فهرست مطالب

Auditory and Vestibular Research - Volume:21 Issue: 1, 2012

Auditory and Vestibular Research
Volume:21 Issue: 1, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 11
|
  • پژوهشی
  • قاسم محمدخانی، فروغ یونسی، مهین صدایی، هاله مجیدی، سقراط فقیه زاده صفحه 1
    هدف
    اسکلروز متعدد یک بیماری نورولوژیک است که سیستم عصبی مرکزی را درگیر می کند. بررسی ها نشان داده اند که نتایج آزمون های رفتاری شنوایی مرکزی نظیر رهایی از ماسکینگ یا اختلاف سطح پوشش در بیماری اسکلروز متعدد متاثر می گردند. هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه میزان اختلاف سطح پوشش در افراد مبتلا به بیماری اسکلروز متعدد با افراد هنجار است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی غیرمداخله ای روی 32 فرد مبتلا به اسکلروز متعدد دارای شنوایی هنجار در محدوده سنی 20 تا 50 ساله و 32 فرد هنجار با شرایط سنی و جنسیتی مشابه در دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. آزمون اختلاف سطح پوشش روی آنها انجام شد.
    یافته ها
    میانگین اختلاف سطح پوشش در دو گروه هنجار و افراد مبتلا به اسکلروز متعدد تفاوت معنی داری نشان داد(p<0/01) در حالی که از نظر جنسیت اختلاف معنی داری بین میانگین میزان اختلاف سطح پوشش در دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    استفاده از آزمون اختلاف سطح پوشش در مجموعه آزمون های تشخیص افتراقی بیماری اسکلروز متعدد برای ارزیابی اختلالات شنوایی و همچنین کنترل روند توانبخشی این بیماران مفید است.
    کلیدواژگان: اسکلروز متعدد، آزمون های رفتاری شنوایی مرکزی، اختلاف سطح پوشش، رهایی از پوشش
  • زهرا جعفری، سعید ملایری، نیما رضازاده، فریده حاجی حیدری صفحه 8
    زمینه و هدف
    پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی و پاسخ منفی با زمان نهفتگی کوتاه برانگیخته صوتی دو پاسخ غیرحلزونی با منشاء احتمالی ساکول است. مطالعه حاضر با هدف تعیین درصد وجود دو پاسخ و بررسی ارتباط آنها در کودکان کم شنوا انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه روی 30 کودک کم شنوای حسی عصبی عمیق مادرزاد انجام شد. پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی با ارائه محرک تن برست و پاسخ منفی با زمان نهفتگی کوتاه برانگیخته صوتی با ارائه محرک کلیک ثبت گردید. هر دو پاسخ در سطح شدت آستانه راه هوایی به صورت یک گوشی از طریق رسیور داخلی ثبت شدند.
    یافته ها
    پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی در 3/53 درصد کودکان و پاسخ منفی با زمان نهفتگی کوتاه برانگیخته صوتی در 40 درصد کودکان به دست آمد. بین درصد ثبت این دو پاسخ، ارتباط معنی داری وجود داشت(p=0/005). جنسیت و گوش مورد بررسی بر نتایج آزمون ها تاثیری نداشت.
    نتیجه گیری
    در نزدیک به نیمی از کودکان کم شنوا، هر دو پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی و پاسخ منفی با زمان نهفتگی کوتاه برانگیخته صوتی ثبت گردید. این یافته از یک سو به عدم تاثیر کم شنوایی بر عملکرد ساختارهای اتولیتی در برخی از کودکان و از سوی دیگر به احتمال وجود نقص دهلیزی به همراه کم شنوایی عمیق در گروه دیگر اشاره دارد. این امر بر ضرورت بررسی عملکرد دستگاه دهلیزی در کنار سایر ارزیابی ها برای اطلاع از عملکرد این دستگاه تاکید دارد.
    کلیدواژگان: پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی، پاسخ منفی با زمان نهفتگی کوتاه برانگیخته صوتی، کم شنوایی عمیق، ساکول
  • سیده نازنین حجاری، عبدالرضا شیبانی زاده، اکرم پوربخت، هما زرین کوب، محمد کمالی، مریم رمضانی صفحه 17
    زمینه و هدف
    در پاسخ های شنوایی ساقه مغز افراد کم شنوای عمیق با تحریک صوتی شدید، انحرافی منفی با زمان نهفتگی سه تا چهار میلی ثانیه مشاهده می شود که پاسخ منفی برانگیخته صوتی با زمان نهفتگی کوتاه نام گرفته و تصور شده است که پتانسیل برانگیخته دهلیزی، به ویژه ساکولی باشد. از آنجایی که پتانسیل های عضلانی برانگیخته دهلیزی نیز منشا ساکولی دارند، هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین این دو آزمون در بزرگسالان کم شنوای عمیق بود.
    روش بررسی
    مطالعه مقطعی حاضر روی 20 فرد (39 گوش) بزرگسال کم شنوای عمیق، در محدوده سنی 40-18 سال، به شیوه نمونه گیری غیراحتمالی از بین ناشنوایان بزرگسال در دسترس شهر تهران انجام شد. برای همه داوطلبان پاسخ های شنوایی ساقه مغز با تن برست 1000 هرتز در سطوح شدتی 100-70 دسی بل nHL و آزمون پتانسیل های عضلانی برانگیخته دهلیزی ثبت شد.
    یافته ها
    در مجموع از 39 گوش، 34 گوش دارای امواج p13 و n23 طبیعی بود که در 27 گوش (41/79 درصد) پاسخ منفی ثبت شد؛ در هفت گوش علی رغم ثبت امواج p13 و n23 طبیعی، پاسخ منفی به دست نیامد. در صورتی که در سه گوش علی رغم نبود امواج p13 و n23 طبیعی، پاسخ منفی مشاهده شد. در دو گوش هیچ پاسخی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان بروز بالای پاسخ منفی در گوش های کم شنوای عمیق دارای امواج p13 و n23 طبیعی، می توان نتیجه گرفت که پاسخ منفی می تواند در مواردی که به هر دلیلی ثبت پتانسیل عضلانی امکان پذیر نیست، مورد استفاده قرار گیرد و به عنوان یک آزمون جدید در مجموعه آزمون های دهلیزی مورد توجه باشد.
    کلیدواژگان: پتانسیل های عضلانی برانگیخته دهلیزی، پاسخ منفی برانگیخته صوتی با زمان نهفتگی کوتاه، پتانسیل منفی، ساکول، کم شنوایی عمیق
  • علی اصغر ارسطو، منصوره نیکبخت، رویا قاسم زاده، احمد عزیزی، شهلا زاهدنژاد، سیدمحمود لطیفی صفحه 26
    زمینه و هدف
    ارائه مراقبت بهداشتی مطلوب بدون اطلاعات وضعیت فعلی و قبلی بیمار ممکن نیست. پرونده بیمار نشان می دهد خدمات توسط چه کسی، چه زمانی، کجا و چگونه انجام گرفته است. به فرایند ثبت کامل اطلاعات مراقبت و درمان بیمار مستندسازی گویند. هدف این پژوهش تعیین عناصر اطلاعاتی ضروری در پرونده شنوایی شناسی و ارائه الگو در ایران است.
    روش بررسی
    در یک پژوهش کاربردی از نوع مطالعات توصیفی تطبیقی که در سال های 89-1388 انجام شد، با استفاده از فرم های مستندسازی داخلی و خارجی، چک لیستی شامل عناصر اطلاعاتی قابل ذکر در پرونده شنوایی شناسی تهیه و با استفاده از روش دلفی به نظرسنجی گذاشته شد. با توجه به لیست سازمان نظام پزشکی، نظرخواهی در بین شنوایی شناسان ایران انجام شد. 110 کارشناس و 17 شنوایی شناس عضو هیات علمی دانشگاه به پرسش نامه ها پاسخ دادند.
    یافته ها
    از 51 عنصری که به نظرسنجی گذاشته شده بود 37 عنصر با موافقت بیش از 75 درصد، نه عنصر با 50 تا 75 درصد و پنج عنصر با موافقت کمتر از 50 درصد مواجه شد. اعضای هیات علمی اهمیت عنصر جنس را به طور معنی داری بیشتر از کارشناسان تعیین نمودند(p=0/018). درصد افرادی که میزان تاثیر وجود اطلاعات شنوایی شناسی را در پرونده بیمار خیلی زیاد ارزیابی کردند 1/70 بود.
    نتیجه گیری
    حداقل عناصر اطلاعاتی جمعیت شناختی، تاریخچه بیمار، ارزیابی بیمار و طرح درمان، با رعایت اصول طراحی فرم های پزشکی، در قالب الگوی پرونده شنوایی شناسی ارائه و دستورالعمل تکمیل آن نیز تدوین گردید.
    کلیدواژگان: شنوایی شناسی، استانداردسازی، مستندسازی، جمع آوری داده
  • شقایق امیدوار، زهرا جعفری*، سیدعلی اکبر طاهایی صفحه 38
    زمینه و هدف

