فهرست مطالب

حیات - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1391)

فصلنامه حیات
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شیوا سادات بصام پور، فاطمه بهرام نژاد، عیسی محمدی، محمدحسن لاری زاده، شادان پدرام رازی، حمید حقانی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    استوماتیت دهانی در بیماران با پرتودرمانی سر و گردن شایع است. مراقبت دهان و استفاده از دهان شویه در پیشگیری و درمان این عارضه موثر است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر دهان شویه قطره بابونه در پیشگیری و کاهش شدت استوماتیت ناشی از پرتودرمانی سر و گردن انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی یک سوکور است. نمونه مورد مطالعه 80 نفر از بیماران با پرتودرمانی سر و گردن مراجعه کننده به بخش پرتودرمانی بیمارستان شفای کرمان در سال 1389 بود. بیماران با روش نمونه گیری آسان و مستمر انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه شاهد و آزمون تقسیم شدند. گروه آزمون 3 سی سی قطره بابونه را پس از مسواک زدن غرغره می کردند گروه شاهد از آب به عنوان دهان شویه استفاده می کردند. در روزهای اول، هفتم و چهاردهم (مدت مداخله 14 روز بود) با کمک چک لیست استاندارد کنترل استوماتیت سازمان جهانی بهداشت، دهان بیماران از نظر استوماتیت بررسی می شد. با کمک آزمون های آماری تست دقیق فیشر، آزمون من ویتنی یو، تجزیه و تحلیل داده ها انجام گرفت.
    یافته ها
    بروز و شدت استوماتیت در روز اول مطالعه در گروه آزمون و شاهد اختلاف معناداری نداشت (371/0=p). اما در روز هفتم و چهاردهم اختلاف معناداری بین دو گروه از این لحاظ مشاهده شد (001/0p<). به این معنی که بروز و شدت استوماتیت در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد کم تر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر توصیه می شود از دهان شویه بابونه در بخش های پرتودرمانی جهت پیشگیری از استوماتیت و همچنین کاهش شدت آن استفاده شود
    کلیدواژگان: استوماتیت، پرتودرمانی، سرطان سر و گردن، دهان شویه، گیاه بابونه
  • فروغ رفیعی، سیده فاطمه حق دوست اسکویی، فهیمه محمدی فخار، محمدرضا زارعی، حمید حقانی صفحات 11-26
    زمینه و هدف
    عوامل ساختاری مختلف حاکم بر محیط بخش های سوختگی نحوه عملکرد و کیفیت کار پرستاران را دگرگون می سازد. پیچیدگی و چند بعدی بودن مراقبت در این بخش ها چالش های متعددی را ایجاد می کند که بررسی دیدگاه افراد درگیر در مراقبت جهت پی بردن به این عوامل و روابط بین آن ها را ضروری می سازد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین فراوانی و شدت فشار ناشی از مواجهه کارکنان پرستاری با عوامل درون سازمانی و برون سازمانی حاکم بر بخش های سوختگی صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک پژوهش مقطعی از نوع همبستگی است. نمونه ها 98 نفر از کارکنان پرستاری شاغل در بیمارستان سوختگی شهید مطهری بودند که به روش تمام شماری در سال 1389 در مطالعه شرکت کردند. داده ها از طریق پرسشنامه های عوامل درون سازمانی و برون سازمانی جمع آوری و با استفاده از SPSS v.14 تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که در بین عوامل درون سازمانی، میزان و شدت فشار ناشی از مواجهه افراد مورد پژوهش با عوامل محیطی و عوامل مربوط به بیمار بیش از سایر عوامل بوده و به طور کلی شدت فشار ناشی از مواجهه با تمامی عوامل درون سازمانی سوختگی بیش از نمره فراوانی مواجهه با آن بوده است. تمامی عوامل برون سازمانی به جز «فقدان مجوز استخدام» با فراوانی و شدت فشار ناشی از مواجهه با عوامل درون سازمانی همبستگی معنادار نشان داد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه اهمیت عوامل درون سازمانی مراکز درمانی سوختگی در ایجاد فشار بر کارکنان پرستاری را روشن می کند و به این ترتیب بر بدنه دانش موجود در مورد عوامل سازمانی و استرس شغلی در بخش های سوختگی می افزاید. همچنین شواهدی را جهت کاربرد در مدیریت و خدمات پرستاری و رهنمودهایی را جهت کنترل استرس شغلی پرستاران سوختگی ارایه می نماید.
    کلیدواژگان: پرستار، بخش سوختگی، عوامل سازمانی، استرس شغلی
  • فریده باستانی، الهام قاسمی، رضا نگارنده، حمید حقانی صفحات 27-37
    زمینه و هدف
