فهرست مطالب

International Economics Studies - Volume:37 Issue: 2, Summer and Autumn 2011

International Economics Studies
Volume:37 Issue: 2, Summer and Autumn 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سارا قبادی، اکبر کمیجانی صفحات 1-21
    نرخ تورم پایین و رشد اقتصادی پایدار از جمله مسائلی است که دولت ها برای رسیدن به آن تلاش می کنند. هدف اصلی این تحقیق تبیین رابطه میان سیاست پولی- ارزی و بدهی دولت و تاثیر آنها بر تورم و رشد اقتصادی در دوره زمانی (1387-1368) است. ادبیات تئوریک در این مورد به نظریات سارجنت و والاس(1981) و همچنین طرفداران نظریه مالی سطح قیمت می پردازد. نقطه اشتراک این نظریات آن است که اثر سیاست پولی در کنترل نرخ تورم به این موضوع بستگی دارد که به چه میزان با سیاست مالی هماهنگ عمل کند. در این تحقیق بر اساس روابط ساختاری بین متغیرها و شوک های اقتصادی، با اعمال قیود همزمانی بلند مدت به بررسی نتایج حاصل از برآورد مدل بر اساس رویکرد و پرداخته شده است. روابط بلند مدت نشان می دهد میانگین وزنی نرخ سود سپرده های بانکی به عنوان یک ابزار موثر در اقتصاد ایران نقشی را ایفا نمی کند، اما افزایش بدهی دولت یک عامل موثر بر افزایش حجم پول وافزایش قیمت ها است. در مورد تاثیرگذاری تغییرات حجم پول، نرخ سود سپرده های بانکی و بدهی دولت بر تغییرات سطح تولید رابطه معناداری در بلند مدت مشاهده نمی شود. به طورکلی می توان گفت که نقش سیاست پولی با تاکید بر حجم پول و سیاست ارزی با تاکید بر نوسان های نرخ ارز و سیاست های مالی دولت با تاکید بر بدهی دولت از عوامل م و ثر بر افزایش نرخ تورم در اقتصاد ایران محسوب می شود.
    کلیدواژگان: بدهی دولت، سیاست پولی، تورم، تئوری مالی سطح قیمت، نرخ ارز، مدل تصحیح خطای برداری ساختاری
  • حمید ابریشمی، حجت الله غنیمی فرد، مهدی احراری، زهرا رحیمی صفحات 23-42
    در تحقیق حاضر، پیش بینی تغییرات قیمت نفت خام به عنوان منبع مهم انرژی بر تولید ناخالص داخلی کشورهای آمریکا (به عنوان بزرگترین مصرف کننده ی نفت) و انگلستان (به عنوان تولید کننده ی نفت) بررسی می شود. در این مطالعه با استفاده از شبکه عصبی GMDH و شبکه عصبی MLFF (به عنوان مدل های غیرخطی) به پیش بینی GDP آمریکا و انگلیس با 2 الگو شامل: 1) وقفه های قیمت نفت و GDP و 2) فقط وقفه ای GDP، پرداخته می شود. نتایج حاصله با مدل ARIMA (به عنوان مدل خطی) مقایسه می شود. داد های مورد استفاده به صورت سالانه از سال 1952 تا سال 2010 می باشند. نتایج نشان می دهد که شبکه عصبی GMDH، با لحاظ وقفه های GDP و وقفه های نفت، بهترین عملکرد پیش بینی را در مورد هر دو کشور آمریکا و انگلستان به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: قیمت نفت خام، تولید ناخالص داخلی(GDP)، شبکه عصبی GMDH و MLFF، ARIMA
  • مهراب کیارسی، رحیم دلالی اصفهانی، سید کمیل طیبی صفحات 43-62
    ادبیات اخیر در مورد رشد با توجه به سیاست های مالی، بر بهینگی یک مالیات بلند مدت صفربر روی همه عوامل انباشت پذیر تولید تاکید دارد. در یک مسیر مفروض از مخارج دولت طرح مالیات بهینه نیازمند برنامه ریز اجتماعی است که بتواند موجودی مثبتی از مخارج عمومی مولد را به گونه ای در کوتاه مدت فراهم سازد و در بلند مدت مخارج دولت با درآمد ناشی از مدیریت سبد دارایی های عمومی به جای توسل به برنامه های مالیاتی که باعث بهم ریختگی می شوند تامین مالی شود. این تحقیق به دنبال مدل پایه بارو است که توضیح و بسط داده می شود. در اینجا اندازه دولت بهره ور در مدل های رشد درون زا مورد مطالعه قرار گرفته و با توصیف تعادل رقابتی و ویزگی های تعادل بازار در مسیر رشد تعادلی، نرخ های مالیاتی بهینه بر روی سرمایه فیزیکی و سرمایه انسانی و اندازه دولت تعیین می شوند. با در نظر گرفتن اقتصاد ایران، پس از تعیین مسیر رشد تعادلی و نرخ های رشد سرمایه انسانی و فیزیکی که با نرخ یکسان رشد می کن ند، مخارج بهینه دولتی، نرخ های بهینه مالیاتی بر سرمایه انسانی وسرمایه فیزیکی با در نظر گرفتن تاثیر مخارج دولتی در درون سیستم تعیین می شو ن د. سپس نقش توضیح دهندگی بر بهره وری سرمایه فیزیکی و بهره وری سرمایه انسانی نیز در ایران ارزیابی می شوند.