    حدت زمانی به توانایی درک تغییرات محرک در طول زمان گفته می شود. در پژوهش حاضر نسبت به تهیه نسخه فارسی آزمون حدت زمانی به روش Phillips (1994) و Stuart (1996) و بررسی نتایج آن در افراد هنجار 18 تا 25 سال از هر دو جنس، اقدام شد.

    روش بررسی

    در ساخت نسخه فارسی آزمون حاضر همانند نسخه مرجع از محرک گفتاری، نویز ممتد و نویز منقطع استفاده شد. محرک های گفتاری شامل چهار فهرست 50 کلمه ای بود که نخست در سکوت و سپس توام با ارائه نویز ممتد و منقطع در چهار نسبت سیگنال به نویز 10+، صفر، 10- و 20- دسی بل به گوش راست ارائه گردید. مطالعه مقطعی حاضر روی 33 فرد هنجار راست دست (19 زن و 14 مرد) با میانگین سنی 02/21 و انحراف معیار 7/1 سال با شیوه پاسخ گویی نوشتاری، اجرا شد.

    یافته ها

    بین امتیازات آزمون در سکوت با هر یک از چهار نسبت سیگنال به نویز ممتد(p<0/0001) و منقطع(p≤0/0001) و همچنین بین امتیازات آزمون در دو وضعیت ارائه نویز ممتد و منقطع(p<0/0001) تفاوت معنی داری مشاهده شد. در بخش های مختلف آزمون، بین دو جنس اختلاف معنی داری وجود نداشت. همچنین بین سن و امتیاز حدت زمانی در نسبت سیگنال به نویز مثبت 10 دسی بل، ارتباط معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    اجرای آزمون حاضر روی گروهی از افراد برخوردار از شنوایی هنجار، توانایی آزمون ساخته شده در تعیین حدت زمانی با استفاده از محرک های گفتاری را نشان داد.