    مراقبان سالمندان مبتلا به آلزایمر و به ویژه زنان مراقب با تنش ها و چالش های متعددی در زندگی مواجه هستند و ارایه مراقبت به موازات ایفای سایر نقش ها، این گروه از مراقبان را در معرض خطر مشکلات جسمی و روانی قرار می دهد. این در حالی است که خودکارآمدی در توانمندی افراد در سازش با موقعیت های تنش زا و وظایف پرچالش، نقش به سزایی ایفا می کند. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان خودکارآمدی عمومی زنان مراقب عضو خانواده سالمند مبتلا به آلزایمر صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این پژوهش مقطعی و از نوع توصیفی-تحلیلی است که در آن 112 نفر از زنان مراقب عضو خانواده سالمند مبتلا به آلزایمر مراجعه کننده به انجمن آلزایمر ایران با روش نمونه گیری در دسترس جهت شرکت در مطالعه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از فرم مشخصات فردی و مقیاس خودکارآمدی عمومی (GSE-10) جمع آوری شد و از روش های آماری توصیفی و استنباطی (شامل آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس، شفه) جهت تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین خودکارآمدی عمومی زنان مراقب 24/28 با انحراف معیار 34/6 بود و خودکارآمدی عمومی درصد قابل توجهی از آنان کم تر از حد مطلوب بود (2/65%). خودکارآمدی عمومی ارتباط معنادار با سطح تحصیلات و وضعیت اقتصادی داشت (05/0p<)، در حالی که ارتباط معناداری بین خودکارآمدی عمومی و سایر متغیرهای فردی شامل سن، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال و طول مدت مراقبت از بیمار مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های به دست آمده، خودکارآمدی عمومی درصد قابل توجهی از زنان مورد مطالعه کم تر از حد مطلوب می باشد. ارتقای خودکارآمدی عمومی می تواند منجر به سازگاری بهتر مراقبان با چالش های در پیش روی زندگی و کاهش پیامدهای منفی ناشی از مراقبت گردد از این رو نتایج این مطالعه می تواند مبنایی جهت طراحی و اجرای مداخلات آموزشی و حمایتی با هدف ارتقای خودکارآمدی عمومی به ویژه در گروه مراقبان با تحصیلات و وضعیت اقتصادی پایین تر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی عمومی، مراقبان، بیماری آلزایمر، سلامت زنان
  • نورالدین محمدی، شهره پرویز، حمید پیروی، آغافاطمه حسینی صفحات 38-46
    زمینه و هدف
    تغییرات همودینامیک در حین و بعد از ساکشن لوله داخل تراشه حتی به میزان ناچیز، می تواند در بیماران بدحال از نظر بالینی بسیار مهم باشد. هدف از این مطالعه تعیین میزان تاثیر بازآموزی ساکشن لوله داخل تراشه بر تغییرات فشارخون بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش نیمه تجربی با گروه شاهد نابرابر، بخشی از یک پژوهش پیآمد می باشد که در بخش مراقبت ویژه داخلی بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) در سال 1389 انجام یافته است. در این مطالعه کلیه اطلاعات مربوط به تمامی موارد انجام گرفته ساکشن لوله تراشه در دو دوره زمانی 2 هفته ای قبل و بعد از بازآموزی ساکشن لوله داخل تراشه به عنوان نمونه پژوهش جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تغییرات فشارخون به صورت غیر تهاجمی و از طریق دستگاه های مانیتور با مدل و شیوه یکسان جمع آوری و تحلیل گردید.
    یافته ها
    در مرحله قبل از بازآموزی، مقایسه تغییرات فشارخون سیستول، دیاستول و فشارخون متوسط شریانی در دقیقه اول و سوم بعد از انجام ساکشن لوله داخل تراشه نسبت به قبل از انجام ساکشن افزایش معناداری نشان داد (02/0p=). در مرحله بعد از بازآموزی، مقایسه تغییرات در دقیقه اول بعد از انجام ساکشن لوله داخل تراشه نسبت به قبل از انجام این رویه نشان دهنده افزایش معنادار (001/0p<) بود. در حالی که تغییرات فشارخون سیستول و فشارخون متوسط شریانی در دقیقه سوم بعد از انجام ساکشن نسبت به قبل از انجام این رویه کاهش معنادار (002/0=p) داشت، اما تغییرات فشارخون دیاستول در یک و سه دقیقه بعد از ساکشن لوله داخل تراشه نسبت به یک دقیقه قبل از ساکشن کاهش معناداری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیانگر ناپایداری وضعیت فشارخون بیماران بعد از انجام ساکشن لوله داخل تراشه بود. بازآموزی ساکشن لوله داخل تراشه موجب گردید که ناپایداری وضعیت فشارخون بعد از ساکشن لوله داخل تراشه در زمان کم تری اصلاح شود. لذا پیشنهاد می گردد با ارایه برنامه های بازآموزی زمان ناپایداری وضعیت فشارخون بیماران کوتاه تر گردد.
    کلیدواژگان: ساکشن لوله داخل تراشه، تغییرات همودینامیک
  • وجیهه آتشی، فرحناز محمدی *، اصغر دالوندی، ایرج عبدالهی، روزبه کاظمی صفحات 47-56
    زمینه و هدف

