فهرست مطالب

پژوهش نامه قرآن و حدیث - پیاپی 8 (بهار و تابستان 1390)

پژوهش نامه قرآن و حدیث
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1390)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس همامی، حمیدرضا یونسی صفحه 9
    پژوهش حاضر با تکیه بر تفسیر المیزان به ارائه انواع تعریف از اخلاق و نیز تهذیب نفس در نگاه علامه طباطبائی پرداخته و با تاکید بر اصل توحید محوری در اخلاق، اثبات کرده است که نظام اخلاقی توحیدمحور مترقی ترین نظام اخلاقی است که با پایبندی بر روش رفع رذائل اخلاقی و نه دفع آن تمامی امور فردی و اجتماعی انسان را در طول یکدیگر برای رسیدن به یک هدف مشترک که توحید باشد، در نظر گرفته است.
    کلیدواژگان: المیزان، اخلاق، توحید، تهذیب نفس، فضائل، رذائل
  • سهراب مروتی، سارا ساکی صفحه 27
    اخلاق از واژه هایی بشمار میرود که تاریخ آن همزاد و همراه با آفرینش انسان است؛ زیرا انسانیت انسان با اخلاق معنا پیدا میکند. بر همین اساس است که در آموزه های دینی بالاخص معارف قرآنی به اخلاق و مولفه های آن به صورت ویژه پرداخته شده است. قرآن کریم به عنوان آخرین وکاملترین ذخیره ی خداوند سبحان، به مولفه های اخلاقی نگاه بی بدیلی داشته است. در این مقاله با بهره برداری از روش های نوین روش شناسی مطالعات قرآنی، واژهی اخلاق مورد واکاوی قرار گرفته و با استفاده از مفهوم و منطوق آیات قرآن کریم معنای آن روشن گردیده است، و برای دستیابی به این مهم ضمن روشن کردن معنای لغوی واژه اخلاق واژه های مرتبط با آن با بکارگیری قاعده ی سیاق هسته معنایی اخلاق و ارتباط نظام مند مولفه های مرتبط با آن تبیین گردیده است.
    کلیدواژگان: مولفه های اخلاق، معناشناسی، اخلاق، قاعده سیاق، ساختار اخلاق
  • عزیزالله افشار کرمانی صفحه 61
    علم اخلاق علم شناخت ارزش ها و ایجاد دگرگونی در زندگی انسان است به نحوی که زندگی اش توام با فضیلت باشد. علم اخلاق حد واسط میان علم عقاید و علم احکام است و میان این دو نوع معرفت ارتباط برقرار می کند به نحوی که رفتارهای اجتماعی، ظهور اخلاق و عقاید انسان است و خلقیات هر فرد، ظهور عقاید و آرمان های اوست. علامه طباطبایی اخلاق را دارای مراتب می داند و به سه نوع اخلاق معتقد است یعنی اخلاق عرفی، اخلاق عقلی و اخلاق عرفانی. اخلاق عرفی به عقل اجتماعی متکی است. اخلاق عقلی بر عقل برهانی تکیه دارد و اخلاق عرفانی بر شهود بنا می شود. سیر حیات اخلاقی هر فرد از اخلاق عرفی شروع می شود و می تواند به مرحله اخلاق عقلی و عرفانی ارتقاء پیدا کند. این سه مرتبه از اخلاق درجات متفاوت از یک حقیقت واحدند و با یکدیگر قابل جمع اند و نسبت به هم در حکم ظاهر و باطن اند.