    کلیدواژگان: حدت زمانی، نویز ممتد، نویز منقطع، نسبت سیگنال به نویز
  • مهسا بخیت، اکرم پوربخت، معصومه روزبهانی، شهلا انصاری، محمد کمالی صفحه 46
    زمینه و هدف
    نظر به افزایش تعداد کودکانی که از بیماری سرطان جان سالم به در می برند و با توجه به اهمیت شنوایی در رشد گفتار و زبان، این پژوهش اقدام به بررسی تاثیر خانواده دارویی سیس پلاتین بر شنوایی کودکان شش ماه تا دوازده سال مبتلا به سرطان نمود.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی، 10 کودک تحت درمان با گروه دارویی سیس پلاتین که شرایط ورود به طرح را داشتند، توسط آزمون پاسخ های شنوایی ساقه مغز با سه محرک کلیک، تن برست 4000 و 8000 هرتز و طی دو مرحله، یک بار قبل از دریافت داروی شیمی درمانی و یک بار 72 ساعت پس از دریافت آخرین دوز دارو، مورد بررسی قرار گرفتند. سپس نتایج با هم مقایسه شد.
    یافته ها
    تفاوت آستانه های شنوایی قبل و بعد از دریافت دارو برای کلیک، تن برست 4000 و 8000 هرتز معنی دار بود(p<0/05). آستانه های گوش چپ و راست تفاوت معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه تاثیر نامطلوب خانواده دارویی سیس پلاتین بر ایجاد افت شنوایی تایید شد. تفاوت تغییرات آستانه گوش چپ و راست معنی دار نبود که می تواند به واسطه تعداد کم نمونه ها باشد. به طور کلی نتایج این مطالعه تایید کرد که پاسخ های شنوایی ساقه مغز به ویژه با استفاده از ویژگی فرکانسی، ابزاری ارزشمند در بررسی مسمومیت گوشی ناشی از خانواده دارویی سیس پلاتین باشد.
    کلیدواژگان: سیس پلاتین، کربوپلاتین، مسمومیت گوش، کودکان، پاسخ های شنوایی ساقه مغز
  • مریم نیکروش، فرهاد ترابی نژاد، علی قربانی، محمدرضا کیهانی صفحه 54
    زمینه و هدف
    نوای گفتار از مولفه های مهم برقراری ارتباط است که شامل: آهنگ، دیرش، زیروبمی، بلندی، تکیه، وزن و غیره است. آهنگ عبارت است از تغییراتی که در زیروبمی صدا در گفتار پیوسته در سطح جمله رخ می دهد. دیرش به مدت زمان ادای یک صوت اطلاق می گردد. هدف این پژوهش بررسی مولفه هایی از نوا شامل دیرش و منحنی آهنگ در جملات پرسشی بزرگسالان بهنجار فارسی زبان بود، تا با تکیه بر جنبه های آزمایشگاهی ویژگی های این بعد از گفتار مشخص شود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مقطعی بود. آزمودنی ها شامل 134 زن و مرد 18 تا 30 ساله بهنجار فارسی زبان بودند. دو جمله پرسشی مورد بررسی قرار گرفت. یک جمله دارای کلمه پرسشی و دیگری بدون کلمه پرسشی بود. نمونه های صوتی با استفاده از برنامهDr.speech نرم افزار real analysis تجزیه و تحلیل شده و داده ها با آنالیز واریانس یک طرفه مورد بررسی قرار گرفتند و منحنی آهنگ جمله ها رسم شد.
    یافته ها
    دیرش زنان و مردان در جمله ها تفاوت معنی داری داشت(p≤0/001). دیرش جمله پرسشی با کلمه پرسشی بیش از جمله پرسشی بدون کلمه پرسشی بود(p≤0/001). منحنی آهنگ در گروه زنان و مردان الگوی مشابهی داشت.
    نتیجه گیری
    زنان و مردان برای ایجاد تغییر در نوای گفتار از تغییر دیرش استفاده می کنند. به طور کلی دیرش در زنان بیش از مردان بود. در پرسش با کلمه پرسشی بخش اعظم دیرش مربوط به کلمه پرسشی است. منحنی آهنگ در پرسش با کلمه پرسشی دامنه بیشتری داشت. زنان نسبت به مردان برای انتقال حالت پرسشی در گفتار تغییرات بیشتری در فرکانس پایه نشان می دادند.
    کلیدواژگان: نوای گفتار، منحنی آهنگ، دیرش، جمله پرسشی، زبان فارسی
  • مهشید آقاجانزاده، علی قربانی، فرهاد ترابی نژاد، محمدرضا کیهانی صفحه 62
    زمینه و هدف
    ارزیابی صوت به روش های درکی و آزمایشگاهی انجام می شود. نمونه های صوت بیان واکه ها، خواندن متن یا گفتار محاوره است. در ایران، برای ارزیابی صوت دو متن رنگین کمان و پدربزرگ تهیه شده بودند. این پژوهش با هدف مقایسه دو متن در اندازه گیری میانگین و دامنه تغییرات فرکانس پایه صوت انجام شده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی میانگین و دامنه تغییرات فرکانس پایه در 120 فرد عادی 60 نفر مرد و 60 نفر زن 20 تا 59 ساله مورد بررسی قرار گرفت. نمونه صدای آزمودنی ها در خواندن هر دو متن جمع آوری و مقایسه شد.
    یافته ها