    درد شانه ناشی از همی پلژی یک پدیده شایع پس از سکته مغزی می باشد که استقلال بیمار را در انجام فعالیت های روزمره به شدت محدود می کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان تاثیر ماساژ SSBM بر درد شانه و عملکرد دست بیماران مبتلا به سکته مغزی انجام یافته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی است. شرکت کنندگان این مطالعه شامل 34 بیمار واجد معیارهای ورود بودند که از میان 70 بیمار مراجعه کننده به مرکز توانبخشی تبسم در فاصله زمانی 1/8/1389 تا 1/10/1389 انتخاب شدند و به روش تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. برای هر یک از نمونه های گروه مداخله 7 جلسه متوالی روزانه ماساژ پشت به روش ضربه ای سطحی (SSBM) به مدت 10 دقیقه انجام گرفت. ابزار گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی، مقیاس دیداری درد و پرسشنامه عملکرد دست مبتلا در فعالیت های روزانه بود. میزان درد شانه و عملکرد دست قبل و 24 ساعت پس از آخرین جلسه ماساژ در هر دو گروه ارزیابی و مورد مقایسه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی و تحلیلی (تی مستقل، تی زوجی، آنالیز کوواریانس) صورت گرفت.

    یافته ها

    میانگین درد شانه قبل از مداخله در هر دو گروه آزمون و شاهد 40/ 8 بود (تفاوتی را نشان نمی داد). پس از مداخله میانگین درد شانه در گروه آزمون 13/1 و در گروه شاهد 40/8 محاسبه شد که موید تفاوت معنادار (001/0p<) بود. همچنین میانگین عملکرد دست مبتلا قبل از ماساژ در گروه آزمون 46/7 و در گروه شاهد 93/8 بود که تفاوتی را نشان نمی دهد (752/0=p). پس از مداخله میانگین عملکرد دست مبتلا در گروه آزمون 13/9 و گروه شاهد 66/8 بود که تفاوت معناداری را به دنبال ماساژ نشان نمی دهد (918/0=p) اما در گروه آزمون قبل و بعد از ماساژ تفاوت معنادار می باشد (001/0p<).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از پژوهش حاضر، به کارگیری ماساژ SSBM به عنوان مداخله ای غیر تهاجمی و مکمل، توسط کارکنان درمانی و مراقبتی، می تواند گام موثری در پیشگیری یا کاهش درد شانه و به تبع آن بهبود عملکرد حرکتی بیماران مبتلا به همی پلژی در اثر سکته مغزی محسوب گردد.

