فهرست مطالب

ادب پژوهی - پیاپی 18 (زمستان 1390)

فصلنامه ادب پژوهی
پیاپی 18 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا چراغی صفحه 9
    شعر فارسی عموما به دو حوزه تقابلی کلاسیک/ نو تقسیم می شود. این تقابل که با تاکید بر گسست تاریخی، بسیاری از امکانات شعر کلاسیک فارسی را به حاشیه می راند، به مثابه یک گفتمان قابل بررسی است؛ گفتمانی که زمینه های معرفتی و سیاسی - اجتماعی آن در آراء بسیاری از روشنفکران ایرانی دیده می شود، اما در نوشته های مهم ترین شاعران نوگرا، به حوزه بوطیقایی شعر گره خورده است. این مقاله به تحلیل انتقادی وجوه گفتمانی نگاه نوگرایان به شعر کلاسیک، با تاکید بر آراء نیما یوشیج، احمد شاملو و مهدی اخوان ثالث می پردازد و نشان می دهد که نوگرایان برای هویت بخشی به شعر نو، با استفاده از استراتژی های زبانی خاص و در رویکردی تقابلی، با تکرار و بازتولید احکامی قطعی و بدیهی، تقلیل وجوه مختلف شعر کلاسیک و نفی تنوعات آن، غیریت سازی و کتمان تاریخمندی، سوء تشخیص تفاوت ها و...، تلقی جمود و ایستایی در شعر کهن را طبیعی سازی کردند؛ چنان که بسیاری از آراء و پیش فرض های آنان به حوزه های دیگر، ازجمله نقد ادبی و پژوهش های دانشگاهی تسری یافته است.
    کلیدواژگان: شعر کلاسیک، شاعران نوگرا، تحلیل گفتمان، تبارشناسی
  • محمد پارسانسب، نرجس نیکان فر صفحه 41
    قصه پردازی از سنت های رایج و ریشه دار در ادبیات همه ملل و به ویژه در ادبیات فارسی است. در این فن، قصه پرداز با دخل و تصرف در قصه های کهن، روایتی نو پدید می آورد که عصاره نگرش او و پیشینیان را با خود دارد. بر این اساس، در طول زمان، روایت های متنوعی شکل می گیرد که هر یک برپایه دستکاری های قصه پرداز و میزان هنرمندی او می تواند با ریشه ها و نمونه های پیشین، مشابه یا متفاوت باشد. مطالعه در ساختار روایات متعدد از یک حکایت و مقایسه آنها، می تواند ما را به سرچشمه های پیدایش قصه های فارسی برساند، روند تکامل روایات را آشکار سازد و از کم و کیف دادوستد قصه پردازان، و نیز نوع تعاملات فرهنگ ها پرده بردارد. در این مقاله حکایت «سلیمان و مرد گریزان از عزرائیل» از مثنوی مولوی را براساس رویکرد ساختارگرایی، با دوازده روایت مشابه مقایسه می کنیم. نتیجه پژوهش نشان می دهد که مولانا نسبت به شکل داستان ها و ساختار بیرونی و درونی روایات خویش، آگاهی و اشراف کافی دارد و در مواجهه با داستان، همچون قصه پردازی صاحب فن، با هنرمندی تمام رفتار می کند.
    کلیدواژگان: حکایت سلیمان و مرد گریزان از عزرائیل، ساختارگرایی، روایت شناسی، مثنوی
  • پارسا یعقوبی جنبه سرایی، فاتح احمدپناه صفحه 71
    کلیله و دمنه ازجمله آثار ادبی- سیاسی است که محققان عمدتا برای اثبات جنبه سیاسی داستان ها و تعیین نوع اندیشه سیاسی یا نوع روابط قدرت در آنها، به محتوای داستان ها پرداخته و از تامل در ساختار حکایات بازمانده اند؛ درحالی که مشهودترین دلالت برای درک موارد مذکور، ساختار این داستان هاست که با تعامل گفت و شنودی دو کارگزار روایی، یعنی رای و برهمن، به مثابه پیوند دولت و دین، در تمام حکایات تداوم می یابد. این تحقیق با تاکید بر دلالت های زبانی روایی متن، درصدد بررسی روابط قدرت میان رای و برهمن و نیز تعیین میزان همخوانی داستان ها با الگوی پیوند دولت و دین است. به همین منظور تعامل آن دو از منظر دو الگوی گفتمان کاوی با نام های «حق نوبت گیری» و «اصل پرسشگری»، در کلیله و دمنه ترجمه نصرالله منشی بررسی شده است و نتیجه نشان می دهد که غرض از تعامل گفت وشنودی «رای» با «برهمن»، علاوه بر تاکید بر پیوند دولت و دین، کسب مشروعیت برای رای است.