    کلیدواژگان: رشد درون زا، سرمایه انسانی، مخارج دولت، نرخ بهینه مالیات، بروندادها یا اثرات خارجی، اقتصاد ایران
  • زهرا افشاری، سمیه صادقی صفحات 63-80
    در این مقاله با استفاده از داده های تابلویی از 6 کشور عمده صادرکننده نفت که سهم قابل توجهی از کالاهای سرمایه ای آنها وارداتی است، به بررسی اثر تکانه های رابطه مبادله برمتغیرهای کلان اقتصادی طی دوره زمانی2003-1989پرداخته می شود. نتایج نشان داده است تکان های مثبت رابطه مبادله اثر منفی بر پس انداز و تراز تجاری دارند، درحالی که اثر مثبت و قوی بر سرمایه گذاری و بخش غیر قابل تجارت (خدمات) دارند. واکنش مصرف بخش دولتی به تکانه های رابطه مبادله شدیدتر از بخش خصوصی بوده است حال آن که واکنش سرمایه گذاری بخش خصوصی بیشتر از بخش دولتی است.همچنین درپاسخ به ترقی نرخ ارز، اثرات بیماری هلندی تضعیف شده است.
    کلیدواژگان: رابطه مبادله، منابع طبیعی، بیماری هلندی، متغیرهای اقتصاد کلان
  • مصطفی رجبی، همایون رنجبر، فوژان تدین صفحات 81-100
    این مقاله با هدف بررسی تاثیرگذاری و تعامل سیاست های پولی و مالی بر متغیرهای پولی و حقیقی دراقتصاد ایران، تحلیل های خود را بر اساس طراحی مسیرهای بهینه ابزار های پولی و مالی طی دوره 1385-1342 و استفاده از نظریه کنترل بهینه قرار داده است. لذا با بهره گیری از یک الگوی اقتصاد سنجی کلان در قالب سیستم معادلات همزمان، تعادل همزمان بخش های حقیقی و پولی اقتصاد با تاکید بر نقش تجارت خارجی کشور مورد بررسی قرارگرفته و در تعیین این مسیرها نظریه کنترل بهینه به کار گرفته شده است. اهمیت روز افزون تجارت خارجی و ارتباط تنگاتنگ رشد و توسعه اقتصادی کشور ایران با تجارت خارجی لزوم بررسی و اتخاذ سیاست های بلند مدت را بر اساس روابط موجود بین عوامل تولید بیشتر نمایان می کند. واردات به عنوان یکی از عوامل تولید در رشد اقتصادی نقش مهمی بر عهده دارد. لذا در مقاله حاضر واردات یکی از اهداف اصلی اقتصاد کلان در طراحی سناریو های مختلف در نظر گرفته شده است. نتایج حاصل از بکارگیری این نظریه با توجه به در نظر گرفتن نرخ رشد ثابت خطی و پایدار برای متغیرهای هدف نشان می دهد که در اقتصاد ایران توجه همزمان به دو ابزار پولی و مالی و نه تنها به یک ابزار درکنترل بهینه متغیرهای هدف و رساندن آنها به مقدار مطلوبشان موثرتر است و این مهم مگر در سایه تعامل و همکاری دولت و بانک مرکزی امکان پذیر نیست.