    کلیدواژگان: ماساژ پشت به روش ضربه ای سطحی، درد شانه، عملکرد دست، سکته مغزی
  • زیبا رئیسی دهکردی، مهدی راعی، مروارید قصاب شیرازی، سید احمدرضا رئیسی دهکردی، ماندانا میرمحمدعلی صفحات 57-65
    زمینه و هدف
    شیر مادر فواید سلامتی بی شماری برای مادر و نوزاد فراهم می کند. حمایت از شیردهی توسط کارکنان بهداشتی تاثیر مفید در طول مدت شیردهی به ویژه دوره تغذیه انحصاری با شیر مادر دارد. هدف از این مطالعه تعیین میزان تاثیر مشاوره تلفنی بر تداوم و طول مدت شیردهی انحصاری زنان نخست زا می باشد.
    روش بررسی
    این کارآزمایی میدانی در مورد 140 نفر از زنان نخست زای مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1389 انجام یافته است. تعداد نمونه ها 70 نفر در گروه آزمون و 70 نفر در گروه شاهد بودند. گروه آزمون، مشاوره تلفنی را دریافت کردند در حالی که گروه شاهد تنها مراقبت های معمول را دریافت نمودند. روش گردآوری اطلاعات مصاحبه و ابزار گردآوری شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و چک لیست بررسی تداوم و طول مدت شیردهی انحصاری بود. تداوم شیردهی انحصاری در دو گروه 1 و 3 ماه بعد از زایمان و طول مدت شیردهی انحصاری در هر دو گروه 3 ماه بعد از زایمان بررسی شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به کمک نرم افزار SPSS v.16 انجام یافت.
    یافته ها
    میانگین طول مدت شیردهی انحصاری بر حسب هفته در گروه آزمون (99/3±05/8) به طور معناداری (008/0=p) بیشتر از گروه شاهد (03/4±23/6) بود. در ماه سوم پس از زایمان بعد از کنترل اثر متغیرهای مخدوش کننده، شانس شیردهی انحصاری در گروه آزمون به صورت معنادار بیشتر از گروه شاهد بود (03/0=p). همچنین انجام مشاوره تلفنی با طول مدت شیردهی انحصاری مادران ارتباط آماری معنادار داشت (02/0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مشاوره تلفنی بر تداوم و طول مدت شیردهی انحصاری، ارایه این مشاوره که روشی ارزان و آسان است، می تواند به عنوان راه کاری جهت افزایش طول مدت شیردهی انحصاری به ویژه در مادران نخست زا مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مشاوره تلفنی، شیردهی انحصاری، زنان نخست زا
  • مینا حسین زاده، پروانه عزت آقاجری، نادر مهدوی صفحات 66-75
    زمینه و هدف
    دارو رایج ترین کالای درمانی مصرفی در واحدهای ارایه دهنده خدمات بهداشتی و درمانی است. اجرای دستورات دارویی بخش مهمی از فرآیند درمان و مراقبت بیمار بوده و از عملکردهای اصلی پرستاران محسوب می شود. بروز اشتباهات دارویی می تواند باعث مشکلات جدی در سیستم های سلامت شود. هدف این مطالعه تعیین علل اشتباهات دارویی پرستاران و عوامل موثر بر عدم گزارش دهی آن از دیدگاه کارکنان پرستاری بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی است. جامعه مورد مطالعه پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی شهرهای تبریز و مراغه در سال 1390 بوده است. حجم نمونه 200 نفر و نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ایانجام یافته است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی (من ویتنی یو) در نرم افزار SPSS v.15 انجام گرفته است.
    یافته ها
    مهم ترین علل اشتباهات دارویی خستگی ناشی از کار اضافی (5/95%)، کمبود تعداد پرستار (85%) و تراکم زیاد کارها در بخش (5/82%) و همچنین مهم ترین عوامل موثر بر عدم گزارش دهی اشتباهات دارویی ایجاد مسایل قضایی (5/73%)، تمرکز مسوولان تنها به شخص اشتباه کننده بدون توجه به سایر عوامل دخیل در بروز اشتباه (76%) و واضح نبودن تعریف اشتباه دارویی (5/44%) ذکر شده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه لزوم توجه به افزایش تعداد پرستار، تعدیل بارکاری پرستاران در بخش ها، استفاده از فرم های خاص برای گزارش دهی اشتباهات دارویی و ایجاد رابطه مثبت بین مدیران و کارکنان پرستاری و تامین فضای همکاری صمیمی را پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: پرستاران، اشتباهات دارویی، بیماران، گزارش دهی
  • رقیه کریمی، فیدان شبانی*، ناهید دهقان نیری، خدیجه زارعی، غلامرضا خلیلی، محمد چهرازی صفحات 76-86
    زمینه و هدف