    میانگین فرکانس پایه در مردان برای متن پدربزرگ 93/137 با انحراف معیار 2/1 و برای متن رنگین کمان 09/135 با انحراف معیار 1/1 و در زنان به ترتیب 07/206 با انحراف معیار 9/0 و 23/204 با انحراف معیار 1/2 بود(p>0/05). دامنه تغییرات فرکانس پایه در متن پدربزرگ در مردان 10/88 با انحراف معیار 8/0 و در زنان 77/116 با انحراف معیار 3/1 و در متن رنگین کمان در مردان 92/90 با انحراف معیار 1/1 و در زنان 08/116 با انحراف معیار 2/1 بود(p>0/05). بین میانگین فرکانس پایه به دست آمده از مردان در هر متن در گروه های سنی تفاوت معنی داری مشاهده نشد و در زنان تنها در گروه سنی 59-50 ساله با سایر گروه های سنی تفاوت معنی دار بود(p<0/05). در دامنه تغییرات فرکانس پایه در هیچ یک از دو جنس تفاوت معنی داری در دو متن مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    این دو متن در اندازه گیری میانگین و دامنه تغییرات فرکانس پایه در بزرگسالان یکسان هستند. فرکانس پایه زنان 59-50 ساله با سایر گروه ها تفاوت معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: فرکانس پایه، دامنه تغییرات فرکانس پایه، صوت، ارزیابی آزمایشگاهی، متن پدربزرگ، متن رنگین کمان
  • نرگس ترک لادانی، زهرا آقارسولی، حسن عشایری، بهروز محمودی بختیاری، محمد کمالی، سیده زهره ضیاءتبار احمدی صفحه 69
    زمینه و هدف
    ارتباط انسان شامل رفتارهای کلامی و غیرکلامی است. رفتار غیرکلامی یا زبان بدن شامل حالت چهره، جسچر، تماس چشمی، وضعیت بدن و نوای گفتار است. نوای گفتار، رفتاری است که بخش مهمی از اطلاعات معنایی و عاطفی را به شنونده منتقل می کند. با توجه به این که در ایران آزمونی برای ارزیابی درک نوای گفتار وجود ندارد، تصمیم گرفته شد آزمونی متناسب با فرهنگ و زبان فارسی طراحی شده و روایی و پایایی آن تعیین شود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع ساخت آزمون است. 73 جمله، توسط 22 دوبلر با هشت لحن بیان شد و 6582 جمله ضبط شد. برای بررسی روایی محتوایی صداها، 200 دانشجو در رده سنی 18 تا 30 سال و یک متخصص صدا، به موارد ضبط شده گوش دادند. از بین 6582 صدا، حالت عاطفی 1473 صدا، مورد توافق کامل شنوندگان بود. سپس 1473 صدا در اختیار یک متخصص صدا (مدیر دوبلاژ) قرار گرفت و در نهایت، 169 صدا جهت آزمون انتخاب گردید. آزمون درک نوای گفتار با چهار زیرآزمون تمایز نوای زبانی، تمایز نوای عاطفی، نامیدن نوای گفتار، نامیدن متناقض ها ساخته شد. پایایی آزمون روی 32 فرد بهنجار (18 تا 60 سال) تعیین گردید.
    یافته ها
    آزمون درک نوای گفتار دارای روایی محتوایی 100 درصد و پایایی 94 درصد بود و ضریب همبستگی آن 89 درصد بود(p=0/000).
    نتیجه گیری
    آزمون دارای روایی و پایایی مطلوبی است. و برای ارزیابی مهارت درک نوای گفتار در زبان فارسی مناسب است.
    کلیدواژگان: درک نوای گفتار، آزمون، فارسی
  • مریم ثریا، بهروز محمودی بختیاری، زهره بدیعی، یلدا کاظمی، بهرام سلیمانی صفحه 76
    زمینه و هدف
    تولد زودرس و وزن کم هنگام تولد، خطری برای رشد زبان محسوب می شود. اطلاعات در مورد دوره های اولیه رشد زبان در کودکان نارس برای شناسایی نیازها و حوزه های آسیب دیده زبانی آنها می تواند به مداخله ای به هنگام بیانجامد. این تحقیق به بررسی اندازه خزانه واژگان بیانی کودکان 36-18 ماهه نارس با وزن کم هنگام تولد و مقایسه آن با همتایان هنجار پرداخته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه آینده نگر تاریخی، اندازه خزانه واژگان بیانی 42 کودک 36-18 ماهه نارس و 42 همتای هنجار آنان در سه محدوده سنی 6 ماهه با استفاده از فرم II فهرست تکامل برقراری ارتباط مک آرتور بیتز مورد ارزیابی قرار گرفت. فرم ها توسط مادر هر کودک تکمیل گردید.
    یافته ها
    تحلیل داده های پژوهش نشان داد تفاوت میانگین اندازه خزانه واژگان بیانی در دو گروه از نظر آماری معنی دار بود(p=0/025). اما بین گروه های سنی در هر گروه، رشد اندازه خزانه واژگان بیانی تفاوت معنی دار مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیانگر این بود که اندازه خزانه واژگان بیانی در کودکان نارس نسبت به همتایان هنجار کمتر است و این حاکی از وجود تاخیر در اندازه خزانه واژگان بیانی این کودکان است. اما در هر گروه با افزایش سن خزانه واژگان افزایش یافته است که گویای این است که رشد واژگان در این کودکان مشابه با کودکان هنجار است. این مطالعه ضرورت مداخله زودهنگام جهت جبران تاخیر زبانی در این کودکان را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اندازه خزانه واژگان بیانی، تولد زودرس، کودکان 36، 18 ماهه، کودک هنجار
  • مطالعه موردی
  • حجت پیرزادی، باقر غباری بناب، محسن شکوهی یکتا، فریدون یاریاری، سعید حسن زاده، احمد شریفی صفحه 83
    زمینه
    آگاهی واجی یکی از مهم ترین متغیرهای پیش بینی کننده مهارت خواندن است که با روش های مختلفی آموزش داده می شود. یکی از روش های آموزش آگاهی واجی استفاده از روش آموزش مستقیم است. پژوهش حاضر از اولین پژوهش های آزمایشی است که با هدف بررسی تاثیر آموزش مستقیم آگاهی واجی بر پیشرفت مهارت خواندن دانش آموزان مبتلا به اختلال خواندن انجام شده است.