    کلیدواژگان: نظریه کنترل بهینه، سیاست های پولی و مالی، سیستم همزمان، مدل اقتصاد سنجی کلان
  • شیرین مصری نژاد صفحات 101-116
    اتخاذ سیاست های آزادسازی به ویژه در عرصه ی تجارت خارجی مورد توجه خاص کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه قرار می گیرد. یافته های موجود در ادبیات موضوع، حاکی از تاثیر گذاری معنی دار تجارت آزاد بر اقتصاد کشورها است، به طوری که از طریق آن بخش های اقتصادی از دانش فنی و انتقال تکنولوژی بهره مند می شوند و با ارتقاء ظرفیت های تولیدی و بهره وری منابع، عملا قدرت رقابت پذیری خود را در سطح بین الملل بالا می برند. از طرفی، تحلیل هر پدیده یا سیاست اقتصادی مانند آزادسازی تجاری بدون توجه به اثرات غیر مستقیم ناشی از روابط متقابل اقتصادی، می تواند کم دقت و حتی گمراه کننده باشد. با توسل به روش تعادل عمومی قابل محاسبه، می توان اثرات تغییر در متغیرهای برون زا بر متغیرهای درون زا را با در نظر گرفتن اطلاعات بخش ها و بازارهای مختلف اقتصادی و بکارگیری اطلاعات دنیای واقعی بررسی و پیش بینی نمود. تحقیق حاضر به دنبال آن است که با استفاده از مدل تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) به بررسی اثر آزاد سازی تجاری در ایران، از طریق کاهش تدریجی و حذف کامل تعرفه ها و یارانه های پرداختی به بخش های مختلف، بر قدرت رقابت پذیری بین المللی این بخش ها بپردازد، علاوه بر این که می توان سایر آثار ایجاد شده را نیز تحلیل نمود. در این مطالعه، عمده ترین منبع اطلاعاتی مورد استفاده، ماتریس حسابداری اجتماعی 1380 است، به طوری که در برآورد مدل CGE از نرم افزار GAMS استفاده شده است. به طور کلی نتایج به دست آمده از این مطالعه حاکی از آن است که، آزادسازی تجاری حداقل در کوتاه مدت قدرت رقابت پذیری بین المللی بخش ها را تحت تاثیر چندانی قرار نمی دهد.
    کلیدواژگان: آزاد سازی تجاری، رقابت پذیری بین المللی، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه (CG
  • مهشید شاهچرا، اعظم احمدیان صفحات 117-136
    در این مقاله با توجه به اهمیت موضوع ارتباط میان ساختار بازار اعتبارات و توسعه بانکی با استفاده از تحلیل رگرسیونی و روش داده های تابلویی مورد بررسی قرار گرفته است. متغیر تسهیلات اعطایی به بخش خصوصی به عنوان شاخص توسعه بانکی و متغیر کیفی قوانین و مقررات بازار اعتبارات به عنوان شاخص بازار اعتبارات در نظر گرفته شده است. جامعه آماری تحقیق شامل 44 کشور در طی دوره (2000-2008) است. مطابق با نتایج بدست آمده در برخی از کشورها با توجه به چگونگی قوانین و مقررات در بازار اعتبارات ضریب توسعه بانکی مقدار بزرگتری داشته و متناسب با ضریب بدست آمده تاثیر بیشتری بر توسعه بانکی را در آن کشورها ایجاد می کند. کشورهایی مانند چین، اکوادور، ایسلند، ایران و مالزی نسبت به اکثر کشورهای توسعه یافته دارای ضریب بزرگتری بوده که متناسب با آن، تاثیر بیشتری بر توسعه بانکی در این کشورها از طریق ساختار مناسب قوانین و مقررات بدست خواهد آمد. بنابراین اصلاحات بیشتر ساختار بازار اعتبارات تاثیرات بسزایی در توسعه بانکی در این کشورها دارد.
    کلیدواژگان: تنظیم قوانین و مقررات، ساختار بازار اعتبارات، توسعه بانکی، داده های تابلویی
|
  • Pages 1-21
    Governments attempt to achieve the goals of low inflation rate and sustainable economic growth rate. The objective of this study is to analyze the roles of determinants such as the liquidity of money، weighted average of interest (profit) rate on banking deposits، exchange rate and the public debt on inflation and economic growth in Iran، using the quarterly data during the period of 1989-2008. This study is based on the theoretical works of the Sargent and Wallace (1981) by focusing on the ‘Fiscal Theory of Price Level (FTPL) ’ approach. In this study، through relying on the structural relationship between variables and economic shocks، while applying the required constraints، the constructed models are estimated by VECM and SVEM methods. Findings of the study are consistent with both the quantity theory of money as it was interpreted with Sargent and Wallace (1981) and the FTPL. More specifically، the inflation rate is largely affected by monetary–exchange rate policies as well as by fiscal policy. Although، the weighted average of interest sate does not play a significant role in the long–run relationship، a rise in public debt through increasing the liquidity of money plays a significant role in rising price level. But، a significant long sun relationship between the changes in the liquidity of money، interest rate، the public debt and the change in output level does not exist. The economic growth does respond mainly to the technological shocks and factors productivity improvements. In general، we conclude that the inappropriate monetary and exchange rate policies and the rise in public debt through fiscal policy are the main determinants of the inflation rate in the Iranian economy.