    نوزادان نارس در حین مراقبت و درمان تحت رویه های دردناک و استرس زای زیادی قرار می گیرند و پرستاران می بایست با استفاده از روش های غیر دارویی مختلف که بدون خطر هستند، جهت کاهش عوارض کوتاه مدت و طولانی مدت درد ناشی از رویه های تشخیصی و درمانی کمک نمایند. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان تاثیر موسیقی درمانی بر پاسخ های فیزیولوژیک درد ناشی از خون گیری در نوزاد نارس انجام یافته است.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی cross-over در مورد 20 نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت ویژه بیمارستان ولی عصر (عج) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران به مدت 5 ماه در سال 89 انجام گرفته است. پس از نمونه گیری به روش در دسترس، نوزادان انتخاب شده به طور تصادفی یک بار به عنوان گروه شاهد و یک بار به عنوان گروه آزمون تحت مطالعه قرار گرفتند، به طوری که هر نوزاد به عنوان شاهد خود در نظر گرفته شد. پاسخ های فیزیولوژیک درد ناشی از خون گیری از جمله تعداد ضربان قلب و درصد اشباع اکسیژن خون شریانی در نوزادان نارس مورد سنجش قرار گرفت. برای نوزادان گروه آزمون، موسیقی Transitions پنج دقیقه قبل از خون گیری پخش می شد و تا 10 دقیقه بعد از خون گیری ادامه می یافت. در تمام موارد اعم از آزمون و شاهد مانیتور نوزاد از 10 دقیقه قبل از خون گیری، در طول خون گیری و تا 10 دقیقه بعد از خون گیری تحت فیلم برداری قرار می گرفت. سپس فیلم ها از طریق رایانه از نظر تغییرات معیارهای فیزیولوژیک مورد بازبینی و مطالعه دقیق قرار می گرفت. در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس و کای اسکوئر در نرم افزار SAS و SPSS صورت گرفت.

    یافته ها

    گروه آزمون و شاهد از نظر تعداد ضربان قلب در هنگام خروج سوزن و همچنین از نظر تعداد ضربان قلب در 5 دقیقه اول بعد از خون گیری به ترتیب با 022/0=p و 005/0p< تفاوت آماری معنادار داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به آن که یافته های این مطالعه نشان داد موسیقی درمانی در کاهش بعضی از پاسخ های فیزیولوژیک درد ناشی از خون گیری در نوزادان نارس موثر است، لذا توصیه می شود پرستاران آن را به عنوان مداخله ای موثر در NICU در هنگام اجرای رویه های دردناک مثل خون گیری به کار گیرند.