    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، رای و برهمن، گفتمان کاوی، روابط قدرت، ساختار روایی
  • عبدالله حسن¬زاده میرعلی، سیدرزاق رضویان صفحه 101
    پیدایش «رمان نو» در فرانسه، بسیاری از اصول داستان نویسی سنتی را تحت الشعاع قرار داد و نوعی شالوده شکنی در عرصه نوشتار و سنت های ادبی به وجود آورد. در دهه های چهل و پنجاه شمسی، در ایران نیز گروهی از نویسندگان به جای بازنمایی و انعکاس رئالیستی و ناتورالیستی واقعیت های سیاسی و اجتماعی، به الگوهای نوین داستان پردازی به شیوه رمان نو روی آوردند. این رویکرد در برخی نوشته ها به پیدایش آثار تقلیدی منجر شد، اما در آثار برخی نویسندگان، به نوشته هایی بدیع و هنری تبدیل گردید. داستان کوتاه «خواب خون»، نوشته بهرام صادقی، به سبب برخورداری از ویژگی هایی چون ابهام و پیچیدگی، اهمیت نوشتار، تحول در شخصیت پردازی، عدم تعهد به مسائل سیاسی و اجتماعی، پیرنگ گسسته و رویاگونه و حضور خواننده در متن، با لحاظ برخی تفاوت ها، قابل انطباق با رمان نو است. در این مقاله پس از تشریح و تبیین رمان نو، مولفه های داستان «خواب خون» را با ذکر شاخصه ها و شواهدی از متن داستان بررسی خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: رمان نو، خواب خون، بهرام صادقی، داستان معاصر فارسی
  • فاطمه رحیمی صفحه 125
    یکی از مهم ترین موضوعات در هرمنوتیک مدرن، گشودگی اثر و قابلیت تفسیرپذیری آن است. امبرتو اکو در تحلیل زیبایی شناختی آثار ادبی، بر وجود رمزگان و تفسیرپذیری آنها تاکید می کند. وی ضمن نقد «نیت مولف» در نظریه بیانگری هنر، قائل به دیالکتیک میان «نیت متن» و «نیت خواننده» است. از نظر او هرچند متن، ذاتا خوانش های چندگانه و نتایج متفاوتی را اقتضا می کند، اما در عین حال هر نوع خوانشی را هم میسر نمی سازد، زیرا خوانش صحیح متن فقط در صورتی تحقق می یابد که «خواننده نمونه» آن را در چارچوب های تحمیلی خود متن مطالعه کند. از این رو، «استراتژی متن» حدود تفسیر را تعیین می کند و خواننده نمی تواند براساس انتظارات خود از آن تفسیر بی حد و حصر کند. او با کشف مناسبات درون متنی و توجه به عناصر فرامتنی دست به خوانش متن می زند و با قرائت خود، کاری را که «مولف نمونه» آغاز نموده، تکمیل می نماید. از این منظر، متن دیگر یک پدیده فیزیکی نیست، بلکه عبارت از چیزی است که در فرایند خوانش و چرخه تفسیری تحقق می یابد.
    کلیدواژگان: امبرتو اکو، خواننده نمونه، نیت مولف، نیت متن
  • زهرا ریاحی زمین، عظیم جباره ناصرو* صفحه 145

    بانوگشسب تنها زن پهلوان ایرانی است که درباره او و کردارهای پهلوانی اش، منظومه ای مستقل شکل گرفته است. در میان منظومه های پهلوانی که پس از شاهنامه فردوسی به نظم درآمده اند، دو منظومه برزونامه و بانوگشسب نامه در منطقه کوهمره سرخی رواج یافته است. روایت شفاهی موجود در این منطقه، آمیزشی از حماسه و باورهای اساطیری ساکنان آن است که واکاوی آن، افزون بر ثبت روایتی که پیش از این در هیج منبع و ماخذی بررسی و ثبت نشده است، بخشی از باورهای اساطیری مردم این منطقه کهن مسکونی را نشان می دهد.