    مورد: سه دانش آموز پسر با اختلال خواندن در پایه دوم ابتدایی از یک مدرسه ابتدایی در منطقه شش آموزش و پرورش شهر تهران به عنوان آزمودنی های شرکت کننده در پژوهش انتخاب شدند. طرح پژوهش، تک آزمودنی از نوع طرح چند خط پایه ای با آزمودنی های مختلف بود. برای تشخیص اختلال خواندن، از آزمون خواندن و نارساخوانی و مقیاس تجدید نظر شده هوشی وکسلر کودکان و برای اندازه گیری پیشرفت مهارت خواندن، از آزمون محقق ساخته 100 کلمه ای خواندن استفاده شد. داده های مورد نیاز در شرایط مختلف خط پایه، مداخله، و پیگیری جمع آوری شد. در شرایط مداخله آزمایشی هر آزمودنی دست کم ده جلسه آموزش مستقیم آگاهی واجی به مدت 45-40 دقیقه دریافت کرد، اما در شرایط خط پایه و شرایط پیگیری هیچ یک از آنها آموزش مستقیم آگاهی واجی را دریافت نکردند. مقایسه عملکرد آزمودنی ها در شرایط خط پایه، مداخله و پیگیری نشان داد که آموزش مستقیم آگاهی واجی بر پیشرفت مهارت خواندن هر سه آزمودنی تاثیر مثبت داشته و این یادگیری در طول زمان پایدار مانده است.
    نتیجه گیری
    آموزش مستقیم آگاهی واجی بر مهارت خواندن دانش آموزان دارای اختلال خواندن در دوره ابتدایی تاثیر مثبت دارد و موجب افزایش مهارت خواندن در آنها می شود.
    کلیدواژگان: اختلال خواندن، آگاهی واجی، پیشرفت خواندن، طرح پژوهش تک آزمودنی
|
  • Ghassem Mohamadkhani, Forough Younessi, Mahin Sedaie, Haleh Majidi, Soghrat Faghihzadeh Page 1
    Background And Aim
    Multiple sclerosis (MS) is a neurological disorder that involves central nervous system. Studies have showed that multiple sclerosis affects behavioral central auditory tests, such as masking release or masking level difference (MLD). The purpose of this study is to compare the masking level difference between multiple sclerosis patients and normal subjects.
    Methods
    This cross sectional and non-interventional study was conducted on 32 multiple sclerosis patients aged between 20-50 years and 32 controls matched for age and gender in Faculty of Rehabilitation, Tehran University of Medical Sciences. masking level difference test was performed on each subject.
    Results
    The mean masking level difference in the two groups was significantly different (p<0.01) however, gender did not prove to play a role in this difference.
    Conclusion
    As part of the multiple sclerosis diagnosis panel, masking level difference test is an efficient modality for evaluation of hearing impairment and monitoring of rehabilitation progress.
    Keywords: Multiple sclerosis, behavioral central auditory tests, masking level difference, masking release
  • Zahra Jafari, Saeed Malayeri, Nima Rezazadeh, Farideh Hajiheydari Page 8
    Background And Aim
    Vestibular evoked myogenic potentials and acoustically evoked short latency negative response are two non-cochlear responses with probably saccular origin. The present study was conducted to determine the percentage of presence and the relation between these two responses in children with hearing loss.
    Methods
    Thirty children with profound congenital sensorineural hearing loss were studied. Vestibular evoked myogenic potentials ellicitedby tone burst stimuli and acoustically evoked short latency negative response ellicited by click stimuli were recorded. Both responses were recorded at air conduction threshold level monaurally via an internal receiver.
    Results
    Vestibular evoked myogenic potentials in 53.3% of children and acoustically evoked short latency negative response in 40.0% of cases were recorded. There was a significant correlation between the percentage of recording these two responses (p=0.005). Gender and the stimulated ear had no effect on the results.
    Conclusion
    In almost half of these disabled children, both vestibular evoked myogenic potentials and acoustically evoked short latency negative response were recoreded. This finding may both indicate that hearing loss has no effect on the function of otolith organs in some children and vestibular deficits probably exist along with hearing impairment in others. This findng reiterates the importance of evaluation of vestibular system as part of standard auditory evaluations.