    کلیدواژگان: نوزاد نارس، درد، پاسخ های فیزیولوژیک درد، موسیقی درمانی
|
  • Shiva Sadat Bassampour, Fatemeh Bahramnezhad, Eisa Mohammadi, Mohammad Hassan Larizadeh, Shadan Pedram Razi, Hamid Haghani Pages 1-10
    Background and Aim
    Oral care and using mouthwash help to prevent stomatitis. The aim of this study was to investigate the effect of two mouth wash protocols on prevention of head and neck radiotherapy induced-stomatitis. Methods & Materials: In this single blind clinical trial, 120 individual were recruited. The experiment group (N=40) gurgled with 3cc of Matrices mouthwash and the control group used water mouth wash. The participants were assessed using the WHO grading scale. Data were analyzed using the Fisher exact test and Mann-Whitney U test as appropriate.
    Results
    There was not significant differences between the experimental and control groups regarding stomatitis intensity in the first day (P=0.371). Tere were significant differences between the two groups regarding stomatitis intensity in days 7 and 14 (P<0.001).
    Conclusion
    Oral stomatitis is a common condition in patients with head and neck radiotherapy. It makes painful ulcers, dehydration, malnutrition, and potentially life-threatening infection. Matrica mouth wash could prevent and treat induced-radiotherapy ulcer stomatitis
    Keywords: stomatitis, radiotherapy, head, neck cancer, chamomile, mouthwash
  • Forough Rafii, Seyedeh Fatemeh Haghdoost Oskouie, Fahimeh Mohammadi Fakhar, Mohammadreza Zarei, Hamid Haghani Pages 11-26
    Background and Aim
    Multiple structural factors preside over burn units influence nurse's quality of care and their activities. The complexity and multy-dimensional nature of nursing care in these units, creates many challenges. Understanding the perspectives of people's involved is recommended. This study, with a theory-to-research approach, was conducted to assess the frequency of confronting intra and extra organizational factors preside over burn units, the intensity of its related pressure, and correlations among these variables from nurse's perspectives. Methods & Materials: In this cross-sectional, correlational study, 98 nurses working in the Shahid Mottahari burn center were recruited by census. Data was collected using the intra and extra organizational factors instrument, provided based on the previous grounded theory study of the researchers. Intra-organizational factors questionnaire consisted of 58 Likert type statements in eight subscales and two dimensions of frequency (α=0.94) and intensity (α=0.96). Extra-organizational factors questionnaire consisted of eight Likert type statements (α=0.74). Data were analyzed using the SPSS version 14.
    Results
    The results revealed that the frequency of nurse's confrontation with factors related to environment and patients as well as its intensity were more than other factors. Moreover, the intensity of the whole factors was more than its frequency. All the extra- organizational factors were significantly correlated with all intra-organizational factors except for the "absence of employment permission" (P<0.05).
    Conclusion
    This study explained the importance of intra-organizational factors of a burn center in inducing stress on nurses. In addition to verification of some relationships in the previous mid-range theory, the results of this study also modified some of its aspects. Therefore it added to the existing body of knowledge about organizational factors and job stress in burn units. Moreover, it produced some evidences to use in nursing administration and service, and finally it resulted in some directions to control stress in nurse's jobHAYAT2012;18(2): 11-26 Original Article[Frequency and Intensity of Nurse's Confrontation with Intra and Extra-Organizational Factors Governing Burn Centers][Article in Persian]Forough Rafii* (Ph.D) - Seyedeh Fatemeh Haghdoost Oskouie** (Ph.D) - Fahimeh Mohammadi Fakhar*** (MSc.) - Mohammadreza Zarei*** (MSc.) - Hamid Haghani**** (MSc.). * Dept. of Medical and Surgical Nursing, Center for Nursing Care Research, School of Nursing and Midwifery, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran ** Dept. of Public Health Nursing, School of Nursing and Midwifery, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran *** Dept. of Medical and Surgical Nursing, School of Nursing and Midwifery, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran **** Dept. of Biostatistics, School of Management and Information Technology, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran Corresponding Author: Forough Rafii e-mail:foroughrafii@yahoo.com Received:February 4,2012Accepted: May 1,2012Available online:June 6,2012 Abstract:
    Background and Aim
    Multiple structural factors preside over burn units influence nurse's quality of care and their activities. The complexity and multy-dimensional nature of nursing care in these units, creates many challenges. Understanding the perspectives of people's involved is recommended. This study, with a theory-to-research approach, was conducted to assess the frequency of confronting intra and extra organizational factors preside over burn units, the intensity of its related pressure, and correlations among these variables from nurse's perspectives. Methods & Materials: In this cross-sectional, correlational study, 98 nurses working in the Shahid Mottahari burn center were recruited by census. Data was collected using the intra and extra organizational factors instrument, provided based on the previous grounded theory study of the researchers. Intra-organizational factors questionnaire consisted of 58 Likert type statements in eight subscales and two dimensions of frequency (α=0.94) and intensity (α=0.96). Extra-organizational factors questionnaire consisted of eight Likert type statements (α=0.74). Data were analyzed using the SPSS version 14.
    Results
    The results revealed that the frequency of nurse's confrontation with factors related to environment and patients as well as its intensity were more than other factors. Moreover, the intensity of the whole factors was more than its frequency. All the extra- organizational factors were significantly correlated with all intra-organizational factors except for the "absence of employment permission" (P<0.05).
    Conclusion
    This study explained the importance of intra-organizational factors of a burn center in inducing stress on nurses. In addition to verification of some relationships in the previous mid-range theory, the results of this study also modified some of its aspects. Therefore it added to the existing body of knowledge about organizational factors and job stress in burn units. Moreover, it produced some evidences to use in nursing administration and service, and finally it resulted in some directions to control stress in nurse's job.
    Keywords: nurse, burn unit, organizational factors, job stress
  • Farideh Bastani, Elham Ghasemi, Reza Negarandeh, Hamid Haghani Pages 27-37
    Background and Aim
    Caregivers of elderly with Alzheimer's disease, particularly females, encounter challenges. Their different roles in giving care to the patients could result in physical and mental disorders. The self-efficacy seems to be an essential factor in empowering individuals coping with stressful situations and challenging tasks. The aim of this study was to investigate general self-efficacy among women as family caregivers of elderly with Alzheimer's disease. Methods & Materials: In this cross-sectional descriptive study, 112 women reffered to the Iran Alzheimer Association, Tehran were selected through convenience sampling method. The General Self-Efficacy Scale (GSE-10) was used to collect data. Data were entered into the SPSS-16 and then processed using descriptive statistics and independent t-test, ANOVA and Scheffe.
    Results
    The mean score of the general self-efficacy was 28.24±6.34 indicating that considerable percentage of the participants had unsatisfactory level of self-efficacy (65.2%). In addition, there were significant relationships between the women's general self-efficacy with educational and economic statuses (P<0.05). There were no significant relationships between general self-efficacy with age, marital status, occupational status and duration of caring.
    Conclusion
    According to the findings, a considerable percentage of the participants had unsatisfactory level of self-efficacy. Therefore, it is essential to promote the caregivers self-efficacy in order to give them the ability of better adaptation with the life's challenges. In particular, the self-efficacy promotive programs should be implemented among caregivers with lower educational and economic status.
    Keywords: General Self, Efficacy, caregivers, Alzheimer's disease, women's health
  • Nooredin Mohammadi, Shohreh Parviz, Hamid Peyravi, Agha Fatemeh Hosseini Pages 38-46
    Background and Aim
    Endotracheal suctioning (ETS) is a common invasive nursing procedure. Hemodynamic parameters changes during and after the procedure. If appropriate strategies do not be applied during the ETS, hemodynamic changes can be significant and life threatening in critically ill patients. The purpose of this study was to assess the effect of education of endotracheal suctioning on patient's hemodynamic parameters. Methods & Materials: This was a non-equivalent quasi-experimental study conducted in two critical care units in Hazarat Rasool hospital. All nurses working in these two units participated in the study in a period of two weeks. Systolic blood pressure, diastolic blood pressure and mean blood pressure of all patients who needed suctioning were measured before and after the endotracheal suctioning. We analyzed the data using the SPSS.
    Results
    At baseline, the systolic, diastolic and mean arterial blood pressures increased significantly (P=0.02) in the first and third minutes post-suctioning. In post-education phase, diastolic and mean arterial blood pressure increased significantly (P<0.001) in the first minute post-suctioning. In the third minute post-suctioning, systolic, diastolic and mean arterial blood pressure decreased (P=0.43).
    Conclusion
    The study findings showed significant changes in hemodynamic parameters after post-endotracheal suctioning. In this study, conducting endotracheal suctioning education improved the outcomes of hemodynamic parameters in patients. Educational programs can improve nursing care outcomes by preventing and minimizing hemodynamic changes during and after the suctioning in critically ill patients.
    Keywords: endotracheal suctioning, physiological changes
  • Vajihe Atashi, Farahnaz Mohammadi, Asghar Dalvandi, Iraj Abdollahi, Rozbeh Kazemi Pages 47-56
    Background and Aim

