیشتر به معنی داشتن مشکلات بیشتر در آن حیطه و کیفیت زندگی پایین‌تر است.

    نتیجه‌ گیری:

     با توجه به این که علایم مثبت و منفی باعث افت کیفیت زندگی بیماران اسکیزوفرن می‌شود، با کاهش و کنترل این دسته از علایم می‌توان تا حدودی کیفیت زندگی این بیماران را بهبود بخشید و زندگی بهتری برای آنان فراهم کرد. بنابراین توجه به علایم بیماران و درمان به موقع آنان از اهمیت خاصی برخوردار است.

    کلیدواژگان: بیماران اسکیزوفرن، پرسش نامه علایم مثبت و منفی Anderson، پرسش نامه SQLS، علایم مثبت و منفی، کیفیت زندگی
|
  • Jafar Hasani* Page 229
    Aim and Background

    The aim of the present study was to develop a short form of the Persian version of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ-P-Short) and to examine its reliability and validity.

    Methods and Materials:

     The CERQ-P was administrated to 420 (220 male and 200 female) Iranian university students in 2009-2010 academic year. Following stepwise omission of the items with the highest &lsquo;alpha if item deleted&rsquo; on the basis of reliability analyses results, the CERQ-P-Short was constructed. The validity of this questionnaire was assessed through the principal component analysis using varimax rotation, correlations between subscales, and criterion validity.

    Findings

    The results of Cronbach&rsquo;s alpha (ranged from 0.68 to 0.82) showed that the nine subscales of the CERQ-P-Short possessed good reliability. Principal component analysis explained 75% of the variance and supported the original nine-factor CERQ model. The correlations among the subscales were moderately high. Finally, with respect to criterion validity, several CERQ-P-Short subscales were uniquely associated with symptoms of depression.

    Conclusions

    The short form of Persian version of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ-P) has good psychometric properties.

    Keywords: Emotion regulation, Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Reliability, Validity
  • Soodabeh Bassak Nejad, Zahra Niazi, Iran Davoudi Page 241
    Aim and Background

    Anxiety is a common psychiatric problem among adolescents. The present study was carried out to examine the effectiveness of cognitive-behavioral group therapy (CBGT) based on Kendall’s Coping Cat model on reducing anxiety among female adolescent students of Khorram Abad.

    Methods and Materials: 

    This was an experimental study with a one-month follow-up period. It used simple random sampling to select 30 subjects from 376 students aging 11-13 who were found to have high levels of anxiety based on the Spence Children Anxiety Scale (SCAS). Participants were randomly assigned into two groups of experimental and control. Then, the experimental group attended CBGT based on Kendall’s Coping Cat. Finally, both groups were evaluated again using SCAS. The results were analyzed by analysis of covariance (ANCOVA).

    Findings

    ANCOVA revealed a significant difference between SCAS post-test scores of the experimental and control groups which remained stable one month after the end of treatment.

    Conclusions

    Cognitive-behavioral group therapy based on Kendall’s Coping Cat model can reduce anxiety in Iranian female adolescent students.

    Keywords: Anxiety, Cognitive, Behavioral Therapy, Kendall's Coping Cat, Female Adolescent
  • Marzieh Jahanbakhsh, Shooleh Amiri, MohammadHossein Bahadori, Hossein Molavi, Azar Jamshidi Page 250
    Aim and Background

    Complex nature of children`s affectionate problems requires assessment and usage of modern treatments. The present study aimed to investigate the effects of attachment-based therapy on depression symptoms in girl students of primary school who had attachment problems.

    Methods and Materials:

     This study was an empirical plan with pretest-posttest, follow up and control group. The target samples were 34 individuals of 388 second and fourth grade students of Isfahan primary school that had highest scores on attachment problems and depression symptoms. Evaluation implemented using Randolph attachment disorder questionnaire (RADQ) and Ontario mental health test. Mothers were presented in 10 group sessions of attachment-based intervention and its effects investigated in posttest and 3 months follow up on their girl`s depression symptoms. The results have been analyzed by SPSS-16 software and through descriptive and inferential statistics.