    Keywords: Monetary Arithmetic, Weighted average of interest (profit) rate, productivity shocks, Fiscal Theory of Price Level (FTPL), public debt
  • Pages 23-42
    This paper proposes a new forecasting model for investigating relationship between the price of crude oil، as an important energy source and GDP of the US، as the largest oil consumer، and the UK، as the oil producer. GMDH neural network and MLFF neural network approaches، which are both non-linear models، are employed to forecast GDP responses to the oil price changes. The results are compared with the results obtained by the ARIMA linear model. Using the annual data of these countries from 1952 to 2010، the empirical results indicate that the GMDH neural network using lagged GDP and oil prices yields the least error in forecasting for the US and the UK.
    Keywords: Crude Oil Price_GDP_GMDH_MLFF N eural Network_ARIMA
  • Pages 43-62
    The recent literature on taxation and growth has stressed the optimality of a zero long-run taxation on all accumulative factors of production. For a given path of government spending، the optimal tax plan requires the government to build up a positive stock of public wealth in the short run; in the long-run، government spending can be financed with the income accruing from the management of the portfolio of public assets، rather than resorting to distortion taxation. In this study، following Barro (1990) and based on Corsetti and Roubini (1996) work that is explained and extended، we study the size of government productive in endogenous growth models. By describing competitive equilibrium and characteristics of equilibrium market in balanced- growth path، we determine the optimal government spending and optimal tax rates on physical capital and human capital. After determining balanced-growth path that along which human and physical capital growth at the same rate، we have determined optimal government spending and optimal tax rates by consider the effect of government spending، that specified in system and have a role of explanatory on productivity of human capital and physical capital in Iran.
    Keywords: Endogenous Growth Theory, Human Capital, Government Spending, Optimal Tax Rate, Externalities
  • Pages 63-80
    This paper evaluates the impact of the positive terms of trade (TOT) Shock on macroeconomic variables، using panel data for the six OPEC major oil exporting countries during 1989-2005. The findings indicate that the positive TOT shocks have the small and negative impact on savings and on the trade balance. Nevertheless، it has a positive impact on investment (specifically private investment) and on consumption (specifically government consumption). Furthermore، since these countries are the prime importer of capital goods، the Dutch Disease effects in response to real exchange rate appreciations are weakening.
    Keywords: Terms of Trade, Natural Resources, Dutch Disease, Macroeconomic Variables
  • Pages 81-100
    This paper evaluates the interacted effects of the fiscal and monetary policies on the nominal and real macro-variables of the Iranian economy. Our analysis is thus based on the optimal control theory by which the optimal path of the control variables including monetary and fiscal tools are determined over the period 1963-2006. We also use a macro-econometric model in form of a simultaneous equation system to investigate interaction between both real and money (nominal) sectors. Due to the importance of the foreign sector in the country economic development، several scenarios have been conducted particularly on imports. The empirical results indicate that a focus simultaneously on both monetary and fiscal policies should cause an optimal control of the objective variables to reach approximately their appropriate values. This would be happened as a result of a productive relationship between the government and the central bank.
    Keywords: Optimal Control Theory, F iscal, Monetary Policies, Simultaneous Equations System, Macro, econometric Model
  • Pages 101-116
    Trade liberalization is often the core attention of foreign economic strategies in developing countries. Findings in the literature confirm a significant effect of free trade on developing economies through which the economic sectors benefit from technology transfer and spillovers and increasing production capacities and input productivity leading to international competitiveness. On the other hand، making a policy or a strategy، without being concerned with its indirect and interacted effects on an economy، is controversial and even misleading. However، it is possible to apply for a CGE model in order to control for these effects through predicting changes in economic indicators. This paper specifies a CGE model to examine the effect of trade liberalization on the Iranian economy. Particularly، the main objective is to focus on the scenarios of tariff reduction/elimination in the economic sectors، to seek for their effects on the country’s international competitiveness. The Iran''s 1996 social accounting matrix is the main data resource for the CGE model estimation that has been done by the GAMS. Overall، the results obtained revealed the fact that trade liberalization was not able to affect significantly international competitiveness of the Iranian sectors at least in the short-run. It implies a continuous support of the trade liberalization strategy in the country should be in effective as a long-run process.
    Keywords: Trade Liberalization, International Competitiveness, Computable General Equilibrium (CGE) Model
  • Pages 117-136
    This paper has investigated a possible relationship between credit market structure and bank development in Iran and selected developing countries، using a panel regression analysis. Accordingly، the bank development index is proxied by the allocated credits to private sector، while a dummy variable has been defined as a proxy for credit market. To estimate the regressions، we have used data of 44 developing countries over the period 2000-2008. The results confirm that، depending on the regulation system، the coefficient value of the credit market has been different in the countries under consideration. The results show that the effect of credit market on bank development has been more pronounced in China، Ecuador، Iceland، Iran and Malaysia than that of other countries، which implies the more efficient regulation system in developing countries the more development in their banking system. Thus، the bigger effect of the credit markets on bank development can be obtained by the further reforms in these markets.
    Keywords: Bank Development, Credit Market, Regulation System, Developing Countries, Panel