    Shoulder pain is a consequence of hemiplegia among patients with stroke. It makes patient to be dependent to others in their daily living activities. This study aimed to determine the effect of the slow stroke back massage (SSBM) on shoulder pain and hand function among patients with stroke. Methods & Materials: In this semi-experimental study, 34 patients were recruited among from 70 patients who reffered to rehabilitation center in 2010, according to the inclusion criteria. Participants were randomly allocated into two groups of control and experiment. In the intervention group, the SSBM was implemented for 10 minutes through seven consecutive sessions. Shoulder pain and hand function were measured using the visual pain scale (Visual Analog Scale), and the researcher-made "affected hand function in ADL" instrument, respectively. The measurement was done before and 24 hours after the last session of the intervention. Data were analyzed using descriptive and inferential statistical tests (independent t-test and paired t-test).

    Results

    At baseline, the mean scores of shoulder pain were 8.4 in both experimental and control groups (P=0.999). After the intervention, the mean scores of shoulder pain were 1.13 and 8.40 in experimental and control groups, respectively (P<0.001). At baseline, the mean scores of hand function were 7.46 and 8.93 in the experimental and control groups, respectively (P=0.752). After the intervention, the mean scores of hand function reached 9.13 and 8.6 in the experimental and control groups, respectively (P=0.918).

    Conclusion

    According to the results of the study, applying the SSBM as a treatment procedure and care plan by health care providers can be considered as an effective intervention to prevent or reduce shoulder pain and consequently to improve motor function of affected hand in patients with hemiplegia after stroke.