    کلیدواژگان: علم اخلاق، خلق، عرف، عقل اجتماعی، عقل برهانی، اخلاق عقلی، اخلاق عرفانی
  • عبدالمجید طالب تاش صفحه 79
    در اروپا، پیرامون گونه ارتباط میان علم و دین و به تبع آن چگونگی ارتباط علم با اخلاق و خاستگاه باید و نبایدهای اخلاقی گرایشی به وجود آمد که از هیوم فیلسوف اسکاتلندی آغاز شد. جدا انگاری حوزه های علم و اخلاق بسامد داعیه هایی بازنگرانه نسبت به رابطه خداوند با جهان است که گزاره های دینی و اخلاقی را برخاسته از احساسات درونی انسان به شمار می آورد و جدا افکنی آن از واقعیات عینی و خارجی را پی گیری می کند. از این نظرگاه عقل در کشف گزاره های اخلاقی ورود ندارد. زیرا منطقی نبوده و مسئول صحیح و غلط نیستند. هر چند این گرایش مورد پذیرش اندکی از اندیشمندان مسلمان نیز واقع شده است، اغلب نزدیک به اتفاق اندیشمندان مسلمان با این تفکر مخالفت ورزیده اند و در نادرستی آن به استدلال پرداخته اند. این گروه بر این باورند که هر چند اخلاق از علم و فلسفه زایش منطقی نمی یابد. اما اصولا ارائه یک گزاره اخلاقی بدون پشتوانه حقیقت عینی امکان پذیر نیست. از نظر اندیشمندان مسلمان میان بایدهای اخلاقی و هست های علمی و فلسفی ارتباط تقدمی و تاخری وجود دارد؛ به این معنا که انسان پس از آگاهی نسبت به حقیقت علمی و نفس الامری به کمک عقل نظری، راه رسیدن به آن حقیقت عینی را در عالم واقع با استمداد از عقل عملی کشف می کند. آن گاه در قالب گزاره های توصیه ای و بایدهای اخلاقی بیان می کند. این گروه در حقیقت تولید ارزش از دانش را نه به معنای تولید منطقی که مبتنی بر دو گزاره ی یکی علمی و دیگری اخلاقی دانسته اند. از منظر آنها عقل عملی به عنوان یک ابزار پسینی از نیروی عقل نظری به عنوان ابزار پیشینی استمداد می جوید و به توصیه های اخلاقی دست می یابد و در قالب بایدها و نبایدها ارائه می دهد و این همان ارتباطی است که میان علم و فلسفه با اخلاق وجود دارد. چرا که عقل عملی بدون علم و اندیشه نمی تواند حکمی را اعتبار و صادرنماید.
    کلیدواژگان: استی های حقیقی، بایدهای اعتباری، اندیشمندان مسلمان، گرایش های اروپایی، استنتاج منطقی، ارتباط، علامه طباطبایی
  • هوشنگ ظهیری، سروش فتحی صفحه 99
    در عصر حاضر نظام خانواده دچار مشکلات و چالش های اساسی گردیده است. اختلافهای خانوادگی،طلاق،فرزندان بی سرپرست و بزهکاری نوجوانان و جوانان،نشان دهنده مشکلات اساسی در خانواده های ماست.بخشی از این مشکلات،نشانگر ضعف در برنامه ریزی،تصمیم گیری و سازمان دهی می باشد که در مدیریت خانواده تجلی می یابد.بنابراین به نظر می رسد خانواده ها برای غلبه بر این مشکلات نیازمند به بازنگری در نوع مدیریت خود برای رویارویی با پیچیدگی های زندگی کنونی،از جمله تربیت فرزندان و برقراری روابط مناسب با همسر می باشند.
    در بین صاحب نظران اسلامی مرحوم علامه طباطبایی با بهره گیری از اندیشه های اسلامی و تعقل و آزاد اندیشی صاحب نظراتی در خصوص مدیریت خانواده می باشد،که می تواند کمک شایانی به حل مشکلات مدیریت خانواده در وضعیت در حال گذار کشورمان بکند.