    Keywords: Vestibular evoked myogenic potentials, acoustically evoked short latency negative response, profound hearing loss, Saccule
  • Seyede Nazanin Hajari, Abdolreza Sheibanizadeh, Akram Pourbakht, Homa Zarrinkoub, Mohammad Kamali, Maryam Ramezani Page 17
    Background And Aim
    A negative deflection with a 3-4 ms latency period has been reported to exist within the auditory brainstem response of some patients with profound hearing loss following a strong acoustic stimulus. This deflection, namingly the n3 or the acoustically evoked short latency negative response is assumed to be a vestibular-evoked potential, especially of saccular origin. Since the myogenic potential is also saccular in origin, the purpose of the present study was to investigate the relationship between these two tests in adults with profound hearing loss.
    Methods
    The present cross sectional study was performed on 20 profoundly deaf volunteers(39 ears) who aged between 18-40 years old, randomly selected from available deaf adults in Tehran. The auditory brainstem response of all subjects was recorded following a 1000 Hz tone burst in 70-100dB nHL. Subjects were also tested for vestibular evoked myogenic potential.
    Results
    Only 34 of 39 ears recorded myogenic potential that negative response was recorded in 27 of 34 ears with normal p13 and n23. In seven ears with normal p13 and n23, the negative response was absent. In 3 ears with no p13 and n23, the negative response was observed, and two none.
    Conclusion
    In view of the high prevalance of the negative response in profoundly deaf ears with normal p13 and n23, it could be concluded that the negative response can be used when for any reason, it is not possible to record myogenic potential and be considered as a new test in vestibular test battery.
    Keywords: Vestibular evoked myogenic potential, evoked short latency negative response, n3 potential, succulus, profound hearing loss
  • Ali Asghar Arastoo, Mansoureh Nickbakht, Roya Ghasemzadeh, Ahmad Azizi, Shahla Zahednejad, Seyed Mahmoud Latifi Page 26
    Background And Aim
    Providing high quality health care is not possible without information related to the past and current condition of the patient. Records show which services, where, when and by whom was delivered. Documentation is referred to the process of precisely recording the information regarding patient care and treatment. The purpose of this study is to determine the essential data set required in audiology record keeping and designing a model for Iran.
    Methods
    In an applied research of a descriptive-comparative type which was carried out in 2010, data elements of audiology records of domestic and foreign patient notes were used to compile a check list which was subjected to debate by Iranian audiologists in Delphi method. 110 audiologists and 17 faculty members responded to the opinion poll.
    Results
    From 51 elements which were subjected to discussion, 37 elements by more than 75 percent of the participants, nine elements by 50 to 75 percent of the participants and five elements by less than 50 percent of the participants, were agreed upon. The only element to be considered more important by faculty members than audiologists was "Gender" (p=0.018). Seventy percent of the participants valued the effectiveness of information in patient records very high.
    Conclusion
    The minimum data set for audiology records must include demographic information, past medical history, patient assessment and treatment plan. With reference to record design principles this information was used to develop amodel for patient audiology record which also included the necessary instructions for completing it.
    Keywords: Audiology, standardization, documentation, data collection
  • Shaghayegh Omidvar, Zahra Jafari, Seyed Ali Akbar Tahaei Page 38
    Background And Aim