    Keywords: SSBM, shoulder pain, hand function, stroke
  • Ziba Raisi Dehkordi, Mehdi Raei, Morvarid Ghassab Shirazi, Seyed Ahmad Reza Raisi Dehkordi, Mandana Mirmohammadali Pages 57-65
    Background and Aim
    Breast milk provides many healthy nutrients to infants. Support provided by health care provider has positive effects on duration of breastfeeding. The purpose of this study was to determine the effects of telephone counseling on continuity and duration of breastfeeding among primiparus women. Methods & Materials: This clinical trial was conducted on 140 primiparus women referred to the selected health centers of Tehran University of Medical Sciences in 2010. The participants were randlomly allocated into two equal groups (each: 70 indviduals). The participants in the intervention group received telephone counseling by one of the researchers. The control group received routine care. Data were collected using a questionnaire including demographic characteristics and a breastfeeding check list. Exclusive breastfeeding rates were recorded one and three months after childbirth in both groups. Also, the continuity and duration of exclusive breastfeeding were recored three months after childbirth in both groups. Data were analyzed using the Chi-square test, Fisher's exact test, standard logistic regression and linear regression in the SPSS-16 and the Win Pepi.
    Results
    The average duration of exclusive breastfeeding in the intervention group (8.05±3.99) was significantly more than the control group (6.23±4.03) (P=0.008). In the third month of delivery, continuity of exclusive breastfeeding in the intervention group was more than the control group (P=0.03). Results also showed that telephone counseling was effective in the duration of exclusive breastfeeding (P=0.02).
    Conclusion
    Telephone counseling was effective in continuity and duration of exclusive breastfeeding. Using this inexpensive and easy method can help to increase exclusive breastfeeding, especially in primiparus women.
    Keywords: telephone counseling, exclusive breastfeeding, primiparus women
  • Mina Hosseinzadeh, Parvane Ezate Aghajari, Nader Mahdavi Pages 66-75
    Background and Aim
    Administration of medications is an important part of treatment and care provided by nurses. Medication errors can create serious problems to patients and health system. The aim of this study was to determine the reasons of medication errors and the barriers of error reporting from nurse's viewpoints.Methods & Materials: In this study, we randomly selected five hospitals in Tabriz and Maragheh. Then, 200 nurses who were randomly selected for the study completed the study questionnaire. The questionnaire included 21 items about medication errors and 19 items about the barriers of error reporting, based on five degree Likert scale. Collected data were analyzed using SPSS-15.
    Results
    In this study, from the viewpoint of nurses, the most important reasons of medication errors were hospital units (3.70±0.84), shortages of nursing staff, nuring burn-out and high workload. Regarding barriers of error reporting, the most cited barriers were management factors (3.78±0.89), fear of legal issues, inappropriate definition of medication error and inappropriate reactions of authorities.
    Conclusion
    We recommend increasing the number of nursing staff, adjusting the workload of nursing staff, using special forms for reporting errors and providing an atmosphere of intimacy between authorities and staffs.
    Keywords: nurse, medication error, patient, medication error reporting
  • Roghiyeh Karimi, Fidan Shabani, Nahid Dehghan Nayeri, Khadijeh Zareii, Gholamreza Khalili, Mohammad Chehrazi Pages 76-86
    Background and Aim

    Premature infants undergo painful and stressful procedures during care and treatment. Nurses can help to reduce short- and long-term effects of pain caused by diagnostic and therapeutic procedures using various methods including music therapy. The aim of this study was to assess the effect of music therapy on physiological pain responses of premature infants during and after blood sampling.Methods & Materials: This was an experimental study with crossover design conducted on 20 premature infants hospitalized in the intensive care unit of a hospital affiliated to the Tehran University of Medical Sciences for a five months period in 2010-11. Infants were randomly allocated in two groups of experiment and/or control. Each infant was considered as its own control. We assessed the physiological pain responses caused by blood sampling such as heart rate and oxygen saturation level. Infants in the experiment group listened to the Transitions music five minutes before until 10 minutes after the blood sampling. The responses were recorded and reviewed ten minutes before until ten minutes after the blood sampling in both groups and physiological changes were detected. Data were analyzed using ANOVA and Chi-square tests in the SAS and SPSS.

    Results

    Results showed significant difference in heart rate between the experiment and control groups during needle exit (P=0.022). There was also significant difference in heart rate between experiment and control group in the first 5 minutes of blood sampling (P=0.005).

    Conclusion

    Results showed that music therapy could reduce some physiological responses of pain during and after blood sampling. Music therapy can be used as a beneficial intervention following painful procedures such as blood sampling in the NICU.

    Keywords: premature infant, pain, physiological responses of pain, music therapy