    لذا در این مقاله ابتدا گونه های مدیریت خانواده معرفی شده اند.سپس نظریه های مدیریت خانواده در نظریه های جامعه شناسی و دین اسلام مورد بررسی قرار گرفته اند.در ادامه نظر به اهمیت نظریه علامه طباطبایی خصوص مدیریت خانواده نظریه ایشان که بر تفکیک نقش ها و تعقل مبتنی است،مبسوط تر ارائه شده است.در پایان نیز ضمن نقد نظریه های مدیریت خانواده،الگوی مدیریت مشارکتی بر اساس آموزه های دینی و علمی برای خانواده اسلامی ایرانی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت خانواده، ساختارهای قدرت در خانواده، الگوهای تصمیم گیری در خانواده، نقش های خانوادگی و الگوی مدیریت مشارکتی
  • محمد جانی پور صفحه 121
    اگرچه تاکنون در رابطه با دیدگاه های حضرت علی (ع) پیرامون سیاست و مدیریت سیاسی بر اساس خطبه ها و نامه های ایشان در نهج البلاغه تحقیقات متعددی صورت گرفته است لکن تاکنون مطالعه موردی مشخصی در رابطه با نحوه مواجهه ایشان با معاویه و چگونگی مدیریت این روابط بر مبنای مکاتبات صورت گرفته در دوران حکومت کوتاه آن حضرت (ع) و به روش تحلیل محتوای کیفی کلام صورت نگرفته است.
    حضرت(ع) در مکاتبات متعدد خود با معاویه، پرده از حقایقی بر می دارند که در آن زمان بر اکثریت مردم آشکار نبوده است و در مواردی مشکلات اخلاقی و شخصیتی معاویه را به وی گوشزد کرده و در نهایت وی را مجبور به عذرخواهی و قبول مقبولیت و مشروعیت خود برای خلافت مسلمانان می نمایند. رسیدن به این مراحل در مواجهه با یک دشمن، به تدابیر و سیاستی نیاز دارد که در این مقاله تنها به بخش کوچکی از آن اشاره شده است.
    در حقیقت در این مقاله به دنبال این هستیم که با بررسی و تحلیل محتوای مضامین نامه های مبادله شده بین حضرت علی (ع) و معاویه در دوران حکومت ایشان و با استفاده از روش تحلیل محتوا، به نگاهی جامع در مورد مبانی فکری و عقیدتی حضرت علی (ع) در رابطه با مفهوم حقیقی سیاست و نحوه مدیریت سیاسی آن حضرت دست پیدا کنیم.
    کلیدواژگان: امیرالمومنین (ع)، معاویه، سیاست، مدیریت سیاسی، تحلیل محتوا
  • رضا رفیقدوست صفحه 149
    ملت تحت سیطره حکام مستبد قیام نموده و خواستار مشارکت در اداره ی امور جامعه ی خود هستند. اندیشه های بسیاری داعیه دار مدیریت مناسب ابعاد فردی و اجتماعی انسان ها هستند معمار انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) تنها را نجات بشریت را سیاست امور فردی و اجتماعی جامعه در سایه تعالیم دینی می دانستند و در مقابل اندیشه ورزان سکولار که داعیه ی جدایی دین و سیاست دارند ایستادگی نمودند. همچنین پس از سرنگونی حکومت های مستبد تبیین دو موضوع دموکراسی و استقلال سیاسی از مهم ترین مسائل یک جامعه می باشد و این که خاصیت های منفی و مثبت دموکراسی چیست و تعریف استقلال سیاسی از منظر قرآن چیست و چه لزومی دارد؟
    کلیدواژگان: امام خمینی، سیاست، دین، دموکراسی، ولایت فقیه، استقلال سیاسی
  • سید مهدی خاموشی صفحه 169
    در جهان حاضر، وسایل ارتباط جمعی و رسانه های گروهی با انتقال اطلاعات و معلومات جدید و تاثیر بر افکار و عقاید عمومی نقش بسیار مهمی برعهده دارند. سیر تحول سریع در عصر اطلاعات و لزوم مبادله هرچه بیشتر بین نظام های سنتی و مدرن، رسانه های گروهی را اهمیتی خاص بخشیده است تا جایی که بعضی از اندیشمندان معتقدند توسعه نظام های اقتصادی و اجتماعی و سیاسی و پیشرفت رسانه ها و تکنولوژی های ارتباطی لازم و ملزوم یکدیگرند.