    Temporal resolution refers to the ability of perceiving changes over time. This study was conducted to prepare Persian version of the temporal resolution test, which was first introduced by Phillips (1994) and Stuart (1996), and to obtain its results in 18 to 25 year old normal individuals of both genders.

    Methods

    To construct the Persian version of the temporal resolution test, like the original version, speech stimuli, continuous and interrupted noises were used. Speech stimuli comprised four lists of fifty words-monosyllabic lists, which were presented to the right ears first in quietness and then with continuous and interrupted noises on S/Ns of -20, -10, 0, +10 dB. The test was performed on thirty three right handed healthy individuals (14 male and 19 female with the mean age 21.02, SD=1.7 year old) in written response mode.

    Results

    Significant difference was shown between test scores in quiet with each of the continuous (p<0.0001) and interrupted (p≤0.0001) noises in four signal to noise ratios, and also between test scores of continuous and interrupted noise presentations (p<0.0001). No significant correlation was revealed between gender and test scores and age and test score and age in +10 dB S/N ratio.

    Conclusion

    Conducting this test on a group of healthy individuals showed its application for measuring temporal resolution with speech stimuli.

    Keywords: Temporal resolution, continuous noise, interrupted noise, signal to noise ratio
  • Mahsa Bakhit, Akram Pourbakht, Masoumeh Rouzbahani, Shahla Ansari, Mohammad Kamali Page 46
    Background And Aim
    In view of improvement in therapeutic outcome of cancer treatment in children resulting in increased survival rates and the importance of hearing in speech and language development, this research project was intended to assess the effects of cisplatin group on hearing ability in children aged 6 months to 12 years.
    Methods
    In this cross-sectional study, hearing of 10 children on cisplatin group medication for cancer who met the inclusion criteria was examined by recording auditory brainstem responses (ABR) using the three stimulants of click and 4 and 8 kHz tone bursts. All children were examined twice: before drug administration and within 72 hours after receiving the last dose. Then the results were compared with each other.
    Results
    There was a significant difference between hearing thresholds before and after drug administration (p<0.05). Right and left ear threshold comparison revealed no significant difference.
    Conclusion
    Ototoxic effects of cisplatin group were confirmed in this study. Insignificant difference observed in comparing right and left ear hearing thresholds could be due to small sample size. auditory brainstem responses test especially with frequency specificity proved to be a useful method in assessing cisplatin ototoxicity.
    Keywords: Cisplatin, carboplatin, ototoxicity, children, auditory brainstem responses
  • Maryam Nikravesh, Farhad Torabinezhad, Ali Ghorbani, Mohammad Reza Keyhani Page 54
    Background And Aim
    prosody is a very important factor in communication and includes such parameters as: duration, intonation, pitch, stress, rhythm etc. Intonation is the pitch variation in one sentence. Duration is the time taken to utter a voice. The aim of the present study was to evaluate some parameters of prosody such as duration and intonation curve in interrogative sentences among normal Farsi speaking adults in order to determine the characteristics of this aspect of language with an emphasis on laboratory testing.
    Methods
    This study was performed as a cross-sectional one. The participants included 134 male and female Farsi speaking individuals aging between 18-30 years. In this study two interrogative sentences with open and closed answers were used. The voice samples were analyzed by Dr.speech -real analysis software. Data analysis incorporated unilateral analysis of variance and an intonation curve was drawn for each sentence.
    Results
    The parameter of duration among men and women was significantly different (p≤0.001). Duration in open questions was significantly longer than yes/no questions (p≤0.001). The intonation curve of the two groups were similar.
    Conclusion
    Men and women use duration changes, for making difference in prosody. On the whole, duration among women is longer than men. In open questions, the duration of sentences is mostly due to the question word. The intonation curve in open questions has more amplitude. Women show much more changes in basic frequency for transferring interrogative state in their expressions.
    Keywords: prosody, intonation curve, duration, interrogative sentences, Persian
  • Mahshid Aghajanzadeh, Ali Ghorbani, Farhad Torabinezhad, Mohammad Reza Keyhani Page 62
    Background And Aim
    Voice disorders assess with the help of laboratory equipments and perceptual evaluation. Voice samples involve vowel prolongation, text-reading or conversational speech. In Iran, Rainbow text and Grandfather text, were developed for assessing voice.
    Methods
    This study was cross-sectional and descriptive-analytical. Mean and fundamental frequency variations range in 120 normal males and females aging from 20-59 years old were studied. Voice samples of reading both texts were gathered and compared.
    Results
    Mean fundamental frequency in males in Grandfather text was 137.93 with SD 1.2 and in Rainbow text was 135.09 with SD 1.1 (p>0.05), in females Grandfather and Rainbow texts were 206.07 with SD 0.9 and 204.23 with SD 2.1, respectively (p>0.05). Fundamental frequency variations range in Grandfather text in males was 88.10 with SD 0.8 and in females was 116.77 with SD 1.3 and in Rainbow text in males was 90.92 with SD 1.1, in females was 116.08 with SD 1.2 (p>0.05). Mean fundamental frequency of males in each text didnt show significant difference in age groups and just in 50-59 age group of the female population showed significant difference. Fundamental frequency variations range didnt show significant difference in males and females in both texts.