    Findings

    Since obtaining a higher score in depression disorder represents severity of the symptoms, it can be seen that the mean post-test and follow up scores of depression in the experimental group is significantly lower than that of the control group (P < 0/05). Reduction rate of reported depression symptoms was 0/38 in posttest and 0/50 in three months follow up.

    Conclusions

    The attachment-based therapy was effective to reduction depression symptoms in their girls with attachment problems and the mother`s continues attention to interventional methods showed more improvement in follow up evaluation.

    Keywords: Attachment, based therapy, Depression, Attachment problems, Secure attachment style, Insecure attachment style
  • Ali Mohammadzadeh, Saeedeh Lameie, Vahideh Lameie Page 260
    Aim and Background

    Cognitive investigations of emotional disorders proposed that cognitive biases have at least a role as maintenance factors in psychopathology. This study aimed to compare the styles of attribution in a group of students with borderline personality traits and a normal group.

    Methods and Materials:

     This was a cross-sectional survey. Through stratified random sampling, 330 students from Azerbaijan University of Tarbiat Moallem were selected and screened by borderline personality questionnaire (Jacson and Claridge). Then, 30 cases were selected as the borderline group and 30 as the normal group. They were tested using the Style Attribution Questionnaire (Seligman et al.). Data was analyzed using one way analysis of variance.

    Findings

    The results showed that in comparison with the normal group, the attributions of people with borderline traits were more external, stable and global for negative events and more external and unstable for positive events. However, scores of the two groups in the dimensions of globality/specificity for positive events were not significantly different.

    Conclusions

    Application of external attribution style in positive and negative situations in the present study indicates the role of projection defense mechanism and paranoid thinking in causal explanations made by people with borderline traits. Similarity of stability/instability dimension of attribution styles between depressed people and people with borderline traits could be due to the relationship between depression disorder and borderline traits. In addition, the similarity in attribution styles between individuals with borderline and schizotypal traits for negative situations in each of the three dimensions may be caused by the common characteristics among these groups.

    Keywords: Borderline personality, Borderline traits, Attribution style, Attributional bias
  • Mozaffar Ghaffari, Akbar Rezaei Page 269
    Aim and Background

    Development of human societies sometimes leads in negative consequences such as stress. This research was conducted to assess the effects of religious commitment and self-efficacy in predicting the amount and type of perceived stress in university students.

    Methods and Materials:

     This was a correlational-descriptive study including 200 undergraduate and postgraduate students at East Azerbaijan Payam-e-Noor University during 2009-2010 academic year. The subjects have been selected by multiple-stage cluster sampling. Data was collected through researchermade questionnaire, Nilsson religious commitment questionnaire, the perceived stress questionnaire by Kohen et al., and Sherz general self-efficacy questionnaire. The data was analyzed using Pearson correlation test and multiple regression test in SPSS.

    Findings

    The findings showed religious commitment to have a negative relation with the amount of negative stress, and significant positive relations with self-efficacy and the amount of positive stress. On the other hand, self-efficacy had a negative relation with the amount of negative stress, and a significant positive relation with the amount of positive stress. Standard multiple regression showed self-efficacy and religious commitment to be valid variables for predicting positive and negative stress in students.

    Conclusions

    According to the results of this study, students can reduce the amount of negative stress and therefore improve their mental health by increasing their religious commitment, such as praying andreading Quran.

    Keywords: Religious commitment, Self, Efficacy, Negative stress, Positive stress
  • Farahnaz Berjas, Fatemeh Govari, Sakineh MohammadAli Zadeh, AliAkbar Haghdoost Page 279
    Aim and Background

    Recognizing factors and reasons affecting addiction can be useful in reducing the prevalence of addiction and as a result prevent various mental‚ economical‚ cultural, and social complications. The present study aimed to determine the factors leading to addiction based on the opinions of drug addicts hospitalized in addiction centers in Kerman.

    Methods and Materials:

     This survey included 200 male drug addicts hospitalized in addiction centers in Kerman. Data was collected by a researcher-made questionnaire which consisted of two parts. The first part included demographic features and the second part included reasons of tendency to use narcotics. The reasons were divided into three categories of personal‚ familial, and social levels. Data was analyzed using dispersion and central indices, nonparametric Kruskal-Wallis and Mann Withney U tests.