    کلیدواژگان: رسانه، اخلاق، الگوهای رفتاری، اخلاق رسانه ای
|
  • Dr. Abbas Hemami, Hamid Reza Younesi Page 9
    Relying on Tafsir al-Mizan، this article presents definitions for ethics and purification of soul from the viewpoint of Allameh Tabatabaee. Relying on the principle of monotheism، it also proves that a monotheistic ethical system is the most progressive ethical system which considers all the personal and social affairs of man along each other in order to fulfill a common objective، i. e. Devine unity، following the strategy of eradicating vices instead of repelling them.
    Keywords: al, Mizan, ethics, monotheism, self, purification, virtues, vices
  • Dr. Sohrab Morovvati Page 27
    Ethics is among the words which were formed together with man’s creation as humanity of man has no meaning without morality. Accordingly، the religious teachings، particularly the Quranic teachings، put special emphasis on morality and its elements. The Holy Quran as the last and the most perfect resource from God the Pure has an unmatched view of morality. Using the modern methodologies of Quranic studies، the present article delves into the word ‘ethics’ and clarifies its meaning on the basis of the conceptions and the logic of the Quranic verses. To fulfill this، in addition to clarifying the concept of the word ‘ethics’، the words related to it have been elucidated utilizing the meaning core context rule and the systematic relationship of the elements related to it.
    Keywords: elements of ethics, semantics of ethics, context rule, structure of ethics
  • Dr. Azizollah Afshar Kermani Page 61
    Ethics is the discipline which studies values and revolutionizes human life so that man can lead his life enjoying virtue. Ethics has an intermediary role between theology and jurisprudence. It connects these two disciplines together so that the social behaviors are the manifestations of man’s morals and beliefs and the temperaments of each individual are the representations of his beliefs and ideals. Allameh Tabatabaee believes that ethics has different rankings: conventional ethics، rational ethics، and gnostic ethics. The conventional ethics is based on social intellect. Rational ethics relies on demonstrative intellect and gnostic ethics depends on intuition. The ethical life of each individual begins with conventional ethics and can find promotion into rational and gnostic ethics. These three rankings of ethics are different degrees of a single reality and can be joined together and they carry outward and inward considerations with respect to each other.
    Keywords: ethics, temperament, customary practice, social intellect, demonstrative intellect, rational ethics, gnostic ethics
  • Dr. Abdulmajid Taleb Tash Page 79
    In Europe, a school of thought was formed by Hume, the Scottish philosopher, on the subject of the nature of the relationship between science and religion and following this on the nature of the relationship between science and ethics and the standing of ‘ought and ought not’ in ethics. Considering science and ethics separate is the outcome of the attempts of those who reconsidered the relationship between God and the world. They regarded religious and ethical propositions as the product of man’s internal sentiments and insisted on separating it from objective realities. From this perspective, human intellect has no role to play in discovering ethical propositions because logic doesn’t apply to them and they cannot be verified. Although this point of view has been accepted by a small number of Muslim scholars, almost all Muslim scholars disagree with it and have rejected it on the basis of logical reasoning. This group of scholars believe that although ethics is not logically generated from science and philosophy, it is not essentially possible to offer an ethical proposition without depending on objective reality. Islamic scholars believe that there is a priority and posteriority relationship between ‘ought and ought not’ in ethics and ‘is and isn’t’ in science and philosophy; that is, after being informed about a scientific reality by means of theoretical intellect, man finds out the way to achieve that objective reality in the real world aided by practical intellect. Then, he expresses that in the form of recommendatory propositions and ethical ‘oughts’. In fact, these scholars do not consider the generation of value from knowledge a logical process; rather, they believe that it is based on two propositions: one scientific and the other ethical. They hold that practical intellect as a posterior instrument makes use of the power of the theoretical intellect as an anterior instrument, gains access to ethical recommendations and offers them in the form of ‘ought and ought not’. This is the same kind of relationship that exists between science and philosophy, on the one hand, and ethics, on the other, since practical intellect cannot stipulate anything without knowledge and deliberation.