    در این جستار، نخست روایت شفاهی رایج در منطقه کوهمره سرخی را براساس تحقیقات میدانی گزارش کرده ایم و سپس به واکاوی شباهت ها و تفاوت های آن با روایت مکتوب پرداخته ایم. علاوه بر این، کوشیده ایم تاثیر باورهای اساطیری و افسانه ای بومیان منطقه را در سیر روایت بررسی کنیم.

    کلیدواژگان: بانوگشسب نامه، روایت منظوم، کوهمره سرخی، اسطوره، حماسه
  • محمدرضا نصر اصفهانی، فریبا فرخ نژاد صفحه 171
    نوشتار حاضر تاملی است تحلیلی و انتقادی بر بخش نخست از شروح دفتر سوم شاهنامه (داستان سیاوش) در شرح های خالقی مطلق، کزازی و جوینی. این نوشتار مقایسه شرح ابیاتی است از این پژوهشگران و معرفی شیوه های شروح آنها و احیانا سهو و لغزش هایی که در گزارش متن دچار شده اند. به بیان دیگر، کوشیده ایم نشان دهیم که ماجرای تفسیر و گزارش شاهنامه ماجرایی است پایان ناپذیر و پیوسته گام های تازه ای برای رسیدن به فهم دقیق تر ابیات مبهم این اثر گرانسنگ، برداشته می شود. در ابیات انتخاب شده، سعی کردیم در مواردی که تفسیر سه شارح با یکدیگر اختلاف فراوان دارد، با بهره گیری از تحلیل و استناد، شرح و تفسیر برتر، برگزیده و ارائه شود. در این مختصر پاره ای از نقدهای شروح معتبر شاهنامه، به لحاظ جامعیت و مطرح بودن در محافل دانشگاهی، به ویژه شرح اندیشمندانه و عالمانه استاد خالقی مطلق آمده است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، شرح، نقد، مقایسه تحلیلی
|
  • Rezā, Cherāghi Page 9
    Persian poetry has been routinely divided into classic and modern. Such opposition that through emphasizing the existence of a historical discontinuity in Iran، puts aside many capabilities of Persian classic poetry and even rejects its prolific dimensions، can be studied as a discourse. The epistemological and socio-political backgrounds of this discourse، although observable in the ideas of many Iranian intellectuals، should best be traced out on the major theoretical writings of modernist poets. This article studies the discursive approaches of modernist poets، especially those of Nimā، Shāmloo، and Akhavān، to classic poetry and shows that these poets، in order to make firm their understandings of the nature and function of poetry، introduced a great number of strict ideas for devaluing the versatile aspects of classic poetry، negating its historical relevance، pretending it as being “some other” poetry، making multiple misconceptions، etc. Meanwhile، modernist poets، by making use of certain language strategies and aggravating the opposition between modern and classic poems، normalized the idea of the static nature of the classical poetry in a way that their presuppositions became dominant in the areas of Persian literary criticism and Iranian academic research.
    Keywords: classic poetry, modernist poets, discourse analysis, geneology
  • Mohammad Pā, Rsā, Nasab Page 41
    Story telling is a very old tradition in all communities that has survived through the modifications brought up by the narrators of each period and time. As such، throughout history، different versions of the same story appear، and each of them، following the changes made by the story tellers، might be similar or different with the previous versions. A study of the structures of the various versions of the same story، not only helps us discover the original form، but also says many things about the interrelation between the story tellers، and the interaction between cultures. In this article، twelve versions of “The Tale of Solomon and the Man Who Was to Escape from Azrael” from Mathnavi of Mowlavi، are compared based on a structural approach. The findings prove that Mowlavi is totally aware of the forms of his stories as well as the internal and external structures of the narratives. Therefore، one has no choice but to consider Mowlavi a skillful and talented story teller.