    Findings

    The minimum age for starting addiction was 9. Among various personal‚ familial and social factors‚ imitating addicted adults (46.5%)‚ addiction of parents (53.5%) and relationships with addicted friends (78%) had the most important roles in the tendency to use narcotics.

    Conclusions

    According to our results‚ family and peers can make individuals more vulnerabale using narcotics and thus addiction.

    Keywords: Opinions, Addict, Factors, Opioid, Addiction
  • Zeynab Khanjani, Nafiseh Fakhraei, Rahim Badri Page 287
    Aim and Background

    Personality traits are among the factors affecting the tendency to substance abuse. Personality evaluations have shown sensation seeking to be a particularly strong predictor of initial substance abuse across a variety of drug use categories. The aim of this study was to determine levels of sensation seeking in addicted and normal subjects while considering gender.

    Methods and Materials: 

    The present causal comparative study was performed on 90 individuals (60 male and 30 female addicts with an age range of 20-40). Accessible sampling was used to randomly select the subjects from referrers to welfare centers and outpatient addiction treatment centers in different parts of Tabriz and Marand in 2009. Based on DSM-IV-TR criteria, this group (the case group) suffered amphetamine substance abuse or dependence. The other group (control group) included 60 male and 30 female non-addicts who were among the relatives, neighbors and friends of the subjects in the case group. Overall, the study population consisted of 180 people. Zuckerman's Sensation Seeking Scale was used to collect data. Finally, data was analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA) and least significant difference (LSD) post-hoc test

    Findings

    The results revealed a significant difference between addicts and non-addicts in terms of total sensation seeking and its subscales including thrill and adventure seeking, experience seeking, and boredom susceptibility. The addicted participants scored higher than non-addicts in total sensation seeking and its subscales. In addition, the scores of male addicts were higher than female addicts in total sensation seeking and the subscales of thrill and adventure seeking, experience seeking, and sensation seeking. However, there was no significant difference between female and male addicts in experience seeking, boredom susceptibility, and disinhibition.

    Conclusions

    Although addiction, as a social pathology, would never be eradicated completely, it can be controlled through management, thinking and devoted attempts. Assessment of personality traits and sensation seeking in addicts provides important information for better definition, recognition, and treatment of addicts.

    Keywords: Sensation seeking, Subscales of sensation seeking, Substance abuse, Gender
  • Nasrin Foruzandeh, Masoumeh Delaram, Fereshteh Aeen, Fatemeh Deris Page 295
    Aim and Background

    Schizophrenia is a chronic psychiatric disorder. The positive and negative symptoms are not only important in the prognosis of the disease but also affect the quality of life among the patients. Therefore, the present survey aimed to determine the relationship between positive and negative symptoms and quality of life among schizophrenic patients in Sina Hospital in Juneqan.

    Methods and Materials:

     This cross-sectional study was performed on 62 patients with schizophrenia in Sina Hospital in Juneqan. The data was collected through interview by psychologists, using the individual and social factors questionnaire, schizophrenic quality of life scale (SQLS), and Anderson positive and negative symptoms questionnaire. The data was assessed using descriptive and inferential statistics and Pearson correlation analysis.

    Findings

    The mean scores of negative symptoms, positive symptoms, and quality of life were99.67 ± 32.57, 71.14 ± 19.5, and 93.55 ± 13.06, respectively. In addition, Pearson correlation coefficient showed a significant inverse relationship between positive symptoms and quality of life (r = 0.48, P ≤ 0.001), as well as negative symptoms and quality of life (r = 0.38, P ≤ 0.01). Thus, increased positive and negative symptoms increase quality of life in patients and higher mean scores indicate more problems and lower quality of life.

    Conclusions

    Since the positive and negative symptoms have a negative effect on quality of life in schizophrenic patients, it is important to reduce and control these symptoms and provide the patients with a promoted quality of life.

    Keywords: Schizophrenic patients, Anderson positive, negative symptoms questionnaire, Schizophrenic quality of life scale, Positive, negative symptoms, Quality of life