    Keywords: real “is, isnt”, arbitrary ought, ought not', Muslim scholars, European trends, logical inference, relationship, Allameh Tabatabaee
  • Dr. Houshang Zahiri, Dr. Soroush Fathi Page 99
    Family as a social unit is currently suffering from essential problems. Familial disputes, parentless children, divorce, and juvenile delinquency indicate that there are serious difficulties in today’s families. Some of these problems result from weaknesses in family management issues such as planning, decision making and organization. Therefore, to overcome these problems, families need to reconsider their way of management so that they can deal with the challenges of family life including child training and establishment of an appropriate relationship between husbands and wives. Allameh Tabatabaee is one of the Islamic scholars who has offered certain theories on family management benefitting from Islamic teachings, reasoning and free thinking. These theories can greatly help settle family management problems during the current transition period in our country. Thus, the present paper, first, introduces different kinds of family management. Then, family management in sociology and Islam are surveyed. Next, we give a detailed account of Allameh Tabatabaee’s family management theory which is based on separation of roles in the family and reasoning. Finally, following an evaluation of family management theories, the collaborative management model, based on religious teachings and scientific ideas, is offered as practical way to manage a typical Iranian-Islamic family.
    Keywords: family management, power structures in the family, decision making patterns in the family, family roles, collaborative management model
  • Muhammad Janipour Page 121
    Although a lot of research has already been done on Imam Ali’s (a.s.) views about politics and political management based on his sermons and letters in Najolbalagheh, no specific case study has been conducted so far on his relationships with Muaviyeh and his manner of managing them on the basis of the correspondence carried out during his short period of administration and using discourse analysis technique. In his letters to Muaviyeh, Hazrat-e Ali (a.s.) reveals a lot facts which were unknown to the majority of people at that time, and in some cases, he points out Muaviyeh’s moral and personality problems and finally makes him apologize and accept the legitimacy of his caliphate. To make an enemy do so requires some kind of discretion and forethought a fraction of which is discussed here.In fact, the article aims at offering a comprehensive view of Hazrat-e Ali’s (a.s.) mental and ideological principles of the true meaning of politics and political management by examining and analyzing the content of the letters exchanged between Imam Ali (a.s.) and Muaviyeh during the period of Hazrat-e Ali’s (a.s) caliphate.
    Keywords: Amir al Momenin (a.s.), Muaviyeh, politics, political management, content analysis
  • Reza Rafiqdoost Page 149
    Nations dominated by autocratic rulers revolt and call for participation in management of their societies. The thoughts of many great men of management fit the individual and social aspects of human beings. Imam Khomeini (rah.), the architect of the Islamic Revolution, believed that the only way which can save mankind is to manage the individual and social affairs of human communities under the auspices of religious teachings. He strongly resisted the ideas of the secular thinkers who insisted on the separation of religion and politics. In addition, after the collapse of dictator regimes, it is highly important to explicate democracy and political independence, to clarify the advantages and disadvantages of democracy, and to define political independence and its necessity from the viewpoint of the Quran.
    Keywords: Imam Khomeini, politics, religion, democracy, velayat, e faqih, political independence
  • Dr.Seyyed Mehdi Khamoushi Page 169
    In thecontemporary world, the mass mediaplay a very important role in transmittinginformation andnewideasand influencingpublicopinion.The course of developments in the information age and the necessity of interaction between the traditional and modern systems have made themass mediaso significantthat some scholars believe that development of economic, social, and political systems and the progress of the media and communications technologies are interdependent.
    Keywords: media, ethics, behavior patterns, mediaethics