    Keywords: The Tale of Solomon, the Man Who Was to Escape from Azrael, structuralism, narrative, Mowlavi, Mathnavi
  • Pā, Rsā, Yaghoobi Janbeh Sarā, Yi, Fā, Teh Ahmad Panā, H Page 71
    Kalile va Demne is among the political literary works whose content has been the matter of concern for researchers who tried to prove its political aspect or determine the power relations in it. Nevertheless، this is the structure of the story that is essentially responsible for the political aspect of the work. In Kalile va Demne، this aspect is actualised through the interaction of two narrative agents، i. e.، Rāy and Brahman، as the representatives of the relation between State and Religion. The present article focuses on the linguistic and the narrative significations of this text to study the power relations between Rāy and Brahman and to see how far this structure manifests the State/Religion pattern. This interaction is examined based on “Turn taking” and “Questioning” principles، as the two discursive patterns. The findings say that the final goal of the interaction between Rāy and Brahman، apart from emphasizing the connection between State and Religion، is to show that the activity of Rāy is lawful and justified.
    Keywords: Kalile va Demne, Rāy, Brahman, discourse analysis, power, narrative interaction
  • Abdollah Hassan Zāde Mir Ali, Seyyed Razzāgh Razaviān Page 101
    The arising of Nouveau Roman in France was in fact a kind of deconstructing the traditional forms and principles of writing. Following this trend، a group of Iranian novelists in 1960s and 1970s stopped using the classical realistic and naturalistic representations in their works and adopted the conventions of nouveau roman. Some of these works are no more than imitations of the new conventions، but some other such as “The Sleep of Blood”، a short story by Bahrām Sādeghi، due to the features like ambiguity and complexity، the important role of language، new forms of characterization، lack of any political and social commitment، incoherent and dreamful plot، and the presence of the reader in the text، are among the elevated examples of nouveau roman in Iran. This article، after introducing the major elements of this French trend، traces their manifestations in the work of Sādeghi
    Keywords: Nouveau Roman, The Sleep of Blood, Bahrām Sādeghi, Contemporary Persian fiction
  • Fā, Temeh Rahimi Page 125
    One of the most important topics in Modern Hermeneutics is the idea of Open Text and its interpretable nature. In his aesthetic analysis of literary works، Eco emphasizes the existence of a code system and its interpretability، and while criticizing the “author’s intention”، believes in a dialectical relation between “text’s intention” and “reader’s intention”. Based on his formulation، although the text requires different readings، it does not give way to any sort of readings because the acceptable reading takes place when the “ideal reader” reads the text within the frameworks imposed by the very text. As such، this is the “text strategy” that determines the dimensions of interpretation of which the reader can by no means go beyond. The reader through discovering the inner-textual relations and following the extra-textual elements، begins his reading to accomplish the job already started by the”ideal author”. Text، from this perspective، is no longer a physical phenomenon، but a potentiality that will be actualized in the process of reading and interpretation.
    Keywords: Umberto Eco, Ideal Reader, author's intention, text's intention
  • Zahrā Riahi Zamin, Azim Jabbāreh Nāseroo Page 145

    Bānu Goshasp Nāme is the only heroine whose character and behavior provides the material for an independent Verse Book. Among the epic verses written after Shāhnāme، the two works named Borzoo Nāme and Bānu Goshasp Nāme became prevalent in a district called Koohmarre Sorkhi. In this area، the oral narration of Bānu Goshasp Nāme، is an integration of epic and mythological beliefs whose analysis، apart from recording an absolutely original version of this verse، reveals some aspects of traditional beliefs of this old community. This article، after introducing this oral version، examines its similarities and differences with the written version and shows the impact of the mythology on the history of this narrative.

    Keywords: Bānu Goshasp Nāme, verse narration, Koohmarre Sorkhi, myth, epic
  • Mohammad Rezā, Nasr Esfahā, Ni, Faribā, Farrokh Nezhā, D Page 171
    Shāhnāme is the manifestation of Iranian’s national identity and benefits a significance as vast as Iran’s language and culture. This article is a critical and analytic study of the first part of the third Book of Shāhnāme، i. e. The Story of Siāvosh، according to the three versions of Khāleghi Motlagh، Kazzāzi، and Joveyni. The article through explaining the methods used in each version، and comparing the explanation of the verse، demonstrates that each version has committed certain errors. In other words، we have tried to prove that the very work of interpreting Shāhnāme and explaining its verses، the same as interpreting the Ghazals of Hāfiz، is a never-ending task. Meanwhile، some criticisms about the reliable expositions on Shāhnāme، specifically the meticulous one belonging to Khāleghi are presented.
    Keywords: Shāhnāme, commentary criticisms, analytic comparison