    Conclusion
    These two texts were the same in measurement of average and fundamental frequency variations range in adults. Significant difference showed between 50-59 age group of the female population and other groups.
    Keywords: Fundamental frequency, fundamental frequency variations range, voice, laboratory evaluation, Grandfather passage, Rainbow passage
  • Narges Torke Ladani, Zahra Agharasouli, Hassan Ashayeri, Behrouz Mahmoudi Bakhtiyari, Mohammad Kamali, Seyyede Zohreh Ziatabar Ahmadi Page 69
    Background And Aim
    The communication process includes both verbal and nonverbal elements. Nonverbal behavior or body language includes facial expression, eye contact, posture and prosody. Prosody conveys semantic or affective information to a listener. Nonetheless, so far in Iran no report on assessment of speech prosody comprehension in patients has ever been published. The aim of this study was to measure the validity and reliability of the prosody comprehension test specifically designed for the Persian language and culture.
    Methods
    This study is a type of test development. 73 sentences were orated by 22 professional vocalists in eight different prosodies. A total of 6582 voices were prepared which were listened by 200, 18-30 year-old students and a voice specialist. Having the content validity calculated for all voices, 1473 voices were found to be unanimously agreed upon by all participants in terms of emotional status which were analyzed by a voice specialist. Eventually, 169 voices were selected for developing the prosody comprehension test including the following four subtests: none motional prosody discrimination, emotional discrimination, naming of prosody and naming conflicts. Reliability of the test was determined by performing the test on 32, 18-60 year-old normal people.
    Results
    The designed test of comprehension prosody had 100% content validity ratio and 94% reliability and the correlation of test of prosody was 89% (p=0.001).
    Conclusion
    This test in Persian language has appropriate validity and reliability and is appropriate for assessment of prosody comprehension.
    Keywords: Prosody comprehension, test, Persian
  • Maryam Soraya, Behrouz Mahmoudi Bakhtiyari, Zohre Badiee, Yalda Kazemi, Bahram Soleimani Page 76
    Background And Aim
    Premature birth and low birth weight are regarded as two risk factors for impaired language development. Hence, information about primary period of language development in these children is important for early detection of children's needs during their language development period. The goal of this study was to determine the expressive lexicon size in 18 to 36 month-old premature children with low birth weight and to compare them with their full-term peers.
    Methods
    In this prospective historical survey, using form II of the MacArthur-Bates Communicative Development Inventories (CDI), expressive lexicon size of 42 premature children with low birth weight who were 18 to 36 month- old and 42 full-term peers in three age groups with six month-intervals is evaluated. Forms were completed individually by mothers of children.
    Results
    Data analysis showed that the difference in expressive lexicon between the two groups was significant (p=0.025). Nonetheless, in each group the difference in expressive lexicon size between the three age groups was not significant.
    Conclusion
    The results of this study suggest that expressive lexicon size in premature children with low birth weight was smaller than their full-term matches and the development of lexicon size is delayed in these children. However, by increasing age, these children follow a similar development pattern in terms of lexicon size and eventually catch up with their full term counterparts. This study shows the importance of early intervention to expedite this compensatory mechanism in these children.
    Keywords: Size of expressive lexicon, premature, 18, 36 month's children, normal child
  • Hojat Pirzadi, Bagher Ghobari-Bonab, Mohsen Shokoohi-Yekta, Fereidoon Yaryari, Saeed Hasanzadeh, Ahmad Sharifi Page 83
    Background
    Phonemic awareness is one of the most important predictors of reading skills that has been taught by different procedures. One of the procedures is implementation of direct instruction in instruction of phonemic awareness. Current study is one of the unique studies in Iran that investigate impact of direct instruction in phonemic awareness on reading achievement of students with reading disorder.Case: Three male second grade elementary students with reading disorder in a regular school in district six of the office of education in Tehran were selected. Multiple-baseline across subjects was selected as a research design. The following tests were used as diagnostic criteria: reading and dyslexia test and Wechsler intelligence scale for children-revised. Moreover, a reading inventory consisting of 100 words was developed by researchers to assess the reading ability of the subjects. Data were collected in three phases: baseline, intervention, and follow-up. During the intervention phase, the intervention strategies were used while during baseline and follow-up, data were collected without any intervention. Comparing three phases of the study, we may conclude that intervention package consisting of direct instruction of phonological awareness was an effective strategy in reading achievement of all three students. In addition, follow-up data indicated that the effects of the intervention procedures were stable across time.
    Conclusion
    Direct instruction of phonological awareness was effective in reading achievement of students with reading disorder in elementary school and increasing their abilities in reading.
    Keywords: Reading disability, phonemic awareness, reading achievement, single subject research design